Új hozzászólás Aktív témák

• HookR

addikt

válasz zodo #3195 üzenetére

Zodo: "Vga szellőzése szerintem fojtva lesz, ha így marad."
    Talán. Ennek a kérdésnek leginkább kipróbálással lehetne utánajárni, de tény, hogy fektetve valóban akadálytalanabb lenne a légáram. Cserébe egy szélesebb és alacsonyabb házat kapunk, mely esetben én személy szerint nem vagyok kibékülve az arányokkal. :N

"Kábelezés. :F "
    Aránytalanul sok munka lenne a lemodellezése, ezért a képeken nem látható, de persze azt is átgondoltam minden alkatrésznél.

"pl. az Antec NSK 1380 kockája sem nagyobb annyival"
    3.2 literrel.
    Pro:
    - mATX alaplap
    - 1db 5.25"-es nagy ODD
    - 3db 3.5"-es HDD (vs. 4x HDD + 4x SSD)
    - 120mm-es venti a kis méretű tápon.

Kontra:
    - Szellőzés teljesen le van fojtva (Pl. Mi van a HDD-kkel? Vagy a VGA honnan kap hűs levegőt?)
    - CPU hűtőből csak nagyon apró fér be a táptól
    - Egyedi tápot nem pótolhatod akármivel, ha meghibásodik.

toldy: "Azt a hosszanti távtartó/merevítő, a táp tartóját -amire függesztve van- illetve a venti tartó füleket pl kilehetne maratani -én a helyedben minden elemet cnc-vel vágatnék- egy anyagból ( pl 4-5mm alu) ezzel nyerve pár mm-t illetve kellő merevség megmarad és kevesebb elemből épül fel."
    Mennyi kiforgácsolt hulladék árán? Szerintem a CNC megmunkálás drágább, mint L-profilokból levágni megfelelő darabokat, kifurkálni, lereszelni/csiszolni a sarkaikat, amit SK is meg tud csinálni az ember.
    De lehet félreértem, amit írsz. :B

Osibaa: "Egy 17x17 cm-es lap tényleg annyivel csábítóbb egy 24,5x24,5 cm-es lapnál, hogy emiatt zéróról építs fel neki egy házat?"
    Micsoda kérdés!? :B Még szép! ;)
    Nem az a gond, hogy zéróról felépíteni, mert nincs olyan gyári ház, ami maradéktalanul tetszene, hanem hogy már elvesztem a sok lehetőség közül, s már-már magam sem tudom milyet akarok. :DDD A bőség zavara. Ezért is vagyok hálás minden építő jellegű kritikáért, ami segít kijelölni a helyes irányt. :R

"Egy dolgot érzek úgy, hogy gondolkodni kellene rajta, a merevlemezek elhelyezését. Értem én, hogy az ATX táp miatt nem fér sehova, de a ház oldalára "akasztást" nem tartom jó megoldásnak. Egyrészt így növeli az egész ház méreteit..."
    Amit már csak az ATX táp szélessége is indokol, ha még az ODD-t is mellé vagyok kénytelen helyezni. Alternatív megoldásként az ODD lehetne elől keresztbe, úgy hogy az előlapja vagy oldalra, vagy felülre néz. Ha oldalra, az nem a legszerencsésebb az U alakú, felfelé levehető burkolat szempontjából. Ha felülre, akkor a ventilátorok helyigényével kell összehangolni (ház hosszának növekedése).

"...másrészt ilyen közel az oldallaphoz szerintem felerősödik a zörgése..."
    Talán igen, nem tudom.
    Amúgy amit eddig még nem említettem, hogy nem véletlenül olyan trükkös a kivágás az alaplapi tálcán, mint ami egy kicsit a 18-as képen is látható. A 'Barbatrükk' az lenne, hogy egy hosszabb (8-10mm-es menethosszú) csavarra lenne felfűzve 3 gumialátétből álló szendvics (két nagyobb átmérőjű fog közre egy keskenyebbet), s ezzel együtt lenne a HDD-be csavarozva. A HDD-t így csak az előre kialakított helyre kellene beakasztani úgy, hogy a nagyobb alátétek közrezárnák az alaplapi tálcát is. Egyszerű, felhasználóbarát rögzítés rezgéscsillapítással társítva.

"...harmadrészt a hűtés szempontjából sem tűnik optimálisnak."
    A fent elhelyezett ventilátorok egyúttal lehetővé teszik az alaplapi tálcára erősített HDD szellőztetését is. Nem véletlen az sem, hogy a ház teljes alja szellőzőrács.

"Ezeknek kellene még valami jó kis helyet találni a ház belsejében, lehet az általad is írt SFX táp a jó megoldás erre, nem tudom."
    Mindig a nagyobb alkatrész elhelyezésén múlik, hol marad hely a kisebbeknek. A VGA után a táp (legalábbis ATX/SFX méret esetén) a soron következő, majd az ODD, HDD, SSD... stb. A méreten kívül persze további függőséget jelent a kábelezés, szellőzés, ventik elhelyezése. A táp eredendően 4 helyre kerülhet:
    1.) A procihűtő fölé a hátlapra (pl. SG05)
    2.) Az alaplap elé a ház elejébe (már csak a VGA túlnyúlása miatt is)
    3.) Az alaplap mellé (hagyományos tornyok elrendezése)
    4.) Az alaplap mögé (pl. 003, 004).
    - Ha kordában akarjuk tartani a ház méreteit - márpediglen ITX esetén ez ugye sarkalatos pont -, akkor a 3-as megoldás kilőve.
    - Ha nem szeretnénk flexibilis riser card-ra költeni és bonyolítani a szerkezetet egyedi kártyarögzítéssel, akkor a 4-es is kilőve.
    - Ha szeretnénk valamirevaló CPU hűtőt, akkor az 1-es sem feltétlenül ideális, de az legalább már vállalható kompromisszum, főleg ha a táp ventilátorát használjuk a hűtőborda szellőztetésére (két legyet egy csapásra). Nem utolsó sorban így az alaplap előtti, VGA túlnyúlása által mindenképp ott tátongó tér helyet biztosít a HDD-knek.
    - Ezen kívül a 2-es lehetőség marad még, ami erősen leszűkíti a HDD elhelyezhetőségét, noha azért akad néhány alvariáció.

"Van esetleg olyan rajzod, ahol SFX táp van bent (és mondjuk nem függ a ház oldalán a két lemez)?"
    Pl. ezek, bár SSD azért függ az alaplapi tálcán: :)
    A: mDTX-Box_004, mDTX-Box_005
    B: mDTX-Box_009, mDTX-Box_010, mDTX-Box_011

"Mekkora lenne úgy a ház teljes mérete?"
    184mm helyett 165, vagy 160mm lenne a ház szélessége, attól függően, akarunk-e helyet SSD-nek az alaplapi tálcán. De inkább 165, hogy a ház esetleges rövidítésével az ODD is mögé férjen.
    A hosszt pedig a VGA nyákhossza, illetve a táp/HDD kombináció határozza meg. Pl. 270, 290, 305mm.
    A felső ventik elhagyása 230mm-re csökkenti a magasságot.

zodo: "...hogy kb. el tud képzelni mire is gondoltam itt egy házikó ami szerintem, majdnem tökéletes."
    Mármint, hogy a szem számára tetszetős, áttekinthető módon, funkciók szerinti szekciókra van felosztva a belső tér?
    Akkora befoglalóméretben nem ördöngösség. ;) 22.4 liter :B
    És még így is csak 1 slotos VGA-nak biztosítottak helyet...

"Elrendezés 5-ös , de lehetne akár alacsonyabb is max. a vga kari magasságáig kellene, hogy érjen ill. a fenti 5,25" helyeket kellene még átalakítani ( ha kell) slim odd vagy további kiegészítők fogadására.
    Szerintem, ebből te is meríthetsz ötleteket..."

A már korábban linkelt variáció (003, 004) lényegében ilyen, csak a VGA-t felxibilis riser card-dal az alaplap mellé helyeztem, hogy annyival is keskenyebb lehessen a ház. Eleinte tetszett, hogy szemre minden elkülönülve, pedánsan a helyén van, de aztán a ház arányai (hosszú és keskeny) és a bonyolultabb szerkezet miatt továbbléptem.
    Mondjuk rövidebb VGA-val és kevesebb HDD-vel sokat javulnának az arányok...

"félre ne értsd csak segíteni próbálok! :K"
    Minden észrevételt örömmel fogadok. Még ha nem is értek minddel feltétlenül egyet. :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés