Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1001) Gergello


Gergello
addikt

Bővebben: link

szerk: megnéztem megint a linket amit adtál, de akkor itt vagy én vagyok vagy a a right-hotz nem ér hozzá semmi

szerk 2: hülye vagyok kérem akasszon fel, jólvan mostmár értem
de a kábelben csak 2 ér fut nem 3
[Szerkesztve]:Y

[Szerkesztve]

(#1002) Gergello


Gergello
addikt

up

(#1003) And válasza Gergello (#1000) üzenetére


And
veterán

Mi az, hogy külön kell az árnyék :Y? Árnyékolt az a kábel, vagy sem? Az árnyékolt kábel nem úgy készül, hogy Te utólag leárnyékolod alufóliával, az gyárilag olyan (persze nem alufóliával van árnyékolva :D). Az eladó meg mit mondott v. kérdezett?

[Szerkesztve]

(#1004) Gergello válasza And (#1003) üzenetére


Gergello
addikt

mondtam: 2 m árnékyolt kábelt lesz még , 2 eres!
eladó: az baj ha külön vaz az árnyék?
én: :Fnem

nah ennyi volt kérem szépen

(#1005) And válasza Gergello (#1004) üzenetére


And
veterán

Ja, akkor olyan kábelre gondolt, amit szét lehet húzni, nem? Két ér megy külön-külön, és mind a kettőnek külön van az árnyékolása (pl. fejhallgatókhoz vagy 1 pár rca-dugóhoz ez nagyon jó, mert nem kell leágazást csinálni a két jel közös - árnyék - vezetékéhez). Ez gyakorlatilag 2 darab 1ér+árnyékolt kábel, lazán összefogva és egymás mellett vezetve (középen gyengítve a külső szigetelés, hogy kézzel szétszedhető legyen). Ilyet kaptál?

(#1006) Gergello válasza And (#1005) üzenetére


Gergello
addikt

igen, pontosan ez az, ezzel ugye megoldható ami nekem kell?
de ha ball signál, jobb signál, GND, akkor ez 3 nem ?:F

(#1007) And válasza Gergello (#1006) üzenetére


And
veterán

Persze hogy megoldható: a két árnyékolást összekötöd a csatlakozóknál, és kész. Mechanikailag ugyan nem tökéletes, mert ezt a nem körkeresztmetszetű - ha együtt nézzük - kábelt kicsit nehezen lehet beletuszkolni a jack dugó házába. Ha az műanyagból van, akkor főleg nehéz, mert még rá is kell tekerni a végén ezt a burkolatot a helyére, a műanyagház kábeltörést akadályozó vége meg nagyon szűk szokott lenni. Úgyhogy ehhez a kábelhez jobb a fémházas jackdugó, még ha kicsivel drágább is (szvsz. amúgy is tartósabb kivitelű).

(#1008) Gergello válasza And (#1007) üzenetére


Gergello
addikt

már műanyag van, megoldom, fentebb van egy linekn egy kép, megnéznéd vhogy úgy kell?

Bővebben: link

[Szerkesztve]

(#1009) And válasza Gergello (#1008) üzenetére


And
veterán

Hát ezt innen meg nem mondom tutira, de ha így ''csengetted ki'' multiméterrel akkor biztosan.. Ezt egyszer [w] kolléga is kérdezte már, meg be is linkelt egy fotót, de a kép már nincs ott. Nézz körül a #202-es hsz. környékén, hátha a szövegből is kiderül.

(#1010) Gergello válasza And (#1009) üzenetére


Gergello
addikt

működik:D
:Y:R:C;]
és nem multiméterztem semmit:D

kössz segítséget:R

[Szerkesztve]

(#1011) $ válasza LukE (#989) üzenetére


$
tag

Feszültséggel nincs gond, nem részegen kell használni, meg nem kell belenyúlni, és nincs gond. Meg már kb négyszer csapott meg a 230, de még élek :) Trafót talán tudnék eszkábálni, hogy alacsonyabb legyen a feszültség, de a magasabb feszültség az jobb :) De ha nagyon muszáj, akkor AT-s tápról is tudom hajtani a cuccot.
ui:mi az a ''diodahid'' az diódahíd akart lenni?
ui2: megcáfoltam azt, hogy vezeti a víz az áramot: beledobtam a számgép tápkábelét egy üveg vízbe, és turbó sebességgel elkezdte bontani a vizet :DD Meg beletettem a vízbe egy elektromotort, és faszán működött :DD

(#1012) $


$
tag

Na kész az elektromágnes. Hogyan erősebb? Ha három 260-as szög alkotja a vasmagot, vagy ha csak egy?

(#1013) LineLord


LineLord
tag

HI!

hdd-men egy titan wave 3600rpm-es hűtő van, es aht igen... hangos, de nem gyengen. probaltam bd305-os tranyo + 200ohmos poti, de hat meg ugyis hangos volt(08v-12v közt alította a feszt.). Nah szal mien szabalyzot ajanlotok, amit hazi barkacsba össze tok dobni, es ocson :)

Amuyg a shutdown.hu-ra keresünk cikk írókat tuning, modidng temaban, ha erdkel mail me, vagy Lin3Lord/ircnet :))



[Szerkesztve]

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1014) Gergello


Gergello
addikt

2 db 1,5 voltos ceruzaelemről 100%os hatékonysággal/ egyik led sem halványul el, hány drab ledet hajthatok meg? úgy 3 db közepesen erőset szeretnék elég vagy 9 V-s kell?

(#1015) And válasza Gergello (#1014) üzenetére


And
veterán

Ha az elemeket sorbakötöd és nem kék v. ''fehér'' ledeket akarsz meghajtani, akkor jó sokat megtáplálhatsz 2db. AA-elemről, persze az üzemidő rovására. Azonos fajtájú ledeknél is inkább rakj kisértékű soros ellenállásokat (egyenként) a ledek elé, hogy hosszútávon se múljanak ki. Ez egyben segíti az egyenletes árameloszlást is a ledek között.

(#1016) Gergello válasza And (#1015) üzenetére


Gergello
addikt

nem lenne sok 1 db piros és 2 vagy 3db sága. De ha 3 voltotsak a eldek és 3 voltot kapnak akkor minek elé ellánállás?

(#1017) And válasza Gergello (#1016) üzenetére


And
veterán

Ha vegyes színű ledeket használnál 3V körüli közös tápfeszültségről, akkor a ledek eltérő nyitófeszültsége miatt mindenképp kellenének ellenállások. Ezek ráadásul led-típusonként különböző értékűek, ha minden leden azonos áramot szeretnél. Egyébként meg azért is ajánlott a használatuk, mert az árameloszlás ellenállások nélkül nem feltétlenül lesz egyenletes még tök egyforma fajtájú ledeken sem. E topik első néhány x10 hozzászólásában kitárgyaltuk már egyszer a témát. Nincs olyan, hogy ''3V-os'' led, csak olyan, amelyen a megengedett üzemi áram környezetében sacc per kb. 3V fog esni (-> áramgenerátoros táplálás!). Mellesleg ekkora nyitófeszek tipikusan nem a zöld, (infra)vörös, narancs és sárga színűeknél fordulnak elő, inkább a kék és ''fehér'' ledek közelítik/haladják meg. Ez a bizonyos feszültség, amely az üzemi áram mellett esik a leden, nem állandó, ha stabil áramot tételezünk fel. Márpedig a led fényereje a nyitóáramával áll egyenes arányban, nem a nyitófeszültségével. Stabil áram esetén a nyitófesz csak ''beáll valahová'', egy olyan értékre, amely nagyban függ a led színétől (a félvezető réteg + szennyezés anyagától) és a félvezető réteg hőmérsékletétől, de - meredek U/I karakterisztika esetén - csak kevéssé függ a ledet működtető áramtól. Ez visszafelé azt jelenti, hogy stabil feszültséggel táplálva a ledet (feszültséggenerátoros üzemmódban) a nyitóáram igen erősen hő- és színfüggő lehet, áramkorlát nélkül rövidebb-hosszabb idő után pedig a túláram kinyírhatja a ledeket. A helyzeten az elemek saját belső ellenállása némileg javít, de pont a friss elemeknél ez még elég kicsi érték.

[Szerkesztve]

(#1018) Gergello válasza And (#1017) üzenetére


Gergello
addikt

Értem / mármint a feket srokat, illetve a szürkéből az utolsó párat:D/ kösz!
Később még jövök majd neoncsővel kapcsolatban is, bár ez utóbi még kétséges.

(#1019) djsunny


djsunny
aktív tag

Sziasztok!
Van egy nagyon idióta kérdésem. Nekem még soha nem volt UV cső a számítógépemben. Most tervezem a beszerelését, de nem tudom hova helyezzem el. Chieftec házam van és a tápegységem kábelei UV aktívak! Ha a ház aljába rakom akkor takar a videókártya és a kilógó vincsi. Ha a ház tetejébe akkor meg a házmerevítés zavar be + a táp teteje.
A kérdésem az lenne, hogy hova rakjam ezt a csövet! Vagy bárhova is rakom elég ereje van és bevilágítja az egész házat? Nem nyomja el a fényét a többi világító bisz-basz?
Akinek van UV-ja és más világítós cucca segítsen please. Thx

[Szerkesztve]

(#1020) LineLord válasza djsunny (#1019) üzenetére


LineLord
tag

Ha se felülre, se alulra akkor hat pl csinalhatsz oylat, hogy fogod damilt és belőgatod, viz szintesen, vagy kikötözöd függőlegesen :) vagy rakd a bővitő slotok tetejehez.

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1021) Noddy


Noddy
senior tag

Hellosztok.

Lenne egy kérdésem, nem biztos, hogy itt kéne feltennem de túl sok moddos totyik van és ez volt a legszimpibb.
Csinált-e már valaki vasútmodelles modot, és hogy a sínek ha áram alatt vannak mennyire zavarhatják az elektronikát, elég-e ha a sín fémcsőben fut a házon belűl. Elvileg a fémháznak árnyékolnia kellene, nem?

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#1022) Noddy


Noddy
senior tag

UP, remélem hogy választ is kapok, vagy mondjátok hogy eleve kudarc az ötlet.

Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.

(#1023) LineLord válasza Noddy (#1022) üzenetére


LineLord
tag

Sztem nem naon zavarbe, mert az hány volt? emlékeim szerint 12V, nem? anank nem kéne bezavarnia szvsz, de ki tudja

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1024) Side_


Side_
aktív tag

Hi! Tud valaki 3kerben, vagy a közelében olcsó neont? (Csak neon, minden nélkül. Se inverter se semmi '' számomra fölösleges'' cucc.) Kikötések: 2x~30cm, zöld szín.
///Egyébként szerintetek ez működik autóneonnak (Dietz) a vezérléséről? (mert elvileg kéne neki)_még villogtatni is tudná !elvileg///
Vagy véletlenül nem tudja valaki, hogy a Dietz az mekkora feszt támaszt?

Ha valaki tud, segítsen pls!
ThnX!

Ja, és fontos lenne, hogy minél töb üzemúrát bírjon.
Valahol olvastam, hogy a TT kb 10x annyi ideig bírja, mint pl a revoltec. (Ez igaz?)

''Van visszajelzés, tehát vagyok!''

(#1025) flacika


flacika
tag

Sziasztok!

A következő dolgot szeretném megvalósítani:
Adott egy vízhűtés, és egy 12cm venti a radiátoron. A névleges ford. egy 10K-s potival(gyárilag) 1300-2600-ig állítható. Szereztem 1 hőm. szenzort ami a víz térben figyel és 29°C-on 8,52 Kohm 35°C-on 6,66 Kohm az ell., persze lemértem hitelesített hőmérővel 10-45°C-ig minden ponton hogy mennyi. A gyári potival attól függetlenül hogy 0-10 Kohm, 4,75 és 3,25 Kohm között megy végbe a teljes fordulatszám változás. Most egy 8V-os stab. IC-ről megy a ketyere, így kb 800-1600 a rpm.
Kellene egy olyan kapcsolás ami egy potival beállított vízhőm. elérésekor(pl.30°C, itt a szenzor 8,16Kohm) mondjuk 5V-ról megemelné a feszt pl. 8-10V-ra.
Remélem elég érthető voltam.

Valaki hozzá értő emberke tudna nekem ebben segíteni?

Thx

(#1026) LukE válasza flacika (#1025) üzenetére


LukE
veterán

Gondolom valami termisztor vagy ahsonlo allatrol van szo, ami ugy altalaban nem igazan linearis. Nem tudom, hogy milyen pontos szabalyozast szeretnel, ha eleg a ket lepcso, akkor elvileg kell egy komparator(szenzor ellenallasa az elore beallitott alatt/folott van-e), es valami teljesitmeny fokozat melle, ami a ventinek adja a tapot. Analogos tudasom kb itt ki si merul, de ha tudsz angolul, ajanlom a google-t:)

Eegyebkent meg egyszerubben kiprobalnam azt, hogy mi van, ha parhuzamosan kotod a potit es a szenzort. Szerintem egy kis poti tekergetessel, es probalkozassal ennyivel is kielegito eredemenyt kapsz. (es nem fog ugralni a venti fordulatszama, ha a viz homerseklete 30°C korul ingadozik)

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1027) flacika válasza LukE (#1026) üzenetére


flacika
tag

Így van nem lineáris, először fokozatmentes állításon gondolkoztam ezért párhuzamosan kötöttem két ilyen szenzort, igy az eredő ell. kb jó is volt(mivel egyformák igy durván a fele, tehát 28 °C-on kb 4,7Kohm 35 °C-on 3,3Kohm) szabályozgat is rendesen de még mindig kevés az ell. változás. Még kisebb °C vált.-ra még nagyobb ell. vált. kellene. Ha ugye fix ellenállatot teszek mellé, még kisebb lesz az eredő változás.
No ezért gondoltam arra hogy legyen 2 lépcsős majd belövöm úgy hogy ne tikitakizzon ha nem jáccok úgyse meleg a víz, ha meg megy a proci úgyis 30 fok felett van.
Azért még várom olyan emberke jelenkezését aki esetleg egy rajzot is tudna linkelni. :))

Thx

(#1028) LineLord válasza flacika (#1027) üzenetére


LineLord
tag

Hi.

http://tuningnet.hu/cikkek/vezerlo/
vmi iylesmire gondolsz nem?

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1029) flacika válasza LineLord (#1028) üzenetére


flacika
tag

Ez nem lenne rossz, csak egyrészt ugye ezt a fajta termisztort hogy teszem víztérbe, meg hogy mennyit emel a fordulaton azt nem írja a srác.
Végülis meg kéne építeni akkor kiderülne(majd lehet holnap összedobok egyet próbára).
Ja meg nekem kellene rpm control azt viszont ezzel sajna nem lehet. :(

Azért köszi :)

(#1030) LineLord válasza flacika (#1029) üzenetére


LineLord
tag

vmeik blokk-ba csiálj 1 furatot, ahova ezt teszedbe, vagy vhol a csőben iktass be 1 rez csövet 2-3cm hosszút, arra meg rögzítsdrá a termisztort :)

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1031) flacika válasza LineLord (#1030) üzenetére


flacika
tag

Jaja úgy meg lehetne oldani, csak szereztem gyári krómozott T elágazókat frankón beleépítettem a termisztorokat, amik vízmentesek, meg kiméregettem fokonként, úgyhogy van már benne munkám bőven.(meg tök dizájnos lett) :)
Elvileg most szabályzott a venti, de az a baj hogy ha csak netezek, stb. akkor elég ha forog 6-700-at, ha meg megy a proci 100%-on ott már jó lenne akár 2000 rpm is(főleg hogy a Vga még rajta sincs a körön), és ezzel a megoldással max duplájára emeli a fordulatot. Ezért lenne jó a feszt. kapcsolgatni pl. 5V vagy 10V.

Tehát ahogy írtam ha lehet maradok a két lépcsős megoldásnál, majdcsak lesz rajz erről a komparator kapcsolásról.

De azért köszi az ötletet :)

(#1032) LukE válasza flacika (#1031) üzenetére


LukE
veterán

ha tudsz anogolul, akkor akkor szerintem nezd meg monggyuk a lomex vagy elektrokontha netes arlistajat, hogy milyen komparatoruk van raktaron, szedd le az adatlapjat, es abban alt. van reszletes leiras a csipprol, es nehany pelda kapcsolas.

(beleneztem az elektrokontha listajaba, monggyuk LM319 hasra akar meg jo is lehet. Rajz ugyan nincs, de altalaban bekotod a VCC-t tapfeszre (akar 5, akar 12V), GND foldre, In1(+) es In1(-) labak kozul egyikre egy feszultseg oszto a termisztorral es egy ~5-10k-s ellenallassal, masikra egy potmetert. Az Output labon attol fuggoen van magas vagy alacsony fesz, hogy melyik bemeneten van magasabb feszultseg. Es az Output labat kell valahogy radrotozni egy teljesitmeny fokozatra (stab IC, vagy vagy hogy csinalod most), mert magaban csak 25mA-t tud kiadni (kb egy led-re eleg ennyi aram).
Nemtom, mennyire ertesz az elektronikahoz, szolj ha nagyon hadartam:)

Azert az vicces, hogy tobbe kerul nehany forinttal, mint egy ATTiny13, ami ugyan analog szempontbol talan nem olyan pontos, de megis egy mikrokontroller, es picivel tobb dolgot meg lehet csinalni vele, mint ket komparatorral :))

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1033) flacika válasza LukE (#1032) üzenetére


flacika
tag

Hát az angol tudásom hagy némi kívánnivalót maga után, de persze értem amit leírtál majd ránézek csak sztem holnap.

Köszi az infot :)

(#1034) LineLord válasza flacika (#1033) üzenetére


LineLord
tag

7808 fesz. stab IC + ~200Ohm-os potméter-t nyomj a földre.
Manualisan zsabalyzod, ugy akarmikor fixen tarthatod fordulatot. 8-12V között pedig a feszültséget. :)

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1035) LukE válasza LineLord (#1034) üzenetére


LukE
veterán

egyreszt 8 es ~10.5, masreszt szerintem vedd be a ma esti kavinto adagod, ha mar nem emlekszel arra, hogy delutan irta flacika, hogy hova/hogyan is kellene ez az ize:)

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1036) LineLord válasza LukE (#1035) üzenetére


LineLord
tag

Tdom h hova/hogyna kene, cska ezt igy megjegyeztem, hogy igy akarmikor ugy allitja ahogy akarja ;) :)

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1037) Gergello


Gergello
addikt

A power és a hdd ledet szeretném lecserélni, de nem tudom hány voltot kapnak?
és nélkül nem tudom mekkora ellenállás kell eléjük...
megmondaná valaki? thx

(#1038) And válasza Gergello (#1037) üzenetére


And
veterán

No, még mindig a ledek.. Szerintem csak cseréld ki, és kész ;]. A házba szerelt ledek táplálása már kellőképp áramgenerátoros, egyszerűbben szólva valszeg. vannak előttük áramkorlátozó ellenállatok. Mivel az eredeti darabok (vörös és zöld (?) ) nyitófeszültsége amúgy is a legkisebbek közül való, nem lesz nagy galiba belőle, ha azokat más színűekre cseréled. A trendi kék ledeknél pl. a nagyobb nyitófesz.-igény azt eredményezi, hogy az új ledek árama még kisebb is lesz, mint az eredetieké.

(#1039) Gergello válasza And (#1038) üzenetére


Gergello
addikt

ok :D ha egyszer elkészül majd csinálok már képket az egész gépről

(#1040) LineLord


LineLord
tag

amugy emg fogod a fesz mérőt, és +meg - hoz oda cuppantod vegeit
oszt adsz neki. :) es akko maris megtod mekkora a nyitofesz ami ott van a ledeknek :)

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1041) BaLinux válasza Noddy (#1021) üzenetére


BaLinux
tag

Hát ez milyen ''állat'' ötlet már, ilyenről még nem hallottam, hogy vasutat a házba... :)
A kérdésedre válaszolva, mivel a modellvasút egyenfesz táplálású, ezért semmit nem fog zavarni. Mármint maguk a sínek. Ha a tápfeszültség stabil, nem csinál semmilyen interferenciát ami a gépet jobban zavarná mint a saját maga által keltett sok ronda felharmonikus...
Igen, a zárt fémfelület ideális esetben teljesen árnyékol mindent.

Ebben valami mozgó jármű is lesz, vagy mi ez?

(#1042) Gergello válasza LineLord (#1040) üzenetére


Gergello
addikt

jajj, csak pont nincs itthon mutliméter

(#1043) flacika válasza LukE (#1032) üzenetére


flacika
tag

Na megvan a rajz, megvettem a cuccot is hozzá (670Ft az egész), már csak össze kell raknom. LM311N-nel lesz megoldva. :)

(#1044) flacika válasza LukE (#1032) üzenetére


flacika
tag

Na megcsináltam a kütyüt itt egy pár kép róla:

Bővebben: link
Bővebben: link
Bővebben: link
Bővebben: link

(#1045) LukE válasza flacika (#1044) üzenetére


LukE
veterán

[kép]

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1046) LineLord


LineLord
tag

hm. jolett!

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

(#1047) killahdrums


killahdrums
senior tag

Hi all!!!

Infó kéne ''droop mod''-ról! A P4C800-E Dlx lapomon szeretném megcsinálni.

Kerestem a guglin de nem nagyon találtam számomra érthető infót, csak pár képet...



Valaki, aki elektronikai guru és netán csinált is ilyet segíthetne... :)

There is no God, just Technology...

(#1048) LukE válasza killahdrums (#1047) üzenetére


LukE
veterán

szerintem inkabb tuningos totyikban erdeklodj, mert a droop mod valami elektros-tuningos altal megcsinalt dolog lehet, amit lemasolni egyszerubb, mint ujra kitalalni.

''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι

(#1049) killahdrums válasza LukE (#1048) üzenetére


killahdrums
senior tag

...igen, azt tudom, hogy két kis bizgentyűnek a lábát kell összedrótozni az alaplapon, beiktatva valami ''resistror''-t vagy ellenállást vagy mittudomén, kérem kapcsolja ki. :DDD

A lényeg, hogy arra való, hogy a vcore terhelésnél ne essen le (droop), így sokkal jobban tuningolható a proci.

Pár képet meg fórumot találtam...

Bővebben: link
Bővebben: link

[kép]

Még bogarászom a dolgot, de valaki aki ért az elektronikához (mondjuk Te), segíthetne... :)

There is no God, just Technology...

(#1050) LineLord


LineLord
tag

tuningnet.hu-n tuning.pages4u.hu-n nezz körül pl :)

Nem a győzelem a részvétel, hanem a fontos!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.