- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
válasz
edeleny #53460 üzenetére
Biztosan tévedek... és nem is haragszik senki...
Más kérdés, hogy mihez mersz nyúlni... úgy gondolod, saját magadnál azt csinálsz, amit csak akarsz, és mersz... amíg nincs baj, addig nincs baj... és ne is legyen... de ha valakit esetleg áramütés ér és ne adj isten bele is hal, akkor lesz majd érdekes az ügy... mit ki szerelt meg, volt e jogosultsága, engedélye, szakképzettsége...
Ez pont olyan, mint a 6 évente kötelező szabványossági és érintésvédelmi felülvizsgálat... ha a biztosító kéri egy esetleges villamos tűz után vagy a rendőrség egy baleset nyomozásakor, akkor jön a pislogás... (ez a tulajdonos felelőssége, ha csak bérlő vagy, nem szóltam)
Amúgy meg ha feszültség alatt mersz szerelni egy kb. 1000 V DC stringet, akkor már mindenhez merhetsz nyúlni ami szembe jöhet... ha csak fel nem mászol egy NAF vagy KÖF vezetékhez...
Kollégám igazságügyi szakértő, látok sok baleseti helyszínt, tárgyalást... nem ellened szól, de úgy érzem sokan túl bátrak... az is igaz, közülük van akinek van papírja
-
edeleny
őstag
válasz
gorbep #53458 üzenetére
Tévedsz!
Nekem most sincs semilyen amperhuszár vizsgám, gépész vagyok! (és vegyiparban vegyészkedem!
)
Így, hogy megértettem, mi, hogy működik, felraktam az optikat, a bővítést, már ha lesz is, én fogom csinálni, minden EV, EP,PV, FAM, vagy FTC vizsga nélkül!
Ez nem agysebészet!
És ezért ne haragudjon meg senki!(van olyan része a villanynak amihez akkor se nyúlnék hozzá, ha fegyvert fognának a fejemhez!)
-
gorbep
senior tag
válasz
313313 #53456 üzenetére
Akkor a SolarEdge már dörzsöli a markát... nagy előny lesz az érintésvédelmi törpefeszültségű string feszültség lekapcsolt állapotban...
Érdemes lesz FAM vizsgát tenni, mert enélkül még egy nyamvadt panelt sem lehet majd kicserélni egy stringben, ha nem SE az inverter... Milyen szakmai gyakorlatot kell felmutatni a FAM vizsgához?
-
-
313313
addikt
Más, ma voltem egy tanfolyamon, ahol szó volt róla, hogy 2023.12.01-el változnak a FAM (Feszültség Alatti Munkavégzés) képzések, eddigi 5 csoport helyett már 8 lesz. Ezekből ami izgalmas: megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű FAM szerelő, kisfeszültségű energiatároló akkumulátor-telep FAM szerelő. Kicsit olvasgatva a neten találtam ilyet is: Megújuló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítője.
Ezek szerint valami szabályozás elindult, raadásúl elég komoly, mert mind a 3 képzés ráépülő, aminek feltétele a villanyszerelő bizonyítván(mást is elfogadnak, maradjunk ennél).
A Megújúló és egyéb primer energiaforrású kiserőmű erősáramú létesítőjének alap feltétele még a 3 szakmai gyakorlat, FAM-nak általában 1 év szokott lenni. Utóbbit 2 évente ismételni kell, plusz kellenek bevizsgált minősített szerszámok.
Nem tudom mikor lép életbe a dolog, de akkor pár cég biztos meg fog szünni, mert nem biztos tudják/akárják a iskoláztatni az alkalmazottakat, onnantól kezdve a munkadíj még dárágg lesz az egyéb költségek miatt...
-
gárr
csendes tag
Szép napot!
Adott egy rendszer Huawei inverterrel, amit szeretnék kiegészíteni UPS üzemmóddal.
Ahogy néztem a (termelő + szigetüzemű (UPS) hibrid rendszer) lenne a megoldás.
Ide külön napelemet nem szeretnék már kötni, tehát úgy szeretném megoldani, hogy AC oldalról tölse az aksit az UPS inverter.
Ez normál üzemben, és nullszaldó esetén teljesen egyszerű, de mi van akkor, ha áramszünet van, és a backup box átkapcsol?
Nyilván jó lenne minél jobban felhasználni a termelt energiát.
Ha nem használom el, akkor tölésre menjen, ha többet használok, akkor akkuból pótolja!
Milyen inverter lenne erre a legmegfelelőbb, és milyen formában tudna a két inverter kommunikálni egymással?
Köszönöm! -
ecaddsell
aktív tag
válasz
313313 #53430 üzenetére
Belenéztem ezekbe a kivonatokba (köszi, hogy megosztottad velünk), van egy olyan érzésem, hogy a HMKE/grid-tie inverter össze van mosva az off-grid/sziget üzemű inverterrel. Valójában ez a hibridről szólna csak azt meg nem írták le.
Az off/grid sziget üzemű inverter definíció szerint olyan inverter aminek a kimenete sosincs összekötve a grid-el, mert önállóan (saját szinusz generátorral) megy (aminek a feszültsége vagy akár a frekvenciája is lehet más mint a grid-é).
Az ilyen inverter lehet pure off grid/tisztán szigetüzemű, ill. lehet olyan ami a gridből is vehet energiát.
A pure off-grid az nálunk kb. néhány tucat embernek lehet érdekes, ilyenkor közcélú villamos hálózat még a közelben sincs (nyaralók, tanyák, présházak stb. ahova tavasztól őszig elvonulnak akik megtehetik, meg akiknek ez a céljuk stb.).Az off-grid mehet még hálózati kiegészítéssel, ami akkor használatos amikor a szigetbe máshonnan nem lehet energiát vételezni. Ez már többeknek érdekes (bár a megtérülése ennek kérdéses). Az inverter a gridbe sosem táplál be ilyenkor sem, ennek kísérlete tűzijáték és füst lenne (hiszen nem tud rászinkronizálni).
Azaz pont az off-grid/szigetüzemű inverter ami a legkisebb kockázatot jelenti a közcélú hálózat szempontjából.
Aki ezeket a szövegeket írta valószínűleg a hibrid inverterre gondolt. Ez viszont már a közcélú hálózat felé is tud kitermelni energiát (HMKE/hibrid mód), ami nem az off-grid kategória.
Az olyan hibrid inverter ami alapvetően grid-tie, de van UPS szerű kimenete az valamiért egy mumus ezeknek a szövegíróknak.
Valójában ez lenne a legtöbb napelemesnek az érdekes. Egy komoly UPS ami kritikus fogyasztókat is el tud látni, minimális extrával (bár mondjuk az akku az ára miatt nem tudom mennyire tekinthető minimálisnak). -
HunChris
senior tag
válasz
313313 #53427 üzenetére
Szerintem ott csúszik el, hogy a lekapcsolás kell nézni. (ahogy az űrlap is írja)
Ez nem az inverter lekapcsolását jelenti, hanem a közcélú hálózatról való lekapcsolást. (hogy ne termeljen fel.)
Visszakapcsolás szintúgy.
Lehet hogy tévedek, de ez értlelmezési problémának néz ki. -
asdf_
veterán
Az a mondás, hogy szombatról vasárnapra éjfél után kell próbálkozni. Vagy vasárnap hajnalban.
-
zaqrack
csendes tag
válasz
bajnokpityu #53421 üzenetére
írtam privátban, publikusan majd ha kész a rendszerem és jó is, akkor ajánlok
-
edeleny
őstag
-
BB9000
senior tag
válasz
Lasersailing #53445 üzenetére
BP-en a Váci úti E-on ügyfélszolgálaton a normál munkamenet: csak időponttal rendelkező ügyfeleket fogadnak. A gyakorlat ezzel szemben az, hogy ha nincs időpontod és odamész, akkor is el lehet intézni a dolgot. Kicsit (kb 2-3 órát) várni kell. Megpróbálnak majd eltántorítani, de nem szabad feladni.
-
válasz
Lasersailing #53445 üzenetére
Én bementem simán.
-
válasz
kovacsit #53443 üzenetére
Nyomtasd ki a szerződést vidd be egy kirendeltségbe, az a leggyorsabb, mert egyből beviszik a rendszerbe, nem 30 napon belül.
Éves elszámolást kell kérned, azt is tudod személyesen.
Szerémi út mellett (Budapest, Mezőkövesd út 5-7, 1116) van egy kirendeltség, az nálam bevált, 15-20 perc alatt végeztem mindig. -
kovacsit
tag
SZép Reggelt,
A múlt héten telepítésre került nálunk is egy 5,7kWp rendszer.
Kérdésem: Most hogyan tovább, a gyors óracsere a cél...
A készre jelentés megtörtént, elvileg ezt az EON látja is, beszéltem velük, elméletileg emailban küldik a szerződést... (Személyes ügyintézés tetszhalott állapotban van, sem Pesten, sem a megyében nincs foglalható időpont.)
Hogy lehet egy kissé sürgetni a folyamatot (lassan fűteni kellene, és van 5 klimám)?
Mik a tapasztalatok Budapesten?
Más: Az EON szerződés után mi a teendő az MVM-mel, aki számláz?? Vagy automata a rendszer? (kétlem...)
Köszi! -
Reggie0
félisten
válasz
313313 #53416 üzenetére
"Saját szigetüzemű ellátásnak azt nevezzük, amikor a hálózati feszültség a kiesését követően pillanatműködéssel (legalább 200 msec) a HKME és a sajt fogyasztóája lekapcsolódnak a közcélú hálózatról, majd a HKME átáll szigetüzemű karakterisztikára és táplálja a saját fogyasztóját. "
Szerintem ez azt jelenti, hogy a hálózatra a HKME és a fogyasztó párhuzamosan kapcsolódik. Viszont arra nem vonatkozik, amikor a hálózatra csak a HKME kapcsolódik, és a fogyasztók a hálózathoz nem kapcsolódnak, csak a HKME-hez.
-
313313
addikt
Mit várunk, 6-7 éve ugyan az a csek lista a Démásznál, semmi újra nem nyitottak, ellenben pár pontot kivettek(ac/dc külön szerelve, DC elosztó a terv szerinti, panelszám a terv szerinti, EPH csomópont megléte, AC zárlatvédelem mértéke a tervvel megegyezik, túlfesz levezető AC oldalon), hogy nem kell nézni. De az elején még mindig HKME felírat virít, javítani nem nagyon tudták még. Ráadásul a főlap a perforált, mikor a másod példányt hagyjuk ott a fogyasztónál
Szerk: 5 percet átírták 60 sekundumra.
-
asdf_
veterán
válasz
313313 #53438 üzenetére
Ez több mint tíz éve benne van a 6/b-ben:
Saját szigetüzemi ellátás feltételei
Saját szigetüzemi ellátásnak azt nevezzük, amikor a hálózati feszültség
kiesését követően pillanatműködéssel (legfeljebb 200 msec) a HMKE és a
saját fogyasztója lekapcsolódnak a közcélú hálózatról, majd a HMKE átáll
szigetüzemi karakterisztikára és táplálja a saját fogyasztóját. A saját szigetüzemi
ellátás feltételeit mindig az elosztói engedélyes szabja meg a
közcélú hálózat tulajdonságait figyelembevéve.
Az ehhez szükséges műszaki feltételeket a felhasználónak kell megteremtenie.
(pl. terhelésvezérlés) A feszültség visszatérését követően kellő mértékű
kivárási idő után (pl. 5 perc) a HMKE-t le kell állítani, ezzel ezután a
felhasználót a hálózatra kell kapcsolni, majd a HMKE-t szinkron üzembe
kell állítani a hálózattal.
A gyors kapcsolási műveletekre pl. antiparallel tirisztorok alkalmazhatók, a
látható hálózati leválasztásra pedig velük sorosan kapcsolt
mágneskapcsoló.Tehát minimum tíz év alatt, csak annyira futott, hogy tiltjuk?
Az 5 perces leállás meg, már megint a magyar nyelv, nem a HMKE-t kell leállítani, hanem -ha az az elvárás, hogy egyszercsak a nagy semmiből ne vágódjon rá akár 50 kW kimenő a hálózatra, hanem szépenl lassan rámpázzon fel- hanem a termelést. Apró bukfenc, hogy a termelést nem állíthatod le, hiszen hogyan megy vissza a hálózatra kiesésmentesen a fogyasztó, ami a lényege lenne ennek az egész dolognak?
A hibrdid szó meg nem is szerepel sem a mellékletben, sem magában a szabályzatban. Ez is megérne egy misét, gondolom...
-
asdf_
veterán
válasz
313313 #53436 üzenetére
Úgy gondolnám, hogy az elosztói szabályzat az erősebb kártya. Persze ha mondjuk közösen szabotálják és nincs egy darab engedélyessé tett leválasztó (ami mondjuk eleve hülyeség gondolom, hiszen nem késztermékkel kell ezt megokozni, hanem egy adott kapcsolási működésnek kell megfelelni), akkor nem csoda, hogy még mindig itt tartunk.
Vagy most tényleg az az elvárás, hogy egy gipszjakab kft. gyártson le egy ilyen cuccot, majd dobják rá a pöcsétet, és akkor árulhatja a minősített termékét? -
asdf_
veterán
Halkan azért megkérdezném, hogy ha ez fél éve(!) benne van az elosztói szabályzatban, akkor most hol is a probléma, meg mire is várunk?
Hálózatpárhuzamos üzemre és szigetüzemre is képes rendszerrel szemben támasztott követelmények
A rendszernek önmagában, az elosztóhálózattól függetlenül is teljesítenie kell a jogszabályban előírt műszaki biztonsági követelményeket, amit tervezői gyenértékűségi nyilatkozattal, és a kivitelező felelős műszaki vezetőjének szabványossági nyilatkozatával kell igazolni.
A szigetüzemre képes energiatermelő berendezést szigetüzemben a közcélú hálózatról galvanikusan le kell választani. A leválasztást ún. szigetüzemi leválasztóval kell megvalósítani. A szigetüzemi leválasztónak az energiatermelő berendezés szerves részét kell képeznie, és biztosítania kell a kettős galvanikus leválasztást. A szigetüzemi leválasztó az invertertől elkülönítve is elhelyezhető. A szigetüzemi leválasztó pólusszámát a tervezőnek kell megválasztania úgy, hogy a fázisvezetőket minden esetben szükséges leválasztani. A szigetüzemi leválasztó az inverter részegysége vagy az előírásoknak megfelelő önálló gyártmány lehet.
Az önálló szigetüzemi leválasztó berendezéseknek meg kell felelnie a következő szabványoknak:
MSZ EN 61439-1
MSZ-EN 61439-2
MSZ HD 60364-4-46
A szabványelőírásoknak való megfelelés független minősítő intézet által kiadott bizonyítvánnyal igazolható. Az önálló szigetüzemi leválasztó alkalmazhatóságához az elosztói engedélyesek hozzájárulásának megszerzése szükséges. A szigetüzemi leválasztó megfelelőségét igazoló dokumentumokat bármely elosztói engedélyeshez be lehet nyújtani a honlapján leírt eljárás szerint. A megkeresett elosztói engedélyes az alkalmazhatóságról a többi elosztói engedélyest értesíti. Ha a berendezés alkalmazásához bármely elosztói engedélyes a hozzájárulását megadta, azt az összes elosztói engedélyesek honlapján helyezett - listájára fel kell vezetni. A szigetüzemi leválasztó tervezői hatáskörben kombinálható az elfogadott inverterekkel azzal, hogy a kompatibilitás biztosítása szintén tervezői feladat.
Hálózatpárhuzamos üzemre és szigetüzemre is képes rendszer üzembehelyezésének feltétele a villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzése. A vizsgálatra vonatkozó szabványban foglaltak szerinti részletes mérési jegyzőkönyvet a készre-jelentési dokumentumnak tartalmaznia kell.
Az üzembe helyezés során az elosztói engedélyes elsősorban a szigetüzemi leválasztó funkcionális ellenőrzését végzi el. Hálózatpárhuzamos üzemre és szigetüzemre is képes rendszer esetében az elosztói engedélyes nem vállal felelősséget a felhasználói berendezés szigetüzemű működése, az átkapcsolás során kialakuló nem megfelelő feszültségminőség, oppozíció, a nem megfelelő energiaellátás, és nem megfelelő áramütés elleni védelem esetén. -
MrZed001
tag
válasz
313313 #53430 üzenetére
Erről a "hálózattal szigetüzemet nem alkot" kikötés jut eszembe.
Jogi háttérnél ki is fejtettem mit jelent.
Direkt van az olyan kacifántosan fogalmazva, hogy egy hétköznapi egyszeri szerelő ne érthesse.Valamint itt jön elő a szolgáltatói hozzá-nem-értés szintén.
Mire is gondolhatott a költő ?
"hálózattal párhuzamos működési módban fog üzemelni"
Valószínűleg csak Froni GEN24/Huawei-t látott egyedül a drága, Backup Box-al.
Így persze "retteghet" attól, hogy az az inverter egyetlen AC portján a hálózat felé fog visszatáplálni.Egy hibrid mint Deye, Victron (előbbi top1 USA-ban Sol-Ark néven, utóbbi 40 éves múlttal rendelkező cég) valós hibridek esetén semmiféle átalakításra nincs szükség szigetüzemhez. UPS-ek is alapból.
Csoportban van fent kép '95 óta üzemelő nagyobb Victron UPS-ről is
Valamint ezeknek megvan a VDE anti islanding-ról.
Ami ugyanúgy működik akár termel, akár hálózatos szigetüzem (integráns része).
Nem külső kütyü végzi amely sosem vizsgázott. -
MrZed001
tag
válasz
313313 #53430 üzenetére
"A tervekben is úgy van megfogalmazva (esetek többségében) hálózat kimaradásnál az inverter leáll."
Termelő inverternél ez természetes. Mit is csinálna magában áramszünetben
Amúgy nem áll le inverter, termelést állítja le.
Közben azért megy, figyeli mikor tér vissza áram, és beállítót időkeret után termel ismét rá.
Elég pongyola megfogalmazás szolgáltatói oldalról az inverter leállása. Az ugyanis a kikapcsolását jelentené.
Valójában sztem szimplán egy buta fordítási hiba + hozzá-nem-értés ... invertálás kell leálljon (DC/AC), nem az inverter (gép)."Másrészt a cégnél sincs megfelelő szakember így az oktatás is okafogyott."
Több cég ajánlotta már szolgáltatónak, hogy tart akár 1 napos ingyenes oktatást szakembereiknek.
Kávé, süti, előadás, akár workshop élő demonstrációval.
Gondolom sejted mi lett a válasz ... 1 napra sem tudja nélkülözni túlhajtott embereit a drága szolgáltató.Addig is tényleg örülnék, ha szolgáltatói oldalról is minél több szakember járna a Hibrid és szigetüzemű napelem szakmai csoportba
"Voltam olyan cégnél, ahol az aggregátor bekapcsolt mikor elment a közcélú hálózat de nem választódott le, a villany meg jött vissza"
Gondolom mókolt rendszer, helyben épített dolgokból ?
Egy picit ezért is félek a GEN24 mellé "összedobált" backup box-októl.
Na pont a hibrid és (hálózatos)szigetüzemű ahol ez nem probléma.
Az eszközbe be van építve, és a visszaellenőrzés is.
Ha nem működik leválasztás, azonnal áll ki hibára."A termelő rendszerek (HMKE) sziget üzemben nem mehetnek. Az emberek 80-90%-nak ilyen rendszere van, és azt szeretné használni, ha nincs közcélú hálózat. Ez védett áramkörrel/inverter melletti konektorral kivitelezhető (én átveszem, de van olyan koléga aki nem...) ellenben az inverter a lakás elosztóba nem táplálhatna vissza."
Ez a 80-90% arány ... na ez lassan azért kúszik lefelé
Sőt, ha visszwattos rendszereket is belevesszük, akkor igencsak 70% alatt van termelők aránya.
Most meg mivel nem lehet új termelőt igényelni, így az arány tovább fog csökkenni.
A Froninak van ilyen 3kW-os konnektoros kimenete (PV Point). Buta kis játékszer az"Mondjuk olyannal még nem találkoztam, ami visszatáplálna(lakáselosztó felé), de előtte galvanikusan leválna betáp oldalról."
Te azért nem találkozol velük, mert szolgáltatói oldalra nincs ilyenkor szükség.
MPP Solar, EASun, Victron, Deye (ha úgy van kiépítve), PowMr, Must, Epever ... és társaik
Itt pl MikroSilver tesztel 3db párhuzamosan kötött 5kW-os EASun-t (együtt így 15kW egy fázison) hálózatos szigetüzemű invertert.
https://www.youtube.com/watch?v=2I_5S2Jlb9UKi is felejtettem azt a megoldást, ahol ATS-be két bemenő (hálózat, inverter), kimenő ház.
Ez a buta inverterekhez szokás, meg aki fél a visszacseppenéstől.
Na ez megint egy olyan téma, amiről órákat lehet beszélni.
És hogy mennyire felfújt egy lufi.
Tényleg én is úgy rühellném, ha ügyfeleim ezrei ingyen adnának el nekem egy kis áramot, amit jó pénzért adhatok el másoknak ...
Felháborító, komolyan felháborító -
zsiga19
tag
Szükségem lenne 3 darab 400W-os napelemre bővítés miatt. Jelenleg Hyundai HiE-S400VG van a tetőn (6 darab). Más típus is jó lehet, ha a paraméterei alapján össze lehet vele rakni egy sztringbe. Ha Miskolc környékén lehetne kapni, az még jobb lenne. Egyébként milyen árban mennek most a 400W körüli panelek?
-
313313
addikt
válasz
MrZed001 #53426 üzenetére
Oké fogjuk rá megvan....
A termelő rendszerek (HMKE) sziget üzemben nem mehetnek. Az emberek 80-90%-nak ilyen rendszere van, és azt szeretné használni, ha nincs közcélú hálózat. Ez védett áramkörrel/inverter melletti konektorral kivitelezhető (én átveszem, de van olyan koléga aki nem...) ellenben az inverter a lakás elosztóba nem táplálhatna vissza.
Mondjuk olyannal még nem találkoztam, ami visszatáplálna(lakáselosztó felé), de előtte galvanikusan leválna betáp oldalról...
Szerk.: ez meg részlet egy HCSSZ-ből:
-
313313
addikt
Dehogy hangott el, az okosok se tudják ki-kivel és miért van. Írásos oktatást meg alapból nem kapunk, mert akkor ők lennének a felelősök, nem mi szerelők.
Másrészt a cégnél sincs megfelelő szakember így az oktatás is okafogyott.
Páran vesszük a fáradságot és utána jár dolgoknak.... Engem pl már nem érdekel, hogy hibrid inverter mellett van-e konnektor/védett áramkör, kreatívan fotózok és átveszem. Ellenben van olyan kolégám aki ezekre harap és le is hibázza, mert elvileg benne van a tervben, hogy ha elmegy a közcélú hálózat az inverter leáll...Döntsed el ki dolgozik jól, főnökök adott kolégát se piszkálják...
-
MrZed001
tag
válasz
313313 #53416 üzenetére
Elsőnek Szigetüzem jogi háttere
https://prohardver.hu/tema/napelem_de_csak_finoman/hsz_36294-36294.htmlAz első kép:
Ez kizárólagosan a HIBRIDESÍTETT termelő rendszerekre vonatkozik (termelő rendszer, külön backup box-al).
Igen megmosolygós lenne, ha UPS-t áram visszatérését követően 5 percre le kellene állítani (vagy bármikor), és csak utána visszatérni hálózatra.
Valamint a szigetüzemet nem kell hálózat szinkronba hozni ... hisz SZIGETÜZEM
Akár még 60Hz-re is állíthatom kettős konverziósan belső oldalt.
Na attól tuti leolvadna a szolgáltató pár emberének az agya.Második fele a hibrid rendszereket engedélyezi
A második kép:
"Ezt a váltakozó áramot lehet visszatáplálni a hálózatba"
A szigetüzem ugyebár semmit sem táplál vissza a hálózatba.
Hálózat soros, és nem hálózat párhuzamos üzem ráadásul.
Így tehát, ez ahogy van nem vonatkozik rá.Harmadik kép:
Termelő rendszer. Semmi köze szigetüzemhez
Amúgy jó nagy marha volt aki csinálta, vagy jó rég nem volt továbbképzésen.
A VDE által megfogalmazott Anti Islanding Protection is HÁLÓZATI oldal felől követeli meg a leválasztást.
Magyarán az UPS AC_be (hálózati) portja váljon le egy relével, hogy amit UPS termel áram csak az AC_ki (fogyasztói) porton juthasson ki.
Egy buta termelő inverter persze álljon le, de egy UPS ... nem ragozomFöldelés:
Ennél sokkal komolyabb gondok vannak ott.
Külön témakör a hibrid és szigetüzem földelése.
Pl ha nincs az eszközben PE-N relé, akkor vagy külső PE-N relé, vagy N_be és N_ki összekötésével (ez amúgy mindenképp ajánlott) KELL megvalósítani az N föld potenciálra hozását, és hibaút kialakítását.
Nélküle ugye FI relé csak asztalnehezék.
Na ezt tessék nézni.
Amint áram el és átáll szigetüzembe, egy gyors fesz mérés N_ki és PE között.
Ha ez 110V (csökkenő), akkor a rendszer IT, nem TN-C-S.És akkor gyorsan fejtsük is ki mi az a hálózat soros üzem.
Ez egy átlagos inverter.
Bal oldal AC_be, Jobb oldal AC_ki.
Vagy átfolyik rajta a hálózati áram, vagy galvanikusan leválik a hálózatról és saját árammal látja el fogyasztót AC_ki porton.És akkor még ott van ugye a szeparált szigetüzem (szintén pont semmi köze szolgáltatónak hozzá), akár külön belső kábelezéssel fogyasztóknak, akár direktbe kötve rá fogyasztót
Lehet nevetni, ha pl egy lakókocsinak szolgáltató be próbálna szólni hogy meri
Semmi közöd hozzá kategória. Ha házra, kertbe van telepítve úgyszintén.És még ott van a KETTŐS KONVERZIÓS rendszer
Hálózati oldalról aksitöltő van (galvanikusan izolált).
Szolgáltató embere szintén csak szalutálhat és távozhat egy ilyet látva.Szóval értem én, hogy le vannak maradva, meg nincs továbbképzés ... de lassan ideje lenne ezeket a 15-20 éves technológiákat szolgáltatói oldalról is megtanulni.
-
Hohocali
aktív tag
válasz
313313 #53416 üzenetére
Hol kell rámérni a lakáselosztóra?
A szolgáltatói kismegszakító mögötti elosztóról beszélünk közvetlen? Ott nyilván nem lehet feszültség lekapcsolt szolgáltatói kismegszakító esetén, mert különben visszatermelne a hálózatra, ha ott valamiért nem lenne feszültség. Ezt írják az általad betett leírásban is.
Hibrid inverterek esetén külön van választva a szolgáltatói kismegszakító mögötti elosztás, és az "UPS" elosztás. Nem látom, ez hol lenne probléma. Ugyanígy működik egy számítógéphez megvett UPS is. Akkor annak is le kéne kapcsolnia?
Vagy az a probléma, ha egy szekrényben van "a szolgáltatói kismegszakító mögötti elosztás" és az "UPS" elosztás? Vagyis az inverter "UPS" részét egy másik szekrénybe kellene rakni valahova a ház belsejébe? -
Degeczi
nagyúr
De látod, a bemásolt szöveg is ellentmondásos, hiszen bár a végében csak azt említi, le kell válnia a hálózatról (amit nyilván minden korrekt inverter megtesz akkus üzemben, és így nem okoz veszélyt), előtte viszont azt írja, csak a hálózattal párhuzamosan szabad működnie, és az űrlap is a lekapcsolás (már nem a leválás) ellenőrzését várja el.
-
4D4M
senior tag
válasz
313313 #53416 üzenetére
Úgy látom az a probléma, hogy nincs (vagy csak én nem tudom?) két jól elkülönített fogalom a leválasztott szigetüzemre és a hálózatra csatlakozó szigetüzemre. Az utóbbira vannak ugye az inverterbe épített "Anti-Islanding" védelmek. Az MVM-es bemásolás pl az utóbbiról beszél, ami nyilván alapvető fontosságú.
Kérdés, hogy a fentiekhez tartozó definíciók is elhangzottak-e feléd a munkautasítás átadásakor? -
edeleny
őstag
Akkor, hagy kérdezzek valamit!
SUN2000-6KTL-M1
Elvileg van akkutöltő kimenete, két vezeték.
Ő tudja az akkut tölteni, de vissza is tud belőle táplálni a lakásba?
Egy akku, egy DC. Az inverter meg három fázisú, és mint írtátok szimmetrikusan termel.
Tehát, ha éjjel az "A" fázison elindul egy fagyasztó, akkor mondjuk, 100 W-ot fogyaszt, 200 W-ot meg kitáplál? Vagy hogy szedi vissza az áramot, amikor van hálózat?Nem értem ezt a sziget üzemet, de remélem még 9 évig nem is kell( igazából azt remélem soha nem kell megértenem)
DEFogok egy háromfázisos , vagy 5 érintkezős kapcsolót, meg egy UPS-t.
Ha hosszú időre elmegy az áram, akkor ugye az inverter lekapcsol, és az akkuból sem jön áram.
De ha azzal a nagy kapcsolóval az UPS-t, beteszem az inverter elé, úgy, hogy közben az összes kapcsolatot megszakítom a hálózattal, az működhet? Lehet szabályos?
És akkor itt jön a kérdés, hogy ilyenkor mit csinálok a nem fogyasztó két fázissal?(berakok két egyázisos bigyulát, amik visszatöltik az akkut?
)
-
attiss66
senior tag
Sziasztok! Nem tudja valaki, hogy fürdődézsáról topik van e a prohardveren, vagy olyan topik, ahol szó van fürdődézsákról? googl-be beírtam, hogy "prohardver fürdődézsa" és csak ezt a topikot hozta ki/
-
313313
addikt
válasz
MrZed001 #53414 üzenetére
Utána jártam mit írnak a szabályzatban:
Elosztó és üzletszabályzat 22. Kiadás 6B melléklete:
Itt ugyan engedélyezve van a sziget üzem, de erről az elosztó saját hatádkörben nyilatkozhat.Ez meg az MVM Démász Áramhálózati Kft állásfoglalása:
Itt azt írja a HMKE sziget üzemben nem mehet. MVM nem órát cserél, hanem rendszert vesz át adott pontok alapján:
Mikor ellenőrzünk akkor meg kell nézni, hogy a rendszer sziget üzemben nem mehet. Ahol akku pakk van lekapcsolt szolgáltatói kismegszakító mellett rá kell mérni a lakáselosztóra, hogy leállt-e a rendszer...+ bónusz ami nincs itt leírva, de kb 1 hónapja nézzük és szinte alig van meg: látjató és bontható földelést is fotózzuk. Ahol el van burkolva (szigeltelés) ott nem vesszük át a rendszert....
Ezeket az utasításokat kaptuk, hogy így kell eljárnunk, ezteket kell alkalmaznunk.
-
tomi07
tag
válasz
turcsikg #53412 üzenetére
Utánanéztem, igazad van. A szerződés is csak átadást ír, de még az ászf- ban is csak átadás-átvétel szerepel.
Jól nézünk ki, ezek szerint egy állami cég a nyakamba sózott egy olyan napelemes rendszert amit nem köteles készre jelenteni!
Megpróbálok egyeztetni velük, ha nem lehet akkor az ászf szerint békéltető testület, vagy polgári per a lehetőség. -
MrZed001
tag
válasz
313313 #53411 üzenetére
A múltkor már bemásoltam ide a szigetüzem jogi hátterét.
Mélyen tisztellek, de nem hagyom hogy ilyen hülyeséget terjessz.Szigetüzem, hálózatos szigetüzem (Alias UPS - szünetmentes áramforrás) legális, engedély nélkül telepíthető.
Bejelentési kötelezettség van szolgáltató felé ... amiről amúgy még a szolgáltató emberei sem tudnak.
Amikor páran megpróbálták, elhajtották őket üf-ből hogy mivaaaaaan ?!?
Régről maradt, hogy tervezni tudjanak ha mégis hálózatra állna vissza.
Már ők sem emlékeznek rá ... elavult szabály. -
turcsikg
csendes tag
válasz
tomi07 #53399 üzenetére
Ha jol emlekszem nem a keszrejelentes szamit a kivitelezes vegenek, hanem amikor a helyszini szereles megtortent. Onnantol X nap mulva kell kifizetni a szerzodes maradekat, vagy megkezdeni a reszletek fizeteset. Nalank a kiepites utani kovetkezo honap 20-a volt az elso befizetes hatarideje.
Nalunk a keszrejelentest elrontottak, rossz villanyora szam volt a sablon papirokon, en meg nem ellenoriztem. Vegul en vittem be a papirokat szemelyesen, azota is minden folyamatkoveto megallt a sikertelen keszrejelentes allapotaban.
Az uj szerzodesre mennyit kell varni? Vagy erdemes besetalni, hatha szemelyesen el lehet intezni?
-
313313
addikt
válasz
Anubris #53234 üzenetére
Idehaza nem engedélyeznek sziget üzemű napelemet.
Rakhatsz az inverter mellé akkut, de azzal csak a helybem fogyasztást növelheted, áramszünet esetén nem lesz villanyod.Ha még is olyan invertert kötsz be, ami szigetüzembe megy, és nem választod le magad a hálózatról mikor áramszünet van, még komoly következményei is lehetnek a dolognaka.
Egy idő után rá fognak szállni az akkus rendszerekre, ami szigetüzemben fog menni, azt majd kötbérezik...
-
edeleny
őstag
Leült egy kicsit a topic!
"Szlovákiában a jövő hónaptól az otthoni napelemmel rendelkező villanyautó tulajdonosok a napelemes túltermelést nyilvános töltőkön is felhasználhatják országszerte."
"A napelem tulajdonosok már eddig is csatlakozhattak a ZSE virtuális akkumulátor szolgáltatásához, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy az otthoni napelemes rendszer által megtermelt, de a háztartásban a termelés időpontjában fel nem használt energiát a szolgáltató egy „virtuális akkumulátorban” eltárolja az ügyfeleknek, akik későbbi időpontban a termelésükkel arányos kedvezményt vehetnek igénybe a megvásárolt energia árából........
Ezt a szolgáltatást egészítik ki október 1-től egy új lehetőséggel, amelyben a virtuális akkuban tárolt energiát vagy annak egy részét a ZSE Drive nyilvános AC vagy DC töltőin használhatják fel az autósok. A ZSE Drive honlapján közzétett példa szerint amennyiben otthon használja fel valaki a korábbi termelését, 10 cent/kWh kedvezménnyel számolhat, ami gyakorlatilag 10 centes (kb. 39 Ft) átvételi árnak felel meg azzal a kitétellel, hogy a virtuális akkumulátor szolgáltatás havidíja 3 euró, így évente 36 eurót le kell vonni a kedvezményből.......
.....Amennyiben az autósok a ZSE Drive hálózatában kívánják felhasználni a túltermelést, azt 100%-ban, kWh alapon töltésre fordíthatják, így gyakorlatilag a 10 centes átvételi árnak többszörösét, 29-39 centet takaríthatnak meg, amennyiben otthonuktól távol, az ország másik régiójában van szükségük elektromosautó-töltésre."Azta qurva..............
-
gyulaszu
senior tag
válasz
Atish19 #53228 üzenetére
Én is ugyanúgy szívok kb egy hete a growatt shinephone új verziójával. Szeptember elején jött, de pont akkor költöztem egy új tabletra, már kezdtem azt hinni, hogy azzal van baj...
Én még azt is észrevettem, hogy sem a regisztrált mobilszámot, sem az E-Mail címet nem engedi módosítani.
A telefonnál egy rossz országkód van beírva, hiába javítom 36-ra, nem történik semmi. Úgy csinál mintha kiküldene egy ellenőrző kódot, de nem jön meg.
Ha az E-Mail címet módosítom, akkor megjön az ellenőrző kód az új címre (persze a spam mappába) azt beírva és leokézva, látszólag minden oké, de ha innen visszalépek, akkor ismét a régi címet látom ott.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55CS6 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- Gombászkönyvek egyben
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest