- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
GSzORO
csendes tag
válasz
wik_406 #22498 üzenetére
Bemásoltam a számláról (Ctrl+C - Ctrl - V), és azt mondja a jobb alsó sarokban, hogy 0 POD eddig...:-(
Kérem adja meg a POD-ok listáját. Minden POD új sorba kerüljön Példa:
HU000110-U-F11-ABCDEFGHABCDEFGH123
HU000120-U-F11-HGFEDCBAHGFEDCBA321Az én POD-omban, nincs U és utána sincs F (vagy bármi más karakter), hanem az első kötőjel után a 11 következik rögtön.
-
Zotyipotyi
tag
Sziasztok!
Egyáltalán nem értek a napelemekhez, de gondoltam, hogy az otthonfelújítási támogatással esetleg megérné belevágni, bár nem tudom, hogy egy napelemes rendszernél milyen arányban van a munkadíj az anyagköltséghez képest - bár gondolom töredéke.
Évente nagyjából 3000 KWh áramot fogyasztunk (egyelőre nincs klíma, a fűtés meg gázos). Jelenleg 1 fázison van 32 A. A házunk teteje amire a napelemeket rakatnám az DNY-i tájolású, kb. 40 fokos dőlésszögű, nem árnyékol rá semmi, kivéve a kéményt.
Jó lenne, ha később bővíthető lenne a napelem rendszer, ha később esetleg nőne a fogyasztás, vagy mondjuk beszerzünk egy elektromos autót.
Ezek alapján mit tudnátok ajánlani napelem+ inverterre? Kb. mekkora költségre számíthatok? Ill. találhatok-e olyan kivitelezőt, aki a napelemek telepítésével együtt intézné a 3 fázisra bővítést, szolgáltatóval lepapírozást, meg úgy unblock mindent (és ugye emellett az otthon felújítási támogatáshoz szükséges feltételeknek is eleget tesz)?
Köszi!
Zoli -
süti5
őstag
válasz
KilgoreTrout #22494 üzenetére
Én annyit csináltam, hogy felhívtam az MVM next ügyfélszolgálatát és kértem hogy állítsák be éves elszámolásra stb. eddig úgy tűnik megcsinálták....
-
süti5
őstag
Október 20.-án lett bekapcsolva a rendszer és elértem az 1MWh-t ma
-
KilgoreTrout
senior tag
Az MVM Next online ügyfélszolgálatán annyi a teendőm, hogy a "Részfogyasztások módosítása" menüpontban az "Új mértékadó éves fogyasztás"-t 0 kWh-ra írom át?
Nem jött az MVM-től semmilyen új szerződés még, egyedül egy ELMŰ Hálózati (EON) szerződés van az óracseréről. Nem kellene kapnom az MVM-től is valamit?
(A fogyasztásmérő azonosító, ugyanaz, mint óracsere előtt, nem tudom ennek nem kellene-e változnia az óracsere hatására.)
-
GSzORO
csendes tag
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #22491 üzenetére
Közben tekergetve rájöttem, hogy az egyik beállítás elment az átálláskor és visszarakva jót mutat
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
KilgoreTrout #22489 üzenetére
Össze vissza van az egész. Nekem a szeptemberi átállásig jót mutatott utána meg totál hülyeséget. De ilyen 200-300 kWh-at miközben már rég 6000-7000 környékén járnak az órák.
-
wik_406
tag
válasz
KilgoreTrout #22489 üzenetére
Szamlan nzd meg a pod azonositodat (meresi pont azonosito).
Lehet el lett irva valami.
Wik -
KilgoreTrout
senior tag
válasz
KilgoreTrout #22488 üzenetére
-
KilgoreTrout
senior tag
válasz
KilgoreTrout #22487 üzenetére
Az éves fogyasztás ~16000 kWh (az ad-vesz óra előtt pont egy évvel volt teljesítménybővítés, a leszerelt - egyéves - órán ez volt az állás).
-
KilgoreTrout
senior tag
Sziasztok,
Megkaptam a hozzáférést, ránéztem most a távleolvasó portálra. Ilyen értékeket látok:
November végén szerelték fel az ad-vesz órát. Nem teljesen világos, ezek szerint 24.000 kWh lenne a decemberi fogyasztás? 110 m2-es ház, villanyfűtés van (részben klíma, részben cekász), de kicsit soknak tűnik az egymilliós számla egy hónapra... Fizikailag is lehetetlen, 3*25A van bekötve, 5 villanyradiátor (2db 2,5 kW-s és 3 db 1,5kW-s + 1 db 5kW-s klíma).
Rosszul értelmezem, szarul van beállítva vagy mi lehet ez?
-
szricsi_0917
tag
Sziasztok.
-
korkor
csendes tag
válasz
Andras6800 #22404 üzenetére
Kicsit lekéstem, de van olyan egyhelyiséges hővisszany. szellőztető is, ami megoldja a párát -azok nem egy, hanem kétmotorosak, ugyanúgy egy 150-200 mm lyuk kell nekik a falba.
-
szasza_1
senior tag
Az EON távleolvasási portálon látom az 1.8.0, 1.8.1 és az 1.8.2-öt, viszont a 2.8-asok közül csak a 2.8.1-et látom, ami nem tudom, hogy mit mér, mert napokig nem változik, de nagy ritkán vannak olyan napok, amikor az aznapi termelést teljesen "beszámolja". Hogy lehetne a 2.8.0-át láthatóvá tenni? Gondolom az kellene nekem, mert amikor A- kW-okat változik, akkor se növekszik a 2.8.1.
-
nimfas
addikt
Sungrow SG5 Inverterről van tapasztalat?
EON ilyen típust írt a támogatott 100%-os pályázatba (4,9kWp). -
Anti2
újonc
Sziasztok! Ha jelen állás szerint jól számolom, akkor nekem még 874 kwh-át használhatok el és akkor leszek nullán. Ugye?
1.8.0. 1293
1.8.1. 799
1.8.2. 493
2.8.0. 2167 -
süti5
őstag
válasz
kardkovacsi #22474 üzenetére
Nekem a 7,1-es termelt ma 17 kWh-t. Délelőtt nagyon megindult, délután nagyon beszakadt sajnos (13 óra után kb.).
-
Elemental
addikt
válasz
kardkovacsi #22423 üzenetére
A hőszivattyúval nem nagyon van mit tenni, a kültérit szoktam takarítani a fűtési szezon előtt. A gázkazánhoz szoktam hívni mestert 2 évente, mivel jóval kevesebbet megy, így nem kell évente.
-
brodorics
csendes tag
válasz
Geresics #22472 üzenetére
jaj nagyon köszönöm a segítséget, a helyzet a következő: a képen látható fi relé alatt van a sorkapocs, abba lenne bekötve a 5x10 es rézkábel, ami az invertertől jön. (az inverter 9KW lesz) Ja nem egyszerű, tervem szerint a földbe fektetnék egy kettő védőcsövet az egyiken menne az AC az órától az inverterig, a másikon meg a DC kábel az invertertől a napelemig. És akkor a tervezett 20 panel mellé lenne még 6db. Azért érdekes mert a majdani 6db helyzetileg 1,5m távra van az órától.
A 6mm2-es solar kábel mennyire hajlékony? Mert ugye kérdés, hogy az 50-es védőcsőben el tudjuk-e húzni? Lesz benne 3 kanyar 40cm mélyen. -
Geresics
Topikgazda
válasz
brodorics #22460 üzenetére
Van egy fotód, hogy hova szeretnéd?
Mert a mérőóra melletti kismegszakítók a méretlen oldalon vannak még, így oda nem köthetsz, le is van plombálva!Csak, hogy értsük mi a felállás:
a.) Napelem -> pár m kábel -> inverter -> 45m kábel -> AC csatl.pont
vagy (#22470) brodorics alapján
b.) Napelem -> 45m kábel -> inverter -> pár m kábel -> AC csatl.pont45m kábelezés az nem sok DC oldalon, de ha minimalizálni szeretnéd a veszteséget, akkor 4mm2 helyett 6mm2-es szolár kábelt kérj!
-
brodorics
csendes tag
válasz
313313 #22461 üzenetére
Köszönöm!
a földkábel:réz. Még egy kérdés, ha a most tervezett napelemek mellé később szeretnék még további táblákat, akkor azok a ennek a 44m.nek a másik végére kerülnének. Tehát ekkora táv lenne az inverter, és a majdani táblák között. Tehát az lehetséges, hogy az inverter, és a táblák között 44m solar kábel legyen?
-
asdf_
veterán
válasz
313313 #22468 üzenetére
Émász, de ez nem az én zsebem húzná, mert a pályázatban térítik, tehát mindegy -a felforduláson kívül persze, amit okozna- (hogy milyen összege van egy szabványosításnak, az persze felháborít, és fölösleges pénzkidobásnak tartom, ha nem az én pénzemből megy, akkor is, de sokra ezzel nem megyek persze).
-
asdf_
veterán
válasz
kardkovacsi #22466 üzenetére
Igen, de ha megbarátkozom az 1 fázissal, és az alaptörvénynél is sziklaszilárdabban azzal, hogy ezt soha a büdös életben egy millimétert sem bővítem, akkor pályázatosban 150e önerőből megvan (a mérőhelyes bohóckodást -amennyiben egyáltalán szükség van rá- állja a pályázat). Ez meg azért nem egy olyan deal, hogy azt mondja rá az ember, hogy kösz, de nem. Pont ezt írtam az elején, hogy ha 100%-ban saját pénzből kéne, akkor sok helyen szóba sem került a bekerülési összeg és a megtérülési idő miatt. A pályázat tette elérhetővé. Azon persze lehet vitatkozni, hogy 3kWp-s rendszereket lehet, hogy nem kéne támogatni (nem kéne, mint ahogy hőszigeteletlen házakba sem kéne hőszivattyús fűtést telepíteni, meg ahogy az 5 éves kétrétegű műanyagablakot sem kellene kidobatni a pályázatban), mert az
államnakEU-nak pont ugyanúgy nem a legjobb befektetés, mint ahogy nekem sem lett volna, de ha egyyszer ezek a feltételek, az ember belefér a pályázati feltételekbe, akkor pályázik. Szerintem. -
kardkovacsi
senior tag
-
GSzORO
csendes tag
-
asdf_
veterán
válasz
Geresics #22462 üzenetére
Ez az egyik legsz@rabb érv, amit hallottam. Mennyi a különbség egy 3f. 5kW-os inverter esetén? 20eFt? 2MFt-os rendszerár körül? Az az 1%! De legyen a különbség a duplája, akkor már 2%-ról is beszélhetünk...
Minőségebne pedig bátran kijelenthetjük, hogy a Fronius jobb.Igen de ez nem 5 kW-os rendszer, hanem 3 sem, az ajánlatban nem 20e a különbség a kettő között, hanem majdnem 70 (és ez még csak az egy stringes Fronius), és így 4%-ra jön ki. Félre ne értsd, valamilyen szinten műszaki ember vagyok, gond nélkül hajlandó vagyok valamiért, ami jobb minőségű, jobb képességű (vagy én jobb képességűnek minőségűnek gondolom) több pénzt adni, eddig bejött. Itt is ráfizetnék a Froniusra kérdés nélkül. Ha csak ezt a 70-et kéne (miután meggyőződtem róla, hogy a piacon tényleg ennyi az eltérés a kettő között, és nem az van, hogy az egyiket csak szar áron adják). De itt most nem csak ezt a 70-et kell előrántani, hanem az előtte lévő 400-at is, plusz ha jövőre mondjuk még feljebb mennek az árak, és csak 5%-kal emelkedik minden, akkor mondjuk még egy százast. És ez a még, még, még valahol túlcsordul, és az (sajnos) kb. itt lesz. No meg nemhogy azon filózom, hogy Huawei vagy Fronius, hanem hogy kell-e egyáltalán nekem ez a 3 fázis, tényleg nem gondolom, hogy tudna emelkedni a fogyasztás, akkut biztos nem rakok sosem, villanyautó sem lesz, az is lehet, hogy 10 év múlva nem is itt fogok lakni. Annyival tudok fogyasztást növelni, hogy a melegvíz átkerül bojlerre, de ködös emlékek szerint a nyári gázfogyasztás csak valami 4 ezer forintra jön ki, (főzéssel együtt, és tudom, most ennyi) de ahhoz ismét jön a még pénz, mert akkor a 8 napelem helyett 10 vagy 12 kéne. Gyakorlatilag annyi lenne az értelme most 3 fázisra menni, hogy a lehetőség meglegyen, hogy 8 helyett 10 napelem menjen fel. elférne 12 is, de ahhoz meg már 4 kW-os inverter kéne (huawei-nél jelenleg 30e ft különbség, kérdés nélkül fizetném), de azt meg már a pályázat nem engedi, hogy hiába 5 kw alatti, saját pénzből a különbséget fizetve nagyobb invertert rakjon az ember (elvileg, értelmezés kérdése).
-
Geresics
Topikgazda
válasz
#39851264 #22456 üzenetére
"ár kontra nem vastag zseb esete"
Ez az egyik legsz@rabb érv, amit hallottam. Mennyi a különbség egy 3f. 5kW-os inverter esetén? 20eFt? 2MFt-os rendszerár körül? Az az 1%! De legyen a különbség a duplája, akkor már 2%-ról is beszélhetünk...
Minőségebne pedig bátran kijelenthetjük, hogy a Fronius jobb."...és még akkura is elővan készítve alapban."
Akkus rendszerekben a Gen24 Plus oda-vissza veri a Huaweit. Igen, az már jelentősen drágább! De ha a 10-15-20-25 év a tervezett cél, akkor vetítsd le kérlek erre az időtartamra azt a drága rendszert.
De továbbmegyek, Gen24-ből nem kötelező a Plus-t megvenni ám! Megveheted jelentősen olcsóbban a simát, és ha az ügyfél X év múlva úgy dönt, hogy kell neki az akku, akkor a Froniustól online meg tudja venni a Plus funkciókat!De ne érts félre, szeretem én a Huawei invertereit! Használtam is, igaz, még a régi modelleket, amibe bele lehetett nyúlni, és javítható volt! De továbbra is van, hogy a Huawei jobb választás! Optimalizált rendszert pl. nem csinálnék Froniussal!
De ha a rendszernek hangtalannak kell lennie, mert olyan helyre kerül az inverter, akkor is a Huawei a jobb választás! Más kérdés, hogy a passzív hűtésnek hátránya is van... -
brodorics
csendes tag
Üdv!
napelemet szeretnénk, de nem háztetőre, hanem kocsibeállóra. 3 fázion 20db (JA Solar 375 W(m)) Emiatt kb.45m földkábelt fektetünk 5x10-est. Abban szeteretnék segítséget, véleményt, hogy a telekhatáron lévő szabványosított villanyóra dobozba a kismegszakítók után beköthetem-e (ott van egy nagy sorkapocs amiben van üres hely) a földkábelt. Igazából nem szeretném a házba bevinni és ott rákötni a hálózatra ha nem muszáj. -
313313
addikt
válasz
#39851264 #22451 üzenetére
1989-es építés. Burkolat se a legjobb felfűtés miatt, szigetelés elférne. Viszont az összes helységbe újra kéne rakni a fűtéscsöveket, mert csak a falak mentén futnak...
Ha ezeket összeadod, sújos milliók.
Egyenlőre 11.000-12.000ft-t fizetek 100m3 gázért. Nem nagyon térülne meg sose a beruházás + lassan érett egy kazán csere is. -
GSzORO
csendes tag
Sziasztok,
FusionSolar app-ban 6, optimalizálóval ellátott panelt látok a Logikai elrendezés fülön. A fizikai elrendezés üres.
10 panelt keresek! A tetőn fent vannak...
Normális ez? Ha nem, mi a teendőm? -
törölt tag
válasz
senki68 #22449 üzenetére
Úgy gondolod...?
www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/new-york-gaz-aram-korlatozas-zold-energia.742389.html
New York városi tanácsa elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely
fokozatosan megszünteti a gáz főzéshez és fűtéshez való használatát.
A tilalom 2024-től a hét emelet alatti új építményekre.
2027-től pedig a nagyobb épületekre vonatkozik. -
törölt tag
válasz
Kukipapa_rr #22439 üzenetére
A szaldó elszámolás az TÖRVÉNY kérdése!!! egyelőre csak.
Garancia pedig nincs...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! MSI Katana GF66 Gamer laptop! I7 12700H / RTX 3070 / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- 18 éve! Billentyűzet magyarítás magyarosítás. Festés vagy lézerezés és egyebek! 3 lehetőség is van.
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A16, Samsung Galaxy A26, Samsung Galaxy A36, Samsung Galaxy A56
- T Phone Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest