- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Doky586: Helyreállítási partíció létrehozása (javítása)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
OLED Televíziók - témaösszefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
szkutyi
addikt
válasz
Mathiask #87610 üzenetére
Ezt nem úgy kell elképzelni hogy világosabb ..
Nekem egy zidoo z9x van amiben mai napig csúcsnak számító Realtek RTD1619 képfeldolgozó processzor van...mai napig erre a procira épülnek a média lejatszók, a zidoo kb 500k-s készülékében is ez van még talán ! És persze dedikált dolby vision támogatás!
Mindenben jobb mint egy tv lejatszó és ez szemmel is latható nem kicsit...mozgás, szín, fényerő, sötét jelenetek...mindenben!
Ezzel nem azt mondom hogy a beépített lejátszó szar....egyszerűen nincs ilyen jó.ennyi -
válasz
Mathiask #84266 üzenetére
Nem tudok àltalánosságban beszélni.A 4 ből 4 nem szelektív matek hanem az adott és linkelt Sárkányok háza részre vonatkozik.7.resz 18.perc...
De megnéztem a Prey- t is, hibátlan.(Ha lenne hiba ,lernám)
Biztos van ilyen gond,de nem általános.Mint ahogy a tinting és a banding sem az.
Gyenge SD anyagoknál enyhén látható,de nekem még ez nem tűnt fel ajánlhatalan hibaként a rengeteg előnye mellett.krx21:Sajnos Nekem semmit.Ahogy lesz Samu-n dovi valtok rá ,vagy ha lesz Philipsen QD oled maradok.Esetleg Sony akciózik az is vonzana.
-
Vhiktor
Topikgazda
válasz
Mathiask #80995 üzenetére
Én nem vagyok benne biztos hogy alul szaturalt. Ő csak szemre mondja, hogy sötétebb mint a másik tv. De merest nem mutat.
Szóval a másik tvhez képest alul szaturalt, de hogy szabvanyhoz képest milyen abban nem vagyok biztos.
De Vincent nagy név, úgyhogy elhiszem amit mond.
Meg hát Neki van grading monitora is amihez hasonlíthatja akár szemre is.
De hogy a Sötét jeleneteknel alul szaturaltabb az nem akkora baj, mert ott amúgy sem érzékeny annyira a színekre az emberi szem, minél sötétebb van annál kevésbé látjuk q szineket. Ellenben a qd oled még sokkal világosabb a nagy fényerőt igénylő szineknel ami aztán tényleg lényeges. Így még mindig a qd oled oldalára billen a mérleg bőven.
-
Hmmm1
aktív tag
válasz
Mathiask #80757 üzenetére
: ( Na fene, akkor cseszhetjük az OLED-et kvázi : ddd
"Fast Motion Clarity
This function reduces blurring during fast camera movements. However, it can make the TV screen noticeably darker. After all, the so-called Black Frame Insertion is hidden behind this marketing term."A Clarity lenne a BFI ez alapján.
-
blakey
titán
válasz
Mathiask #77979 üzenetére
Szerintem egyik márka sem ajánlott, de nem így kell megközelíteni.
Ha tesztelek valamit, akkor "érzékeny vagyok a légyfingra" is, ha szórakozok, akkor annak megfelelően beállítva nincs probléma, ilyenkor ki kell kapcsolni a "minden hibát látok" jelenséget. Ha a szórakozás alatt olyan mértékű poszterizációt látnék, akkor már rég leírtam volna és valószínűleg egy másik TV-m lenne. Szóval a nem ajánlott és ajánlott, ennyire sz@r vagy annyira qrva jó kijelentésekkel óvatosnak kell lenni. -
alaves
addikt
válasz
Mathiask #77979 üzenetére
+1 Valóban, [link] ezen több helyen látszik villogás a 754-en, C1-en nem. Egyébként nem feltétlenül érvényes minden Philips OLED-re, beállítástól és kalibrálástól is függhet, továbbá a 7- 8- 9-es szériák között is valószínűsítem a különbséget.
Azért az 1-2 Mbps bitrátájú HDR.DV netflixes 'rilíz'-eket "a C1 sem hagyja szó nélkül". -
alaves
addikt
válasz
Mathiask #76513 üzenetére
Sokan 62 'brightness'-t használnak Philips-en HDR-ben, mert szerintük sötét. OLED754-en nálam mindig is 50-en volt és nem látom sötétnek. A Philips egyedi szabálytalan gamma követést használ SDR-ben is, továbbá gyakorlatilag nincs kontraszt vágás sem. Ezek esetenként, kódolási paraméterektől függően sávosodást (color banding), fekete közeli poszterizációt, valamint némi részletvesztést okozhatnak.
A gamma beállításnál nem véletlenül használnak -4 -- +4 skálát, mert egyik beállítás sem felel meg a szabványos 1,9;.2,2; 2,4; BT.1886 görbéknek. -
-
alaves
addikt
válasz
Mathiask #76134 üzenetére
Nem mindegy, hogy milyen frekvenciájú (60 Hz vagy 120 Hz) forráshoz melyik beállításon (alacsony, közepes, magas) használod az FMC-t (BFI). A kombinációkkal eltérő lehet a fényerőcsökkenés (esetleg 'képduplázódás' effektus is megjelenhet ha nem megfelelő a beállítás).
Ez lehet az oka, hogy különböző eredményre jutottatok.
C1-nél 120 Hz-hez alacsony- közepes, 60 Hz-hez magas beállítás a helyes. Philips-nél talán fordítva lehet. -
-FLY->
őstag
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Mathiask #69943 üzenetére
Valójában a természetben ez nem nagyon jön elő mert folyamatosan mozog a környezet... de még egy szobában is nehéz előhozni a fókuszálsz valamire.Ennek elsősorban neurobiológiai oka van, egyszerűen a retinának folyamatos változás kell.
A perifériás retinán azért látod még normál körülmények mellett is, mert nagyobb a sejtek receptív mezeje ( a "pixelmező" amit be tud fogni)... így ha fixálsz valamit a tekinteteddel, akkor még ezek a mikroszakkádok sem tudnak új ingert adni, és ghostingol a retinád. Ez a centrális retinában is így működik, csak ott nagyon kicsi egyes sejtek receptív mezeje és legfeljebb akkor ghostingolna ha teljes izombénítót kapnál.
Erre utaltam, hogy az idegrendszerben minden mindenhol adaptálódik, és csak a változást érzékeli.
Ez jobban leírja.
[link]Persze lehet evolúciósan még hasznos is volt valamennyire... de ott is a periféris sokkal érzékenyebb amúgy a gyors mozgásokra. Hogy a szemed sarkából is meglásd a kardfogút.
Ez amúgy érdekes téma az OLEDek mozgásmegjelenítésében is. Meg hogy létezik percepciós blur is. Hiába 0.1 ms az OLED response time, akkor is ghostingol a retinádon. Ezért a vibráló képet sokkal élesebben látod mozgásban. (Black frame insertion), ez lereseteli a retinádat. Vagy a Plazma TV-n a frissítési freki.
-
Ren Hoek
veterán
válasz
Mathiask #69926 üzenetére
"First described by Ignanz Paul Vital Troxler in 1804, Troxler's fading involves the perceptual disappearance of stimuli in the periphery while fixating (staring at) a centrally located stimulus. The visual system responds to change. An image that is stabilized (not changing) on the retina will perceptually disappear."
Microsaccades are also believed to be important for preventing the retinal image from fading.[9]
Retinal fading:
[link]Kipróbálhatod Te is. Ha egy pöttyre fókuszálsz akkor elkezd összemosódni és elhalványulni, egy fehér pacává alakulni környezet ében lévő kép. Valójában nem fekete lesz (itt javítanám amit írtam). Persze nem tökéletesen mert akararlanul is apró mozgásokat végez a szemed. Látásos egérkísérletekben izombénítót használtak, így még ezeket a mikrosaccadokat is kilövik. Ilyenkor az állat nem mozgatja a szemét, csak az elé rakott monitoron a mozgó csíkokat látja...de a statikus kép fadingelne. Így pl a agyi aktivitás monitorozható pontosan, nem zavar bele más.
-
janos666
nagyúr
válasz
Mathiask #67400 üzenetére
BFI-vel a PDP-éhez közelebbi mozgásélményt kapsz, de HDR-nél hátrányt jelent, hogy csökken tőle a fényerő.
BFI-vel csökken a motion blur, így aki ezt hiányolja az LCD után, annak szubjektíven rosszabb lesz. Aki PDP-ről vált, és jobb mozgóképfelbontást hiányolja, annak jobb (ha meg tudja szokni ezt a féle 120Hz vibrálást).#67393koadam777 - Ha kikapcsolod a mozgásinterpolációt, akkor minden OLED-en egyforma lesz a mozgáskezelés.
-
Celtis
veterán
válasz
Mathiask #54718 üzenetére
Ez hasznos videó, köszönöm.
Viszont szerintem ez 60Hz BFI. Mivelhogy másodpercenként 60 fekete kockát szúr be.Itt beszél Vincent a 120Hz BFI-ről, illetve a 4ms időzítésről, ami valóban 120 fekete kockát jelent egy akár 120fps-es forrás esetén is.
-
daneel_hu
addikt
válasz
Mathiask #54699 üzenetére
"Biztos a gyors válaszidő miatt szaggat a 24p? Azt gondolnám ez könnyen megoldható lenne, csak többször kéne ugyanazt(!) a képet beszúrni és akkor még szappanopera hatás se lenne."
Biztos.
BFI kell.
SDR-ben bőven vállalható, meg lehet szokni... és akkor nem vibrál.
HDR-ben sajnos nem jó. -
Celtis
veterán
válasz
A gyors válaszidő következménye, hogy szinte nincs átmeneti idő és egy képkocka hosszabb ideig jelenik meg a képernyőn. Érdemes az rtings-en a "Stutter" paramétert nézegetni. Pontosan ezt mérik. Ócskább, lassabb LCD-ken rövidebb ez az idő, fokozatosan tűnik át egyik képkocka a másikba és pont emiatt a 24p filmek érzetre kevésbé szaggatnak.
Egy sample and hold kijelzőre hiába küldöd rá akárhányszor ugyanazt a képkockát, egyszerűen nem történik semmi változás a kijelzőn. Fekete képkockák beillesztésével (BFI) némileg javul az eredmény, de az inkább az elmosódás csökkentést szolgálja, és sajnos látható villódzást is okoz.
-
xerobyte
aktív tag
válasz
Biztos, gondolj bele, attól, hogy ugyanazt a képet ismételgeted, attól még a következő kép érkeztekor változik csak a szemed számára a látható tartalom.
42ms-enként érkezik egy új kép, ez a sample and hold képalkotás lényege (túlságosan leegyszerűsítve), az LCD és az OLED is így dolgozik. A CRT nem így dolgozott, azóta sem értük utól ebben a tekintetben azt a techet. -
salapp
addikt
válasz
Mathiask #43271 üzenetére
Ugyanezeken nyűglődtem én is .
Inkább úgy mondanám, hogy egy bizonyos szinten túl nem tudsz figyelni, illetve felesleges (alacsony oled fényen kívül).
Nézd úgy, hogy (mostanra igen korrekt áron) 400 környékén már tudsz venni egy 55-ös oledet, ami fantasztikus képi világot ad (a legutolsó és legjobb plazmákat idézve, 4K-ban, HDR-ben túlmutatva, plazma-vibrálás és várhatóan tápcicergés nélkül). Távértékesítés keretén belül rendeld. Alaposan nézd át a csomagolását, hogy valóban gyári újat kaptál, nem visszaküldöttet. Nézd meg a káva illesztéseit, karcmentességet, stb. Ha ezek rendben, hagyd, hogy "beálljon" a panel négy-öt nap alatt, utána nézd meg kicsit alaposabban, hogy ne legyen rajta téglalap-hiba, tinting (erre keress rá a fórumban, képekkel, ez a legidegtépőbb hiba nekem), számodra elfogadhatatlan mennyiségű hibás pixel. Ha ezek sem jelentkeznek, akkor élvezd a képet, jelenleg ez a csúcs. Könnyen lehet, hogy öt év múlva sem lesz rajta számodra durva színelváltozás.
Ja, és szerintem jelenleg egyetlen igazi (nemSamsung kúúú-va-led) alternatívája van lcd-ben, a Sony XE/F/G/H(?)9XXX, ami viszont oldalról nézve fakulni fog, feketéje nem lesz oled, és 4-5 év alatt ugyanúgy kimehet benne a ledsor vagy mittomén.
Szóval vedd nyugodtan az oledet, esetleg te is vegyél gagyi tévézésre, aggodalmas PC/konzol felhasználásra Sony VA/120Hz/10bit tévét, és kész. De itt sokan ezzel sem vesződnek, és úgy mondják, köszönik, minden oké. -
salapp
addikt
válasz
Mathiask #43264 üzenetére
Plazma: minél jobban gerjesztett a panel egy része, (fehér színű elemek különös n), annál jobban visszamarad (ghost), ha statikusan jelen van. Ha váltogatod a tartalmakat, lehetősége van a panelnek homogenizálódni, a ghost halványul és eltűnik. Ha hosszú órákon át ugyanott van ilyen képelem, akkor tartós lehet a képvisszamaradás. Változatos tartalmakkal (akár agresszív logós csatornákkal is) évtized után is lehet egységesen öregedett, (szemre méterekről még) homogén paneled.
Oled: elsősorban a telt sárga, piros és zöld kepelemek öregítik a panelt. Úgy, mint a plazmánál, hogy rögtön a megtekintés után egyértelműen látszik a helye, nem marad vissza. Viszont mindegy a panelnek, tekintve, hogy eltérő öregedés, hogy egyfolytában ugyanott volt a képelem, vagy mondjuk naponta nézed ugyanazt az adót, játszod ugyanazt a játékot akár rövidebb ideig, az öregedési ciklusok összeadódnak, ami egyszer majd már bizonyos esetekben feltűnhet. Ha csak filmeket nézel, akkor előbb pukkan el bármi más okból, minthogy inhomogén legyen. De ha mondjuk minden nap nézel hírcsatornát egy órát, amiben pl a hírolvasó pultban végigfut egy világító vörös sáv, akkor az már akár egy év múlva látszik adott tartalom mellett. Sokak szerint elég, hogy a hirműsorokban nagyjából mindig ugyanolyan pozícióban helyezik el a műsorvezetőt, egyszínű öltönyben/ruhában.
Én lényegében gagyi magyar műsorokra ill második tévének megtartottam egy jó kis sony lcd-t, hogy ne szenvedjen az oled. Tulajdonképpen az oled csak esti film/sorozat nézésre, illetve néha korrekt német szatellit adókra van.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Ingatlanos topic!
- Apple MacBook
- Kuponkunyeráló
- Linux Mint
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Túra és kirándulás topic
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RX 7700XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A13/Samsung Galaxy A33/Samsung Galaxy A53
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged