- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT

Új hozzászólás Aktív témák
-
Saccco
nagyúr
válasz
2thletme2day
üzenetére
Layer - Choose start point
-
2thletme2day
őstag
Simplify-nál hol tudom azt beállítani, hogy végig a tárgy hátulján, 1 vonalban legyen a z seam?
-
azbest
félisten
nem a marlin forrásában lévő példa könyvtárból másolja át a leírásban is, ahogy a már marlin által hivatalosan ismert boardok esetén jellemző?

Annyi trükk van, hogy 1.x-es marlinnál van ott. Ha 2.x -es marlint akarsz, ott egy link van az új helyükre [link]
Ha jól emlkékszem régen volt, hogy fogpiszkálókkal tűztem bele a vezetékeket egy brickelt routerbe, amit a raspberry pim ttl soros portján át frissítettem vissza életre
Csak akarni kell, néha jó erősen
-
válasz
azbest
üzenetére
Igen, Anet A8, piros színű alaplap, ezzel kaptam, valószínűleg gyári rajta minden.
"Talán még valamelyik nagyon alap arduino board is felkonfigolható úgy, hogy ő legyen a flasher"
Azért írtam, hogy ISP-t tudok hozzá, vagy Arduino UNO-ból, vagy van otthon egy Pickit2 ISP-m, Attiny avr-eket azzal szoktam programozni. Csak ahhoz kell lenni egy 6 tüskéből álló ISP csatlakozónak valahol az alaplapon, ahová rá tudom dugni, és amúgy látom is a helyét, csak nincs rá tüske forrasztva. Szét kéne szednem az egész gépet, és megforrasztani, hogy tudjam programozni. Brr...
A linkelt weboldalt már én is megtaláltam, de elakadtam itt: "Anet A8 board definition for Arduino: two files (Configuration.h and Configuration_adv.h)": a két fájl sehol nincs azon az oldalon, amire hivatkozik.

-
azbest
félisten
nem vagyok profi arduinos, de mintha láttam volna már erről is youtube videókat. Talán még valamelyik nagyon alap arduino board is felkonfigolható úgy, hogy ő legyen a flasher egy másik board számára [link] . Vagy esetlg valami más usb-s céleszköz.
(#21595) Mr.Csizmás
ha jól láttam anet a8 nyomtatója van
még valami pár hónapos leírás is van róla [link] -
válasz
azbest
üzenetére
Esetleg hex formátumban talán ki is menthető a jelenlegi fw.
Erre nem is gondoltam, kösz a tippet!Az még plusz csavar, hogy vajon az a board bootloaderes vagy sem.
Erre sem gondoltam... Remélem az... Amikor az Octoprint rácsatlakozik usb-serial-on keresztül, minden alkalommal resetel a nyomtató, eléggé gyanús, hogy ezt a bootloader csinálja.valami plusz flasher eszköz kell hozzá, ha minden kötél szakadt.
ISP-t még csak tudok hozzá keríteni, csak nincs hova kötni. Látni vélek egy ISP csatlakozót az alaplapon, de nincs rá forrasztva tüske. -
azbest
félisten
lehet találni kofigokat, mások által összeállított leírásokat. Meg persze érdemes azokat összevetni a menükből kiolvasható értékekkel (steps/mm és hasonlók), hogy tényleg azok vannak-e más konfigjában is.
Nem tudom fenn van-e valahol a gyári fw vagy adtak-e ki újabbat hozzá. Esetleg hex formátumban talán ki is menthető a jelenlegi fw. Az még plusz csavar, hogy vajon az a board bootloaderes vagy sem. Ha jól sejtem elég nehéz kinyírni az arduinokat, max valami plusz flasher eszköz kell hozzá, ha minden kötél szakadt.
-
válasz
trialkornel
üzenetére
Nem a frissítéstől félek, már évek óta arduino-zom, ez a része ismerős. Attól félek, hogy utána újra kell kalibrálni, beállítani stb vagy éppen a fordítás közben elcseszek valamit és nem tudom se helyrehozni, se visszacsinálni... Ezen kívül alapból óckodom a custom firmware-ektől, pl mobiltelefonon elég sok a rossz tapasztalatom e téren.
-
sunnysys
tag
válasz
trialkornel
üzenetére
Köszi szépen!
-
trialkornel
tag
Azt soha nem lehet megúszni. Előbb vagy utóbb eljön az idő amikor sort kell keríteni a megtanulására. De szerintem nem is baj, jó dolog és nem kell félni tőle, nem ördögtől való.
Nekem pl az első nyomtatóm megvásárlásakor az összeszerelés után az volt az első amit kénytelen voltam megtanulni. Bed level szenzoros Tevo Tarantulát vettem amin a gyári firmware-ben nem volt beállítva a szenzor, így ha használni akartam egyből cserélhettem is (természetesen akkor már Marlinra). Úgyhogy a gyárival 1 percet nem ment a gép
-
azbest
félisten
válasz
trialkornel
üzenetére
ezek a kerekek v-slothoz is jók. Igazából ahhoz valók, csak a t profil olcsóbb. Sőt, a sokféle nyomtató változatok közt van, ami t és van ami v slotos vázzal készült. A v előnye, hogy a nagyobb felület miatt valsz sokkal stabilabban tartja a helyén függőlegesen is a szerelvényt az x tengely profilján. Most viszonylag könnyen tudom mozgatni. Meg mondjuk az ágynál sem hátrány talán, ha még stabilabb.
-
trialkornel
tag
válasz
azbest
üzenetére
Az a T slot profil és kerék szerintem jó úgy. A V slot-hoz van külön V slot kerék. Lineáris sínt neki és jó lesz
Nekem az egyik pókon már minden tengelyen sín van, megszabadultam a kerekektől.(#21580) sunnysys : Mint írtam szerintem jó a TL-es BL touch. Ráadásul fele annyiba kerül mint az eredeti így nem buksz nagyot (mondjuk az eredeti ára sem nagy pénz ma már).
Még gyári MKS Sbase 1.4 lapot használok de van egy SKR 1.3-mam amit tervezek beépíteni. A klón BL-t ugyanúgy belehet kötni mint az eredetit, csak figyelni kell a kábelekre mert nem mindig stimmelnek a színek az eredetihez képest. -
Sziasztok! Octoprint szerver. Minden nyomtatást 3x kell elindítanom. Először homing után áll meg, majd azután, hogy beáll a hotbed fölé, kezdő pozícióba. Mindkét esetben "Resume" gombbal tovább megy. Utána lemegy a nyomtatás gond nélkül. Ezt valami beállítás csinálja?
-
azbest
félisten
Na a mai este tanulsága, hogy még ennyi idő után is tudom magamat szívatni. Avagy megtréfálhat a technika.
Gyorsan akartam nyomtatni egy kis figurát és ahogy az első pár réteg lerakását figyelemmel kísértem, feltűnt, hogy retcractkor kicsit bólogat a fej. Úgy az egész, a tárgyhűtő venti kiálló részén látszott meg leginkább. Úgyhogy amikor jobban megnéztem, kicsit erővel megmozgattam, feltűnt, hogy motorostól együtt mozog a bmg klón extrúder, valamiért a rászorított csavar ellenére van tizedmiliméternyi hely mozgásra.
A megfejtés: a bmg klón + extrúder tartóhoz rövid volt még az m3x35 mm-es csavar is. Nem ért el a motor tetején lévő menetig. Így vettem m3x40 mm -es csavarokat, érkeztek is 3-4 hónapon át
Viszont most kiderült, hogy az meg túl hosszú, beleütközik a motorban lévő menet végébe. Így egy pici m3as anyát végigcsavartam a csavar fejéig és így pár mm-rel rövidebb effektíve, s amikor rászorítom, akkor masszívan összetartja mostmár az egész szerelvényt. Hm most jut eszembe, hogy a múltkor vett kábelkrimpelőmön van csavar elvágó rész is, na mindegy már, azokat az anyákat már ki nem bányászom ma este

A másik észrevétel, a már meghúzott és megrövidített csavar ellenére picit még mindig tudom mozgatni az egész szerelvényt kocsistól együtt. Erre pedig a megfejtés az, hogy a tevo tarantulám nem V-slotos alu profilból van, hanem Item kompatibilis profilból. Ami nagyjából működik is, viszont így nem egy nagy V alakú felületen futnak a görgők, hanem ilyen dupla éleken. Persze így az él a görgőbe is beleeszi magát.

Ezeket még érdemes cserélnem. Más kérdés, hogy ez az Y és két X elemet is érinti. Lassan tényleg neki kéne fogni összeállítani egy corexy vázhoz vágatandó anyaglistát. De minden, végül is még nem olyan drága ezt a 3 vasat méretre vágatva megvenni az amúgy nem éppen olcsó helyi caxtool webshopóból.igazi V-slot

Na ez utóbbin fut jól a v-slot görgő. És gondolom masszívabb is lesz a függőleges stabilitása a hotend szerelvénynek.Gyanítom az alsó rétegek 0.2 vastagságnál történő hullámosodása is azért jön elő könnyen, mert fel tudja emelni a fejet a korábbi egyenetlenség vagy a növekvő nyomás. Míg ha fixen tartja a magasságát, akkor a forró hotend átgázol mindenen ahelyett, hogy döccen és buckát épít hozzá rétegről rétegre.
Arrra a hullámosodásra gondolok, amit (#21322) Gabesz87 is múltkor mutatott, de (#21337) izisz példája talán még jobb. Valóban a szuboptimális körülmények segíthetik elő, de szerintem kevésbé fordulna elő, ha nem tudná megemelni a fejet, mert az masszívan tartja a szintjét. -
Gabesz87
veterán
válasz
sunnysys
üzenetére
Miért ne menne!? Számtalan képet, leírást találsz neten. Trianglelabs-nak azért jó minőségű, megbízható cuccai vannak szerintem, szóval csak nem lesz vele gond. Bár úgy emlékszem, régebben is sokan panaszkodtak a klónokra, úgyhogy lehet, jobban megérné idő, és a későbbi szenvedés elkerülése végett egy normálisat venni. Mivel én nem a TL-től rendeltem a Touch-ot, nem tudom ők milyet küldenek.
-
dugesz77
őstag
válasz
Eastman
üzenetére
Érdemes rákukkantani, hogy mi minden van gitárhoz kész tervben. Csak győzd alapanyaggal.
-
sunnysys
tag
válasz
trialkornel
üzenetére
trialkornel, Gabesz87
Nektek milyen alaplap van a nyomtatóban?
Köszi!
-
trialkornel
tag
válasz
Gabesz87
üzenetére
Én is Biqu-tól rendeltem, az eredeti. QR kód van rajta meg van hozzá valami papír is ami az Antclabs oldalára irányít.
Hasonlóan jártam már én is. Az Asszony reflexből lenyomta a kacsolót az elosztón miközben ment a nyomtató.... Szerencsére nem volt olyan nagy nyomtatás de attól még nagyon örültem... Azóta jobban el van dugva az elosztó hogy ne férjen hozzá
-
Gabesz87
veterán
válasz
trialkornel
üzenetére
Nekem közvetlenül a BIQU honlapról rendelt touch-om van, de azt hiszem Antclabs van ráírva (TL is ilyet küld nem?). QR kód is rajta van, ami ha jól tudom, az olcsó koppintásokon nincs.
Viszont nekem amióta BLTouch-om van, semmi gondom a tapadással! Előtte ez volt a legnagyobb gondom. Mindig felvált a nyomtatás, hol előbb, hol később. Nekem az egyik legjobb upgrade volt!Tegnap este gondoltam nyomtatok egy ILYEN V8-as modellt, mert milyen jól néz már ki.
A 8 db hajtókart nyomtatom (~2 óra), erre a felénél a feleségem nem kihúzta a hosszabbítót a falból, ahová a nyomtató van bedugva
Pechemre USB-ről ment a nyomtatás, így recovery-vel nem tudtam folytatni. -
Eastman
addikt
válasz
trialkornel
üzenetére
-
trialkornel
tag
válasz
Saccco
üzenetére
Csinálod itt a rossz reklámot
Egyébként a sok kínai gyártó/eladó között elég jó minőséget képvisel a TriangleLab, ez látszik az áraikon is.
Meg ahogy nézem fejlesztették a BL-t, már náluk is műanyag tüskével van.
Nekem még a fém tüskések vannak. Amit később vettem talán kicsit jobban mér mint az első, de tényleg nem volt probléma egyikkel sem. Az eredetitől meg nagy csodát vártam ahogy sokan mondták hogy mennyivel jobb, de nem sok különbséget veszek észre.(#21561) Eastman: Igen, könnyedén nyomtatható ilyen burkolat. A kérdés hogy mi ez pontosan és milyen hatások érik, mit kell bírnia?
-
Saccco
nagyúr
válasz
trialkornel
üzenetére
Nálam 100% hibaarány van! Minta mérete 1db.
-
-
Joshi
titán
Most nézem milyen anyagok is vannak.

Önoltó Filament PLA-t és halogénmentes égésgátló anyagokat tartalmaz Link.
-
Joshi
titán
Előre bocs a képek minőségéért.

Nem olyan rég szó volt a filamentek minőségéről. Most nyomtattam egy Noname filamenttel is (a fehér színű), igaz most pont nincs fehér nekik. Az eredmény nagyon jó lett.
Szerintem egy jól beállított nyomtató képes gyengébb minőségű filamentet is aránylag jól nyomtatni.
-
Saccco
nagyúr
Semmi cikizés. Egy PETG váza karácsonyfát nyomtattam és eltartott egy darabig mire rájöttem, hogy hol a hiba a végén...
Egy nagy szálgombóc lett a teteje, a kívánt ideig parkolni küldte a fejet. Kikapcsoltam ezt a funkciót és utána egy minimálisan összeolvadt végződést/hegyet kaptam.(#21552) Gabesz87:
Rúgó, mint önzáró. Nem engedi kilazulni a csavart a rázkódás mellett.(#21553) sunnysys:
Én tépettem le ilyet. Összevissza mért mindent. Aztán emiatt egyszer elakadt. Pont TL verziót. -
sunnysys
tag
válasz
sunnysys
üzenetére
Opps, most látom, hogy ez az eredeti. Eddig nem is néztem, hogy ki gyártja.
Ezzel, gondolom, hogy menni fog.Akkor inkább azt kérdezem, hogy SKR Mini E3-hoz van ajánlott klón BLTouch? Pl ez a TriangleLab verzió?
-
Gabesz87
veterán
Ha már BLTouch, valaki megmondaná, hogy az a két kis rugó mire való? Ha jól látom, egyes netes képek alapján a felfogató konzol, és a szenzor közé van téve a csavarra. De ez miért jó? Nekem fixen van odafogatva a tartóhoz.
-
válasz
Saccco
üzenetére
Ma tesztelés céljából DC motor-LEGO adaptert nyomtattam (5mm x 4cm tengely), 400 réteg kb 7 perc alatt lement (és nem is lett rossz az eredmény, paca meg egyszer sem), ezek szerint 133 percig kellett volna tartani a nyomtatásnak? Azt hiszem napról napra egyre több dolgot nem értek... 
-
Saccco
nagyúr
-
Gabesz87
veterán
Valami nekem itt fura. Na mondom megcsinálom az extruder Estep/flow kalibrációt. Az estep jó, amit múltkor beállítottam, pont annyi anyagot tol, amennyit kell. Flow-ra kinyomtattam ez alapján a 0,4mm-es nozzlehoz való 35x35-ös "kockát", 2 fallal, 0,42mm-re állított line width-el akkor 0,84-nek kéne lennie ugye a falvastagségnak!? Ehhez képest az oldalak közepén ezeket mértem: 0,97 - 0,98 - 0,96 - 0,94. Nyomtatás elején feljebb vettem a Z offsetet is, a múltkori nyomtatásnál az első rétegen tapasztalt rendellenesség miatt. Teljesen jól néz ki az egész nyomtatás, nem láttam rajta semmi anomáliát. De most akkor a számítás alapján vegyem le 87%-ra a flow-t? Kipróbálom, nyomtatom úgy, de nekem ez elég furcsa.
Ja, és még valami feltánt. Amikor az Estep kalibrálásnál kinyomtam 100mm-t, akkor is kattogott a BMG, szóval nem is (csak) retractnál kattog.
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Értem.
De a "20 sec a min layer" ismét magyarázatra szorul... 
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
És mi a 0.75? Minimum travel?
-
Saccco
nagyúr
válasz
MittuDomain_
üzenetére
Monnnyuk azt nem írta, hogy milyen anyag is ez vala...
-
MittuDomain_
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Kandúrok. Kandúrok mindenütt!
ps: tök jó lett
-
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Szépek! Mi az az "rr"?
-
dugesz77
őstag
Én is a thinkercadet használom én kicsit köbükisen 2x szoktam a betallózni a tárgyat majd levágom a részeket róla egy kellően nagy kivágás formával majd ha megvan a két külön rész akkor közé szerkezetem ami kell majd egyesítem. Biztos van jobb megoldás is nekem ez vált be.
-
minas
aktív tag
Melyik free program használható könnyen, kevésbé hozzáértő számára stl fájlok szerkesztésére? Csak némi méretváltoztatásra lenne szükségem egy meglévő konzol esetében (nem arányos kicsinyítés, vagy nagyítás, hanem egy részlet méreteinek módosítása).
-
azbest
félisten
Meghasad az univerzum szövete

Egyébként nem tudom, hogy van-e esetleg marlinban erre valami opcimalizáció.
Ahogy látom 2017-ben még nem volt erre mód. Akkor az volt a legmaximalistábbaknak a tanács, hogy ne használjanak microsteppeket, hanem csak full steppeket, ha 0.04-re akarnak optimalizálni, s hagyják tmc driverre az interpolációt. [link]Ha emlékszem a drv8825ös tesztekre és grafikonokra, annál lehet, hogy z bandigot okozhatott az, hogy ful steppek előtt volt egy gyengébb szakaszuk, de azóta sokat fejlődtek a driverek, szóval annak érdemes ezen jobban pörögni, aki olyat használ tl smoother nélkül. A többi közül max az eredeti a498x --nél érdemes ellenőrizni, hogy az üzemmódot szabályozó ellenállás milyen, mert attól függhet, hogy számít-e. A legtöbb esetben meg elég pontos a microstepp is ma már. A mechanikai váz lehet nem is képes olyan pontosságra, mint amiről egyébb esetben szó lenne.
De lehet, hogy problémásabb steppereknél a 8mm helyett 2mm emelkedésű rúd is nagyban növelheti a pontosságot Z irányban. -
-
sunnysys
tag
válasz
azbest
üzenetére
Köszi szépen!
Akkor ezt még kitalálom, mondjuk holnapig, de most megint hajlok az E3 Mini felé.

BLTouch: gondolom bármelyik tudja vezérelni. Ebből van olyan, ami ajánlott? Vagy nem?
ULTRABASE: tükröt használok, mert a heated-bed púpos középen, és ettől egy kicsit javult a helyzet. (De már nagyon várom a BLTouch-t.). Aztán néztem, hogy van ez az Ultrabase üveg. Ha jól értem, ennél még a ragasztással sem kellene vacakolnom (majd újra szinteznem), mert lehűlve könnyen levehető róla a tárgy. Ajánlott ez? -
azbest
félisten
-
zolko23
csendes tag
válasz
zolko23
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Mint kiderült az új ender 5 más steps per mm értékkel működik mint az én kicsikém. Amit küldött a gyártó alaplap 800 step/mm-rel dolgozott volna ez az új enderé. Az enyém még csak 400 step/mm-rel dolgozott régen, így túl sokat ment le a z tengely rétegenként. Csak 2x annyit. Végre megvan.
-
válasz
azbest
üzenetére
Ami nekem nem tiszta, hogy tudja a microsteppinget, a 0.1 rétegvastagsághoz igazából csak half steppinget kell tudnia, és szerintem meg is tudja csinálni, mert ha nem, akkor minden második rétegnél látszódnia kellene a vékonyabb-vastagabb rétegnek, de nemigen látom nagyító alatt sem. Bár a videón is mondja, hogy ránézésre nem látszik, és neki sem minden második rétegnél látszik nagyító alatt sem, szóval valószínűleg néha ki-kimarad egy-egy microstep, de ha így van, azt nehezen tudom elképzelni, hogy a két Z motornál ez mindig egyszerre következik be. Szóval a logika szerint az X tengelynek egy idő után el kellene ferdülni a vízszinteshez képest. Be szokott ez következni?
Nekem pont aznap hajnalban adtak fel egy csomagot, amikor le akartam mondani és helyi boltból beszerezni, mert közben találtam itthon, kicsit olcsóbban
de így most már megvárom. -
azbest
félisten
válasz
sunnysys
üzenetére
ha nem nagyon piszkálod, csak használod, de azért karbantartod, talán kevésbé esélyes megsütni valamit... de sosem lehet tudni. Egy műszálas felső és strandpapucs máris segíthet megsütni egy steppert

A dual-z nem para, az csupán egy elosztó kábellel is megoldható. Az skr 1.3 és 1.4 közt is az egyik különbség az, hogy beépítették az elosztó kábelt, szóval két motor csati van egy z stepperhez rajta. De nem függetlenek. A dual extrudernél számít, hogy hány steppered lehet.
Miniből is ahogy látom van már három verzió, 1.0 1.1 1.2, nem tudom pontosan mi a különbség. A dip-nél is lehet több is van már. Árban a moduláris mindig kicsit drágább.
(#21522) aryes
ezért is tettem hozzá, hogy valsz túl van misztifikálva. drv8825 driverekkel viszont simán el tudom képzelni, hogy látható z egyenetlenségek voltak, mert x és y irányban is volt salmon skin effekt (a csak hozzájuk jó tl smoother nélül). Meg az a4988 -ból is volt olyan stepper, ami úgy volt paraméterezve az ellenállással, hogy egyenetlen volt, de az újabbaknál (vagy az ellenállás moddolásával) már nem volt ilyen. Nekem a tevo boardon lévő cserélhetetlen a4982 is mocskosul pikkelyezett, még az ellenállás mod sem javított rajta, ezért is cseréltem skr-re és cserélhető stepperekre - elsőre nem akartam drága tmc-t, később olcsóbb és jobb tmc is kijött már, akkor váltottam arra. -
sunnysys
tag
válasz
azbest
üzenetére
Igen, az E3 Mini pont beleillik a gyári helyére. Van egy E3 DIP nevű, az elvileg ugyanaz, mint az E3 Mini, csak cserélgethetők benne a driverek. Erről a típusról kevesebbet olvastam.
A Mini esetében két dolgot nem tudok:
1. Mennyire várható, hogy bedöglik egy driver, és kukázhatom a lapot. (Közben ezt Te is felvetetted.
)
2. Tudom-e használni majd, ha egyszer dual Z-t szeretnék.
(Illetve több mindent is nem tudok, valószínűleg, csak azokról még nem tudom, hogy nem tudom.
) -
azbest
félisten
válasz
sunnysys
üzenetére
Valószínűleg mindkettő jó és hasonló képességű. A mini talán olcsóbb összességében (stepperekkel együtt). Ha viszont valami elromlik, akkor a moduláris skr és stepper részeket külön lehet cserélni.
Ha jól értem az E3 Mini a drop in replacement, avagy fizikailag is pont beleillik a creality board helyére és 2209-es. Az skr 1.3 meg más alakú, cserélgethető a steppere és ahhoz is lehet 2209-est használni. Én egy darabig hr4988-cal használtam, amiből 5 db 4 dolcsi. Arra sem panaszkodom (van felszerelve a motorok alá gumis zajcsökkenő alátét), de azért tényleg többet tud a tmc és még csendesebb.
-
azbest
félisten
válasz
sunnysys
üzenetére
Facebookon már aktívak a Bigtreetechesek, elvileg elkezdtek dolgozni. De ugye a vírosos hiszti miatt most a szállítás mindenképpen késhet.
Skr 1.3-mal bigtreetech TMC2209 V1.2 eléggé plug&play volt. Több lépésről lépésre videó is van erről a kombóról. [link] és [link]
És még olcsó is, csak figyelni kell, hogy ne a korábbi változatokat válaszd ki, hanem 09-est [link]Bár azt hiszem a külföldi rendelős topicban van aki olyat írt, hogy gyorsan megkapott most valamit. Nekem random apróságokat, amiket az utóbbi két hétben rendeltem, most adtak fel egymás után. Szóval lehet beindult az élet.
(#21516) aryes
ha jól értem ennél nem a microstepping, hanem a 200 normal stepping számít egy forudaltra (360 / 1,8). Az meg ugye 8as meredekségnél 0.04 mm / egész step. Aminél 0.1 / 0.04 = 2.5, szóval nem egész. Bár 0.2 / 0.04 = 5 szal az ott pont nem igaz, hogy el kéne menni 0.24-re. A kalkulátort néztem, nem számoltam akkor utána, valamit mellé nyomhattam
Volt, hogy próbáltam 0.05-öt nyomtatni, de nem lett túl jó, lehet mert filléres olcsó nozzletket használok, aminél hajlamos penderedni a széle a dőlt felületeknek. Szóval részletes volt, de picit érdes tapintású lett.
0.1 az már elég jó. Meg régebben játszottam kicsit a dinamikus réteg vastagság állítással, hogy íveknél kisebbre generálja, mert ott látszik jobban a lépcsőzés egyen layer mérettel. So-so, látszik a felületen, hogy jobb az ív, de a másik oldalon, ott meg picit érdesebb és nem olyan síma. De lehet nem állítottam be elég jól és túl vékonyig ment. -
válasz
azbest
üzenetére
Valóban, azóta megnéztem jobban, és tényleg 4 start van a tengelyen, vagyis 8mm egy teljes fordulat. De ha csak az alap 1/16 microsteppinget tudja a gyári vezérlő (több helyen is olvastam, hogy ezt tudja, a drágábbak 1/32-t is tudnak), akkor is 0.0025mm a legkisebb felbontás a Z tengelyen, ami a 0.1-nek és a 0.12-nek is egész számú osztója, tehát továbbra sem igazán értem, miért jobb a nyomtatás minősége 0.04-es osztóval, de megnéztem a videót, és látom, hogy nem légből kapott dolog, és persze hiszek Nektek is, mert nálatok a tudás és a tapasztalat.
Szóval ki fogom próbálni a 0.12-t, sőt, még a 0.08 érdekel, mert már ki akartam próbálni 0.1-nél kisebb felbontást, de a 0.05-öt túl kicsinek találtam. Egyáltalán van értelme 0.1-nél vékonyabb rétegeket nyomtatni, vagy csak időpocsékolás? 
-
sunnysys
tag
Sziasztok!
Pár hetes Ender 3 Pro-t fejlesztgetnék kicsit, ehhez kérnék segítséget.
Első körben alaplapról kérdeznék.
Eredetileg SKR E3 Minit akartam venni, de már két hete várok, hogy legyen a Banggood angol raktárában, mindhiába. Közben meg kinyomtattam egy dobozt az SKR 1.3-nak.

- Elérhető EU raktárból a Mini valahol, jó áron? Ha nem, akkor AliExpress-ről innen kb mennyi idő alatt érhet ide?
- Vagy érdemesebb lenne SKR 1.3-at venni? Két színű nyomtatást nem tervezek, de később, a dual Z gondolom, kellhet. Vagy a dual Z megoldható az E3 Minihez kapható Motor Parallel Module nevű cuccal?
- Ha SKR 1.3 sokkal ajánlottabb, akkor a Banggood-ról ez a FYSETC TMC2209 megfelelő hozzá? Azt olvastam pár helyen, hogy szenvedős működésre bírni vele, mert más a lábkiosztása, stb.Köszi!
-
-
dugesz77
őstag
Ezt a fajta duct-ot próbálta valaki Enderhez? Képeknél elég betyár a támaszték nélküli teszt. Ráadásul Gál Zsolt hazánkfia a tervezője

Direkt készített hozzá extrém overhang tesztet is ,lehet megnézem a mostani duct mit hoz ki ebből (valószínűleg petg ördögszekeret
) -
Gabesz87
veterán
válasz
azbest
üzenetére
Értem. 0,2 layer height-al nyomtatok. Az első layert 20 mm/s-al, 210 fokon (többit 50/200-al). És a bed is 65 fokos 60 helyett az elsőnél. Amit még megpróbálok majd, egy újabb extruder kalibráció, mert azt mondjuk a hétvégei összerakás/szétszedés után elfelejtettem újra megcsinálni. Igen, az első réteg flow értékének állítását is olvastam lehetséges megoldás gyanánt, ha más nem, majd akkor azzal is próbálkozom. Köszi
-
azbest
félisten
válasz
zolko23
üzenetére
csinálj esetleg egy extruder kalibrálást, hogy tényleg annyi anyagot húz-e be, mint amit kell. Ha a 10 cm helyett például csak 6 akkor az a bibi

Azt is érdemes ellenőrizni, hogy a szeletelőben tényleg olyan-e a nozzle width, lyukméret, mint a nyomtatón. Ha 0.2-es valamiért és 0.4-es tipikusan a nozzle, akkor is alulextrudálás lesz.
Esetleg még a Z steppinget is érdemes ellenőrizni, hogy pár mm vastag cuccot nyomtatva nem lesz e sokkal vastagabb az eredményt, mint az elvárt - lehet nem stimmel a z rodhoz képest a z stepping.Szisztematikusan próbáld, ne egyszerre és össze-vissza

(#21504) Gabesz87
tömör rétegeknél előfordul ez, nem feltétlen a magasság a probléma, bár lehet. Ha elforgatod a kitöltés irányát valsz akkor meg másik irányba lesz hullámos. Kicsit túl sok az anyag, ezért a sor végére felgyűlik, majd a megnövekedett nyomás miatt kibuggyan. Onnantól kezdve pedig minden további rétegnél megtörténik, mert picit megemeli a fejet, amikor ráfut a dudorra.Ha 0.1-es felbontással nyomtatsz, akkor kevésbé jellemző, hogy így csinálja, mint 0.2-essel. Ahogy elérsz az üreges részekre, onnantól már lesz hely az egyenetlenségeknek tágulni. Az alján picit látszódik, hogy nem egyenesek a vonalak, hanem picit hullámosak, de ezen kívül nem okoz más problémát.
Ha naaagyon lassan 10-20 mm/sec-cel nyomtatsz első pár réteget, talán az is segít. Ha kicsit visszább veszed a flow-t az első rétegekre, talán az is segít. Lassú és magas hőmérsékletű első pár réteg is megoldhatja, lásd ventirács heggesztő kolléga nyomatait
-
zolko23
csendes tag
válasz
Saccco
üzenetére
Szinte minden nyomtatás előtt szintezem. De most ez nagyon zavar nem tudom ezt orvosolni. Nemrég cseréltem extruder fogaskereket is. Erre most nem vagyok képes kinyomtatni egy modellt. Szintem A4-es lapos módszerrel továbbra is fenn áll a gond. A falak pontatlanok minden réteg csíkos már majdnem az alsó is.

-
Saccco
nagyúr
válasz
zolko23
üzenetére
Régen?
Időnként újra kell szintezni az asztalt. Például, ha mozgatod a gépet, akkor nyertél is magadnak egy újraszintezést(, kevés kivételtől eltekintve).Nyomtass Benchy-t. Lehet nem szeretni, de minden olyan dolgot tartalmaz, ami megmutatja a nyomtató hibáit. Az első réteg egy dolog, azt könnyű orvosolni, ha egyébként a többi rész rendben van.
-
Gabesz87
veterán
EZ itt a mostani nyomtatás. Z offsetet állítottam feljebb picit a nyomtatás elején, azt hiszem 0,05-el. Illetve a Babystepping-el játszottam, szintén feljebb toltam valami 0,05-el apránként. Látszik, hogy a nyomtatás kb. bal oldal (harmada) néz ki fosul, az olyan barázdás. A jobb oldali rész szép sima. Gondolom akkor az asztal bal oldala közelebb lehet a nozzle-hoz? Próbáltam a kerékkel picit lejjebb állítani, de nagyon nem akartam így nyomtatás közben piszkálni, úgy kb. negyedet fordítottam rajta max. Sokat nem használt szerintem.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Gitáros topic
- Arc Raiders
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- One mobilszolgáltatások
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Napelem
- LG LCD és LED TV-k
- Háromtagúvá bővült a Motorola Razr 70 család
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Intel Core ULTRA 9 285K +32GB 7600MHz Patriot Viper XTREME 5 DDR5 kit! (Bolti ár: kb 600ezer Ft!)
- 16GB (2x8GB) SK Hynix DDR5 5600MHz SODIMM kit
- Makulátlan,lemezes PS5 Slim 1TB (CFI-2116) eladó/Media Markt garancia 2027.12.10-ig/beszámítás van
- Honor Magic 8 Pro 512Gb (7100 akku + 100w adapter!) fekete - 1 hónapos -
- Sony Alpha A7C eladó - GARANCIA 2027.05.10
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Eladó Redmi Note 10 5G 4/128GB fekete / 12 hónap jótállás
- Apple iPad mini 4 (A1538) 128GB Wi-Fi Asztroszürke
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! I9 13900 / RTX 3090 24GB / 32GB RAM / 1TB SSD
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Csak akarni kell, néha jó erősen

Pechemre USB-ről ment a nyomtatás, így recovery-vel nem tudtam folytatni.

poli27