Hirdetés
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
pitagi
tag
Nekem van pana 14-esem, szeretem. Kicsi, könnyű, én beltéri csoportképekre használom kis lakásban főleg, a 14-150-hez képest fényerősebb, ami előny. Tervezem tájképre is használni majd wide konverterrel. Kültéri általános fotózásra sokszor rövid. A képe nekem tetszik, lehet jó darabot fogtam ki, vagy mert nincs jobb
Küldök szívesen privátban vele készült képet. -
Tin_Shield
őstag
Szerintem abszolút rendben van a 14-es, nekem is volt 2 évig, ha nem jön szembe egy jóáras Oly 12, még lehet mindig meglenne. Az egyedüli dolog amire érdemes odafigyelni, hogy a QC nem a legszigorúbb, előfordulnak gyengébb példányok is - vélhetőleg amiatt, mert kitobiként is adják. Amúgy pici, gyors, nyitva is teljesen vállalható, az enyém f4-f5.6 körül volt maxon (mérsékelten vagyok pixelkukkoló)
-
-
törölt tag
A fotó elkészítése utánra gondolsz? Végülis a semminél az is több, mert elsőre nem mindig látszik a kompozíción, hogy mennyire sikerült a fénymérés, főleg ha a hátsó képernyőn, csípő mellől próbálok fotózni.
Lassú Víz: Köszi
Biztosan van, csak annyira sok a beállítás rajta, hogy még azt sem találom meg néha, amit már párszor átállítottam, nem hogy új dolgokat. -
hito
nagyúr
Csinos
Azért nem vagyok meggyőződve róla, hogy megéri kísérletezni m42 üvegekkel, szemben egy olcsóbb átalakító nélküli fix-szel, amin még AF-om is van. Bár ebbe valószínűleg pont a kihívás, kísérletezés a lényeg. Gondolom sokkal nagyobb sikerélményt jelent találni egy jó manual üveget és azzal lőni egy éles, jól megkomponált képet, mint felcsattintani a m4/3-ad fixet és ész nélkül kattingatni. Ezzel szemben a manualozás "megtanít fényképezni", legalábbis végiggondolva így logikus.Azt hiszem először kipróbálom a manualt és ha azt látom, hogy eredményt/értékelhetőt is el tudtam érni, akkor beruházok egy normálisabb fixre.
-
Lassú Víz
addikt
Nekem megérte az árát. Kicsit játszós objektív, a CA-t utólag ki lehet, és kell szedni. Defish-t nem próbáltam, nem is szándékozom. A kép széle és a sarkok felé elég elrettentő tud lenni, de ne ott legyen a téma. Ha van rá keret, inkább egy Samyang 7,5 f/3.5. Szebb a képe, és több mint 2FÉ előnye van. Markolatos váznál könnyen belelóg a kezed a képbe, nem egyszer káromkodtam miatta.
-
Monya78
veterán
Köszönöm!
Oly E-M10 + Oly fix 75mm obi, mindkettőt nyitottan azaz F1.8-on, állvány nélkül kézből.
"Sigma 60/2.8 DN-re rá lehet tenni a Raynox DCR 250-et"
Kell egy szűrő menet adapter, a sigma 46mm-es szűrőmenetére pont nem lehet felrakni.
Raynox tud egyszer egy 43mm-t és gyári adapterével egy 52-67mm-t -
jjeahh
nagyúr
Gyenge fényben próbáld meg, a pana pl éjszakai streetfotó, koncert, meg hasonlóaknál kompenzál, amikor F1.8 / iso1600-on is 1/200 alatti záridőket kapok. Normál fényben nincs gond. Mondjuk itt sokakat nem zavar a topikban, anno kitárgyaltuk, sőt, néhányan kimondottan hasznos ficsőrnek tartják ha jól emlékszek

-
Bazsee71
őstag
Nincs vele semmi baj, nekem még élesebbnek is tűnt a képe, mint a 14-42-nek, csak nem nagyon használom ki azt a tartományt. Csak arra akartam utalni, hogy nem szélső értéken kell egy stabilizátort minősíteni, olyan peremfeltételek mellett, amibe jó ha évente 2x belebotlik az átlag felhasználó.
-
totálkezdő
tag
Nagyon köszönöm a választ Neked is és istvan170-nek is. Annak ellenére is, hogy a két válasz között én érzek némi ellentmondást. Ha a három (öt)tengelyes stabi 80-100mm fölött már inkább állványt igényel, akkor ez (legalábbis számomra) kérdéses hatékonyság. Az meg nem a mániám, hogy versenyre keljek azokkal, akik 1s záridőt is ki tudnak tartani kézből.
-
80hun
addikt
Én is az oly viewer-ben frissítettem .
Elindítod a progit , a feldugott vázat bekapcsolod. És fent valahol van egy frissítés menúpont ha jól emlékszem kamera frissítése. És követed az utasításokat.
Az e-m10et pont ma frissítettem.De ha van elérhető frissítés akkor frissítsd a viewert előtte.
-
Studi
veterán
2/1. de, felismeri automatán, a beállított értéket csak akkor veszi figyelembe, ha nem natív obi van rajta. Az a manuális obikkal való használathoz való.
2/2. én szeretem, ha megy már félig lenyomott expogomb esetén is, főleg telékkel.
3. lehet állítani az érzékenységét, ha jól emlékszem.
4. az objektíven, de persze nem mindegyiken. Azt hiszem egyelőre a PRO obikon van csak.
5. passz, én RAW-ból szoktam megcsinálni a képeimet.
6. igen, a LOW az ISO100, de érdemesebb a 200-at használni, a 100-nak kisebb a dinamika átfogása. -
Mercutio_
félisten
1: Le ne írd hogyan más is hagy kérdezze meg

2/1: Menüben megadhatod, de AF-es obi esetén nem veszi figyelembe, mivel érzékeli az obit és attól folyamatosan kapja az adatokat.
6: ISO100 az ISO kiterjesztés (olympuson lehet más a neve) bekapcsolással érhető el, de csökken a dinamika natív ISO-hoz képest.80hun: Vállalható, de nekem egyik se jött be, a pancake villanyzoom "sebessége" pedig - hacsak nem lett jelentősen gyorsabb - konkrét hátrány.
-
peter9228
aktív tag
Köszönöm, ez tényleg jó ár, lehet lecsapok rá.

Grga_Pitic
Nem is tűnt fel, hogy a pancake miatt ilyen drága a Mark II duplakit. Amiket felsoroltál abból igazán csak a magasabb felbontású EVF ami nálam számítana, illetve az elektronikus zár lenne még jó time lapse-hez. A +35 ezret tényleg megérné, de ezt a javítottat nézve már 100 ezer a különbség, annyit azért nem adnék ezért a pár plusz dologért.
-
valóban a megfelelő, akkukímélő használat megtanulása nélkülözhetetlen, - vagy egy rahedli pótaksi feltöltve! Amúgy meg lehet szokni, engem elsősorban a kezdeti átverős rész zavar, amikor a telinek jelzi, közbe meg van benne 10 képre elegendő szufla (ez akkor fordul elő, amikor 1 hónapig nem nyúl hozzá az ember, és azt hiszi, hogy a 2 aksiból az egyik tuti fel van töltve...).
Az én fotózási szokásaim mellett még 200 képet sem tudok lőni, de megszoktam és mindig van nálam pót. Így ritka az amikor földhözverném.
-
80hun
addikt
Visszakell vinni , azért van a gari.

Lehet akku és akár panelhiba is. Csak sorozatgyártott termékek bármelyiknél előfordulhat.
Az asszony e-m10-e kb ált egy hetet-másfélhetet és nemrég felraktam töltőre az akkut kb 5perc után felvolt töltve koppig .
Nemsokat merült áltóhelyébe.
-
.mf
veterán
Vidd be gariba, 1-2 embernél már hallottam ilyet, utána jobb lett. Ennek a többszörösét kéne bírnia.
Gorgo: annyira azért ne essünk át, láttam már rosszabbat

Nálam a gyárival és jobban viselkedő utángyártottakkal semmi nagyobb gond nem volt egyik vázon se, a rosszabb utángyártottakkal van az, hogy sokáig teljes töltöttséget mutat, de miután lement egy egység, a következő (amikor már villog) gyorsan jön, és utána hamar (pár tucat kép) lemerül, az zavaró, de hogyha tudom, hogy az van bent, akkor amint villog, egyből cserélem. -
Studi
veterán
Az rendellenes működésre utal, hogy kikapcsolt állapotban lemerül, én gari keretében megnézetném.
A 250-300 kép valóban nem sok, de itt folyamatosan megy képelés közben az lcd vagy az EVF, ezért ez teljesen reális. A tükrösök bírnak ennél többet csak.
Az Oly töltöttség visszajelzése amúgy legendásan nem túl erős, cserébe viszont gyakorlatilag háromféle akkut használ a teljes DSLR-milc kínálatuk, amit bő 10 év alatt kiadtak. -
Ez relatíve új? Gyári v. kincsi? Legendásan szarok a töltöttség visszajelzései az mft de főleg az oly gépeinek. Lazán kiírja, hogy tele van az akksi, majd kattintasz ötöt, és kakukk!! Hányszor megszopatott már, te jó ég, nem sokon múlott egyszer hogy nem csaptam földhöz, csak az obi megkímélése volt ami visszatartott.
Szal úgy tesztelhető legjobban, hogy töltött-e valóban az akksi (és nem b*sz át) hogy egyet vakuzol, mert az "helyre teszi" a feszmérést vagy valós fesz leadást vagy mi a tököm
. Ez az Oly szakbolt tanácsolta nekem. Ja, hogy az én EM5-ömön és a te EM10-en nincs vaku? Hát ez hogyismondjamcsak... -
Suszi66
csendes tag
Ugyan olyan gépem van, mint neked

Már a váz vásárlása előtt berendeltem GGS Larmor üveget a kijelzőre.
Tökéletesen méretpontos, nincs buborék, a tapi tökéletesen működik, és már 2300.- forintért itt van (én még majd' 5000-ért vettem
)
Korábbi gépeimen is ilyen típus volt, csak ajánlani tudom!! -
jeni
félisten
-
Vagy semmi. EM5-öm már két éves múlt, nyakamban lóg, ami télen sajnos úgy néz ki hogy cipzárral is találkozik, de a legkisebb kopás/karc nincs a kijelzőjén. Persze lehetnek gyengébb kiépítésű darabok nyilván. Kérdezd meg inkább azt, hogy kinek karcos az LCD-je és ha van ilyen, mennyi idő alatt lett az!
-
törölt tag
A 25 2.8 nem sima 4,3 os obi?
Vedd a sigmát.
Legolcsóbb
Elég gyors és hangtalan AF
újonnan is jó az ára és van rá sok garid.Igaz nem a legkisebb, de ki az aki farzsebben hord egy milc gépet? Én ezt sosem értettem. Ha már táskába rakom, tökmindegy hogy egy palacsintával rakom oda, vagy a 12-50 obival.
-
80hun
addikt
-
MrChris
nagyúr
Ha m4/3-4/3 jelátvivős adaptert teszel rá és egy csippes 4/3-OM adaptert akkor van visszajelzés meg csippanás! Csak gh2-n és pl2-n használhatatlan volt, folyton csipogott, próbáltam mindenféle beállítást, de nem jutottam vele dűlőre, ráadásul mivel jelzett, hogy szerinte éles (ami nem volt az) azonnal ki is ugrott belenagyítás nézetből.
-
Balinov
titán
Koszi!
Ize, elfelejtettem irni, ezek utomunkazott (szolidabban, mint ahogy szoktam kepek) nameg mivel meg mindig uj nekem az MFT/MILC vilag keretik fentartassal kezelni mert erosen szubjekiv, sajat velemeny.Menu Nikon Dx/G3 utan elsore kicsit pilotavizsgasnak tunit, de tegnap hogy orakig jatszhattam vele eleseben kezd atlathatobbnak tunni. On/Off gomb helye nem zavar abszolute, jobbkezben tartva huvelyk v. mutatoujjal pont elerem, nagyjabol kenyelmes, bar tenyleg szokatlan a korabbi vazakhoz kepest.
Sok gomb nem zavar, soot, D90-et is imadtam a tobb dedikalt gomb miatt...lehet ez csak az en egyedi "perverziom". Markolat nelkul is kenyelmes, bar mikor elhoztam raprobaltuk a gyari HLD-6-ost, portre allasnal tuti kenyelmesebb, fekvonel is talan hozzaad a - szerintem - jobb fogashoz.
Tulsagosan melyrehato ISO tesztet nem csinaltam, de ahogy irtam is AutoISO max-ot 2500-re tettem, jopar kep azzal keszult, teljesen hasznalhato (max a zajszuresnel/elesitesnel kell jobban figyelnem, kitapasztalnom LR-ben).
gorgo: #68823-ra, koszi, a tesztre a 8GB-os 30-as ExtremeHD-t vittem (2-3eves kartya), a 45mb-s arany Extreme 16-ost lustasagbol otthonhagytam (van rajta meg G3 kep, amit felkene dolgozn). Kiprobalom majd azzal is, ha tenyleg erezheto, akkor kovetkezo mymemories-es akcioban veszek 2db 16-ost a gyorsabbik fajtabol.
B
-
jjeahh
nagyúr
Ezek az olcsó adapterek közül szerintem szinte mindegy melyiket veszed, nekem pl. noname kínaiak vannak, amire figyelj az az, hogy a menet kiszedhető, csavarral rögzített legyen, ahogy elnézem a linkelt adapter is ilyen. Viszonylag gyakran előfordul, hogy rosszul van rájuk "vágva" a menet, ezért az objektíven a skálák, feliratok alul vagy oldalt lesznek... az ilyen szédszedhető adaptereknél ez korrigálható.
-
80hun
addikt
-
jjeahh
nagyúr
Nem itt írta anno valaki, hogy a dslr E-4xx Oly-ja 800k+ expónál tart és még mindíg vidáman csattog?
Gondolom amúgy ugyanannyit bírják mint egy dslr, sőt, valszeg a canonok bírják általában a legkevesebbet, két canonos ismerősömnek 70-80k expó körül már meghalt a zára és neten is azt írják néhány helyen, hogy a canonok viszonylag gyorsan meghalnak. Persze lehet, hogy csak legenda és a haveroknak csak "szerencséje" volt, de szerintem egy belépő szintű canonról felső középkategóriás vagy középkategóriás minden jóval telezsúfolt, esetleg időjárásálló (e-m5) vázra váltásnál ettől kell tartanod a legkevésbé. -
ati3x
senior tag
Az em5. 5 tengelyes stabi. De a 10-es 3 tengelyese is szinte olyan hatékony. Idöjàràsàlló a 12-50-el. (vagy a pro obikkal)Ami nagy, nemvalami "fényes" optikailag és fényeröre sem. Viszont van makró modja, manuàlis és elektromos zoom. (vidàm dolog telóról vezérelni gm1-en wifivel) És sajna nincs wifi sem. Ja meg semilyen elektomos zàr/redöny sem. Szal ha az idöjàràsàllósàg nem létszükséglet, akkor az em10 több hasznos feature van. Az érzékelö meg kvàzi ugyanaz. Talàn a em10-ben nincs AA szürö.
-
ati3x
senior tag
Engem is kereshetsz privátban. De nyugodtan kérdezhetsz itt is..
Amúgy nekem a legnagyobb meglepetés ebben a rendszerben a gm1 volt. Eredetileg egy 12-32-es obit szerettem volna az em5-re, amivel sokkal kompaktabb lett volna mint a 12-50-el. Aztán belebotlottam egy gm1 akcióba 12-32-el együtt olcsóbb volt mint a 12-32 obi magában.Bizonyos szempontból jóval fejlettebb mint az EM5 (wifi, távvezérelhetöség, elektronyos zár, videó) bizonyos szempontból nem: vaku, b-idö, stabi, ergonómia és bizony keresö. Viszont hihetetlen kicsi, egzszerüen imádni való. Szerintem a gm5 amiben keresö is van, viszont a mérete szinte gm1-es, na az valami fergeteges lehet. A gm5 12-32-el kb egy árban van mint az EM10. Persze ha vársz 2-3 hónapot, akkor nagyon jól meg lehet csípni az EM10-es, mert ugye most jött ki a 2 generáció..
-
ati3x
senior tag
Szerintem em5,em10 a te géped! Az adaterezésröl felesleges beszélni. Nekem is van kazal manuàl, mindenféle véggel. Az em5 nél a peakinget csalàssal meg lehet oldani, a 10-ben meg asszem benne van. De a manuàlozàst elfelejted, amint lesz egy 20-as, meg egy 45-ös. Max még egy II genes 14-42 ami szintén olcsón pörög hasznàltan. És le is van fedve az àltalad említett terület. Ha esetleg késöbb még ergonomiàt is szeretnél fejleszteni, akkor grip. De lehet nélküle is élni...
-
.mf
veterán
Ha tegnap eljöttél volna a talira, párat élőben is megnézhettél volna.
Belenagyítást ki lehet tenni Fn-gombra, nálam az EM5-ön az expogomb melletti Fn-gombon van, 1x megnyomva azt mutatja zöld kerettel, hova nagyít, 2x megnyomva már a nagyított képet nézed.
Rendszer-obikból a 20 (ekv. 40 kvázinormál pancake) és 45 (ekv 90 portré) használtan darabja 60 körül kijön, mindkettő (főleg a 20) éles.
-
jjeahh
nagyúr
Szinte bármit rá lehet adapterezni, akár olyanokat is ami a canonra nem menne fel, pl. FD, m39, c-mount üvegek stb. Azt azért az om-d-s kollégáktól kérdezd meg, hogy manuálokkal mennyire kényelmes a használata, pl. van-e dedikált "belenagyító" gomb és könnyen elérhető-e stb., én panasonic-os vagyok, szal fogalmam sincs ezekről a dolgokról. Olyt itt valszeg ki tudsz próbálni, hanem egyeztethetsz az indexes srácokkal, ha érdekelnek azok az e-m5-ösök.
-
madgie
titán
Szerintem is használt X-E1. Bár a keresőkép sötétben szaggathat, de az M42-esek szvsz jobban remekelnének ott, mint a kisebb érzékelőjű mft-n. Ráadásul a látószögük is hellyel-közzel maradna a Canonon megszokottnál.
Persze érdemes azt is végiggondolni, hogy rendszerobjektíveket nem akarsz-e később...
-
Bazsee71
őstag
Most jött ki az Oly E-M10 MKII, szóval várható, hogy a használt piacon megjelennek az E-M10-esek. Ha van rá alkalmad, azt érdemes kézbe venni, csuda jó kis gép. Nekem is ez van, nálad nem tudom mik a prioritások, de az MKII nekem nem hozott annyit, hogy a 2 hónapos masinámat lecseréljem.
Olympus Tedd Próbára promó keretében 40e Ft kaució ellenében akár egy hét próbára is elviheted. Előtte beszerzel egy adaptert az obikhoz, és akkor saját üvegekkel is tesztelheted.

-
jjeahh
nagyúr
Az eddig ajánlott gépekben mind van evf, ha nem kell videó és a lehető legjobb szenzort akarod, akkor e-m10, e-m5 marad, esetleg ha ezek valamiért nem jönnek be valamilyen újabb pana, pl. gx7, csak ez nem tudom mennyiért megy használtan, belefér-e a keretbe. Nem túl drága fix obiparkban pont az mft a legerősebb milc fronton.
-
jjeahh
nagyúr
550d-ről szinte bármire válthatsz, szvsz semennyi áldozatot nem kell hozni, max fogásban lesz visszalépés egy kisebb gép. Indexen van két e-m5 most ha jól látom: [link] [link]... Panasonic fronton meg ezeket ajánlom: g3, g5, g6, gh2... ezekben valamivel gyengébb a szenzor, nincs szuper stabi, nincsenek olympus színek és nem időjárásállóak, cserébe nagyobb a kereső és a g6-ot leszámítva valahogy jobban kirajzolják az élességet, gondolom ez az lcos technológia sajátossága (bár madgie szerint x-e1-ben lévő kereső is így viselkedik). A panák af-ben erősebbek és g6, gh2 videóra is nagyon jó. Az említett X-e1-et én nem próbáltam, de az is jó gépecske elvileg, aps-c fronton a szenzor verhetetlen, fuji színek barók, de cserébe a natív fix obipark drága és lassú az af.
-
MrChris
nagyúr
Ha vannak m42-es obijaid amik megfelelnek azokat használnád és nincs szükség videóra akkor most fuji xe1-et vennék ~70e-ért. Maradna a megszokott látószöged, javulna a manuál fókuszálás és sokat javulna a képminőség. Persze van hátrány, keveset csökkenne a váz súlya, fix hátsó lcd, drága de kiváló natív obik.
Ha m4/3 akkor meg em10.
A váz csak egyik fele a súlynak, azok a régi üvegek elég nehezek, igazán kicsi és könnyű a m4/3 a rendszerobikkal lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
- TCL LCD és LED TV-k
- Azonnali játékos kérdések órája
- Milyen okostelefont vegyek?
- Stratégiai biztonsággal védekeznek a dráguló memóriák ellen a gyártók
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Projektor topic
- Milyen RAM-ot vegyek?
- ThinkPad (NEM IdeaPad)
- Router gondok
- Itt a Valve GŐZGÉP — Steam Machine, mi vagy te? 🧐
- További aktív témák...
- Canon 16 35mm f/2.8L III Kifogástalan, profi nagylátó + HOYA UV szűrő
- Canon EOS 5DsR + BG-E11 markolat gondosan karbantartott, kevés expo!
- Olympus Pen-F + 3db Objektív + Rengeteg Extra
- Smallrig cage x t5 fujifilm ketrec
- RF 85mm f/1.2L USM + ZEISS Filter Prémium portréoptika, egyszer használt, hibátlan
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 12 - i5-G5 I 8GB I 128SSD I 12,5" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3614, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3438, 100% Akkumulátor
- Lenovo V130-15IGM laptop (Pentium Silver N5000/8GB/256GB SSD
- Vadiúj Dobozos Asus Lap! Kèszleten!
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Küldök szívesen privátban vele készült képet.
12-14 környékén általában vagy nagyon drága, vagy manuál közül lehet választani.
a KAMERA.
Biztosan van, csak annyira sok a beállítás rajta, hogy még azt sem találom meg néha, amit már párszor átállítottam, nem hogy új dolgokat.
Azért nem vagyok meggyőződve róla, hogy megéri kísérletezni m42 üvegekkel, szemben egy olcsóbb átalakító nélküli fix-szel, amin még AF-om is van. Bár ebbe valószínűleg pont a kihívás, kísérletezés a lényeg. Gondolom sokkal nagyobb sikerélményt jelent találni egy jó manual üveget és azzal lőni egy éles, jól megkomponált képet, mint felcsattintani a m4/3-ad fixet és ész nélkül kattingatni. Ezzel szemben a manualozás "megtanít fényképezni", legalábbis végiggondolva így logikus.

Érdemes nagyobbat és jó minőségűt venni szerintem, oszt pár filléres gyűrűvel feladapterezheted az összes jövendőbeli üvegedre.
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)