Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
liszkai 2
csendes tag
Sziasztok!
Most van folyamatban 3.6 Kw-os napelem rendszer telepítése, de már most előre látom,hogy nem lesz elég mert légkondival is szeretnék fűteni ami gyári scop értéke 5.1
Azt szeretném tudni,hogy az utólagos (majd egy év múlva) történő bővítéshez kellenek-e engedélyek továbbá a 3 kw inverter fogja e tudni a 4.2 kw napelemeket működtetni? Ha van aki tud válaszolni megköszönöm. -
liszkai 2
csendes tag
Köszönöm a választ, tehát azért kell vagy ajánlatos túlméretezni mert a napelemek amúgy nem tudják különböző okok miatt teljesíteni a maximumot és ezt értem. Van még egy kérdésem, nevezetesen az, hogy agy másik épületre (garázsra) ami nem sokkal de kissé távolabb van telepítenék napelem csoportot mert a jelenlegire tervezett 10 db. épp hogy elfér egy külön inverterrel, össze lehet e kapcsolni a másik rendszerrel, a frekvenciát lehet-e szinkronba hozni? Elnézést a buta kérdésért, nem vagyok szakember.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz Geresics #11119 üzenetére
Köszönöm a válaszokat. Eredetileg 3 fázisú inverter lett volna de a sorba kötés nem lett volna jó,mert időnként egy-egy panel árnyékba kerül és lerontaná a teljesítményt (ezt mondta a telepítő) A házban 3 fázis van de az 1 fázis állítólag a viszonyok miatt jobb lesz és a 3 fázist nem javasolták. Az inverter Solar-Edge lesz, ám ahogy látom a 3ooo-es nem sok bővítést tesz lehetővé. Másrészt állítólag egy fázisra nem is lehet nagyobbat tenni. A megoldás valószínű csak az inverter bővítés lenne, de akkor csak 3 fázis lehet. Ez egyelőre probléma lehet, de kivárok egy évet és meglátom mennyit termel,hogy a klímát is kielégítse. Az említett 3 kw rendszerre már megvan a a szerződés és a jövő héten jönnek telepíteni. Mi van akkor, ha egy másik inverterrel bővítenék és nem szólnék a szolgáltatónak, az mennyire lenne gázos?
-
liszkai 2
csendes tag
válasz stickermajom #11131 üzenetére
Igen, csak tartok tőle,hogy nem engedélyeznék, mert ha pl. egy két kw-osat ráköttetnék az már 5 kw és az már csak 3 fázissal lehetséges, ami viszont igen költséges lenne.
-
liszkai 2
csendes tag
Állítólag a jobb napelemek borult időben is termelnek áramot de keveset. Kíváncsi lennék százalékosan a bárányfelhőtől a sötét felhőig mennyi az a kevesebb? Mit tudtok erről?
Nekem 360 w. Canadien solár lesz, mire lehet majd számítani? -
liszkai 2
csendes tag
válasz MrZed001 #11203 üzenetére
Kicsit elmentünk a szükség megoldáson túl. Világos,hogy a hálózatba táplált napelem energiának jelen szabályok mellett nincs alternatívája. Előfordulhat azonban,hogy a szabályok megváltozásával ez az opció nem lesz gazdaságos, esetleg ráfizetéses is lehet. Ekkor lép be az az alternatíva,hogy az inverter lekapcsolása helyett át lehet állni sziget üzemre aminek több féle verziója is lehetséges. Reméljük,hogy erre nem kerül majd sor. A szolgáltatónak pedig az éri meg,hogy minél több áramot eladjon, neki abból nincs haszna,hogy te szigetüzemben termeled meg a szükségleted egy részét, mert akkor kevesebb áramot fogsz tőlük vásárolni.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz makkmarce #11212 üzenetére
Úgy tudom nappal felhős időben is van termelés, ha pedig nem elég átváltasz hálózatra. De még egyszer mondom,hogy ez csak abban az esetben realitás ha a szolgáltató majd valamikor vagy nem fizet érte illetve ha úgy is fizetni kell majd ha te termeled és nem éri meg. Viszont ha már meg van a rendszer valamit kell vele kezdeni tehát ha másként nem akkor szigetben. Az 5 db. 100-as12 voltos akku pedig az inverterre kötve (párhuzamosan) lead legalább 5 Kw áramot ha a veszteséget is bele számolom, az áthidalónak ha nem túl sok a fogyasztásod elég, legfeljebb amikor nem süt a nap kicsit lehet spórolni. Amikor pedig süt az inverterről az akku megkerülésével lehet használni ezerrel.
Járj utána ha nem hiszed.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz MrZed001 #11227 üzenetére
Jó! Azt a 5,vagy akár 10 db de bármilyen akkut úgy pakkolod ahogyan az a legjobb az inverternek. Úgy gondoltam,hogy itt nagyjából értő emberek (nem feltétlen szakemberek)vannak akiknek elég csak utalni rá és a megoldás kivitelezése magától értetődik. Én nem vagyok szakember és mélységében nem is tudok bele menni.
-
liszkai 2
csendes tag
Úgy hallottam,hogy az egy fázisra kivételes esetben engednek többet mint 2.5 Kw, mégpedig akkor,ha az adott településen vagy környéken 3 fázis kellően ki van használva. Logikailag azzal magyarázzák,hogy az egy fázis túl terhelődik miközben a másik két fázis nincs kihasználva. Nem tudom, vannak itt szakemberek Ők talán többet tudnak mondani.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz Romi69 #11294 üzenetére
Ennek örülni kell, nálad biztosan meg vannak ehhez szükséges hálózati feltételek. Arra viszont számolni kell,hogy később bármilyen szerződés módosítás ( inverter csere meghibásodás miatt, tulajdonban bekövetkezett változás vagy a fizető változás pl. átírás stb.) esetén köteleznek majd a 2.5 Kw.ra vagy a három fázisra.
-
liszkai 2
csendes tag
https://https://www.youtube.com/watch?v=FqDKLE_TsGM&t=1975s/watch?v=FqDKLE_ Itt mindent megtudsz.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz kirkri #11309 üzenetére
Pedig benne van, csak oda-vissza utalások vannak amit egy szakjogász tud igazán kibontani de keresd meg a Jutube-n a videót ahol az építész fórumon ha jól emlékszem Bodnár Györggyel egy jogász felvázolt. " Napelemek-fontos aktuális tudnivalók és határidők" a videó címe.
Sajnos nem tudtam a videót belinkelni nem tudom miért?[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz gabor9991 #11319 üzenetére
Gondolom az adott helyi hálózati viszonyokon múlik. Nem is az a legnagyobb probléma,hogy most megadják-e az engedélyt,hanem az,hogy később bármi kapcsán beavatkozás válik szükségessé már csak a legújabb szabály szerint kell újból átalakítani. Ne legyen rá szükség sok-sok évig, de ha mégis akkor van a szívás.
másold be 11317 bejegyzést a Jutub keresőjébe, azon a videón ha végig nézed sok mindent meg lehet tudni.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
Azon gondolkodom,hogy mi lenne akkor,ha a 3Kw inverter (ami most lesz kiépítve) 3600 W napelemekkel, később kibővíteném x teljesítményre úgy,hogy a téli hónapokban is termeljen annyi áramot ami a 2 db 5.1 scop értékű klímához enyhébb időjárási viszonyok mellett a fűtést is tudná biztosítani. Kérdés csak az,hogy a nyári csúcsidőben lényegesen túl tolná az energiát és az hogyan hatna az inverterre? Télen viszont szuper jó lenne akkor is ha csak 50%-ot tudná a rendszer. Ha ártana az inverternek akkor viszont az a megoldás is talán lehetséges,hogy a nyári hónapokra a plusz napelemeket le lehetne kapcsolni. Mit szóltok hozzá? Lehet? A 3 Kw nem tud annyit termelni nyáron,hogy az télen fűtésre is elegendő legyen.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz stickermajom #11380 üzenetére
Már nem lehet módosítani a 3Kw el van fogadva és egy-két mulva szerelik. Utólag gondoltam át a dolgot. Amikor megrendeltem még nem volt klíma.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz #81475328 #11390 üzenetére
Az,hogy egy erősen szigetelt ház pl: 0.2 U értékkel bíró mennyit hűl óránként az erősen függ az üveg felülettől még ha 3 rétegű is. Nekem kb ez az U érték és a nagy üveg felületek miatt fél fokot is hűl óránként. Természetesen a határoló falakra értem a 0.2 U értéket.
[ Szerkesztve ]
-
liszkai 2
csendes tag
válasz makkmarce #11394 üzenetére
Világos! Nem akartam felsorolni az összes létező technológiával megépített lakóházakat csupán egy hagyományos építésű jól szigetelt házra gondoltam. Nekem is 40 cm téglafalon van 13 cm 0032 lambda értékű grafitos szigetelés, nagyon jól tárolja a hőt, annál is inkább
mert tömör téglás, de sok az üveg felület ami már 3 rétegű és argon töltésű, de a legtöbb hő ott távozik. A födém is 30 cm szálas szigetelésű. -
liszkai 2
csendes tag
-
liszkai 2
csendes tag
Lehet-e vegyes napelem rendszert telepíteni polikristályost és monokristályost. tekintettel arra,hogy ahol és amikor sok a napsütés a monokristályos hatékonyabb, kevésbé napos felhős idóben pedig a szórt fény jó hasznosítása miatt pedig a polikristályos termel tőbb energiát. Tehát lehet-e egy inverterrel mindkét napelemet ilyen,vagy olyan arányban telepíteni? Elsősorban szakemberek válaszoljanak.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz Geresics #11542 üzenetére
Hogy,mi a cél? Az,hogy a 3 Kw-os inverter nem tud nyáron annyi energiát termelni,hogy a téli hónapokban amikor nincsenek erős mínuszok klímával is tudjak kiegészítő fűtést alkalmazni. Mivel a polikristályos télen több energiát termel mint a mono.. Nyáron viszont a hűtést elbírja és el is használja majdnem a fölösleget. Nem akarom bővebben kifejteni, te biztosan érted miről van szó. A klímám Panassonic aminek gyári SCOP-ja 5.1 Ha már meg van, használjam is.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz kirkri #11769 üzenetére
Nekem 25-én csütörtökön jönnek szerelni és megegyezéses alapon a szerelés napján utalom a második előleget. Ez egy nagyon korrekt és profi társaság. Ez már a második cég akivel szerződtem, csak az előzővel felbontottam mert a határidőt túllépték. Semmilyen kommunikáció nem volt , még kérdést sem tudtam feltenni, volt akinek egy évig is húzták, E-mailre nem válaszoltak. A cég neve Elmú-Émász enhom üzletága. Nem javaslom senkinek.
[ Szerkesztve ]
-
-
liszkai 2
csendes tag
válasz stickermajom #11781 üzenetére
Azért vannak eljárási költségek és meg is vagy kötve, nem tudom miért jó. Van ebbe egy kis szemfény vesztés.
-
liszkai 2
csendes tag
Ha 0 %-os hitelből csináltam volna 100 ezerrel került volna többe a projekt , mert a kp. miatt ennyi engedmény volt. A vállalkozók szívesebben dolgoznak gyorsabban és olcsóbban ha kp-ben fizetsz. Remélem ezt a tényt nem lehet megcáfolni. H meg van a pénzed jobb befektetés mint az egy százalékos kamat amit a banktól kapsz és ki sem mozdultam a lakásból. A hitel azoknak van kitalálva akik nem rendelkeznek elegendő készpénzzel.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz stickermajom #11791 üzenetére
Nézőpont kérdése. Ügy tudom,hogy áramban fizeted, ami azt jelenti,hogy lejártáig nem lesz semmi hasznod és még nem is vagy független, amit pénzbe nem lehet kifejezni. Amíg te kötve vagy amint írod 20 évig, én azt csinálok a rendszerrel amit akarok és ha rákényszerülsz a bruttó elszámolásra lehet,hogy a 20 év is kevés lesz. Persze mindenki másként látja, ettől ilyen szép ez a világ.
-
-
liszkai 2
csendes tag
-
liszkai 2
csendes tag
válasz Geresics #11820 üzenetére
Azt gondolom a minőség is jócskán befolyásolja az árat.
Nekem is 3 Kw-os rendszert a héten fognak telepíteni nettó 1.4 milláért ami bruttó 1.8 fölé megy, persze sok, de semmit nem kel tennem, mindent a cég vállal még az óracsere ügyintézést is, Solr-Edge inverterrel és Canadian solar 3.6 10 db napelemmel, napelemenként optimalizálva. Szerinted ez jó minőség,vagy csak drága? Mi a véleményed?
Hozzá teszem semmilyen támogatást nem vállaltam be.Ja! Azon filózok hogyan lehetne vissza igényelni az ÁFÁ-t mivel hátrányos településen vagyok? Tudsz erről valamit?
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)