Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
tevemadar
üzenetére
Az optional szép és jó, de pl. Kotlinban eleve külön kell jelölni azokat a változókat, amiket lehetnek null-ok, tehát ott eleve az a feltételezés, hogy nem lehet null. És a Kotlin nem is engedi, hogy nullable típus metódusait csak úgy meghívd. Ráadásul Option esetén új objektumot hozol létre, ez pedig problémás lehet elsősorban olyan ciklusoknál, amiknek gyorsan kell lefutniuk.
A record pedig még mindig nem value object.
-
Geller72
veterán
Csak az elmúlt 16 évben 28 országban dolgoztam. Nehéziparban, itt nem napi 8 óra a "divat". És nem is a heti 5 nap. Igaz, meg is fizetik. Magam is szeretnék eljutni arra a szintre, hogy nemet mondhassak a legtöbb dologra. Első lépésben a hétvégi munkára mondtam már lassan egy éve nemet, igaz az is, hogy nem kötelező, de te is tudod, hogy ha kint vagy bejelentve, akkor vastagon megfizetik. Egyedül vagyok kint, páromat most fogják leszázalékolni, ő nem jöhet már ki, neki is vannak gyermekei és nekem is. Mindkettőnknek idős, nagyon beteg szülei vannak. Ha hazajövök (főleg tavasztól késő öszig), mivel mindenki kertes házban él, így 3 helyen kell helyt állnom..itthon is. Az életem 50 éves koromra 180 fokos fordulatot vett, mindent nulláról kellett kezdenem, és ez itthon konvergál a lehetetlenhez, de még a kinti fizum is "belemegy". Nem vagyok már fiatal, abba szeretném ezt a külföldet hagyni, folyamatban vannak erre irányuló terveim is, amik szépen haladnak - arra nézve, hogy ha hazajövök és még ennél is vén szarabb leszek (
), akkor mihez tudok/fogok kezdeni. De az még odébb van. Szeretném, törekszem rá, de ennek ára van. Vagy megérem, vagy nem.
. Örülök, hogy neked siekrült, becsüld meg, a legtöbb embernek/családnak ilyen lehetőség nem adatik meg.
.
-
Hát, amilyen game hirdetéseket látok, köszönő viszonyban nincs a játék megjelenése a reklámmal

Meg egy mintafelismerő, útvonaltervező cucc tök más, mint egy LLM. Nem attól lesz alkalmas valamire, hogy lehet vele beszélgetni.
Az autonóm targi, amit előző munkahelyen használnak, egyáltalán nem olyan okos, mint egy LLM, de nagyszerűen működik. -
-
-igu-
veterán
Mi kimozogtuk a stresszt: az utobbi 12 evben 4 orszagban laktunk/dolgoztunk. 2018-ban talaltuk meg a mostani helyunket, itt aztan nem b.sztat senki. A parom home office-ban, jo, ha havonta egyszer meglatogatja az irodat, en viszont bejarok dolgozni, es bizony neha napok telnek el ugy, hogy koszonesen kivul se a fonokom, se a kollegaim nem foglalkoznak a dolgaimmal. Ez persze nem alapertelmezett, eleg sokat kellett tennem/tanulnom erte - es ezt a helyi kollegaimrol nem feltetlenul mondhato el.
Nyugodt - mashonnan nezve talan unalmas - eletet elunk, kozel stresszmentesen. A jovoert aggodunk termeszetesen, de megtanultuk, hogy amire nincs befolyasunk, ahhoz mi igazodunk, amire viszont van rahatasunk, azt magunk fele hajlitjuk.#30 urandom0: lattam videot olyan szuretelo robotrol, ami kepes a malnat fellelni, leellenorizni, hogy erett-e, majd ugy leszedni es talcara rakni, hogy az ne seruljon. Pislogtam nagyokat, hisz ez egy ember szamara is kihivas,
-
-
Pont a múlt hónapban láttam, hogy havi 500 USD-ért lehet olyan robot bérelni, aki megcsinál otthon mindent, amit meg tud. Főz-mos-takarít-tereget...
Meg ha azt nézzük, hogy pl. vannak már falrakó robotok, harvester robotok, kórházakban cipelő robotok, logisztikai robotok, stb., oké, hogy még nem intelligensek annyira sem, mint egy GPT, de ha már az alapkoncepció megvan, nem annyira nehéz beleintegrálni egy okosabb szoftvert. -
-
Az IT-ban jellemzően nem a legjobb technológiák terjednek el, hanem sok esetben azok, amiket könnyű megtanulni, vagy alacsony a belépési küszöb, vagy valamelyik cég valamiért felkap. Ez függetlenül attól, hogy egy adott nyelv koncepcionálisan mennyire jó vagy rossz.
Nem véletlenül terjedt el a TypeScript úgy, mint a futótűz, egyszerűen szükség volt arra, hogy a JavaScript temérdek koncepcionális hibáját kijavítsák.A PHP és a JavaScript majdnem egyidősek, pár hónap különbséggel jelent meg az első verzió mindkettőből. Egyébként a PHP szépen fejlődik, ott simán meglépték azt, hogy egyik főverzióról a másikra backward kompatibilitást törő fejlesztést tettek bele, azért, hogy következetesebb legyen a nyelv. A JavaScriptet meg csak toldozzák-foltozzák.
De nem annyira akarok én itt erről vitázni. Megvan a véleményem a JS-ről, másnak persze lehet más véleményre róla, szíve joga mindenkinek szeretni vagy nem szeretni. Én kerülöm, mint az ördög a szenteltvizet. -
consono
nagyúr
De erre is egyszerű a válasz: baromi gyorsan lehet dolgozni vele. Ha prototípust gyártok én is leginkább PHP+JS-hez nyúlok, ha meg nem webes appot, akkor az R-hez mert annyi kész könyvtár van mindenhez, ami nekem kellhet, hogy az a leghatékonyabb. Persze produkciós környezetben más szempontok is vannak

Ja, meg mindegyiket jól tudja az AI, nem megy el a nap a stacoverflow-n meg a google-n... -
A problémák nem szokták kérdezni, hogy jöjjenek-e

@urandom0 : Ha pénzt akarsz belőle csinálni, akkor sem feltétlen az számít, hogy hogy néz ki, vagy mennyire fancy.
Amennyire én látom, az embereket az fogja meg, ha jó az ötlet, leköt valamiért, vagy tudnak hozzá kapcsolódni. Megint csak nem az számít, hogy valaki gyorsabban leprogramozza-e, hanem hogy mennyire egyedi, mennyire kreatív. -
Geller72
veterán
Olyanok már most is "piacon vannak", de még kell nekik a "térerő" (
), azaz natívan még erre nem képesek, de ez szerintem egy home kit-ben teljesen elfogadható, lefedettség megoldható. Valószínűleg egy jó darabig ez is marad a megoldás, lesz egy "ANYA" a lakásban (lsd. Siri, vagy akárki) aki "vezérel, kapcsolatot tart, tervez, irányít..akármi és lesz egy "kliens-robot hibrid", aki végrehajtja, érzékel szenzorokkal, kamerával, mikrofonnal..mittomén
. Ha szigorúan "úgy nézzük", a robot porszívók minimálisan, de már mutatják az utat.
. Igaz, még "buták", mert minimális a tudásuk és nincs kiterjesztve egy központi egységgel való kommunikációra. (És már ez sem állja meg a helyét, mert már ilyenek is vannak
. De a legtöbb esetben igaz. - még.). -
Geller72
veterán
A problémákat nem mindig mi választjuk, vagy generáljuk. Nyílván, akinek "se kutyája, se macskája", csak a saját életét terelgeti, "szál egyedül" - (és erről inkább nem is szeretnék véleményt alkotni) - annak könnyebb minden. Előre tervezni, szervezni..stb. De ha rajtad kívül még mondjuk másik 10 emberre kell "figyelned" - segíteni nekik bármilyen ok miatt, az nem olyan egyszerű, elhiheted. A meló is stresszelhet, a melóhelyed, a fszkalap kollégáid, akárki..bonyolíthatja xarrá az életed, ami miatt sokkal kevesebb időd marad magadra és a szeretteidre is. Te megteheted, én nem.
. Ennyi a "difi".
-
Szerintem, amit prognosztizálnak, hogy mondjuk évtizedek kellenek, mire A-ból B-be "eljut" ez az egész, az valójában a töredéke lesz szerintem időben. Ez nem egy lineáris folyamat. Szerintem.
Ebben egyetértünk. Szerintem 10-15 éven belül már jönnek a mesterséges intelligenciával működő robotok.
-
válasz
ergoGnomik
üzenetére
De nekem ez nem csak hobbi, én ebből szeretnék pénzt csinálni.
-
-
Geller72
veterán
..Ha nekem valami megkönnyíti a munkám - ergo mondjuk másra, akár a szeretteimmel együtt töltött időből több jut - annak én örülök. Az Ai pont ilyen. És nem csak kódolásban tűnik nekem "irgalmatlanul" nagy segítségnek, hanem azt veszem észre, hogy egyre több esetben "nyúlok" AI-hoz..
És tényleg nem azért, mert lusta vagyok, vagy hülye lennék az adott témához, hanem határozottan sokkal több időmet vesznek el ebben az amúgy is felgyorsult világban a megoldandó problémáim.
Abszolút nem arra célzok, hogy mindenható (nost még nem az), de határozottan érzem, hogy megkönnyíti/leegyszerűsíti a napjaimat. A kezdetektől érdekelt a dolog, így eléggé "benne vagyok", éppen ezért látom, hogy szinte heti/havi szinten milyen őrült fejlődésnek lehetünk a tanúi.. A mostani 5.2-es Chat GPT fizus verziója napi szinten meglep. Ha azt veszem alapul, hogy "hol tartott" egy évvel ezelőtt és most hol tart, meg sem merem becsűlni, mi lesz itt egy év múlva. Szerintem, amit prognosztizálnak, hogy mondjuk évtizedek kellenek, mire A-ból B-be "eljut" ez az egész, az valójában a töredéke lesz szerintem időben. Ez nem egy lineáris folyamat. Szerintem. -
Kérdés, miben, és van-e értelme versenyezni.
Magaddal lehet, és kell, de ilyenben, amit nem azért csinálsz, mert pl. fizetnek érte, hanem mert szereted, felesleges másokkal versenyezni.Ugyanígy lehet, hogy egy AI szép festményt generál, csak értelme nincs generáltatni vele.
@aprokaroka87 : Az már volt, a legtöbb generatív AI megvalósításnak van saját belső nyelve.
-
aprokaroka87
nagyúr
Akkor kell majd aggódni ha az AI kitalál egy teljesen új, eddig nem használt program nyelvet.
-
-
Most csak gyorsan végigfutottam rajta, ha jól gondolom, itt tulajdonképpen az a probléma, hogy a felhozott nyelvekben a fejlesztőnek magának kell menedzselnie az aszinkron futást (mivel az async hívások végigmennek a láncon, és ha egy függvény async, onnantól mindegyiknek asyncnek kell lennie), míg a többi nyelvben (pl. a Go-ban, vagy Java 21-től a virtual threads-el) a futtatókörnyezet ezt megoldja?
Nem mondom, hogy nincs igaza, de szerintem az async/await-et, ahol lehet, kerülni kell. Legalábbis én most Androidra fejlesztek, ott például egy CompletableFuture.get() teljesen kerülendő, gyakorlatilag tilos használni, mert ha blokkolod a fő szálat, akkor ANR-t (Application Not Responding) kapsz, és ez egy nagy fekete pont az appnak (a Google Play Console külön jelzi is, hogy a felhasználóknál mennyi ANR-t produkál az appod).
Az mondjuk igaz, hogy ha az ember nem tervez előre, és beesik egy aszinkron függvény, akkor írhatja át az ember a kódot aszinkronra. Hányszor belefutottam én is ebbe... de ez tervezési hiba, vagyis inkább nem-tervezési hiba
Az megint más kérdés, hogy az egész Javascript, NodeJS-el, mindennel együtt, a pokolba való. -
Robert07
aktív tag
A végfelhasználót teljesen hidegen fogja hagyni hogy használtál-e AI-t vagy sem, és rengeted időt tud megspórolni. Nem látom hogy miért nem érné meg használni, kivéve ha kifejezetten az a célod hogy az adott programnyelvet tanuld, de igazából még akkor is hasznos lehet.
-
Nem jobbnak kell lennie, hanem olyannak, amit te csinálsz.
Az alkotás nem arról szól, hogy minél jobb legyen. Van egy elképzelésed, az a cél. Nem érdekes, hogy valaki jobbat tud, mert az nem az.Nekem pl. sok film azért hervasztó, mert sokkal jobban néz ki pl. könyv alapon az, amit elképzeltem

-
Az olyan apróságoktól kezdve, mint a kötelező pontosvesszők, az olyan dolgokig, mint a light threadek hiánya (ami tudtommal még mindig inkubátorban van, de FIXME, ha tévedek), a sok boilerplate kód (pl. getterek/setterek), nullable típusok, null safety operator, spread operator, stack-en tárolt value objektumok, ...
Igen, szépen fejlődik a Java is, de néha azért irigykedve nézek a Kotlinosokra meg a C#-osokra...
Az async-awaittel amúgy mi a gond? Szerintem megvan a helye annak is.
-
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Ha nem tudnék rajzolni és animálni, akkor megcsináltatnám a mesterséges intelligenciával. Ha nem tudnék hangeffekteket komponálni, azt is megcsináltatnám vele. Zenét is írok, ha kell, bár már régen írtam zenét.
De semmivel sem lesz jobb, mint ha AI csinálná. A Suno olyan zenét generál, hogy azzal nem kelsz versenyre néhány évnyi studiós tapasztalat nélkül.Pont ez a baj, hogy amit az AI kiköp magából, az már egyáltalán nem fos.
-
Agyalj azon, amin van értelme. Ami kuli, az menjen AI-val.
Ha meg más gyorsabban végez, az ilyen esetben nem mindegy?Én az enshittified Google helyett használom, baromi hasznos, hogy egy infót nem kell keresni napokig. De helyettem nem dolgozik, és így is érteni kell, amit összeszed.
-
> Na most, aki nem tudná, annak mondom, hogy a Java nem egy kifejezetten modern nyelv, van benne pár elavult koncepció.
A friss (25, de akar 21) Java abszolut modern nyelv. Sot, elkerult egy csomo hibas dontest, ami mas nyelvekbe belekerult, es utolag derult ki, hogy milyen rossz otlet (async-await, peldaul).
-
joghurt
addikt
válasz
ergoGnomik
üzenetére
Hát, már OTP szintű garázscégek is bíznak a nagy nyelvi modellekben annyira, hogy így készítsék a rendszereiket. Mert:
1. Az LLM-nek beadják a régi rendszer specifikációját (igen, egy banki rendszernél van ilyen, nem csak úgy vájbkódingolunk, hogy "csinálj valami olyat, hogy..."), és ráeresztik a régi forrásra. Már itt dőlnek ki csontvázak a szekrényből, amikor kiderül, hogy a régi rendszer itt-ott nem úgy működött, mint kellett volna.
2. Elő az új igényeket, a kettőből csócsa, és összefésülés. Ha ellentmondás van, akkor sípol. Még pár kör iteráció a jogi részleggel stb.
3. Az így megszült új specifikáció alapján elkészül a UI és backend, illetve a hozzájuk tartozó megfelelőségi tesztek.
Nem arról van szó, hogy ember nem lenne képes erre a munkára (eddig is az volt), hanem hogy olvasórabszolgának lenni nem funny, mint ahogy egy vaskos salátát összevetni egy vaskos forráskóddal sem az. Plusz ha holnapra elfogadnak egy jogszabály-változtatást, azt is le kell tudni követni. (Esetleg jelezni, hogy "Kedves elvtársak, ez itt és itt mond ellent a többi jogszabályotoknak. Melyiket tartsuk be?")
-
ergoGnomik
tag
Aki nem használja az AI-t, az előbb-utóbb komoly lépéshátrányba fog kerülni a többiekhez képest.
Miért akarnál komolytalan és alkalmatlan emberekkel versenyezni? Ha nem hajlandó és/vagy nem képes odatenni a tehetséget és munkát, akkor tulajdonképpen mi is a hozzáadott értéke? Nem tudsz rajzolni és animálni? Keress valakit, aki tud! Nem tudsz zenét szerezni és hangeffekteket komponálni? Keress valakit, aki tud! Csak sztorid és elképzeléseid vannak, de nem tudsz programozni? Keress valakit, aki tud! Te és ők értéket fogtok előállítani. Az MI huszárok meg MI f*st.
-
A Molyember
tag
En azt gondolom megferhet egymas mellett a ketto. Megcsinalod gyorsabban az AI-jal a melot, aztan amit idot megtakaritott neked hasznalhatod akar a problemamegoldos-agyalos-potyogos hobbidra, amirol irtal, pusztan mert elvezed.
Új hozzászólás Aktív témák
- Futás, futópályák
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Motoros topic
- E-book olvasók
- OnePlus 15 - van plusz energia
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Arc Raiders
- További aktív témák...
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i5-1135G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 370 - i5-G7 I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD Touch I W11 I Cam I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W11 I Cam I Gari!
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Tartós Laptop 15,6" -65% i7-1165G7 16/512 Iris Xe FHD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256-1TSSD I 13,3" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Samsung Galaxy A33 5G / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia /
- Apple iPhone 15 ProMax 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- LG UltraFine 4K és Smart Monitorok -30%
- Apple iPhone 15 Pro Max - Blue Titanium - 256GB - Akku: 84% - Megkímélt állapot!
- ThinkPad T14s Gen 2 i5-1135G7 16GB 512GB FHD 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
), akkor mihez tudok/fogok kezdeni. De az még odébb van. Szeretném, törekszem rá, de ennek ára van. Vagy megérem, vagy nem.
. Örülök, hogy neked siekrült, becsüld meg, a legtöbb embernek/családnak ilyen lehetőség nem adatik meg. 

(Holnap elküldöm az MI-t a konditerembe, gyúrjon már helyettem...)