Új hozzászólás Aktív témák

• DBob

őstag

Két téma.

1.
    Corsair SF tápegységek; Emlékeim szerint minden model áramtalanításkor egy jól hallható relével lelövi magát, az alacsonyabb standby miatt (gondolom). Ez megvan a gold és platinum szériák esetében, 450W és 600W esetében is (750W-al még nem rendelkezem).

Azt vettem észre az utóbbi időben, ez a jól hallható kattanás a tápból csak akkor igaz, ha Ubuntut használok, és az kapcsolja le a gépet. Ha a céges Windows 10 környezetet, akkor nincs kattanással való lekapcsolás; így utána bekapcsoláskor sincs. A BIOS-t nyilván nem állítgatom a két OS közötti váltásokkor, grub intézi hogy melyik OS indul.

Másnál is van hasonló különbség OS és OS között, illetve hogy milyen módon áramtalanítják a gépet? Nincs teljesítménymérőm, így nem tudom megmondani, mennyivel többet fogyaszt kikapcsolva a gép, ha egyik vagy másik OS-ból kerül lekapcsolásra.

2.
    Vettem egy Gemini Lake CPU-val szerelt alaplapot (gépet). Miután összeraktam, nem indult el, és nem igazán tudtam megfejteni hogy mi a gond. Némi utánaolvasás után kiderült, csak CL16, vagy annál rosszabb késleltetéssel működő RAM-ot fogad a Gemini Lake CPU. A vicc, hogy ilyen RAM már nincs is iPon-ban pl.
    Több fórum átolvasása után úgy tűnik találtam egy RAM-ot, amire írta az illető, neki ment ilyen CPU, és kapható is itthon (még).

Nagyon megilletődtem eme téma kapcsán, mivel legutoljára talán 486 - Pentium időkben jártam úgy, nem volt mindegy hogy a megfelelő szabványú RAM-ból, mégis melyiket veszem meg, mert megválogatja a (akkor még) chipset, mivel megy és mivel nem.

Persze hallom, mostanság a Ryzen is válogatós, nem indul el mindennel, de nekem ez annyira '90-es évek közepének tűnik, mint hogy IRQ-t állítsak jumperrel összeszerelés közben.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés