Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-08-17 20:43:18

LOGOUT.hu

Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1951) szegedilaci


szegedilaci
tag

Bocs látom mit rontottam el. kipróbálom így

(#1952) szegedilaci válasza szegedilaci (#1951) üzenetére


szegedilaci
tag

Így se megy a ping

(#1953) szegedilaci


szegedilaci
tag

Tehát a szituáció:
NETWORK1(172.17.47.1/24)---Mikrotik1(172.17.47.1)---<---->---NETWORK2=172.17.7.1/24)---Mikrotik2(172.17.7.1)
átjárás kellene mindkét irányba

[ Szerkesztve ]

(#1954) nyilasmisi válasza szegedilaci (#1952) üzenetére


nyilasmisi
tag

Nem lehet hogy azért nem megy a ping, mert a 2 router firewall rule-jában nem engeded be az ICMP-t?

(#1955) bacus válasza szegedilaci (#1953) üzenetére


bacus
őstag

Működik az hidd el, csak épp a hiányos hálózati alapismeretek miatt nem jössz rá a megoldásra.

A második routeren kell legyen egy nat szabályodnak, ami maszkol minden felé. innen megy a ping most is az első hálózatba, de vissza felé ez a nat szabály káros !!!

1. a kettes routeren ird át a nat szabályt, kell a mask, de csak ha nem az első router ip cime felé megy..
alapértelmezett átjárón megy minden, ki, nem kell route szabály, csak az alapértelmezett átjáró
2. sima route, hogy abba a tartományba ne a default gateway felé menjen a csomag. A nat szabályt itt is át kell nézni, hogy nem kell maszkolás a 2. tartomány felé.

ezek után menni fog.

Több router, több tartomány esetén pedig erre való az OSPF. Tessék használni, jó kis szabvány az, pár 10 routerig.

Egyébként nem jó a megközelitésed. Az első routeren kellett volna deklarálni mindkét ip cimtartományt, majd a második routeren csak egy egyszerü bridge. (ha egyáltalán szükséges a két ip cimtartomány, mert majd ha csak egy router lesz, úgyis át kell kicsit konfigurálni, akkor meg már mindegy mennyire.)
A mikrotik eszközök teljes értékü routerek, nem kell össze keverni őket Olcsó János által beszerzett soho tp-linkkekel, amik teszik a dolguk, de azért 5 tp-link routert összehangolni, hát csinálja már akinek több apja/anyja is van..

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#1956) szegedilaci válasza bacus (#1955) üzenetére


szegedilaci
tag

Mint írtam ez egy ideiglenes megoldás, jobb híján így tudom megoldani, az 1es mikrotikhez pl nem férek könnyen hozzá ezért nem onnan közelítettem meg. A mikrotik ismereteim hiányosak, ez tény. Én arra gondoltam ha a 2-es routeren kifelé engedi csak egy befelé jövő szabályt kell módosítani, de látom nem ilyen egyszerű.

(#1957) bacus válasza szegedilaci (#1956) üzenetére


bacus
őstag

"Nem férek könnyen hozzá." Ez mit jelent manapság? Nem tudsz odamenni és megsimogatni? Ami routert egyszer kivittem, kiraktam az ügyfélhez, ahhoz egyikhez sem férek már oda fizikailag, szinte sehogy, nem hogy könnyen. De ez nem jelenti azt, hogy nem tudom átkonfigurálni teljesen. Nem kell fizikai hozzáférés !
Itt ráadásnak madzaggal vagy összekötve, itt akár konfig resetet is tudsz tenni ! Mert ez mondjuk neten keresztül nem igen járható, de itt?

Nem a mikrotik ismereteket hiányolom, hanem azt, hogy két router összekötve mögötte két alhálózat és nem látod át, hogy mitől kellene menjen. Ez nem mikrotik specifikus!

A megoldáshoz a következő ismeretek szükségesek:
- mikor megy keresztül egy csomag a routeren
- a routerből merre akar menni az a csomag
- a választ honnan várja
- tudja e a router, hogy a választ, hova továbbitsa.

neked azért nem megy visszafele, mert a 4. bajusz (2. router nat maszkolás) miatt nem tudja az első router hova küldje, hol keresse a gépet, illetve route szabály nélkül a wan kapcsolat felé küldi alapértelmezetten a csomagot. Ezt a két dolgot kell megváltoztatni. Irtsd ki a nat maszkolást egymás irányába a két routeren, az egyiken ahol nem a default gateway felé kell menjen a csomag vedd fel a route szabályt, ne tiltsd az icpm csomagokat (ha nem csak pingelni akarsz akkor a megfelelő portokat), dőlj hátra és élvezd a sikert.

"ideiglenes megoldás, jobb híján"
ezért irtam, hogy nem jó a megközelités, azaz irtam neked egy jobbat, most már nem vagy híján :)

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#1958) szegedilaci válasza bacus (#1957) üzenetére


szegedilaci
tag

A "nem férek hozzá" azt jelenti, nem tudom kezelni sem winboxon sem ssh-n ugyanis, nem én vagyok a gazdája írnom kell neki aki fél nap alatt beállítja amit leírok neki.
Nem tudok olyan fórumszabályt, hogy csak IT professzionalisták kérdezhetnek, ha mégis van elnézést törlöm is, oktatási rendszerünk tudjuk milyen szar, én rengeteg tudást autodidakta módon tanultam meg, ezt is próbálom megtanulni.
Tudom az én k.any..t amiért kérdezni mertem tudás nélkül, de a prohardveren a segítőkészséget szoktam meg nem a kioktatást, lehet én vagyok csak érzékeny a hangnemre és nem volt célod a megsértésem.
Józan paraszti ésszel megértettem a probléma gyökerét, de ameddig egyszer be nem állítom és meg nem kapom a leírást részletesen parancs szerint (mint azt a külföldi fórumokon láttam) nem segítettél sokat a problémám megoldásában.

[ Szerkesztve ]

(#1959) szegedilaci


szegedilaci
tag

De megkaptam a segítséget máshonnan: http://wiki.mikrotik.com/wiki/Policy_Routing_in_RouterOS_3.x
zárom a témámat.

(#1960) vjozsef válasza szegedilaci (#1958) üzenetére


vjozsef
senior tag

Bena gyereknek anjya veri. :D

Szerintem ha vilagosan vazolod az elejen, akkor mindez elkerulheto lett volna/lenne.

(#1961) bacus válasza szegedilaci (#1958) üzenetére


bacus
őstag

Én nem érzem, hogy durva, vagy kioktató lettem volna. Mindkét válaszomba leírtam a megoldást.
Persze leírhattam volna, az ide üsd be ezt, enter, majd oda azt enter..., de ezt nem szeretem.

Magadnak kell rájöjj, hogy mit hogy kell beállítani, ehhez nagyon jó útmutatást kaptál tőlem te is. Ha meg nem akarsz gondolkodni, csak menjen, akkor ott van az írásom alján a link, megnézed, eldöntöd, hogy megér e ennyit és akkor csak ideiglenes hozzáférést kell adj, pár percre..

Szerintem egy ilyen fórumnak nem arról kell szóljon, hogy pár hozzáértő ember megoldja az idetévedt emberek baját. Elég gáz, ha az ember beír a kőműves fórumra, hátha felépítik a házát, nem?

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#1962) ldrfrm válasza bacus (#1942) üzenetére


ldrfrm
újonc

Megcsináltam, amit javasoltál a NAT-hoz, de így sem megy a kliens gépről a net. Még mindig ugyanaz az állapot, mint eddig. Jelenleg a firewall-on belül a következők vannak (és semmi más):

Filter Rules:
accept / forward automatikusan hozta létre, törölni nem engedi
(Előtte 1 D betű, felette pedig: special dummy rule show fasttrack counters)

NAT:
masquerade / srcnat / pppoe-out

Nem lehet, hogy az a baj, hogy az Src. Address-nél vagy a Dst. Address-nél nincs írva semmi?

(#1963) bacus válasza ldrfrm (#1962) üzenetére


bacus
őstag

Ez eddig biztosan jó. Egy konkrét címet kell tudj pingelni. Pl. Ping 8.8.8.8
Ha ez megy, de a Ping origó.hu hibát ad, akkor még a névfeloldás nem jó.

Kössünk egyezséget, megegyezős egyezséget... https://www.paypal.me/engiman/30

(#1964) ldrfrm válasza bacus (#1963) üzenetére


ldrfrm
újonc

Ezt megosztom veled, mert tanulságos.

Reggel írtam, hogy nem OK a dolog. Utána már csak az órát / időzónát állítottam be, mást nem piszkáltam. Majd kikapcsoltam, mert más dolgom volt. Most este ismét folytattam. Winboxba belépve nyitottam 1 terminalt, ahol még a prompt előtt megjelent 1 bejegyzés: system, error, critical router was rebooted without proper shutdown (előtte pedig 1 ma reggeli időpont volt) De ezen bakit leszámítva egyéb komolyabb hibát nem tapasztaltam most. A tálcai wifi ikonról is eltűnt a felkiáltójel. A kliens gépről pingettem kifele, és láss csodát jó volt! Bármit megpróbáltam ment. Tehát bejött amit írtál, így már csak DNS gond volt. Lekértem, hogy most mit lát DNS-nek, ott a wlan1 interface-t IP-jét (192.168.0.2-t) írta csak.

A kliens gépen a wifi interface-nek adtam manuálisan Google public DNS címet. Úgy ment a net a kliensről is. Ez már jó megoldás volt, de nem szép. Visszaraktam ezt a beállítást auto-ra, majd vizsgálódtam tovább. Az AP-n a DHCP szerver network fülém a meglévő DNS mellé felvettem a Google public DNS-t.

Köszönöm az ötleteket! A projekt sikeresen megoldva. :)

Viszont a fent említett ?-ek megmaradtak bennem:
1. Tényleg az óra be nem állítása tett ennyire keresztbe?
2. Ha egyéb márkák SOHO routereiből indulok ki, azok képesek a Google DNS megadása nélkül is áthidalni a névfeloldási problémát. Itt miért kellett pluszban beavarrni a public DNS-t? Ez már csak annak függvényében is furcsa, mert az IP/DNS-nél, a Dynamic Servers alatt automatikusan megjelent 2, az ISP-mhez tartozó IP. Azok nem tudják ezt a feladatot ellátni? Vagy ezeket (is) nekem kellett volna bevarrni manálisan?

(#1965) quby válasza ldrfrm (#1964) üzenetére


quby
őstag

"... Ha egyéb márkák SOHO routereiből indulok ki..."
Ezeknek a routereknek pont az a lényege, hogy nem a készet kapod hanem te csinálsz mindent. Ezzel a lehetőségek kibővülnek. Van akinek nem jó a szolgáltatótol kapott DNS. És itt ez a default. Ezért kell bállitani....

A legügyesebb állat az ürge, hiszen búzával teli pofazacskóval is képes repülni, miközben egy bagolyt egyensúlyoz a hátán.

(#1966) Petike16


Petike16
újonc

Sziasztok! Van otthon 1 Dlink Wifi routerem wifi1 SSID-vel. Elég vastagok a falak, így az egyik szobában már elég gyenge a jel. Gondoltam veszek 1 AP-t ennek áthidalására. Költséghatékonysága miatt a Mikrotik-re esett a választásom. Rádugtam 1 hosszabb kábelt a router utolsó switch porjára, majd elvezettem az adott szobába, aminek a másik végére rádugtam az AP-t.

A beállításokban addig eljutottam, hogy a wireless kész. Túl vagyok a security profile-on, van wifi2 nevű SSID-m, security profile hozzárendelve, country kitöltve. + sikerült egy DHCP klienst is beállítani rajta, ami kap automatikusan IP-t a routeremtől. Viszont a kliens gép nem kap IP-t az AP-tól, hiába vagyok a Wifi2-re rácsatlakozva. (A winboxba is csak MAC-kel tudok belépni.) Gondolkoztam, hogy lehet az a baj, hogy az ether1 ugyan kap IP-t DHCP-n, de a wlan1-nek nem adtam fix ip-t. Ez lehet probléma? Ezen kívül szerintetek mit hagytam még ki? Annyi kiegészítés még, hogy Wirelessnél a mode-oknál AP bridge lett megadva. De nem tudatos választás volt, csak ennek volt ismertebb a neve számomra. Fogalmam sincs, hogy ezek között mi a különbség. Valaki el tudná nekem nagyvonalakban magyarázni, hogy otthoni környezetben ezek közül melyeket érdemes használni, és mikor mi az indokolt? Ezek voltak felsorolva: alignment only, AP bridge, bridge, nstreme dual slave, station, station bridge, station pseudobridge, station pseudobridge clone, station wds, wds slave

A Mikrotiket egyáltalán nem ismerem. Kérlek benneteket, hogy a magyarázatoknál/ötleteknél vegyétek figyelembe, hogy kezdő vagyok!

(#1967) juhiati válasza Petike16 (#1966) üzenetére


juhiati
tag

egyszerű dolgod lesz még:
Add hozzá egy bridge-t.
A bridge-> ports-ban add hozzá az eth1-et és a wlan1-et a bridge-hez, majd a dhcp klient rakd át az új bridge-re.

Battletag: Juhos01#2594 || Steam: juhosati

(#1968) Proci85


Proci85
senior tag

Sziasztok

Mikrotiknél elfelejtett jelszó esetén hozzá lehet férni az eszközhöz config megtartással? (Tehát klasszikus reset nem járható út).
Mint pl. a Cisconál egy register átírása után root jogod van és ki tudod menteni a configot.

(#1969) ldrfrm válasza Proci85 (#1968) üzenetére


ldrfrm
újonc

Hááát, ha van másik usered is full joggal, akkor biztosan...

(#1970) Proci85 válasza ldrfrm (#1969) üzenetére


Proci85
senior tag

Nincs. Tételezzük fel, hogy idegen eszköz.Hozzám került/megörököltem és hozzá szeretnék férni.
Cisco-nál van rá trükk. Épp ma kellett alkalmazni és felmerült, hogy oké, Mikrotiknél hogy csinálnád?

(#1971) soldi3r


soldi3r
veterán

Hello! Egy RB3011-gyel es harom RB hAP-pal mennyire lehetne stabil VPN halozatot csinalni?
A vilag nehany pontjan levo irodakat kellene osszekotnom.

E30 (oo=[][]=oo)

(#1972) Proci85 válasza soldi3r (#1971) üzenetére


Proci85
senior tag

Szia
Minden gond nélkül. Ha a net stabil alatta, VPN is az lesz.
A legizmosabb megoldás az ipsec, amiből RB3011 aes256: 85 MByte/s; aes128: 95 Mbyte/s; blowfish: 105 Mbyte/s átvitelt tud produkálni.
hAP: aes128: ~45 Mbyte/s szintén tiszta ipsec alatt.

De mehet SSTP vagy OpenVPN is. Utóbbit szintén mértem, hap lite 25 Mbyte/s 2048bites kulccsal. A hAP ~30 Mbyte/s -t tudhat.

Csak a poén kedvéért: RB100AHx2 aes 256 -tal ~950 Mbyte/s, amit 2 külön felépített ipsec-kel is tudott produkálni 2x470 Mbyte/s.

[ Szerkesztve ]

(#1973) soldi3r válasza Proci85 (#1972) üzenetére


soldi3r
veterán

Najo, ekkora savszel osszeadva sincs a 4 irodaban. :) Viszont stabilnak stabil.
Akkor remelhetoleg nem lovok melle, a Cisco van (volt) meg eselyes.

[ Szerkesztve ]

E30 (oo=[][]=oo)

(#1974) brickm válasza Proci85 (#1972) üzenetére


brickm
őstag

1100ahx2-t akartál írni?
Az bitang egy cucc én is szeretem, de még nem tudtam 10%fölé vinni a cpu-t.

(#1975) nyilasmisi válasza Proci85 (#1972) üzenetére


nyilasmisi
tag

Szerintem Mbit/s-ot akartál íni. Mbyte/s-nek kicsit sok lesz.

[ Szerkesztve ]

(#1976) Proci85 válasza nyilasmisi (#1975) üzenetére


Proci85
senior tag

Hm, igen, ahogy mondod. Elnézést.
brickm: igen.
hosszú volt a nap:)

(#1977) sanzi89


sanzi89
addikt

Milyen Mikrotik Wifi-s cuccot ajánlotok, ha a kliensek csak notebookok Intel Centrino Advanced-N 6205 Wifi kártyával? A legfontosabb a minél nagyobb lefedettség, valamint minél gyorsabb átviteli sebesség elérése lenne természetesen.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#1978) brickm válasza sanzi89 (#1977) üzenetére


brickm
őstag

"minél gyorsabb átviteli sebesség"

Akkor a wifi már kilőve :D
NEkem legalábbis még nem sikerült normálisan 50Mbit\s fölé menni, akármilyen géppel\AP-al próbáltam.

(#1979) brickm


brickm
őstag

Van lehetőség mikrotik rb750-es eszköznél arra, hogy egy egyszerű html file-t kiszolgáljon?
Igazából egy IP cím regisztrálásról van szó, az újonnan belépő eszköz megnyitja a 192.168.0.1:8081-es portot az eszközével és meg kéne jelenni a routerről egy statikus html lapnak, ami kiírja, hogy az IP címe regisztrálva van.

(#1980) vjozsef válasza brickm (#1979) üzenetére


vjozsef
senior tag

talan hotspot funkcioval.

(#1981) brickm válasza vjozsef (#1980) üzenetére


brickm
őstag

Gondolom mivel a proxy login lapját is tudja biztosítani hátha ez is megoldható lenne rá. Igazából ideiglenesen kell amig nincs itthon a rapsberry, utána arról fog menni. De ha nagyon macerás mókolós, akkor hagyom,azt majd.

(#1982) brickm


brickm
őstag

Sziasztok!
Hogy oldanátok meg mikrotiken, hogy 2 külön MAC cím egy IP címet kapjon. Történetesen, egy notebook 2 hálózati interface-éről van szó, az egyik az ethernet, a másik a wifi kártya.(egyszerre nincsenek online soha.)
ahogy néztem nem lehet szimplán ugyan azt az IP-t kiosztani 2x külön MAC-nek.
Átirányítással, esetleg ha az egyik nem válaszol X időn belül??

[ Szerkesztve ]

(#1983) vjozsef válasza brickm (#1982) üzenetére


vjozsef
senior tag

Csinalsz egy kulon pool-t 1db ip cimmel (nemtom engedi-e), es a ket mac-et megadod ott. Akkor van gaz hogy ha a ket interfesz a laptopban be van kapcsolva, na akkor veszekedni fognak. :D

[ Szerkesztve ]

(#1984) mm00 válasza brickm (#1982) üzenetére


mm00
aktív tag

Mi lenne, ha a mac címet irnád át, hogy mindkét interfészen azonos legyen? Lehet hülyeség és nem is működik az ötletem, de egy próbát megérhet :)

(#1985) vjozsef válasza mm00 (#1984) üzenetére


vjozsef
senior tag

Azert balgasagokat ne tanacsolj neki, ezt nem a kliens oldalon kellene megoldani.

(#1986) brickm válasza vjozsef (#1983) üzenetére


brickm
őstag

2poolt meg dhcp szervert rá lehet engedni egy ethernet portra?
Ez meglep.
Semmiképp nem módosítok MAC címet. Az nem azért van szabványügyi hatóság által kiadva.

(#1987) vjozsef válasza brickm (#1986) üzenetére


vjozsef
senior tag

Hm, valoban nem lehet.

De itt talan ez mukodhet: MikroTik - same static DHCP lease with one IP address for LAN and WAN

(#1988) bambano válasza brickm (#1986) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

"Az nem azért van szabványügyi hatóság által kiadva.": tévedés. sem nem szabványügyi hatóság adja ki, sem nem változtathatatlan. a jelenleg ismert hálózati protokollok közül több is üzemszerűen változtatja a mac címet.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1989) brickm válasza bambano (#1988) üzenetére


brickm
őstag

Tudom hogy vannak protokollok amik váltják a mac-et,de gondolom nem a létező tartományra oszt,hanem kijelölt virtuálisra.
Továbbá bocs ha hülyeséget írtam,de én is így tudom:
Minden eszköznek saját MAC-címe van. A több interfésszel rendelkező eszközöknek célszerűen több is lehet. A címet (címtartományokat) a szabványügyi hivatal adja ki a gyártónak,

Wikipédia.

(#1990) bambano válasza brickm (#1989) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

"Tudom hogy vannak protokollok amik váltják a mac-et,de gondolom nem a létező tartományra oszt,hanem kijelölt virtuálisra.": például ha bridge módba kapcsolsz két ethernet lábat, akkor az átmenő forgalmat egy másik eszköz mac címével küldi ki. na ennyire fix a mac cím, hogy akár csomagonként változhat.

szerintem írd át az ethernet mac címét, oszt jólvan.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1991) mm00 válasza vjozsef (#1983) üzenetére


mm00
aktív tag

[link] - utolsó válasz

Ha hotspot mac authentikcióval rendelnéd az adott ip címet mindkét mac-hez?

Rossz emberre ment a válasz, brickm neked szól természetesen :)

[ Szerkesztve ]

(#1992) vjozsef válasza mm00 (#1991) üzenetére


vjozsef
senior tag

Még talán ez a legjobb.

(#1993) kammler


kammler
senior tag

Heló!

Az ipsec beállításoknál hol kell megadni, hogy ne legyen autogenerate policies? Elvileg nem az ipsec peers lapon kéne megadni? Ott kéne legyen egy jelölőnégyzet. Akárhogy gúvasztom a szemeim, nem lelem. Régebbi routeros-eknél volt ott ilyen.

(#1994) kammler válasza kammler (#1993) üzenetére


kammler
senior tag

hu annyira néztem, hogy az orrom előtt volt :D

(#1995) nyilasmisi


nyilasmisi
tag

Van valakinek arra valami5lete, hogy ha van 2 mikrotik egymás után.
Az első pppoE-zik a Digi felé és kap ipv6-os prefixet, majd ennek a LAN-oldalára rá van kötve egy másik Mikrotik, (kettős NAT-olás van), és ennek a második Mikrotik-nek a LAN oldali bridge interfacein hogyan lehet a legelső WAN-ján kapott ipv6-os prefixet továbbosztani?

Segítséget előre is köszönöm, ha valakinek van valami használható javaslata.

(#1996) bambano válasza nyilasmisi (#1995) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

ezt szépen úgy lehetne megcsinálni, hogy a mikrotik ipv6 implementációja tud olyat, hogyha kap egy ipv6-os tartományt, akkor ahhoz automatikusan elindít egy dhcp szervert. annak a dhcp szervernek megmondani, hogy kisebb címtartományokat osszon, abból kapjon a második mikrotik, és az ugyanígy osszon a saját lokális lanján.

vagy bridge-ld össze a második mikrotik lábait és ne használd azon a routert.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1997) nyilasmisi válasza bambano (#1996) üzenetére


nyilasmisi
tag

A második megoldás nem járható, mert a 2-ik Mikrotik egy másik irányból is fogad szolgáltatói netet, tehát routolni kell, bridge-elni nem lehet.

Az első megoldást kellene akkor alkalmazni.
Ezt hogy érted, hogy kisebb tartományu netet?
Jelenleg /64-et kap az első.

A másodikon, az első felé néző ether-ére kellene DHCPv6 clienst felrakni, majd a local bridge-en pedig egy DHCPv6- szervert futtatni? Jól értelmezem?

(#1998) bambano válasza nyilasmisi (#1997) üzenetére


bambano
titán
LOGOUT blog

akkor most bridge-lsz vagy nem bridgelsz?

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#1999) nyilasmisi válasza bambano (#1998) üzenetére


nyilasmisi
tag

Bridge az csak a második router 'kimenetén' van oda csatlakozik megannyi házban lévő eszköz

(#2000) mukkelek


mukkelek
újonc

Heló!

Van egy RB3011-em. Van ugye rajt SFP modul hely. T-s optikán vagyok. Van rá esély, hogy T-s optikai hálózaton menne a net egy megfelelő optikai modullal? Vagy felejtsem el?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.