-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
liszkai 2
csendes tag
Sziasztok! Rég jártam itt, az a gondom, hogy optikai rendszer kapcsán a Wi-fi is kicserélődött és a Solar Edge monitoring nem működik egyelőre nem kapcsolódik a Wi-fi-hez. Be kell e avatkozni és hogyan, vagy várjak vele egy napot és megtalálják egymást?
Kösz. -
liszkai 2
csendes tag
Rég jártam itt, de úgy látom a topic átcsapott kormányellenes politikai fórummá. A napelemmel kapcsolatos változásokat illetően pedig meg kellene várni a törvényi előírásokat és a rendelet hatályát. Nem kellene prejudikálni.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz Fryskitt #40598 üzenetére
Nem az a baj,hogy nem bírja a rendszer, mert az éppen többet is elbírna, a probléma az,hogy nyáron túltermelés van amit nem tudnak maradéktalanul értékesíteni,télen pedig a vissza vételezett áram miatt veszteség keletkezik azon egyszerű oknál fogva,hogy a napelemek nem termelik meg a napelemesek által fogyasztott energiát.
A megoldás a tárolási kapacitás megteremtésében van.[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
Attól tartok,hogy a visszavételezett energiát is fogyasztásnak veszik és ránk nyomják a többlet vételezésre a piaci árat. Ezen a területen nincs semmi tájékoztatás, de lehet,hogy még a szolgáltató sem tudja,majd menet közben kitalálják. Mivel én fűtök is az árammal nem tudom kiszámítani,hogy tavasszal mennyit fog a nap vissza termelni,így könnyen átléphetek mínuszba, a többlet termelést pedig nem szeretném. Az idén is beragadt közel 200 Kwh. Vissza sem igényeltem mert alig adtak volna valamit. Igaz nem is tudom hogyan kell igényelni.
-
-
liszkai 2
csendes tag
Arra lennék kíváncsi,hogy a napelem termelés ha nem lenne elegendő és túlfogyasztás állna be akkor a kedvezményes árat vagy piaci árat számolnak-e? Egyszer már ugyan másként fogalmazva feltettem itt a kérdést,de akkor senki nem reagált,de hátha tudja valaki?
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
Tudja valaki mit jelent az NN Power Cube szünetmentes táp és mi a lényege? Olvastam,hogy ez jelentené a napelemes energia tárolás megoldását a háztartásoknál és ,hogy 30 db Cube biztosítaná egy családi ház szünet mentes ellátását.Legújabb magyar találmányként írják.
-
liszkai 2
csendes tag
Meg tudja-e valaki mondani,hogy az éves szaldó elszámoláskor ha én betermelek a hálózatra 4000 Kwh áramot és vissza vételezek plusz 100 KwH-t és így túllépem az ársapkát abban az értelemben,hogy többet fogyasztok mint az alap, 38 Ft lesz-e a többlet fogyasztásom Kwh-ként,vagy 70Ft.?
-
liszkai 2
csendes tag
válasz Balázzs #27926 üzenetére
Az biztos,hogy nagyon nagy a káosz. Nekem pl. fele annyit írtak jóvá túltermelésben mint a valóság és az elszámolást az MVM csinálja, a leolvasást pedig az ÉMÁSZ. Megreklamáltam és most várom a választ. Mivel régóta MVM-es vagyok a reklamációt is oda kell intézni majd ők továbbítják a hálózatnak és valójában azt csinálnak amit akarnak.
-
liszkai 2
csendes tag
Hatalmas káosz a saldo elszámolásnál.Az mvm nem tudja megcsinálni az éves elszámolást,mert az ÉMÁSZ nem küldi az adatokat, az Émásznak nincs érdekeltsége az adatok elküldésében ezért nincs és jó ideig nem lesz elszámolás. Agyrém!
-
liszkai 2
csendes tag
Ma fenn voltam a tetőn, látom,hogy a napelemeket belepte a sivatagi homok. Nem vastagon de látszik a vörös por rajta. Lemossam sima vízzel vagy várjam meg a nagyobb esőt? Van valakinek hasonló tapasztalata?
-
liszkai 2
csendes tag
válasz 7Heads Drago #26633 üzenetére
Zemplén és Tokaj környéke az ország egyik legszebb része és a kultúra fellegvára. Miskolc nem különben. Csak az érzi aki itt él. Budapestről költöztünk Óbudáról amely szintén nagyon klassz de nem mennék vissza. Egyszóval sokkal jobb az élet. Sárospatak most lett egyetemi város. Stb.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz 7Heads Drago #26615 üzenetére
ÉK Magyarországon lényegesen rosszabb a helyzet (Zemplén) azért nem cseréálnék Kecskemét környékével.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz amargo #26301 üzenetére
Miért is nem lehetne frissíteni és miért kellene azért még külön fizetni? Akkor az a rendszer nem jó. Van azonban egy megjegyzésem: amit magyarul is egyszerűen le lehet írni miért angolul írjátok? Mert az a trendi? Ha magyar vagy írj magyarul amit lehet.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz n@p@lm #26212 üzenetére
Azóta az történt,hogy a mai napon ki-be kapcsolgatásra elindult de a tegnapi értékeket mutatta negyedórás intervallumokban és most pedig a 11-i mai napot 13 órakor O termlés mellett éjfél után 1 óra 30-kor mutatja és így megy előre negyedóránként. Lehet,hogy a felhőben van valami gubanc.
-
liszkai 2
csendes tag
Nálatok is leállt az SE kommunikáció vagy csan nálam? 12. 30-tól nem megy.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz stickermajom #26066 üzenetére
Ha jól tudom jogszabályba van foglalva, még 4 évig biztosan nem változik.
-
liszkai 2
csendes tag
Ne átalányban számolj,hanem fűtési időszakra. Akkor viszont kevésbbé hihető az a napi átlag 2.5m3 fogyasztás, legfeljebb tavaszi és őszi időszakban. Persze egy pici lakás esetén igaz lehet. Nekem totál szigetelt házban is átlag 4 m3 gáz kell és a ház fogyasztása 50 Kwh/nm./ év.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz stickermajom #26046 üzenetére
Ahhoz,hogy a saldót bruttóra változtassák egyrészt szerződést kell módosítani, másrészt órát kellene cserélni. Azonban amig a Fidesz lesz hatalmon biztosan marad a saldó.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz sz.zs. #26023 üzenetére
Úgy tudom 14 Forintért veszik nem 17-ért. Én is kissé gondban vagyok mert valószínű benn ragad legalább 150 Kwh, mindennel együtt napi 20 Kwh megy el úgy,hogy 23 fok van 85 nm-en. Gázt pedig csak a leghidegebb időszakban használok fűtésre, így a teljes fűtési költségem cirka 40 ezer körül van ebben a szezonban. Kondi kazánnal sem éri meg fűteni ha van elegendő áram. A melegvíz és tűzhely viszont gázzal megy ami napi egy m3 gázt visz el. Ja, és három db. 3.5Kw-os klímával megy a fűtés.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz kardkovacsi #25717 üzenetére
Azért azt is hozzáteszem,hogy SE rendszer van és minden panel optimalizálóval.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz kardkovacsi #25710 üzenetére
Ahhoz képest,hogy nekem egy éve elmult,hogy csinálták és 4.2 Kwp 2.1 milla volt a 7.7-es 3.9 ért kb. ugyan ott van.
-
liszkai 2
csendes tag
Úgy tűnik legalább 200 Kwh bent ragadt, későn kapcsoltam be a fűtésre, április második felében lesz a leolvasás addig biztosan nem fogy le mivel már egyre kevesebb fűtés kell és még jócskán termel is addig. Ez az első év, jövőre okosabban csinálom.
-
liszkai 2
csendes tag
Kinek van tapasztalata az éves elszámolással kapcsolatban? Kijönnek leolvasni vagy távleolvasást csinálnak és nullára állítják az órát vagy a leolvasástól fel kell jegyezni,hogy onnan indul az új szezon? Nálam hamarosan esedékessé válik.
-
liszkai 2
csendes tag
-
liszkai 2
csendes tag
válasz Marci112233 #25551 üzenetére
Errefele még vizes a talaj, csak a felső réteg száraz. A kapa néhol még ragad is.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz Samott #25075 üzenetére
Nem ironizálok, a hidrogén jobban tárolható mint az áram és hatékonyabb mint a benzin és nem szennyező. Eddig az olajlobbi miatt nem fejlesztették,de a háború megadja a lendületet.
Háztartási célra is jól használható lesz, a napelem által termelt áramot hidrogén előállításával lehet majd tárolni és fűtésre is felhasználni akár háztartásonként. Természetesen most még nem, de ki fogják fejleszteni a biztonságos technológiát.[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
Németországban egy Kw áram 300 Ft. fölött van, egy liter benzin 1000 Ft.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz joghurt #24849 üzenetére
Tavaj csúcsirőben kb 2 órán keresztül volt 3.2, most,hogy két elemmel több van és már a keleti oldalon is jobb lett a teljesítmény az előző évhez képest kb. egy órával hamarabb éri el a csúcsot. Van fogyasztás a klíma állandóan ilyenkor fűt de szerintem a világítás fázisára van kötve az inverter, így több is kimegy a hálózatra. Egyébként 3x16 -os az óra. Szoval, ne is várjak többet 3.2-nél? Csodálkozom is,hogy nem sok a különbség a kimenő és megtermelt között bármennyi a fogyasztás.
-
liszkai 2
csendes tag
Sziasztok! Azt szeretném tudni,hogy a 3Kw-os SE inverter maximum mire képes? Nekem a bővített napelemekkel nem megy tovább 3.2 Kw teljesítménynél elég hosszúkás a vízszintes ábra 3.2 -él.
-
liszkai 2
csendes tag
Én azt nem értem,hogytegnap és ma egyformán teljesen tiszta volt az égbolt és adott időpontokban pl délben ma 8%-al kevesebbet mutatott mint tegnap hasonló időpontban. A légkör is hasonlóan tiszta volt, mi lehet az oka?
-
liszkai 2
csendes tag
Már a tavaszra gondolok amikor ugyanis szükség lesz a napelemek letisztítására. A környeetemben ugyanis a fatüzelések elég sok hamu és korom maradványokat raknak a napelemek felületére. Kérdésem az lenne,hogy kell-e tisztítani és ha igen akkor mivel?
Tudja-e valaki a legjobb választ?
-
liszkai 2
csendes tag
válasz majorp #22039 üzenetére
Véletlenül nem az EON En-home üzletága? Ezekkel nem szabad szerződni mert a pénz lenyúlásra hajtanak. Én ezekkel már megjártam, nem csináltak semmit, határidőre meg sem mozdultak, a telefont nem vették fel és elvitték az előleget. Azóta mással megcsináltattam akik igen korrektek voltak. Pályázatról csak annyit,hogy a végén lehet,hogy többe kerül mint anélkül.
-
liszkai 2
csendes tag
Még az lenne a kérdésem,hogy pl. veszek egy bármilyen e autót és többnyire rövid utakra használom ( 5- 30-100km) és az út végén mindig rátöltök, mennyire szabad feltölteni és a gyakori töltés hogyan befolyásolja a akku élettartamát? Egyáltalán szabad-e addig tölteni amig jobban le nem merül?
-
-
liszkai 2
csendes tag
válasz MrZed001 #21909 üzenetére
Mivel ezek lithium-ion akkumulátorok ha jól tudom nem sokat számít,hogy hányszor töltöd fel és használod, állítólag még 8 év után is 85%-osak . Ha kimész a telekre és az ott lévő napelemekkel nappal feltöltöd és naplemente után használod háztartási célra akkor az autód akksija rongálódna?
-
liszkai 2
csendes tag
válasz senki68 #21901 üzenetére
Nem akartam tovább rfokozni a vitát, de mégis egy kis adalék. Vegyél egy akármilyen fa hasábot és próbáld meggyujtani, ugye nem kap lángra. Hevítsd fel 300 fokra és akkor gyújtsd meg de nem az alját hanem a tetejét és láss csodát meggyullad. Mi is fog itt égni? Nem a fa hanem a hő hatására kiáramló gáz.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz wik_406 #21899 üzenetére
Tehát marad az akkupakk. Pedig jó lenne ha egyszerű lenne az oda-vissza táplálás, két legyet lehetne ütni egy csapásra. Pl. kimegyek a telekre, nappal feltöltöm az autót este, éjjel pedig használnám az áramot. Tv világítás számítógép stb.
Elnézést ha hülyeséget írok, tanultam elektrotechnikát de nem vagyok szakember.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
Van egy kérdésem szakemberekhez. Fel lehet e használni szigetüzemre elektromos autót?
-
-
liszkai 2
csendes tag
válasz senki68 #21878 üzenetére
A fa nem tud égni csak a belőle felszabaduló gáz. Amikor megrakod a kályhát és meggyujtod a gerjesztő felhevíti a fát abból gáz szabadul fel ami láng formájában lobogva ég és a felszabaduló hő tovább hevíti a fát majd több gáz szabadul fel és nagyobb lággal ég. Azért van az,hogy a nedves fa nem fog égni mert először a benne lévő víznek kell elpárologni és utána keletkezik gáz ami elég.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz #39851264 #21844 üzenetére
Ezt plagizáltam. kattints a legalsó linkre.
Gyakori anyag jellemzők [W/mK]Vékonyvakolat0,890Cement vakolat0,930Gipsz vakolat0,290Mész vakolat0,820OSB építőlemez0,160Forgácslap0,21-0,17Austrotherm Grafit0,032Austrotherm EPS - valami0,045-0,032Nikecell EPS0,048-0,031Nikecell üveggyapot0,048-0,032URSA üveggyapot0,045-0,032ISOVER üveggyapot0,036-0,031Rockwool kőzetgyapot0,042-0,033Heraklith fajta szerint0,090-0,043Fenyő (rostra merőleges)0,160-0,210Fenyő (rosttal egyirányú)0,210-0,320Rigips - Gipszkarton0,13 - 0,16--Porotherm fajta szerint0,183-0,330YTONG falazó fajta szerint0,130-0,150B 25 tégla0,400B 30 tégla0,570Mészhomok km tégla0,870Vályog tégla, vert fal, rakott fal cca.0,700Kohósalak0,420További Lambda hőv. tényezőˇˇÉrdemes odafigyelni, hogy milyen lambda értékű szigetelő anyagot veszel.
Hosszútávon biztos NEM az olcsóbb a jó megoldás.. Egy példa: a kiváló árarány/mérettartó Rockwool kőzetgyapot
tól... -ig lambda _ érték között kb. 40% a különbség, a fűtés számládba is közel az lesz.
De az egy életen át(!)...Minden jog fenntartva™-U-érték, U hő átadási tényező kalkulátor<U Value Calculator, U heat transfer coefficient (Btu)<U Wert Rechner,U Wärmedurchgangskoeffizient (Btu)Fajta: Fal rétegek Aljzat v födém palló Tető rétegei <beállít 1Külső közeg: Talaj v. árkád Kültér (levegő) Más épület <beállít 2Rétegek sorrendje
(tetszőleges)
Lambda hővezetési tényező
[W/mK]Vtg.
[mm]1.2.3.4.5.6.7.8.<< < U érték
hőátbocs. tényező
[W/m2K]Vastagság
[cm]Összesen:Copyright Öko Bautechnik Könnyűszerkezetű Épület és
Mobilház Gyártó Kft.® |Hungary. Regio Pest. 2230| Tipp: > 50év január átlaga Magyarországon mínusz 0,1 mínusz 0,6 °C |1 °C=33,8 °Fahrenheit|Megszámolod az U átbocsátási érték-et. egy m2 -re , 1 °C külső/belső különbségre vonatkozik.
[British Thermal U> the result is 10.76 square feet, 1.8 degrees Fahrenheit internal / external temperature difference]
falra - födémretetőre - padlóra
Ha belül 21°C-t vársz, kint az átlagos (vegyük) -1°C, akkor szorozd a kül-bel 22 °C különbséggel.
|22 °C=71,6 °Fahrenheit||1m2=10,76 sq.ft.|Megkaptad egy m2 -ed hőveszteségét 22 °C kül-bel hőmérséklet különbség mellett a teljes szerkezetre...
Csak be kell szorozni az összfal m2 - födém m2padló m2 - a tető m2 -relPontosabb, ha az ablakok ajtók m2 -t külön - külön számolod a gyártó U érték-kel...
- ezeket összeadod és végeztél is...
* Pontosság: néhány pótlék, paraméter nem ismert (pl. MSZ 04 140 2. és melléklete, égtáj, szél, stb) így a pontosság is tájékoztató értékű, de hasznos...
...tovább: [részletek -le- ]* ...mi és más országok U érték-e > 2012-2015-2019-től a magyar is változik
Használata: egymás után beírod a "réteged": U érték, lambda tényezőhőszigeteléshőveszteség U érték kalkulátor tőbb rétegekre mindenkinek...
* [U Wert Rechner, U Value Calculator]
Kérdés: mit tegyek, ha 8-nál több rétegem van? vakolat/gipszkarton/lambéria etc.
légrés- < ezzel vigyázz. Előbb olvass el, vagy inkább ne írj légrést,
párazáró szigetelés-,
falad anyaga (egy vagy több réteg)-,
választott hőszigetelő anyag lambdája-, "elképzelt" vastagsága, vakolat vagy vékony-vakolat és így tovább, a sorrend lényegtelen......megoldás: [eddig számolt U értéket összeszorzod a kapott centiméterrel] / [majd az egészet osztod 100-zal] < ez lesz az új LAMBDA tényező
beírod első tételnek, mint lambda tényezőt
a Vtg.-be az addig számított össz vastagságot, de milliméterben(!)...ha jól kalkuláltál és vissza-írtad a kapottat egyetlen rétegnek, (Kalkulál_GO), vissza kell kapnod a több rétegre jött számokat!mindent milliméterben és klikk > U érték | Kalkulál (Go) |* ja, és még állíts át a "1. Fajta " és "2. Külső közeg" választó menüt is... » az újabb kalkuláció (nem magyarázom, de) ebben az esetben 1-3%-kal jobbat mutat majd, ha fontos, vonj le 2%-ot...... U érték kalkulátor > igazít - SZÁMOLÁSHOZ ^^...
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
Más. Minap néztem egy videót amelyben szakértők arról diskurálnak,hogy a napelemek gyártása és forgalmazása egyre olcsóbbá válik, de azért nem tud mégsem olcsó lenni a telepítés mert a kereslet-kínálat határozza meg elsősorban az árakat és most nagyon megnőtt a kereslet napelemek telepítésére.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Milyen processzort vegyek?
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Bugok, problémák a PROHARDVER lapcsaládon
- Óra topik
- Milyen videókártyát?
- Magyarországra jött a Honor szuperzoomos mobilja
- Call of Duty: Black Ops 6
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- Secretlab TITAN Evo "Neo Hybrid Leatherette" - XL - 5 év garancia Bontatlan, új Számlával
- Secretlab TITAN Evo "Soft Weave"- Regular - 5 év garancia Bontatlan, Új, Számlával
- ÚJ Besen BS20 Smart 11-22kW elektromos autó töltők GARANCIÁVAL, számlával, készleten
- Segway ninebot Kickscooter Max G2 roller
- Üveg tolóajtó RS 120 85x205 cm