- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Ivqkzy-: Eddig
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Argos: Szeretem az ecetfát
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
-
LOGOUT
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
HookR
addikt
Zodo: "Vga szellőzése szerintem fojtva lesz, ha így marad."
Talán. Ennek a kérdésnek leginkább kipróbálással lehetne utánajárni, de tény, hogy fektetve valóban akadálytalanabb lenne a légáram. Cserébe egy szélesebb és alacsonyabb házat kapunk, mely esetben én személy szerint nem vagyok kibékülve az arányokkal."Kábelezés.
"
Aránytalanul sok munka lenne a lemodellezése, ezért a képeken nem látható, de persze azt is átgondoltam minden alkatrésznél."pl. az Antec NSK 1380 kockája sem nagyobb annyival"
3.2 literrel.
Pro:
- mATX alaplap
- 1db 5.25"-es nagy ODD
- 3db 3.5"-es HDD (vs. 4x HDD + 4x SSD)
- 120mm-es venti a kis méretű tápon.Kontra:
- Szellőzés teljesen le van fojtva (Pl. Mi van a HDD-kkel? Vagy a VGA honnan kap hűs levegőt?)
- CPU hűtőből csak nagyon apró fér be a táptól
- Egyedi tápot nem pótolhatod akármivel, ha meghibásodik.toldy: "Azt a hosszanti távtartó/merevítő, a táp tartóját -amire függesztve van- illetve a venti tartó füleket pl kilehetne maratani -én a helyedben minden elemet cnc-vel vágatnék- egy anyagból ( pl 4-5mm alu) ezzel nyerve pár mm-t illetve kellő merevség megmarad és kevesebb elemből épül fel."
Mennyi kiforgácsolt hulladék árán? Szerintem a CNC megmunkálás drágább, mint L-profilokból levágni megfelelő darabokat, kifurkálni, lereszelni/csiszolni a sarkaikat, amit SK is meg tud csinálni az ember.
De lehet félreértem, amit írsz.Osibaa: "Egy 17x17 cm-es lap tényleg annyivel csábítóbb egy 24,5x24,5 cm-es lapnál, hogy emiatt zéróról építs fel neki egy házat?"
Micsoda kérdés!?Még szép!
Nem az a gond, hogy zéróról felépíteni, mert nincs olyan gyári ház, ami maradéktalanul tetszene, hanem hogy már elvesztem a sok lehetőség közül, s már-már magam sem tudom milyet akarok.A bőség zavara. Ezért is vagyok hálás minden építő jellegű kritikáért, ami segít kijelölni a helyes irányt.
"Egy dolgot érzek úgy, hogy gondolkodni kellene rajta, a merevlemezek elhelyezését. Értem én, hogy az ATX táp miatt nem fér sehova, de a ház oldalára "akasztást" nem tartom jó megoldásnak. Egyrészt így növeli az egész ház méreteit..."
Amit már csak az ATX táp szélessége is indokol, ha még az ODD-t is mellé vagyok kénytelen helyezni. Alternatív megoldásként az ODD lehetne elől keresztbe, úgy hogy az előlapja vagy oldalra, vagy felülre néz. Ha oldalra, az nem a legszerencsésebb az U alakú, felfelé levehető burkolat szempontjából. Ha felülre, akkor a ventilátorok helyigényével kell összehangolni (ház hosszának növekedése)."...másrészt ilyen közel az oldallaphoz szerintem felerősödik a zörgése..."
Talán igen, nem tudom.
Amúgy amit eddig még nem említettem, hogy nem véletlenül olyan trükkös a kivágás az alaplapi tálcán, mint ami egy kicsit a 18-as képen is látható. A 'Barbatrükk' az lenne, hogy egy hosszabb (8-10mm-es menethosszú) csavarra lenne felfűzve 3 gumialátétből álló szendvics (két nagyobb átmérőjű fog közre egy keskenyebbet), s ezzel együtt lenne a HDD-be csavarozva. A HDD-t így csak az előre kialakított helyre kellene beakasztani úgy, hogy a nagyobb alátétek közrezárnák az alaplapi tálcát is. Egyszerű, felhasználóbarát rögzítés rezgéscsillapítással társítva."...harmadrészt a hűtés szempontjából sem tűnik optimálisnak."
A fent elhelyezett ventilátorok egyúttal lehetővé teszik az alaplapi tálcára erősített HDD szellőztetését is. Nem véletlen az sem, hogy a ház teljes alja szellőzőrács."Ezeknek kellene még valami jó kis helyet találni a ház belsejében, lehet az általad is írt SFX táp a jó megoldás erre, nem tudom."
Mindig a nagyobb alkatrész elhelyezésén múlik, hol marad hely a kisebbeknek. A VGA után a táp (legalábbis ATX/SFX méret esetén) a soron következő, majd az ODD, HDD, SSD... stb. A méreten kívül persze további függőséget jelent a kábelezés, szellőzés, ventik elhelyezése. A táp eredendően 4 helyre kerülhet:
1.) A procihűtő fölé a hátlapra (pl. SG05)
2.) Az alaplap elé a ház elejébe (már csak a VGA túlnyúlása miatt is)
3.) Az alaplap mellé (hagyományos tornyok elrendezése)
4.) Az alaplap mögé (pl. 003, 004).
- Ha kordában akarjuk tartani a ház méreteit - márpediglen ITX esetén ez ugye sarkalatos pont -, akkor a 3-as megoldás kilőve.
- Ha nem szeretnénk flexibilis riser card-ra költeni és bonyolítani a szerkezetet egyedi kártyarögzítéssel, akkor a 4-es is kilőve.
- Ha szeretnénk valamirevaló CPU hűtőt, akkor az 1-es sem feltétlenül ideális, de az legalább már vállalható kompromisszum, főleg ha a táp ventilátorát használjuk a hűtőborda szellőztetésére (két legyet egy csapásra). Nem utolsó sorban így az alaplap előtti, VGA túlnyúlása által mindenképp ott tátongó tér helyet biztosít a HDD-knek.
- Ezen kívül a 2-es lehetőség marad még, ami erősen leszűkíti a HDD elhelyezhetőségét, noha azért akad néhány alvariáció."Van esetleg olyan rajzod, ahol SFX táp van bent (és mondjuk nem függ a ház oldalán a két lemez)?"
Pl. ezek, bár SSD azért függ az alaplapi tálcán:
A: mDTX-Box_004, mDTX-Box_005
B: mDTX-Box_009, mDTX-Box_010, mDTX-Box_011"Mekkora lenne úgy a ház teljes mérete?"
184mm helyett 165, vagy 160mm lenne a ház szélessége, attól függően, akarunk-e helyet SSD-nek az alaplapi tálcán. De inkább 165, hogy a ház esetleges rövidítésével az ODD is mögé férjen.
A hosszt pedig a VGA nyákhossza, illetve a táp/HDD kombináció határozza meg. Pl. 270, 290, 305mm.
A felső ventik elhagyása 230mm-re csökkenti a magasságot.zodo: "...hogy kb. el tud képzelni mire is gondoltam itt egy házikó ami szerintem, majdnem tökéletes."
Mármint, hogy a szem számára tetszetős, áttekinthető módon, funkciók szerinti szekciókra van felosztva a belső tér?
Akkora befoglalóméretben nem ördöngösség.22.4 liter
És még így is csak 1 slotos VGA-nak biztosítottak helyet..."Elrendezés 5-ös , de lehetne akár alacsonyabb is max. a vga kari magasságáig kellene, hogy érjen ill. a fenti 5,25" helyeket kellene még átalakítani ( ha kell) slim odd vagy további kiegészítők fogadására.
Szerintem, ebből te is meríthetsz ötleteket..."
A már korábban linkelt variáció (003, 004) lényegében ilyen, csak a VGA-t felxibilis riser card-dal az alaplap mellé helyeztem, hogy annyival is keskenyebb lehessen a ház. Eleinte tetszett, hogy szemre minden elkülönülve, pedánsan a helyén van, de aztán a ház arányai (hosszú és keskeny) és a bonyolultabb szerkezet miatt továbbléptem.
Mondjuk rövidebb VGA-val és kevesebb HDD-vel sokat javulnának az arányok..."félre ne értsd csak segíteni próbálok!
"
Minden észrevételt örömmel fogadok. Még ha nem is értek minddel feltétlenül egyet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Autós topik
- Építő/felújító topik
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Apple asztali gépek
- EA Sports WRC '23
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mobil flották
- További aktív témák...
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI Z370 i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX6600 8GB Cooler Master MB510L Chieftec 500W
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest