- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Olympia76
üzenetére
Igen, megérkezett az Shelly Ecowitt WS90... Nem véletlen az aláhúzás, mert ez a Shelly és az Ecowitt közös gyereke,, ami már Zigbee-n vagy Bluetooth-on kommunikál, a "normál" RF 433MHz-es Ecowitt-ekkel ellentétben.
Ami sajnos azt jelenti, hogy nem működik a Homey Pro-intgrációk egyikável sem.
Három látszólag alkalmazható integráció van Homey Pró-ra, az egyik a hivatalos Shelly-integráció, a második egy Ecowitt-integráció, a harmadik pedig egygenerikus zigbee2mqtt-integráció.
A Shelly-integrációban van egy "Any Shelly Bluetooth device", azzal egyszerűen nem megy, pedig minden megvan hozzá: BLE gateway (egy Shelly 1 Mini Gen4-en és egy Shelly PM Gen3-an is engedélyeztem, tökéletesen működnek a Shelly BLU cuccok /gombok, hőmérő szenzorok/, de a Shelly Ecowitt WS90-et egyszerűen nem lehet párosítani, hiába rakom a manual szerint párosítási üzemmódba, még azt is megpróbáltam, hogy a párosítást a HomeyPro mellett végzem, hogy ne kelljen a BLE-proxy, de semmi... nem látja a Homey Pro).
Az Ecowitt-integrácó tulajdonképpen az Ecowitt hub-okra van, amik valójában RF-receiverek, a legtöbbjük kijelzővel együtt, de van kijelző nélküli is. Három RF-frekvencián képesek működni, de sem az Zigbee-t, sem a BLE-t nem támogatják, ahogy a "normál" Ecowitt WS90 sem. Így értelme nincs egy ilyen ecowitt receivert (hub-ot) vennem mert úgysem fog menni a Shelly-változattal...
A zigee2mqtt megoldás lehetne, de a Homey Pro-n a zigbee2mqtt-integráció community-alapú és még eléggé gyerekcipőben jár, a zigbee2mqtt-t és egy MQTT brokert (pl. Mosqitto) egy külön gépre kell feltenni, és még akkor is adaptálni kell az általa MQTT-n közzétett topic-okat Homey device capability-kké (néhányat ismer magától a Homey Pro, de nem mindegyiket). Ez munkásabb feladat, és még neki sem fogtam, mert a Homey Pro-s zigbee2mqtt integráció korlátai miatt nincs (még) zigbee2mqtt nálam, szóval nulláról kellene kezdeni, és mindent újramókolni...
A generikus, integráció nélküli -Zigbee-manager a Homey-na látja a Shelly WS90-et, de "Unknown device"-nak veszi fel, és csak egy ki/be kapcsolót ad hozzá, semmit nem mutat.
Négy lehetséges megoldásom maradt:
- 1. visszaküldöm, nem vacakolok vele, inkább kb ugyanannyiért rendelek az Aliról rádiós Ecowitt-et
- 2. a zigbee2mqtt Homey Pro-s integrációját használom, lásd fennebb - ehhez most nincs nagy kedvem,
- 3. én magam írok egy natív integrációt ZHA-ra Homey Pro-hoz
- 4. A múlt héten raktam össze egy CM5 alapú RPi konfigot 8MB RAM-mal, 64 GB eMMC-vel és 1TB NVMe SSD-vel PLEX-szervernek (eMMC-re az oprendszert és az alkalmazásokat tettem, az SDSD-re megy a torrent direktbe a PLEX Media Server-nek) - ez már működik is, jelentem egy CM5-ös Rpi tökéletes otthoni PLEX-szervernek - max 5 klienssel, akik közül max 2-en néznek 4K-s filmet, és utóbbiakat nem kell transzkódolni). Erre felrakok egy Home Assistant-ot dockerben, veszek egy Zigbee-dongle-t. és szintén zibee2mqtt-vel meg Mosquitto-val a HA alá integrálom egy másik Zigbee-hálózatba. A vicces, hogy a Homey Pro-nak van hivatalos (nem community-s) HA-integrációja, tehát át tudja venni és automatizálni tudja a HA-hoz integrált cuccokat, többen használnak ilyen hibrid megoldást, Így a Homey Pro és a HA erősségeit egyesíteni lehet, csak épp egy picit drágább szórakozás... De ha valaki már rákapott a Homey Pro-s Advanced Flow-k "ízéer", akkor a HA-t visszalépésnek tartaná az automatizálások terén, ugyanakkor a HA másban jobb: a fantasztikus eszköztámogatás-lefedettségével arat).Jelenleg rövidtávon az 1. és 4. megoldás között vacillálok az 1. lenne legyegyszerűbb, de a 4.-re kíváncsibb vagyok
Középtávon a 3-asba is belevágnék, mert nem nagy ördöngősség, egész jó developer toolsetje van a homey Pro-nak, ami nagyon leegyszerűsíti az ilyen integrációk leprogramozását, és ideje, hogy már egy ilyent is csináljak.Ja, még annyit, hogy a Shelly saját app-jával, felhőben, szóra bírtam a Shelly WS90-et, működik és s Shelly app-ban egész pofás dashboard-ot kerekítettek neki, de ebben a topikban talán nem kell magyarázzam, hogy az miért no-go számomra (nem csak szelly kütyüim vannak...)
-
Szóval így. Jövök egy sörrel, ha végigolvastad.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- EarFun Air Pro 4+ – érdemi plusz
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Hálózatokról alaposan
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- YouTube
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Le Mans Ultimate
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad L14 Gen 2 Ryzen 5 pro 5650U, 16GB RAM, 256-512GB SSD, jó akku, számla, gar
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Xbox One S All Digital 1 TB + kontroller 6 hó garancia, számlával!
- Lenovo ThinkPad W541,15.6,FHD,i7-4810MQ,32GB DDR3,256GB SSD,K1100 2GB VGA,WIN10
- Új M5 MacBook Pro, 14", 10/10 mag, 32GB RAM, 1TB SSD, Silver - 27% ÁFA
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest