Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Szólánc.
- Milyen mosógépet vegyek?
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A gyerekem "tartalmat gyárt". Mit tegyek?
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Android másképp: Lineage OS és társai
- A legolcsóbb gamer laptop RTX 4060-al.
- Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gygalilei
tag
Sziasztok !
Az otthonfelújítási támogatáshoz(szaldó) ugye jun.30-ig meg kell hogy legyen a szolgáltatói szerződés.A MÁK-nál ezt be kell adni ? Nézik ? Vagy elég csak a számlákat és a vállalkozási szerződést,amik még jún. 30 előttiek ? Mert lehet,hogy már nem lesz meg jún. 30-ig ez az egész, főleg úgy,hogy , ha jól láttam 2x 30 nap csak a várakozási idő az ÉMÁSZ-nál.De a napelemes számla meg igen.Ki lesz fizetve.Van valakinek erről tapasztalata ? -
gygalilei
tag
Valaki tudja, hogy , ha nem sikerül jún. 30.ig a rendszert megcsinálni,akkor ugye a szaldós elszámoláshoz nem vehetem igénybe az Otthonfelújítási támogatást.Nagy dilemma ez, hogy mi éri meg jobban . Akkor érheti meg a szaldós, ha marad még vagy 10-15 évig.De gondolom erre semmi garancia.Az is lehet,hogy 2024-ben már mindenkinél bruttó elszámolás lesz.Lehet azért erről vmit tudni ? Van itt vki "aki közel van a tűzhöz" ?
-
gygalilei
tag
Sziasztok. A Solaredge-nek van webes monitoring része, vagy csak appon keresztül lehet látni a termelést?Sajnos az app nem működik jól.
[ Szerkesztve ]
-
gygalilei
tag
Sziasztok !
Solaredge 7kse és 9k napelemrendszerem van, keleti nyugati tájolású.Most nézegetem a termelést, de a maximum 5,5 afölé nem ment.Tudom sok tényezőtől függ,de azért amikor most is maximálisan éri a nap mindkettő oldalt, a pillanatnyi termelés 5 alatt van a 9-es rendszeren.
Nincs felhő az égen,stb. A szomszédnak aki 15-20 méterre van tőlem, ugyanez a rendszere van szinte teljesen, ugyanaz a tájolás,dőlésszög, neki közel maxon pörög 80-90 %-on.Nekem meg alig 50-60 % körüli. Azért ez jelentős eltérés,nem ? Mi lehet az ok ? Esetleg az inverter le van szabályozva ? Lehetséges ? A 7k-nak elvileg vinnie kéne még a 10-et is. De nekem 5 körül mozog csak. Feszültség probléma lehet ? Azt lehet látni valahol ? A telepítnek hiába szólok, nem nagyon értenek hozzá.Az inverter hibát nem ír ki, tehát nem tudom ...Köszönöm ,ha valaki tud segíteni esetleg.[ Szerkesztve ]
-
gygalilei
tag
válasz HunChris #17429 üzenetére
Nem nagyon tudom publicra megosztani,ha esetleg leírnád pontosan,hogy kell,akkor megcsinálom.Gondolomaz admin résznél .
Amit néztem,hogy az összes modul Phone Solar 375 w, megáll 300W-nál, mintha tovább nem mehetne.Mintha ez lenne a max ! Lehetséges ez ? Van 4 modul,aminek dőlésszöge jobb,de az is megáll 300-nál. -
gygalilei
tag
válasz HunChris #17429 üzenetére
"Ha tudod, publicra oszt meg az SE oldalad, úgy rá tudunk nézni a műszerfal és elrendezésre is. Ha nem, akkor írd meg a tető dőlésszöget, azimutot, panel típust, stringet, dc/ac feszről, teljesítényről grafikont."
Tessék: https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/site/public?name=Aba#/dashboard
Az elrendezés még nincs meg, de pontosan keletin van 11db 375W-os panel, a nyugatin 13 db 375W. Össz : 9kwp Az adatlapon rosszul van leírva, ott 8,14. Köszönöm.
-
gygalilei
tag
Sziasztok ! Solaredge inverternél a hibákat le lehet kérdezni ugye az alkalmazáson belül.Eddig le tudtam (kapcsoló P állás ...) ,de most folyton hibát ír ki, vmi olyasmit,hogy az alkalmazás megszakította az erre irányuló kérést,amikor csatlakozott volna a Solaredge saját hálózatához.
Mi lehet a gond? Le lehet máshogy kérdezni ? A weben próbáltam, ott ezeket nem jeleníti meg.Köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
gygalilei
tag
válasz kardkovacsi #17807 üzenetére
Nekem pont most nyáron kezdett el termelni a rendszer, márciusban van az éves leolvasás.
Én nem vagyok biztos abban,hogy kötelezhetnek arra, hogy aug.31-én legyen egy teljes elszámolás,amivel az áramszolgáltató nyilván jogosulatlanul előnyt szerez.Ez finoman szólva is aggályos .Mintha ezt előre eltervezték volna. Az OFT miatt mindenki sietett napelem rendszert csináltatni, előzetesen jún. 30-ai határidővel, amivel a rendszerek többsége most termel, nyilván rengeteg plusszal.Milyen véletlen,hogy nem télre teszik a szolgáltató váltást ! Nyár végére,amikor olcsón megvásárolhatják emiatt az áramot. Kíváncsi leszek mi sül ki ebből ! A GVH-nak azért vizsgálódnia kellene, de hát ez csak hiú ábránd, hisz az mvm állami cég ! -
gygalilei
tag
Sziasztok ! Van esetleg olyan összehasonlító oldal, ahol az emberek a napelem termelési adatokat megoszthatják publikusan ? Olyanra gondolok,mint ami a Solaredge-nek van.
https://monitoringpublic.solaredge.com/solaredge-web/p/home[ Szerkesztve ]
-
gygalilei
tag
Sziasztok !
Próbáltam visszaolvasni, de eltérő infókat találok az ÉMÁSZ MVM átállásról.
Most akkor pontosan mi a helyzet ? Visszafizetik nyomott áron a nyáron megtermelt áramot vagy marad az eredeti szaldó ? Olvastam olyat is,hogy nem érhet hátrány a szolgáltatóváltásnál, de ha a többletet kifizetik most,akkor az egyértelmű hátrány. Valaki tud erről pontosabbat, esetleg beszélt ügyfélszolgálattal ? Én hiába hívom őket fel sem veszik.Köszönöm. -
gygalilei
tag
Sziasztok ! Vki tudja,hogy lehet lekérni a szolgáltatótól az adatokat (feltöltés,letöltés,fogyasztás,stb.) . Valahol olvastam , hogy van rá mód, de nem tudom visszakeresni.Meg most már az MVM-nél vagyok, ott nem láttam ilyen menüpontot. Köszönöm.
-
gygalilei
tag
Sziasztok !
Az MVM az éves elszámolás időpontját
egyoldalúan megváltoztathatja ? Úgy,hogy értesítést sem küld semmilyen formában ? Illetve hol tudom megnézni online vagy appon,hogy mikor van az éves elszámolásom ? Sehol nem találom ![ Szerkesztve ]
-
-
gygalilei
tag
Sziasztok ! Az ELMÜ-ÉMÁSZ-MVM átálással kapcsolatban még mindig nem fizették ki a szep1-ig termelt áramot, pedig beadtam,elküldtem.Hol lehet érdeklődni ,hogy akkor most mi a helyzet ? Megkapták-e ,stb. Egy telefonszámot találtam,de azt nem veszik fel, emailt nem nagyon találok .Lassan fél éve és semmi.Más is jár hasonló cipőben ?
-
gygalilei
tag
Sziasztok ! Phono Solar 375w napelem van feltéve, lassan 1 éve.Nem tudom,hogy van-e gond a napelemekkel, de még soha nem érte el teljes napsütésben sem a 375 wattot a pillanatnyi teljesítmény, sőt a max. kb. 300 W ! A szomszédnál 330 w van,de azt mondja gyakran eléri a maximumot.Neki másfajta ,azt hiszem Sharp napelemei vannak, dőlésszög neki kb. 7 fokkal kevesebb 37, tájolás ugyanaz. Neki pl. most áprilisban is tegnap pl. sokszor volt 330w,azaz max, nekem a 375-s panellel pedig a 300-t sem lépte át a legnagyobb napsütésben sem. Szerintetek nem vertek át a napelemekkel ? Lehet,hogy nem 375w a teljesítménye ? Vajon miért lehet ez ?
[ Szerkesztve ]
-
gygalilei
tag
válasz leslieke #26321 üzenetére
SE 7k inverter, 24 db 375w panelek,ami 9k teljesítmény,de K-NY tájolású, azaz az összes napelemet egyszerre nagyon kevés ideig éri a nap,így a pillanatnyi max össz teljesítmény 5-6 kw .
Melyik ügyfélszolgálatot hívjam? Akik telepítették a napelemet ?
Tehát akkor normál esetben el kell hogy érje egy adott napelem közel a maximumot ,ha optimális a napsütés mondjuk egy adott napon ? Mert nekem közel az 1 év alatt még nem volt, ahogy írtam.Az inverterben lehet olyan beállítás ,ami esetleg vhogy lekorlátozza ? -
gygalilei
tag
Most olvasom a telex cikkét, hogy júl. 1-től 13 ft-ról 5 ft-ra csökkent az áram díja, a pluszt pedig a rendszerhasználati díjhoz csapták. Ez most komoly?
-
gygalilei
tag
Sziasztok ! Lehet már arról tudni valamit,hogy a napelemeseket hogyan érinti az új rezsicsökkentés törvény? Mi számít fogyasztásnak ? Ugye nem lesz kötelező elszámolás, mint az ÉMÁSZ-MVM váltásnál ? Ott 13 ft-tal kötelezően kifizették, és nem tudtad télen elhasználni a többletet.Írták,hogy senkit nem ér hátrány, hogy a rendszerdíjat is kifizetik, de most jött a levél,hogy bocs még sem.Átverték a népet . Más is ugyanígy járt ?
-
gygalilei
tag
Sziasztok! Az Mvm-nél valahol lehet követni online a termelési adatokat, fogyasztást, betáplálást stb.?
-
gygalilei
tag
válasz 7Heads Drago #32926 üzenetére
Neztem az appot, de nem találom. Túl sok menüpont nincs. Esetleg pontosabban? Lehet én vagyok vak. Kösz.
-
gygalilei
tag
Sziasztok ! Próbáltam visszaolvasni, de egyértelmű választ nem találtam. A mostani napelemesek akik az új elszámolásban lesznek/vannak hogy fizetnek majd. Ugye bruttó elszámolás (5 ft/Kw), de napi vagy havi elszámolás lesz-e ? A rezsicsökkentett ár érvényes-e ? Pontosan hogy van ez ? Köszönöm Í!
-
gygalilei
tag
Sziasztok Arra van lehetőség,hogy online, vagy alkalmazásban kövessen távolról az óraállásokat ? A fogyasztott és termelt áramot ? Ha igen mi kell hozzá ? Köszönöm !
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem