Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#19051) Siriusb válasza #20749568 (#19049) üzenetére


Siriusb
veterán

:))

(#19052) Frawly válasza totron (#19042) üzenetére


Frawly
veterán

Azt kell érteni, hogy ma már meghaladott a CD, DVD. Blu-Ray is max. filmekhez van, ha fizikai példányt akarsz birtokolni.

Felesleges a netről egy olyan 5 megás programot CD-n megrendelni, amit pillanatok alatt, a legfrissebb verzióban is letölthetsz. De még a 20-100 gigás játékok is áttértek arra, hogy már nem DVD-n meg BD-n jönnek ki, pedig ezeknél még segítség is lenne, hogy nem kéne annyi gigát letölteni. Arra ment a világ, hogy hiába is teszel fel ilyen játékokat lemezről, online kliensprogramhoz és launcherekhez van már kötve, online DRM-hez, és induláskor eleve azzal kezdi a játék, hogy fél/egy évente letölt 20-80 GB update-et, ergo a lemezed a hajadra kenheted, meg kitapétázhatsz vele. Tudom miről beszélek, pont pár napja volt az, hogy 1 álló napig (jó, éjszakánként 2 napig 12 órákat) töltődött le nálam a GTA V, jelentéktelen 89 gigás csöppség, telepítés után még több, és fél-egy évente le fog húzni ennyit. Legális játékról van szó, mielőtt valaki belekötne. Boltban is odamész a polchoz, leveszed a játék dobozát, benne a műanyag DVD/BD tokot kinyitod, és egy cetlin van benne egy termékkulcs, semmi optikai lemez. Ehhez képest régen volt benne egy-vagy több lemez, nyomtatott manual, mindenféle regisztrációs kártya, biz-basz.

Windowst meg másik OS-t sem éri meg lemezen rendelni, mert feltelepíted lemezről az 500 éves verziót, azzal kezdi, hogy lehúz rohadt sok giga frissítést, ahogy netre engeded, és ennyi erővel letölthetted volna a netről a friss verziót és telepíthetted volna mindjárt azt, jelentős időt takarítva meg magadnak.

A zeneipar is áttért a streamre, meg a fájlonkénti, számonkénti zeneárusításra. Nem nagyon CD-zik már senki. Épp úgy kipusztult, ahogy anno a kazetta, meg a bakelit, meg a minidisc. A CD sokáig autókban tartotta magát, de mióta ott is mindenki BT-on hangosít ki telefont, aminél nyomja az offline mp3-akat, flac-ot, meg online streameket, online zenét, így okafogyottá vált. Már régi, kazettás-magnós gépjárműveknél is azt csinálja mindeni, hogy lehet kapni olcsón ilyen spéci BT kazettát, ami kazetta formátumot emulál, de BT-ról játszik le zenét, mp3-at, stb.-t.

Eleve gépeknél is az a divat, hogy különböző okból, de már nem tesznek bele optikai meghajtót. 14 colos és kisebb gépeken, meg ultrabookokon a kis méret vagy vékonyság miatt nincs optikai meghajtó, de nagy desktop, torony, szerver gépházaknál is terjed a trend, hogy már nincs is 5,25 colos drive cage és 5,25 colos sín/meghajtóhely sincs benne elöl, mert szellőzőrács foglalja el a helyét, szellőzésre, ventiknek és vízhűtéses radiátornak van fenntartva a hely, javítva a légáramlást, segítve a kábelmenedzsmentet, és mindenki M.2 meg 2,5 colos SSD-ket használ már, előbbinek nem kell kábel és sín, utóbbinak van külön oldalsó felfogatóhely, ahol nem zavarja a kábelezést, légáramlatot. OS-t telepíteni is lehet USB-ről ezer éve, nem kell semmit kiírni meg megrendelni optikai lemezzel. Eleve már az update-eket leszámítva is, azért sem éri meg optikai lemezről telepíteni, mert lassú a telepítés, ha gyorsabb, USB3-as pendrive-ról vagy külső SSD-ről telepítesz, töredékére megy le a telepítési idő, nem kell várni, mire a meghajtóban az optikai lemezt kotyogtatja a telepítő. De már egy USB2-es pendrive-ról is gyorsabb a telepítés, mint CD/DVD-ről.

CD-zni ma már színtiszta balfaszság. Meg lehet rajta sértődni, meg rám haragudni, de inkább mindenki nézzen magába, és haladjon szépen a korral, technológiával. Nem szégyen az, nem lesz valakiből konzumer tömegbirka, mert technikailag zárkózik. Se 10, se 90 éves korban nem szégyen az.

Optikai lemezkenek ma már csak nagy audio CD gyűjteményeknél, CD/DVD archivumoknál, meg retrózásnál van értelme, régi retró gépek nem tudnak USB-ről bootolni, vagy USB sincs bennük, meg netre is nehezebben kötöd őket, azoknál megéri optikai lemezen adatot cserélni, meg driver CD-zni.

(#19053) Frawly válasza #20749568 (#19049) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, csak amíg én minimalizmussal meg blogolással szopatom magam, az később megtérül tudásként, meg OS-választási és programhasználati szabadságként (nem vagy bizonyos OS-hez, céghez, csomagformátumhoz, systemd-hez, stb.-hez kötve) kamatozik, addig a CD-s baromnak lesz egy szép CD-je, amivel a valagát kitörölheti, ha kettétöri előtte, vagy kilógathajta valahová madzagon, hogy szép fényes korong.

Eleve azt nem értem, hogy az iróniát miért nem érzitek ki az egész videóból. Kaliforniából hetek, mire egy másik kontinensre a posta odaér, és még mindig ott van, hogy a benne lévő lemez sérülhet. Addig malmozol, vagy pár mp. alatt inkább letöltöd a hivatalos oldalról azt a nem egészen 3 megát, 1 percen belül használhatod az adott szoftvert? Természetesen az online vett termékkulcsot e-mailben küldik, ha nem akarsz warezolni.

De majd én fogok bocsánatot kérni megint, hogy leírtam, mert hazudok, nincs igazam, nem értek hozzá annyira. Mindjárt rendelek is egy jó kis Ubuntu telepítő DVD-t, mert az kell. Majd ünnepélyesen kibontom, és felteszem a YouTube-ra unboxing videóként, marha érdekfeszítő.

Azt sem tudom elfogadni, hogy valakinek nincs nete. Ma már mindenki Facebookon, YouTube-on, Netflixen, Steam-en, whatever lóg, online, 24/7, ebbe belefér, hogy az OS-t, szoftvereket, játékokat, zenét, filmeket is tölti. Eleve a kérdéses angol úriembernek is saját YouTube csatornája van, tömkelegével tölti fel a sok gigás HD, FullHD videókat, most akkor annyira nincs nete, hogy 3 megát nem tud letölteni? Hagyjatok már, inkább ne idegesítsetek. Nem tudom mit élveztek azon, ha egy technikai analfabétát védtek.

(#19054) Cyrin válasza Frawly (#19052) üzenetére


Cyrin
addikt

rossz hírem van, a bakelit nem halt ki soha, sőt már jó ideje durván nő az eladás. mostanában pedig a magókazetta is kezd terjedni.
nekem is volt LP lemezjátszóm (high-end kategória) és ahhoz a lemezeket még portalanítani is kellett lejátszás előtt (meg néha mosni, nem csak megrendelni, kicsomagolni, tárolni), ezmámilyendurva amikor le is tölthettem volna mp3-ba, mi?

(#19055) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Az miért van, hogy android fájlrendszerét nekem még nem sikerült zavarba hozni. De más Linux rendszert alol kirugom párszor a széket, gondba kerül.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19057) Frawly válasza Cyrin (#19054) üzenetére


Frawly
veterán

A bakelitet, kazettát csak a hipszterek veszik újonnan. A régi bakelitnek viszont van értelme, mert eleve sok zenét nem digitalizáltak, így csak bakeliten elérhető, meg a régi kiadású bakeliteknek megvan az az előnye, hogy még nem a mai loudness waros, dinamikátlan, szétkompresszált master van rajta, ezért jobban szól rajta a zene. Nem azért szól jobban, mert analóg, vagy mert a technikai paraméterei jobbak lennének, hanem mert még normálisan keverésű zene van benne, ami nincs torzulásig hangosítva, meg vannak a zenében benne rendesen halk és hangos részek.

De lényegében a DVD Audiónak is azért van értelme, mert van egy csomó olyan külön kiadású album, anyag, amit csak ezen adtak ki.

Modern bakelitre épp azt a torzulásig szétkompresszált digitális mastert teszik rá, mint CD-re, így megszűnt az értelme. Ennyi erővel nem csak CD-n veheted meg, de FLAC-ban is. mp3-ban nem nagyon árusít senkit, el kell keserítselek, a lossy streamek aac vagy ogg formátumban vannak, a lossless FLAC, APE, de vannak már olyan online zeneárusító oldalak, ahol hi-res DSD is vehető, letölthető.

Egyébként az SACD is nem azért szólt jobban, mint a sima AudioCD, mert DSD, meg nagyobb felbontású, hanem mert eleve másik zenei mastert tettek rá, így akkor is jobban szól, ha CD minőségben grabbeled le.

Szóval egy normális LP lemezjátszónak abszolúte van értelme. Főleg, ha normális, jó állapotban lévő, nagy LP gyűjtemény is van mellé, amit tudsz rajta hallgatni. De megnyugtatlak, hogy a YouTube-on unboxingoló CD-s hülyegyerek nem LP-zik, nyomatja a iTunesból meg Soundcloudból a mp3-ból sample-ingolt tucc-tucc-át, és még bottal sem piszkálna meg egy klasszikus LP-t.

(#19058) Frawly válasza zoltanz (#19055) üzenetére


Frawly
veterán

Nálam fordítva van. Linuxos fájlrendszert nem tudtam még zavarba hozni, áramszünetnél vagy gépfagyás után újraindítva is egy bootkor automatikusan lefutó fsck pár mp-en belül javítja. Androidosnál meg volt párszor, hogy befosott hibás MTP feltöltésektől, és ki kellett trükközni androidos terminálban a bootkori fsck-t, mert eltűntek róla fájlok, meg belassult az egész.

(#19059) Cyrin válasza Frawly (#19057) üzenetére


Cyrin
addikt

Örülök, hogy ehhez IS értesz... :)

(#19060) zoltanz válasza Frawly (#19057) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Én sem vagyok hipszter. Az, hogy kisebbségben vannak az új jóhangú bakelit lemezek egy dolog, de van és növekszik a számuk.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19061) sh4d0w válasza Frawly (#19057) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Vagy olyanok, akiknek számít a dinamika, a hifisták, meg a DJ-k...

https://www.coreinfinity.tech

(#19062) Frawly válasza Cyrin (#19059) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, nem értek hozzá, valóban. A Burdában olvastam róla egy cikket. De ha nem értesz egyet, nyugodtan lehet cáfolni, hogy mennyivel értesz jobban hozzá. Nem mintha engem személy szerint érdekelne, vagy verseny lenne, de ha te akarsz engem hülyének feltüntetni, szakmai konkrétumot írjál, ne ilyen fölényeskedő ehhez is értesz megjegyzést. De kb. ezzel a CD-telepítős témával is csak addig jutottatok, hogy szerintetek oká, de azt már senki nem tudta leírni, hogy milyen alapon.

Amihez nem értek, arról előre szoktam írni, volt itt múltkor is egy kolléga, aki secure bootról, meg ujjlenyomat-olvasóról, meg RAID-ről kérdezett, és kapásból azzal kezdtem, hogy nem értek hozzá, mert nem használok ilyet, kérdezzen meg inkább mást.

Egyébként bakelit engem is csábítana, de nincs hozzá se helyem, se időm, se lehetőségem, hogy mindent beszerezzek, tároljak itt a külföldi albérletben. Kell egy csomó hely, normális lemezjátszó, normális hangfelszerelés, tűk, stb., ahhoz, hogy tényleg jól szóljon, találni kell jó forrást, ahol jó állapotban lévő lemezeket lehet venni. Nem, az ZeeBay, meg a Fosmazon nem jó, sem a Vatterka, mert ott nem látod milyen állapotban van a használt lemez. Ez egy olyan hobbi, amihez kell egy csomó idő, pénz, hely.

(#19061) sh4d0w: a dinamika mindenkinek számít. Nem csak a DJ-knek meg hifistáknak, hanem bárkinek, aki unja már ezt a dinamikátlan, szétkompresszált foshalmazt, amit a modern stúdiók kinyomnak masterben. Egyébként ezt én mindig is a sors iróniájának tartottam, hogy a stúdiótechnika fejlődött, de a stúdiómasteres b*zi ízlésdivat miatt visszafejlődtek, és az új kiadások rosszabbul szólnak, mint a régiek. Nem, nem azért mert digitális és nem analóg, hanem mert a hangmérnökök, akik a stúdióban kevernek, eleve arra a divatra vannak kiképezve, hogy ilyen szétkompresszált, túlvezérelt, túlhangosított, dinamikátlan fost állítsanak elő, azért vannak jól megfizetve, mert ezt várja el az eltorzult tömegízlés.

Egyébként ez a visszafelé fejlődés a hangeszközöknél is bekövetkezett. A mobil eszközök szerintem egyre rosszabbul szólnak, egyre igénytelenebbek az integrált DAC-ok, főleg telefonokban figyeltem meg, hogy egyre hatványozottabbul szarabbul szólnak, ez már engem is oda vitt, hogy a telómhoz vettem inkább egy Fiio K3 DAC-ot, mert már nem bírtam elviselni a gyári, tompa, halk hangzást, amit a beépített tud, amin még tovább rontott az USB-Jack adapter. Pedig nem vagyok sem hifista, sem audiofil, de már annyira tarthatatlanul szólt, hogy be kellett szerezzek valamit, mert teljesen tönkretette még egy mp3 meghallgatásának az élményét is. És a sok hülye még erre büszke is, hogy micsoda fejlődés, hogy nincs Jack dugó már a telón, meg 100 évig bírja egy töltéssel, csak épp hallgathatatlan f0sh az egész.

(#19063) inf3rno válasza Frawly (#19062) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Valahogy egyet tudok érteni, de azért egy kicsit túlzol. Már megszoktuk. :D Én is vettem DAC-ot itthonra, mert az alaplapi hang recsegett, meg ha lehet FLAC-ban próbálom megszerezni a dolgokat, mert az MP3 bár nem teljesen hallgathatatlan, de messze nem nyújt akkora zenei élményt még 256-os bitrate-el sem. Teljesen elégedett így sem vagyok, de azért most már tűrhetően lehet zenét hallgatni.

Buliban hasznos! =]

(#19064) Frawly válasza inf3rno (#19063) üzenetére


Frawly
veterán

Nekem teljesen jó a V0-s vagy B320-as mp3 (ha LAME encoderrel készült). De már csak akkor hallgatok mp3-at, ha valami régről mentett zene. Új zenéket eleve ogg, aac, stb. formátumban töltök, vagy FLAC, és onnan meg Ogg Vorbis ~320kbps VBR-ben (-q9) tartok, ha mobil eszközön fogom hallgatni. Ez nekem elég jó. Pont ez a lényeg, hogy nem is annyira a lossy vs. lossless vagy a bitráta, mintavételezés limitál, hanem a legtöbb ember ócska hangláncon hallgatja a zenét, amiben szokott lenni botrányosan gyenge láncszem, vagy a DAC, vagy az erősítés, vagy a hangkeltés (füles, fejes, hangfal, vagy amiről épp szó van). Egy jó hangláncon egy 128 kbps-os mp3 jobban (nem hibátlanul, de jobban) fog szólni, mint a gyenge hangláncon a FLAC meg a hi-res.

Mp3-ba már nem érdemes tömöríteni, hacsak nem valami legacy eszközre, legacy lejátszóra szánod a fájlt. Min. Ogg Vorbis, esetleg Apple QAAC (ennek nem vagyok híve a Win/Mac onlyság, és zárt forráskód, és licenc miatt, de Wine alatt előállítható, és nem szól rosszul). Ott van még a még modernebb Opus codec is, de ezt azért nem szeretem, mert mindenképp átmintavételez 48kHz-re, meg a valódi előnye olyan extrém alacsony bitrátán jön csak ki, amit zenére úgyse használnék.

Bár mondjuk egy vaktesztet (ABX) betehetnél, hogy meg tudod-e különböztetni hallásra a 256 kbps-os mp3-at. A legtöbb embernek nem megy. Abból ne indulj ki, hogy ha tudod melyik-melyik, akkor hallani vélsz különbséget, mert az lehet placebóhatás is, ami miatt azért hallod jobbnak, mert jobbnak akarod hallani tudat alatt.

(#19065) Cyrin válasza Frawly (#19062) üzenetére


Cyrin
addikt

én nem fogok ide oldalakat írkálni, mert nincs erre időm, bőven van más elfoglaltságom, és teljesen fölösleges is lenne, mert jó fórmunos szokás szerint soha nem lenne vége, szóPH!osás lenne csak.
a megjegyzés (és a többieké is egy ideje) arról szólt, hogy esetleg vedd már észre, hogy egy szűk szemszögből nézve kinyilatkoztatsz, de vannak más nézőpontok szerint, másképp döntő emberek, akiknek szintén igazságuk van a saját prioritásaik szerint. a világ nem fekete-fehér.

(#19066) ubyegon2 válasza Frawly (#19062) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

A Burdában olvastam róla egy cikket.

Na B+ akkor a divathoz is értesz! :Y Aztaqrva.....

Tájékozódni tudsz a burda szabásminta alapján a városban?

Bár mondjuk egy vaktesztet (ABX) betehetnél, hogy meg tudod-e különböztetni hallásra a 256 kbps-os mp3-a

Ez azért nagyon ott van! :K Vakteszt hallásra......

[ Szerkesztve ]

(#19067) F34R válasza ubyegon2 (#19066) üzenetére


F34R
nagyúr

Troll of the year award winner = ubyegon :C

(#19069) zoltanz válasza Frawly (#19064) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Én szeretem "digitális" formátumokat/médiákat is, ami jól szól bakeliten nem biztos, hogy jó CD-n, de fordítva hozhat, mindig jobb, kisebb nagyobb mértékben.
Általában ami már szintis zene (vagy hasonló) örülök ha CD-n megvan, amúgy sem vagyok végletek embere, (nem elsősorban a pénz miatt.) ezen a téren.

Más.
Én a 90'-es években nagy várakozással tekintetem az internetre, mára a Facebook és társaival inkább nagy csalódás... Nem érte meg létrehozni egyenlőre.
Vártuk, hogy általa nagyobb lesz az esélyegyenlőség, bármilyen (akár hátrányos helyzetű) csoportok/emberek érvényesülni/dolgozni tudnak, sikereket érhetnek el. Kevesebb lesz a tudatlan/erkölcsileg elmaradott ember/ország.
Jobban szerveződhet a társadalom az elnyomás/visszaélések (állami/multis) ellen, a törvény sértések szélesebb nyilvánosságot kaphatnak általa. Az egész világ megnyílhat akár távoli kultúrákat/embereket könnyen megismerhetünk.
Aztán mi lett ebből érezzük. Legalább a kormányok/hekkerek azt is tudják mikor fingott valaki. Meg kereshetjük a Fake news és nem releváns hírek, publikációk között az értékeset, valósat. Mit tűt a széna kazalban.

[ Szerkesztve ]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19070) ubyegon2 válasza F34R (#19067) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Na végre én is nyertem valamit! :R thnx

Használhatom ezentúl a trollinger címet? Ez a TOTY nem néz ki jól. ;]

(#19068) Aweriot

Te figyu! Nekem HP-n minden ugyanúgy nyekereg. :F Kéne valami különbséget látnom? (hallanom)

[ Szerkesztve ]

(#19072) zoltanz válasza #20749568 (#19071) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Annyira nem vagyok idealista, tudom, hogy ami történik velem nem a legjobb.
Miért nincs ellentétes közmondás arra, mindig szarik valamit a kutya. Jó: minden nap egy csoda. Csuda vicc. :DDD
Inkább élem le az életet igazként, de vesztesként, mint fordítva.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19073) inf3rno válasza #20749568 (#19068) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Elkezdtem, de túl sok a teszt és túl szar a zene. :S Hatalmas különbségeket nem hallottam.Viszont itthoni zenéken egyértelműen hallani a FLAC és az MP3 közötti különbséget ugyanannál a számnál. Nagyjából olyasmi, mintha felmennél egy kilátóra, és tiszta időben néznél körbe vagy ködösben.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#19074) inf3rno


inf3rno
nagyúr

Ja visszatérve arra, amit Frawly írt, hogy szar a keverés sok helyen, abban teljesen egyetértek.

Itt helyben sörfesztiválon a hangosító simán szétcseszte egy énekes csaj koncertjét. Egyszerűen annyira megnyirbálta a magas hangokat, hogy élvezhetetlen volt. És akkor ő itt a helyi rock zenekar hangosítója, a nagy szakértő... :D A félrészeg tömegnek gondolom fel sem tűnt, vagy elkönyvelték, hogy a csaj nem tud valami jól énekelni, én viszont voltam fizetős koncertjén annak idején koncert teremben, és volt összehasonlítási alapom...

Veszprémben utcazenén ugyanez a helyzet kb. azzal a különbséggel, hogy a zenekarok is rosszak, úgyhogy a hangosítás sokat már nem ront rajtuk. Egy ideig még jártam ilyen ingyenes koncertekre, de azt kell, hogy mondjam egyáltalán nem éri meg. Még részegen sem tudom élvezni őket.

Amúgy ez a hangosítási probléma itthoni nagyobb koncertekre is jellemző, pl Pecsában első sorban sikerült egy halláskárosodást összeszednem annak idején, mert szar volt a hangosító. Három napig csengett a fülem. Külföldi fizetős nagy koncerteknél ilyen problémám sosem volt, ott rendesen be tudják állítani. Gondolom nem járnának jól, ha halláskárosodás miatt szétperelnék őket...

Buliban hasznos! =]

(#19076) Apollyon válasza inf3rno (#19074) üzenetére


Apollyon
Korrektor

FLAC, meh...

Ma már sokkal jobb minőségű források is vannak a CD-nél, úgy hívják, hogy DSD, és felmossa az összes FLAC, WAV és társaival a padlót.

Egy nem atomdrága, de az átlagnál jobb minőségű fejhallgatóval is lehet érezni hogy egy DSD szintű forrás mennyivel jobb élményt nyújt. Utána még a legtisztábbnak vélt CD minőség is kásás lesz...

A problémám a DSD-vel csupán az, hogy nem minden előadó akit hallgatok árul másolatot ilyen forrásból.

#1) Respect the privacy of others. #2) Think before you type. #3) With great power comes great responsibility.

(#19077) inf3rno válasza #20749568 (#19075) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Lehet. Nekem komolyzenénél vagy elsősorban énekes zenéknél nagyon kihallatszik. Metálnál meg rohadtul nem érdekel. :D

Buliban hasznos! =]

(#19078) cigam


cigam
félisten


Okleveles Linux telepítő lettem :)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#19079) F34R válasza cigam (#19078) üzenetére


F34R
nagyúr

Oszt ilyen letezik? :DDD

(#19080) cigam válasza F34R (#19079) üzenetére


cigam
félisten

Most már igen! Be is rakom a motivációs levelem végzettségek listájába :)

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#19081) zoltanz válasza cigam (#19078) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Gratulálok.
Én Windows gyaluló oklevelet szeretnék. ;]

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19082) cami][us válasza cigam (#19078) üzenetére


cami][us
senior tag

Gentoo logo-val elég menő lenne. ;]

(#19083) F34R válasza cami][us (#19082) üzenetére


F34R
nagyúr

Igazabol csak azzal meno, de elfogadott meg LFS vagy mas hasonlo nyalanksag. ;]

(#19084) Frawly válasza ubyegon2 (#19066) üzenetére


Frawly
veterán

Ezt így hívják, hogy vakteszt. Onnan kapta a nevét, hogy mikor hallgatod, random mintapárt kapsz, mindkettő azonos hangerejű WAV. Nem tudod melyik lett lossy és melyik lossless forrásból konvertálva, így csak a füledre hagyadkozva, azaz „vakon” tudod megmondani, hogy melyik. Lehet tippelni is, akkor nagy átlagban ~50% körül lesz a találati arány.

Az emberi psziché úgy működik, hogy ha tudja, hogy mit hallgat, akkor placebóhatásként jobbnak akarja hallani azt, ami jobb minőségnek van kikiáltva. De ha nem tudja, hogy melyik-melyik, akkor ez a preferenciahatás megszűnik, és akkor jön elő, hogy objektíve lehet-e különbséget hallani.

Értem, hogy ez neked nem tetszik, mert Minten ez sem így van, de audiofil körökben ez az elfogadott bizonyítási módszer a minőségre, meg hogy adott hangfelszerelésen lehet-e a különbséget meghallani. Mondom, Burda, 24. szám, 1996. július.

De gyorsan abba is hagyom, nehogy egy szűk látókörű szempontból osszam az észt.

(#19085) Frawly válasza inf3rno (#19074) üzenetére


Frawly
veterán

Egy sörfesztivál meg Pecsa élőben még oké, ott nehezebb rendes hangcumót kivinni, meg úgy keverni, hogy mindenki hallja, mindenkinek tetsszen. Amiről én beszélek, hogy profi, sok millió dolláros stúdiókban cseszik szét a keverést, na az, ami gáz.

Egyszerűen a régi felvételek normálisabban vannak keverve. Nem azért, mert analóg, hanem nincs ez a szétkompresszált, torzulásig hangosított és túlvezérelt hangzás. Erre a 90-es évek végén szoktak rá, és nem tudnak róla leszokni.

(#19086) inf3rno válasza Frawly (#19085) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Ja ok.

Buliban hasznos! =]

(#19087) Frawly válasza Apollyon (#19076) üzenetére


Frawly
veterán

DSD semmivel nem nyújt jobb élményt. A placebóhatásnak dőlsz be. Az emberi fül és hallóközpont nem tud akkora felbontást meghallani, mint amit a DSD kínál, max. denevérek ha hallják.

Közben meg az a valóság, hogy a high-res még káros is a hangminőségre, mert ultraszonikus torzítást okoz hangkeltésnél, ugyanis a valóságban nincs az a hangkeltő eszköz, legyen az füles, fejes, hangfal, vagy akármi, ami 20kHz felett át tudna vinni, meg 20 alatt. Azért mert a mechanikus alkatrészek, membrán, stb. tömege, tehetetlensége nem tud olyan finoman és gyorsan reagálni, és a hangláncban itt úgyis szűk keresztmetszet lesz, így teljesen mindegy, hogy 44,1 kHz-es 16 bites CD-t, vagy 24 bites 96 kHz-es AudioDVD-t, vagy 384 kHz-es DSD vagy 32 bites anyagot szabadítasz rá.

Persze, akkor biztosan kérdezed, hogy ez a DSD paraszvakítás. Nem, nem az, amire kitalálták, arra jó. Hogy stúdiók keverjenek belőle, és sokszori keverés után is hallhatatlan legyen a minőségvesztés. De nem arra való, hogy Gipsz Jakab hallgassa otthon, mert nem fog különbséget meghallani, csak a sávszélességét, tárhelyét pocsékolja el, hogy egy szám fog 5-10 MB-os ogg/opus/aac helyett vagy 20 MB-os FLAC helyett 300-1000 MB-ot foglalni. Pedig jobb minőség, csak nem az emberi fülnek meghallható módon.

(#19088) Frawly válasza zoltanz (#19081) üzenetére


Frawly
veterán

Windows gyaluló oklevelet Richard Stallman szokott osztogatni, elmész valamelyik előadására, ahol a végén személyesen fogja neked a géped, laptopod dedikálni, ami csak akkor történik meg, ha se Windows, se Windows matrica nincs rajta, ha van, akkor legyalultatja, és letépeti veled. És azt kell mondjam, hogy nem extrém troll, hanem igaza van.

(#19089) cigam válasza Frawly (#19087) üzenetére


cigam
félisten

a valóságban nincs az a hangkeltő eszköz, legyen az füles, fejes, hangfal, vagy akármi, ami 20kHz felett át tudna vinni, meg 20 alatt.

Azért ezt ne hangoztasd túl sokat, mert nem így van.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#19090) inf3rno válasza cigam (#19089) üzenetére


inf3rno
nagyúr

"Ultrahangnak a 20 kHz-nél nagyobb frekvenciájú hangot, azaz a nagyfrekvenciás hanghullámot nevezzük." Ezek szerint a kórházi ultrahang is teljesen kamu, a denevérekről meg delfinekről nem is beszélve. :D

Buliban hasznos! =]

(#19091) zoltanz válasza Frawly (#19088) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Ez jó, mikor lesz a követkő?
Ha a billetyűzeten van repülő ablak gomb kizáró ok?
sajnos nekem az asztalin is van, igaz az kettős okostv+wines (van rajta fn gomb is)

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#19092) totron


totron
addikt

Nem tudom ki hogyan szocializálódott, én úgy, hogy legyen meg a telepítés izgalma, menete, fázisai, a telepítés az legyen telepítés. És bár a linux bootcsilozófiájánál fogva eleve egy képet bont ki induláskor és ezzel jobban egybe is cseng az újkeletű live disztrók használatba vételi metódusa/elterjedtsége/léte, azért a tradícionális telepítés sem hülyeség. Arról nem is beszélve, hogy mi izgalom van abban, ha egyből a célban találod magad - és ezt nem a mímelt és öncélú vagy értelmetlen digitális el caminókkal kívánom szembe állítani.

Gratulálok az oklevélhez, meg minden. A hasznát viszont nem tudom hol lehetne kamatoztatni. Gunyorosabb lelkületű linux userek szoktak azon forrongani egymás közt azokon, kik az önéletrajzukba beleírnak mindenféle nüanszokat, mely szuperképességek külön megemlítve, ne adj isten kiemelve röhejessé teszik a mögötte húzódó embert. Na most én nem mondom, hogy a telepítőoklevél is az lenne és nyilván nem mint top skillel való eldicsekvés került be ide, de akaratlanul is ez a párhuzam ugrott be.

(#19093) sh4d0w válasza totron (#19092) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Szvsz ez inkább poén...

https://www.coreinfinity.tech

(#19094) totron válasza sh4d0w (#19093) üzenetére


totron
addikt

Gondolom, de az ECDL is az, sokak fejében meg érdemi tudás.

(#19095) inf3rno válasza totron (#19094) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Az ECDL nekem azt jelenti, hogy nem vagy teljesen analfabéta a számítógépekhez, hanem meg tudsz nyitni legalább egy excelt, neadjisten még azt is tudod, hogy mi az, hogy böngésző. De nincs igazán tapasztalatom vele, csak ez a benyomásom róla. Valamit ér az is, de csak akkor ha nem informatikusnak jelentkezel, hanem mondjuk titkárnőnek vagy ilyesmi.

Buliban hasznos! =]

(#19096) cigam válasza totron (#19094) üzenetére


cigam
félisten

Egyrészt valóban poén, másrészt valóban érdemi tudást ad. Hiszen még a Windows telepítés sem megy sokaknak, nemhogy a Linux telepítés, ráadásul VirtualBox-ban. Azt sem tudják mi az. Ez már már mágia!
Így van ez az ECDL-el is. Igenis használható érdemi tudást ad. Nem egy embert ismerek, hogy szóközökkel formáz szöveget, hogy a sor végén ő maga rakja az elválasztójelet, és nyom egy ENTERT (lásd írógép!), amíg egy =BAL(A1;2) függvény ismerete istencsászárrá tesz mások szemében addig igen is van haszna. Nem is engednék olyan embert számítógéppel dolgozni, amíg nincs hozzá "jogosítványa" (mondjuk egy ECDL), és be nem bizonyította, hogy nem csak a papírt szerezte meg, hanem élesben is képes alkalmazni. Mondom ezt úgy hogy nincs ECDL vizsgám.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#19097) totron válasza cigam (#19096) üzenetére


totron
addikt

Teljesen értelek. Az a bajom inkább, hogy pont vakfoltra esik ez a fajta és szintű érdemi tudás. inf3rno mondjuk jól megfogta: titkárnőiséghez passzoltatható. Bár ott is inkább az egyéb kvalitások mérvadóak. Érted, mindig ide lyukadok vissza: aki nem született antitálentum, az bebiflázza pár nap alatt az említetteket és fel van véve, mert emberileg szimpatikus ésvagy ajánlották, aki meg az, az úgy sem kapirgál még a számítógép távoli környékén sem (legalábbis ebben bízunk). Biztosan van létjogosultsága, mikor a HR-es/munkáltató mazsoláz a sok jelentkező közül, kiemelheti a többi életrajz közül, de nálad sem ez lenne a perdöntő, ha most keresnél munkát.

Ettől függetlenül legyen meg mindenkinek az öröme és előmenetele, félreértés ne essék. Talán van bennem (is) egy hivatalból való, tudat alatti üldözés ex-senior fejlesztőként, hogy a nem sok semmire adnak certifikátot és a nullához közeli teljesítményre meg fizetést/állást. Nem az fáj ebben egyébként, hogy más könnyebben jut pénzhez adott esetben, hanem a tengernyi, elcseszett döntés emberileg és üzletileg, ami rendre visszavezethető inkopetenciára, a nemmegfelelő emberre a nemmegfelelő helyen. Zavar még, hogy azokon a területeken sem teljes a hozzáértés/rátermettség elsőbbsége, ahol pedig azt gondolná az ember, illetve megkövetelhető lenne. Ne vedd magadra ezeket, csak próbáltam megvilágítani, mitől nem szimpi a pehelysúlyú, hangzatos plecsni, úgy általában.

(#19098) inf3rno válasza cigam (#19096) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem tudom én falra mászok az excel függvényektől. Az egy dolog, hogy angol a leírásuk és magyarul kell beütni. Amúgy át lehet állítani valami nagyon eldugott menüpontban azt hiszem. Ami viszont kimondottan zavaró az a nyakatekert logikájuk. Csináltam régebben néhány vb script macro-t, azzal tűrhetően lehetett dolgozni, és nem kellett azon agyalni, hogy az fkeres-t hogyan paraméterezzük, mert nincs normálisan dokumentálva meg úgy elcseszett az egész. Azóta is csodálkozok, hogy miért kínlódnak vele az emberek ahelyett, hogy megtanulnának valami egyszerű script nyelvet az adatokat meg megadnák valami szöveges adatfájlban, pl CSV-ben vagy JSON-ban. A Word-nek sokkal több értelmét látom, illetve valami rémlik, hogy lehet MS adatbázisokhoz is valami sablont készíteni, amit utána kitölt az adatokkal és még lekérdezéseket is bele lehet vinni. Az a része egész jónak tűnt, de nekem bonyolultabb, mint egy HTML-be beletuszkolni néhány SQL lekérdezés eredményét. Annak biztosan jó, aki nem tud kódot írni, csak kattintgat.

[ Szerkesztve ]

Buliban hasznos! =]

(#19099) sh4d0w válasza inf3rno (#19098) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Lényegesen egyszerűbb a meló, ha nem használsz magyar nyelvű szoftvert.

https://www.coreinfinity.tech

(#19100) zoltanz


zoltanz
nagyúr

Második világháború frontját megjárt katonát kérdezték egy újságtól:
-Hisz ezután ön még istenben?
-Abban hiszek, hogy isten egy szadista őrült, csak nem tud róla.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.