-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
gorbep
senior tag
Ez full jogos.... nem is értem miért tolták ezt nálunk, hogy 32A felett csak 3F-t adnak... mostanában látok már 1x40A, 1x50A betápokat is...
Persze, értem én, legyen a szimmetrizálás a mi bajunk... mondjuk aki barkácsol, régen kellhetett a 3F motoroknak, de ma már 20e-s tétel egy frekiváltó, ami simán előállítja a motornak ami kell, sőt még 1000 más dolgot is tud. Mondjuk a BEV töltésére kapóra jön a 3F, akinek 11 kW-os OBC-je van a kocsiban
De nincs ezzel baj, így alakult. Csak ne szivassuk a felhasználót ezzel a fázisonkénti számítási móddal.
- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......
-
kardkovacsi
senior tag
Alapvetően amit nem fizetünk meg sehol (én sem, nekem is gázkazánom van), az a CO2 beöntése a levegőbe, csak úgy. Mert ha ez mint költség megjelenne akkor teljesen más lenne mindennemű számítás.
Ahogy írták ezek az eszközök szinte alig kerülnek többe mint egy hőszivattyú magában viszont jelentős CO2 megtakarítás érhető el velük, főleg az átmeneti időben.
Az is látható, ha a gáz árát megfelelő szintre hozzuk akkor azért egyből "megéri" mindenkinek a fenti móka. Mert jelenleg olyan féláron megy a gáz a valós piaci árához képest 1700 m3 alatt. -
veterán
Erre nagyjából ugyanaz a válasz, mint arra a kérdésre, hogy miért rakjak az újonnn épülő házamba 2 milláért hőszivattyút 300 ezres gázkazán helyett? Az EU-ban ez szabályozói oldalról fog jönni.
Az mondjuk már inkább releváns lehet, hogy tűzzel-vassal üldözzük a gázt úgy, hogy a disztribúciójához elképesztő tőkebefektetéssel épült ki a hálózat, amit így hagyunk elsüllyedni.
-
veterán
Ez meglévő infra pótlása esetén releváns. Gáznál a költség nagy része maga az infra kiépítése, a kazánon belül a gáz-specifikus részegységek száma viszonylag alacsony, komplexitásuk se nagy, ezáltal a költségük sem. Mondjuk egy hibrid kazánban legyen 50 ezer forint a felár. Ezt érdemes meglépni.
Új telepítésre természetesen nem megy ez a dolog, oda úgyis tiszta hőszivattyú kerül (már most is).
Ha mindenki hőszipkával fűtene akkor is megérné inkább előállítani gázzal az áramot és azt hőszipkába tolni.
Szerintem ez nincs így. Az áramtermelésnek bőven van vesztesége, a hulladékhőt se tudod igazán hatékonyan hasznosítani. Miközben egy modern kondi kazán hatásfoka kiemelkedően magas. És még1x, meglévő infra esetén.[ Szerkesztve ]
-
Strezi
őstag
Áramokat mér, azon kívül nem kell semmiféle kommunikáció az inverterrel. Ezért is mehet mindenkinek, akinél bármilyen 3F termelő inverter már telepítve van.
Deye rendszerek felügyelete, javítása - Használt 14.3 kWh LifePo akkuk eladók ... Passzív ház klímás fűtéssel, 2011 - | Napelem, 2013 - | Tesla, 2019 - ...
-
MrZed001
tag
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Napelem
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Interactive Brokers társalgó
- Írók: a Meta tudta, hogy jogvédett könyvekkel tréningezik az AI-t
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Milyen széket vegyek?
- EAFC 25
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Apple Watch
- További aktív témák...