Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Probléma DVD/CD íróval (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#6651) yvsmad válasza yvsmad (#6650) üzenetére


yvsmad
őstag

Közben leveleztem a gyártóval, szerintük nem kell külön driver, a windows általános drivere jó hozzá.
Ők tesztelték 4 IDE ODD-vel, 2 Benq, 1 NEC és egy noname íróval, mind ment csont nélkül.
Csak éppen az a gondom, hogy amíg a Windows nem ismeri fel az írót, addig drivert sem keres és nem is telepít fel hozzá, szóval nem tudom leellenőrizni.
A gyártó szerint hardver ütközés van a gépemben, de az Eszközkezelő nem jelez semmi ilyet. Mivel fel sem ismerte az eszközt, az nem is ütközik nála semmivel. Legalább kiírna valami hibát, mert abból el lehetne indulni, de a semmivel nem tudok mit kezdeni.
Úgy döntöttem, hogy hanyagolom a SATA>IDE átalakítást és áttérek inkább USB>IDE-re, mert a külső házak is jól működnek USB csatlakozással.

[ Szerkesztve ]

(#6652) yvsmad válasza yvsmad (#6651) üzenetére


yvsmad
őstag

Az alaplapomhoz adtak egy "Intel tárolási technológia" nevű szoftvert, az látja a SATÁ-ra kötött IDE Plextort, a Windows viszont még mindig nem. Hogy lehetne rábeszélni a Wint, hogy lássa, amit az alaplap szoftvere lát?

(#6653) hutapali


hutapali
csendes tag

Sziasztok,
az alábbi problémával szembesültem a minap, hogy az író (LG BR BH16NS40) nem írja ki a DVD lemezekre az adatot. Az érdekes, hogy BR lemezeket megírja (CDt formátumot nem próbáltam).
Váltottam már íróprogramot, 2féle nyers DVDt, más-más meghajtóról más-más "módon" felírni az adatot, az eredmény minden egyes alkalom után: elkezdi az írást majd 1% után megáll a folyamat, a visszajelző led dolgozik még 10 perc után is (a korong kuka).
Tapasztalat még: az írás kezdetén a korongot (rendellenes sztem) nagyon felpörgetheti az író, ez jól hallható. Nero hibaüzenet a "végén", miután eltelt a visszaszámlálás: "Írás nem hajtható végre. Érvénytelen blokk cím".
Háttér info: 1 hónapja lett átrakva az író a mostani gépbe ahol win7 op. rendszer alatt még tudott DVDre dolgozni. Az új gépen win8.1 fut és most írtam volna először DVDre.
Mi lehet a baj? Előre is köszönöm a segítséget!

dns

(#6654) zozopapa68 válasza yvsmad (#6652) üzenetére


zozopapa68
tag

Szia! Mikor tesztelted az átalakítót volt az alaplapra csatlakoztatva egy másik optikai meghajtó? Mert ha igen az okozhat ilyen ütközést.

(#6655) zozopapa68 válasza hutapali (#6653) üzenetére


zozopapa68
tag

Szia!
Daemon tools vagy egyéb lemezklónozó progi van fenn? Bekavarhat írásnál.

(#6656) hutapali válasza zozopapa68 (#6655) üzenetére


hutapali
csendes tag

Szia. Igen, DT telepítve van, de volt olyan írás próbálkozásom is mikor semmi nem volt a klónozóba s ki is volt kapcsolva a virtuális meghajtó. Csináltam ilyet is: feltelepítettem a DT Ultrát s azzal próbáltam kiírni a képfájlt, de ugyanaz a hiba... elkezdi írást s leáll a DVD írási folyamat.

[ Szerkesztve ]

dns

(#6657) yvsmad válasza zozopapa68 (#6654) üzenetére


yvsmad
őstag

Van egy SATA buszos író is a rendszerben, amire szükségem van, az az első számú íróm, de miért csak a Plextort zavarja és a Mercury-t nem? Ezek a SATÁ-k nem függetlenek egymástól?

[ Szerkesztve ]

(#6658) yvsmad válasza hutapali (#6656) üzenetére


yvsmad
őstag

Szerintem a DVD íráshoz tartozó lézerdióda fáradt meg.

(#6659) zozopapa68 válasza yvsmad (#6657) üzenetére


zozopapa68
tag

Nekem volt ilyen ütközés SATA meghajtóknál, hogy nem igazán tudtak együttműködik. Ezért gondoltam, hogy nálad is hasonló a helyzet. Egyedüli meghajtóként gond nélkül működtek.

(#6660) zozopapa68 válasza hutapali (#6656) üzenetére


zozopapa68
tag

A Daemon Toolst teljesen lekel pucolni a gépről. [link]
Amit leírtál az teljesen megfelel annak, amit a DT szokott okozni írásnál.
Általában az is elégelhet ha kikapcsolod a virtuális emulációkat a DT-ban. Mert ezek az emulációk (másolásvédelem kijátszása) okozzák a problémát.

[ Szerkesztve ]

(#6661) Mag__


Mag__
tag

Sziasztok,

vettem egy uj alaplapot,és azon nincs a régi Parallel ATA (PATA) csatlakozo. Sajálom a jo kis DVD iromat,mert erröl köztudott hogy nagyon jo széria,és nem szeretnék töle megválni. Pioneer DVR-108
Lehet-e valahogy a SATA csatlakozokra rátenni? Vagy egyéb költségkimélö megoldás létezik-e?

Köszönöm.

[20:21:00] <.[VIP]Viky> miért van az, hogy oda van egy film mögé írva hogy avi és közbe angol?????????????????????

(#6662) yvsmad válasza Mag__ (#6661) üzenetére


yvsmad
őstag

Én vettem két ilyen átalakítót is, mindkettő egyformán működik, a DVD íróval kifogástalan, a Plextor CD írót nem szeretik. Ha érdekel, az egyiket odaadom kipróbálni. (Ha az UK-ban laksz, akkor inkább keress ilyet egy ottani boltban).

[ Szerkesztve ]

(#6663) yvsmad válasza zozopapa68 (#6659) üzenetére


yvsmad
őstag

Közben megtaláltam az alaplap szoftverét, az is látja a Plextort a Windowson belül, csak maga a Windows nem érzékeli, nem jelenik meg sem az eszközkezelőben, sem a lemezkezelésben. Hogy lehetne valahogy felismertetni és betűjelet adni neki?

[ Szerkesztve ]

(#6664) zozopapa68 válasza yvsmad (#6663) üzenetére


zozopapa68
tag

Szia!
Nincs tapasztalatom átalakítókkal. Amit az eddig leírtakból kitudtam következtetni, hogy (valószínű) az átalakító nem tudja kezelni a régi CD írót. Talán van olyan átalakító, ami működésre bírja a Plextort.
Amennyiben jól látom a DVD írókkal jó barátságban van az átalakító.
Kérdez rá itt: Milyen DVD-írót vegyek?
Talán lesz valakinek tapasztalata és tud segíteni.

(#6665) zozopapa68 válasza yvsmad (#6663) üzenetére


zozopapa68
tag

Visszaolvastam egy kicsit. Azt írtad "A BIOS mindkettőt felismeri, sőt még bootolni is hajlandó róluk" ezt vehetem úgy, hogy a Plextor boot lemezt hajlandó elindítani. Ebben az estben az átalakító kezeli a meghajtót. Ki kéne próbálnod másik gépen, ahol az alaplap más vezérlőchipre épül.

(#6666) zozopapa68 válasza yvsmad (#6663) üzenetére


zozopapa68
tag

Meglehet próbálni az alaplap SATA vezérlőjét IDE módba át állítani, amennyiben ez lehetséges.
Abban az esetben, ha nem IDE módban volt a rendszer telepítve és átállítod nemfog a rendszer elindulni. Mindent újra kell telepíteni. Nem biztos, hogy megéri.

(#6667) yvsmad válasza zozopapa68 (#6666) üzenetére


yvsmad
őstag

Az átalakítóval látja a BIOS és az alaplap szoftvere is látja.
IDE üzemmód nincs a SATA vezérlőre csak AHCI és RAID, én az AHCI-t használom.
Lekapcsoltam a másik optikai meghajtót, hogy hátha azzal ütközik (kihúztam a SATA és a tápkábelt is) de semmi változás, most nincs optikai a rendszerben a Win szerint.
Megkérdezem a másik topicban is, hátha azt többen olvassák.

[ Szerkesztve ]

(#6668) Mag__ válasza yvsmad (#6662) üzenetére


Mag__
tag

Köszi, megnéztem és 3.99 áron árulják is.Veszek is majd egyet.

[20:21:00] <.[VIP]Viky> miért van az, hogy oda van egy film mögé írva hogy avi és közbe angol?????????????????????

(#6669) Atlantisz48


Atlantisz48
őstag

Üdv!

A segítségeteket szeretném kérni, abban az ügyben, hogy miért van az, hogy a laptopom DVD olvasó/írója, nem tudja beolvasni az Audio CD-t, azaz nem tudok kiírni Audio CD-t de, hogyha DVD vagy akár DVD DL-t rakok bele, akkor gond nélkül megy az írás, olvasás. Régebben nem volt gond az Audio CD- vel, de most miért nem tudja beolvasni?

Van esetleg valami ötletetek?

Előre is köszönöm.

Üdv:
Zoli

(#6670) yvsmad válasza Atlantisz48 (#6669) üzenetére


yvsmad
őstag

A CD-hez másik lézerdióda tartozik, mint a DVD-hez és lehet, hogy elromlott a CD-é.
Ki kell cserélni a meghajtót, ha fontos a CD.

(#6671) Strabi


Strabi
csendes tag

Sziasztok!

Előre szólok hogy nem vagyok nagy számítógép guru és remélem hogy itt tudtok segíteni nekem. Nos a problémám egyszerű, laptopomban SSD van, így a CD/DVD lejátszó egy külső optikai meghajtó ami USB-n csatlakozik. Ez a típusa: ICY BOX IB-AC642.

Rácsatlakoztatom a gépre, kap áramot, berakom a cd-t, kicsit gondolkozik majd beforgatja a cd-t és egyből leáll. Ezt eljátssza egy párszor és utána nem csinál semmit. Total Commanderen nem ismeri fel a CD olvasót. A h: meghajtó lenne a gépemen, de semmit nem lát, nem tudom a CD tartalmát beolvasni.

Mi lehet a probléma? Köszi a segítséget!

(#6672) yvsmad válasza Strabi (#6671) üzenetére


yvsmad
őstag

Másik lemezzel, pl. DVD próbáltad már?
Nézd meg az eszközkezelőben, hogy van-e ilyen CD/DVD-ROM. Ha nincs, akkor a Nézet menüben válaszd ki a rejtett eszközök mutatását. Elvileg ott kell lennie, csak valamiért nem csatlakozik jól. Jobb gombbal frissítsd a meghajtó szoftvert.

[ Szerkesztve ]

(#6673) Strabi válasza yvsmad (#6672) üzenetére


Strabi
csendes tag

Szia!

Az eszközkezelőben megtalálja (Optiarc DVD +- RW AD-7717H USB Device), jobb klikk, illesztőprogram frissítése majd kiírja hogy naprakész és a hiba továbbra is fennáll.

Közvetlen mikor berakom a CD-t és elkezdi felpörgetni, ráklikkelek Commanderben a h:-ra és jó 10 mp-ig csatlakozni akar, majd megáll a CD és kiírja hogy nem talál CD-t. Ez egy másolt CD, korábban egy játék telepítésekor az eredeti CD-t beolvasta, igaz sokadjára pörgette csak be, de akkor felugrott a telepítő ablak. Csakhát ugye írott CD-nél nincs ilyen.

(#6674) yvsmad válasza Strabi (#6673) üzenetére


yvsmad
őstag

Akkor nem a meghajtó felismerésével, hanem a CD lemez olvasásával van gond.
Ez meghajtó hiba lesz, ideje lecserélni.

[ Szerkesztve ]

(#6675) Atlantisz48 válasza yvsmad (#6670) üzenetére


Atlantisz48
őstag

Üdv!

Kipróbáltam egy eredeti Audio CD-vel, és gond nélkül lejátszotta, utána visszaraktam az amit írni szeretnék, és megint csak azt lehetett hallani, hogy felpörög-leáll, és ugrál jobbra-balra az olvasó fej.

Vagy a gyári Audio CD és a bolti írható Audio CD között is van különbség?

(#6676) yvsmad válasza Atlantisz48 (#6675) üzenetére


yvsmad
őstag

Az üres lemez írásához próbálta bekalibrálni a lézerenergiát, de nem tudta. Ha az üres lemezt nézted a Commanderben, ahhoz nem lehet meghajtó betűjelet hozzárendelni, tehát a Commanderben azt láttad, amit látnod kellett.

[ Szerkesztve ]

(#6677) zozopapa68 válasza Atlantisz48 (#6675) üzenetére


zozopapa68
tag

Szia!

Előfordulhat, hogy a meghajtó (firmware) nem ismeri az általad használt lemez MID-jét. Próbálj ki más MID-el rendelkező lemezt. Esetleg újraírható CD-vel is próbát tehetsz. Amennyiben nem hajlandó más CD típusokra sem írni, akkor valószínű a meghajtó ezen része tönkrement. A meghajtó firmware frissítése is segíthet.

(#6678) yvsmad válasza zozopapa68 (#6677) üzenetére


yvsmad
őstag

Az újraírható lemez jó teszt, mert azt nehezebb írni, mint a modern 52x sebességű egyszer írhatókat.
Ha az megy, akkor a lemezzel volt gond. Ha az sem megy, akkor írót kell cserélni. De még az is lehet, hogy egyszerűen elkoszolódott az optika, egy kis alkoholos tisztítás megérne egy próbát.
Az eltárolt MID inkább a DVD írásra vonatkozik, CD-ből van kb. 8 írási stratégia, azt meg mindegyik írónak ismernie kell.

[ Szerkesztve ]

(#6679) yvsmad válasza yvsmad (#6651) üzenetére


yvsmad
őstag

Megjött az USB-IDE átalakító, ezzel a Lemezkezelés már látja a meghajtót, de HDD-nek érzékeli és mindenáron inicializálni akarja. Hogyan lehetne rábeszélni, hogy CD-írónak lássa?

(#6680) yvsmad válasza yvsmad (#6679) üzenetére


yvsmad
őstag

Na, ez gyorsan megoldódott: átdugtam egy másik USB portba és rögtön működik.
Hogy mi a különbség a gép hátulján lévő egyforma aljzatok között... :F

(#6681) zozopapa68 válasza yvsmad (#6678) üzenetére


zozopapa68
tag

A CD MID-el ezen a fórumon volt rá precedens. Újabb típusú meghajtó, nagyon régi lemez, régen látott MID-el.

(#6682) yvsmad válasza zozopapa68 (#6681) üzenetére


yvsmad
őstag

Az nem MID probléma volt, hanem írási sebesség vagy lemez elöregedés. A mai írók 8x alatt nem tudnak egyszer írható lemezt írni, nem egy notebook író 10-12x sebességtől kezdődik. Nyilvánvaló, hogy a kisebb sebességgel írható régi lemezek nem kompatibilisek az ilyen írókkal.
A másik történet meg az írható lemezek elöregedése, néhány típust már én is kidobtam (főleg Traxdatákat és egy Kao-t), mert tönkrementek használat nélkül is.
Az első író, amiről tudok, hogy MID adatbázissal került piacra, az a Pio DVR-108 volt. Az volt a lényege, hogy a gyártó által összegyűjtött optimális DVD lézerbeállítások el voltak mentve az FW-be, hogy ha az író olyan MID-del találkozik, akkor ne kezdje el a lézert kalibrálgatni, mint előtte az összes többi CD és DVD író. De ez is csak a DVD-k írására vonatkozott. Tehát az írhatóságnak nem feltétele a MID felismerése. Már csak azért sem lehet az, mert pl. egy 2004-es író nem ismerheti a 2015-ös MID-eket, mégis meg tudja írni a legtöbb újabb lemezt.

[ Szerkesztve ]

(#6683) zozopapa68 válasza yvsmad (#6680) üzenetére


zozopapa68
tag

Valószínűbb, hogy elsőre nem sikerült neki normálisan felismerni és telepítenie az USB eszközt.
Van ilyen.

(#6684) zozopapa68 válasza yvsmad (#6682) üzenetére


zozopapa68
tag

Másik íróval megtudta írni.

(#6685) yvsmad válasza zozopapa68 (#6684) üzenetére


yvsmad
őstag

Akkor az még tudott pl. 8x alatt írni. Meg író programtól is függ, nem mindegyik elég intelligens a sebességek kiválasztásához.

[ Szerkesztve ]

(#6686) yvsmad válasza zozopapa68 (#6683) üzenetére


yvsmad
őstag

Még arra is gondoltam, hogy a már futó Windows kapott egy új USB-eszközt, nem boot előtt csatlakoztattam, mint először. De az is lehet, hogy nem egyformák az USB portok hátul. Az új alaplapom USB3.0-ás portjai néha érdekesen kezelik a 2.0-ás eszközöket.

(#6687) zozopapa68 válasza yvsmad (#6685) üzenetére


zozopapa68
tag

:R
Valószínű, de a lényeg az, hogy azt hitte rossz a meghajtója. Pedig csak a lemezt nemtudta kezelni.
Nagyából ugyan azt írjuk csak más a megközelítés.

[ Szerkesztve ]

(#6688) zozopapa68 válasza yvsmad (#6686) üzenetére


zozopapa68
tag

Akkor az USB3.0 a ludas. Fórumokat olvasgatva úgy tűnik sok USB2.0-ás eszköznek gongja van vele. Pedig visszafelé kompatibilisnek kellene lennie.

(#6689) yvsmad válasza zozopapa68 (#6687) üzenetére


yvsmad
őstag

Igen, én sem tudok pontos diagnózist adni látatlanban. Lehetett egészen más oka is, pl. gyengébb lézerenergia, mint amire a lemeznek szüksége volt, stb. De a MID-et kizárnám, mert a jövőbeli MID-eket sem ismerheti egyik író sem, mégis meg tudják írni az újabb lemezeket. Vagy úgy is fogalmazhatnék, hogy minden új MID megjelenésekor írót kellene cserélni, ami azért elég gáz lenne.

[ Szerkesztve ]

(#6690) yvsmad válasza zozopapa68 (#6688) üzenetére


yvsmad
őstag

Van egy külső 2 TB-s WD HDD-m, azt meg akkor nem ismeri fel a Windows, ha menet közben bedugom, csak akkor, ha már bootoláskor gépre van kötve és a BIOS is látja.

(#6691) zozopapa68 válasza yvsmad (#6689) üzenetére


zozopapa68
tag

:R
A MID-el kapcsolatban teljesen igazad van. Minden írónak van egy általános írási stratégiája, amivel képes megírni a számára ismeretlen lemezt. Nálam is a régi Toshiba 2x író simán megírta a 4x, 8x, 16x lemezeket 1x sebességgel. CD lemezekkel sem volt gondja.
Mindezek ellenére mégis van olyan eset, amikor nemképes az író megírni a számára ismeretlen vagy gyenge minőségű lemezt.

(#6692) adamcsik


adamcsik
aktív tag

Üdv!
Mostanában vettem észre, hogy a kiírt filmeken egy-egy pillanatra elmegy a hang. (asztali lejátszó+erősítő) Mindig ugyanazon a pontokon, akárhányszor visszatekerem. Főleg chapter váltáskor, de másik részeken is. Viszont ha a gépen játszom le a filmet, akkor nem megy el a hang. Mi lehet a probléma?

(#6693) Atlantisz48 válasza zozopapa68 (#6677) üzenetére


Atlantisz48
őstag

Rendben, köszönöm a segítségeteket. :R

(#6694) zozopapa68 válasza adamcsik (#6692) üzenetére


zozopapa68
tag

Szia!
Több dolog is okozhatja pl: gyenge minőségű lemez, nagy sebességű írás, DVD író nem tudja jól megírni az adott lemezt vagy mindez együtt. Az is lehetséges, hogy az asztali DVD lejátszó gyengélkedik.
A fentebb említett lehetséges hibaforrások, számítógépes meghajtónak nem okoznak különösebb gondot.
Az asztali lejátszók érzékenyebbek, hamarabb jelentkeznek az írási vagy lemezhibák.

(#6695) mirci18


mirci18
addikt

Szevasztok.
Olyan gondom van hogy a laptopomban levő dvd író nem olvassa be a lemezeket.
A hétvégén még felismerte az üres lemezt.
Le is emnt az írás de azóta se üres lemezt se a megírottat nem tudja beolvasni.
Pörgetni pörgeti de hiába.
Próbáltam erősebben nyomva tartani a dvd író ajtaját mert régen is csinált ilyet hogy nem egyből érzékelte de semmi.

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#6696) suvomi


suvomi
csendes tag

Sziasztok!

Mostanság mennyit kóstál egy dvd író javítás?
A szokásos egyik nap ment, aztán nem jelenség. Gondolom a fej adta meg magát.

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859/

(#6697) zozopapa68 válasza mirci18 (#6695) üzenetére


zozopapa68
tag

Szia!
Notebooknál könnyű hozzáférni a meghajtó optikájához. Így először próbáld megtisztítani (fültisztító, nagy tisztaságú alkohol).
Amennyiben ezután sem működne, vegyél használtat 2, 3 ezer Ft-ért már lehet kapni.
Vásárlásnál, amire figyelni kell a meghajtó vastagsága 12,7mm vagy 9,5mm és a csatolófelület SATA vagy IDE.
Az előlap is okozhat gondot, de tapasztalatom szerint cserélhetőek, így ez mégsem akkora gond.

[ Szerkesztve ]

(#6698) mirci18 válasza zozopapa68 (#6697) üzenetére


mirci18
addikt

Köszi a választ.

Nincs annál gonoszabb ember mint aki az előtt jó volt de egy másik gonosz őt is gonosszá tette.-BSTH

(#6699) zozopapa68 válasza suvomi (#6696) üzenetére


zozopapa68
tag

Szia!
Szerintem jobban jársz, ha veszel egy másikat.
Üzletben, garanciával kapható írók közül, én a Samsung és LiteOn írókat javasolnám.
Amennyiben a használt írók is szóba jöhetnek, akkor régebbi Pioneer IDE: 110D, 111D 112D, 115D, 116D, SATA: 212D, 215D, 216D és Sony Optiarc SATA: 5200S, 7200S, 7203S 5260S, 7260S, 7261S, 7263S, 5280S, 7280S, IDE: 5200A, 7200A, 7203A.
A használtak 2, 3 ezer FT-ér már beszerezhetők.

[ Szerkesztve ]

(#6700) suvomi válasza zozopapa68 (#6699) üzenetére


suvomi
csendes tag

Szia!

A szóban fordó írót már lecseréltem az adott notiban (egyébként, pont 3000 volt), de mivel szükségem van egy külső (hordozható) ODD-re ezért arra gondoltam, hogy javítattnám. Ha ajavítás összege kevesebb, mint egy használtúj író akkor inkább az érné meg nekem. Kb 1x lesz használva, win telepítésnél aztán vészhelyzeti meghajtó lenne.
Egyébként köszi a tippeket, megnézem mibe kerülnek. :)

https://www.facebook.com/groups/1737295806551859/

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  Probléma DVD/CD íróval (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.