- eBay-es kütyük kis pénzért
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- Wiz Khalifa: Grand Theft Auto VI - Érdekességek, látványosságok, képek, infók egy helyen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
cdl
senior tag
válasz
leslieho2 #22298 üzenetére
Szerintem elég nagy rendszer és fogyasztás kell majd, hogy megérje akkut venni.
Mostani árakon a Huawei akku 4000 EU.
4000*363/120=12 100 huf
10 évre számolva 12 100 forintot kell megtakarítania havonta, hogy nullán legyen a befektetés.
Ez most 318 kWh.
10 évente gondolom kell akkut cserélni.
Persze az akku árak mehetnek lefelé.(bár a keresletet elnézve pici rá az esély)
Az áram ára biztos fel fog menni,
De akkor is eléggé soha meg nem térülő beruházásnak néz ki egyelőre az akku. -
nimfas
addikt
válasz
Geresics #22284 üzenetére
Köszönöm a választ!
Néztem ezt a fenti "diát" (Growatt promó szerintem), Bypass dióda vs. panelenkénti optimalizáció (39 euró vs 39 Ft)
Most akkor részleges árnyék esetén kell a Solar Edge vagy nem kell?Indulási feszültség mennyire játszik éves termelést nézve? (reggel és este kevés fénynél)
Kicsit nagy a kavarc még a fejemben egyelőre, pedig átolvastam az összefoglalót is!
Pl majd nézni kell hogy adott inverterre hány és mekkora panel tehető a feszültségek és hő hatására romló teljesítmény miatt. Külön matekleckét kell vennem belőle. -
leslieho2
csendes tag
válasz
Geresics #22263 üzenetére
Engem egyre jobban érdekel ez a Gen24 inverter, különösen, hogy 5-10év múlva is jó beruházásnak tartsam a mai döntésem...
Szóval lehet, hogy drágább a Fronius gen24, ugyanakkor ha csomagban nézem:
- áramszünet esetén is legyen energia (homeoffice) - a "nem igazi hibrid" hátrányaival együtt
- backup power csak napelemre hagyatkozva
- smart ev charger
- smart home appliance useageEgy eu shop-on nézve az árakat egy 5kWh akkus "hibrid" inverterre:
Fronius Gen24 plus 6.0kW: 2 471 EUR
(Tigo optimizer(TS4-A-O, 700W): 73 EUR)
BYD battery, HVS 5.1: 3754 EUR
-----------------------------------------------------------------------
6225 EUR
Huawei SUN2000-6KTL-M1 1748 EUR
(Huawei optimizer(450W-P) 79 EUR)
Huawei LUNA2000-5-S0 4000 EUR
Huawei Backup box 1000 EUR
--------------------------------------------------------------------------
6748 EURPro/cons:
- Gen24-ben a PV point integrálva (akku nélkül is van áram "ha süt a nap")
- Gen24-hez illeszthető a smart EV charger, azaz a többlet napelem energiát az autóba irányítja (persze ha otthon van használat nélkül, napközben az e-autó).
- Huawei Backup box 350-400e Ft (ami csak akkuval működik), azaz szinte már eléri a Gen24-et így a fenti csomagban
- Huawei esetén (még) nincs egy rendszerben működő e-autó töltő, amit a napelemmel együtt vezérelve lehet használni, gondolom csak idő kérdése...Nyilván ez most elméleti játék, de ha jön a bruttó (ami szerintem fog, kicsiny országunkban egy biztos, hogy semmi sem biztos és tervezhető), ezáltal rá leszünk kényszerítve szerintem, HMKE felhasználók, hogy akksit vegyünk, ha a napelemet végül felhasználni akarjuk, s emelkednek az energia árak majd is mint az várható.
-
törölt tag
válasz
yazoo1 #22293 üzenetére
?!
Nem sima úgy a "normál sztring inverter" esetén a panel cserebere.
Mivel azok másként működnek, mint a solaredge rendszere...----
Azonban a SYMO inverter akár 200% napelemet is megenged, még garanciásan.
Más kérdés, hogy mennyit érdemes rakni rá egy konkrét helyszínen.
(tájolás/tájolások kérdése, számolni kell)Illetve, hogy mennyit lehet a bemeneti feszültség- és áram adatok alapján.
Avagy más módon kell gondolkodni-tervezni
- a normál sztring inverter
és
- a solaredge inverter esetén------
Érdemi bővítési igény esetén ésszerűbb lehet a FRONIUS-ból is
- az S típus (1 bemenetes) helyett
(1x16 Amper bemenet és 1000 Volt max)- az M típust (2 bemenetes!!!) választani
(2x16 Amper bemenet és 1000 Volt max)--------------------
HA nem SOLAREDGE akkor tuti HUAWEI invertert választanék a SUN2000 sorozatból.
Jobb az ár/érték aránya a FRONIUS-nál szerinetm és jól bővíthető is.- hangtalan (nem ventillátoros a hűtése)
- két bemenete van alapban
- akku előkészítése is van
- 10 év teljeskörú garanciával érkezik
- kisebb és csinosabb (a zöm szerint)
- kiváló minőségűLeginkább az 5 kW-os 5KTL-M1 típust a fronius 4.5-S helyett.
Ha engedi a pályázat, sőt akár a 6 kW-ost is.
(2x11 Amper bemenet és 1100 Volt max) -
süti5
őstag
Nézegetem néha a feszültség értékeket és azért nem vagyok teljesen nyugodt....most napos időben simán 249V a feszültség szinte állandóan az egyik fázisnál és nem tudom, hogy hosszabb távon ez jót tesz-e az elektronikai berendezéseknek.
Két hete megmakkant a szinte új, 1 év 2 hónapos gorenje hűtőnk (persze már nem garis), nem mondom, hogy emiatt, de nem lehetetlen...
Az lenne a kérdésem, mivel rendeltünk most új hűtőt, hogy ha szeretnék biztosra menni, konnektorba dugható feszültségvédőt érdemes-e tenni vagy mi a megoldás, vagy 250 alatt ne foglalkozzak vele?
Azért kíváncsi leszek, mi lesz nyáron, mikor nagyon termel.... -
kiliti
csendes tag
ha a dátum csak a második tagmondatra vonatkozik, akkor ráhúzható az idei telepítésre is...
a más betűtípus miatt reménykedem
jövőre megérdeklődöm a supportotFollowing successful product registrations (within 30 months of dispatch from the Fronius factory), system owners can choose one of our attractive warranty models, free of charge.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
nimfas #22281 üzenetére
Ha a javíthatóság a fő szempont, akkor Fronius Symo. (2021-ben már NE legyen Light, mert abban nincs wifi!) A Gen24, a SolarEdge, és a Huawei is olyan inverter, ami már nem javítható helyszínen, hanem "leakaszt, kicserél, postáz" megoldást kell alkalmazni.
DE ez ne legyen szempont! Ez miatt nem fogsz szaldót bukni! nézzük milyen lehetőségek vannak:
1.) Fronius Symo - komponenscserével akár a helyszínen is javítható. Nem változik a műszaki tartalom, marad a szaldó.
2.) Fronius Symo Gen24 - cserélni kell az invertert, de garantáltan fogsz ugyan olyat kapni akár 15 év múlva is a gyártótól. Nem változik a műszaki tartalom, marad a szaldó.
3.) SolarEdge - cserélni kell az invertert, de fogsz ugyan olyat, vagy nagyon hasonlót kapni akár 15 év múlva is a gyártótól. Nem változik a műszaki tartalom, marad a szaldó.
4.) Huawei - cserélni kell az invertert, viszont az eddigi trend alapján nem fogsz ugyan olyat kapni akár 5 év múlva sem a gyártótól. Változik a műszaki tartalom, de ha nem változtatsz teljesítményt, akkor elvileg marad a szaldó.
Az inverter fő komponensnek minősül, ezért ha változás van benne, az bejelentés-köteles! DE, aki nem változtat inverter-teljesítményt, csak típust, az kb. sosem fog kiderülni. Én tuti nem kockáztatnám meg, hogy pl. ha egy 10KTL-M2 meghibásodása után ha cserébe már csak M4-et kapok, akkor azt bejelentve valami túlbuzgó eonos csókolom, aki épp akkor tölti a 2. munkanapját belekössön, és beukjam a szaldót! Aki ilyen cserét nem jelent be, az sosem fog lebukni! Természetesen aki 10K invertert lecserél bejelentés nélkül egy 20K inverterre (és bővíti a DC oldalt is), az könnyen lebukhat amint nekiáll pl. 15kW-al visszatáplálni, hisz a 10K invertere ugye 10kW-nál korlátozna akkor is, ha 20kWp napelem van rajta... -
nimfas
addikt
Sziasztok!
Lassan aktuális lenne nálam a napelem telepítése.
Hosszabb távú terv hogy lesz elektromos autó, továbbá a fűtést is szeretném átalakítani (kazáncsere, gázról villanyra). Ehhez mérten egy 10-12 kW-os rendszerben gondolkodom.
Kértem is ajánlatot több kivitelező cégtől.
Elsődleges szempont a tartósság, javíthatóság, garancia lenne és nem a pénz....
Mivel a tető amire férne napelem majdnem lapostető (1-2 fok), ami lemezből van így nem épp ideális a dőlésszög.
Több cég adott többféle ajánlatot. Érdekes hogy volt aki Solar Edge 12K-s inverterrel (JA Solar 385W 26db, SolarEdge SE 12,5K 12 év gari), optimalizálókkal is "jobb" ajánlatot adott (4,1 M) mint egy másik cég ahol Huawei SUN 2000-12KTL-M2 inverter, Hyundai mono PERC 410Wp 24 darab szerepelt 4 M-ért.
Volt Fronius-os ajánlat is (Fronius Symo 10.0-3-M Light, és Sharp 445Wp 25db elem), de annyival ez sem volt olcsóbb 3,4 M
Ugyanez QCell G9 elemmel... NV Solár cégnél 4,3-4,5M (ha SE optimalizálókkal akkor + 475eFt)
A tetőt sajnos részben éri árnyék, ezért gondolkoztam a SE inverterben, de a másik cég képviselője le akart beszélni erről, mondván hogy kis párszáz Ft-os alkatrészekkel (nem relé, vmi dióda) a Huawei is tudja szabályozni a veszteséget.
Az lenne számomra a legjobb, ha lenne olyan moduláris inverter amit vagy lehet javítani részegységenként, vagy csak az adott részt cserélni, hogy ne bukjam el a szaldó elszámolást.
Nem tudom létezik-e ilyen, vagy csak a mesékben?
-
modflow
veterán
"így lehet, hogy lesz egy rakás ember, aki tökfölöslegesen foglalkozott az egészzel"
Hát ez az!
Tudom, hogy web-en kell, de a megyémben még nincs, így nem látok semmit.
Aztán jó lenne első nap beadni. De ha csak első nap derül ki, hogy kell még valami, ami nekem meg nincs (adat, bármi...) akkor az szívás. -
asdf_
veterán
válasz
modflow #22268 üzenetére
Szerintem a legalacsonyabb Ft/kWp-től kezdik osztani a pénzt, és addig osztják, amiíg van. Aztán viszont ha elérnek azokhoz, akik nem fértek bele a fajlagos költségbe, és lesz 500 egyforma versenyző, mind ugyanannyi ponttal, és ugyanúgy 485e Ft/kWp feletti árral, ott tényleg nem tudom mit csinálnak, Sorsot húznak? Területi elosztás szerint mennek, hogy egyeneletes legyen? Nem lett volna haszontalan, ha teljességében ismertek a kiértékelési szempontok, mert így lehet, hogy lesz egy rakás ember, aki tökfölöslegesen foglalkozott az egészzel (pályázó és kivitelező egyaránt).
PDF nincs amúgy, mert weben kell kitölteni az egészet.
-
süti5
őstag
-
asdf_
veterán
-
Geresics
Topikgazda
válasz
MrZed001 #22252 üzenetére
Fronius Gen24 + BYD kombót nézted már?
-
modflow
veterán
Sziasztok!
Valaki tudna adni egy napelem pályázati adatlapot, csak hogy lássam hogyan néz ki?
Mert nálunk még nem elérhető, így fura módon nem látható semmi a felületen... -
Khaosz55
addikt
válasz
#39851264 #22254 üzenetére
Ha ez így van akkor nem érdemes invertert cserélni.
Az input lehet 9.45, de gondolom maxban 7-et tud a hálózatra tölteni.
Ha maxba elérem a 5.6kw-ot akkor +8 panel esetén nem lesz az, hogy túlmegyek a csúcson és az inverter max 7-et tölt a hálózatra az termelés meg a tetőn marad? -
Geresics
Topikgazda
válasz
#39851264 #22254 üzenetére
Az adattáblákat (ahogy mindig) nem kell szó szerint venni. Egy 7kW-os inverterre simán mehet 14kW is, ha azt a helyi adottságok engedik, pl.: K és NY tetők, 45°-os dőléssel, mert ilyenkor a 2 oldal sosem fog egyszerre termelni, így nem nagyon lesz még vágás sem.
A feszültségértékekre természetesen figyelni kell, de SE esetén ez ugye még egyszerűbb. -
válasz
#39851264 #22257 üzenetére
1. Hét közben valamennyire volt havas, mert itt nem olvadt el az összes hó. A panelek most szinte teljesen tiszták.
2. Az inverter mutatott termelést, ha elenyészőt is (~100 W). Mondjuk 2-án és 5-én hómentes, borús napokon is ennyi volt.
3. 11-én 9:20-tól újra van adat a SolarWeben. Magától. Nem kapcsoltam semmit, nem nyugtáztam semmit. -
Geresics
Topikgazda
válasz
joghurt #22255 üzenetére
Igen, több rendszernél is előfordult. Ezek jellemzően be voltak havazva, vagy annyira sötét volt, mint Mordorban. Következő nap már minden magától helyre kellett álljon.
Szerk.:
(#22257) dandika beelőzött!Szerk.2.:
(#22257) dandika
Na, a szép választ, ami több lehetőséget taglal kár volt módosítani szerintem -
Fronius tulajok!
Kaptam egy rendszerértesítést, hogy 10-én 24 órája nem érkezett adat. A szervizüzenetek között egy 509-es státuszú sor van, amit lenyitva csak annyi információ, hogy "No causes or solutions found!"
Az energiamérlegből is hiányzik ez a nap (és a következő reggel).
Tapasztalt más is hasonlót?Most a DataManager 3.19.10-1-re, az inverter fro32482.upd-re frissítene (3.18.7-ről, ill. 32450-ről).
-
törölt tag
válasz
Khaosz55 #22246 üzenetére
Az SE7K inverterre max 9,45 kWp napelem betáp rakható.
Érdemes az SE designerrel tervezni!
hogy
mit eged meg az adot tetőn.
Mert számol a valósággal is.-----
Saccra, látatlanban is.
A 9,45-6,8=2,65 kWp mehet még rá.
HA a 25 optimalizálós max-ba beleférsz.
Pl. akár néhány napelem cseréjével is régieknél, ha kell.
Akkor,
2,65/0,32=8,28 >> 8 napelem... szerintem.
Ami 8x0,320=2,56x1100=2800+ kWh/év is lehet.Gazdaságossági okból a 375 Wattos kedvezőbb.
2,65/0,375=7,07 >> 7 napelem...
Ami 7x0,375=2,625x1100=~2900 kWh/év is lehet. -
MrZed001
tag
válasz
Geresics #22247 üzenetére
Szia Mester ! Üdv újra itt
A grid-tie oldalról jövő "hibridesített" inverterek sajnos elég bénák.
Nem is értem, ezek még életükben nem láttak egy off-grid/hibrid invertert ?
A PV pont, meg Huawei Backup Box a maga 3kW-jával jobb esetben a vicc kategóriának elmegy
Off-grid inverter is tud aksimentes működést (10ms transfer time), és képes a teljes 5kW-ját leadni ilyenkor:
https://www.youtube.com/watch?v=3K7nQCqAwKw
Na meg persze UPS is. Se külső leválasztás (PCL/relé), se 10mp-2perc áramszünet előtte.
A hibrid meg nem kérdéses, hogy a teljes 12kW-ját azonnal (10ms transfer time) adja is ki szünetmentesen (plusz párhuzamosítható, akár 6-16 inverter letehető és akkor 12x16 kW)A másik az aksik. Grid-tie mellé 300-1000Vdc-s aksi rendszerek kellenek.
Miért?
Mert kispúrolták a chargert (töltő) az inverterből. Lényegében az MPPT előtt lekötik a napelemes stringeket az aksinak. Magyarán az aksi is egy napelemes string kb nekik.
Így viszont minden elektronika az aksiba kell kerüljön: pl méregdrága Buck/Boost konverter, ami az aksiban lévő valós 2-3x 48V-ot (sorba) konvertálja "napelem stringnek" 300-1000Vdc-re.
Szóval ezért is van, hogy grid-tie-hoz aksi 5kWh 1,5-2 millió Ft alatt nincs.
És még ott van az aksi kémia. LG Chem RESU aksik Li-ion (NMC) cellákat használnak.
Ugyanazt, amit a Chevy Bolt. Igen, a Bolt mellett a RESU-ra is visszahívás van életben LG-nél, mert ugyanazt rakták bele, és tűzveszélyes.
Huawei és BYD legalább LiFePO4-et használ. Az nem tűzveszélyes
Savas aksinál figyelni kell rá, hogy csak 0,1C-vel lehet tölteni. Azaz 240Ah aksit csak 24A-al.
Valamint hidrogén gázképződés, tehát jól szellőző helyiségbe kell tenni.Victron nagyon jó dolgokat gyárt, de aranyáron.
Nem csak 20-30%-al drágább mint bármi más, hanem 300-500%-al.
A 450Voc-s MPPT-jük (csak az MPPT!) pl valami $2500
Ebből az árból 3 db teljes off-grid (all-in-one) invertert kapni, és 1-1db 450Voc-s MPPT van mindben.
Szóval egy kicsit el vannak szállva szerintem (és user input alapján a termékek sem a "pörfekt" kategóia, vagy a sose romlik el. Meg tele bugokkal a firmware-ek is). -
MrZed001
tag
válasz
leslieho2 #22245 üzenetére
Így van, tehát hibridből Voltronic és Deye van.
Visszafele nem termelő hálózatos szigetüzeműből (off-grid with grid support) pedig az MPP Solar és klónjai (EASun, Must, Powland, Epever, ...).
Ez utóbbit sokan fogyasztás nullázásra használják. Sőt szigetüzem, van aki szeparált (hálózat mentes) szigetüzemben használja (azért az húzós, sok aksi)
Átkapcsolási idő ezeknél 0-10ms, merthogy UPS is (a 0ms kettős konverziós, ekkor bent a házban a saját, tökéletesen tiszta szinuszod van)
Gondolom grid-tie termelését szeretnéd lehető legjobban eltenni.
Itt azért van annyi probléma, hogy kell egy külső vezérlő egység, ami a grid-tie termelésétől függően bekapcsolja off-grid inverternek hogy kezdjen aksiba tölteni (és hogy mennyivel).
Kész termék erre jelenleg nincs. Pedig nem bonyolult, Raspberry Pi-vel simán megoldhatóEV töltésnél 1 vagy 3 fázisos töltő amit szeretnél?
Mert 1 fázisost simán rákötsz inverterre, és már tölti is át aksiból + saját napelem + grid-tie napelem termelését egyszerre.
3 fázisos is megoldható, csak ahhoz vagy a fenti egyik 3 fázisos hibrid inverter kell, vagy 3db 1 fázisos off-grid inverter.
Tudnak párhuzamos és 3 fázisos működést is ... sőt aszimmetrikus 3 fázisosat is (bármilyen felállásban) pl
- 1-es fázisra 4db inverter
- 2-es fázisra 2db inverter
- 3-as fázisra 3db inverter (inverter darabja 5kW-ot ad)
Szóval nem kell semmi spéci EV töltő hozzá
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Xbox Series X|S
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Le Mans Ultimate
- Milyen légkondit a lakásba?
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest