Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#4951) #68216320 válasza Shkiz0 (#4949) üzenetére


#68216320
törölt tag

Mindhárom módot próbáltam, de nem működött és SSID-t sem láttam, egy eszköz sem tudott csatlakozni, SSID és pass megadása után sem.
Viszont ha mindent kikapcsolok és esetleg mégis menne, akkor pedig lenne "lassú" eszközöm, legalábbis ami a célt illeti.

[ Szerkesztve ]

(#4952) bacus válasza #68216320 (#4951) üzenetére


bacus
őstag

Az én véleményem az, hogy nem fog menni.

"Nagyjából 100-150m sugarú lehet a körív amit használnánk. Tehát a cél nem az hogy csak legyen valami net, az van egy ablakba kirakott routerrel is, hanem az, hogy gyors legyen, mivel a parkban lévők munkára használnák az eszközeiket jó idő esetén."

Minden zavar, bokor, fa, másik ember, pad, lámpa, és még az eszközök is. Az 5 Ghz, még érzékenyebb erre, mint a 2,4 es. Ha visszaolvasol, számtalanszor elmagyaráztam, hogy hiába az "erősebb" AP, az érzékenységet is növelni kellene, illetve a kliensek adóteljesítményét is, ami egyrészt nem megoldható, másrészt úgy jársz, mint amikor egy osztályteremben mindenki elkezd beszélni, először suttogva, majd ordítva és mégsem ért senki semmit.
Ökölszabály továbbá az is, hogy egy AP-ra hány klienst akaszthatsz, mielőtt az elkezd belassulni, illetve ledobálni a klienseket. Nem írtad hány kliens lesz, de ha dolgozni akarnak, mindenkinél van egy mobil és egy notebook, akkor 15-20 fő felett már ez is problémát fog okozni.

Ide bizony több AP fog kelleni, capsman, kültéri AP-k, stb.

Persze ez az én véleményem, szigorúan látatlanba.

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4953) bambano válasza bacus (#4952) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

úgy érted, hogy egy olyan mikrotik eszköz, amivel 5 gigán átlövök 8-10 kilométert, 150 méteren akadozni fog egy fa miatt? szerintem nem fog.

"Ha visszaolvasol, számtalanszor elmagyaráztam, hogy hiába az "erősebb" AP, az érzékenységet is növelni kellene, illetve a kliensek adóteljesítményét is, ami egyrészt nem megoldható": ezt a téveszmét miért nem lehet kiirtani végre? ha az ap-n rendes antennát használsz, akkor az ap szemszögéből nézve a vétel is javulni fog attól függetlenül, hogy a kliensen az adóteljesítmény nem változott. A rendes antenna nemcsak az adási paramétereket javítja, hanem a vételiket is.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4954) bacus válasza bambano (#4953) üzenetére


bacus
őstag

igen, sztem nem fog menni. Egy fás, bokros környezet jól be tud tenni.
Itt nem két mikrotik kommunikál egymással, hanem mondjuk 80 eszköz (mondjuk, mert nem tudom mennyi) akar kommunikálni azzal az egy AP-val. Ráadásnak egy AP, egy freki, egyik kliens közel másik távol.

De hát ki lehet próbálni, aztán eldől, miért kéne ezt itt elméletben lesakkozni? :D

"az ap-n rendes antennát használsz, akkor az ap szemszögéből nézve a vétel is javulni fog"
ez részben igaz, DE ha ez ilyen fasza lenne, akkor elég csak az egyik oldalon egy jó eszköz, az mindent megold. (meddig ad el egy mobil telefon wifije? Egy notebooké? Milyen teljesítmény kell, hogy 150m-re az AP érzékeny antennája fogja?) Mondjuk át akarod kiabálni a Balatont, elég az egyik oldalra fasza érzékeny mikrofon és egy bazi nagy hangfal? a másik oldalon elég egy sima ember?

Tudom a példa béna egy kicsit...

Ez még mindig az én véleményem. Simán elfogadom, hogy neked nem ez, majd a teszt megmondja, mi a helyes.

[ Szerkesztve ]

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4955) #68216320 válasza bacus (#4954) üzenetére


#68216320
törölt tag

Nézd, amit leírtál, hogy mindkét oldalon (AP - kliens) változtatni kellene, ez abban az esetben lenne így, ha az antenna fix faktor lenne a képletben. Egy nagyobb nyereségű antenna (2dBi -> 15dBi) nem csak a leadott teljesítményt növeli meg, hanem az érzékenységet is számottevően.

Elég kell hogy legyen 150méterre, tehát ilyen jellegű aggodalmam nincs. Alapozom mindezt arra, hogy jelenleg egy soho router (2dBi antennával) az ablakban (vasbeton fal) a kívánt távolságra a telefonon még mindig képes netet szolgáltatni, bár inkább bosszantó, mint használható minőségben. Tehát, ha ezen javít az eszköz (miért ne tenné) akkor az elég lesz.

Természetesen majd a teszt rakja fel az "i"-re a pontot, de bizakodom.

A túl sok kliens viszont valóban okozhat gondot, de ha ilyen jellegű probléma lesz majd ráérek megoldást keresni rá akkor. Várhatóan max. 15 kliens lesz egyidejüleg az AP-n.

"egyik kliens közel másik távol" - ezt nem érzem igazán problémának, mert jelenleg is működik egy soho router esetében

Mindezekkel együtt, köszönöm szépen, hogy néhány lehetséges problémát felvázoltál, mert ha mégis gond adódna (de nem, nem szabad, nem engedem... :) ) több szempont alapján tudom majd vizsgálni.

Amúgy a több AP elhelyezése problémás lenne, mert gyakorlatilag egymás mellé tudnám csak tenni őket, aminek csekély haszna volna szerintem.

(#4956) Zwodkassy válasza #68216320 (#4955) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

2 AP egymás mellé / felé, CAPsMAN, azon belül Load-Balancing

(#4957) asdf_ válasza bambano (#4953) üzenetére


asdf_
veterán

egy olyan mikrotik eszköz, amivel 5 gigán átlövök 8-10 kilométert,

Annak nagyonnyereseges iranyitott antenna van mindket oldalan, igy itt aligha relevans.

A rendes antenna nemcsak az adási paramétereket javítja, hanem a vételiket is.

Egyetlen problema, hogy abbol az iranybol, amiben nyereseges az antenna, abbol az iranybol _mindent_ erosit, nem csak azt az egyetlen klienst, amit venni akarnal, tehat a puszta kozepen, ahol nincs mas AP es nincs mas kliens/eszkoz, zavar, ez tok jol mukodik (sot, a 150 meternel akar boven jobban), de mondjuk a Moszkva ter kellos kozepen gyanusan folosleges lenne ilyesmivel probalkozni.

(#4958) bambano válasza asdf_ (#4957) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

megint a köznyelv és a matematikus nyelv akad össze.
az otthoni internet megosztás topicban folyton azt erőltetik, hogy a jobb antenna a routeren semmit nem javít az átvitelen, ami nem igaz. muszáj deklarálni, hogy de, javít. hogy mennyit, az már az eset körülményeitől függ.

ráadásul, ha feltételezzük, hogy aszimetrikusan veszik igénybe a netet, tehát a parkban kószálók többet forgalmaznak letöltés irányban, mint feltöltés irányban, akkor nem rossz az a megoldás sem, hogy lefelé a jó antennával megy az ac-s moduláció, felfelé a rosszabb átvitel miatt meg valami nagyon alap modulációval mennek a nyugtázás csomagok.

ebben a konkrét esetben a kérdező azt írta, hogy a fontos irányból nincs zavarás, csak másfelől. ezt írta: "Sajnos az 5GHZ-es csatornák is foglaltak a környezetből érkező gyenge intenzitású jelekkel, de szerencsére nem abból a 120fokos irányból érkeznek, amerre az antenna nézne."

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4959) lcdtv


lcdtv
aktív tag

Sziasztok van valakinek hAP ac^2 eszköze. Szeretném megkérdezni hogy lehet-e nála változtatni a TX power értéket. Én bármit csinálok 0dBm marad az érték a 2GHz tartományban. 5GHz-ben meg nem is jelenik meg semmi. Azt láttam hogy másnak is feltűnt a jelenség, Mikrotik fórumban hangot is adtak neki de ezidáig semmi

(#4960) m0ski


m0ski
aktív tag

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni. Beállítottam az OpenVPN szervert, összeraktam a kliens konfig fájlokat, de akadt egy problémám.

A kliensek gond nélkül belépnek, viszont ha PC-ről jelentkezek be, akkor a log-ban megjelenik egy ilyen sor:
ovpn,debug,error,,,,,,,,,l2tp,info,,debug,,,critical,,,,,,,,,,,,,warning duplicate packet, dropping

Ettől függetlenül működik a kapcsolat, de szeretném tudni, hogy mitől van ez a hibabejegyzés. Külföldi fórumokon is próbálkoztam már, de sajnos nem találtam megoldást.

(#4961) #68216320 válasza bambano (#4958) üzenetére


#68216320
törölt tag

A kérdező egy mANTBox 15s-re váltott a soho router 5GHz-e helyett és a kérdéses helyen ahol eddig a routerrel (23dBm/2dBi) nagyjaból 4-6MB/s átvitelt mért, ott most összehasonlító mérés mellett (23dBm/15dBi) 12-15MB/s az átvitel. Szóval a fizikai elmélet érvényesül. AP oldalon a jobb antenna nagyobb sugárzási teljesítményt ad és a gyengébb kliens-t is jobban érzékeli :)

(#4962) bacus válasza #68216320 (#4961) üzenetére


bacus
őstag

Ha mindent tudsz, akkor minek kérdezősködsz? :)

"ahol eddig a routerrel (23dBm/2dBi) nagyjaból 4-6MB/s átvitelt mért, ott most összehasonlító mérés mellett (23dBm/15dBi) 12-15MB/s az átvitel. "

Nem akadékoskodni, de eddig azt mondtad, hogy elég lassú nálad a net a parkban, az itt idézett szövegben meg 4-6 MB/s átvitelről van szó. Ez azért maradjunk annyiban, hogy nem annyira rossz ! Nem olyan rég (na jó, az én emlékeimben nem olyan rég) egy iroda dolgozott 512/128 kbit/s neten, amin az átviteli sebesség kb 50kbyte/sec volt, AZ EGÉSZ IRODÁNAK. (0,06 MB/s)

Az 5-6 MB/s az 50 Mbit/sec, ha ez a valós adatátvitel, akkor wifin az N-es egy csatornás wifi lehetőségei nagyjából ki van maxolva.

Kicsit fáradt vagyok, ha valamit elszámoltam, akkor mea culpa

[ Szerkesztve ]

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4963) #68216320 válasza bacus (#4962) üzenetére


#68216320
törölt tag

Asus RT-N66U router mellett, ami ugye N-es wifi, simán elérhető a 11-12MB/s jó vételi környezetben, mondjuk egy légtérben a routerrel. Tehát nem 50Mbit a valós átvitel.

Másrészt szükség van a parkban is a nagyobb sebességre, mert a szervert megfelelő sebességgel el kell érni a klienseknek a napi munka gördülékeny végzéséhez. Nem csak internetezés folyik, hanem belső hálón munka. Ezért a 4MB/s igen harmatos lenne.

(#4964) vkp válasza #68216320 (#4963) üzenetére


vkp
aktív tag

Ha rendes munkára kell, akkor tessék szépen megtervezni és kivitelezni...

(#4965) bambano válasza #68216320 (#4963) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

ha szerverre akarsz feltölteni adatot, a diszkjeire írni, akkor a feltöltés számít.
ebben az esetben viszont a kliens antenna minősége jobban számít, mint ahogy én írtam pár hsz-szel ezelőtt.

egyébkét nem volna nagy hülyeség, ha a kérdésben a lényeges körülmények megjelennének, nem találgatásra vagy utólag kellene választ korrigálni.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4966) bacus


bacus
őstag

Tudom, hogy nem az a topik, de jobban bízom egy itteni válaszban, mint egy általános win10 topikban.

Bajban vagyok, ügyfeleknél elkezdett frissülni a win 10, ez a nagy tavaszi csomag? vagy mi a fene.

Az unc pathról indított programok a frissítés után nem látnak rá a hálózatra. pl a putty, ha hálózati útvonalról idnítod, akkor nem megy, ha előtte átmásolod lokálba, akkor megy. (nem az internetre nem látnak ki, hanem sehova, azaz az összes adatbáziskezelős app megdöglött. )

Baxa meg magát a microsoft.. Tud valaki megoldást?

[ Szerkesztve ]

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4967) bambano válasza bacus (#4966) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

persze, megkérdezed a win10 topicot :)

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4968) bacus válasza bambano (#4967) üzenetére


bacus
őstag

aha, még reménykedem, hogy itt is tudja vki a megoldást, és nem kell átböngészni több száz nem releváns dolgot..

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4969) mm00 válasza bacus (#4966) üzenetére


mm00
aktív tag

(#4970) bacus válasza mm00 (#4969) üzenetére


bacus
őstag

Köszi, ez megerősített. Az smb v1 -t használó szerverekkel van a probléma. :(

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#4971) Kiratheonly


Kiratheonly
tag

Sziasztok!

Találkozott már valaki olyan hibával, hogy a Digi-s Gigabit-es PPPOE kapcsolatból, csak max 100-at tudott kicsikarni? Olyan helyzet állt elő nálam, hogy elkezdtem végre játszani a RB3011-esemmel. Egy gyors quick setup-ra rakva, 750 felett is megvolt a sebességem. Aztán úgy gondoltam, hogy elkezdtem kézzel konfigolni, majd egy hiba után megint resteltem egy quick setupra, azóta viszont csak 100mbit-et tudod kihozni és nem tudom mi lehet a baj. A sebességem tesztelve, minden rendben vele. Valami beállítás mászhatott el, de nem tudom merre keressem. Valakinek van ötlete?

Még egy dolog! A PPPOE kapcsolódásnál más IP-t kapok, olyat ami egyébként más routerrel nem jön elő. Több PPPOE szervert is talál, ha PPPOE scan-re nyomok.

[ Szerkesztve ]

The pain you feel today is the strength you feel tomorrow.

(#4972) quby válasza Kiratheonly (#4971) üzenetére


quby
őstag

Nekem olyan gondom van 2011-el hogy bizonyos eszközökkel a speed negotiation hektikusan működik (egyszer igy, egyszer úgy). Ilyenkor force-olom a beállitást. Csekkold a /interfacesben a wan felé nézö interface-n a status fülön mutatja az aktuális link speedet. Ha 100 akkor probáld meg az ethernet fülön csak a 1000 full-t bepipálni az advertise-nál. Csak egy ötlet....

A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.

(#4973) Kiratheonly válasza quby (#4972) üzenetére


Kiratheonly
tag

Igen, azt veszem észre, hogy rápróbál az 1000-esre, de néha csak a 100-as működik. Te mivel force-olod a beállítást? Ha kiveszem a pipákat, az nem oldja meg sajnos.

The pain you feel today is the strength you feel tomorrow.

(#4974) Kiratheonly válasza quby (#4972) üzenetére


Kiratheonly
tag

Megfejtettem! De el nem hinnétek, hogy mi volt a gond...

Na szóval, RB3011 ez egy olyan router, aminek az ETH1-es portja, az POE IN. Én ezen a porton próbálkoztam, de valamiért mindig visszalökte az 1Gbit-et. Sokat próbáltam, különböző tiltásokkal megkerülni, de semmi sem segített. Azonban átraktam az ETH2-re, ráraktam a PPPOE-t és voálá! Minden megy, mint a kis angyal és stabilitása is jó.

Köszönöm quby-nak a segítséget, mert nem biztos, hogy eszembe jutott volna ott kutakodni.

[ Szerkesztve ]

The pain you feel today is the strength you feel tomorrow.

(#4975) quby válasza Kiratheonly (#4974) üzenetére


quby
őstag

Vagy kiveszem az auto negotioation-böl a pipát, vagy mindkét oldalon csak azt hagyom advertise-olni amit akarok hogy haszmáljon. Nekem a másik oldal egy NAS linux-al, file mogosztással, ahol gyorsan észreveszem ha leesik a link speed. Nyilván a pppoe-nél nem férsz hozzá a másik oldalhoz.

A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.

(#4976) iceQ!


iceQ!
addikt

Sziasztok,

Beállítottam az OPENVPN-t a hAP Lite-on, de valamiért nem tud csatalkozni. Ezt írja ki:

Thu May 17 18:50:51 2018 TCP: connect to [AF_INET]xxxxxx:1194 failed, will try again in 5 seconds: Connection timed out (WSAETIMEDOUT)

Valakinek ötlet, hogy mi a gond?! :R

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#4977) Shkiz0 válasza Kiratheonly (#4974) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

Mennyire eszi a procit így 800-900 mbps körül?

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#4978) Kiratheonly válasza Shkiz0 (#4977) üzenetére


Kiratheonly
tag

Olyan 50% körül van terheltségben. Nagyon jól veszi az akadályokat.

The pain you feel today is the strength you feel tomorrow.

(#4979) Shkiz0 válasza Kiratheonly (#4978) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

Fasttrackkel igaz?

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#4980) Kiratheonly válasza Shkiz0 (#4979) üzenetére


Kiratheonly
tag

Természetesen. FT nélkül is megvolt a sebesség, de olyan 70%-os terheléssel, 1-2 fw szabállyal.

The pain you feel today is the strength you feel tomorrow.

(#4981) Zwodkassy


Zwodkassy
senior tag

Már régóta tervezem kicserélni a jó kis RB2011UiAS-RM routeremet egy RB3011UiAS-RM. Ami eddig vissza tartott az anyagi okok mellett, az konfig átültetése. Nem tudom mekkora munka. Mivel port és belső switch számban azonos a két router remélhetőleg egy export -> import páros talán megkönnyítené a dolgot. Persze puding próbája az evés :-)

(#4982) Zwodkassy


Zwodkassy
senior tag

Most nézem : hEX S

https://mikrotik.com/product/hex_s

(#4983) Soma01 válasza Zwodkassy (#4982) üzenetére


Soma01
veterán

Ez a router WAN PPPoE-n keresztül (Digi) milyen sebességgel (Mbps) tud vajon routolni, kevés vagy 0 szűrővel?

[ Szerkesztve ]

(#4984) MasterDeeJay válasza Soma01 (#4983) üzenetére

Ez szerintem egy RB750Gr3 más köntösben. Szóval digit fastrack és 0 szabállyal viszi közel a csúcson. 750gr3+1000-es digi

[ Szerkesztve ]

Vintage Story PH szervere újra fut!

(#4985) Zwodkassy válasza MasterDeeJay (#4984) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

A hEX SFP-vel kiegészített változata.
Ahogy elnézem a block sémát, ezt is érdemes lesz ugy használni, mint a hAP ac-t : SFP -> Wan, a többi pedig a Lan

(#4986) Soma01 válasza MasterDeeJay (#4984) üzenetére


Soma01
veterán

Aha... És milyen hardver kell hozzá, hogy izomból átvigye a PPPoE gigabitet, pár darab port szabállyal?

(#4987) Shkiz0 válasza Soma01 (#4986) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

RB1100Ahx4

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#4988) Zwodkassy válasza Shkiz0 (#4987) üzenetére


Zwodkassy
senior tag

😀

(#4989) Shkiz0 válasza Zwodkassy (#4988) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

X2 is megfelel de azt mar nem nagyon kapni.
En is agyaltam hogy melyik legyen, mert epp gigas netre valtok es valoszinuleg a 3011 helyett ez lesz nekem is.

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#4990) Soma01 válasza Shkiz0 (#4987) üzenetére


Soma01
veterán

Kisebb méretű és kevesebb port számú nincs ami szóba jöhet?

(#4991) Shkiz0 válasza Soma01 (#4990) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

A par hsz-al fentebb levo hex s, vagy 750 gr3 jo lehet, de az mar tobb szabaly eseten biztosan nem fogja tudni a gigat, csak ilyen 600-700 kb.

[ Szerkesztve ]

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#4992) iceQ!


iceQ!
addikt

Van itt aki használja az OpenVPN-t a Mikrotik eszközén? Majdnem kész vagyok, csak 1-2 beállítás szükséges amit nem tudok, hogy mi az...

Amiből lekvárt lehet főzni abból pálinkát is! A csavargó embert nem lehet munkára fogni! Samsung S23 Ultra Dual SIM | Notebook: HP Omen | Car: Volkswagen Passat B6 1.9 PD TDi BLS

(#4993) Shkiz0


Shkiz0
nagyúr

Hmm lehet ez is jó lehet gigára :)
Új cucc. RB450Gx4

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#4994) bambano válasza Shkiz0 (#4993) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

mekkora királyság már, hogy egyre több router jön ki dual táppal.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4995) quby válasza Shkiz0 (#4993) üzenetére


quby
őstag

Hmm ez nem tünik rossznak! Ha lenne róla hamarosan hsználati infó lehet ez lenne a 2011 utódja....

A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.

(#4996) Shkiz0 válasza bambano (#4994) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

Bizony :)
Most egy kicsit kivárok, hátha lesz róla egy két kézzelfogható teszt, illetve elérhető lesz itthon rubiéknál, és akkor akár még teszt nélkül is hozok 1-et belőle, mert ha ez is tudná a gigát, akkor a tököm se venne 1100Ahx4-et majdnem 2x ennyiért :)
De ha az x2 elbírt a gigával, illetve a 750GR3 akkor ennek röhögve kell a 4 mag miatt.
Jó látni, hogy végre mikortikék is észbe kaptak, hogy manapság az egy magos vackok túl sok mindenre nem jók.

szerk:
Ahogy látom itt-ott már feltűnt a kínálatban.
[link]

[ Szerkesztve ]

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#4997) Soma01 válasza Shkiz0 (#4996) üzenetére


Soma01
veterán

Fastpath nélkül is, pár egyszerű tűzfal szabállyal is vajon?

(#4998) bambano válasza Shkiz0 (#4996) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

nekem mostanában nagyjából minden nagyobb routerükből volt a kezem alatt, de egyedül az 1100ahx4-nél volt az az érzésem, hogy mindent úgy csináltak, ahogy szerintem kellene.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#4999) Shkiz0 válasza Soma01 (#4997) üzenetére


Shkiz0
nagyúr

FP nélkül nem hiszem még tűzfal szabályok nélkül sem.

Új hardverek számlával, garanciával érd PM.

(#5000) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Van arról tapasztalata valakinek, hogy egy CAPsMAN (v2) alatt, de egyrészt szimultán dual-band, és azon belül is eltérő csatornákra állított CAP-ek közti roaming mennyire sima/észrevétlen (épületben vándorló, roaming szempontból "makacs/buta" eszközt feltételezve), főleg ott, ahol kénytelen (vagy legalább is ildomos lenne) 5GHz-ről 2GHz-re váltania a kliensnek (mert nincs teljes hibátlan 5G lefedettség minden szoba minden sarkában mindenféle kliens-antennatípussal és pozícióval, de a 2G még a szomszéd kertjében is pöpec lenne)?

Össz-vissz 2-3 db hAP ac²-ről lenne szó, amik vegyes márkájú/típusú "buta" AP-ket váltanának, de igazából csak az a gyakorlati gond, hogy pl. kapaszkodik az utolsó szalmaszálba ~0 sebességgel egy laptop 5G-n ott, ahol még teljesen vállalható a 2G sebesség (persze megfojtva az AP-hez közeli 5G-s klienseket is), de nem akarok egy tucat AP-t szétszórni, mert nem üzleti, hanem magáncélú telepítés, amit szórványosan használunk (szinte mindig idle, de ha fel-alá rohangálnak a házban a vendégek a sok okoskütyüvel, akkor "baj van" és nyafogás...).

Ajánlották az Ubiquti Unifi-t, aminél a Fast Roaming papíron nagyon mesésen hangzik, de igazából azt sakkoztam ki, hogy:

1: nem csak drágább (ha beleveszem az árba azt is, hogy a hasonló árazású AP-iken csak 1 ethernet port van, míg a Mikrotik-eken legalább 2, szóval potenciálisan új kábel és/vagy switch is kell, ami megdobhatja az árat/munkaigényt az Ubi-nál [vagy a sokkal drágább Ubi AP kell 2+ porttal], illetve a hasonló árú Ubi még wave1, noha egyelőre úgysincs itt MU-MIMO kliens, de ártani nem árt, ha tudja a Mikrotik AP hasonló áron).

2: némi nézelődés után a fórumokon elejtett információkból azt sakkoztam össze, hogy gyakorlatilag a Mikrotik is tudja mind a kétféle roaming segédletet, amiknek az Ubiquti saját fantázianeveket adott (Zero-Handoff és Fast Roaming), csak itt nincs külön kiemelve, mint extra funkció, illetve nem annyira automata (de az nem gond, nyomkodtam már Winbox-ot), de ha CAPsMAN alatt minden AP egy csatornán van, az ugyan úgy működik, mint az Ubi féle Zero-Handoff (egybemaszkolódik minden AP, így a kliens nem is tudja, hogy roaming-oltatva lett), illetve ugyan úgy megvan a Fast Roaming féle "autentikáció-gyorsítás" is, mert a CAPsMAN kezel mindent, ami időigényes lehet újracsatlakozáskor (olyanokra gondolva, hogy pl. még élő videótelefon se szakadjon meg emeletek közt battyogva). De egyikről sem találtam egyértelmű pontos dokumentációt Mikrotik esetén, csak mások leírásait pakolom össze (többen állítják, hogy működik az egy csatornás mód, illetve logikusnak tűnik, hogy akkor a több csatornáson is az autentikáció rész).

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.