Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• yle_greg

aktív tag

válasz t.imi #100343 üzenetére

A mindenre használható pakk és a 300k nem könnyű dolog, pláne, hogy nem tudni, milyen más preferenciáid vannak még.

A mindenre is jó, az lehetne egy 14-140 és egy 100-300 (vagy Oly megfelelői, ki mit szeret), én Panás vagyok.

Kirándulni többnyire ezeket vittem, mert az ultrazoom megadja azt a kényelmet, hogy nem kell állandóan cserélni. Nekem ez lényeges, mert két gyerekkel mindig mindenki rám várna ha állandóan gépészkedni kéne. Egy plusz objektívnek pedig alig van súlya, a 100-300 cirka fél kiló, de ez mondjuk 2-3 alma súlya, úgyhogy nem para.

No offense, de a 12-40 és 40-150 -nek külön mi értelme? Egyik sem különösebben fényerős, vagy tévedek? Ha ezt a kettőt egybe vonod, máris nyertél a kényelem terén egy csomót, rajzolatban pedig nem hiszem, hogy annyi a különbség közöttük, hogy megérje a gyakori csere maceráját. Persze, ha egyedül túrázol akkor ez nem probléma, és valószínűleg ebben még pár dolog amiről nem tudok, szóval ezt tényleg csak kérdezem.

Fényerős obit az ember IMHO két okból vesz. Vagy mert portrézik, és elmosást akar, vagy mert fényszegény helyen akar rövidebb záridőt.
    Ha neked az előző, akkor akár egy manuális obi is jó lehet, azok olcsók, így marad még pénz másra. Ha az örökmozgókat akarod vaku nélkül elkapni, akkor a manual nem mindig jó, illetve jó, csak sokat kell vele dolgozni. :-)

Én most, hogy ne inflálódjon a pénzem, vettem egy 35-100 f2.8 -ast, kíváncsi vagyok, hogy a következő túrára ha ezt viszem a "sötét" 14-140 helyett, akkor mennyivel leszek boldogabb. Bár az ultrazoomot nagyon kedvelem, de ha ez beválik, akkor eladom, mert így le leszek fedve a Laowa 7.5 f2, Pana 10-25 f1.7, 35-100 f2.8, 100-300 f4-5.6 sorral, ami a gépvázzal együtt cirka két kiló összesen.

Ez a súly válltáskában nem túl kényelmes, de a váz+egy obi súlya az oldalamon eddig sosem volt gond, a többi meg elfér a hátizsákban.

Nyakban, mellemen nekem nagyon nem jött be a gép hordása. Próbáld meg egy hevederrel a válladra venni, úgy, hogy az állványmenetbe teszel egy szemes csavart, abba egy kis karabinert, és abba pár száz forintért adnak 2-3 centi széles hevedert meg hozzá csatot a röltexben, az egész megvan ezer forint környékén.
    Ez nekem baromi kényelmes, mindig kéznél van, és járás közben nem mocorog különösebben.

Sokat sétáltunk úgy, hogy csak a 10-25 volt a gépvázon, szóval cirka 1.2 kiló lógott a vállamon, de ez teljesen kényelmes szerintem. Még ami célszerű, egy plusz kis karabiner ami a nadrág oldalsó öv bújtatójában fityeg. Ha például a gyereket kötöm be az ülésbe, akkor ezzel rögzítem a nadrághoz azt a karabinert ami a szemes csavarban van, így amikor előre hajlok, akkor nem lódul előre a cucc, marad az oldalamon biztonságban.

Szóval, szerintem 300k-ból egy ultrazoom, egy nagytele, és egy fényerős fix ki tud jönni, és ez így már egy mindenre használható pakk. Ha a fényerős manuális, akkor talán még egy nagylátó is beleférhet a büdzsébe.

Új hozzászólás Aktív témák