Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Notebook hibák

Hozzászólások

(#5599) solfilo


solfilo
veterán

Sziasztok!
Akadt egy probléma, nem nagyon tudom hova írjak ezzel kapcsolatban. Adott egy Dell Latitude D620, Core 2 Duo T5500-as procival, Win7-tel.
Pár napja lett újra rakva, mert egy szállítás után nagyon belassult, előtte semmi baja.
Az újrarakás nem segített.
Tettem fel CoreTemp-et és CPU-Z-t. A gép bekapcsoláskor rendesen viselkedik. Elindítom a mindkét programot. CoreTemp 50-60 fok közötti értékeket jelez, az órajel szépen ugrál 1000 és 1600 között, ahogy kell neki. Aztán nagyobb terhelés hatására (akár youtube is ilyen), elkezd emelkedni a hőmérséklet, 65-70 fok körül pedig hirtelen leugrik az órajel 1000 MHz-re. Olyan, mintha bekapcsolna valamilyen hővédelem. A probléma másik fele, hogy ezután hiába megy le a proci hőmérséklete 60 fok alá, az órajel továbbra is 1000 MHz-en rögzített. Így viszont használhatatlan a gép.
Nem tudom, hogy ez milyen jellegű probléma. Egy takarítás biztosan javítana a helyzeten, de azzal, hogy a hőmérséklet csökkenésével nem kezd el újra normálisan viselkedni a gép, lehet más típusú problémára utal.
Az is érdekes, hogy a bekapcsoláskor jól méri az órajeleket a CPU-Z, viszont utána, mikor a CoreTemp a fix 1000-et mutatja, ez a program kb 250 MHz-et. Amit igazából el is tudok képzelni, mert 1 GHz-en is simán le kellene adjon olyan teljesítményt, mint egy Atom, de nem, nagyon nagyon lassú érzésre. Lehetséges lenne, hogy ennyire lemegy az órajel valami hatására?
A BIOSban be van kapcsolva a Speedstep, engedélyezve van a dualcore, nem láttam semmi furcsaságot. Process explorer nem mutat semmi érdekeset, gyakorlatilag szűz a rendszer(Win7 van rajta, ahogy korábban), bár tény, hogy ha már egyszer elérte a kritikus hőmérsékletet a gép, a visszavett órajelekkel idle állapotban is kb 20% a prociterhelés.
Van valakinek valamilyen ötlete? Hűtés? Alplap?

Első hsz-re: Gép nem tudom, mikor lett véve, 3 év biztos eltelt azóta. Javíttatva még nem volt.

solfilo

Útvonal

Fórumok  »  Notebookok  »  Notebook hibák
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.