Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
GSzORO #17440 üzenetére
Azért a paramétereket érdemes lenne beírni, pl. a tető dőlésszögét meg a tájolást mivel alapvetően a maximummal azaz a tökéletes tájolással számol a rendszer. Ettől függetlenül a 7 az nagyon sok.
4400-hoz amúgy egy gyengébb tájolással is elég egy 4-es rendszer, max 5 kWp ha már gondolsz előre is, hogy nagyobb fogyasztás lesz. -
Bitlisz
aktív tag
Lassan 1 hónapja a klubban
14, vagyis 7+7db panel (DK+DNY 30fok):
Amerisolar AS-6M120-HC Black 380W (15év/25év: 85%)
Fronius Primo 5.0-1 Inverter (Wifivel, ~10év garral, amiből 7év a gyári)
kellett a tűzvédelmi leválasztó is, ezért lett:
2,28MMárcius 23-n helyszíni felmérés
Március 25-26 - Ajánlat finomítása (elemszám, wifi modul kérés, + 5év inverter gar)
Március 30 - Igény bejelentése E.ON-nak (1fázis / 5kVA-ra a hó végéig volt beküldési határidő)
Május 12 - E.ON-tól a HMKE csatlakozási dokumentáció jóváhagyása
Május 21 - Telepítés, másnap kb utaltuk isJúnius 4-5 villanyóra szekrény átépítés (~200ezer, de ezt amúgy is kellett volna előbb útóbb).
Mire erre sikerült találni jó csapatot, tényleg nem volt egyszerű menet: fa szekrényt még ki is parkettáztam, a 4 órából lett 1db (a többi nem a mi nevünkön vagy nem is működött), alu kábel helyettti rézkábel előre befűzve az E.ON-osoknak a terőre
A 1F/25A helyett 1F/32A ez plusz kb 40ezer volt. (Sajnos a 3 fázisra bővítést nem tudtuk meglépni
Beszerelték az okos mérőt is amit a telepítés után netről rendeltem szállítással 36ezerért (igaz az adat vonalat én kötöttem be) :
Fronius Smart Meter 63A-1 (ezt aktíválni kell a szervíz menüben, de a Froniust felhívtam és megvolt pikkpakk)Június 14 - E.ON óracsere
Június 28 - E.ON kábelcsere, 25->32A megszakítócsere, plombálások,
Június 29 - új HMKE-s szerződés megjött és leadva már+ lett 3db hisense klíma is
Ma küldtem a hiánypótlást be a június 7-én beadott otthonfelújításira, reméljük lassan visszajön a fele ennek és mehetünk nyaralni -
kirkri
addikt
Tegnap adtam az ELMŰ-nek ajándékba jópár ezrest. Április végi beüzemelésű a rendszerem, és az éves leolvasásom július 5-e, amit ugye az ELMŰ nem enged megváltoztatni. Szóval lett a bő két hónap alatt 720 kWh túltermelésem. Ezt az áramszolgáltató kemény 13Ft/kWh áron veszi át, így 9400 forintot fognak majd nekem kifizetni. (Amiből majd még adóznom is kell, hacsak el nem fogadják addig, hogy egy bizonyos határ alatt adómentes.)
Ugyanezt az áramot, ha meg kellett volna vennem az ELMŰ-től, akkor kereken 18e forinttal került volna többe...
Valahol persze a másik oldal sem túl igazságos a szaldó elszámolással, de ez az aránytalanság azért mellbevágó volt így utánaszámolva.
-
gygalilei
tag
válasz
HunChris #17429 üzenetére
Nem nagyon tudom publicra megosztani,ha esetleg leírnád pontosan,hogy kell,akkor megcsinálom.Gondolomaz admin résznél .
Amit néztem,hogy az összes modul Phone Solar 375 w, megáll 300W-nál, mintha tovább nem mehetne.Mintha ez lenne a max ! Lehetséges ez ? Van 4 modul,aminek dőlésszöge jobb,de az is megáll 300-nál. -
7Heads Drago
veterán
válasz
Samott #17436 üzenetére
21.03.30 Szerződés és utalás 10% Sunpro Kft
21.04.30 MVM mgt
21.05.02 A cég beküldte a terveket az MVM-nek
21.06.02 MVM szerződés tervezett megérkezett, a tervek elfogadása. Az érdekes az hogy a szerződésen minden dátum még május 20-ai. 12 nap alatt ért oda hozzám.
21.06.10 A maradék 90% átutalása. Habár ez eredetileg úgy volt hogy csak a szerelés után lesz.
21.06.17 Napelem a tetőn
21.06.21 Készre jelentés feladva postán a szerződéssel együtt. /Csak így lehet sajnos az MVM-nél./
21.06.27 Beüzemelés.... öröm és boldogság. -
GSzORO
csendes tag
válasz
HunChris #17434 üzenetére
Szia
JRC Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) - European Commission (europa.eu)
Itt néztem meg, nem módosítottam semmit, csak a lokációt jelöltem be a térképen. Ezt adta ki.
Ez 8MW,h nem? Amúgy az ajánlat ~380e Ft/kWp-s.
Most akkor hogy van ez?
-
7Heads Drago
veterán
válasz
kiliti #17398 üzenetére
Szia
Bocsesz... a nappali felturbózása folyik. (új burkolat, új festés)
2 string:1 String:
Én őszintén szólva nem látok benne semmi változást se. Pedig a feszültség értékek most ideálisak neki. A 07.01 értéknél a hőfok némiképp szolidabb volt és ezért több szerintem. Tegnap és ma hasonló hőfok mellett se látok változást. De majd meg mondjátok ti.
Ha a 2 stringnél nem lett volna az a pár felhő simán hozza ott is a 29kw-t.
Ki fogom még próbálni hogy mi van ha csinálok valami hűtést rá ideiglenesen az inverterre. -
Samott
addikt
válasz
KilgoreTrout #17435 üzenetére
Irtam mar itt is, az A1 Solar ajanlata lett a gyoztes vegul, eddig itt tartunk az utemezessel:
2021-04-12 Szerzodeskotes
2021-04-20 Elso reszlet utalasa
2021-05-12 Elfogadták az igénybejelentést
2021-05-21 Csatlakozási dokumentáció jóváhagyása
2021-05-27 Masodik reszlet utalasa
2021-07-07 Telepites keszEgyebkent szinte forintra hasono ajanlatot adott az EnergOptimo es a PP Napelem is.
-
-
süti5
őstag
válasz
kardkovacsi #17428 üzenetére
Pentele electric, legalábbis a honlapon ez van.
Nem tudom kik maradtak a cégben .. -
Samott
addikt
Vegre fent vannak:
Megrendelo tervez, telepitok vegeznek...
Eredetileg 16 panel lett volna 4x2 + 2x2 + 2x2 osztasban... de egyreszt hala az egnek kifert a nagyresze a tetoablakok felett. De igy lett volna egy plusz panel a ket ablak kozt... gondoltam legyen megy egy a haz eleje fele is, igy kertem meg egyet. Aztan amikor felkerultek a tartok kiderult hogy sok kilogassal (kilatszo sinezessel) tudtuk volna illeszteni a tobbihez. Szoval ugy dontottuk hogy a ket plusz panel menjen a teto elejere, igy elfedik a racsot, es teljesen kimarad a ket ablak koze ahova amugy bearnyekol a villany bekotes. (es oda vegkepp nem fert volna be ket panel normalisan).
Szoval ez lett a vege, 17db 380W-os Trina panel, 5-os inverter a Huaweitol es 17db optimalizalo (tudom hogy erre a tetore nem nagyon kellene, de szeretem latni a dolgokat, es belefert a koltsegvetesembe). Kicsit tul van panelezve szerintem de delnyugati fekvesi teto, mire igazan beindul minden mar meleg van rajta.
Igazabol nem ertem a hisztit a matricak miatt, ennyi elfer, nem zavar ez senkit. A kapuhoz kaptam egy tablat, az viszont csak az atvetel napjan lesz kint. Az rohejes.
Amugy ez rohadt kemeny melo, nem cserelnek a sracokkal, ebben a hosegben a teton... ahh. Tegnap felraktak a sineket hozza, de kiderult hogy nem kaptak optikat a csomagban, meg hat szoval meleg is volt megkerdezhetnek johetnenek-e ma koran reggel. 5-re.
Fel hatkor nekikezdtek a maradeknak es az ujratervezessel atpakolassal egyutt is megvoltak mindennel 11-re. Embertelen melo ez ilyen idoben.
-
tothbe
addikt
válasz
Andras6800 #17421 üzenetére
megvan. CCS a gyártó és Wattnode Modbus a neve. [link]
-
süti5
őstag
Egyre bizonytalanabb vagyok, hogy a pentele-utóddal szereltessem a napelemrendszert....
Pest környékére tudtok esetleg megbízható céget ajánlani? MVM Optimumról esetleg vélemény?Köszi
-
martonz
csendes tag
válasz
gygalilei #17420 üzenetére
Szerintem nincs különösebben aggódni valód. Nekem SE8K van, 25 db 320W-os panellel, vegyesen K és D tájolással. Míg márciusban 300W-ot is elért egy-egy panel ma például 250W fölé nem ment egyik sem, pedig egy szem felhő sem volt. Ennyit számít az, hogy nem 20 fokosak a panelek, hanem legalább 60 körül járhatnak (nem mértem, csak hasra ütöttem).
Hasonlítsd össze a rendszered egy hasonló méretű és tájolásúval, hogy lásd azok éppen mennyit hoznak. Amennyi publikus rendszer van biztos találsz hasonlót. -
gygalilei
tag
Sziasztok !
Solaredge 7kse és 9k napelemrendszerem van, keleti nyugati tájolású.Most nézegetem a termelést, de a maximum 5,5 afölé nem ment.Tudom sok tényezőtől függ,de azért amikor most is maximálisan éri a nap mindkettő oldalt, a pillanatnyi termelés 5 alatt van a 9-es rendszeren.
Nincs felhő az égen,stb. A szomszédnak aki 15-20 méterre van tőlem, ugyanez a rendszere van szinte teljesen, ugyanaz a tájolás,dőlésszög, neki közel maxon pörög 80-90 %-on.Nekem meg alig 50-60 % körüli. Azért ez jelentős eltérés,nem ? Mi lehet az ok ? Esetleg az inverter le van szabályozva ? Lehetséges ? A 7k-nak elvileg vinnie kéne még a 10-et is. De nekem 5 körül mozog csak. Feszültség probléma lehet ? Azt lehet látni valahol ? A telepítnek hiába szólok, nem nagyon értenek hozzá.Az inverter hibát nem ír ki, tehát nem tudom ...Köszönöm ,ha valaki tud segíteni esetleg. -
forrest85
senior tag
Sziasztok,
Feltették a Rezsimentoros Huawei invertert 5kWp és 4.78 Kw CSUS 320W-os napelemeket. Kérdés: Teheket fel még más gyártó napelemét, ami mondjuk, ugyanilyen teljesítményű vagy mindenképp ragaszkodnom kell az eredeti CSUN márkához?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
korcsi #17413 üzenetére
Akkoriban nem voltak ilyen árak, hogy mi lesz jövőre nem tudom.
Az áramárak elég sok mindentől függenek. Most hetek óta nem esett az eső ezért a környező vízerőművek nem termelnek rendesen és gondolom ezért ilyen magas az áramár.Miért törölnék el előtte a szaldót? A kettőnek mi köze egymáshoz? Ha lenne rendes bruttó elszámolás még talán igen.
-
tothbe
addikt
válasz
Andras6800 #17411 üzenetére
Az iszonyat drága. Mindehol 100-120 és a bekötés programozással együtt is max fél óra ha van hely neki.
és igen, létezik más gyártói is mert ez eleve nem SE termék, az SE csak licenszeli de az eredeti gyártó is árulja és olyan 80 körülre jön ki. És az is simán ugyanúgy megy az SE rendszerrel.
viszont létezik másolat is amivel mar vannak gondok a netes infók alapján szóval azokkal csak óvatosan. -
tothbe
addikt
válasz
axioma #17408 üzenetére
Nos. Pontosan ugyanaz a hátránya is. Ha elromlik akkor két panel esik ki nem egy. Ergo dupla akkora a kár.
Illetve a monitoring nem mutatja a paneleket külön ergo ha az egyik visszaesik nem tudod melyik az és a hibakeresés is kicsit tovább tart hiszen a hibás visszafogja a másikat is ergo bontani kell és külön is tesztelni mielőtt meglesz a hibás darab.
Szimpla optiknál ez ugye egyszerűbb és gyorsabb. Viszont cserébe a dual optik olcsóbbak és kevesebb a kötés is ami mindig hibalehetőség. -
korcsi
veterán
válasz
kardkovacsi #17409 üzenetére
Ugyanez egy januári borús napon?
Áremelés elött a szaldót lenne igazságosabb eltörölni, nem?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
turistakolbi #17410 üzenetére
Ja, ez politikai oldaltól független. Nyilván nekünk HMKE tulajoknak nem lenne rossz ha virtuálisan javulna a megtérülésünk azzal, hogy nem 37 forint az áram ára hanem 50 főleg ha azt mondanák, hogy megveszik az áramot de nem 12 forintért hanem pl. 25 forintért. Akkor megérné "eladásra" is termelni.
-
Andras6800
senior tag
válasz
tothbe #16707 üzenetére
Szia,
SE okos mérő kapcsán lenne még kérdésem.
Rákérdeztem a telepítőnél, természetesen tudnak ilyet adni ~180 K-ért + 20 K telepítési költség.
Ennyire azért nem fontos az a szép grafikon, de azért azt megkérdezhetem, hogy te kb mennyiért vetted?
Nézegettem itt már 1-2 hónapja ilyen kütyüket. Én olyan 100K-ért láttam az eszközt máshol, de volt más gyártótól ugyan ez elvileg 70-80K-ért. És ha minden igaz még kompatibilisi is az SE-ven. Csak nem találom a linket. -
turistakolbi
aktív tag
válasz
kardkovacsi #17409 üzenetére
óvatosan
olyan kapukat nyitsz ki, amire könnyen harapnak a "fanatikusok" oldaltól függetlenül
De tény. a rezsicsökkentés nem tartható fent már sokáig. Döglődik az összes vízmű, és csak az "állami kap kompenzációt" a többiek oldják meg maguk. -
kardkovacsi
senior tag
Azért durva áramárak lettek. Konkrétan keres az ELMŰ a HMKE tulajokon holnap egész nap (pontosabban kevesebbet bukik) mert a 100 eurós ár is nettó 35.5 forint ami bruttó 45 és holnap a napsütéses időben végig 110 fölött lesz az áram ára (a görbét kell nézni, a hasábok a forgalom).
Kíváncsi vagyok mikor lesz áramár emelés. Sokáig nem fogják bírni a szolgáltatók. Még gondolom a választásokat megvárják utána muszáj lesz. -
tothbe
addikt
válasz
KilgoreTrout #17404 üzenetére
nincs semmilyen hátránya. Pont az optis rendszer miatt. És ahogy axioma írta, a 15re már tudnak akár dual optikat rakni, aminek van előnye és hátránya is, de legalább a lehetősége megvan. A 12,5-el ez még nem megy. De a rendszert azt tökéletesen elviszi a 12,5-ös is, csak arra már nem tudsz majd bővíteni, ha később mégis szeretnél.
-
axioma
veterán
válasz
KilgoreTrout #17404 üzenetére
Ne tolem kerdezd, csak felhasznalo vagyok, es akkor me'g nem olvastam itt igy 16.9 napelem van a 17-es inverteren, fel se merult hogy mashogy kene legozni vele.
A 15-os elonye, hogy mar lehet a duo optikat ratenni, ami csokkenti a rendszerarat, felteve hogy az adott napelemekkel es optikkal kijon a matek a tablazathoz kepest.
Remelem valaki ad az eredeti kerdesedre is valaszt. -
-
tothbe
addikt
Az SE egy régebbi, több tapasztalattal rendelkező rendszer. A Huawei tavaly jelent meg és nagyjából ugyanazt adja, illetve van benne egy opció, hogy ha csak néhány napelemre akarnál optimalizálót tenni, de az általad vázoltak alapján ez téged úgysem érdekel.
Ergo én a több tapasztalattal rendelkező rendszer felé mennék (főleg, ha tényleg egyforma az ár, bár sztm akkor a Huawei-t nagyon drágán mérik neked), de a választás a tiéd.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
- Lenovo IdeaPad 3 15IAU7 garancia 109990
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest