-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Coc@s
őstag
Az ELMŰ postai úton már több, mint egy hónapja vette át Tértivevény szerint a többlet kifizetés dokumentumait, viszont az összeget eddig nem küldte.
Az előbb hívott a feleségem, hogy hozott a Postás 5.000,- Ft-ot kötbér címén az ELMŰ-től.
Ez bevett szokás?18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz senki68 #22360 üzenetére
Az adott márkák oldalain két pillanat alatt megtalálhatóak.
Viszonylag széles telejesítmény szórásban vannak gépeik, az Immergasnak ráadásul van olyanja, ami mono hőszipka (csak 4 kW) kond. kazánnal , ill. Split-es hőszipka kondenz kazánnal kombinálva. Ez utóbbi rel. széles teljesítmény tartományban.
De ne offoljunk a napelemes topicban.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz kardkovacsi #22356 üzenetére
Van a Daikinnak ilyen hibrid kazánja.
Ilyenje van pl. az Immergas-nak és az Ariston-nak is.
Aztán hogy melyik milyen...?[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz noorbertt #20492 üzenetére
Nálunk is így volt a szülőknél, sőt mi is így - fokról fokra - jutottunk oda, ahol most vagyunk, de a gyerekek kérdése nem volt az anyagiak után sorolva.
Ma viszont úgy látom, megszűnt a fokozatosság, minden kell egyszerre és azonnal, aztán - de csak aztán - jöhet a gyerek.
De valóban itt hagyjuk abba az offot, pedig jót lehetne erről is beszélgetni.
Lehet sok közös pont is lenne a sok eltérő vélemény mellett.
De akkor erről ennyit.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz noorbertt #20484 üzenetére
A gyerek úri mulatság, majd sokan rájönnek.
És ha a szüleid is így gondolkodtak volna, abba belegondoltál?
És abba is, hogy ha nincs úri huncutság, kik fognak dolgozni 20-30-akárhány év múlva?
Nem véletlenül nyomatják a mindenféle kedvezményeket, támogatásokat a gyerekeseknek.
Én koromnál és már felnőtt gyerekeimnek okán szinte minden lehetőségtől elesek, ugyanakkor támogatom, hogy legyen sok gyerek.
Mindig is a gyerek jelentette a jövőt és nem az import atomtudósok és agysebészek.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Nektek működik az Eon Távleolvasási Portál?
Nekem többnyire nem.
Egyszer az előbb beengedett, de össze-visszamutatott/működött, most be sem jön.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Nekem március eleji a (most még) 4.7-es rendszerem, a múlt héten értem el a 4.7 MWh-s termelést.
Tudom, most jönnek a szűk hónapok, de végül is talán nem lesz ez sem rossz.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz PhoenixSzG #19903 üzenetére
Nem töltődik be.
A traceroute egy német IP cím után elesik.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Nekem az előbb esett be az elszámoló számla.
Párszáz Ft rendszerhasználati díj, illetve a "szokásos" betáplált rész a megszokott módon.
Kíváncsi leszek majd az MVM-es "kompenzációra".[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Én a tényleges 31-i/01-i adatokat látom ott.
minden este leolvasom (mert miért ne?! ) és a "távleolvasott" adatok közül a fogyasztásom 1-2 kWh-val nagyobb mint az általam leolvasott, vagyis valóban éjfél körüli adatokat vesznek alapul.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
válasz kardkovacsi #18817 üzenetére
Wagnerék szerint ezek a panelok ugyanolyan méretűek és a kinézetük is egyezik.
Remélem így is van/lesz!18 éve itt
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
-
Coc@s
őstag
válasz mailman #18629 üzenetére
Egy túlfesz levezető inverterben nem hiszem hogy gariban cserélődne.
Külső behatás.
De nekem mindegy egyébként, hogy ki mit spórol ki.
Lehet hogy a külső túlfeszlevezető hiánya miatt lesz annyi termeléskiesés, hogy sajnálja majd az illető a korábbi spórolását.
Egyébként miért ne lehetne akár DC oldalon is egy nem várt esemény a mai villámlásokkal megtűzdelt időjárás közepette!?
Ahogy AC oldalon tönkre tud menni egy ház szinte minden elektromos cucca, úgy a másik oldal sem kizárt.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz mailman #18623 üzenetére
És mi történik, ha "kiold" az inverterben?
Jelzi valahol valakinek?
Ha igen, akkor simán cserélhető?
Ha nem jelzi és nem cserélik benne (már ha cserélhető egyszerűen), akkor onnantól kezdve hamis biztonság érzete van a tulajnak, mert utána már nincs védelem.
Ha van külső, azt látod hogy kiment és lehet cserélni.
Nem tudom, hogy egy 2-3 (vagy több) milliós beruházásnál miért kell ilyet kispórolni?18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz stickermajom #18615 üzenetére
Én eldöntöttem, nem diktálok.
SMART mérő, le tudják olvasni.
Ők akarnak elszámolni, én nem teszek semmi ráutaló magatartást, hogy márpedig én el akarok most számolni.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz stickermajom #18603 üzenetére
Hm.
Nagyon ritkán ugyan, de emiatt odamegyek az inverterhez (egyébként nem esik az utamba ) és kívülről körbemérem.
(Ha közvetlen csatlakozással megmondaná, akkor is oda kellene mennem mellé. )
Eddig még mindig 50 alatt mértem, persze ez nem jelent sokat.
De belülről nem tudom megmérni, pedig azért kíváncsi lennék rá, hogy a napi csúcskor vajon hány fokos manapság.
De holnap bővítés miatt úgyis megyek a telepítő céghez, rákérdezek erre is, hátha ők tudnak valamit.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Ha már téma az inverter hőmérséklet, egy kérdés z SE inverterekre/rendszerekre vonatkozóan.
Azokban hol lehet lekérdezni ezt az értéket? Én nem találtam.
Ill. az "Elemzés - Környezeti - Meteorológia adatok - Hőmérséklet" az mine a hőmérsékletét mutatja, honnan veszi az adatot?[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz wik_406 #18432 üzenetére
Idokozben a már jóváhagyott regisztrációval belépve ott már hozzá tudtam adni a POD-ot amit regisztrációkor nem sikerült.
Aztán hogy hol, mivel, mit lehet kezdeni, elsőre fogalmam sincs, de majd előbb-utóbb.
Az ELMŰ-nél csak a havi egy érték volt, attól csak jobb lehet majd, remélem. :-)18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz wik_406 #18424 üzenetére
A regisztrálást megint próbáltam.
Jóváhagyás alatt van, viszont az általad is írt helyről próbáltam én is a POD-ot (tegnap is),
és regisztrációkor azt írta, hogy 0 darab POD, vagyis nem ismerte föl (?) .
Mindegy, megnézem akkor, ha jóváhagyták a regisztrációt.18 éve itt
-
-
Coc@s
őstag
válasz senki68 #16071 üzenetére
Ne érts félre, én is szeretek sokmindenhez/be piszkálni.
Ez az inverter spec pont olyan, amit nem akarok állítgatni.
Elég nekem a (wifi) hálózatának az állítgatása, illetve hogy lássam a termeléssel kapcsolatos adatokat, paramétereket, esetleges riasztásokat.
Egyébként alapból egy TV vagy mosógép szervízkódját sem adják oda a sima usereknek, a többmilliós autó rendszereihez sincs hozzáférése a tulajnak, szóval nem olyan nagy dolog ez.
De persze sokmindent meg lehet találni itt-ott.
Aztán ki-ki eldönti, hogy mibe piszkál bele.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz kirkri #15945 üzenetére
Az ELMŰ-nél (esetemben legalább is) a készrejelentés után néhány nappal küldte email-ben a szerződést a telepítőnek, az elküldte nekem. Aláírva beszkennelve egy lépést kihagyva én küldtem az ELMŰ-nek a szerződést.
Utána talán 1 1 1/2 hét után cserélték a mérőt.
Szóval előbb szerződés, utána óracsere.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Elemental #15936 üzenetére
Nekem van Admin is. A telepítő állította be.
De ez csak user szinten admin (hülyén hangzik).
Nem tudsz állítgatni invertert, nem tudsz változtatni semmit, stb...
Fénykép a webes elérésnél, kWh ára a hozamhoz(Bevétel), publik elérés paraméterezése, Kioszk nézet beállítás, API hozzáférés beállítás, kb. ennyi.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz Elemental #15935 üzenetére
Úgy tudom, hogy az Ethernet (vezeték) az alapértelmezett és ha ott linkel, akkor azt használja. (A másik végét ki lehet húzni és akkor már nem is működik a vezetékes port )
A MySolarEdge appal ha közvetlenül rámész az inverterre, akkor ott a wifit be tudod paraméterezni és működik.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz kardkovacsi #15918 üzenetére
Nekem május 8-15 között valahol.
De egyelőre sem számla, sem akkori leolvasott mérőállás.
Elég sz@r az ELMŰ rendszere.
Régi számlákat látom, de pl. a mérőállásokra bökve meg azt írja, hogy nincs szerződésem.
Ügyfélszolgálat szerint minden rendben, folyamatban vannak az ügyek.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz kardkovacsi #15912 üzenetére
Van olyan szolgáltató, ahol lehet.
Sajna én is ELMŰ-s vagyok, így én sem tudtam megváltoztatni a májusi elszámolást.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Nekem ugyanez van csak 10 panellel és 195 fok DNY-i tájolással.
Az inverterre én időnként rá szoktam így kapcsolódni, addig meg különösen, amíg nem volt monitoringom.
De nyugodtan csinálhatod.
Olyankor közvetlen kapcsolódik a mobil az inverterre mint AP-ra.
Túl sok értelme nincs egyébként user jogosultsággal, de nézegesd meg mit látsz.
Amúgy a P-be átkapcsolod és 2 mp-en belül engedd el.Egyébként véletlenül nem WagnerSolar?
[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Az SE designere is valamivel több hozamot mutat a DK-i irányra a DNY-hoz képest.
A reggeli/délelőtti alacsonyabb hőmérséklet mindenképp számíthat valamennyit, lehet a felhők terén is van igazad.
DE.
Egy kollégámnak 4.76-os rendszere van cca. 165 fokon, nekem 4.7-es 195 fokon.
A dőlésszöget nem tudom egyértelműen (az övét), illetve légvonalban cca. 10 km-re vagyunk egymástól.
Ami viszont biztos, hogy 5-10% -al az én rendszerem többet szokott termelni az övénél.
Akkor lenne ez igazán mérvadó, ha egymás mellett lennénk, de ez is egy tény.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz senki68 #15778 üzenetére
Nekem ott is mutat.
Szerintem nem termelt elég ideig, nincs elég adat.
A panelek adatain is látszik, hogy még épphogy csak termeltek.
Az összevisszaság ezért is van.
Majd egy nap után nézd meg, nem lesz sok különbség köztük. (Remélhetőleg)Az én 4.7-es rendszerem este 6-kor még javában cca. 1300W-al dolgozott, nálad is simán lehetett kellő teljesítmény még akkor.
Lehet nem látom teljesen jól, de az L3-on csak ~ 240 W-os fogyasztásod volt.
Látszik az is, hogy ott magasabb a feszültség.
Az inverter kb. egyenlően osztja szét a termelést a fázisokra.
Az L3-on kevesebbet fogyasztottál, mint az odajutó termelés, ezért ott megemelte a feszültséget és nyomta ki a hálózatba az arra a fázisra jutó fölösleget.Ha nem így van, a hozzáértők ne kövezzenek meg.
[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz kardkovacsi #15740 üzenetére
Persze, azért is írtam, hogy egész éves hozamra vonatkoztatva melyik szög az optimális.
A múltkoriban játszottam a designerrel, teljesen jól mutatja a dőlésszög változását éves hozamban.
Illetve a túlpanelezésnél is jól látszik, hogymilyen túlpanelezésnél hogyan nő az éves hozam és ezzel párhuzamosan mekkora lesz a "veszteség" az inverter max. vágása miatt.
Van egy mérték, ahol már nem éri meg többet fölrakni, mert jelentősen elkezd nőni a vágás miatti veszteség a nyereséghez képest.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz kardkovacsi #15732 üzenetére
Minálunk ha jól tudom, nem a 45 fokos dőlésszög az optimális (egész évre vetítve).
De ezt is jól ki lehet játszani pl. az SE designerével, állítgatva a dőlészöget jól mutatja a várható teljesítményen.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz turistakolbi #15720 üzenetére
Most már az Ali-s árakat is érdemes másképp számolni, mert mire ideérnek keletről, már ÁFA/VÁM is lesz mindenen amin esetleg nem volt eddig. Persze abban a nagságrendben amikről pl. akku ügyben írtok, ott eddig is volt már, max. lehetett esetleg valamenyit ügyeskedni.
Ha pedig Eu-ban lévő store-ból küldik, ottmeg már eleve drágább a cucc.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz ancika14 #15460 üzenetére
ELMŰ-nél nem az óracserétől indul az éves elszámolás , sajnos ott marad az eredeti időpont.
Óracserekor csak egy "sima elszámolás" van a régi mérő(k)re, majd valamikor egy csonka éves elszámolás (hacsak valaki nem szerencsés és akkor van az évfordulója is), és onnan indul az első teljes év.[ Szerkesztve ]
18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz KEndre #15382 üzenetére
Azért az erőművek felcsavarása nem egészen annyi, mint pl. egy potméter föltekerése.
Kicsit nagyobb a hiszterézise a dolognak.
De az biztos, hogy most már erre is föl kell készülniük.
És ha beletanulnak, lehet majd jobban működik ez is.
Nem tudom az pl. mit okoz a rendszerben, ha már előre föltekerik az erőműveket, amikor még a naperőművek is termelnek.
Mit csinálnak addig a sok többlettel?18 éve itt
-
Coc@s
őstag
Attól függ, a jól termelő hónapokban mekkora az egyenleged.
Ha többet termelsz az egy fázison, mint amennyit a hármon összesen elfogyasztasz, akkor rosszul csináltad, hisz így a szaldó előnye elveszett, minden hónapban lesz olcsón elkótyavetyélt termelésed, amit aztán az ínséges hónapokban teljes áron megveszel.
Ha eleve többet fogyasztasz minden hónapban mint amennyit termelsz, akkor tökmindegy.
De akkor meg túl kicsi rendszert csináltattál.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz kirkri #14864 üzenetére
4.7 kWps-nyi panel rövidke időkre (hidegből hirtelen erős napsütés) nekem is produkálnak 5kW-nyi teljesítményt, szóval így lehetséges.
Tartósan nyilván nem.
Az a bizonyos port az NEM LAN port, de valóban használható, ha megvan hozzá a kütyüd.
Te magad is vehetsz/csinálhatsz.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz csemberlen #14766 üzenetére
Hülyeséget nem akarok írni, mert nem emlékszem/néztem utána, de a régiben volt valami.
Nem kicsit (nagyon) régen, ha pl. cserés volt egy készülék, csak az eredeti csomagolásában lehetett visszaadni a régit.
Nem véletlenül emelték ki az új garancia szabályokkal kapcsolatban.
Viszont a lényeg, hogy most már tuti nem kell.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz DUB Inc. #14568 üzenetére
Merre volt ma ilyen jó idő?
Itt Dunakeszin sajna csak 3/4 2 -ig volt termelőidő, utána már csak kínlódás a felhős (majd aztán sötét esőfelhős) idő miatt.
Így a tegnapi ~30 és a tegnapelőtti ~ 34 kWh után (csak 4.7-es rendszer) ma csak 22,7 kWh lett.
De egyszer hopp máskor kopp.
Remélem, most megint hopp jön, csak sajna hétvégétől megint jópár nap rossz idő van kilátásban.18 éve itt
-
Coc@s
őstag
válasz redingitell #14535 üzenetére
Nem teljesen, 195 fokon van, inkább DDNY.
Az 1-2 km-t arra értettem, hogy még városon belül sem egyforma pl. felhőtakaró amikor nem összefüggő a felhőzet, de még összefüggő esetén is lehet különbség.18 éve itt
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Linux kezdőknek
- Energiaital topic
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Tarr Kft. kábeltv, internet, telefon
- Cyberpunk 2077
- OLED TV topic
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...