Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Victoryus: Rapoo VT9Pro egér
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
válasz
Geller72 #20298 üzenetére
Igen, ahogy Saccco is írta egyelőre PLA, de természetesen idővel valami tartósabból fogom elkészíteni. A topikjában többen írták, hogy PLA nyomtatáshoz (tehát relatíve alacsony hőmérsékletekkel) hónapokon át is tökéletesen üzemel PLA-ból.
Mivel ha minden igaz holnap kapom meg a múltkor felajánlott Prusa ABS-t, ezért túl sokat nem kell kibírnia. Sajnos még csak most ebben a pillanatban értem haza, nincs túl sok erőm átépíteni a gépet, de az új ABS-ből készült fejet már mindenképp a már most elkészült fejjel szeretném kinyomtatni, mivel a gyári hűtéssel még PLA-ból sem lett tökéletes (egyértelmű hűtés hiány az "alsó" felületeken), tehát magasabb hőmérsékletnél vélhetően még több gond lenne a minőséggel a gyári hűtéssel.
-
csadi0011
őstag
-
-
kzkz
őstag
A fal és a rétegvastagság két külön állítható dolog. A rétegvastagság tipikusan 0,2-0,3mm, a falvastagságot pedig az extrusion width beállítás határozza meg, ott a slic3r-ben ilyenek vannak: 100%, 130%, 200%. Ezt kell a nozzle méretéhez nézni. Tehát 0,4mm-es nozzle-val, és 100%-os extrusion width-tel egy 6 peremű fal 2,4mm-es lesz.
Mondjuk kicsit árnyalja a dolgot, hogy 200%-ra nyomva is ekkora lesz, csak épp 3 peremet tesz
, tehát a 100%-os beállításra számolja ki a peremvastagságot. Legalábbis én így tapasztaltam.
-
Baaraanz
tag
Sziasztok,
Friss Ender 5 tulajként a kötelező cukiság/tesztnyomtatások után szeretném hasznos dologra is használni a nyomtatót. Terveztem egy ilyet:
Átmérő 110mm, magasság 25mm. Dóm kamerát fog tartani a falon. Kérdésem lenne, hogy van-e közületek valakinek tapasztalata, hogy milyen wall/shell beállításokkal lenne érdemes kinyomtatni. Néztem 2 és 3mm-es falvastagsággal is, 34g vs. 39g a Cura szerint az anyagszükséglete, szóval az elhanyagolható.
Köszi előre is.
-
Geller72
veterán
Használ valaki E5 tulaj dumpert?
Sokat számít?
-
Saccco
nagyúr
válasz
HornedReaper #20282 üzenetére
Ne játszál vele, állítsd be!
-
imibogyo
veterán
válasz
energy4ever #20275 üzenetére
Bocsánat félreérthető voltam. A "mágneses lap nélkült" nem úgy értettem, hogy "csupaszon" (evidensnek tartottam, hogy úgy senki sem akarja használni a gépet, hiszen nincs értelme), hanem úgy, hogy ha nem a mágneses lapot használja, hanem például üveget vagy fémlapot nyomtatási felületnek, akkor nyugodtan mehet feljebb is a hőmérséklettel.
-
Saccco
nagyúr
válasz
HornedReaper #20278 üzenetére
TPU és PETG is elvan a lined-del.
-
energy4ever
addikt
válasz
kimista #20276 üzenetére
Szandekosan nincsen az osszefoglaloban leiras erre.
Ajanlashoz tudni kill azt:
Mekkore meretu targyat, milyen minosegben, milyen gyorsan, mibol, milyen technologiaval, mennyi anyagbol/szinbol szeretne valaki nyomtattni. Mennyit koltene ra. Plusz az extrak, hogy jol kinezo, burkolt, konnyen kezelheto, elore osszeszerelt, vezetek nelkuli kapcsolatra kepes, stb, stb.
Ameddig nem tudjuk ki-micsodat szeretne, addig ajanlani sem tudunk neki ertelmeset. -
HornedReaper
senior tag
válasz
kimista #20276 üzenetére
Ender 3 (és PRO) direct drive-hoz: Trianglelab BMG extruder palacsinta stepper motorral 30-35 USD, noname V6 hotend 5 USD, hozzá Trianglelab polírozott full metal titanium heat break 5-8 USD postával (PLA-hoz elég az átmenős bowdenes is, TPU-hoz, PETG-hez, nylonhoz stb. kell a full metal), Triangle nozzle 3-5 USD postával (összevonja a postákat ha egyszerre rendeled), 5015 venti 1-2 USD/db meg még nem árthat alu borda a stepperre.
Olcsóbban van Fystec és noname BMG extruder de volt akinek régebbiből kiszakadt a menet, ahol a rugó is van a karnál.
Priviben segítek további thingiverse tartóval stb-vel ha kell
Nekem Dual Z is van a hotend nagyobb súlya miatt. A legrugalmasabb TPU-t is be tudom fűzni, amit előtte bowdenessel nem tudtam.
-
kimista
aktív tag
HI
Olvastam összefoglalót, de nincs benne ajánlás, h milyet kéne vennem. Mindenhol az ender3-at látom, de mivel kb csak TPU-t nyomtatnék, emiatt preferálnám a direct drivet
Az se lenne baj, ha 2.85-ös filamentet tudna kezelni. És persze olcsón, mint mindig.
Amit lestem, az a sovol sv01 300 dolcsiért. Ez alatt esetleg alternatíva? -
energy4ever
addikt
válasz
imibogyo #20273 üzenetére
Azert vigyazni kell az asztalra felfuteskor. Ha siman csak a megneses lap nelkul felfuti, akkor a tapadast segito matrica feltekeredhet nagy ho hatasara. En csak raszoritott uveggel futom fel, nalam is felgonydorodott a tarantula logos folia 120fok korul.
Izisz: Visszaengedem a masodiktol 80fokra. Ahogy tapasztaltam nagy elteres nem jo. Pl elso reteg 80fok, majd vissza 60, es jol tapad. Elso reteg 120fok, vissza 60 es feljon... Ezert 80fok korul megy a tobbi reteg nalam.
-
izisz
senior tag
válasz
energy4ever #20272 üzenetére
Akartam már kérdezni a tükrös nyomtatásaid kapcsán: a magas asztalhőt végig megtartod míg kész nincs a rács vagy 2. rétegtöl visszaengeded normál pla tartományba?
-
imibogyo
veterán
válasz
norbert1998 #20270 üzenetére
Persze mágneses lap nélkül mehet feljebb.
Egyébként a vicces az, hogy én most valószínűleg kivégeztem a mágneses lapomat, mert megmostam jó forró vízben. Azóta nem tapad. Az érdekes az, hogy amikor már nagyon koszolódott a sok beletapadt PLA-tól, akkor a régebbi lapot is többször ugyanígy megmostam forró vízben és megsúroltam sikárkefével és annak semmi baja sem lett. Legalább 5x megtettem ezt és soha sem volt belőle gondom. Ennél most elsőre.
Nem dőlök a kardomba, mert kaptam a géphez egy gyári üveglapot is, amit még ki sem próbáltam, de azért na... Nem örülök.
-
energy4ever
addikt
válasz
norbert1998 #20270 üzenetére
En a Tarantula lapjat 115 fokra futom, es ugy megy az elso reteg.(3mm-es uveggel)
Ilyen hofokon jol beallitva mar nem mondod meg rola, hogy nyomtatva van. Ez pl mai. -
tigerk
tag
Sziasztok
Eddig mindig sikerült magamtól rájönni a dolgokra de most elakadtam.Adott egy tarantula nyomtató amin most cseréltem ki az MKS GEN L alaplapot egy SKR V1.3-ra és az a problémám hogy nem tudok home-olni egy tengelyt se.Amint rányomok egy home parancsra akármelyik tengelyen az megmozdul a végkapcsoló felé kb 5mm és megáll, ha éppen útbaesik a kapcsoló azt figyelmen kívűl hagyja és végállásra fut és befeszül a tengely.Valami Marlin beállítás lesz a ludas de ebben még nem vagyok valami penge.Esetleg valaki tudna erre megoldást mondani? -
norbert1998
nagyúr
Ender 5-nél nálam (is?) mágneses az asztallap.
70-80 fok fölé akkor ezt egyáltalán nem lehet melegíteni, vagy csak akkor nem, ha az a mágneses lap van rátéve?Tehát üveglappal mehet-e feljebb?
-
mazso26
tag
válasz
cross56 #20265 üzenetére
Szerintem a Predator egy jó gép, csak nem annyira amennyire néhányan be akarják állítani, ezzel együtt simán a jók közé sorolnám! (Mondjuk szerintem a szabott értékhatár felett van az ára szóval ilyenformán ki is esik a kalapból.)
Ender 5 nem rossz választás bár személy szerint ha már hasonlóban gondolkoznék akkor az legyen true CoreXy nem csak hasonló. Itt ugyanúgy mozgatod a motort ami ringing/ghosting formájában jelentkezhet az Y tengely mentén. Amit nyersz a bowdennel súlyban elveszíted az X motornál. Cantilever bed design, ebben a méretben mondjuk még nem para akár jó is lehet. Én csak nem érzem azt az előnyt mondjuk a kistesójával szemben amennyivel többe kerül. Kuponokkal számolni meg kár, vagy van vagy nincs, és ha az egyik árából leszedjük akkor meg a többit is úgy kell számolni.
Ali, Gearbest, Banggood vettem én már mindenhonnan és eddig megjött, néha valami elgörbül, töröttem érkezik, késik 3 hetet (főleg most) de azért eddig minden megjött amivel nem voltam elégedett megreklamáltam és bár néha van pár értetlenkedő kör (ami leginkább a nyelvi akadályoknak és a kötelező időhúzásnak tudható be a részükről) de a végén megkapod amit szeretnél. 120-nál már akár Prusa mini is játszhat bár arról véleményt formálni így release előtt talán kicsit erős lenne, de József már bizonyított azt hiszem
Tényleg első körben a kívánt nyomtatási térfogatot találd ki utána lehet szűkíteni.
"Titkos" 5. tipp - Artillery Sidewinder x1 -
imibogyo
veterán
Haladtam vele, illetve folyamatban van az Ender 5 átalakítása... Az új fejnél "kicsit" túltoltam a flow-t és a hőmérsékletet, hogy biztosan "tökéletes" legyen a rétegek tapadása, mivel PLA-ból készítettem. A netes tapasztalatok alapján a PLA is elég jól bírja, van akinél már hónapok óta használatban van ez a modell. Addig mindenképp bírni fogja szerintem, amíg kinyomtatom majd vele ugyanezt a modeltt ABS-ből, vagy PETG-ből, vagy bármi más tartósabb anyagból. Látszik már az új SD kártyaolvasó tartókám is (saját modell, direkt alumínium profilhoz tervezve). Az új extrudertartó is jól vizsgázott, bő 20 centit le tudtam vágni a PTFE csőből. Még hátra van az új filament tartó elkészítése, mert az most nem ideális, de annak valami ilyesmi megoldást gondoltam ki (az is lehet, hogy erre cserélem ki az egészet), hogy az extruderbe "bevezetés" mindig szépen "merőlegesen" történjen meg, így szerintem jóval tartósabb lesz a gyári extruder kar (mondjuk van alumíniumom is tartalékba, ha ez mégsem így lenne)...
(#20265) cross56:
Alin vannak szerintem általában a legjobb árak Creality gépekre. Én most vettem a második Ender 5-ömet és kuponokkal ~72.000 Ft-ra jött ki, de volt aki 60-65.000 Ft környékére is le tudta nyomni. -
cross56
senior tag
-
Atamano
csendes tag
Milyen PETG filamenteket ajánlanátok?
Van olyan típusok,amelyek jól bírják az utómunkát?
Csiszolás,fúrás,festés stb... -
Joshi
titán
válasz
bunnyhu #20262 üzenetére
Én úgy állítom be a szeletelő progit, hogy az első 4 rétegnél egyáltalán ne menjen a tárgyhűtés. A bad és a nozzle közötti távolságot én papírlapos ellenőrzéssel állítom be. Próbanyomtatásnál ha kívánja akkor még közelítek az asztalhoz 0.05mm-t ha szükséges, a nyomat úgy is megmondja.
-
bunnyhu
senior tag
Így kb 2 hónapnyi minimális tapasztalattal a hátam mögött szeretnék egy átfogó választ kapni arra, hogy egészen pontosan mikor van jól beállítva a nyomtató? Nem tudom ez anyagfüggő-e vagy sem, ha igen akkor elsősorban PLA esetében de a többi anyagnál is érdekel.
Két fontos, és alapvető dolog nem tiszta. MEg sok más persze1. Asztal - fej távolságnál mi a tökéletes? Én azt gondolom ha a fej a rétegvastagság távolságnyira van, vagy picit alatta? Esetleg felette? Hogy van ez?
2. Mikor jó a réteg tapadás? A már kinyomtatott rétegnek melegnek kell-e lennie hogy rátapadjon a következő vagy sem? Ha igen, mennyire? Legyen picit olvadt vagy legyen kemény de meleg? Vagy lehet hideg is - lásd áramszünet utáni nyomtatás.
Ha esetleg ilyen alap dolgok valahol le vannak írva, egy link is megteszi.
-
izisz
senior tag
válasz
2thletme2day #20259 üzenetére
Volt pár napja a predator csoportban egy panasz, ha jól rémlik ebay-en vette az ürge. Még festettet kapott sajna...
-
mazso26
tag
válasz
cross56 #20256 üzenetére
Szerintem annyiból játszik a nagyobb is. CR10, Tevo Tornado az összes többi nagyjából ezeket másolta (ők meg persze másoktól vették de ez már csak így megy itt
). Corexy ebben a méretben jó minőségben még nem igazán jön ki ennyiből, deltára a fenti példa jó (bár hallottam, hogy messze nem annyira, mint azt sokan sugallják pár példa: zárt fw, A4988 driverek, festett és nem eloxált oszlopok amik ráadásul nem is szabványosak ezért lineáris átépítés nehézkes + szokásos delta apróságok - ezekkel együtt is kb a legjobb nagy delták egyike + talán a Tevo little monster).
-
Joshi
titán
válasz
cross56 #20256 üzenetére
Annyiért érdemes lehet az Anycubic Predator is, az egy nagyon jó nyomtató.
-
cross56
senior tag
válasz
mazso26 #20253 üzenetére
Szia!
Igen FDM-re gondoltam.
Max 120.000 Ft-ot szeretnék költeni rá.
Szerintem megelégszem a kisebb nyomtatási térfogattal. Ha viszont ennyiből van olyan ami a 300x300x400-as és minőségre jó akkor az is jöhet.Egyébként én Creality Ender 3 Pro, Ender 5 illetve Tevo Tarantulat nézegettem.
Valamint nem tudom, hogy az ilyen aliexpresses 3D nyomtatók (pl anet a8 plus) mennyire jók..
Egy ismerősöm vett pár napja ilyet de nem tudom mik a tapasztalatai vele.De garancia miatt úgy gondolom az itthon vásárolt jobban megérheti még ha drágább is.
-
mazso26
tag
válasz
cross56 #20252 üzenetére
Megtippelem, hogy elsősorban szálolvasztásos technológiára (FDM) gondolsz. Ebben az esetben leginkább a méret az amit első körben el kellene döntened. Szetenéd egyből a nagyobb nyomtatási térfogatot (jellemzően 300*300*400) vagy megelégszel a kisebbel (többnyire 220*220*250), ha erre tudnál válaszolni akkor pár ajánlott modellt tudunk a fenti ársávban (vagy picit feljebb - főleg a nagyoknál) ajánlani.
-
cross56
senior tag
Sziasztok!
3D nyomtatót szeretnék vásárolni elsősorban hobbi célra, de esetleg üzleti szándékból.
Tudnátok ajánlani ilyen nyomtatókat? Illetve milyen árkategóriától érdemes ilyet venni?
Mert láttam, hogy már 50-70.000Ft-ért is megvásárolható egy ilyen.Előre is köszi.
-
Saccco
nagyúr
Azért 4.4-es Cura-ban elég jól használható a support blocker custom support-nak, ezzel nagyjából meg is van oldva a legnagyobb hiba.
-
csadi0011
őstag
Múlt héten vásárolt Kossel Linear Plus:
09:42:33.932 : Marlin 1.1.0
09:42:33.932 : echo: Last Updated: 2016-12-06 12:00 | Author: (ANYCUBIC PLUS, 2017/9/18)
09:42:33.932 : Compiled: Nov 14 2017
Hátha érdekel valakit, milyen fw-rel adják.
-
csadi0011
őstag
10 óra múlva lesz megint Anycubic 50/100 kupon. [link]
-
Reggie0
félisten
válasz
AllTheBest #20238 üzenetére
A lezeres homero nem meri jol a homersekletet, mert nem tudja mekkora a felulet emisszios tenyezoje. Probald ki ugy, hogy egy fekete szigeteloszalag darabot raragasztasz a merendo targyra, az sokat segit a femeken, mert azok jol tukrozodo feluletek.
-
dugesz77
őstag
Ja a xopóág II.
Az egy dolog,hogy másfél napja szenvedek,mert a Sunlu pla+ sehogy nem akar letapadni. Próbáltam: sima üveg, üveg+stiftes ragacs, üveg+ kaptonszalag, PP műanyaglap, ultrabase... utolsó kísérlettel üveg+abs juice 8mm brim megfogta. Pedig végigtornásztam a hőmérsékleteket ,szintezés ,nozzle csere . Gép átnéz ,csavarok meghúzva, szíjjak feszesek. Ma első benchy:
Nyomtatásból kikerülve semmi különös:
megfordítva:
Na ez mitől lehet? Érzésre fej , asztal sehol nem akad. -
Saccco
nagyúr
válasz
AllTheBest #20238 üzenetére
Akkor nyomj rá egy PID tuning-ot.
Illetve egy termisztor cserét. -
AllTheBest
őstag
válasz
AllTheBest #20234 üzenetére
Talán kiderült, hogy mi lehet az ok, felmelegítettem 200fokra a fejet, a kijelzőn 200 fokot is írt, lézeres hőmérővel rámértem a fejre és csak 170 fokot mutatott, lehet, hogy nem jól érzékeli a hőmérsékletet és nem tudja megolvasztani rendesen az anyagot?
-
dugesz77
őstag
Látom sokan vagyunk xopóágon. Az utóbbi időben észrevettem gyengécske az aluextruder szorítása. Mondom biztos a rugó. Hát nem gondoltam volna,hogy 5 tekercs fila megeszi
(mielőtt megkapom van előtte csapágyas fila igazító.
Volt itthon tartalék de ezek szerint akkor ez is fogyó cucc . -
Saccco
nagyúr
válasz
AllTheBest #20234 üzenetére
PTFE cső csere, ha van benne.
PTFE szorító kilazult.
Esetleg meghalt a hotend hűtő vagy hamarosan fog. -
AllTheBest
őstag
Sziasztok, segítségre lenne szükségem, már kezd az idegeimre menni ez a probléma... Adott egy Anet A6, ami mostanában elkezdett rondán nyomtatni. Az extruder motorja néha olyan mintha nem tudná rendesen tolni az anyagot és ugrik egyet, ezen felül hasonló nyomtatási csodákat produkál:
Pád dolgot már próbáltam:
-fúvókát kitisztítottam, majd cseréltem
-a fúvóka előtti menetetszárat ami a fűtőfejtől megy, szintén cseréltem
-a filamentet feszítő rugó alá tettem még egy anyát, hogy erősebben feszítse oda az anyagot, azt feltételeztem, hogy azért ugrik, mert nem tartja elég erősen oda a rugó
-több anyaggal is próbálkoztam, kb 2 órányi nyomtatás után kezdi el ezt produkálni
-próbáltam régebbi, eddig jól nyomtatott fájlokkal is a nyomtatást, azoknál is előjön a jelenség.Kezdem már feladni, nagyon idegesítő
Ha esetleg valakinek lenne valami tippje, akkor azt nagyon megköszönném
-
mekkGyver
aktív tag
A jelenséget "layer shift"-nek hívják, és rengeteg oka lehet, én is szívtam vele napokig. Először is ott érdemes keresgélni, amelyik tengely felé jelentkezik (X/Y). Az ok lehet a vezérlő túlmelegedése, laza szíj, görgő kopás, idegen anyag / szorulás a sín környékén, elakad a fej valamiben (pl. túlextrudált a réteg, vagy leválik) de szoftveres hiba is lehet. Én sok olvasás után extra hűtéssel kezdtem, majd szíjfeszítő készítése, tisztítás, görgő csere / beállítás és miután semmi nem segített, beleástam magam az arduino-s paraméterezésbe, és a "gyárilag kapott" 1.8 marlint lecseréltem a bugfixes 2.0-ra, és azóta nemcsak ez a hiba szűnt meg, de szebben is nyomtat.
Még ami eszembe jutott, nézd meg, hogy a "slicer" programodban hátha be van kapcsolva az "acceleration" és a "jerk" vezérlés. Ha igen, akkor kapcsold ki, mert lehet, hogy túl nagy gyorsulás van megadva, és a nyomtató nem bírja. -
Psyra
újonc
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, remélem valaki tud tippet adni nekem, mi lehet a gond. Eddig nem volt ilyen jellegű probléma a nyomtatás során, most pedig minden tárgynál jelentkezik.
A nyomtatás egy bizonyos magasságnál elcsúszik. Ilyenkor kattogást is hallok, amikor elrontja, utána pedig nyomtatja tovább mintha mi se történt volna. Csatoltam képet is!
Köszönöm a segítséget :) -
moex1
tag
válasz
flashpointer #20228 üzenetére
PEI.
-
flashpointer
őstag
Tudnatok valami reteget javasolni a Bed-re? lecsereltem a gyarit egy alura de arra meg ugye kell valamit meg ratenni. Annyi fele van hogy nem is tudom hogy kezdjem az utananezest...
-
Geller72
veterán
válasz
norbert1998 #20225 üzenetére
Elvileg akár minden cserénél, csere után kellhet kalibráció. És még utána se tuti jogy a 100 mm az 100mm lesz. . A marlin megcsinálja a Pid tuningot mondjuk úgy hogy helyetted is .
-
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20225 üzenetére
Mert a gyari beallitas eleve szar, majdnem direct extruder meg erzekenyebb ra, nincs rugalmassaga.
-
dugesz77
őstag
válasz
HornedReaper #20223 üzenetére
Okés de ha meg azt nézem FILAMENT PM netto árakat ír. Egy alap 5000 forintos PLA az nekem 6350 + 1400 postázás. Elhiszem ,hogy jó de szerintem nincsenek jó árai mire hozzám kerül 1 kg alap PLA az 7750 Ft.
-
dugesz77
őstag
Aliról most a 7X6813I4KCV8 kupont használva ( - 5$) ingyenes postával selyemfényű CREOZONE PLA talán nincs olyan rossz árban.
-
Reggie0
félisten
válasz
HornedReaper #20220 üzenetére
Hat, mert nem igazan eri meg ugy senkinek se. Ki akar 40ezren sporolni par ezrest ugy hogy cserebe nincs gari. Es kinek eri meg eladni 20-25 korul, ugy hogy az alkatreszek tobbet ernek, azt fel lehet hasznalni masra. Meg 20-25-ert sokkal tobbet er, hogy van +1 nyomtatod es egyszerre ket dolgot is tudsz nyomtatni. Egy tekercs filament 5-7 ezer forint szoval az uzemeltetes tobbe kerul, mint amennyit kapnal erte hasznaltan.
Alirol 160 dollar korul meg lehet rendelni, szoval 48 lenne a uj ara. Minusz a kuponok.
-
HornedReaper
senior tag
Új, bontatlan Ender 3-ért és használtért mennyit lehet most kérni, hogy meg is vegyék ne csak árulja az ember?
Alig van eladó..
-
llacee
őstag
Sziasztok!
Gyors segítséget szeretnék kérni
Anet A8-ról leesett a filament és eltörte a hotbed-et.
Hol lehet pesten vagy bárhol a legrövidebb időn belül venni egy másikat hozzá? -
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20216 üzenetére
De arra. A step/mm-et kalibrald be. Ehhez ki kell csavarnod a nozzle-t, majd merd le, hogy ha kiadsz 100mm extrudalas parancsot, akkor hany mm-et huz be a szalbol. A vegen a mostani beallitott step erteket meg kell szorozni 100-al es lemert ertekkel elosztani, igy kapod meg a kalibralt erteket.
-
Geller72
veterán
válasz
norbert1998 #20216 üzenetére
A Marlinban egy PID tuning?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Reggie0 #20215 üzenetére
Seam alignment környékén hide seam van.
Csak alul van coupler, az extruderbe nem hajtottam bele, mert kb 5 centi hosszú az egész cső, vagy még annyi sem. Azt középen fogja nagyjából a hotenden lévő darab. Nem hiszem, hogy lötyögne.
Az extruder gyári, gyári beállításokkal megy. Vagy milyen kalibrációra gondolsz? Nem a step/mm-re?
-
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20214 üzenetére
Eleg erdekes. Kalibraltad az extrudert? Seam alignment mire van allitva? Couplerben a PTFE nem lotyog?
Nekem amugy ugy tunik elsore, mintha tulextrudalna.
-
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20212 üzenetére
Nem dobsz egy fotot?
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Reggie0 #20209 üzenetére
A gyári extruder van fölé téve egy abs nyomtatványon a fejnek, semmi extra. Viszont eleinte tpu is sima liba volt így. Nem az első rétegen blobol, hanem úgy összevissza. Nemsok, 1-1. De nehéz eltüntetni sokszor.
Geller
Nem próbáltam még másikkal. Van új, gyári meg utángyártott is. Érdemes előásni az ágy alól? -
Geller72
veterán
válasz
norbert1998 #20205 üzenetére
Próbáltad már másik nozzlival?
-
Reggie0
félisten
válasz
norbert1998 #20205 üzenetére
Nekem extruder problemaknal volt ilyen, raktam ra 1:5 attetelu bolygomuvet es alatetet raktam a szoritorugo ala, utana jo lett. Illetve egyszer jartam ugy, hogy a hajtokerek csigacsavarja meglazult es lotyogott kicsit a tengelyen, attol is sokfele baja volt, de a vegen anyaghianyba is atcsapott, az mar eleg latvanyos. A blobosodas lehet a ptfe couplerek lazasaga miatt is, azokat is erdemes megfesziteni.
Milyen DD van az enderen? Kalibraltad ugy, hogy a nozzlet kicsavartad?
DD egyik hatranya a bowdenessel szemben, hogy nincsen rugalmassaga az adagolasnak, igy amikor indul az elso reteg, akkor a feluleti egyenetlenseget nem tudja csillapitani a szal adagolasa soran, emiatt blobos lehet az elso reteg. Aztan a tobbi retegnel ezek a feluleti egyenetlensegek egymasra epulnek es sok ideig tarthat, amig kiegyenlitodik. Ha nincsen jol kalibralva az extruder, akkor ezt megcsinalja sik beden is.
-
norbert1998
nagyúr
Az az érdekes, és magyarázatot váró tény, hogy az ender sokkal rondabb, szalasabb és hibasabb nyomtatást csinál, mint a kossel. De miért?
A beállítások ugyanazok, a sebességek kisebbek sokkal, de ennyi. Kossel fél méteres vagy még hosszabb ptf csövön 5 mm retract, ender 3 direct drive szintén 5 mm retract, sőt, minden más is ugyanaz. Anyag is.A travel speed lehet, ami ugye a kossel-en brutális? Vagy ez is felróható a meglazult fejnek az excenter csavar miatt?
Fel bosszant. Eleinte olyan szépen nyomtatott pla-val is combing nélkül, hogy agyam eldobtam, most meg használhatatlan minden
szőrös és blob-os.
Dugulás elvileg nincs, de 6 mm retract után lesz jó még dd-vel is.
-
imibogyo
veterán
válasz
zolko23 #20154 üzenetére
Első körben ellenőrizd le az összes csavart, hogy mindegyik jól meg van-e húzva. Nekem az első E5-ömnél voltak gyári csavarok, amik nem voltak jól meghúzva (a második E5-ömnél mondjuk nem tapasztaltam ilyet). Ha már itt vagy a csavaroknál, nézd meg az összes derékszöget az alu profiloknál, hogy azok tényleg derékszögek-e. Kétlem, hogy ez okozná a hibádat, de ha már egyszer átnézed a gépet, akkor nézd át rendesen.
Ha már mechanikai oldalról közelítünk, akkor második lépés legyen a szíjak feszességének ellenőrzése, beállítása és a görgők átnézése, beállítása. Mindegyik keréknek épp annyira kell felfeszülnie a profilokhoz, hogy az adott tengely kottyanásmentes legyen, de úgy hogy mindegyik keréknek forognia kell anélkül, hogy feszülnének, szorulnának. Röviden relatíve könnyen, de feszesen kell mozognia az X Y tengelynek is.
Érdemes az E5-öt is lefogatni ha van rá lehetőséged, valamint a vázat is célszerű megerősíteni. Én épp most állok neki a gép átépítésének (úgy 10 perc múlva), mert elég sok ötletem van, amivel szerintem jobbá tehetem a gépet, vagy épp apróbb hiányosságait pótolhatom.
Ha a fentiek megvannak, akkor a következő megvizsgálandó szerintem az extrudálás paramétereinek ellenőrzése, ide értve az extruder mechanikai vizsgálatát is (megfelelő rugófeszítés ellenőrzése, ami a retractot is befolyásolja stb.), valamint, hogy a PTFE csöved nem mozog-e retract közben. Karcold meg, vagy filccel jelöld meg a csövet a fejnél és az extrudernél is, indíts el egy nyomtatást és figyeld ezeket a jelöléseket, hogy a fejnél, vagy az extrudernél elmozdulnak-e (természetesen ebben az esetben csak az ezektől "merőleges" elmozdulás érdekel minket, mivel a cső természetesen egyéb irányokban mozogni fog). Ha mozog, akkor megpróbálhatod a gyári csatlakozás tuningját egy-egy új feszítő-pöcök nyomtatásával és a PTFE cső megigazításával, de ha van rá keret, akkor jobban jársz két új pneumatika csatlakozóval és minőségi Capricorn csővel (ez más dolgokban is segít).
Végül a retract beállítását végezném el, nekem a gyári "Creality" slicer a retractot 80 mm/s sebességre és 5 mm-es visszahúzásra állította alapból. Ettől jóval kisebb számokat használtam az előző gépemnél (50 mm/s, 3 mm), de azt kell mondjam, hogy eddig ez is tökéletesen működik. Szálazás alig-alig tapasztalható, az eddig kinyomtatott 20-30 modell (70-80 óra nyomtatás) alatt pedig dugulással sem találkoztam.
-
Remus389
veterán
válasz
Gergosz2 #20186 üzenetére
Szia, a fejhallgatós topikban párhuzamosan folyik erről a diskurzus [link] Nem kell komolyan venni, szórakozás ez, pluszba részemről belekóstolnék a 3D nyomtatás témájába.
Sajnos nem gyárt senki ehhez fejhallagtópántot, kivéve a Sennheiser-t, de az gyári színű (van ezüst (HD 650) meg márványszínű (HD 600), fekete is (HD 660S)).
A belinkelt topik vége felé látható pár csinos festett példány, de ezek a képek valószínűleg közvetlenül a festés után készültek, kettő vagy 3-4 hónap múlva megnézném őket, szóval ez a gond, itt-ott lepotyog a festés, megkopik és hímestojásként kell vele bánni, különben megint lehet szórakozni vele hogy szép legyen. Akkor már inkább maradjon gyári.
Szóval mégis hajlanék a 3D nyomtatás felé, Darvinya hozzászólása:
Ha tud gyantás/por 3D nyomtatást, az jobbat készít, mint a fröccsöntött.
Csak hát ezek nem olcsók.Neten megnéztem, és találtam ezt a céget, profiknak tűnnek, nem szélhámosoknak
[link] 3D szkennelni is tudnak és ők biztos tudnának nekem nyomtatni egy igen jó minőségű fejpántot, ami jó. Csak az a kérdés mennyiértTízezresekbe gondolkodjak, százezrekbe, vagy milliókba
Mert akkor inkább veszek spray-t. Bár lehet jófejek lesznek, ha elmagyarázom a kálváriam
Új hozzászólás Aktív témák
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 5g 8/256gb - Szép állapot, akár beszámítással
- LG 70UN74003LA Smart LED Televízió, 70" (177 cm) - 4K Ultra HD, HDR, webOS
- TP-Link RE650 AC2600 (RR650) WIFI hatótávbővítő
- BONTATLAN Új Iphone 16 és 16 Plus 128-512GB 1év APPLE garancia gyári független Deák AZONNAL Átvehető
- ÚJ Bontatlan iPad Air 6 - 7 gen 11 és 13 Minden szín 1 év Apple Garancia Azonnal Átvehető DEÁK Térné
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Apple Macbook Pro 13 2020 - M1 - 8GB/256GB SSD - Touch Bar - 102 Ciklus - 99% Akku - Ezüst - MAGYAR
- Dell USB-C dokkolók: (K20A) WD19/ WD19S/ WD19DC + 130W, 180W, 240W töltők
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest