- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: AdMOS AdWave 32
- eBay-es kütyük kis pénzért
- user2: Kia Ceed Gold 160 1.5 T-GDI MY2024
- Kempingezés és sátrazás
- gerner1
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
adabra
senior tag
válasz
LouiS22 #50199 üzenetére
Egy MeLE Quieter 4C (Intel N100; 16GB RAM) mini PC-be van bedugva, amin Proxmox fut, abban LXC-ben a Z2M.
És egy kb 70cm-es USB hosszabbító kábelt használok.A CC2652RB firmware-ével még nem foglalkoztam. Jelenleg 20-as csatorna van beállítva. Jól sejtem, hogy mindent újra kell párosítani, ha csatornát váltok?
-
LouiS22
veterán
válasz
adabra #50198 üzenetére
Ha mindenáron cserélni akarsz, akkor Skyconnect, de egészen biztos, hogy előtte megpróbálnám a csatornaváltást (15-re), kizárni az interferenciákat (apropó, mibe van dugva? Pi? Ha igen, használsz hosszabbító kábelt? Ha nem, akkor használj, de egyébként sem árthat). Plusz erre a csodára létezik firmware frissítés és fent van a legfrissebb?
-
adabra
senior tag
Melyik USB-s zigbee adaptert javasoljátok 35-40 ZB-s eszközhöz?
Előfordulgat, hogy a radiátor termosztát fejek némelyike leszakad a hálózatról. Ilyenkor a Zigbee2MQTT log-ban
"Error: Data request failed with error: 'MAC no ack' (233)"
szerepel. Azt olvastam valahol, hogy ez a gyenge vagy instabil zigbee hálózat miatt szokott előfordulni, és talán érdemes áttérni másik csatornára. Ez kicsit találgatós ködszurkálásnak tűnik.Most egy CC2652RB-t használok, és van 8-10 konnektor is, amelyik router-ként van jelen a hálózatban.
Esetleg egy Aeotec Zi-Stick vagy egy SONOFF ZBDongle-E jobb lenne? -
Speik
újonc
Sziasztok! Bocsánat ha nem ide való de nem találtam sehol jobb helyet. Van 4 Gosund okos konnektorom. Szépen nézi is a fogyasztást. De szeretném hogy ezek az adatok át kerüljenek Google naptáramba. Ifft néztem és se Tuya se Gosund vagy csak én nem találtam. Abszolút kezdő vagyok és nem is ezen a téren dolgozom. HA nincs. Csak eszközök meg egy Google asszisztens. Köszönöm ha segítesz!
-
Steady74
addikt
válasz
BlackJack21 #50167 üzenetére
Erre válaszolok, ha voltál tényleg ilyen kedves és megosztottad ezt a kódsort.
Maradva a WLED preset beállításoknál addig jutottam, hogy ha az egyes szegmensekhez létrehozok preset beállításokat (CW, DW, WW, ezek 100, 60, 30%-os beállításait), és úgy kapcsolgatom a szegmenseket, akkor jó. Viszont azt vagy a vezérlő vagy a szalag nem tudja (ez csak teszt volt), hogy az egyik szegmens mondjuk WW a másik meg CW. Ez esetben mindig az utoljára felkapcsolt szegmens szerinti fehérrel világít az adott szegmens. Ez mondjuk bosszantó.
-
adabra
senior tag
Ahogy már többen is írták, én is a két automatizálást javaslom.
Nálam a konyhában van egy mozgásérzékelő és egy konnektorba dugott led-es lámpa (az érzékelő és a konnektor is zigbee-s).Arra használom, hogy ha naplemente előtt fél órával mozgás van, akkor kapcsoljon fel a világítás (legfeljebb napfelkeltéig).
alias: Konyhapult világítás mozgásra
description: ""
trigger:
- type: motion
platform: device
device_id: 9e1ce65c2e2053d50694a55e7484fff1
entity_id: binary_sensor.mozgas_erzekelo_occupancy
domain: binary_sensor
condition:
- condition: or
conditions:
- condition: sun
after: sunset
after_offset: "-1800"
- condition: sun
before: sunrise
action:
- type: turn_on
device_id: 3cfc77e60c186efbd78e512971a9e09a
entity_id: switch.konyha_pult_konnektor
domain: switch
mode: restart
Kikapcsolás: ha már nincs mozgás 2 perce, akkor kapcsolja ki:
alias: "Konyhapult világítás ki "
description: ""
trigger:
- type: no_motion
platform: device
for:
hours: 0
minutes: 2
seconds: 0
condition:
- condition: device
type: is_on
- type: is_no_motion
condition: device
action:
- type: turn_off
mode: single
ui.
1. bocs, hogy hosszú lett
2. hogyan kell olyan fancy (syntax highlighted) módon beszúrni a kódot? -
Degeczi
nagyúr
válasz
Petikeje #50185 üzenetére
De minek bonyolítani, amikor két hóttegyszerű miniautomatizálás áttekinthetően, üzembiztosan megold mindent? Sokkal bonyolultabb lesz egybemosva, utólag elkülönítve melyik eset áll fönn, melyikre milyen feltétel vonatkozik (hiszen az sem azonos) - miközben ismét, semmit nem nyersz vele.
-
Cyberbeni
addikt
válasz
RicsiSuly #50180 üzenetére
A központi szerver megmondja a klienseknek, hogy hogyan érik el egymást és azután p2p megy a kommunikáció a kliensek között. (Minden kliens kap egy 100.x.y.z IP-t meg egy név.random.ts.net domaint és az összes többi network kérés az a normál úton megy, mintha nem lennél VPN-en)
A központi szervernek is van egy open source megvalósítása, ezt Headscale néven kell keresni (ehhez kell port forwarding, de itt elég ha a családból csak 1 valaki hosztol)
Plusz lehet különböző jogosultságokat állítani, tehát ha te mondjuk csak a HA mellett futó pi-holet akarod megosztani valakivel, akkor azt is be lehet állítani.
-
Steady74
addikt
válasz
BlackJack21 #50167 üzenetére
Köszönöm. Nekem ez egyelőre nagyon messze van attól ahol állok, de elkezdek elmélyedni benne.
-
Degeczi
nagyúr
Nem lenne elegánsabb, eltérő dolgokról van szó. Csak lehetséges problémákat vezetsz be, ha egybeerőszakolod, és közben semmit nem nyersz. Érdemes mindent a lehető legegyszerűbbre csinálni, mindig az a legstabilabb.
Petikeje: pont az lenne egy szép recept rejtélyes hibák generálására... State triggerben nagyon ritka kivételektől eltekintve mindig meg kell adni a miből-mibe-t, máskülönben pl. még egy rendszerújraindítás vagy bármilyen kiesés is eseményindítóként fog működni (hiszen az után "unknown" állapotból fog pl. "off"-ba ugrani egy entitás...)
-
spst
csendes tag
válasz
Degeczi #50172 üzenetére
Köszönöm, figyelmetlen voltam. Akkor teszteltem, mikor lement a nap, utána már nem működött... Javítottam.
A kikapcsolás másik automatizmussal működik, de elegánsabb lenne egybe foglalni. Ilyet nem csináltam még és ebben kellene a segítség.
Valami olyasmire gondolok mint ez, csak nekem nem működik:
switch.turn_{{ 'on' if trigger.platform == 'state' else 'off' }}
Köszönet a segítségért.
-
RicsiSuly
aktív tag
Szasztok!
Szemét szolgáltató nem oldja fel a Natolást csak, ha kérek fixIpt ami 3500ft/hó az ígyse se kevés netelőfizetés mellé, 12 ezer a 30/3 sajnos más szolgáltató nincs.
Valamilyen beállitással nemlehet megoldani, hogy a szüleim routeréről menjen ki a Home Assistant?
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Petikeje #50168 üzenetére
Konténeres telepítés esetén a HA nem birizgálja a hoszt gépen levő dockert, ott szerintem nem gond. Amúgy egy ilyen hibának nem szabadna az egész mindenséget elrontania. Múltkor a NodeRED addont rontották el, de az a konténeres telepítőket szintén nem érintette. Úgyhogy még mindig tartom, hogy a konténeres telepítés a legmegbízhatóbb.
-
Degeczi
nagyúr
Ez így nem jó az eddigire sem, pont fordítva kell: az ajtónyitás a trigger, a lement nap a feltétel. Jelen állapotában kizárólag a naplemente pillanatában fog aktiválódni, ha épp nyitva van közben az ajtó is... nyilván nem ezt akarod.
A lekapcsolás meg célszerűen egy másik miniautomatizálás, amit az ajtó szenzor on-ból off-ba ugrása aktivál (feltétel ott nem is muszáj, mert semmi bajt nem okoz, ha egy már lekapcsolva lévő kapcsolónak küldesz ismét lekapcsolási parancsot)
-
koala69
tag
Sziasztok!
egy automatizalasnal ha triggernek ket entity-t adok meg, akkor azok and vagy or kapcsolatban vannak?
erre gondolok:trigger:
- platform: state
entity_id:
- binary_sensor.0xa4c138eac024c181_occupancy
- binary_sensor.0x00124b0022ebbcb0_occupancy
from: "off"
to: "on"koszonom!
-
spst
csendes tag
Szervusztok!
Szeretnék egy automatizálás csinálni a terasz világításra, hogy naplemente után és a terasztajtó kinyitásakor felkapcsolódjon a teraszvilágítás. Erre készítettem egy automatizmust.
- id: ''
alias: Terasz világítás bekapcsolása
description: Terasz világítás bekapcsolása naplemente után teraszajtó nyitásakor
trigger:
- platform: sun
event: sunset
offset: 0
condition:
- condition: state
entity_id: binary_sensor.teraszajto
state: 'on'
action:
- type: turn_on
device_id:
entity_id:
mode: single
Ez az automatizmus úgy működik, ahogy kell.
Azonban szeretném, hogy a teraszajtó becsukása után kapcsolja le a teraszvilágítás, de nem tudom hogyan kellene belefoglalni, mert ilyet még nem csináltam.
Köszönet a segítségért.
-
ojb
tag
Igen,
De nem fog automatikusam minden eszközt beintegrálni a HA alá.
Hőmérők esetében elég jól működik az auto discovery,
de pl a nyitás érzékelőket már nem adja fel automatikusan.
Azokat én MQTT eszközkén manuálisan húzom be.
pl:mqtt:
binary_sensor:
- name: 'Bejárati Ajtó'
unique_id: bejarati_d
state_topic: "rtl_433/9b13b3f4-rtl433/devices/Generic-Remote/14722/cmd"
payload_on: "10"
payload_off: "14"
device_class: door
qos: 0
- name: 'Bejárati Ajtó B'
unique_id: bejarati_b
state_topic: "rtl_433/9b13b3f4-rtl433/devices/Generic-Remote/14722/battery_ok"
device_class: battery
force_update: true
value_template: "{{ value|int * 90 + 10 }}"
Elég jó az eszköz támogatottság, de előfordul hogy nem ismer fel valamit.
Most a configod alapján 176 dekódert használsz fülelésre a 223-ból.
Később a nem használt dekódereket célszerű lesz tiltani, hogy ne szemetelje teli az MQTT Brokert a környék -- általad nem használt -- eszközeinek adataival.
Itt [link] sok kérdésedre megvan a válasz... -
Petikeje
tag
Sziasztok,
Esetleg ha vki használ supervised telepítést figyeljen erre a hibára:
https://github.com/home-assistant/core/issues/108655
Asszem nekem is bebszott. (Esetleg docker telepítés is érintett lehet, azt nem tudom ellenőrizni)
Üdv:
P! -
BlackJack21
tag
válasz
Steady74 #50163 üzenetére
Azért ( is) nem szóltam, mert neked gyári vezérlőd van( ha jól emlékszem Ahtom), így nem biztos, hogy fw váltással kezdenéd( ha felmegy rá. Én építettem a saját vezérlőm, így nem volt kérdés.
Nekem egy 2m-es WS2815 LED-szalag van három szegmensre(60-60-60 led) osztva.
A további kezelés a HA-ban történik. Itt van egy csoportba fogva, kapcsolva ( zigbee-s nyomógombokkal).Itt az esp-be feltöltött yaml:
####firmware készítése: windows gomb -> cmd ->####
####cd C:\Users\guzu\projektek ####
#### esphome run wled.yaml ####
##########################################
#### esptool -p comX erase_flash ########
##########################################
substitutions:
device_name: "WLED DIY HU"
device_friendly_name: "WLED HU "
device_description: "DIY Adressable led stripe to over the children's desks, HU"
esphome:
name: "wled"
comment: "${device_description}"
name_add_mac_suffix: false
platform: ESP8266
board: d1_mini
# esp8266_restore_from_flash: true
project:
name: addressable_led_stripe.wled
version: "1.0"
wifi:
ssid: "guzu_AP"
password: !secret
#fast_connect: True
#output_power: 17.5db
# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
ap:
ssid: ${device_name}
password: !secret
ota:
# password: !secret ota_password
safe_mode: yes
api:
web_server:
port: 80
captive_portal:
logger:
# baud_rate: 0
# level: VERBOSE
# betap rele kapcsolo
switch:
- platform: gpio
pin: D1
name: "Main power switch"
id: main_power_switch
inverted: false
- platform: restart
name: "Board Restart"
sensor:
- platform: uptime
name: "${device_friendly_name} Uptime"
- platform: wifi_signal
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi RSSI Signal"
update_interval: 60s
text_sensor:
- platform: wifi_info
ip_address:
name: "${device_friendly_name} IP Address"
ssid:
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi SSID"
bssid:
name: "${device_friendly_name} Wi-Fi BSSID"
light:
- platform: neopixelbus
# WS2815 not defined
variant: ws2813
pin: D4
num_leds: 119
type: RGB
name: "iroasztal_ledszalag"
internal: true
id: wled1
effects:
# # Customize parameters
- random:
# name: "Slow Random"
# transition_length: 30s
# update_interval: 30s
# - random:
# name: "Fast Random"
# transition_length: 4s
# update_interval: 5s
- addressable_rainbow:
name: Rainbow
speed: 10
width: 50
- addressable_twinkle:
name: Twinkle Effect
twinkle_probability: 5%
progress_interval: 4ms
- addressable_random_twinkle:
name: Random Twinkle
twinkle_probability: 5%
progress_interval: 32ms
- addressable_fireworks:
name: Fireworks
update_interval: 32ms
spark_probability: 10%
use_random_color: false
fade_out_rate: 120
- addressable_flicker:
name: Flicker
# szegmensek kezelese
- platform: partition
name: "baloldal"
segments:
# Use third 60 LEDs from the light with ID wled1
- id: wled1
from: 80
to: 118
effects:
- random:
- addressable_rainbow:
- addressable_twinkle:
- addressable_fireworks:
- addressable_flicker:
name: "kozep"
segments:
# Use the middle 60 LEDs from the light with ID wled1
from: 40
to: 79
effects:
- random:
- addressable_rainbow:
- addressable_twinkle:
- addressable_fireworks:
- addressable_flicker:
name: "jobboldal"
segments:
# Use first 60 LEDs from the light with ID wled1
from: 0
to: 39
effects:
- random:
- addressable_rainbow:
- addressable_twinkle:
- addressable_fireworks:
- addressable_flicker:
A HA-ban az ESPHome integrációban már szegmensenként jelenik meg, illetve a relé vezérlése, ezt az ESP light modulja is tudná kapcsolni automatikusan, de még nem jutottam el addig.
A group segédentitással egyben lehet kezelni, így egyszerre lehet neki paramétereket adni, kapcsolni.
Lehet szkriptet is írni, így egymás után tudsz "parancsokat" futtatni.ITT a teljes leírása az ESP-nek.
-
4D4M
senior tag
Ez már így használatra késznek tekinthető és fülel?
RTL_433:Starting rtl_433 with rtl_433.conf...
[rtl_433] rtl_433 version 22.11 branch at 202211191645 inputs file rtl_tcp RTL-SDR
[rtl_433] Use -h for usage help and see https://triq.org/ for documentation.
[rtl_433] Publishing MQTT data to core-mosquitto port 1883
[rtl_433] Publishing device info to MQTT topic "rtl_433/9b13b3f4-rtl433/devices[/type][/model][/subtype][/channel][/id]".
[rtl_433] Publishing events info to MQTT topic "rtl_433/9b13b3f4-rtl433/events".
[rtl_433] Publishing states info to MQTT topic "rtl_433/9b13b3f4-rtl433/states".
[rtl_433] Registered 176 out of 223 device decoding protocols [ 1-4 8 11-12 15-17 19-23 25-26 29-36 38-58 63 67-71 73-81 83-87 91-94 96-100 102-105 108-109 111-116 119 121 124-128 130-139 141-149 151-155 157-161 163-167 170-175 177-179 181-185 187-197 199 202 204-215 217-223 ]
[rtl_433] Found Fitipower FC0012 tuner
[rtl_433] Exact sample rate is: 250000.000414 Hz
[rtl_433] Sample rate set to 250000 S/s.
[rtl_433] Tuner gain set to Auto.
[rtl_433] Tuned to 433.920MHz.
[rtl_433] Allocating 15 zero-copy buffers
[rtl_433] baseband_demod_FM: low pass filter for 250000 Hz at cutoff 25000 Hz, 40.0 us
[rtl_433] MQTT Connected...
[rtl_433] MQTT Connection established.
rtl_433 MQTT Auto Discovery:
s6-rc: info: service legacy-services successfully started
mqtt found in this Home Assistance instance.
Starting rtl_433_mqtt_hass.py...
INFO:root:Discovering all devices
INFO:root:MQTT connected: Connection Accepted.
INFO:root:Subscribing to: rtl_433/+/events
Arról meg lehet valahogy győződni megvásárlás előtt, hogy működni fog az adott eszköz a stickkel? Vagy általában minden működik valahogy?
-
simico
aktív tag
válasz
ftamas0201 #50133 üzenetére
Ha csak egy fázis megy fel és maradnál a Shelly-nél, akkor Shelly Pro EM. A többi mérendő cuccra meg az igényeidtől függően Pro 1PM, Pro 2PM az elosztóba, Plus 1PM, Plus 2PM, Plus PM Mini szerelvény mögé vagy kötődobozba. Nálam a klíma fogyasztását még első generációs 1PM végzi a klíma melletti kötődobozban, a relét csak arra használom, hogy szezonon kívűl ki áramtalanítva legyen (csak nyáron használjuk hűtésre 1-2 hétig, év többi részén ne legyen feleslegesen készenléti fogyasztása se).
-
Steady74
addikt
válasz
BlackJack21 #50161 üzenetére
Há' azé' jófej vagy
végignézed ahogy szétbsz az ideg minden este
Alapvetően azért gondolkodtam vagy gondolkozom a wled-ben, mert ha már van egy szegmentálható ledszalag meg egy vezérlő, akkor a rendszer is egyszerűbb: táp, vezérlő, szalag, kész. Végighúzom a ledszalagot a konyhapult alatt egy pici ledprofilban és kész. Nálunk minden alsó konyhaszekrény fiókos, a front teljes magasságú, ezért lenne jó gegg, hogy ha kihúzok egy fiókot, akkor az adott fiókot bevilágítja egy ledszalag. De nem sikerült megértenem a szegmensek felosztását és a presetek kialakításának összefüggését, mert ha valamit kigondolok, akkor az tuti nem úgy műxik. Megosztasz pár infót erről az esphome light platform ról? Használok esphome addon-t HA alatt, bár a programozáshoz nem nagyon értek.
LouiS22: köszönöm a tippet, megnézem ezeket HACS-ban. Fentebb írtam miért gondoltam erre a világítás megoldásra, kicsit feldobja a konyhát meg még arra is gondoltam, hogy ha hajnalban téblábolok inni vagy valamiért a konyhában, HA-ból tudnám kapcsolni mozgásérzékelővel ezeket a ledszalagokat, kvázi irányfényként szolgálna, vagy esténként hangulatfény is lehetne. Amúgy meg most már tényleg, csakazért is mert bssza az agyam nagyon.
-
BlackJack21
tag
válasz
Steady74 #50158 üzenetére
Kíváncsian olvastam végig a erőfeszítéseidet a témában, kíváncsi voltam, hogy miről maradok le a WLED alkalmazásával.
Eddig úgy tűnik, hogy jó választás volt az ESPHome light platform használata. Az általad felvázolt feladat szerintem egyszerűbben megoldható lenne vele. Változókban letárolni a kért fényerő és színhőmérséklet adatokat és így sokkal kevesebb "preset" kellene. A segmens kialakítás, csoportba foglalás sem gond( most már).
Szerintem érdemes lenne neked is megnézni, milyen lehetőségek vannak benne.
-
Steady74
addikt
válasz
LouiS22 #50116 üzenetére
Azzal a megoldással, amit javasoltál a led-preferences beállításoknál, most már jól működik a szegmensenkénti kapcsolás, viszont ha mondjuk nem CW-t szeretnék hanem NW-ot, vagy csak egyszerűen más fényerőt, akkor azonnal a teljes ledszalagot, az összes szegmenst felkapcsolja a vezérlő egyetlen nyitásérzékelő kinyitására. A presetek beállítását, működését nem értem így, mert ha tényleg úgy működik, ahogy most gondolom, akkor minden szegmenshez hozzá kell rendelni egy-egy presetet, és azt meghívni HA-ban az automatizmusban.
Azt gondoltam alapvetően, hogy beállítok mondjuk egy hideg fehér 100-os fényerőt, és azzal kapcsol fel mindegyik szegmens. Aztán létrehozok mondjuk egy meleg fehér színt és bizonyos időszakban azzal kapcsol fel bármelyik szegmens. Aztán ha reggel van vagy éjszaka, akkor csak 30% fényerővel kapcsol fel a ledszalag. Namost, h mindenhez kell egy-egy preset, akkor gyakorlatilag az kb 30 db és kb annyi automatizmus.
Ha a HA automatizmusban állítom a szegmens felkapcsolásakor, hogy milyen fényerővel világítson, akkor az annak megfelelően történik. Ha viszont az automatizmusban kiveszem azt a kapcsolót (mondjuk a színhőmérsékletet), akkor nem áll vissza a korábbi beállításokra a ledszalag, hanem gyakorlatilag beragad abba az állapotába, ahol a módosított színhőmérséklet értékkel volt.
Ahogy most érzem ezt az egészet két dolog körvonalazódik. Egyik, hogy mivel totál nem értem a programozható ledszalagokhoz kapcsolódó WLED működését (kell-e külön preset az egyes szegmensekhez a HA automatizmus meghívásához, vagy sem), így nem tudom milyen irányba indulja.
Másik, hogy amennyit ma foglalkoztam vele és mindig rosszul működik a ledszalag, gyakorlatilag a legbiztosabb megoldás, hogy fiókonként rakok egy LED szalagot és egy led vezérlőt, amivel tudok hideg-meleg-normál fehér színt állítani különböző fényerőkkel. Mert ez most totál nem megy a WLED-Home assistant kombóba és még leírást sem találok erről. Köszi, hogy segítettél eddig is. -
Degeczi
nagyúr
válasz
Fuser és Tsa #50155 üzenetére
A leírás első helyen említi a template-ek kapcsán, még vastagítással is kiemeli, h az egysoros kifejezéseket zárójelek közt kell használni.
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Fuser és Tsa #50155 üzenetére
YAML-ben is spéci karakter a kapcsos zárójel
-
-
Cyberbeni
addikt
válasz
Fuser és Tsa #50153 üzenetére
value_template vagy idézőjelek közé, vagy több sorosba
-
Sziasztok,
van egy kis yaml problémám.
automatizációban a feltételek a következőek:condition:
- condition: time
weekday:
- wed
- condition: template
value_template: {{(as_timestamp(now()) | timestamp_custom ('%U') | int % 2) == 1 }}
ezt a hibát dobja rá:Message malformed: template value should be a string for dictionary value @ data['condition'][1]['value_template']
a sablon ellenőrzőben átmegy, elvileg működnie kéne.
Mit nem veszek észre? -
OpenHAB segítséget szeretnék kérni
Mivel Sonoff /eWeLink addon nem található, így próbáltam manuálisan telepíteni (bemásolni az addon mappába), de újraindítás után sem jelenik meg a felületen.
Docker konténerben futtatom, és ezt az addont találtam. Innen a 4.1.1 verziót szeretném telepíteni/használni.
Adtam neki 744 jogokat, amivel lenne joga bármire is, de nem ismeri fel.
Mi lehet a gond?
-
Gabesz87
veterán
válasz
LouiS22 #50136 üzenetére
Ok, köszi. És ott az "Entitás az aktuális árral" az mi, mit kell megadni? Próbáltam az "Alacsony tarifa (napi) vételezési ár"-at ill. az "Alacsony tarifa vételezési ár" entitásokat, de aztán panaszkodik, hogy:
Az entitás nem numerikus állapotú. A következő entitások állapota nem értelmezhető számként: sensor.dsmr_day_consumption_electricity1_cost (unknown)
Az Advanced Energy Dashboardot közben megcsináltam, működik szépen, csak gondoltam, a sima, gyári Energia dashboard-ot megnézem, aztán meglátom melyik szimpatikusabb. -
ViZion
félisten
válasz
Egy fázis az jó, könnyű mérni. Mondjuk a klímának külön vinnék fel, akkor tudod a szekrényből mérni. A 3,5kW klíma nem fog ennyit felvenni.
A max kalkulációd szerintem jó, PC az játék alatt lehet 1000 W is (nem ennyi többnyire, de ezzel érdemes kalkulálni), meg pl. takarítógép, ami nagyobb fogyasztó lehet.
Távolságtól és pénztárcától függ, de én 2 vezetéket vinnék (klíma+egyéb), 1,5-ös elég (ha a távolság nem indokolja a 2,5-öst), de ezt a villanyász majd mondja.
Sajnos Shelly relék 16A felett elég drágák, Sonoff-ban van 20A ócón, arra Tasmota kellene, kicsit tartok tőle, de egy helyre nekem is az kellene... -
csubuka
addikt
válasz
Degeczi #50144 üzenetére
Köszönöm, értem. Hm, végülis, hogyha legalább átütési szilárdság szerint okés ezt a kábelt bevetni modbus célra a 230V-os vezetékek védőcsövébe behúzva, akkor hozható a dolog. Ilyen 10m-en csak nem lesz olyan nagy interferencia hogy használhatatlan legyen...
Azonos széria, de más méretű gépek, a modbuson elérhető dolgaik ugyanazok ha nem volt kókler a gyár elvileg.
-
4D4M
senior tag
Beüzemeltem az ESP32-Audio-Kit-et és a Music assistant BETA meg is ette szépen. Tudok lejátszani bárhonnan. Azonban a TTS-re nem tudom, hogy mi hiányzik.
Squeezebox integrációt feltettem, ott megjelentek ugyan a playerek, de nem sikerült meghívni semmilyen szolgáltatással. (Lehetséges, hogy ez hibás ügymenet, mert a HA IP-címét hajlandó csak elfogadni, nem az ESP-ét)
Van esetleg valakinek valamilyen működő config flow-ja? -
ftamas0201
senior tag
válasz
konigjanos #50141 üzenetére
Köszönöm, igen mértem már blitzwolf konnektorba dugható fogyasztásmérővel hogy kikapcsolt állapotban is 70-80W a készenléti fogyasztás a fűtés miatt. Napelemünk van lassan egy éve, eddig még fűtésre nem használtam ezért télen ki van húzva a klíma ebből az okból hogy ne egye feleslegesen az áramot ha már nincs fűtésre használva
-
Degeczi
nagyúr
válasz
csubuka #50139 üzenetére
Nálam is kettő kis Elfin üzemel, mert így a garázshoz elég volt egy hálózati kábelt kihúznom az ottani wifi AP-hoz, nem kellett még a modbushoz is.
Házon belül mondjuk inkább kábelt vinnék oda, pláne ha azonos típusú eszközök, bár azt persze csak te tudod, nálad ez mekkora munkával jár. Kész rendszernél érthetően sokkal, de ha csak most szerelik majd a fan-coil-okat, azokhoz úgyis kell kábelezés, ott aligha komoly tétel plusz egy jelkábelre is fölfűzni ezeket. -
LouiS22
veterán
válasz
konigjanos #50141 üzenetére
De azt nem véletlenül teszi ám.
Nem tudom, hogy pontosan milyen klímád van, de: [link]
Ennek tudatában kapcsolgasd le
-
koala69
tag
Sziasztok,
van vki, aki hasznal esphome - wireguard komponenst?
folyamatosan ezt a hibat kapom:
][wireguard:106]: WireGuard remote peer is offline (latest handshake timestamp not available)es nem ertem, mit rontok el...
-
konigjanos
senior tag
válasz
A klímákhoz én sonoff 16 amperes relét sonoff 16a pow elit relét tettem, mér, plusz le is szoktam a límát kapcsolni vele, mert minusz fokban pont a gree tálcafűtése 70 wattot zabál...
-
Jolida
tag
válasz
ftamas0201 #50138 üzenetére
Gondolom kWh-át akartál írni.
Egy húzósabb teljes napi fűtés egy hideg napon az 5 klímával és a "házzal" azért simán el tud vinni 50kWh-t.
-
csubuka
addikt
válasz
Degeczi #49110 üzenetére
Szia!
Egy apróságot szeretnék kérdezni.
Alapvetően kicsit sajnos a modbus témára vissza kellett térnem, mert lehet olyan kazettás fan-coil lesz csak az általam kívánt magasságban, ami nem támogat 5-vezetékes "szabvány" fan-coil termosztátot (pl Polar termékei vagy akár a Gree-k is
), így viszont nem lehet sima random 5-vezetékes fan-coil termosztátból zigbee-set berakni és letudni az integrációt.
Marad így a modbus, de az esetleges interferencia problémák és anyagi terhet is jelentő kábelezgetés helyett lehet, hogy célszerűbb lenne fan-coilonként 1-1 általad is az előző posztban ajánlott Elfin RS485 gw?
A probléma max annyi, hogy kell egy 5V-os táp az összes ilyen helyre, ahova ez az RS485-wifi gw bekerülne, ha jól gondolom...
Jóval olcsóbb, mint plusz egy védőcsövet kihúzni az összes fancoilhoz még úgyis, hogyha minden fan-coilhoz kell rakni egy ilyen kombót.. Meg ahogy nézem az ajánlott kábel sem olcsó, de a jó minőségű S-FTP sem lesz olcsóbb nagyon, mint méterenként 250 HUF kb.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Jolida #50135 üzenetére
20kW körül van az egész ház fogyasztása, terménydaráló, állattartás, bent elektromos sütő, porszívó miegymás megy. Emeletre csak saccból írtam ezt, láttam a klímát fütéskor első bekapcsoláskor 2400W-ot fogyasztani pillanatnyiban, aztán nem baj ha egy közbeiktatott eszköz nem olvad el ha kicsit több terhelést kap
Ezért is gondolkodom hogy mit vegyek a klímához meg a feljövő egy fázishozPersze világ pénzét nem kéne elkölteni erre a két eszközre, viszont megbízható és tuti legyen
-
Jolida
tag
válasz
Uhhh...
Én normál körülmények közt 5 klímával + HO munkavégzéssel "tudok" ennyit összehozni.
Bitcoint bányászol a PC-vel?
Persze villanysütővel, mosó- mosogatógéppel, bojlerrel megy ez feljebb is.
-
Gabesz87
veterán
válasz
ftamas0201 #50129 üzenetére
Esetleg abban tudnál segíteni, (vagy bárki
), hogy az Energy Dashboard-on milyen entitásokat is kell megadni? Mert a leírás alapján Low/High tariffe usage/returned entitásokat ad meg. Ill. utána van ez a kérdés a konfigurálásnál. Itt melyiket válasszam?
Van mondjuk egy Advanced Energy Dashboard, azt is megcisnálom majd, hátha átláthatóbb (több infó van). -
ftamas0201
senior tag
válasz
ViZion #50132 üzenetére
Egy fázis érkezik csak fel, egyetlen vastag kábel ami bemegy egy lakáselosztóba majd, jelenleg még kicsit kacifántos, automaták is szanaszét, 80as évek csodái
Ez most helyre lesz hozva, össze lesz minden szedve egy helyre, megtoldva minden rendesen ahogy kell dobozokban/szekrényekben és ahhoz szeretnék
Nagyobb fogyasztás csak klímával fűtésnél van kb, a 3.5kW gree comfort X, szóval kb olyan 2800-3300W max teljesítményfogyasztás lehet az emeleten ha megy minden, tv, pc, hálózati eszközök és klíma. -
ViZion
félisten
válasz
ftamas0201 #50131 üzenetére
Hány fázis megy fel? Elvileg -ha nincs fürdő+konyha- akkor ott nincs nagy fogyasztó. Shelly PM-ek jók lehetnek.
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
Lenne nekem is egy kérdésem. Az emelet villanyszerelése most lesz kicsit helyretéve és modernizálva, a földszintet tavaly csináltattam, új betáp, fi relé miegymást.. A földszintre felkerült egy shelly pro 3em mérőeszköz ami rendben működik. Viszont ami feljon kábel az emeletre betáp, arra gondoltam hogy külön is szeretném mérni csak az emelet fogyasztását. Szerintem maradnék a shelly vonalon, elég minőségi, a pro 3em is, milyet rakjak viszont ide az emelet monitorozására csak szimplán?
Illetve a klímához is raknék egy mérőt külön, miket vegyek vajon szerintetek? -
Gabesz87
veterán
válasz
ftamas0201 #50129 üzenetére
Feltettem. Működik (villanyóránál is), mostmár látom is távolról. Jöhet a HA beállítás
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Gabesz87 #50128 üzenetére
Hát én feltenném a magyart, de nem vagyok jártas ebben az eszközben
Utána kell nézni, hogy mit módosít a különböző nyelvű FW-k, mivel minden országban más a szabályozás a villany óráknál, könnyen lehet akár hogy az miatt nem működik mert valami más a beállítás az FW-ben vagy ilyesmi, bár lehet hülyeséget mondok -
Gabesz87
veterán
válasz
ftamas0201 #50126 üzenetére
Ezt látom a fw menüben:
A fent lévő, és az utolsó elérhető fw u.a. ahogy látom. Viszont azt nem tudom, hogy a magyar fw-t fel kéne tennem itt a lenti listából? Vagy most hogy wifin van, vigyem vissza az órához, és próbáljam ki, megy-e? -
Gabesz87
veterán
válasz
ftamas0201 #50126 üzenetére
Igen, gondoltam mondjuk erre én is. A manual alapján az 1. lépés, hogy ellenőrizzük a fw-t. Megpróbálom. Aztán visszajelzek, hogy sikerült-e. Köszönöm
-
ftamas0201
senior tag
válasz
Gabesz87 #50124 üzenetére
Ugyanez az óra, csak nekem Homewizard P1 mérő van. Nálam is így kezdődött hogy bedugtam a homewizardot aztán se kép se hang, villant egyet a led rajta és annyi volt el is aludt, életre nem kelt. Rádugtam egy powerbankot úgy hogy nem volt az órához csatlakoztatva, ekkor életrekelt, működött is, csatlakoztattam a wifihez, lefrissítettem a firmware-t rajta. Ez után kivittem az órához, bedugtam, és csodák csodájára el kezdett rendesen működni, valószínűleg firmware frissítés kellett neki.
Ez nem tudom miben segíthet neked, de talán ott is csak valami firmware gond lehet esetleg vagy ilyesmi, egy próbát mindenképp megér egy külső tápellátás. -
Gabesz87
veterán
Hosszú hetek után, mióta megjött a Smart Meter wifi gateway, ma végre bedugtam a villanyórába. Nem is volt túl nehéz, 2-3 perc alatt sikerült. Még jó, hogy nem túl vastag a kezem
Na de itt el is akadtam. Most jönne az, hogy a wifit beállítsam, viszont egyáltalán nem látok "Smart Gateways P1 READER”" SSID-t. Nem is villog kék LED a mérőn, csak a piros világít. Lehet, hogy külső USB táp kellene neki? De ahogy látom a honlapon, elvileg a magyar mérőórákkal mennie kéne, DSMR 5-öt tudnak, ergo nem szükséges külső táp
De akkor mi a gond? az óra amúgy Sanxing SX631.
-
bb.bocs
őstag
érdekesség most elkezdett mérni electricity yesterdayhez rögzít electricity today pedig - - ez érdekes.
-
bb.bocs
őstag
sziasztok. hátha van valakinek ötlete:
xiami okos fogasztásmérő és kapcsoló egyben.
Eddig múködöt rendesen, tegnap már a napi márt fogyasztást nem igazán sikerült mérnie (0.2kw)
Ma pedig már nem is mér semmit. az aktuális fogyasztást mutatja és ennyi. mi lehet a gond, mi okozhattta ezt, hogyan orvosoljam úgy hogy a már meglévő fogyasztást is láthatsam ? nem tűnik így valami megbízhatónak egy fogyasztásmérő ami egyszercsak gondol egyet és nem loggol tovább, föleg szó nélkül -_- -
Steady74
addikt
válasz
LouiS22 #50114 üzenetére
abban akarom, igen, így indul a hsz, hogy WLED és HA, csak elakadtam.
1. létrehoztam a szegmenseket
2. ha nem hoztam létre olyan preset-et, aminél az volt beállítva, hogy az adott szegmens világítson, akkor az egész ledszalagot kapcsolta (mindhárom szegmens)
3. megcsináltam tehát azokat a preseteket, amik úgy vannak elmentve, hogy az egyes, kettes vagy a hármas szegmensre vonatkozzon. Ha a WLED app-ban rányomok az adott preset-re akkor csak az a szegmens világít, aminek kell
4. HA-ban elkezdtem megírni az automatizmust. nyílik az első nyitásérzékelő, világít az első szegmens. Ez ok. Zárul az egyes nyitásérzékelő, első szegmens elalszik, ok.
5. ugyan ez a kettesre is jó.
6. első nyitásérzékelő nyitva, második nyílik (valódi élethelyzet, hogy két fiókot nyitok), akkor az eredeti beállításokkal az első szegmenst lekapcsolta és csak a második égett. Ezért a végrehajtandó műveletbe be kellett állítanom, hogy ha 1. nyitva és a 2. is nyitva, akkor kapcsolja be az 1. és 2. szegmenst. Fura, mert az egyes már világít, de csak így maradt meg mindkettő világítva.
7. 1. és 2. nyitásérzékelő nyitva, de mondjuk a 2-es bezárom, de az egyest nem, akkor vagy felkapcsolt mindhárom szegmens vagy egyszerűen kifagyott a wled vezérlő. Én ennyi variációt számoltam:
Mivel van 8 fiók, 1-2, 1-3, 1-4, 1-5, 1-6, 1-7, 1-8, 2-3, 2-4, 2-5, 2-6, 2-7, 2-8, 3-4, 3-5, 3-6, 3-7, 3-8, 4-5, 4-6, 4-7, 4-8, 5-6, 5-7, 5-8, 6-7, 6-8
-
Steady74
addikt
válasz
LouiS22 #50112 üzenetére
A leírásodból az jön le, hogy te egy szegmenst daraboltál fel, ugye? Nagyjából igen. Egy méter ledszalag 12 szegmensből áll ennél a ledszalagnál és azt akartam, hogy a 3m-es teszt ledszalagot 3 részre osztom (segment 0,1,2), és a nyitásérzékelőkkel meg elkezdem a beállítást.
Megnézem amit írtál. Most is van 3 szegmens vezérlőm HA -ban és egy fő vezérlő, és egyenként tudom is kapcsolni, de azt nem tudom megoldani (erre lesz jó megnézni amit írtál), hogy ha nyitva a kettes fiók és rányitom az egyest, majd becsukom a kettest, akkor ezt lekövesse a ledszalag. Én eddig úgy oldottam meg, hogy létrehoztam a WLED app-ban a szegmenseket, majd olyan preseteket, amik csak az adott szegmensre vonatkoznak, de láthatóan nem ez a jó irány.Köszi a gyors válaszod
-
LouiS22
veterán
válasz
Steady74 #50110 üzenetére
A leírásodból az jön le, hogy te egy szegmenst daraboltál fel, ugye?
Ha igen, akkor wleden belül darabolod 8 szegmensre, ha jól értem neked van 8 db szalagod, így pipáld be a make segment for each output opciót a led konfigurációban. Így lesz egy master vezérlőd (mindent fel- és lekapcsol), de lesz 8 szegmens vezérlőd is. Így már könnyebb lesz egyenként játszani velük.
-
Steady74
addikt
Sziasztok.
WLED témában és HA automatizmusban akadtam el, ennek megoldásában kérnék segítséget. Nem vagyok jó programozásban, egyszerűen írtam eddig is meg az automatizmusokat.
A felállás a következő. Van egy ilyen címezhető ledszalag, ezzel a vezérlővel hajtom. A ledszalagot beállítottam a kontrollerben, működik szépen, tudom szegmentálni, jól működik. A célom, hogy konyhaszekrény fiókvilágítást vezéreljek, 8 db fiók van az alsó részben.
A ledszalagot méretre vágtam, connectorokkal összekötöttem, közöttük vezetékek (sajnos nem adja ki pont a konyhafiók méretét a ledszalag-darabok hossza, így kb 4cm vezeték köti össze a szalagokat), és beállítottam, hogy melyik szegmens mettől meddig tartson. A fiókok nyitását zigbee-s nyitásérzékelők jelzik.
Arra rájöttem, hogy a WLED app-ban kell beállítani azt, hogy ha 1 szegmenst akarok, hogy világítson, akkor úgy kell presetet elmenteni. Nem ment az, hogy a nyitásérékelő jelére a segment0 kapcsolódjon fel, csak akkor, ha csináltam egy olyan presetet, hogy a segment 1 világít, a többi nem. A segment0 az első része a szalagnak és az első nyitásérzékelő vezérli, a segment1 a második része a szalagnak és a második nyitásérzékelő vezérli.Addig eljutottam, hogy két szegmenst tudok felkapcsolni külön-külön és le. Az is megvan, hogy ha a segment0 fel van kapcsolva és kinyílik a második konyhafiók, akkor a segment1 is bekapcsoljon. Viszont a lekapcsolásnál már hiába állítom be, hogy ha a segment0 világít és a második fiók nyitásérzékelője bezárul, akkor a segment1-et kapcsolja le és a segment0 maradjon felkapcsolva.
Hogy a francba tudom (egyszerűen) megoldani az összes variációt egy vezérlővel? Mert elég sok variáció van szerencsére(egyik nyit, másik zár, harmadik és ötödik nyit, hetedig zár).
Köszi a javaslatokat, mára már elfáradt az agyam. -
Steady74
addikt
válasz
Rodzser Mór #50107 üzenetére
gondolom léteznek olcsóbb alis alternatívák meg más is, én ezeket ismerem. Ha mondasz egy költségkeretet, lehet más fórumtárs tud segíteni. -
-
Olyan okosság, hogy ledobja az adott klienst, hogy annak újra kelljen csatlakoznia.
Igen, a repeater konkrétan felezi a sávszélességet. Írtam én ezzel ellentmondót? Azt írtam, a rádiós backhaul a repeaterrel analóg -- mivel mindkét megoldás felezi a sávszélességet.
Te biztosan tisztában vagy a fogalmakkal?
MaCS
-
footy
addikt
válasz
MaCS_70 #50096 üzenetére
"nincs AP-re csatlakozási okosság"
Milyen okossag? Ha nem a kliens donti el akkor ki?A mesh pont annyira foglal wifi-csatornát, mint egy repeater -- mivel annak az analógiájára működik rádiós backhaul esetén.
A repeater konkretan felezi a savszelesseget.Nem trollkodni akarok, de itt a forumban szerintem sokan nem jol hasznaljak a fogalmakat es nem ugy mukodtetik a halozati eszkozoket ahogy optimalis lenne.
Ha en ertettem felre, akkor sorry, de szerintem erdemes lenne tisztaba tenni:
Wireless Mesh Network
Wireless Repeater
Router#50102MaCS_70
wifis-hálózatos topicoc tele vannak olyan véleményekkel, hogy ha kábeles a backhaul, az már nem is mesh.
Itt van a kutya elasva -
-
Steady74
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Marcona Socket AM5-ös deszka érkezik a Maxsun gondozásában
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Kerékpárosok, bringások ide!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Tőzsde és gazdaság
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Autós topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS B650M R5 7600X 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Be Quiet! Pure Base 500FX ASUS 1000W
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest