Hirdetés
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Öregszem
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT.hu
Ez a topic a Nikon DSLR-ekkel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik. Ha új látogató vagy egy dolgot kell betartanod:
Olvasd el az első hsz-t!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz #40935168 #1700 üzenetére
Egyszerűbben: a pixelek - tehát a zajos pixelek is - mérete a teljes képmérethez viszonyítva nagyobb DX módban, mint FX módban, ugyanakkora nézet esetén. (Mert amúgy nem nagyobb, miért lenne) Ezért tűnik olyannak, mintha egy FX gép DX módban több zajt produkálna: önmagához képest ugyanakkora zajt produkál, csak kisebb megapixel a DX kép ugyanolyan pixelsűrűség mellett -> látványosabb a zaj.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz JohnyBlue #1702 üzenetére
Képzeld el, ha lenne egy D600 zajszintet (melyet pixel szinten értelmezünk) tudó gép 100MP-vel. Egy megadurva Hasselblad, akármi (vagy pár év múlva Nikon) Te továbbra is fullhd körüli méretre fogsz kidolgozni-megosztani valszeg, nem lesz 2-3 év múlva falnyi monitorod. A 100-at leviszed ilyen picire, szerintem még a 6400-es iso-t sem kell majd zajszűrni, úgy eltűnik a semmiben a zaj (Persze beleépül leméretezéskor a képbe, hiszen a szoftver ezt is információként értelmezi.. de nem gríz lesz belőle, hanem kontrasztot és szingazdagságot csökkent, de ez sokkal "humánusabb" képroncsolás szerintem, és ha jó a szenzorod, ezeket az hatásokat 1-2 csúszkával lazán visszakorrigálod, csókolom).
No, dógozzunk
-
flash-
veterán
-
törölt tag
Úgy tudom, az expókorrekció szinte ugyanaz, mintha iso-t növelnél. Hiszen a szenzor attól nem lesz érzékenyebb, hogy Te a gépvázban magasabb iso-ra állsz - a szenzornak van egy natív érzékenysége és kész, csak vázon belül "realtime" erősíti fel Neked a jelet a gép (pl. liveview-nál is) + taggeli be a NEF-be, hogy milyen iso-ként akartad azt lőni, de az eredeti jel-adatod, ami benne van a NEF-ben, tökugyanaz 3200-n, mint 100-on. A vázon állítható iso-nak a záridő és az expó kiszámíthatósága miatt van létjogosultsága/fontossága, igazából "iso 100"-on (vagy 200-on a régebbi Nikonok) lő a gép magasra állított iso-n is, csak az expót teszi kiszámíthatóvá egy "virtuális iso" értékkel (pl. mikor megadod neki a 3200-at), így lesz kalkulálhatóan rövid záridőd, hogy mondjuk egy gyors 1/2000-es jelenetet (madár, ember, stb) élesen tudj rögzíteni. Utána a váz ezt a natív 100-200 körül rögzített szenzoradatot, a sötét "semmit" (bár ez még nem kép, de legyen sötét) on-the-fly felkorrigálja (erősíti) és megkapod az értelemszerűen zajosabb 3200-es verziót - ez történik a vázban a másodpercek törtrésze alatt.
Ha komolyan alulexpózott iso100-as képet elkezdesz cibálni PS-ben, pár fényérték után (gépe válogatja) elkezd előjönni a zaj. Erről szól a dinamikatartománya egy váznak, ugye mikor Shadow-t húzunk, mert bebukott valami a képen, de a többi része jó, azzal az adathalmazzal ugyanez történik, csak szelektíven: őket erősíti a raw feldolgozó és ha nagyon világosra húzod, akkor a nappal szemben fotózott, vaku nélkül derítetlen alany fekete körvonalaiból előbukkan ugyan az ember, a bőre, ruházata, mindene, csak éppen a táj, felhők, égbolt stb. minden iso100-as értéken lesz, míg az alany lehet már 1600-2000-nek megfelelő "iso"-n (bele zoom-olva látod, hogy zajosodik fel, 4-5 FÉ környékén egyre inkább). Ezért jó szemből deríteni (de én sem szoktam, amíg 1-2-3 FÉ-el letudható szenzordinamikából, mert a vaku könnyen elcseszheti a képet, ha nem értesz hozzá, lásd színhőmérséklet kapásból + sminken becsillanás, egyebek).
Régen, kisebb vázon, ezért nem érdekelt engem, milyen léptékekben lehetett iso-t állítani. Utánakorrigáltam. A tökéletes expó szempontjából fontos persze (a záridő miatt, lásd fentebb).
-
aleister
veterán
válasz atok666 #1671 üzenetére
Gratula az üveghez! Nem fogod megbánni!
Honnét rendelted / mikor kapod kézhez?Feltettem Flickerre időközben 3 képet tegnapról.
Mondjuk ide tipikusan tágabb rekesz kellett volna a több DOF miatt, de ezeket csak a kedvedért lőttem.
Btw Flickeren nincs valami funkció, ami rögtön kattinthatos thumb-ot kreál? A FAQ szerint a méretválasztós ablakban kéne lenni share gombnak, de nem találom.
jah: visszaigazoltalak Flickeren
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
spanyoll
addikt
No ja, vagy ha olyan a téma, akkor egy steady a válltámaszos történet helyett.
Ejnye, annyira kölcsön kérnék valakitől egy rendes ilyen szettet (még ha 5dmk2 sem zavar) egy hétre, hogy megnézzem mit tudok összedobni egy-két ötletemből, aztán gépen vagdosni, miegymás. Az a probléma, hogy nagyon vonz a videózás, de az egyetlen anyagi veszteség nélküli megoldás egy d90-re való downgrade lenne, amit mint tudjuk nem nagyon kéne erőltetni. Gondolkoztam még egy GoPro beszerzését, más kategóriájú videózás természetesen, de pár statikus megoldásra jó lenne, meg azzal is lennének bőven ötleteim"Super perfundo on the early eve of your day."
-
Peethy
őstag
válasz spanyoll #1712 üzenetére
Ugyanígy vagyok, de nem is az anyagi része jelenti a problémát, hanem az idő. Eszméletlenül sokat felemészt... anno csináltam, néha még mostanság is, és megdöbbentő, de 2-3 perces rövidfilmekkel lehet heteket dolgozni. Persze ha csak "hangulatfilmet" akarsz csinálni, akkor kimész, állítgatod a fókuszt, szép a kép és ennyi. Egyszer viszont tényleg jó lenne belevágni
[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
válasz #40935168 #1714 üzenetére
A szenzorok működési elvét még nem tanulmányoztam,az nem kell a szakdogához. De lehet megőrülök,és bedobom magam a mélyvízbe.
Az viszont biztos,hogy nem ilyen egyszerű,ahogy kifejtetted. ilyen elven kb nem is kéne állítgatni az ISO-t,csak azért hogy legalább a helyszínen lássuk a képet. Az utólagos expoállítás mindig rosszabb eredményt ad,mint a megfelelő ISO használata.(kivéve persze ha elve úgy rontjuk el picit az expót,hogy a nekünk fontosabb tartományból maradjon több info) szerk: Illetve amiről Te írtál,azt hívják kiterjesztett ISO-nak. Amikor a szenzor már "nem tudja",de ettől még feljebb húzod.De kíváncsiságból segítségül hívtam nigró modellemet.
Fixált rekesz,és a záridő-ISO párossal játszottam. ISO200-helyes expo, majd ISO6400-on azonos expo. Ezután ISO200 -5Fe-vel alulexpozva,és LR5-ben +5-el visszahúzva. Minden zajkorrekció OFF-ra .
Croppok:[link]
Nem állványról fotóztam,semmi alaposság,csak gyors kíváncsiság. nem hiszem,hogy kell magyarázat melyik-melyik[ Szerkesztve ]
Hodor. Hodor? Hodooor!
-
spanyoll
addikt
Az idő a legkisebb számomra, amit szeretek arra úgyis fordítok időt, ha éppen a videózásért vagyok oda akkor elbohóckodnék én heteket is ha arról van szó
A d300s jött még szóba, de most azért megint vegyek plusz x ezerért egy ugyanolyan vázat mint az enyém, hogy akkor még a sok kiegészítőt is meg kelljen vennem? Á...[ Szerkesztve ]
"Super perfundo on the early eve of your day."
-
dabgergo
őstag
-
törölt tag
Urak, Sigma AF 150mm f/2.8 EX DG HSM APO Macro OS milyen TC-t szeret igazán ? Nikont, Sigma-t vagy Kenko-t ? (Tul.képpen a 3 telekonverter márka képminősége érdekel, kevésbé az üvegé). Canon EF TC-vel nagyon szépen teljesít, de hát az nem opció..
-
Karima
őstag
És mi lesz a felhasználási területe?
-
csabika0001
senior tag
Olcsó fix, manuális, nagy fényű(1.2 v 1.4 v 1.8) obit keresek 35mm vagy 50mm környékén tudtok ajánlani valami márkát?
[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
-
flash-
veterán
válasz #40935168 #1710 üzenetére
nagyjából értem miről beszélsz és tök érdekes,de attól még gyakorlatilag mégiscsak jobb az alacsony iso a kisebb zaj és a normális szinek miatt...
engem egyre jobban zavar hogy lövök egy képet iso800-1600al és gyakorlatilag az egész kép sárgás-piros hiába állítok fehéregyensúlyt,szineket..
nézek ilyen összehasonlító grafikonokat több gép között de látszólag a grafikon alapján én nem igen látok eltérést..
vajon mért tünteti el a magas iso a normális szineket?[ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
Érdekes amit mondasz, ez tényleg szenzorfüggő, de azért meg lehet menteni a színeket és a kontrasztot is. Most utómunkáztam nemrég D7000 és D90 rawokat egymás mellett, ugyanolyan fényviszonyoknál sokkal többet kellett dolgozni a D90 WB-jével, hogy kinézzen valahogy. A sötétből felhúzott részeken piros árnyalatú lett az egész, tehát WB vissza, egy kicsit túl kellett húzni az expót (kb. 0.5FÉ-t), meg egy kis lilát ráadni, és úgy már jó volt.
-
Telomanikus
senior tag
Sziasztok
Valakinek van tapasztalata ezzel az obival? Sok jót olvastam róla és a vele készült képek is tetszenek. Megéri egy kezdőnek megvenni? (Jelenleg egy 18-105 f/3.5-5.6G ED DX VR obim van) -
TayRol
nagyúr
válasz Telomanikus #1727 üzenetére
majd' mindenkinek volt szerintem vele tapasztalta. jó kis obi, tökéletes választás ha arra akarod használni amire való.
-
A Zéé
addikt
ha tetszik a gyutáv, akkor nincs min gondolkodni, a vázadon van a helye.
És ha nem félsz a használtaktól, akkor 45k alatt is meg lehet kaparintani. Páraknak D7k-n, meg D90-en volt gondja a fókuszával, de nekem D3100-on sose.Just a simple Lineman...
-
flash-
veterán
én is erre gyűjtök már 1 évve (lehet júliusban lesz belőle valami)
szerintem elég jó obimeg úgy vettem ki hogy egy ilyen fix obin legalább van akkora "zoom" mint egy 18-105 ös obin
Mire való?
[ Szerkesztve ]
-
Throme
veterán
Lábzoommal akár több is
(#1734) Telomanikus:
"Azt hiszem vaku helyett ez lesz a kiválasztottam."
Ezt majd kitapasztalod. Nem biztos, hogy utána is így gondolkodsz majd.
f1.8 annyira kis DOF-ot ad, hogy azt meg kell szokni.
Ha nincs kéznél vaku, akkor természetesen jobb, mint egy kitobi.
De egy vakuval (úgy értem nem a pop-up beépítettel)....hhááát én inkább a 18-105-el kattintgatok alacsony iso mellett....
Szvsz a 35-ös fix úgymond kreatívkodásra jó.[ Szerkesztve ]
-
-
TayRol
nagyúr
válasz Telomanikus #1730 üzenetére
jaja, lábzoommal sokmindenre. nézegesd a kitobidat csak és kizárólag 35mm-en használva.
-
aleister
veterán
Az egy dolog, hogy tudsz cropolni, de mi lesz a 18-34mm-es tartománnyal?
Egyébként is helytelen a kijelentésed, mert a minőségi zoomok már ott vannak a fixek környékén képminőségben. Ne a legolcsóbb 18-105-os kitobihoz hasonlítsál.
(#1741) atok666:
Kb 120k elég jó ár érte.[ Szerkesztve ]
Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.
-
flash-
veterán
válasz spanyoll #1740 üzenetére
nyilván nem kifelékroppolásra gondoltam,mivel nagyítást irtam,csak arra gondoltam h ha croppol az ember akko jobban látszik ha valami nem éles-éles,most itt nem poszterméretre gondoltam hanem csak arra hogy ha croppolok egy fixxel készült képet akkor a minőség még így is szuper lesz egy kisebb pl 10x13as méretben..
én azért hasonlítottam a 18-105 höz mert a srácnak is az van,nyilveán egy több százezres obinál azért más a minőség...de csak arra akartam kilyukadni lényegében hogy azért egy fixet jobban lehet croppolni mint egy alap telét..de ezt csak én gondolom így persze nincs nagy tapasztalatom okoskodni sem akartam csak felvetettem,de ha hülyeséget irtam bocsánat[ Szerkesztve ]
-
zool1
őstag
-
Horbal
őstag
Abszolút megéri Én lehet el is adnám az enyémet - nem azért mert valami nem tetszik vele csak nem használom mióta megvan az 50 1.4D.
Ezért az árért ez egy remek optika
Ha aktuális, meg érdekel írj rám.
Balett cipőm nincsen nekem, de ha lesz én fő nem veszem!
-
törölt tag
De kellene. Minden képed egyfajta ISO-val készül natívban, csak a gépváz (vagy az ACR) húzza fel nagyobb iso-ra. A gépvázas erősítés annyiban különbözik, hogy ELŐRE tudod, hogy felhúzod majd később az iso nevű paramétert, ergo rövidebb ideig exponálhat a gép és megmerevíted vele a mozgást.
Tehát nem azt mondtam, hogy 1/10-en fotózol mindig iso100-on és beton, hanem hogy a rögzített nyers képadat eggy iso100 natívnak megfelelő szinten rögzül a NEF-be is, eltekintve attól az apróságtól, hogy kap egy "iso3200" tag-et, ami miatt eleve úgy jeleníti meg már minden (a felhúzott állapot lesz a kiinduló nulla mondjuk ACR-ben) illetve a záridőt annyival lerövidíti már fotózáskor.
A mintád jó, máshol lesz akkor az eb elhantolva. Ha rájössz valamire, oszd meg velem pls, mert utálok bután meghalni - lehet elektronikusan erősít amikor vázon állítasz iso-t, ahhoz képest, amit utólag ACR-ben húzol fel több EV-vel.. ? Nemtom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● PH!otósok beszélgetős offolós topikja
A topicba tilos bármilyen, keres, kínál, cserél típusú hirdetést beírni!
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vicces képek
- GPU-k mindörökké - a kezdetek?
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Mozilla Firefox
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Felmerült az Intel és az AMD egyesülése
- Milyen légkondit a lakásba?
- Tudományos Pandémia Klub
- További aktív témák...
Állásajánlatok