Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17527) junior19 válasza tothl (#17525) üzenetére


junior19
senior tag

Nem igazán neked szánom a választ, sok hozzászólás összegyűlt a kérdésben.
Kicsit összekeveredtek a fogalmak, de szerintem egyről beszéltek azért. Mindenkinek igaza is van egy kicsit, meg nem is. HDR-nél a fénysűrűség a lényeg, nem a fényerő.
krx21 fórumtársnak abban van igaza, hogy nem feltétlenül kell a 100-as Oledfény HDR esetén. A gyártók azért állítják be ezt gyárilag, mert nagyobb kontraszt kell(ami a fénysűrűség növelésével érhető el) a hdr-hez, felmérések szerint 20000:1-hez kontraszt aránynál volt a legkellemesebb a legtöbb embernek. Ami már 200 nits maximális fénysűrűségnél és 0,01-es feketeszintnél teljesül is. Lehet persze magasabb értéken is nézni, ha nem zavaró. Ez Olednél simán teljesíthető is.
Viszont ha a fénysűrűség értéke közeli az sdr fénysűrűség értékével, akkor azért veszít a hatásából a HDR.
Aki mondjuk a 100-as Oledfényt használja, érdemes megnézni a feliratot fehér színben. Ha nem is használja a feliratot, egy teszt erejéig érdemes. Ha 100-as értéknél természetellenes a felirat egy sdr anyag feliratához képest, akkor bizony kicsit túl van tolva, s ez a képen is látszani fog.
S igaz ez arra is, hogyha valaki 70-es Oledfény értéken nézi az sdr-t, akkor a számára a 100-as Oledfény nem lesz akkora ugrás, mintha nagyobb érték van az sdr és hdr Oledfénye között. De nem feltétlenül kell a maximális.
A HDR-nél ugyanis nem csak a színtér növekedés és a 10-bites feldolgozás hozza a látványos megjelenítést, hanem bizony a luminancia megjelenítése is, mert teljesen más, mint sdr esetén.

codec project

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.