Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Bazsee71

őstag

A napokban megvolt az E-M10 első komolyabb bevetése, miáltal felvetődött bennem pár kérdés.

Olyan rémlik, hogy a CA korrekciót a váz az ORF formátumnál is alkalmazza, de cáfoljatok meg, ha rosszul tudom. A geometriai torzítást korrigálja valamilyen módon a gép, illetve JPEG vagy ORF esetén alkalmazza?

Azért merült fel bennem ez a kérdés, mert DxO-ban engedélyezve a torzítás csökkentést a kép szélén csúnyán elkeni az arcokat (14mm-en lőttem kit obival).

Külföldi fórumokon olyat is olvastam, hogy a Lightroom-on keresztüli JPEG konverzió során elvesznek az Oly színek. Ilyet tapasztaltatok? Kipróbálnám saját magam, de ahhoz frissítenem kéne a jelenlegi verziómat, de azt csak a válasz függvényében tenném. DxO-val ilyen elsőre nem tűnt fel, esetleg van valakinek komolyabb tapasztalata vele?

Egyébként a D5000 által kreált képekhez képest minimális utómunkát igényelnek az E-M10-ből kieső képek (mostani csomag 240 db): színhőmérséklethez egyiknél sem kellett hozzányúlnom, expozíció korrekciót is csak 2-3-nál kellett alkalmazni, amik kiégtek (mozgó téma, vízfelület, csoda hogy csak ennyi), a színek pedig egyszerűen gyönyörűek. Fókusz is csak pár képnél (6-7) csúszott el, de a téma előtt/mögött repkedő vízcseppek fényében ez is bődületesen jó. ISO6400-on is lőttem pár képet, DxO Prime zajszűréssel igen tetszetős a végeredmény. Egy szó mint száz, nagyon meg vagyok vele elégedve, piszok jól összerakott szerkezet. Már kicsit kellemetlennek is érzem, hogy a képek jó részét utómunka nélkül adom tovább, legfeljebb a saját bénázásomat kell korrigálni (vízszintes horizont, kivágás), minden más alapból a helyén van.

Ráadás kérdés: lehetséges, hogy a 40-150 képe karcosabb, mint a 14-42-é?

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés