Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
balkoger
tag
Volt már itt téma, de nem találtam egyértelmű választ Elmű területről.
Hogyan tudnám ellenőrizni, hogy a megbízott/meghatalmazott napelemes cég benyújtott kérvénye hol tart a szolgáltatónál. Esetleg megtudni az ügyszámot, annak beadási dátumát, valamit, hogy megnyugtassam magam, minden elindult a maga idejében? -
Jovanny2
őstag
válasz
#81475328 #12590 üzenetére
Félreérted, nekem most maximálisan jó ez az igazolás, még az hiányozna, hogy át kelljen írogatni mindenhol az új házszámra. Sőt, én kértem, hogy nehogy indítson új lakcímkártya igénylést.
A térkép is tökéletesen van rajzolva nekem, melléképülettel, mindennel, csak azon még a régi házszám van, egyedül a tulajdoni lapon van már az új. Az zavar csak, hogy 4-5 év alatt nem jutott eszükbe szólni, hogy te hülye, már nem is az a házszámod, mint rég.
-
törölt tag
Ott van az .... az első oldal elején a tabellában.
"Max. PV generátor teljesítmény (Pdc max) 4,5 kW peak"
Ami ugye 150%...
Azonban inkább csak 125-130% körülig szokás kihasználni.
A konkrét tájolástól függően >> 3,7-3,8 kWp napelem a 3 kW-osra.
A 3 kW-os és a 4 kW-os között ~45 eFt csak az árkülönbség.
Rakni kell egy 4 kW-os PRIMOt és kész! -
Elemental
addikt
válasz
liszkai 2 #12586 üzenetére
Mi úgy szerződtünk, hogy 90% szereléskor, 10% ha működik a rendszer. Mondtam, hogy ne sz.rakodjunk, kifizetem az egészet egyszerre. Szóval jöttek szerelni, elmentek, de még semmit nem fizettem. Szinte már zaklatni kellett az ügyintézőt, hogy állítsa már ki a számlát
-
liszkai 2
csendes tag
válasz
ancika14 #12588 üzenetére
Szerintem nagyjából mindenki biztosra akar menni és nem szeretne évekig pereskedni, mert mi van, ha a megrendelőnek még sincs annyi pénze. Tőlem is lenyúlt az En-Home 60 ezret, perrel be tudnám vasalni de nincs értelme. Egy ilyen per elhúzódik nagyjából 3 évig, nincs Magyarországon pénzügyi jogbiztonság magán személyeknek vagy vállalkozásoknak. Ezért is vannak a biztosítékok kikényszerítése.
-
törölt tag
válasz
Jovanny2 #12571 üzenetére
A címet a jegyző, mint HATÓSÁG teszi rendbe!!!
A központ cím regiszterben.
Amiből frissül majd a tulajdoni lapon is.
Kérelemre el kell intézzék.... nehagyd lerázni magad.
Holmi igazolásokkal.
Mivel ők módosítotak címet, jár mindenkinek egy gratis lakcímkártya is.
----
Az épület felrajzolása a te dolgod (lett volna, mint építtetőé) a lakhatási után.
Tehát neked kell pótolni is >> földmérő >> és cirka 100 eFt költség lesz. -
liszkai 2
csendes tag
-
senki68
senior tag
válasz
liszkai 2 #12578 üzenetére
Én csak azért nem szerződtem velük, mert már nem tudták vállalni a jun. 30. határidőt.
Amúgy nagyon jó az ajánlatuk, ráadásul engem vonz a Sharp panel, mint a mágnes a vasat.A mostani céggel akivel szerződtem, nem kell előleget fizetni, anyagköltséget ha kihozzák hozzám az anyagot. Eddig korrektek, pedig naponta van 100 kérdésem
Kértem hozzák ki az AC DC kábelt, mire kiérnek kikábelezek. Kihozták, nem kellett kifizetni, pedig értéke a 100 ezret meghaladja.
Remélem így halad tovább minden.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz
madgie #12581 üzenetére
Én meg vagyok velük elégedve, saját embereikkel dolgoznak szimpatikus fiatalemberek és szakszerű munkát végeznek. A cég kommunikációja kiváló, nagyon rugalmasak és tartják a határidőt, ha pedig valami oknál fogva csúsznak előre szólnak. Nagyon vigyáznak a hírnevükre, ami rajtuk múlik mindent megtesznek.
-
Daneeka
senior tag
@ Rolly görbék
Ez eléggé úgy néz ki mintha levágna ~4,7 kW körül de hát egy 7 kW-s inverter csak nem tesz ilyet.
-
liszkai 2
csendes tag
válasz
noorbertt #12576 üzenetére
Nekem második nekifutással sikerült találnom egy nagyon korrekt megbízható céget, az előzővel Elmü-Émász En home üzletágával kötöttem szerződést és mert az előleg befizetése után teljesen elérhetetlenek lettek, határidő náluk nem számít, neked csak kötelezettségeid vannak a cég nem vállal semmiért felelősséget. Tehát felbontottam a szerződést mert ők megszegték azt, de így is 60 ezret vissza tartottak pedig nem csináltak semmit.A javasolt cég a megbízható cégek listáján szerepel és a neve: SolarX KFT. Debrecenben van, de az ország bármely pontján vállalnak munkát. Próbáld meg, hívd fel nem veszítesz vele semmit majd megmondják. Telefonjuk: +36308227325 ügyintéző Csilla névre hallgat. Folyamatosan lehet velük kommunikálni és mindenben rugalmasak.
-
cdl
senior tag
Beteszem ide is, többen járnak, akik most telepítettek és otthondelújitási támogatással csináltaták meg:a rendszerüket.
A számla érdekelne, amít kaptak a telepítő cégtől.
Most hozta a postás épp a napelemes rendszer papírjait a telepítő cégtől.
Van 3 külön számla a három részletről. De ezekben csak anyag és munkadíj van megadva, nincs tételes anyag felsorolás benne.
A válalkozói szerződésben van viszoglag tételesen felsorolva.
De árak ott sincsenek tételesen, csak végösszeg.
Az elég lehet?
Aki csinált most ilyet, kapott tételes végszámlát? -
noorbertt
őstag
Kivitelező cégeket mi alapján lehet szelektálni? Nagyon sok reklám van és 0 infó sokrol..
Esetleg van egy két megbízható cég amerre érdemes indulni? Delpesthttp://www.mnnsz.hu/ oldalon is kértem ajánlatott, de gondolom vannak más megbízható cégek, hiszen oda is kb bárki bekerülhet tagsági fejében.
-
Jovanny2
őstag
Inkompetens banda a földhivatal a jegyzővel együtt. Megváltoztatták az utcánkban 4-5 éve a számozást, csak nekünk nem szóltak. Minden iratunkon 138. a házszám, minden szolgáltatónál ezt ismerik. Lekértem a tulajdoni lapot, azon meg 33. van. Felhívtam a földhivatalt, azt mondták, jegyzői hatáskör. Hívtam a városüzemeltetést, hebegett-habogott a hölgy, elnézést kért, ismeri a problémát az utcánkkal, az a megoldás született, hogy állítanak ki egy önkormányzati igazolást, hogy ez a két házszám azonos. Ok, gondoltam, akkor megveszem a térképmásolatot is mostmár a földhivataltól (ugyanonnan, ahonnan a tulajdoni lapot is letöltöttem). Kettőt találhattok, azon milyen házszám van a helyrajzi számon. IGEN, a 138.
Szóval a kérdésedre a válasz szerintem az, hogy hívd fel a földhivatalt, mert a térkép elvileg az ő hatáskörük. DE nekem ezek a papírok a lakásfelújítási támogatás miatt fontosak, a szolgáltatónak szerintem csak a hrsz. kell, hogy stimmeljen, meg a sok-sok belső azonosítójuk. A csekkekkel gondolom minden hónapban megtalálnak, meg egyszer már szerződtél velük, nem hinném, hogy nagy gáz.
-
kalif
csendes tag
Sziasztok ! Az áramszolgáltatói engedélyhez ugye kell a tulajdoni lap, térképmásolat.
Most nézem, hogy a térképmásolaton nincs feltüntetve a házunk, pedig 10 éve ott lakunk, minden engedéllyel(lakhatási, stb.) rendelkezünk.Ez okozhat problémát ? Volt már vkinek hasonló esete ? -
djbahool
senior tag
SunPro Napenergia Kft-ről valaki tud nyilatkozni?
-
nagysz
tag
válasz
Jovanny2 #12562 üzenetére
Tudtommal nem így van, mivel ha több napelemed van, akkor a görbe meredekebben fut fel, azaz a csúcs eléréséig (ami felett tényleg levág) többet termel a nap elején és a végén. Amit Te mondasz, az a "kötelezően" túlnapelemezendő eset, de akkor valójában csak a névleges teljesítményt haladjuk meg. Az inverter szempontjából igazi túlnapelemezés az, amikor már vágni kényszerül az inverter. Azt is fontos látni, hogy a mostani időszakban, amikor még nem hozza a maximális értékeket az inverter, a túlnapelemezés is értelmes, hiszen a teljes plusz termelés hasznosul. Vágás csak majd később lesz, olyan április-májustól.
-
Jovanny2
őstag
-
korcsi
veterán
Sziasztok!
Sky System kivitelezővel van valakinek tapasztalata?
Válaszokat előre is köszönöm!
-
Mik_i
tag
Sziasztok!
Egy cégtől ajánlatot kaptam egy Fronius Fronius PRIMO 3.0-1 inverter, névleges teljesítmény: 3000 W interterre és hozzá 9 db Trina Solar Honey TSM-DC05 370 W Monokristályos napelemre. Azt írták a jövőben 12-ig tovább bővíthető. Rákérdeztem, hogy hogyan lehetséges ez, mert ha összeszorzom akkor az már több mint 3000 watt. Azt mondták telefonban, hogy ez az inverter gyárilag túlhúzható 150%-ra, ezért bővíthető. Az inverter leírásában nem találtam ilyet, tud valaki ilyenről?
Köszi! -
MrZed001
tag
válasz
kiliti #12554 üzenetére
Hohohóóóó
Ha visszaolvasol már írtam.
A probléma, a túltermelés.
Ha amit termel napelem el is használod: nincs gond.
Ha többet termelsz: kisütöd az UPS (szinusz jeladó) pár kondiját
Pont ezért az AC kapcsolt rendszereknél a jeladó inverter a frekvenciával kontrollálja a termelő inverter termelését. Megemeli Hz, csökken a termelés.Microsilver-nek is előre szóltam (neki szigetüzemű a jelgenerátor, erre rátermelt grid-tie-al)
https://www.youtube.com/watch?v=kDs-uhePVpI -
liszkai 2
csendes tag
válasz
stickermajom #12551 üzenetére
Biztosan így is van ahogy írod,ráadásul nekem olyan Solar_Edge invertert raktak ami csak Wifi applikációval mobil telefonon olvasható le bármilyen adat. Nincs rajta kijelző.
Azért csak van talán valamilyen megoldás áramkimaradáskor,hogy lehessen használni a napelemet?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Redmi Note 10 Pro - majdnem minden stimmel
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Androidos fejegységek
- Politika
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- E-roller topik
- Videó stream letöltése
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 4th - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD Touch I W11 I CAM I Garancia!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 10400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- www.iking.hu - Eladó Samsung S23 Ultra Phantom Black Használt, Karcmentes
- AKCIÓ! nVidia Quadro P4000 8GB GDDR5 videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest