Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#20351) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Nekem az MX-es gépben AMD Radeon vga van, van de tökéletes, vajsimán is megy a 3D és a VA-API/VDPAU h.264 videó decode-olás is.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#20352) ubyegon2 válasza Rimuru (#20350) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

nagyArchu - Ó tényleg, ezt teljesen elfelejtettem! :D Az előző korszaka, az is hasonlóan intenzív volt, mint a mostani.....vagyis az előző, mert most nem tudni, mi a pálya éppen Londonyban.

Arany középút, értem, azért az átlagoláson látszik Frawlinyek sor/hsz termelése erősen.

(#20353) Rimuru válasza ubyegon2 (#20352) üzenetére


Rimuru
veterán

Elozo korszak... szerintem meg tart. ;]

Vigyázat, csalok!

(#20354) ubyegon2 válasza Rimuru (#20353) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Még tartana? 10 hónap? Azalatt azért....na jó, hát nem egyszerű persze felrakni egy Gentoot, mármint úgy, hogy használni lehessen kényelmesen. Mégis maradok én a bloat Mint-nél, az felmegy 6 perc alatt és használom utána kényelmesen. Bloat, az igaz. :DD

(#20355) F34R válasza ubyegon2 (#20354) üzenetére


F34R
nagyúr

Amugy Gentoo-bol is van felrakhato livecd. Calculate linux neven fut. van belole debloat valtozat is... csak az a baj hogy ez mar binarys csomagtarolot is hasznal, igy nem eleg minimal.

(#20356) totron válasza F34R (#20355) üzenetére


totron
addikt

Viccen kívül, ez gentónál eretnekség! Pont a szenvedést spórolnám meg? Az épülés alatti várakozást, az alakulás fázisainak megélését? Első találkozásom vele live cd-ként volt. Hát botrány, komolyan. Kell a teli (telepítés), a live olyan, mint könyv elsőborító nélkül.

(#20357) Rimuru válasza totron (#20356) üzenetére


Rimuru
veterán

Ez olyan mint az archlabs, manjaro, funtoo, ubuntu, mint, stb.

Vigyázat, csalok!

(#20358) Frawly válasza ubyegon2 (#20352) üzenetére


Frawly
veterán

Az Arch nem csak előző korszakom volt, még mindig azzal tolom. Bajom csak annyi van vele, hogy systemd-s. London nem tudom hogy jön ide, nem ott élek.

Hsz-t meg nem sokat írtam ide. Némelyik hosszú, de pont azért kevés hsz., mert egybe sűrítek mindent, egyben kitérek mindenre.

(#20356) totron: nem eretnekség, de így a Gentoo-nak nincs értelme. Annak pont az lenne a lényege, hogy minimalista legyen és a te gépedhez és te függőségi fádhoz forduljanak a csomagok, így csak azok a driverek, azok a USE flag-ek legyenek használva, amik tényleg kellenek. Ahogy más fordítgat helyetted full extrás, generic bináris csomagokat, onnantól nincs nyereség rajta, ennyi erővel akármilyen n+1. bináris disztrót is használhatsz helyette.

Épp így nincs értelme full extrás bloat DE-vel Gentoo-t telepíteni, megint a minimalizmus veszik oda, és akkor ennyi erővel az ember használhat az adott full extrás DE-re koncentráló bináris disztrót, és ugyanott lesz.

(#20359) Frawly válasza ubyegon2 (#20354) üzenetére


Frawly
veterán

Gentoo-nál megírtam már vagy 100×, hogy időm nincs rá. Felrakni nem olyan nagy szám magát a Stage3-as Gentoo-alaprendszert, hanem mire mindent felteszel, kitapasztalsz, főleg az USE flageket, ezek amolyan fordítási modulok, vagy nem tudom hogy világítsam meg neked. Mire ezeket az ember kitapasztalja, van, hogy 10-20× is újrafordít egy csomagot, és vannak csomagok, hogy átlagosabb, régi laptopon, amiben csak 2 magos proci van, simán 10-20 órán át is fordulnak, de amelyik nem, az is lehet hosszú, fél-egy órán át forduló kódot mire kipörgetsz 10-20×, elég sok idő jön ki, főleg, hogy ilyenkor nem csak egy adott csomag fordul, hanem az összes függősége is, ami érintett. És igen, ki kell pörgetni, mert előre nem tudod milyen driverek és modulok kellenek a kernelbe, meg milyen USE flag-ekkel forduljanak a csomagok. Többször kell próbálkozni, még néha egy új csomag feltételekor derül ki, hogy egy meglévő, már lefordított csomagot újra le kell fordítani, mert új USE flag-ek kellenek bele, amik anno ki lettek belőle hagyva fordításkor. Tengernyi idő kell hozzá, napi elég sok óra. Na, ez az, amire nincs időm, mostanában már az Archot is csak hétvégén van időm frissíteni, annyira nincs időm.

Gentoo-val addig mindenképp várok, amíg van annyi időm nem lesz rá, vagy az asztali gépet be nem tudom fogni fő gépemnek, mert utóbbiban már nem ilyen gyökér 8 éves 2 mobil mag van, hanem rendes 6 mag, 12 szál asztali proci, amin kb. 6× olyan gyorsan fordulnak a dolgok, az eléggé lerövidíti majd a próbálkozásokat.

(#20360) ubyegon2 válasza Frawly (#20358) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jól van, akkor ól a nagyArch. :D London az konkrétan Anglia lenne.

Hsz-t meg nem sokat írtam ide. Némelyik hosszú, de pont azért kevés hsz., mert egybe sűrítek mindent, egyben kitérek mindenre.

Nem baj az, miért ne írhatnál, okulás van belőle mindenképpen, bár 1500+ hsz azért nem is mondható kevésnek még itt az offban sem.

(#20359) Frawly

Gentoo-nál megírtam már vagy 100×, hogy időm nincs rá. ......, vagy nem tudom hogy világítsam meg neked.

Figyelj, ha valamit egy év alatt nem tud az ember feltelepíteni......nem akarlak én emiatt piszkálni, de ha ez nem vicces, akkor mi? Így emiatt leidiótázni, aki bloat rendszert rak fel, amit igen hamar tud használni is.....

Bajom csak annyi van vele, hogy systemd-s.

Megkérdezhetem, hogy okozott-e ez neked bármilyen komolyabb egészségkárosodást amúgy? Arcidegzsába, szemrángás? Alkohol vagy fű segít túlélni a systemd-s szenvedést? Különben meg gyerekes ez a nyekergésed teljesen, mivel ugye Winx-et is használsz. ;]

Gyakorlatilag szidod a bloat, systemd és Windows nevű retteneteket és miket használsz mégis? Hogy van ez? :F

(#20355) F34R - kolléga itt javallott neked kölökGentoot, szerintem ez menni fog! :K

[ Szerkesztve ]

(#20361) totron válasza Frawly (#20358) üzenetére


totron
addikt

Tehát eretnekség. Nincs így egyébként, mert ugyanaz a DE - legyen az akár erőforrást két pofára zabáló - máshogy veszi ki magát egy minima rendszeren és máshogy egy átlagos-normálos esetén. Fürgébb az optimalizálton. Nem vagy ugyanott.

Időre ne hivatkozz. 5 gentó felmegy, mire megírsz 1 hozzászólást, körben pörögsz ezzel az igénnyel. Álmodsz valamiről, benne vagy, azt hiszed, de távolabb nem is lehetnél tőle.
A flagekben sem érdemes elveszni, az a szintű szőrözés, amiről te írsz, nem indokolt, még 2 magos gépek esetében sem. A ember nem mindig racionális ez ügyben, főleg, ha van múltja. Én is van, hogy kényszeresen kilövök processzeket, holott jelentéktelenek minden téren, de zavar, hogy ott oszcillálnak a tudatomban, pörgetik körbe a ciklusaikat a memmóriában, statisztikai hibahatár alá eső CPU-terheléssel. A sokórás fordítás esetében meg talán évtizedben mérhető az az összeadott felhasználói időelőny, amit a flageléssel kifaragsz magadnak az elején.

Miért ne tudnád, milyen driverek kellenek? Annál a résznél meg, hogy újrafordítás, mert kimaradt ez a modul, amaz a flag - na ezen a ponton nagyon rá lehet ismerni Frawly-ra. Úgyhogy ahogy te csinálod - alapul véve a kommentjeid kényszerességeit is, bocs - úgy tényleg nincs az az idő, ami létezne a gentó műfajra. Még akkor sem, ha alapból persze minden úgy van, ahogy írod, de valahogy a kezed ügyében kényszeressé válik, válna a cselekménysor. Na de ha így is van és kerülöd emiatt, akkor meg minek emlegetni. Már-már összetévesztjük a saját titkos vágyainkkal, annyira beépül a sok ismételgetés miatt.

(#20362) totron válasza totron (#20361) üzenetére


totron
addikt

Évtizedben mérhető, mint: évtized alatt mérhető. 10 év alatt összejönne mondjuk 30 perc megspórolt csillagidő a programindítási és egyéb, fürgeségi tényezőkkel felruházható működések terén felhasználás közben. Tudjuk be a gentózást inkább elmepallérozásnak und tapasztalatszerzésnek mi még jól jöhet valamikor, valahol. Hiszem, hogy a kóros eltévelyedés-elveszés ellen nem árt szem elől nem téveszteni és vallani a laikus/mókolásból kiégett álláspontot: tökmindegy mit használsz, mindegyik - itt OS - ellátja a feladatát. Ha ez nincs meg ellenpontként, a disztrózamatok is elvesznek. Ha valaki írna könyvet erről a topikról, tutira azt a címet kapná az iromány, hogy KölökGentó és Disztrózamat.

(#20363) ubyegon2 válasza totron (#20362) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ha valaki írna könyvet erről a topikról, tutira azt a címet kapná az iromány, hogy KölökGentó és Disztrózamat.

Ezt tuti elolvasnám. ;]

Most viszont elhatároztam, hogy ha lesz időm, rakok fel Gentoot! :K

10 év alatt összejönne mondjuk 30 perc

Ez teljesen jó amúgy. Mer'ugye feltételezi, hogy van még a zembernek 10 éve.

[ Szerkesztve ]

(#20364) Rimuru válasza totron (#20362) üzenetére


Rimuru
veterán

Kerlek ne altalanosits. :))

Ha valaki írna könyvet erről a topikról -> Ha valaki írna könyvet Frawly jelensegrol

:P

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#20365) sh4d0w válasza totron (#20361) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

"...5 gentó felmegy, mire megírsz 1 hozzászólást..."

:DDD Bazz, asszem ez eddig a topic legnagyobb aranyköpése

https://www.coreinfinity.tech

(#20366) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Nemrég még az 1000 Mhz is elképesztő volt most meg 10 magos procik repkednek alacsonyan :)

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#20367) totron válasza sh4d0w (#20365) üzenetére


totron
addikt

:D

zoltanz: Hz, kérem! Az a nagy kérdés itt, hogy fajlagosan ki a boldogabb/ki profitál többet, akit 13 évesen a Commodore-ok értek vagy akit a sokmag sok szálon. A szubjektív nosztalgia a konstans az egyenletben.

(#20368) ReFleXx


ReFleXx
addikt

tudnatok ajanlani 'screen' helyett egy alternativat ami logfajlba tudja menteni a kimenetet (mint screen-nel a screen -L inditas)
probalkoztam a tmux-al ami alapbol nem tud ilyet, lehet alatolni plugint amivel tud mar logolni, de nem instant rakja ki a dolgokat a logfajlba, hanem x idonkent vagy x karakterenkent...
sajnos screen kikerult a RHEL 8-as repobol. :((

2020-as dakota közmondás: "Intel a csórók AMD-je"

(#20369) F34R


F34R
nagyúr

Csak szolok, hogy telepitettem mar Gentoo-t, hasznaltam is par evig es meg most is megy fejbol igy 3,5 ev Void utan.
A Calculate linux attol hogy binaris csomagokat huz le, a normal emerge parancsal forrasbol telepit. Es lehet binarisbol herelni folosleges funkciokat ha ez a keresed Frawly.

(#20368) ReFleXx

dtach van ami alternative, de az is minimal, nem tudok rola hogy tudna logolni.
tmux is tud... csak meg kell hivni keybindre egy parancsot. .
[link]

[ Szerkesztve ]

(#20370) Rimuru válasza ReFleXx (#20368) üzenetére


Rimuru
veterán

Ezt a topicot keresed.

Kezdo topic se volt a legjobb, egyreszt nem erre van masreszt kezdo azt se tudja mi az a rhel es screen. ;]

Vigyázat, csalok!

(#20371) totron válasza Rimuru (#20370) üzenetére


totron
addikt

De mért vesznek ki egy screent? Nekem ez annyira magas. Nem vagyok aktuálisan képben, akár racionális magyarázattya is lehet, nem dohogni akarok, csak érteni.

(#20372) zoltanz válasza totron (#20367) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Profitálsz belőle ,mert lustaság van, minek optimalizáljon egy weblap készítő mikor úgyis gyorsul a technikai fejlődés. (azon az űrhajón amin meghódítottuk a világűrt még lyukkártyás gépek voltak, most fényévekkel, csilliószor gyorsabb eszköz van a zsebedben) (relatíve magas szintű Mac (MIT Algebraic Compiler) nyelven írtak, ezt aztán később KÉZZEL assemblyre fordították, és lyukkártyákkal táplálták a gépbe.)

Én inkább OS-ek oldalán érzek elmaradást, ami jó pl Linux népszerűtlen, (átlag felhasználói szegmensben Android ugye nem Desktop Os). Ha lenne nyílt Mac Os arra szakítanék még időt.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#20373) sh4d0w válasza totron (#20371) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Ezért

Legalábbis gondolom én.
Benne van a megoldás is a problémára.
Idióták.

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#20374) Apollyon válasza sh4d0w (#20309) üzenetére


Apollyon
Korrektor

A nouveau driverrel nekem is csak gondom volt... Ezért használok proprietary-t, semmi gondom nincs vele, a félpasszív működés is oké.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#20375) F34R válasza Apollyon (#20374) üzenetére


F34R
nagyúr

Nouveaut mostanaban tenleg nem nagyon foltozgatjak.

(#20376) Rimuru válasza Apollyon (#20374) üzenetére


Rimuru
veterán

Nouveau miatt adtam el azt a kartyamat ami csak kep keltesre hasznaltam (1030)... wayland miatt nem nagyon jatszik a zart nvidia.
Az 580-at viszont lehet nvidiara fogom cserelni.

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#20377) sh4d0w válasza Apollyon (#20374) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

MX-re nem ment fel, Mintre igen, de állandóan hangos volt.

https://www.coreinfinity.tech

(#20378) Apollyon válasza sh4d0w (#20377) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Milyen nvidia, 10-es vagy korábbi széria?
------
580-on én is gondolkodtam, mert 8 GB, meg olcsó, de aztán letettem róla.
------
AMD APUkkal mi a helyzet linuxon? Érdemes olyan CPU-ba fektetni, vagy felejtős?

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#20379) F34R válasza Apollyon (#20378) üzenetére


F34R
nagyúr

Attol fugg mire hasznalod ha jatekra akkor felesleges, casual koca indie gameknek amugy eleg. Olyan belepo szint.

(#20380) sh4d0w válasza Apollyon (#20378) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

10-es

https://www.coreinfinity.tech

(#20381) Frawly válasza totron (#20361) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, nincs különbség. Egy bloat DE-nek sok függősége van, bekapcsol egy rakat USE flag-et, onnantól semmiben nem fog különbözni egy bináris full extrás disztrótól. Lehet mondjuk 0,5-1%-kal fürgébb lesz, de azért órákat fordítgatni. Még egyszer LAS-SAB-BAN, hogy megértsd: nem eretnekség, nem megy ki a Gentoo-csendőrség gumibotozni, csak egyszerűen nem éri meg, értelmét veszti, az időd temeted bele feleslegesen. Max. csak arra jó, hogy ilyen Arch usereknek beszólogassál fórumokon, hogy btw I use Gentoo, de az meg lúzerség a köbön.

A kommentjeimben semmilyen kényszeresség nincs. A Gentoo-nak az a lényege, hogy csak azok a driverek, modulok legyenek a kernelben, amiket a te géped és csomagjaid használnak, és a lefordított csomagokban is csak azok a USE flag-ek legyenek használva, amik tényleg kellenek neked, felesleges dolog ne legyen kapcsolva. Az egész ezért van kitalálva, mert ezekkkel a modul és flag-kikapcsolásokkal lehet óriásit nyerni, a binárisokat néha felére lehet csökkenteni méretben, memóriafoglalásban, stb.. Ahogy valaki neked generic binárist forgat, bekapcsolt összes USE flag-gel, meg full extrás generic kernellel, onnantól az egészet lehúzhatjuk a wc-n, a semmiért ment órákon át a fordítgatás, kapsz olyan binárisokat, amiket Gentoo nélkül is megkapnál bárhol. Mert bizony be kell kapcsolják az összes modult, flaget, azért generic bináris, mert nem látják előre, hogy milyen hardverkiépítésű gépen futtatod, milyen csomagokkal együtt fogod használni. Gentoo-nak pont az a lényege, hogy a te gépedhez és a te felhasználásodhoz forduljon le minden (ha pl. nincs Intel vagy NV hardver a gépedben, vagy nincs BT, stb. akkor ahhoz nem kell egy csomó drivert beleforgatni a kernelbe, hanem ki lehet hagyni egy az egyben), és csakis neked legyen jó, Gipsz Jakabot már nem kell kiszolgálnia.

Ezeket az LFS, Gentoo, Alpine, stb. disztrókat eleve olyanok használják, akik minimalisták. Tudom neked hihetetlen, de vannak ilyen emberek rajtam kívül meg kékluficet kollégán kívül is. Nekik MEGÉRI. Neked, ahogy felpattintod rá a kedvenc KDE, Gnome, Xfce, Cinnamon akármit, mindenféle bloat GUI Gtk/Qt tool-lal, neked valószínű nem éri meg. Azért mondom, hogy a haladósághoz és haladó disztrókhoz SZEMLÉLET, hozzáállás kell, gondolkodásmód. Ez az, ami sokaknál hiányzik, sőt, ez tartja a legtöbb embert is Windowson. És ez a szemlélet az, amit nem lehet megerőszakolni sem, vagy kialakul fokozatosan magától, vagy nem. Akinek ez a szemlélete megvan, máshogy fogja használni a gépet, más csomagokkal, más módszerekkel, amiket nem tudsz a te hagyományos desktopos, full GUI DE felhasználásodhoz hasonlítani, mert ELVI síkon tér el, gyökeresen.

A Gentoo-nak van egy másik értelme, de az meg gyenge gépen jön ki: pl. ha 486-osra, vagy valami nagyon muzeális, PAE-t nem tudó, régi gépre kell valami Linux, ezeket a régi architektúrákat már nem támogatják a modern disztrók, még a 32 biteseket még támogatók sem mindig. Ilyenre neked kell kódból forgatni, de ilyen gépekre megint nem forgatnak KDE-t, meg Gnome-ot, meg mit tudom én, mert eleve gyengék a futtatásához, tehát megint visszatérünk a minimalizmus témájához.

Szóval összefoglalva: a Gentoo nem éri meg mindenkinek. Próbálkozni persze lehet vele olyanoknak is, akiknek nem éri meg, mert szemfelnyitó élmény lehet. Én amíg nem próbáltam ki a Gentoo-t, addig sok szoftverről azt hittem, hogy minimalista. Csak aztán, hogy több órán át forgatod őket, meg csomagolja ki az emerge a gigás kódbázisokat, akkor jössz rá, hogy milyen rohadt bloat az egész. Ha más nem, a megvilágosodás miatt élményt lehet kipróbálni, megértesz dolgokat, amiket korábban esetleg nem láttál meg.

(#20382) Frawly válasza totron (#20362) üzenetére


Frawly
veterán

Megint: tévedésben vagy. Ha jól használod a Gentoo-t, akkor egy átlagos disztróhoz képest már 1 perc alatt visszajön megspórolt idő. Mert a gépet nem fog GRUB, systemd, full Gnome, Pulseaudio, mit tudom én milyen szutykokat betölteni, sőt, ezek függőségiet, és a függőségeik függőségeit sem kell betölteni, ezek kapásból kimaradnak az indítási folyamatból, ez néha majdnem exponenciális megtakarítás, nem lineáris. Sőt, amit nem hagysz ki, az is akár a felére összemehet bináris méretében, memóriafoglalásban, amit megint csak fele idő a procinak a memóriába tölteni. Szóval de, meg lehet spórolni vele időt, vissza lehet nyerni a fordítgatást, feltéve, hogy megfelelő a felhasználásod, és csak azokat a modulokat, USE flageket kapcsolatba be rajta, amik tényleg kellenek.

Ez, amit te írsz, hogy 10 év alatt jön meg 30 percnyi időmegtakarítás, az pont akkor van, ha KDE-vel, stb. használod a Gentoo, amire pont azért írom már ennyiedszerre, hogy nem istenkáromlás, meg eretnekség, csak egyszerűen időpazarlás, nem éri meg.

[ Szerkesztve ]

(#20383) totron válasza Frawly (#20382) üzenetére


totron
addikt

Konkrét szekundumokat hozzál ide nekem. Lassan ingyenenergiát árulsz már. Fantáziálsz itt a Nagy Rendszerről, magadnak és persze nekünk is, ez ízes-mázas-kellemes, de használd is már, könyörgöm, kezdd el használni.

Utós irat: ezt a hozzászólást direkt gyorsan írtam, hogy ne értsd.:P

(#20384) Rimuru válasza Frawly (#20381) üzenetére


Rimuru
veterán

bekapcsol egy rakat USE flag-et - dehogy kapcsol magatol, te kapcsolsz ha akarsz... ha itt profil allitasra gondolsz akkor az mas es ezt ird.

Arch usereknek beszólogassál fórumokon - Ugy latszik en csak ezert vagyok itt, mivel nem ertem a gentoo lenyeget,ertelmet :(

Vigyázat, csalok!

(#20385) totron válasza Frawly (#20381) üzenetére


totron
addikt

Mivel temetem feleslegesen? MONDOM a live cd eretnekség. Figyelj, pihenj inkább.

(#20386) F34R válasza totron (#20385) üzenetére


F34R
nagyúr

mivel nincs official installerje, muszaj valamirol felrakni.. persze vannak minimalabb live rendszerek mint a Calculate.

(#20387) Frawly válasza totron (#20385) üzenetére


Frawly
veterán

Nem ezt mondtad. Hanem a 10 év alatt 30 perc megtakarítást meg a géphez fordítást. A Live CD nem eretnekség, 99%-a a Gentoo usereknek stage3-as installerrel rakja fel, ami egy Live CD, csak grafikus felület nincs rajta. Ebben nem különbözik az Archtól.

Grafikus környezetes Live CD megint nem lenne eretnekség, de minek. Aki felteszi magának a Gentoo-t, az ért hozzá annyira, hogy nincs rászorulva. Inkább csak nem bíbelődnek vele feleslegesen, legalábbis a hivatalos gentoo-sok. Forkok viszont igen, Sabayon, Calculate Linux, stb., de azok nem is ugyanannak a célközönségnek készülnek. Igazából utóbbiak azért használnak Gentoo-t, mert független disztró, nem áll mögötte semmilyen vállalat, meg spéci filozófia, ahogy a Debian ilyen GNU mániások és nonfree ellenesek gyülekezete, a Red Hat, Fedora, CentOS mögött multi áll, az Ubuntu mögött is, ezeket meg el akarják kerülni, nem akarnak kiszolgáltatva lenni nagy multiknak.

Többek között ezért is sikeres az Arch is, független, a systemd-t kivéve nincs beleerőltetve semmilyen corporate meg trendi bullshit. Egyszerű, tiszta koncepció, full rolling, normális csomagkezelés, ez meg sok fork-disztrónak vonzó, biztonságosabb választás. Mert ha Fedora vagy Ubuntu alapra teszik a disztrót, akkor abban benne lehet, hogy a Red Hat / IBM vagy Canonical behúz egyszer csak valami botrányos, meredek dolgot, ami a forkok nyakába is szakad.

Sőt, a Slackware-nek is ez a filozófiája, függetlenség, egyszerűség, minimalizmus, az megint más, hogy én személy szerint nem annyira csipázom, mert kevés csomag érhető el rá, meg eléggé elavult verziókkal dolgozik.

(#20388) totron válasza F34R (#20386) üzenetére


totron
addikt

Minimál iso-ból indulok. Aki stage 3-assal oldja meg helyből, az meg kimarad a jóból. Frawly túlontúl energiaelszívó, így már nem kommunikálok vele. Valaki összefoglalhatja 2 mondatban mit ír, de nem muszáj.

Szerkimerki.: minimál iso = stage 1.

[ Szerkesztve ]

(#20389) Frawly válasza totron (#20388) üzenetére


Frawly
veterán

A minimal iso is live, csak konzolos felület. A Stage3 meg muszáj, mert a Gentoo dobta a Stage1 és Stage2 támogatását, hivatalosan nem támogatott többé. De mindegy is, mert felteszed Stage3-ból, és utána kiadsz egy teljes emerge-ös újrafordítást az meg fog egyezni azzal, mintha Stage1-ből tetted volna fel. A végeredmény szempontjából mindegy lesz.

Arról meg nem tehet, hogy annyi a figyelmi kapacitásod, mint egy muslincának, és nem tudsz elolvasni meg értelmezni semmit, ami 2 mondatnál hosszabb. Ha ennyire meghaladja a szellemi kapacitásod, menj inkább facebookozni.

(#20390) Rimuru válasza totron (#20388) üzenetére


Rimuru
veterán

Az iso-t miert kevered a stage tarballokkal?

Vigyázat, csalok!

(#20391) totron válasza Frawly (#20389) üzenetére


totron
addikt

Az is az, igen. Oké, akkor már rég telepítettem. Imádok segget csinálni a számból, lezárásként elolvaslak - gondolom én - aztán mégjobban lefárasztasz. Faszért nem érted meg, hogy semmilyen gagyi megegyezés vagy szinoníma nem kell, az kell, hogy telepítés legyen. Hülyeségeddel beszennyezed már a Csodálatos Élményt, komolyan. De hogy teljes legyen a mindentlátás, minimából feltelepítem a napokban is, újként. Kíváncsi leszek mik dobódtak.

Néha, 1-1 mondatba belemartam szümtüimmel ami az írásaidat illeti. Nincs arra stage, hogy mennyire energiarabló, beteg ember vagy, sajnos. Lehet sértődni, visszamenőleg ma nem tudom min, de nem is érdekel, lehet ezen is, értsd meg és raktározd is el és főként fogadd el, hogy teher vagy a közösség számára ebben a formátumodban. Óbégatni-védeni lehet ezt az ámokfutásosdit az idők végezetéig, de én a korlátlanra kidagasztott bölcsességem szent segedelmével inkább az úgynevezett változtatást javasolnám. Még csak ki sem kellene fordulnod önmagadból, elég lenne csak magadra húzni a Frawly-nyirbáló scriptet alkotás közben, picit átstruktúrálni a terjedelembe oltott nagygondolatot.
Az a baj, hogy a tengernyi karakterszámmal párosul egy olyan mérhetetlen pofátlanságban végződő öncélúság, amit egyszerűen nem terhelhetsz másokra. Nem tematikájában, hanem kényszerű ismétléseiben, szenvedős-nyúlós kivitelezésében, ami nagyon odaver energetikailag, de még a témától is elmegy a kedv.
Te kiadsz ezzel valamit, ami valamit egyben belénk is raknád - ez így nem szerencsés. Tudom értelmezni 2 mondat felett is amit akarok, ha csak nem vagyok bebaszva, de az nem gyakori - téged nem akarlak. Fontold ezt át, rágd ezt szét, végül ne változzon semmi, lefutottuk ugyanazt a kört megint.

Mivel a bölcsesség csak nem bírja ki bugyogás nélkül. így nem állhatom meg, hogy: a jó tanár felkelti a hallgatósága érdeklődését. Illetve hát eleve hallgatóságot kovácsol a párbites lelkekből, akiket elér. Na ezen a tudományon keresztül juthatsz el más emberekhez! A jelenlegi nem jó, ezt tudatosítsd. Most megint jön, hogy dehát a tömbösítés azt a célt szolgálja, hogy meglegyen minden egyhelyen. A nagy lófaszt. Azt szolgálja, hogy szánalom tárgya leszel és a fórum legalulolvasottabb tagja. Ha ezt akarod, folytasd.

(#20392) Frawly válasza totron (#20391) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem fejezd abba a személyeskedést. Mert azon túl semmit nem tudsz írni, mert nem érted, amit a másik ír. Egyszerűen a szemléleted nem jó, meg a témához sem értesz eléggé. Ja, rég raktad fel a Gentoo-t, ez látszik is. Szerintem inkább fejezd abba, mert egyedül te bugyogsz ebben a topikban. Én türelmesen, részletesen kifejtve írok szakmai dolgokról.

(#20393) Frawly


Frawly
veterán

Csak tanulságképpen, hogy milyen ritkán van időm az Archot is frissíteni: múlt szombaton frissítettem. Mára lett 64 frissítendő csomag, 404 MB méretben, telepített méret 1609 MB. Magyarán a fél rendszer kicserélődött. Régen naponta többször frissítettem, amíg több időm volt rá. Na már most, ha erre ilyen ritkán van időm, ilyen 3-4 órás gentoo-s kódpörgetésekre még annyira sincs. Pedig érdekelne még mindig a Gentoo, sok minden tetszett benne. A EFI stub boot egyszerűsége, hogy nem csak hogy GRUB nincs, de systemd-boot sem, initramfs sem, csak natúron mindjárt a kernel bootol az UEFI-ből. Nagyon tetszett az OpenRC is, sokkal egyszerűbb, mint a systemd. Tehát vannak benne marha jó dolgok, megérné beletenni az időt, és egyszer kitapasztalni. Mert ha az ember kitapasztalta, onnantól már nem kell annyiszor kódot pörgetni, csak a ténylegesen frissülőket, és azokban sem fordul le felesleges dolog a USE flag-ek miatt. Csak kitapasztaláshoz kell rengetek idő, egyes csomagokat meg kernelt újra és újra fordítani, ez az, ami rettenet időrabló.

Az, hogy az ember felrakjon egy bootképes minimum konzolos Stage3-as Gentoo-rendszert az nem valami nehéz, alig több parancs, mint egy vanilla Arch install. Ennyiből nem nagy szám. A nehez akkor kezdődik, hogy a kernelben legyen benne minden szükséges, meg a USE flag-ek legyenek megállapítva, hogy melyik kell, melyik nem, ez a sűrűje, aminek sok a buktatója, ha valaki még nem ismerte ki.

(#20394) totron válasza Frawly (#20392) üzenetére


totron
addikt

Nézz befele, ennyi a megoldás. A szemléletemet már múltkor is sikerült meghatároznod saját kútfőből. Nem szeretem az ilyen erőltetett sajátutakat. Folytasd a kifejtéseket, hiszen mindenki szereti őket. Édes istenem.

[ Szerkesztve ]

(#20395) totron


totron
addikt

Arról nem is beszélve, hogy akármikor átkapcsolhatsz (szerinted) egy másik mellett elbeszélős üzemmódba, úgy alakítva a környezeti-képzelt változókat makacsul, ahogy neked tetszik. Ez nagyon komoly gond. Meg fogod indokolni, hogy nemis, meg minden szupi így, ahogy most csinálod, de nagyon nem. Beteg vagy. Ha tetszik, ha nem. Nem szitokszóként írom, de rohadt lehangoló ahogy tolod. Ne nézz tükörbe soha. Barom.
Többiknek: nem a linux tematikáról van szó, nem is a mostról, hanem arról a kikopni természetesen nem akaró, végletekig elbaszott módszertanról, ami ő maga, arról a vitakultúráról és önkritikai hiányról.
Befejeztem, hagyom.

(#20396) Apollyon válasza F34R (#20379) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Nyilván nem várnék el diszkrét VGA teljesítményt egy APU-tól, azonban intel IGP szintű linuxos driver támogatást és annál némileg jobb 3D teljesítmény nem lenne rossz.

Illetve hardveres gyorsítás videókhoz, mindezt hatékonyabb energiafelhasználással intelhez képest. :D

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#20397) Apollyon válasza totron (#20395) üzenetére


Apollyon
Korrektor

Szerintem semmi rosszat nem csinál, ha ő szeret ezzel foglalkozni, nem látok benne problémát, nem árt vele senkinek.
Aztán ha tévedek, még mindig jobb, mintha kocsmába járna, és/vagy kemény drogokat használna és terjesztene, esetleg papnak állna és Istenről és a Bibliáról prédikálna. Vagy ami még rosszabb lenne, hogy microsoft oldalon a windowst hirdetné, és a linux meg úgy a komplett open source kultúra ellen lobbizna.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#20398) totron válasza Apollyon (#20397) üzenetére


totron
addikt

Persze utólag semminek tűnik amivel felkúrta az agyam és talán feleslegesen alakult összezörrenés, talán nem. Fontos elem lenne az önmegkérdőjelezés - nem azért, hogy nekem legyen igazam - hanem egy használható vitakultúra alapköve, plusz gesztus a másik felé, hogy a pillanat törtrésze alatt végigfuttassa, hogy biztos jól értette-e a másikat. Mert így félrecsúszások vannak. Aztán váltig állítja, kőbe vésve, mellé a grafománság. Na ezt így ne.

(#20399) ubyegon2 válasza totron (#20398) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Feleslegesen húzod fel magad és durvultok be egyébként, ezek nem olyan dolgok, amikért érdemes, békésen lemarházzátok egymást, oszt jónapot! Aztán minden megy tovább a saját medrében. Offtopikban én se szoktam magam felhúzni. :N

Nem látunk egyformán senkivel semmit szerencsére, de nem baj az. Sőt!

(#20400) totron válasza ubyegon2 (#20399) üzenetére


totron
addikt

Ja. Akkor is keresztbeértelmezi a megpendített szálakat, aztán én vagyok a hülye. Ettől függetlenül lehetek az, de ne ilyen elbaszottság miatt.

Általánosan - mert nem kizárólag a gentóra értettem - minimál disztrókon fürgébb egy izmosabb DE, ha tetszik, ha nem. De ez a rohadt buzi mindig okosabb, ha kell, ha nem. És ja, only wm-hez képest egy csomó minden bekapcsolódik, IGEN. Ez a tény nem üti a fenti állítást. A képest itt kövérebb-lomhább disztrókhoz képest volt. Hogy mai gépeken ez mennyire jön ki vagy nem jön ki, az megint egy más dolog. Ja mert hogy a hardverkörnyezetet sem kell belevenni, ugorjunk rögtön inkább az itt valaki hazudik! vagy a másik nem érti stációra. Ezzel szemben fentebb pont a régebbi gépekről magyaráz, de ha más kontextusba kerül ésvagy más szájából jön ugyanaz, az már tévút persze.
Elmagyarázza ezredszerre is ugyanazt - kinek, minek, miért - ettől is én leszek az értetlen. Hiába jeleztem régebben már, hogy oké, megvan, ugorjunk. Vannak ilyen múzsái, hogy minimalizmus, meg szemlélet, meg hardverre passzintott fordítás, de azért élnek ennyire ezek az elemek a költészetében, mert a gyakorlat viszont meg lófasz. Ha használná, elveszne a varázs és nem pofázna ennyit róluk. Mégha nincs más életcélja sem előnyös ezt, így művelni, éveken át. Külön érett, hogy a másik lenyomásával tudós ő (legyen amúgy, nem ez a része fáj, csak ne ilyen eszelős hülyegyerek módon). Öregek otthonában szokik ilyen lenni, hogy ugyanaz a nóta van 24h-ban. Kurvára unom.

Megmondja, hogy én mit mondtam, érted. Nem ám, hogy totron: nagyon nem stimmel itt valami, félreértés lehetett? Egyeztessünk. Nem, ő tudja. Ez a baj, az ilyen, nem az, hogy foglalkozik a témával vagy pötyög. A szarjaihoz meg egyáltalán semmi kedvet nem csinál (ezen is külön be van sértődve, ha valaki őt nem olvassa már - ami ugye rohadt meglepő).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.