Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz 313313 #53430 üzenetére

    Belenéztem ezekbe a kivonatokba (köszi, hogy megosztottad velünk), van egy olyan érzésem, hogy a HMKE/grid-tie inverter össze van mosva az off-grid/sziget üzemű inverterrel. Valójában ez a hibridről szólna csak azt meg nem írták le.

    Az off/grid sziget üzemű inverter definíció szerint olyan inverter aminek a kimenete sosincs összekötve a grid-el, mert önállóan (saját szinusz generátorral) megy (aminek a feszültsége vagy akár a frekvenciája is lehet más mint a grid-é).

    Az ilyen inverter lehet pure off grid/tisztán szigetüzemű, ill. lehet olyan ami a gridből is vehet energiát.
    A pure off-grid az nálunk kb. néhány tucat embernek lehet érdekes, ilyenkor közcélú villamos hálózat még a közelben sincs (nyaralók, tanyák, présházak stb. ahova tavasztól őszig elvonulnak akik megtehetik, meg akiknek ez a céljuk stb.).

    Az off-grid mehet még hálózati kiegészítéssel, ami akkor használatos amikor a szigetbe máshonnan nem lehet energiát vételezni. Ez már többeknek érdekes (bár a megtérülése ennek kérdéses). Az inverter a gridbe sosem táplál be ilyenkor sem, ennek kísérlete tűzijáték és füst lenne (hiszen nem tud rászinkronizálni).

    Azaz pont az off-grid/szigetüzemű inverter ami a legkisebb kockázatot jelenti a közcélú hálózat szempontjából.

    Aki ezeket a szövegeket írta valószínűleg a hibrid inverterre gondolt. Ez viszont már a közcélú hálózat felé is tud kitermelni energiát (HMKE/hibrid mód), ami nem az off-grid kategória.
    Az olyan hibrid inverter ami alapvetően grid-tie, de van UPS szerű kimenete az valamiért egy mumus ezeknek a szövegíróknak.
    Valójában ez lenne a legtöbb napelemesnek az érdekes. Egy komoly UPS ami kritikus fogyasztókat is el tud látni, minimális extrával (bár mondjuk az akku az ára miatt nem tudom mennyire tekinthető minimálisnak).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés