Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#12001) Bari válasza moha21 (#11999) üzenetére


Bari
Modder

Szegény proci, jól összekenték :O
Az olcsó ezüst pasztának nevezett förmedvények meg addig láttak ezüstöt míg mellé tették az ezüst gyűrűt vagy láncot, legtöbbször alumínium oxidot tartalmaznak, ami meg nem vezet, persze a felületet szépen megfogják, alig lehet eltávolítani, de a denaturált szeszes fogkefés /körömkefés súrolás használni szokott.

Üdv: Bari

(#12002) moha21 válasza Bari (#12001) üzenetére


moha21
addikt

Tényleg alu oxid, ezt már ovloastam valahol. anno Barton CPU-t úgy lehetett szorzómentesíteni, hogy azt hiszem a L2-es pontokat rövidre kellett zárni, próbaképpen grafit ceruzával csináltam és működött.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#12003) Bari válasza moha21 (#12002) üzenetére


Bari
Modder

A fentebb linkelt vezető ezüstfestéket elég sokszor használtam ilyenre is, az újabb revíziós procikon már trükközni kellett, mert ha csak simán áthúztad a lézerrel mart árkot a két érintkező között, el sem indult a proc, mert az árokban is vezető réteg volt, fel kellett tölteni valamilyen nem vezető anyaggal, legtöbbször pillanatragasztót használtunk ilyenre, és úgy rövidre zárni a két kis érintkező felületet, régi szép idők :D

Üdv: Bari

(#12004) Wind-Storm válasza Bari (#12001) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Ezt az összefogós makacsságát én csak újabban tapasztaltam, de elég is volt belőle.
A kedvencem az volt amikor az i5-ös procim érintkezőit összefogta a szélén aztán csak ablaktisztítóval sikerült leszednem... :O de sikerült szerencsére :D

(#12003) Bari

Milyen árok amúgy? :F

[ Szerkesztve ]

(#12005) Lompos48 válasza moha21 (#12002) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Sok értelme ezt vitatni nincs, de megjegyezném, hogy az alumínium oxid (Al2O3) egy nagyon finom fehér por. Valamikor a hűtőpasztát kizárólag abból gyártották szilikonolajjal keverve. Érdekességként: felboncolva egy AC188 vagy ASZ15 típusú germániumtranzisztort, abban is megtalálható ez a paszta. Arra szolgál(t), hogy a germániumlapkától a tokra vezesse a disszipált hőt. Ezért anno nem dobtuk el a halott tranzisztorokat (egy ASZ15-ben simán volt 2 régi processzorra való paszta).

(#12006) Bari válasza Wind-Storm (#12004) üzenetére


Bari
Modder

Ha megnézed moha21 által betett linket, a kis érintkező pöttyök között néhol látni sötétebb foltokat, az az az árok amiről írtam, mondjuk tehettem volna idézőjelek közé a méretei miatt de sebaj :P

Lompos48: igen az aluoxid fehér por, de előszeretettel használják az ezüstnek mondott pasztákban is valami színezékkel keverve, de attól, hogy olyan a színe még nem vezet, ezüstöt ténylegesen csak a drágább paszták tartalmaznak de azok vezetnek is.

Üdv: Bari

(#12007) Lompos48 válasza Bari (#12006) üzenetére


Lompos48
nagyúr

...igen az aluoxid fehér por, de előszeretettel használják az ezüstnek mondott pasztákban is valami színezékkel keverve...

Talán kicsit másképp: Nem oxid és nem színezve, hanem alumínium por. (Köz)tudott, hogy az alumínium felszínén natív módon oxidréteg van, ami védi a mélyebb oxidálástól (amilyen pl. a vas rozsdája). Ez a fémpor szilíciumolajban, ami beleissza magát az oxidrétegbe olyan granulátumot alkot, ahol fémszemcse soha sem fog érintkezni fémszemcsével. Tehát bármilyen mennyiségben szigetel minden irányban.
Van ilyen epoxy alapú ragasztóm is (Omniplus rapid) 2 komponesből, egy folyékony , mézszerű gyanta és nagyon finom alu por. Két aludarabot ragasztva vele a varrat kinézete olyan mint egy szép hegesztés, vezetőképessége ellenben nulla.

(#12008) Bari válasza Lompos48 (#12007) üzenetére


Bari
Modder

Mindig tanul az ember valami újat :R

Üdv: Bari

(#12009) Wind-Storm válasza Bari (#12006) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Hm.. érdekes, még nem is láttam, legalábbis nem figyeltem meg, hogy ilyen árkok lennének az érintkezőpöttyök között.
Már csak azt nem értem, hogy miért nincs mindegyik között?

(#12010) Bari válasza Wind-Storm (#12009) üzenetére


Bari
Modder

Ahol a kis 'árok' van ott lézerrel megszüntetik (elvágják) az összeköttetést a két érintkezőpont között, ezzel beállítva a proci valamely paraméterét, hogy pontosan mik ezek a paraméterek és melyik érintkezősor mire jó már fogalmam sincs, rég volt hogy ilyen témával foglalkoztam, de egy biztos a szorzót biztosan lehetett állítani íj módon.

Üdv: Bari

(#12011) Wind-Storm válasza Bari (#12010) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Ez furcsa, mert semelyik két pötty nincs összekötve ha jól látom... ezek szerint ami volt, azt is elvágták volna?

(#12012) Doki16 válasza Bari (#11994) üzenetére


Doki16
addikt

Köszi a választ.

Keresgettem ebay-en, vajon ez is hasonló dolog lehet? [link]

A Tyrannosaurus Rex legközelebbi ma is élő rokona: a csirke.

(#12013) Bari válasza Wind-Storm (#12011) üzenetére


Bari
Modder

Az összekötések nem a felületen vannak hanem a felső réteg alatt, ha van ilyen proci kéznél nagyítóval erős fény alatt nézd meg a kis pöttyök környékét, a fentebbi képen sajnos nem látható.

Üdv: Bari

(#12014) Bari válasza Doki16 (#12012) üzenetére


Bari
Modder

Amit linkeltél az egy vezető ragasztó, talán még jó is lehet, de ki kellene próbálni, az ára mondjuk nem vészes.

Üdv: Bari

(#12015) Lompos48 válasza Doki16 (#12012) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Az az, ami kell neked. Írja ott az eBay-en lennebb a tulajdonságoknál, hogy: "In one easy step, one can make low voltage AC and DC electrical connections without soldering or heating."

(#12016) mr_ricsi válasza Lompos48 (#12005) üzenetére


mr_ricsi
veterán

"az alumínium oxid (Al2O3) egy nagyon finom fehér por. Valamikor a hűtőpasztát kizárólag abból gyártották szilikonolajjal keverve."

Zink-oxidból gyártották. És ma is abból van a villanyszerelési boltokban kapható, egyszerű, mezei hővezetőpaszta.

A procikhoz meg mindenféle marhaságot kitalálnak, van zink-oxid- és szilikon-mentes is. Az ezüsttartalmú paszták néhány százalékban -legfeljebb 5%- tartalmaznak ezüst-oxidot. De a szürke színt újabban adhatja grafit por is.

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#12017) Lompos48 válasza mr_ricsi (#12016) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Zink-oxidból gyártották. És ma is abból van a villanyszerelési boltokban kapható, egyszerű, mezei hővezetőpaszta.

Húsz évig a gyártás tövében ettem a kenyeremet... :K

A Zink-oxidot (magyarul cinkvájsz :) ) - kérdezd meg nagymamádat - valamikor a tornacipők fehérré varázsolására, meg festésre használták. Lehet manapság használják azt is, ha nem másképp Al2O3-mal keverékben.

Kiegészítésként:

For comparison, the approximate thermal conductivities of various materials relevant to heatsinks in W/mK are:
Air 0.034
Thermal grease about 0.5 to 10
Unbranded grease typically 0.8;[1] some silver-and graphite-based greases claim about 9
Aluminium oxide (surface layer on aluminium) 35
Steel About 40, varies for different types
Aluminium 220
Copper 390
Silver 420

[ Szerkesztve ]

(#12018) Wind-Storm válasza Lompos48 (#12017) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Ezt a rövid kis szöveget igazán lefordíthattad volna magyarra, (én ugyan max. 1-2 szót ha nem értek belőle, de mi van mondjuk egy németessel?) hátha mást is érdekel...

(#12019) Lompos48 válasza Wind-Storm (#12018) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Röviden: különböző anyagok termikus vezetőképességét hasonlítja össze, tulajdonképpeni célja az aluoxid kiemelése volt, miközben a cinkoxidot nem sorolja fel. Annyit hozzáteszek még, hogy mindezek ellenére a ZnO komoly szerephez jut a tokozásnál használt kerámiákban.

De nagyon messze jutottunk a fóliajavításból kiindulva. :)

(#12020) Wind-Storm válasza Lompos48 (#12019) üzenetére


Wind-Storm
őstag

:R :D

(#12021) mr_ricsi válasza Lompos48 (#12017) üzenetére


mr_ricsi
veterán

Ha már a wikipédiából idézel, akkor azt a részt sem lenne szabad elhallgatnod, ami nem azt mutatja, hogy a ZnO-ot csak tornacipőkhöz használják:
"Thermal greases use one or more different thermally conductive substances:

Ceramic-based thermal grease has generally good thermal conductivity and is usually composed of a ceramic powder suspended in a liquid or gelatinous silicone compound, which may be described as 'silicone paste' or 'silicone thermal compound'. The most commonly used ceramics and their thermal conductivities (in units of W/(m ·K)) are:[4] beryllium oxide (218), aluminum nitride (170), aluminum oxide (39), zinc oxide (21), and silicon dioxide (1). Thermal grease is usually white in colour since these ceramics are all white in powder form. These figures are for bulk material, not thermal grease.
Metal-based thermal grease contain solid metal particles (usually silver or aluminum). It has a better thermal conductivity[citation needed] and is more expensive than ceramic-based grease.
Carbon based. There are products based on with carbon-based conductors, using diamond powder,[5][6][7] or short carbon fibers [1], they have the best thermal conductivity[citation needed] and are generally more expensive than metal-based thermal grease.
Liquid metal based. Some thermal pastes are made of liquid metal alloys of gallium. These are rare and expensive.
Phase Change Metal Alloy (PCMA) is not a "grease" but another type of Thermal interface material. The design consists of a sealed alloy metal pad that needs to be "reflowed" under high heat (typically 90-100C.) The alloy on the inside of the seal will change phases, and fill all the micro-voids. Since this material is made of mostly metal alloy, the thermal properties of this interface material are very good."

forrás: [link]

És még egy link:[link]
Meg egy Biztonsági adatlap, amely szerint nincs is a ZnO-on kívül más oxid a termékben.
[Ez] pedig még egy, ami szerint 60-80% a ZnO aránya a termékben.

[ Szerkesztve ]

Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!

(#12022) Lompos48 válasza mr_ricsi (#12021) üzenetére


Lompos48
nagyúr

Bocsánatot kérek, hogy exkluzivitást követeltem a Al2O3-nak. Utána ellenben elfogadtam, hogy lehet más is, keverék stb. :R Kösz' az információkat, tanultam ismét valamit. Végülis úgy néz ki: ahány ház, annyi szokás.

Ugyanakkor ismételten előjön ahogy a félvezetőgyárban a pasztát (Compound volt a neve) vákuumos autoklávban két hetes (!) futamú folyamatban gyártották az általam említett összetételben. A cél a lehetőség szerint akár az "utolsó vízmolekulát is eltávolítani", mert az tokon belül a germániumra gyilkos hatással volt.

(#12023) PonPon


PonPon
senior tag

valaki tudna nekem segíteni? egy LC-Power LC-1360mi -ház oldalt kéne kivágni egy 12mm venti számára. köszi!

(#12024) Bari válasza PonPon (#12023) üzenetére


Bari
Modder

Nincs semmilyen szerszámod? Egy fúrógéppel, 3-4mm-es fúrószárral, és egy reszelővel is lehet szépet alkotni.

Üdv: Bari

(#12025) markito16


markito16
csendes tag

Sziasztok.

Annyit szeretnék kérni attól akinek van egy aerocool coolwatch-ja hogy hova kell dugni neki az áramot , hogy menjen a kijelző?..Ha lehet akkor küldj képet a csatiról , hogy hogy néz ki.(Megköszönöm szépen.)
Nincs csatim.Csinálni akarok hozzá.
Előre is köszönöm segítségeteket. (Neten sehol nem találok ilyen képet.)

:R :R :R :R

Üdv mindenkinek.

Telefonon elértek!06-20-538-22-97 Azért ne hívj , mert épp unatkozol.:D

(#12026) PonPon válasza Bari (#12024) üzenetére


PonPon
senior tag

nem akarom szétcseszni:) gondoltam megkérdezem hátha elvállalja egy profi akinek pár pillanat az egész:)

(#12027) Bari válasza PonPon (#12026) üzenetére


Bari
Modder

Ha van legalább egy kis kézügyességed nem cseszed el. Legjobb a saját magunk által végzett munkát látni, engem legalábbis büszkeséggel tölt el :D Biztos találsz a környékeden olyat aki megcsinálja. Hova valósi vagy? az adatlapodon nincs beírva.

Üdv: Bari

(#12028) PonPon válasza Bari (#12027) üzenetére


PonPon
senior tag

megvagyok győzve:) nekiállok:) (amúgy BP)

(#12029) Bari válasza PonPon (#12028) üzenetére


Bari
Modder

Rajzold fel a kivágás helyét és tőle 1-2mm-re legyenek a kisebb furatok szélei, ha kicsit el is mászik a furat akkor sem csúszol ki a kívánt méretből, aztán csípőfogóval szépen elvagdosod a furatok közötti anyagmaradványokat, majd reszelővel szépen méretre reszeled.
Kicsit időigényes a művelet, de magadnak csinálod, és nem fizetsz ki egy rakat pénzt pl lézeres vagy vízsugaras vágásért :D

Üdv: Bari

(#12030) dfdfdf válasza Bari (#12029) üzenetére


dfdfdf
őstag

OMG ezt már kókányolás vetemedni fog a ház máskor azért ilyet ne ajánlj ...

(#12031) Bari válasza dfdfdf (#12030) üzenetére


Bari
Modder

Ugyan így vágtam már ki legalább 4 oldallapot, és semmi baja, semmi vetemedés. Ugyan ilyen háza van párom gépének, mint amit PonPon is szeretne moddolni, elég masszív az oldallap, ezért is mertem ajánlani neki a furkálós és utána reszelős módszert.

Üdv: Bari

(#12032) moha21 válasza dfdfdf (#12030) üzenetére


moha21
addikt

Miért vetemedne? Általában a nagyobb hőbeviteltől szokott vetemedni. Én is vágtam már ki így házat, mint az előttem hozzászóló, nem volt gyors munka, de mégis szép lett.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#12033) dfdfdf válasza moha21 (#12032) üzenetére


dfdfdf
őstag

megfelelő minőségű fúróval kis nyomással meglehet csinálni de ha erősen rányomja úgy hogy nem sík felületen van az olddallap aakkor vetemedik. kezdőknek illene normálisan leírni egy műveletet.

(#12034) moha21 válasza dfdfdf (#12033) üzenetére


moha21
addikt

Nekem van itthon mini sarokcsiszolóm, de nem filléres tétel volt. Azzal pofonegyszerű a dolog, bár sok egyéb mással is lehet. Nyilván nincs otthon CO2 lézere, így marad a fúrás.
A sík felületet meg csak tudja biztosítani mindenki, ha nem akkor mással kell megcsináltatni és kész.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#12035) Ł-IceRocK-Ł


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Ha ki szeretném cserélni a gépházam oldallapját plexisre, hol tudnék ilyen plexi-alapanyagot találni?

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#12036) Wind-Storm válasza Ł-IceRocK-Ł (#12035) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Akár még a praktikerben is...

(#12037) Ł-IceRocK-Ł válasza Wind-Storm (#12036) üzenetére


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Szóval barkács árauházakban is érdemes szétnézni. Thx.

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#12038) dfdfdf válasza Ł-IceRocK-Ł (#12037) üzenetére


dfdfdf
őstag

Igen én is praktikerben vettem anno egy "akváriumhoz való" plexitrakást :)

(#12039) Ł-IceRocK-Ł válasza dfdfdf (#12038) üzenetére


Ł-IceRocK-Ł
addikt

És kb egy oldallapnyi alapanyag mennyiből jön ki, ha szabad kérdeznem? Gondolom függ a vastagságtól is ...

És egy kérdés ami lehet ide tartozik: Van egy arctic cooling f8 tc-m. Ugye ez hőmérséklet-alapján szabályoz, de szeretnék belőle többet kihozni. Ha leszedném a hőérzékelőt, utána tudnám szabályozni a fordulatot? 3pines, alaplap tudja elvileg, csak ugye a szenzor közbeszól.

Előre is köszi!

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#12040) dfdfdf válasza Ł-IceRocK-Ł (#12039) üzenetére


dfdfdf
őstag

inkább cseréld el egy nem szabályzósra szerintem de ez a te döntésed.
nem tudom elég régen vásároltam már nem emlékszem az árára de tudom hogy elégé fintorogtam.

talán jaja kolléga tud segíteni nagy modder :)

[ Szerkesztve ]

(#12041) Ł-IceRocK-Ł válasza dfdfdf (#12040) üzenetére


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Értem, akkor majd visszatérek erre a kérdésre. :)

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#12042) Wind-Storm válasza Ł-IceRocK-Ł (#12039) üzenetére


Wind-Storm
őstag

És egy kérdés ami lehet ide tartozik: Van egy arctic cooling f8 tc-m. Ugye ez hőmérséklet-alapján szabályoz, de szeretnék belőle többet kihozni. Ha leszedném a hőérzékelőt, utána tudnám szabályozni a fordulatot? 3pines, alaplap tudja elvileg, csak ugye a szenzor közbeszól.

Ha nem sajnáod, levágod róla a hőszenzort és összekötöd a helyén a vezetéket.
Innentől kezdve elviekben maximális fordulaton fog menni.

(#12043) Ł-IceRocK-Ł válasza Wind-Storm (#12042) üzenetére


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Tehát akkor utána nem lehet szabályozni majd. hm.

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#12044) Wind-Storm válasza Ł-IceRocK-Ł (#12043) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Dehogyisnem, szabályozni fogod majd tudni, csak nem automatikusan fogja magát a hőmérséklet függvényében. 12 Volton maxon fog pörögni, kevesebben meg lassabban.

[ Szerkesztve ]

(#12045) Ł-IceRocK-Ł válasza Wind-Storm (#12044) üzenetére


Ł-IceRocK-Ł
addikt

Na, ez jó hír. Akkor ha rádugom alaplapra a 3 pines csatit az alaplapi progiból tudom majd szabályozni. Thx.

Automatikusan nem sikerült feltornáznom 650 rpm nél magasabb fordulatra, akkor is rátettem a déli híd bordájára az érzékelőt.

"lol, rock, te egy kib*szott médium vagy. mit médium, HARD " by FireKeeper

(#12046) Wind-Storm válasza Ł-IceRocK-Ł (#12045) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Minden bizonnyal :K

Utálom az ilyen ventiket.. :D Enermax Apollish egész korrekt lenne, de annak is ugyanígy van TC-je.

(#12047) markito16


markito16
csendes tag

Helló

Annyit szeretnék kérni attól akinek van egy aerocool coolwatch-ja hogy hova kell dugni neki az áramot , hogy menjen a kijelző?..Ha lehet akkor küldj képet a csatiról , hogy hogy néz ki.(Megköszönöm szépen.)
Nincs csatim.Csinálni akarok hozzá.
Előre is köszönöm segítségeteket. (Neten sehol nem találok ilyen képet.)

Nem tud nekem senki segíteni?
Fontos lenne.

Telefonon elértek!06-20-538-22-97 Azért ne hívj , mert épp unatkozol.:D

(#12048) Wind-Storm válasza markito16 (#12047) üzenetére


Wind-Storm
őstag

[link]

Az üresen hagyott 4 tűs aljzatba menne a tápcsatlakozója?

[ Szerkesztve ]

(#12049) markito16 válasza Wind-Storm (#12048) üzenetére


markito16
csendes tag

Nem.
Azt már próbáltam , de nem jó.
De azért köszi.

Telefonon elértek!06-20-538-22-97 Azért ne hívj , mert épp unatkozol.:D

(#12050) Wind-Storm válasza markito16 (#12049) üzenetére


Wind-Storm
őstag

Kell neki egy molex csatlakozó, gondolom az hiányzik.
12 és 5 Voltra lenne szüksége.
Tudnál képet küldeni a csatlakozóhelyeiről amin esetleg látszódik a helye?

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.