Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4751) bambano válasza Gyurka6 (#4750) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

az ip címből ki lehetne deríteni, hogy a zte router melyik oldalán van az lhg-5.
számomra nyilvánvaló, hogy a lan oldalán, tehát a zte switchébe van bedugva. ekkor viszont az lhg5-ön átmenő forgalom nem megy át a zte router router funkcionalitású részén, csak a switch chipen, vagyis hiába állítana be routing szabályt a zte-n, azt nem venné figyelembe.

pontosabban kifejtve az történne, hogy a ház2 gépei a zte-nek küldenék azt a forgalmat, ami a nasra menne, viszont a zte tudná magáról, hogy nem oda kell küldeni, ezért küldene egy icmp routing redirect választ a klienseknek. ezt meg lehetne előzni azzal, hogy minden ház2 gépre feltesz egy statikus routing bejegyzést, ami megmondja, hogy a nas-t a ház2-ben levő lhg5 ip címén keresztül tudja elérni.

ezt a routing bejegyzést vagy felteszi kézzel minden gépre, vagy megmondja a dhcp szervernek, hogy tolja le statikus routing opcióként a kliensekre. na ezt nem fogja tudni megcsinálni szerintem a zte-vel.

viszont ha a ház2ben a zte wan oldalán van valami módon az lhg5, akkor sima ügy, mert a klienseknek először a zte-re kell küldeni a forgalmat, és majd az áttolja a rádión a nas felé.

a másik lehetséges verzió, hogy van a nasban még egy ethernet kártya, akkor az eredeti kártyának kioszt egy 150-es ip-t, ahogy eddig, a "mégegy" kártyának egy 1-est, és az lhg5-öket bridge-ként konfigurálva egyszerűen behúzza a nast a ház2 hálózatába is.

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4752) Gyurka6 válasza bambano (#4751) üzenetére


Gyurka6
őstag

Köszönöm, elolvastam, még át kell rágnom magam egyszer-kétszer...

Gyurka

(#4753) Gyurka6 válasza Gyurka6 (#4752) üzenetére


Gyurka6
őstag

Lassan haladok, első lépésként, ezt mindenképpen megteheti: a 2011 az lh5 felőli forgalmat a nas felé továbbítsa csak? (kérdés a nas-nak két ip-címet lehet adni mint egy gépnek?)

[ Szerkesztve ]

Gyurka

(#4754) Gyurka6 válasza Gyurka6 (#4753) üzenetére


Gyurka6
őstag

Illetve az utolsó mondatomat úgy módosítanám, hogy a 2011 a lh5 felől a nas felé egy 192.168.1.fix címet már a nas 150.100-as címére fordítana?

[ Szerkesztve ]

Gyurka

(#4755) bambano válasza Gyurka6 (#4753) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

az lh5-nas viszonylatban a 2011 nem focizik, mert nem megy át rajta a forgalom, tehát korlátozni se tudod.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4756) bacus


bacus
őstag

Kicsit megbántam, hogy egy éve nem vállaltam el a topik admin szerepét, mert úgy látom nagyon hiányzik egy kis kezdő leírás. (sajnos a moderálás is feladat lett volna, amit egyedül nem szerettem volna)

Mindig jön egy ilyesmi kérdés "hogy a 2011 a lh5 felől a nas felé egy 192.168.1.fix címet már a nas 150.100-as címére fordítana", amiről látszik, hogy a kérdező nem igen tudja mikor kell címet fordítani, mire jó ez, mire használjuk. Ez nem lenne akkora probléma, hiszen ennél kevesebb hálózati ismeretekkel is lehet boldogan élni, csak aki itt kérdez, az rögtön nem is a legegyszerűbb routert - routereket szeretne felprogramozni.

Na akkor egy pici zavart én is hadd okozzak, megpróbálom nem informatikus nyelven elmondani az alapokat, biztos lesz benne hiba, minden hasonlat sántít, itt némelyiknek lába se lesz :), és természetesen nem azoknak szól, akik ezt tudják. :)

IPv4 cím: erről mindenki hallott, feleltessük ezt meg egy lakcímnek, a publikus az amit mindenki ismer, pl Bazilika, vagy Parlament, a nem publikus, csak emelet_ajtó
azonos alhálózat: azon ipv4 címek, amik közvetlenül azaz routeolás nélkül tudnak egymással "beszélni".

Képzeljünk el egy házat 8 emelet, a fsz egy portás (router), az 1. emeleten egy posta láda (switch) 1-4 emeleti lakóknak, 5-8 emeletnek egy másik postaláda az 5. emeleten. Nos itt az 1-4 emelet tud egymásnak közvetlen levelet küldeni azaz ők egy alhálózat. (5-8 emelet is az) Mindenki látja a másik négy emeleti lakó nevét is, ha akar levelet küldeni, akkor közvetlenül bedobja a ládába, a másik kiveszi, a választ szintén a postaládába dobja a megfelelő emelet_ajtónak.

A két alhálózat csak a portáson keresztül tud levelet küldeni, aki oda tud menni mind a két postaládához, nevezzük őt alapértelmezett átjárónak.

Ha bárki levelet akar küldeni a házon kívülre, az odaadja a portásnak a levelét aki eldönti, hogy ezt képes ő maga kézbesíteni, mert a házban van a címzett, vagy tovább adja valakinek (pl a postásnak, vagy ha van egyéb szabálya akkor annak), aki kiviszi a házból.

Hogy működik a kommunikáció? Ha saját emeleti szegmensben kommunikálok, akkor én közvetlenül a postaládájába dobom be a levelem, aki kapja tudja, hogy tőlem kapta és válaszol rá.
Ha nem saját emelet, akkor oda adom a portásnak!

Azaz az a csomag, amit nem tudok közvetlenül átadni, nincs rá egyéb szabály (lásd lent), az az alapértelmezett átjáró fele megy.

Mikor kell címfordítás? Ha a címzetthez csak emelet_ajtót írok, attól még a portás kiválóan tudja kézbesíteni a levelet! Oda vissza! De ha a portás továbbadja ezt a levelet, anélkül, hogy ráírna valamit a levélre, kézbesülhet e egy levél? IGEN! A baj, hogy nem kapom meg a választ, mert 4em12 sok házban van. Elküldöm OVI-nak a véleményem, szeretne válaszolni, de nem tudja, hogy hova küldje a válaszát.
Mit csinál tehát a portás? Az emelet ajtót kiegészíti az egyéb cím adatokkal, mondjuk úgy, hogy elmaszkolja az én címem, pl az egész borítékot beleteszi egy nagyobb borítékba, ahol szerepel a ház címe. Erre már tud válaszolni OVI, visszaküldi a házba, ahol a portás kinyitja a választ, és tudja, hogy ja ha ez a MEH-ből jött, akkor ezt a 4em12-be kell betenni.

Ha nem publikus ip címről megy ki a csomag akkor mindenképpen kell maszkolás.

Természetesen lehet használni címfordítást a házon belül is, ha mondjuk az a cél, hogy ne tudja a 5.em44 lakója, hogy itt a 3.em7 számból kapta a levelet, de ilyenkor a portásnak megnő a feladata. :)
A címfordítás lehet védelem is!

Egy kis képzelő erővel ezt a rettenetes példát ki lehet terjeszteni egy lakónegyedre, ahol még mindig nem kell publikus címet használni, de minden háznak megvan a saját portása (alapértelmezett átjárója), de ezek a portások kommunikálnak egymással, sőt ha tudom, hogy a szomszéd pl átjár a másik házba prütykölni az ott lakó Mici nénit, akkor van lehetőségem saját útvonalon küldeni a levelet Mici néni szomszédjának is, azaz nem az alapértelmezett útvonalon (portás) Ebben az esetben VISSZAFELÉ is deklarálni kell, hogy jut vissza a válasz, mert ha Mici néni szomszédja odaadja a válasz levelét a saját portásának, akkor az nem fogja tudni, hogy kinek szól a levél.

Amit fontos tudni:
windows esetén csak egy alapértelmezett átjáró lehet, míg linux alapú rendszereken több is.
útvonalakat lehet deklarálni a routerek-en is (portások kommunikálnak, fogalma sincs a feladónak, hogy milyen útvonalon kapja meg a csomagot a címzett), és a vég klienseken is.
A klienseken lehet statikus route vagy dinamikus. Az elsőt kézzel fel kell venni (ha nem permanens akkor ezt a route használata előtt scriptből), a dinamikust pedig a kliens valamilyen szervertől kapja, tipikus példa egy vpn kapcsolódás, ahol a vpn szerver nyomja le a route-okat a kliens torkán.

[ Szerkesztve ]

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4757) bambano válasza bacus (#4756) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

itt most alap ipv4-es ismeretek hiányát látom, ami nem mikrotikes probléma.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4758) Zwodkassy válasza bacus (#4756) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

Nagyszerű leírás :-)

(#4759) Zwodkassy válasza bambano (#4757) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

Egyetértek

(#4760) Stalki válasza Stalki (#4745) üzenetére


Stalki
csendes tag

-Arra gondoltam ház2-be is teszek egy SOHO mikrotiket amire felaggatom a klienseket majd megtáplálom élő nettel (ZTE-től) és a lhg5-el.
Innen már routing és tűzfal kérdése hogy merre menjenek a kérések.
-NAS-om egy LAN-os :(

(Köszönöm mindenkinek a segítséget és a példát)

(#4761) Gyurka6 válasza bacus (#4756) üzenetére


Gyurka6
őstag

Hali!
Köszönöm, hogy foglalkozol a bejegyzésemmel és nem is a vitriolos tolladdal. A tudásomat illetően valóban úgy van, hozzátéve, nem egyszerű megszerezni ezen a nyelven. Valamelyik topikban hozzáértők vitáztak a router fogalmáról, mennyi minimális port esetén router a router, már/még kb. (Egy két másik leírás alapján én úgy értem már egy fizikai port is elég.) Mivel nem volt beírás a megoldásra azért bátorkodtam kérdés formájában számomra lehetséges megoldást vázolni. Hozzátéve, hogy én a zte-nél kikapcsoltam volna a cím kiosztást és az ottani gépeknek két címet adva szerintem, nem tökéletes megoldással működne. (Ezt a két-három ip címes megoldást, kicsit más célra itthon használom.)

Gyurka

(#4762) bacus válasza Stalki (#4760) üzenetére


bacus
őstag

ha tudnánk az lhg-k cimeit lehet még azt is mondanám, hogy nem is kell másik routert vegyél !!!

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4763) bacus válasza Gyurka6 (#4761) üzenetére


bacus
őstag

"nem egyszerű megszerezni"
Ne haragudjon meg senki, de ezzel nagyon nem értek egyet ! Bár a válasz Gyurka6 írására megy, de nem neked szól csak és kizárólag, sőt ne is vedd magadra, ha úgy érzed nem inged.

Ma bármilyen tudás megszerzése 3 tényezőtől függ:
- van e idő megtanulni
- érdekel e a téma
- van e némi pénz, ha nem megy az autodidakta tanulás

Én a tudásomat úgy szereztem, hogy ezt még nem igen tudták tanítani, nem is volt itthon hozzá anyag, többnyire arcnet hálózatok voltak (illetve még én is építettem ilyet, 93 Ohmos, majd 50 Ohmos kábelen), aktív eszköz a hub volt, a switch drága dolog volt, routerek talán nem is léteztek itthoni kis kereskedelemben. Az egész egy nagy elméleti katyvasz volt, amit iskolai jegyzetekből, stb próbáltunk megtanulni, kihámozni a lényeget. Internet? nem volt! Kiváltságosok a compuserve -n keresztül hozzáfértek, levelezni BBS szervereken keresztül lehetett ha volt otthon telefon vonalad és anyádék engedték :), hogy kisajátítsd, még betárcsázós net sem létezett itthon. Na ilyen környezetben tanulni, az bonyolult volt!

Ezzel szemben ma, kizárólag nyelv ismeret kell, vagy még az sem, mert rengeteg magyar nyelvű leírás is van már a neten. Net pedig már mindenhol és mindenen van. A wifi olyan természetes, hogy ha valahol nincs, akkor már felháborodás van, de a mobilnet ennek is véget vet, mert már a puszta közepén is van internet. Nagy sebességű !
Egy megfelelően feltett kérdés a megfelelő fórumban és özönlik a válasz!

Ez a mikrotikes fórum szerintem nagyon segítőkész ! És ide sorolom magamat is, még ha néha "vitriolos"-nak is tűnhetnek a hozzászólásaim. De segíteni annak lehet, aki tud kérdezni és érti a választ. Számtalanszor ajánlgattunk itt mikrotik tanfolyamokat, az MTCNA erre való. Az nem kizárólag mikrotik tanfolyam, hanem elsősorban hálózati ismeretek, az alapok. (nem véletlenül feltétele a sikeres mtcna bármely másik mikrotik tanfolyamhoz)

És legvégül: nem kell mindenkinek mindenhez értenie. Itt a tudásom, eladó! Nem ingyen akarom átadni, mint ahogy egy autószerelő sem adja az évek alatt megszerzett tudását, műhelyét, hogy te oda bemenj és majd ő jól elmagyarázza mit hogyan és miért csinálj, a végén meg a kuncsaft nem fizet, mert hát mit is kapott a pénzéért? Egy "kollégának" viszont segítünk, mert holnap ő segít nekünk. Ezt nem szeretem, ha keverik itt a fórumon. Megfelelő alaptudással kollégák vagytok, kérdezzetek, kaptok választ, tudás hiányában viszont ügyfelek vagytok, akiknek ez SZERINTEM nem jár.

[ Szerkesztve ]

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4764) Magnat


Magnat
veterán

Üdv,

a nemrég vásárolt és üzembe helyezett RB750Gr3-vel kapcsolatban lenne egy kis gondom ... az alaphelyzet annyi, h egy meglévő lan-ba illesztettem be NAT-olva (ez majd később változni fog routolt hálóra), szóval az eszköz wan lába a fő UPC-s eszköztől kap ip címet statikusan a 192.168.17.x tartományból, lan oldalon pedig a 192.168.1.1 a saját címe és /24-es subnettel gazdálkodik. 5 eszköz lóg rajta, 3 pc és egy nyomtató, meg egy vmi buta wifis router ap-ként (utóbbi kikapcsolt dhcp-vel). Az épület hiányos kábelezése miatt úgy van megoldva a dolog, h a Mikrotik lan1 és lan2 portján is lóg egy-egy 5 portos L2-es buta switch, az egyikben egy pc, a wifi AP és a nyomtató, a másikban pedig 2 pc. A MIkrotik lan lábai hw offloaddal vannak bridgbe rakva.
Tűzfal szabály kettő van, egy forward és srcnat.

A körítés után a probléma: úgy tűnik, hogy a Mikrotik egy-egy lan lábán lévő eszközök közül csak egyetlen egy elérhető mind a többi eszközről, mind a router felől. Kifelé lát mindenki (tehát van rajtuk internet, legalábbis a 3 pc-n tutira), viszont egymást csak korlátozottan látják: az egyik ágon lévő nyomtató-pc-ap hármas közül csak a nyomtató pingelhető, míg a másik 2 pc közül csak az egyik (a routerről is!). Előtte egy TP-Link 1043 ND volt a Mikrotik helyett, akkor mindenki látott mindenkit és most is ez lenne a cél.

Köszi előre is, ha vkinek van 5lete.

Szerk.: Az összes kliens fix ip-vel dolgozik.

[ Szerkesztve ]

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4765) bacus válasza Magnat (#4764) üzenetére


bacus
őstag

első körben win tűzfal hibának mondanám.. gondolom megváltozott a hálózat, visszarakta public networkre, aktviálta a tűzfalát, nincs file sharing és ping sem.

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4766) Magnat válasza bacus (#4765) üzenetére


Magnat
veterán

És milyen jól tippeltél ... Nekem meg mivel maradt működő gép (igaz, azon win 10, a többin 7), eszembe sem jutott a kliens oldali hiba ... Tényleg visszaálltak publicra, köszi!

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4767) bacus válasza Magnat (#4766) üzenetére


bacus
őstag

Honnan veszed, hogy tipp volt? négy kilences biztosra mondtam volna, azaz 99,99%.

A tetü windowsok ezt néha akkor is eljátsszák, amikor semmi nem változik, csak egy sima restart után, de ha másik hálózatba kerül, akkor ez tuti.

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4768) Magnat válasza bacus (#4767) üzenetére


Magnat
veterán

Nem tuti, a harmadik gép (W10) nem játszotta el :)

̿' ̿'\̵͇̿̿\з=(◕_◕)=ε/̵͇̿̿/'̿'̿ ̿

(#4769) Bazs1981


Bazs1981
aktív tag

Sziasztok!

Lehetséges lehet a, hogy a RB2011UiAS-2HnD-IN routeremen nem működik a tx power funkció?

Hiába emelem fel, nem változik a jelerősség... Vagy nem csak a tx power-t kell emelni a wirelles menü>advanced módban?

Köszönettel:

Balu

(#4770) Gyurka6 válasza bacus (#4763) üzenetére


Gyurka6
őstag

Hali!
A rengeteg jó leírással általában egyetértek, azzal hogy egy (kettő-három) jót nem igazán találok, értve úgy, hogy egymáshoz nem könnyen illeszthetők ( a PH-n azért vannak jó, célratörő cikkek, blogok, (a Tiédet még nem találtam meg) openwrt és hozzá kapcsolódók főleg és dbob, valamint magánban is lehet kérdezni).
Olyan tizen éve vettem mt lapot, akkoriban csak pénzes segítségetkaptam volna hozzá. Jöttek senao, majd ovislink-ubi cpe-k így hanyagoltam. A közelmúltban akadtam rá jó áron egy 2011-re, így újra próbálkozom, a gugli fordító már nagy segítség lett. Itt említeném, hogy saját célból próbálom használni, így nem igazán akarnék 100eFt körüli tanfolyamra befizetni, mivel időm az van. Számomra egy hoby, amit tudok megoldok, kérdezek (néha első felindulásból), ha átgondolom mit, akkor legtöbbször már felesleges. Lehetne egy altopik, csak amatőrök részére... Az mt helyett most dir-860-at használok a számomra jobb (an látható) statisztika miatt.
Köszönet a hozzáértők türelméért !

Gyurka

(#4771) bacus válasza Magnat (#4768) üzenetére


bacus
őstag

Mindjárt magára ránt egy frissítést és majd pofázik a nem biztonságos smb v1 miatt...

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4772) bambano


bambano
titán
LOGOUT blog

redundáns tűzfalat faragok.
szerintetek mi a legegyszerűbb módja annak, hogy a két tűzfalban a konfigot (pontosabban egy részét, az ip firewall alattit) szinkronban tartsam?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4773) mcll


mcll
aktív tag

Üdv,
Hogy lehet beállítani (ha lehet egyáltalán) azt hogy egy adott IP-re (vagy adott MAC című géphez) egy hálózaton belül csakis és kizárólag a beállított IP-kkel (vagy MAC címekke) rendelkező eszközök csatlakozhassanak?
Konkrétan az a probléma hogy a sógornőmékkel egy hálózaton vagyunk, nálunk van két hálózati nyomtató, és a náluk levő Win10-es gépet automatikusan bemappelik ezeket a nyomtatókat, és elég rendszeresen véletlenül a mi nyomtatóinkra küldik a nyomtatnivalót. És ez elég kellemetlen már.
A hálózaton amúgy MAC cím szűrés van (csak az ARP listában szereplő MAC című gépek kapnak hálózati hozzáférést), előre beállított IP cím kiosztással (DHCP csak az ARP lista szerint oszt ki címet).

"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."

(#4774) asdf_ válasza mcll (#4773) üzenetére


asdf_
veterán

Konkrétan az a probléma hogy a sógornőmékkel egy hálózaton vagyunk,

Az alahuzott reszt megszunteted. (vagy egyszer manualisan valasztanak a vezerlopultban alapertelmezettt nyomtatot a hulye windows helyett, es akkor orokre oda nyomtatnak mar)

[ Szerkesztve ]

(#4775) bambano válasza mcll (#4773) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

ha egy hálózaton vagytok, akkor a forgalom nem megy át mikrotiken, tehát a kérdés nem ide való.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4776) mcll válasza bambano (#4775) üzenetére


mcll
aktív tag

Köszi, akkor jól sejtettem hogy ez nem nagyon oldható meg.

"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."

(#4777) Fooler89 válasza mcll (#4776) üzenetére


Fooler89
őstag

Windowsban biztos kikapcsolható ez a nyomtató automata felismerése, de ez itt off topic.

(#4778) bambano válasza mcll (#4776) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

súlyos tévedés, megoldható, csak nem ebben a topicban kell kérdezni.
például miért nem adsz jelszót a nyomtatónak?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4779) vkp válasza bambano (#4778) üzenetére


vkp
aktív tag

Pedig megoldható, ebben a topicban is. Két részre kell bontani a hálózatot, amit meg tudsz úgy is oldani, hogy alhálózati maszkkal megfelezed a két hálózatot pl. 192.168.1.1-128-ig az egyik, 129-254-ig a másik, a mikrotiknak adsz két címet, az egyik az 1.1, a másik az 1.254, csinálsz két nat szabályt, valamint a két alháló közti forgalmat tiltod, ha meg valami átjárás mégis kell, azt engeded.

(#4780) mcll válasza bambano (#4778) üzenetére


mcll
aktív tag

Ezt már néztem én is. Nem lehet csak az adminfelületének, az meg nem segít.
A kliens gépekre amiken nem kellene felcsatolva lennie a nyomtatóknak nem férek hozzá sajna.

"Microsoft gives you Windows... Linux gives you the whole house."

(#4781) MasterDeeJay

DHCP szerver ügyben kellene pár segítség. Rb3011-esem van.

A pool 100-199-ig. Ez éppen elég még most, de szeretném ha bizonyos eszközök más ip-t kapjanak mint a pool.
Van 1x darab ip telefon aminek nem akarok fixip-t adni a készüléken, de jó lenne ha nem foglalnák le a dhcp tartományt. Nem próbáltam ki, elméleti kérdés:
Egy adott mac-et tudok pool-on kívüli címre rakni úgy hogy az az eszköz a dhcptől kapja meg a címet?
Vagy tudok-e olyat hogy adott mac 3 első tagja másik poolba menjen?

Más:
Van egy két TP-link AP amin van pár laptop és rengeteg mobiltelefon. Szeretném csak a telefonok sávszélét koráltozni internet felé. Az AP-k nem osztanak ip-t csak egyszerű AP-k switchként..
Vagy ezt nagy cégeknél hogyan oldják meg hogy a telefonok ne egyék le a hálót de az asztali gépek kapjanak elég sávszélt?

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#4782) bambano válasza MasterDeeJay (#4781) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

dhcp: lehet, de akkor a telefon mindig ugyanazt az ip-t kapja dhcp-ből.
a legegyszerűbb, hogy egyszer adsz neki változó ip-t a poolból, majd van egy statikussá tevő parancs a rosban, azzal statikussá teszed és átírod az ip-t.

a sávszél kérdést a nagy cégek úgy oldják meg, hogy a sávszélt a telefonok használják, a sáv közepét meg a gépek.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4783) krealon válasza Bazs1981 (#4769) üzenetére


krealon
veterán

"Lehetséges lehet a, hogy a RB2011UiAS-2HnD-IN routeremen nem működik a tx power funkció?
Hiába emelem fel, nem változik a jelerősség...
"

Honnan hova emeled?
Torvenyileg szabalyozott, hogy a szabad felhasznalasu eszkozok, a 2.4 GHz-es frekvenciasavban max 100mW EIRP teljesitmennyel adhatnak (20 dBm).
Ha efole az ertek fole allitod az Access Point-ot (wifi interafce), akkor a firmware korlatozhatja a regianak megfeleloen.

Ha a limit alatt allitod nagyobbra, akkor belteren, az interferencia okozhatja a problemat.

(#4784) bambano válasza krealon (#4783) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

emlékeim szerint van ott még egy antenna-gain paraméter is, ami focizik a kérdésben.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4785) Zwodkassy válasza vkp (#4779) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

És a Bridge-en belüli szűrés nem lenne elég? Így nem kell két alhálózat.

(#4786) steve@prhw válasza feel2006 (#4438) üzenetére


steve@prhw
őstag

Sziasztok,

Csak hogy nyoma legyen, második nekifutásra megoldódott a probléma. A UPC modem volt a hiba, másodszorra sikerült olyan technikust találnom, akit érdekelt is a dolog és nem rázott le annyival, hogy van internet, tehát minden OK.

Talált egy feljegyzést, hogy a Hitron (azt hiszem, az volt, fizikailag nem azon a telephelyen vagyok) modemnek lehetséges kompatibilitási problémái lehetnek a Mikrotik VPN-nel. Mondjuk a VPN pont ment, csak az EOIP nem, de modemcsere után elindult. Annyi a hátrány, hogy így nem tudja a max. sebességet, csak 80 körül megy a net, ez a modem ennyiben gyengébb, de momentán nekem 20 Mbit is elég lenne, az EOIP fontos.

Köszönöm a tanácsot!

''Egy bármilyen Annál jobb hogy új és Fényképezős!'' by Rolabola

(#4787) poli27


poli27
veterán

Nem mikrotik de talán itt tudtok segíteni, adott egy asus ac66u b1 router, meg két net az egyik flip 250mbit a másik telekom 120mbit (tudom mindkettő ugyanaz) dual want bekapcsolom akkor bizonyos oldalak nem akarnak bejönni ha kikapcsolom akkor oké, ez amiatt van, hogy kétfajta ipcímről kapja a weboldal a kéréseket? Ha hardveres dual wan routert veszek ott megoldódik ez, vagy sehogy se lehet normálisan használni két netet összefogva?
thx

(#4788) bacus válasza poli27 (#4787) üzenetére


bacus
őstag

"sehogy se lehet normálisan használni két netet összefogva"

a legtöbb esetben nem úgy, ahogy a felhasználók elképzelik.
a 250 + 120 az nem 370 !!!

Az, hogy nem jönnek be oldalak, lehet router hiba, hogy melyik router kezeli ezt jól, azt nem tudom megmondani. A mikrotik is csak akkor, ha azt jól programozzák fel.

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4789) Zwodkassy válasza bacus (#4788) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

Igen. A Dual- es Multi-Wan megoldások megtudják bonyolítani az életet IPv4 környezetben :-)

(#4790) poli27 válasza bacus (#4788) üzenetére


poli27
veterán

Hát pedig de. mert összeadja a sebességet speedtest szerint is... érdekes, amin egyből 2db wan port van asus router az meg hibátlanul működik, csak 120k.... vajon mi lehet a különbség..

[ Szerkesztve ]

(#4791) Bazs1981 válasza krealon (#4783) üzenetére


Bazs1981
aktív tag

29 dBi-re van állítva, Hungary beállítás mellett. Az antenna gain az micsoda és meddig lehet emelni?

(#4792) bambano válasza Bazs1981 (#4791) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

hogy meddig lehet emelni az attól függ, mennyire akarod csökkenteni a hatótávot.
minél jobban emeled az antenna-gaint, annál kisebb lesz a hatótávolságod ugyanazon antenna mellett.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4793) Bazs1981 válasza bambano (#4792) üzenetére


Bazs1981
aktív tag

Köszönöm, csökkenteni is lehet negatív irányba, hogy növeljem a hatótávot? pl be tudom állítani -2-re?

(#4794) Adamo_sx válasza Bazs1981 (#4793) üzenetére


Adamo_sx
aktív tag

(#4795) Bazs1981


Bazs1981
aktív tag

Köszönöm megtaláltam a tx chains érték az mit jelenthet, azt nagyjából lefordítottam hogy melyik antennákat használja az adáshoz, ezt azt jelentheti hogy ha az 1-ezt állítom be akkor az egyiket ha a 2-t akkor mindkettőt használja?

(#4796) bambano válasza Bazs1981 (#4795) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

nem, azt jelenti, hogy melyik kimenő sorba tegyen adatot.
szerintem a két antenna az tx-chains=0,1

[ Szerkesztve ]

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4797) papp_no1


papp_no1
senior tag

sziasztok ismét router csere előtt állok
MikroTik hAP ac2 típust ajánlotta a rendszergazdánk a cégnél ,itthoni általános felhasználásra
net sebességünk : 250/100-as
Általános használat : 2 okos tv, 2 okostelefon, xbox one x , 2 notebook ( nem állandó) de mondjuk a 2 tv + 2 teló állandó használat

60nm2 panel lakás

Ki fog e szolgálni bennünket ez a router ill tudnátok adni magyar disztributor linket mert sehol sem találok magyarországon ilyet,? köszi

(#4798) bambano válasza papp_no1 (#4797) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

szerintem nem.
disztribútor

emlékeim szerint a hap ac2 nagyon új cucc, ezért lehet, hogy nem találsz még sehol.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4799) iceQ! válasza papp_no1 (#4797) üzenetére


iceQ!
addikt

hAP Lite van itthon. 1 okos tv, 1 teló (néha több), 2 noti (ebből egy 0/24es letöltős). Stabil, mint az oldafekvés.

Illetve tudok is beszerezni :)

[ Szerkesztve ]

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#4800) asdf_


asdf_
veterán

Nagykerboltban meg nincs (ha errol beszelunk: RBD52G-5HacD2HnD-TC)

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.