-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gabor9991
őstag
válasz Zolee897 #15215 üzenetére
Most volt időm erre és egy hőmérővel megmértem az inverter hőmérsékletét.
3+kW teljesítmény felett 34°C volt a hőmérséklete ez 29°C-ra csökkent amikor esett az eső és a kimenő teljesítmény 300-400W körül volt.
Úgyhogy eddig úgy tűnik a passzív hűtés elég ennek az inverternek. -
félisten
Igen, lehetséges, hogy be volt vonva a felülete , amit a sebbenznin oldott.Azt tudom, hogy napközben nem szabad tisztítani, amikor meleg a felületük semmivel,még foltonként sem, és hogy nagy nyomással sem csak bő lágy vízzel esetleg nagyon puha szivaccsal. Én a magasnyomásút is minimumon használom, csak azért hogy ne kelljen felmászni, kizárólag a magam megnyugtatására, meg tele vagyunk madarakkal mert sok fa van az udvarban kertben, így sajnos szarral is . Hiába optimalizált maxim panel akkor is nagyobb plecsni lever 30 % termelést egy panelen. nagyon bő vizzel este fele beáztatom őket rá spriccelek egy keveset ebből a kímélő mosószerből aztán 5 perc után,de mielött még megszáradna bő vízzel lemosom. De ennél többet nem érdemes vele bajlódni azt gondolom.
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
smuggler
újonc
válasz Brandynew #15396 üzenetére
Látni kéne az órát.. Ha új órád van és a számlap alatt látsz olyat, hogy L1 L2 L3, akkor az biztos 3 fázis.. ha nem látsz akkor bármi lehet.
A bővítés 3 fázisra szintén sok mindentől függ, tehát az ára is lehet pár tizezertől pár százezerig. (pl. Van-e rendelkezésre álló áramerősség vagy új vezetéket kell kihuzni a legközelebbi trafó és a lakásod között?)
A napelemet éves fogyasztásra érdemes méretezni, tehát esetedben jó ha a padlófűtést és az eleketromos töltőt min. pár hónappal (még jobb ha 1 évvel) elötte beüzemeled, hogy lásd mennyit fogyaszt.. de persze tippelgetni is lehet.
Azt hiszem igen a szerződés aláírása számít, de majd még nézz utána mert ezt is addig simán megváltoztatják
Jelen helyzetben ha be akarsz férni a szaldóba, akkor szerintem 2023 tavaszzal kezdj el keresni céget.. de ha minden jól megy akkor 3-4 hónap alatt azért végig lehet tolni az egészet.
Viszont ha fázis bővítés is kell én azt már elkezdeném 2022 tavasszal.. mert télen nem ásnak ha földkábelt kell bővíteni![ Szerkesztve ]
-
Brandynew
őstag
válasz smuggler #15393 üzenetére
Köszönöm mindenkinek, nem szerettem volna támogatást.
Tehát az a lényeg, hogy 2023. december 31. előtt alá legyen írva a szerződés az áramszolgáltatóval? Ehhez mikor kell elindítanom a folyamatot (kivitelező keresése), hogy biztosan beleférjek?
Amúgy jelenleg havi kb. 5 ezer Ft a villanyszámlám, de akkora rendszert szeretnék, hogy majd a jövőben elég legyen elektromos autó töltésére, illetve kb. 90 négyzetméteren elektromos padlófűtésre.
Ja és azt hiszem, egy fázisú áramom van, annak mennyibe fog kerülni mindennel együtt a fejlesztése? Nem biztos amúgy, hogy is tudom ezt csekkolni, mit kell néznem?
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Én az ilyen foltokat és úgy általában az egész felületet magasnyomásúval tisztítom, de nem nagy erővel. Tavasz elején meg nyár végén , ősz elején. Szerintem elég neki annyi, de még ez sem kellene, ha lenne normális tél hóval.
Sima vízzel vagy van a Karchernek egy kímélő Univerzálisa, ez nagyon jó cucc és nem is drága ahhoz. RM555 a száma. Kissé meghígítom és a magasnyomásúval fel lehet spriccelni létráról a mosószert, majd le lehet csapatni.Ez nem bánt semmilyen felületet.
Ha nincs ilyen mosód lehet bérelni is. Felénk 5 ezer forint.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
smuggler
újonc
válasz Brandynew #15389 üzenetére
A koltseg sokmindentol függ, pl. Kell-e fejleszteni az elektromos halozatodat, hova es mennyi napelemet szeretnél, milyen inverterrel stb.
Kérj komplett ajanlatot szerelessel ugyintezessel, abba majdnem minden benne lesz.
Aki most igyekezni akar annak csak kis cegekkel lehet erdemes ahol nincs bürokrácia.. de sajnos az elektromos szolgaltatot nem lehet kikerulni. A szaldóban maradáshoz 2024-ig kell a rendszert feltelepiteni saját forrásból (allami tamogatas nélkül).. Viszont ha valaki 50% lakastamogatast is szeretné igénybe venni és még csak ott tart, hogy keresi a kivitelezőt, az tutira kiesik a szaldóból. Én mindent online, e-mailben intéztem, nem tudom, ha személyesen bemész Elmühöz/Eonhoz akkor ezen lehet-e gyorsítani... Bővebben a folyamat az esetemben: #15047 hozzászolásban [link]
(A napelemem 21*390W igazából, csak ott elírtam.)[ Szerkesztve ]
-
Samott
addikt
válasz Brandynew #15389 üzenetére
Szaldoval meg raersz 2023 vegeig. Ha tamogatast is szerettel volna arrol mar lecsusztal, kizart hogy most kotott szerzodessel beleferj. Mekkora rendszerre kaptal 1,3 millas ajanlatot? Valoszinuleg az a teljes kulcsrakesz ar, a villanyora rendberakasa lehet meg felette talan.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
hódmaci
senior tag
válasz kardkovacsi #15390 üzenetére
Na és mi ezzel a baj?
Mi is ezt tennénk ha tudnánk.
Ilyen a világ.
Csak a profit, de most azonban.Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
kardkovacsi
senior tag
Valamennyire megy ez, hydro storage, csak ugye nálunk vízerőmű se nagyon van nemhogy tározó.
Osztrákok amikor süt a nap mindenütt akkor csak úgy szívják fel az olcsó áramot a környező országokból, hogy aztán jó drágáért tudják visszatolni nekik este vagy pár nappal később. -
Brandynew
őstag
Sziasztok,
Hol tudnám kiszámolni a napelemek telepítésének tényleges költségét? Pl. az eon oldalán 1,3 millió Ft-ot dobott ki, ez vajon valós szám lehet vagy a helyszínen majd kiderülne, hogy még ez meg az és amaz kell hozzá plusz munkadíj, ilyen adó, olyan költség?
Másik kérdés: ha a szaldós elszámolást szeretném, akkor mi az az utolsó dátum, ameddig szerződést kell kössek egy napelem-telepítő céggel?
[ Szerkesztve ]
-
biker
nagyúr
"Nem tudom az pl. mit okoz a rendszerben, ha már előre föltekerik az erőműveket, amikor még a naperőművek is termelnek.
Mit csinálnak addig a sok többlettel?"ha többet termel egy generátor, akkor
- vagy nő a feszültség, amit nem tehetnek
- vagy nő a frekvencia, ami káros szintén
Ezért el kell (KELL!!!44!44!!!) használni, vagy nem kell termelni.Ha kevesebbet termel, akkor
- csökken a feszültség
- esik a frekvenciaEzért kell minden 1MW megújuló mellé 1MW gyors reagálású pl gázturbinás erőmű hogy a hullámokat kisímítsa
Persze a kérdés, "faszé' nem" termelnek eme felesleges energiával pl hidrogént, máris olcsóbb lenne a H2 előállítása, ha nem a hasznos energiából termelnék, hanem ezeket a völgyeket hidalnák át, leterhelve a felesleges kapacitást, hiszen a H2 termelés rugalmasan megszakítható, és viszonylag korlátlan energia felvevőképessége is lehet
Elektromos autó töltő berendezések | Mesterséges növényvilágítás | Mai ajánlatunk: www.gerisoft.hu | www.e-autotoltokabel.hu | www.agrar-vilagitas.hu |
-
axioma
veterán
Vezerelt, bar azt lekapcsolasra, es az ritkan (keves) megy nappal. De lenne lehetoseg a vezerelt (gyerekkori neven ejszakai) tarifak letrehozasara, de amig az elektromos autok toltesehez nem lehet hasznalni (a meglevot egyaltalan), csak a hagyomanyos bojler/kalyha vonalat engedik fel ra, addig lehet panaszkodni hogy nem megoldhato.
-
kardkovacsi
senior tag
Ugye mindig egyensúlyban kell lenni, tehát ha nem tudják hova tenni le kell tekerni, esetleg gyorsan találni rá vevőt. Osztrákoknál vannak nagy víztározók, oda el lehet sózni, vagy épp a vízerőműveket leállítani. Másik irány ugyanez.
Ezt sima előre jelzéssel szerintem nem lehet megoldani, vagy egy bizonyos mennyiség felett biztos nem. Ezt írták a cikkben is amit linkeltem pár napja, hogy jelenleg olyan gyorsan nő a napáram a rendszerben, hogy kezd gondot okozni. -
kardkovacsi
senior tag
válasz KEndre #15382 üzenetére
Általában előre tudják jelezni, sőt kell is nekik különben büntetés kapnak a naperőművek. De azért tudjuk az időjárást nem lehet 100%-ra előre jelezni ezért lehetnek olyan időszakok amikor labilis légtömegek vannak és akár néhány óra alatt tud változni a helyzet. Ilyen volt az az ominózus nap is.
-
Coc@s
őstag
válasz KEndre #15382 üzenetére
Azért az erőművek felcsavarása nem egészen annyi, mint pl. egy potméter föltekerése.
Kicsit nagyobb a hiszterézise a dolognak.
De az biztos, hogy most már erre is föl kell készülniük.
És ha beletanulnak, lehet majd jobban működik ez is.
Nem tudom az pl. mit okoz a rendszerben, ha már előre föltekerik az erőműveket, amikor még a naperőművek is termelnek.
Mit csinálnak addig a sok többlettel?18 éve itt
-
cdl
senior tag
válasz KilgoreTrout #15380 üzenetére
Még egyszer: meddig tart hozni egy törvényt, hogy csak bruttós elszámolás lehet Január 1-től mondjuk?
-
KEndre
HÁZIGAZDA
válasz kardkovacsi #15381 üzenetére
A meteorológia azért elég fejlett már ahhoz, hogy jelezze előre a nagyobb naphiányt. Elég érdekes az a felvetés, hogy ilyenre nem lehet megfelelően reagálni, vagy hogy ellátási problémát okozhat egy nagyobb felhősödés.
Légy óvatos, sokan pályáznak a nehezen megszerzett pénzedre! Tudd, hogy csak te vagy képes megvédeni magad!
-
kardkovacsi
senior tag
válasz axioma #15378 üzenetére
Lehet, bár maga a teherelosztó is panaszkodott, hogy bajban vannak. Volt olyan nap amikor egy hirtelen felhősödés miatt hirtelen 870 MW hiányzott a rendszerből. Szóval azért vannak bajok a sok napelemmel.
Van valami hosszabb cikked az ominózus letekerésről meg a miértről? -
axioma
veterán
válasz kardkovacsi #15376 üzenetére
Ez hulyeseg: paksot le kellett tekerni valamikor sajat celjara, es szandekosan a napsuteses (es nem hmke, hanem lejelentett menetrendu nagyrendszerek) magas ellensulyozasu napjan csinaltak. A rovidebb cikkekben persze ez nem volt benne...
-
bci
tag
Sziasztok Srácok!
A héten szerdán felszerelték végre a rendszerünket: 20x325W SERAPHIM Maxim + SAJ R5 8K inverter a bővíthetőség miatt.. Készre jelentést csütörtökön meg is kapta az ELMŰ elektronikusan.
Szerintetek jövő héten dörömböljek valamelyik ELMŰ ügyfélszolgálaton, hogy hahó jöttem aláírni a szerződést? Egy ismerős akinek 1 hónapja szereltek azt ajánlotta, hogy ne várjam meg míg kiküldik, menjek be nyugodtan...Üdv:
bci[ Szerkesztve ]
Intel inside - The POWER is on AMD side
-
Anti2
újonc
Ha szaldóban akarok maradni, akkor mindenféleképpen meg kell történnie az óracserének 06. 30. - ig?
-
cdl
senior tag
válasz KilgoreTrout #15371 üzenetére
Mit jelent az, hogy nem tudják?
Meddig tart hozni egy törvényt, hogy csak bruttós elszámolás lehet Január 1-től mondjuk? -
addikt
válasz KilgoreTrout #15371 üzenetére
Én nem írtam ilyet. Azt írtam, hogy a 2024-es dátum rendeletben van, tehát elég fix. Nyilván megvannak hozzá az eszközök, hogy ezen módosítsanak, de ennek az esélye elhanyagolható. Ebben nincs szerintem semmi újdonság. Másrészt nem invertercseréhez van kötve utána sem, hanem teljesítménybővítéshez.
[ Szerkesztve ]
-
bb71
őstag
az a kérdésem, hogy próbáltam egy-két foltot a napelemről eltávolítani sebbenzinnel, de nyállal is... és egyre inkább ilyen szivárvány foltos lesz, mivel szabad egyáltalán tisztítani?
A bádogos szerintem kicsit összemaszatolta a kezével, az meg vagy lenolajos volt, vagy szilós...
[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz tuzpenge #15367 üzenetére
Kell hozzá pár feltétel nyilván (állami támogatás, jó tájolás, jó ár/kWp arány, és persze magasabb fogyasztás, és ahhoz méretezett rendszer, szóval 9-10kWp feletti méretre gondolok). Én úgy számolom, hogy az enyém 90% fölött lesz 2024 január 1-re. 2024 közepére térülne meg, szóval ha adnak még 6 hónapot akkor gól. Ehhez csak a PVGIS által kalkulált értékeket kellene hozni. Persze időjárás az kellene hozzá, nem ilyen mint a mostani De amúgy annyira nem érdekel, csak szeretek számolgatni, illetve ez egy scenario a sokból, és nyilván nem a worst case.
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Ez is benne van, bár ahhoz nagyon nagy havária kellene, hogy eltöröljék a már rendeletbe foglalat 2024-es dátumot (főleg, hogy EU-s direktívából jön, ha jól rémlik). Szerintem inkább utána lesz az, hogy minden nap ajándék. Jó áron telepített 10kWp+ -os rendszerek addig meg és térülhetnek a támogatással szaldóban (már ha ki is vannak használva).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Szerintem igen, mert nincs jelenleg ilyen a rendeletben. Ami van, az július 1-től hatályos, jelenleg "inaktív". Szóval a MÁK most nem kér senkitől semmi mást, csak kivitelezői számlát és szerződést, meg az 5.sz ("450eFt-s") nyilatkozatot. (Meg van ez a pörgés a teljesítési igazoláson, viszont eddig senkitől nem kértek ilyet tudtommal, tőlem sem. De ha kérnek is, ezt is a telepítő adja).
[ Szerkesztve ]
-
addikt
Azért azt tegyük hozzá, hogy júni. 30 előtt ha elkészül az rendszer, akkor beadhatja, nem kell megvárnia az óracserét, és lesz támogatás meg szaldó is. Persze ha valamit még el akart volna számolni a támogatásban a napelem mellett, azt bukja.
kalif: nem tudom mekkora rendszer, de ha jelentős részét kiteszi a támogatási keretnek, akkor szerintem add be, aztán kész, esetleg elmehetsz a falig, összekészíted és kitöltöt a beadandókat, majd ha nem jönnek órát cserélni, akkor júni 30-án megnyomod a beküldés buttont.[ Szerkesztve ]
-
tbc2
tag
Ne öld meg a rossz hír hozóját (engem), de szerintem lélekben készülj fel rá, hogy 06.30. után lesz lecserélve az órád, ha most kaptál még csak MGT-t... Ekkor dönthetsz még úgy, hogy szaldós leszel, de akkor full lóvét fizetsz, vagy bruttós leszel, és fél lóvét fizetsz. És van egy hangyaf@sznyi esélye annak is, hogy addigra nem dolgozódik ki a bruttó elszámolás minden részlete, és csúszik a 06.30. Merthogy 05.15-öt írunk, és még mindig semmi hír nincs arról, hogy hogy néz majd ki ez a bruttó elszámolásnak nevezett konstrukció.
-
Balázzs
senior tag
Sziasztok!
SMA inverter beüzemeléséhez keresek szakértőt, ha ismertek valakit, vagy van aki csinált már ilyet kérem jelentkezzen.köszi
-
Joos
újonc
válasz Kucserata #15153 üzenetére
Szia! Ha azt irom, hogy január végén történt meg a szerződés kötés az eon-al, és az anyagdij kifizetése március végén kiegyenlitve és azóta rám sem néztek, mossák kezeiket, hogy a kivitelezőre várunk csak, akkor nem mondok meglepőt, ha azon gondolkodok, hogy feljelentem az egész eon-t hűtlen kezelésért, sikkasztásért, stb. Addig minden flottul megy, amig fizetsz, de konkrétan semmi nem történik lassan fél éve! Gyönyörű kezelőfelület, "nyomonkövethető" folyamat, ha pedig érdeklődni próbálsz, akkor falakba ütközöl és azzal takaróznak, hogy 180 napjuk van a rendszer átadására. Már most látom, hogy nem fogják tudni tartani. Az eon kivitelezőjére várok, hogy jöjjön és felszerelje a rendszert. Minden papirunk rendben van, minden ki van fizetve, eon folyamatosan a türelmemet kéri, mert hát nem rajtuk múlik. Volt már panaszbejelentés, call centeres felkeresés, kapcsolattartó megkeresése. Kétnaponta hivogatom őket, de semmi; legyek türelemmel, hamarosan hivni fog a kivitelező. Ennek lassan egy hónapja. Szerintem a következő, hogy jövő héten mindegyiknél belengetem, hogy irány a rendőrség... (Pest-megye)
-
DUB Inc.
aktív tag
Érdemes frissíteni az invertert?
-
kalif
csendes tag
Biztos ? Mert az első képnél nem írják,hogy kell az óracsere időpontjáról nyilatkozat.
A gondom az,hogy nekem nagyon ki lesz centizve ez a napelem.Pár napon múlhat a dolog.
Tehát az óracsere 5-10 nap várakozása nagyon sokat számít, anélkül lehet beférek a jún. 30-ba,ha az már csak jún. 30 után lesz meg. Az MGT-t tegnap kaptam meg csak -
kalif
csendes tag
Sziasztok !
A portfolio.hu-n olvastam,hogy maradhatunk szaldóban az Otthonfelújítási támogatást felhasználva :
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210511/napelem-es-otthonfelujitasi-tamogatas-fontos-allasfoglalast-tett-az-allamkincstar-482608?fbclid=IwAR1lbDpS0akZ2AM1Xl-mWYcJTgeMtdqytXpU_6XsCl6HE1gxxvCDuB5VykE
Ezt pontosan hogy kell értelmezni ? Ha az óracsere nem történik meg jún. 30-ig, akkor is maradhatok szaldóban, de akkor más munkát már nem számolhatok el utána az Otthonfelújítási támogatással ? Jól értelmezem ? -
kardkovacsi
senior tag
Csak érdeklődnék, hogy tényleg 10-15%-ot emelkedtek a panel árak az elmúlt fél évben?
-
bb71
őstag
Igen, en is erre jutottam: holnap jon pont egy badogos, nagyobb gegecso, ala szilo + kivulre gyorskoti.
Bejelentettem panaszra, tegnap telepitettek, de tudom mi lesz a valasz...
Meg napelemet is le kellene szedni, hogy egy uj gegecsovet tegyenek fel.
Azert 2,8misiert nem ezt vartam... -
kiliti
csendes tag
Esztétika. Ami benne van, a DC kábelek, az duplán szigetelt, UV álló. Megy még benne a földelés kábel, aminek meg nem gond, ha sérülne. Az a műanyag él nem fogja kidörzsölni egyiket sem. Máshol burkolat nélkül futnak ezek, azt is kibírja. (szigszalagot hiába tennél rá, leégeti a nap)
-
kardkovacsi
senior tag
Rosszul. Szaldóban vagy, teljesen mindegy, hogy a termelt egy fázison megy be vagy többen. Úgyis csak a kettő különbsége számít és itt az éves szint a lényeg. Azonnal mond le ezt, mert butaság, állíttasd át éves elszámolásra meg nulláztasd ki a számlát.
Ha havi elszámolásod van akkor nem vihetsz át termelést egyik hónapról a másikra. Márpedig ha jól méretezték a napelemed akkor nyáron sokkal többet fogsz termelni mint amennyit elhasználnál. -
Coc@s
őstag
Attól függ, a jól termelő hónapokban mekkora az egyenleged.
Ha többet termelsz az egy fázison, mint amennyit a hármon összesen elfogyasztasz, akkor rosszul csináltad, hisz így a szaldó előnye elveszett, minden hónapban lesz olcsón elkótyavetyélt termelésed, amit aztán az ínséges hónapokban teljes áron megveszel.
Ha eleve többet fogyasztasz minden hónapban mint amennyit termelsz, akkor tökmindegy.
De akkor meg túl kicsi rendszert csináltattál.18 éve itt
-
gabor9991
őstag
válasz stickermajom #15336 üzenetére
GB540 Vesta
-
cserix
tag
válasz jani0625 #15335 üzenetére
Nézd meg mi van az ÁFSZ-ben. Nekünk is K&H-s lakásbiztosításunk van és benne van.
2.3.1.1. épület
Jelen biztosítás szempontjából épületnek minősül az állandó vagy
ideiglenes lakhatás céljára szolgáló szerkezetileg önálló építmény teljes
állaga és a hozzá tartozó épülettartozékok, valamint a lakóépülettel egy
tető alatt lévő, vagy azzal egybeépített nem lakhatás céljára szolgáló
zárt épületrészek.
2.3.1.3. épülettartozékok
A Biztosító kockázatviselése kiterjed a 2.3.1.1. és 2.3.1.2. pontok
szerinti biztosított épület és melléképület szerves részét képező, ahhoz
fixen rögzített vagy hozzáépített épületgépészeti és egyéb berendezésekre,
rendszerekre és azok szerelvényeire, melyek biztosítják
az épület, melléképület rendeltetésszerű használatát.
Az épülettartozékok kárai az épület, melléképület biztosítási összegén
belül, annak erejéig kerülnek térítésre.
.
- az épülethez szilárdan rögzített napkollektor, napelem,
szélerőmű, szélturbina, geotermikus hűtési-fűtési rendszer,
.BlackBerry Q10 - Bold 9900 - Passport - KeyOne - realme GT 5G
-
bonat
senior tag
válasz kiliti #15326 üzenetére
Hát nálam 3fázis van, de az inverter 1fázisú.
Szóval ilyen esetben nem jó az éves diktálás/leolvasás szerintem.
Ilyenkor a másik 2 fázison van fogyasztás ugyanúgy visszatáplálás nélkül.
ELMŰ ügyfélszolgálaton arra jutottunk, marad minden úgy a számlázással, mint eddig, havi diktálás.
Rosszul csináltuk? -
jani0625
aktív tag
válasz gabor9991 #15333 üzenetére
sziasztok!
én most akarok egy rendszer 2,8m-ért, k&h-nál van lakásbiztosítás, megkérdeztem őket mennyiért adják évente a kiegészítést.
Erre azt mondják max 2mig biztosítják és évi plusz 20e ft lenne!ha esetleg van jó tippetek hogy hol érdemes akkor várom. k&h-ról alapban nem váltanék...
-
bb71
őstag
válasz kiliti #15332 üzenetére
ez ingyen van ennyiért...
még annyit, hogy az ELMÜ-től kapott szerződésen 07.07. dátum szerepelt a két fejlécen... ha nem veszem észre, akkor a szaldót bebuktam volna.
Kicsit küzdöttek a lányok az üsz-on, hogy a tényleges aláírási dátumot varázsolják oda![ Szerkesztve ]
-
kiliti
csendes tag
Biztosítás téma.
Nekünk a lakásbiztosítás Aegon-nál van.
Kérdeztem, fedezi-e az új napelemet: a gépészeti részét igen, a napelem táblákat (törés, repedés, vandalizmus (csúzli?) ) nem. Ezért kértem bele a napelem tábla kiegészítést. Nekem webshop áron a táblák értéke 66e x 16db= 1.056.000 Ft, így a legolcsóbb, 1 milliós kiegészítést kértem (innen felfelé 200 ezres lépcsőkben megy náluk).
Ennek az 1M fedezetnek az éves díja 476 Ft.
(más kérdés, hogy e miatt új szerződés kellett, változott az évforduló, de telefonon lement a dolog)[ Szerkesztve ]
-
Tompkins
tag
Sziasztok!
Csak érdeklődöm, hogy akiknél mostanában szerelték/szerelik föl a rendszert, azok mikor szerződtek le a napelemes céggel?
Sajnos a miénk (és valószínűleg nemcsak ez) mindennel csúszik és jelenleg csak a kifogásokat hallgatom, hogy miért nem tudnak még jönni (túl sok az esős idő, amikor nem tudnak telepíteni), illetve azt sem tudják megmondani, hogy mikor kerülök sorra.
Február végén szerződtünk, mácius 26-án kaptuk meg az MGT-t.Köszi!
-
kiliti
csendes tag
Ha szaldód van, akkor át kell állni évesre szerintem. Nem szabad óraállást sem leadni, mert akkor ott el is számolják. Az átalányt meg nulláztasd, ha nem akarsz havonta fizetni ezután is.
Most nézem, már látszik a mérőállás bejelentés menüpontban az új óra!
De nagyon vicces, két páldány van belőle (gondolom az ad és a vesz), de semmi látható megkülönböztetés nincs, hogy melyik-melyik irány -
kiliti
csendes tag
Igen, az első évben okoz anyagi problémát.
A következő években pedig a becsléssel lesz problémám, hogy 0-ra hozzam ki a szaldót.
Mert ugye a klímás fűtéssel tudnék többlet energiát fogyasztani, ha szükséges, de ennek lehetősége április végére elmúlik (meleg lesz aug15ig). Viszont az áram termelés mértékét nem tudom befolyásolni, hogy ha kevés, termeljek többet. (nyilván minuszba nem fogom befolyásolni, inverter kikapcsolással, hiszen a fő cél, hogy zöld legyen minél több áram)Az új órát az ügyfélszolgálattól tudom, nem látom felületen. Az EnergiApp-ban is még a régin tudom állítani a havi átalányt
Elektronikus számlásoknak elvileg elektronikus dokumentumot küldenek majd a többlet-termelés kifizetéséhez, NAV-os doksihoz. Meglátjuk 3 hónap múlva. Aztán jövőre kiderül, a NAV-os előkészített bevallásban automatikusan benne lesz-e. -
kirkri
addikt
válasz kiliti #15318 üzenetére
Én is így jártam, nekem júliusi a leolvasás. Nem értem miért nem lehet ezt az éves leolvasási dátumot megváltoztatni, ha már úgysem fog jönni többet leolvasó, mert távolvasással fogják ellenőrizni az órát. (Legalábbis az óracserekor ezt mondta a szerelő, hogy nem jönnek többet leolvasni az éves rendszeres elszámoláshoz sem.)
Hol látod az ELMŰ felületén az órát? Kerestem én is, de nem találtam meg. Bő két hete volt az óracserém, akkor át is kapcsoltattam az ügyfélszolgálattal havi diktálósról éves elszámolásra, de sehol nem találtam meg, hogy ez az átváltás valóban megtörtént, vagy csak hónapok múlva jön a pofára esés, hogy még mindig a régi elszámolásban vagyok.22 éve a Prohardveren! ™
-
kiliti
csendes tag
utómunkák, Elmű
Óracsere után, mikor már látszott az Elmű rendszerben is az új óra (~1hét), akkor nullázva lett minden órámon a havi átalány, és ki lett kapcsolva a havi számla küldés. Energiapp-ban is kikapcsoltam az óraolvasás értesítőt.
Mivel ezen a területen augusztus 15-én van az éves leolvasás, ami nem változtatható, ezért a nyári túltermelésem (óracsere: április 23) el kell adnom az Elműnek, potom pénzért
Van másik megoldás, hogy kérek a vezérelt tarifás óra helyett is távadósat (nem tudom az árát), és akkor december 31-re változik az éves szaldó elszámolás. De ezzel sem lennék sokkal előrébb. Pár tízezer bukóm lesz, késik a megtérülés. -
Zolee897
tag
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210513/elkepesztoen-emelkedik-a-hazai-napenergia-termeles-482882
A hazai naperőmű-kapacitás már 2020 végén meghaladta a 2000 MW-ot, amiből 1407 MW volt a nagyobb, ipari méretű, 642 MW pedig a háztartási méretű kiserőmű (HMKE).
A naperőművek termelése csak ritkán közelíti meg névleges teljesítményüket, optimális esetben, nem túl nagy hőségben, verőfényes napsütésben is inkább 70-90 százaléka (2019 egészében, tehát az éjszakákat is beleszámítva átlag 16 százalékos kihasználtsággal üzemeltek a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jelentése szerint).
A napenergia-termelés több ok miatt is örvendetes fejlemény. Mindenekelőtt, a magyar áramtermelés szén-dioxid-kibocsátása csökken, és a tiszta termelés aránya (a szélerőműveket és a Paksi Atomerőművet is figyelembe véve) időnként már 80 százalék körül alakul, ami egyértelműen összhangban áll a 2030-as kormányzati energiastratégiával, amely a villamosenergia-szektor 90 százalékos dekarbonizációját tűzte ki célul.
Közben azonban a rendszer szabályozása egyre nagyobb feladatot ró majd a Mavirra, ami a fogyasztókat és a napenergia-termelőket is terhelő kapcsolódó költségek emelkedésével jár. A probléma már olyan nagy, hogy a MEKH a Mavirral, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen kénytelen volt piaci beavatkozást is magába foglaló intézkedési tervet életbe léptetni. Ennek nyomán a MEKH vizsgálatot is indított annak megállapítására, hogy a szabályozási energiát nyújtó erőművek által kért árak összeegyeztethetőek-e "a hatékony verseny esetén megvalósuló piaci működéssel".
-
stickermajom
addikt
3 fázisú SE-kre közvetlenül rácsatlakozva elrejtettek pár adatot valamelyik frissítéssel? Korábbról rémlik valami hőmérséklet kijelzés is, de most nem találtam.
-
DUB Inc.
aktív tag
Köszönöm az infókat, Uraim!
-
Eleve vicces, hogy az okosmérő adatainak hozzáférése miért nem alapértelmezett. Ingyen van, jogosult rá a használó stb. Miért kell külön kérni?
Aztán meg mindent tudsz online intézni az Elmű weblapján (akár műszaki ügyeket is), de épp az online adatokhoz való hozzáféréshez papír űrlappal kell szórakozni.Bennem akkor ment fel a pumpa, amikor visszadobták a kérelmünket, mert a feleségem nevén levő órához ugyan ő írta alá a papírt, de én küldtem el nekik e-mail-ben. (Mellesleg arról a címről, amit a regisztrációnál és az összes elműs ügyintézésnél is megadtunk.)
A tej élet, erő, egészség.
-
oak
tag
válasz DUB Inc. #15294 üzenetére
Itt ki tudod magadnak generálni a garit (optira, mérőre, inverterre), ha Huawei. A panelekről én csak annyit kaptam, hogy a megrendelőn rajta van, hogy 20 év, a szerződés meg a megrendelőre hivatkozik.
Utóbbival nyilván kitörölhetem, ha a cég pentelézik majd egyet.
(Más: Nagykovácsiban szívesen segítek a krimpelésben.)
Itt meg tudjátok igényelni az ELMŰ-től az okosmérő online adataihoz való hozzáférést.
Nekem felszerelték végül a DTSU666-H 250A-t, remekül működik.[ Szerkesztve ]
-
kovlo
csendes tag
válasz Zolee897 #15304 üzenetére
Alternatív kábel (és csatlakozó meg miegymás) forrás: https://www.hestore.hu/prod_10030638.html
Nekem UTP krimpelővel sikerült a 6 eres lapos vezetékre rányomni a dugót, és működik is mind a 6 ér.
(pár m felesleges ilyen kábelem és csatlakozóm Bp. XVI. kerületben, szólj, ha kell.)
[ Szerkesztve ]
-
Zolee897
tag
válasz kiliti #15300 üzenetére
kösz a felajánlást, rendes vagy de most találtam egy ilyet, remélem, összejön, mielőtt megérkezik a villanyóra. Ha nem, majd jelentkezem :-)
https://www.conrad.hu/hu/basetech-western-csatlakozokabel-1x-rj12-dugo-6p6c-1x-rj12-dugo-6p6c-3-00-m-fekete-1602081.html
igaz 3 méter, de legfeljebb levágok belőle ha már látom, hogy mekkora hossz kell a beszerelés után. Aztán lehet, hogy a másik végére nem is kell már krimpelni, mert ott már valami JST csatlakozás kell, ha jól értem.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés