Hirdetés
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- Gurulunk, WAZE?!
Új hozzászólás Aktív témák
-
sz.j
nagyúr
Egy kicsit bővebb infó itt található a ventiszabályzó(k)ról.
-
sz.j
nagyúr
Ha még érdekel a téma, akkor itt láthatod a pontos és részletes kapcsolási rajzot.
És így néz ki készen a ventiszabályzó.
-
sz.j
nagyúr
válasz
forceberg
üzenetére
Ha szabad a tapasztalatomat elmondani ...
Az általam LM2941T-vel megépített ventiszabályzók (5,5-11,9V vagy 11,7V) még az Ultra Kaze 38mm-es 3000rpm-es 0,6A-os ventik esetében sem túl melegek.
Tartós használatnál, egy nagyon jól szellőző házban, melegek a bordák, de nem égetnek.
-
sz.j
nagyúr
válasz
kételkedem
üzenetére
"...A Lomexnél a kábel, huzal menűpont alatt van mindenféle színű 0.16mm-es vezeték."
Mondod Te..., valójában (bent voltam) csak sokkal vékonyabb és csak lila, ill. fekete vezetékük volt.

-
sz.j
nagyúr
válasz
kételkedem
üzenetére
"... Ha bemész az első villanyszerelési boltba, ott tudsz venni méterre is..."
A környékünkön több vill.szerelőanyagokat forgalmazó üzletben is voltam, de olyan vékony vezetéket sehol sem tartottak mint ami a ventiken van.
A Lomex-nél még nem tudom, hogy van-e, de a honlapjukon nincs ... -
sz.j
nagyúr
Srácok!
Hol lehet (méterre) olyan vastagságú vezetékeket (piros, fekete, sárga) venni mint amilyenek a ventiken vannak?
Esetleg a Lomex-nél árulnak ilyet?
-
sz.j
nagyúr
Ha jól fedő rajzeszközöd van, talán érdemes lenne kipróbálnod azt amit írtam, mivel még anno az "NDK-s ultramarinos tus korszakban" a legsűrűbb és legvékonyabb vonalak alá sem mart a vasklorid (pl. 0,3-as csőtollal szoktam ráírni a fóliára a kapcsolás infóit).
A gyorsaságról meg annyit, mivel a nyák úszik a klorid tetején (fólia lefelé van!), óhatatlanul könnyebb/gyorsabb a lemart részegykék eltávolodása, azaz a maratás.
Például amit most csináltam kb.145×75 mm-es panelt, azt ezzel a módszerrel kb. 7-8 perc alatt marta le. -
sz.j
nagyúr
"...Lötykölve vagy a nyákot mozgatva ezzel sem tart tovább 10 percnél a maratási folyamat."
Én mindig a vasklorid felszinére fektetve (rézfóliával lefelé, úgy hogy ne merüljön el) maratom a nyákjaimat. Így nem kell lötykölni és jól látszik, hogy hol tart a maratás, mivel a nyákjaim áttetszőek.
Arra azért nem árt figyelni, hogy nehogy légbuborék maradjon a nyák alatt, mert ott nem lesz lemarva a rézfólia.
-
sz.j
nagyúr
válasz
jaja1981
üzenetére
Mivel az LM2941T stabilizátor csak 1A-es, ezért szvsz ez a borda elég kell, hogy legyen.
És nem csak "átlag ventikhez", mivel pl. az Ultra Kaze 3000 rpm-es 0,6A-es (133,6 CFM ~ 227 m3/h) nem igazán nevezhető annak.Az elmúlt jó pár évtizedben én rajzoltam és maratom a nyákjaimat ..., sajnos ez a mostani nem a legszebbre síkeredett, mert a szemem már nem a régi ... Ráadásul már nem kapható a kedvenc NDK-s ultramarin vízálló tús sem, azzal szinte mindent meg lehetett rajzolni.

-
sz.j
nagyúr
Amúgy ezt a kapcsolást csináltam meg.
Pontosabban próbaképp csak egy csatornát, de már készül az 5 csatornál végleges változat is.
-
sz.j
nagyúr
"Le lehet tiltani a stabilizátort (azaz: lekapcsolni a kimeneti feszültséget) úgy, hogy nem kell aktív kapcsolóeszközt használni, hanem csak a nagyimpedanciás on/off lábat kell vezérelni kisszintű jellel...."
Mivel nagyon pozitív tapasztalatom van erről a stabilizátorról, érdekelne a kimeneti feszültség lekapcsolásának lehetősége is (aktív kapcsoló nélkül!).
Gondolom, hogy az alapkapcsolást ki kell valamivel egészíteni, de azt sajnos nem tudom, hogy mivel és hogyan.
Tudnál ebben segíteni?
Előre is köszönöm.
-
sz.j
nagyúr
"Nem bírtam magammal" és próbaként (pókhálósan) összedobtam az LM2941T stabilizátoros ventiszabályzó kapcsolást, az általad javasolt R1/R2 osztókkal.
Egy szóval jellemezve kiváló!Még egyszer köszi, hogy felhívtad a figyelmen az LM2941T stabilizátorral készíthető kapcsolásra.

-
sz.j
nagyúr
Bár az LM2941T fesz. szabályzós kapcsolás nem érdekel, de nem hagy nyugodni a gondolat, hogy tulajdonkép az ON/OFF kapcsoló használatával mit lehet elérni?

-
sz.j
nagyúr
A segítségeteket szeretném kérni mivel egy kicsit elbizonytalanodtam ....

Mint ahogy már a # 7707 hsz-ban is írtam egy többcsatornás (5) ventiszabályzót szeretnék építeni.
Ez lenne a többcsatornás ventiszabályzó végleges kapcsolási rajza.
A nyák tervezése során merült fel bennem a kétely, hogy nem okoz-e valami galibát (gerjedés, földhurkot. túlterhelést, vagy bármi mást) ha
- mindegyik csatorna a táp egy molexéről kapja a bemenő feszt?
- mindegyik csatornának közös a be és kimenő földje (GND.je)?
- mindegyik csatorna a kapcsolók segítségével megkerüli a feszültségszabályzót, és úgymond direktben, +12V jelenik meg a kimeneteleken?
- vagy bármi mást amire még nem is gondoltam?Előre is köszönöm a hozzáértők válaszát.
-
sz.j
nagyúr
Azért gondoltam erre az utóbbi elrendezésre, mert így nem lenne állandóan fesz alatt a stab áramkör.
Bár belátom, hogy csak ritkán, a keményebb tuningok alkalmával lenne így, többnyire 800 és 1000 rpm-re leszabályozva mennének a ventik.Köszönöm a felvilágosítást és a segítséget, az LM317T kapcsolások közül maradok az eredeti elképzelésem mellett, bár nagyon gondolkodom az általad említett LM2941T kapcsoláson is (pláne, hogy az osztók értékeit és a off/on kivezetés bekötését is megadtad).
-
sz.j
nagyúr
Meg tudnátok mondani, hogy az +Uki-nél (+fan) lévő 2 db dióda milyen legyen?

-
-
sz.j
nagyúr
Srácok, köszönöm az infókat!
Esetleg egy LM2941T-vel működő szabályzó áramkörre tudnátok adni egy kapcsolási rajzot?
-
sz.j
nagyúr
Elöszőr is köszi az infókat.

A feszültségesés miatt "terveztem be" a szabályzás nélküli direkt kimenetet, azaz ha a max fordulatra van szükségem (pl. "extrémebb" tuning esetén), meg legyen a 12V.
A másik véglet pedig az amikor nincs szükség a ventire és off-al ki lehet kapcsolni.
A köztes állásban (szabályzás), pl. kisebb tuningnál, pedig be lehet állítani az optimális fordulatot (zaj, légszállítás arányát)."... Az R1/R2 referenciaosztót pedig nem ártana kicsit átméretezni, mert ebben a formában simán le lehet tekerni nulla (pontosabban a referencia 1,2V-os) értékig..."
Esetleg tudnál valami optimális értéket ajánlani, hogy kb 5V és 10(11)V között legyen a póti szabályzása?
Természetesen ha van jobb kapcsolás amit tudnál ajánlani, azt megköszönném.
-
sz.j
nagyúr
Szeretnék csinálni egy többcsatornás (4-6) ventiszabályzót, de mivel egy-két dologban binyontalan vagyok, ezért a véleményeteket/segítségeteket szeretném kérni.
Az elképzelésem szerint a 12V-os fesz szabályzás nélkül menne a kapcsoló egyik állására és a szabályzó áramkörre, onnan a kapcsoló másik állására. A harmadik állás az off, azaz a venti ki lenne kapcsolva.
A legnagyobb terhelést jelentő venti a Scythe Ultra Kaze 3000rpm, 12V/0,6AAz elképzelt elrendezés:

A kapcsolás meg ez lenne:

Kérdésem az lenne, hogy
- az LM 317T-s kapcsolás elbirja-e a szabályzott venti (12V/0,6A) terhelését?
- a háromállású, lehetőleg miniatűr kapcsolóból és a pótméterből létezik olyan ami birja ezt a terhelést? -
sz.j
nagyúr
Srácok, egy kis segítségre lenne szükségem!
A 13. kerület, Lehel u. elején volt/van (?) egy alkatrész bolt, (ha jól emlékszem valami Lomex vagy mi volt a neve), azzal mi van, megszűnt vagy más néven fut? Mert nem találom a neten őket .....
De az is lehet, hogy én emlékszem rosszul a nevükre.Előre is köszi az infókat.

-
sz.j
nagyúr
válasz
Undoroid
üzenetére
Szia!
Természetesen négy különálló "csatorna" van, amiből csak az egyik ment tönkre.
Ha esetleg ez segít a tranzisztor azonosításában, akkor az egyik csatorna tranyóján nagyon halványan D 882 olvasható, és a tranyó kb. így néz ki (olyan mint egy BD 13x sorozat)
-
sz.j
nagyúr
Szevasztok!
Van egy Enermax UCA-08FATR4 négycsatornás ventiszabályzó előlapi panelom, aminek az egyik csatornája ma tönkrement. Hiába tekergetem a pótit, a venti meg se moccan de az alarm az szól.
Nem tudom, csak feltételezem, hogy nagy valószinűséggel a tranzisztor mehetett tönkre .... (egy 38 mm-es, 3000rpm-es Scyhte Ultra Kaze ventit szabályzott 1300-3000rpm között.) Típusszám nincs a tranzisztoron, valami BD...... sorozathoz hasonló, ha jól sejtem TO-225 tokozású tranyó.Kérésem az lenne, hogy ha valakinek volna egy kapcsolási rajza, vagy esetleg biztosan tudja, hogy milyen tranyó van az előlapi panelon, légyszi azt ossza meg velem.
Köszönöm.
-
sz.j
nagyúr
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Van egy kíváló Enermax UC-A8FATR4 4 csatornás előlapi panelem (Ultimate Fan Control), ami ragyogóan funkciónál, csak egy apró "bibije" van.
A ventilátorok fordulatszabályzásának tartománya 1000-9999 rpm között van és ha 1000 rpm alá csökkentem a fordulatot, akkor kb. 10 sec-ig csípog a beépített vészjelző.Kérdésem, hogyan tudnám átalakítani úgy az elektronikát, hogy az alsó fordulatszám, vagyis a riasztás szintje pl. csak 700 rpm alatt legyen?
Esetleg az a megoldás is érdekel, hogy a csípogót kiforrasztom a panelből, de tartok töle, hogy ekkor valamilyen (milyen???) értékü ellenállást kellene a csípogó helyére bekötni.Előre is köszi a segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 11 Pro 64GB Midnight Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3372
- Yurbuds Ironman fülhallgató
- RTX 5090-es, 5080-as stb... GAMER laptopok + dokkolók + licencek
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest