- btz: Internet fejlesztés országosan!
- sziku69: Szólánc.
- Yutani: Yutani Retró Hangkártyái: OAK Mozart Wavetable
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Pant* rant
- Gurulunk, WAZE?!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33817 üzenetére
A clonzillával kiírom a particíókat .iso-dvd-re és erről vissza tudom telepíteni, mintha egy sima linuxCD-ről tenném és az összes progi rajta van beállításokal? Vagy van más egyszerűbb megoldás, hogy ne kelljen egy ilyen eset után egyesével újratelepítgetni?
Szóal a félig újra rakott rendszer megy, de pl a wine nem működik az összes exe fájlt végig próbáltam és állandóan ki akar csomagolni, mintha tömörített fájlok lennének
telepíteni nem tudok, de amit először feltelepítettem az az egy működik.
-
wopi
aktív tag
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33759 üzenetére
perzse nem tökéletes a hdd, de ez most a fagyás miatti kikpacsolás következménye.
A 40GB -os HDD -m 2 részre lett felosztva telepítéskor
sda1(12GB ext4),
sda2 (26GB extended) ez utóbbi még 2 részre van osztva
- sda5 (3GB swap) és
- sda6 (23GB ext4)
LiveCD-ről nézve a fájlkezelő szerint az sda1 nincs csatolva, vagyis ezt kellene valahogy mountolni, lehet egyáltalán így kívülről.Vagy a másik lehetőség, hogy telepítésnél a régi rendszer felül írása és meghagyása között, az utóbbit választanám. és akkor megmaradnak a beállítások és a progik nagy észe is.
-
válasz
CPT.Pirk #33701 üzenetére
Ezek már tényleg (T2ezres C2D szériát leszámítva) csak ezért mennek, hogy ne kelljen kidobni őket ha már még megvannak és jól működnek, mert használtan egy 775 C2D procit már egy ezresért (E21x0 szériát pl.) az emberhez vágják, hozzá vmi egyszerű lap 3-5K, 2gb ddr2 3k és 8k-ból van is egy használható alap rendszer. Amik meg még vmennyire használható 32 bites rendszerek (erősebb Athlon Xp / P4, Celeron M, Pentium M), már így is eléggé a használhatóság határát súrolják, pár év múlva meg már mire kifutnak az aktív 32 bites rendszerek, már amúgy is végelegesen el lesznek avulva.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #33666 üzenetére
Jó az ötlet, engem foglalkoztat már egy ideje. Talán most lesz is gépem hozzá. Ha időm is lesz, akkor tesztelgetek.
Egyébként én a slitazt meg a tiny core-t is szoktam ajánlani. De ezek már kis agytornát igényelnek, viszont elmennek egy p2-n is simán.
az viszont durva, hogy pl. az lxle is elvileg régi gépre szabott. De 32 bites telepítője az új kiadásnak nincs. Tehát ami 64 előtti, az már nem is régi, hanem szilícium hulladék.
-
spammer
veterán
válasz
CPT.Pirk #33670 üzenetére
Írtam a második mondatban én is.
De attól még bőven jó lesz sokáig, főleg ha erre a 2 dologra kell csak, a böngészőt a rendszertől függetlenül is lehet frissíteni, legalábbis a rókát. De fel lehet rakni akár Uborka+Openboxot is, csak azzal több a meló. Vagy esetleg Archbang... A lényeg, hogy az Openbox elég lájtos, marad erőforrás az szarul megírt weboldalaknak is.
-
válasz
CPT.Pirk #33604 üzenetére
Dehogynem csak ki kell lőni az about:config alatt a plugins.hide_infobar_for_outdated_plugin -t flase-ra és lehet használni a régebbi flasht, Linux alatt egy régi valószínűleg nem elsődleges gép alatt nem hiszem, hogy túl nagy kockázata lenne, Athlon Xp-és gépek (2500+ fölöttiek) egy közepesebb vga-val (tehát nem ilyen integrált Sis vagy S3 förmedvényekkel) simán lehet 240-360p flash videókat nézni online, persze 7-est még nem erőszakoltam Athlon Xp-és gépre (bár 2Gb rammal, kissé lecsupaszítva min egy 9550 szintű vga-val elképzelhető, hogy azért használható), de Xp (azon megy a frissebb flash is, de ott meg maga rendszer halott már), ill lájtos Linux disztró alatt "simán" (80%+ körüli proci terheléssel
) ment a flash, html5 az valóban teljesen használhatatlan velük.
-
-
Kovbob
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33587 üzenetére
Ja nem arra gondoltam, hanem arra, hogy windowsnál alap, hogy újra telepítem konfig cserénél. Amúgy igen ott nem is lenne gond, a drivert telepíteni, de itt linuxon nem értem, hogy mennek a dolgok. Ma már nem próbálom ki a parancsot, majd holnap vissza térek a géphez.
-
gergobaby
aktív tag
-
IstvánLászló
őstag
válasz
CPT.Pirk #33464 üzenetére
Igen azért kérdezem.
Alapból nem magyar a Firefox nálam.
Semmit sem áliitottam el mert még tényleg láma vagyok hozzá, nem akarok elrontani semmit-sem.
A szoftverkezelőben ezek a menű pontok vannak: Kiemelt alkalmazások, Összes csomag, Internet, Multimédia, Grafika, Iroda, Játékok, Kellékek, Rendszereszközök, Betűtípusok, Tudomány és Oktatás, Fejlesztés.
Eltévedtem a menü pontoknál is mert a szoftverkezelőben menű pontokon belül is minden angolul ír.
A kérdésem melyik menű pontokon belül mit keressek.
-
spammer
veterán
-
Sonja
nagyúr
-
wopi
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #33263 üzenetére
Oké, köszi!
Másik érzékeny pont pl Facebook szokott lenni. Ha már túlságosan lefelé görgettem, akkor már elkezdünk akadozni. Illetve ha mondjuk úgy adódik, hogy arra adom a fejem, hogy egy flash alapú játékot indítsak el, akkor az sem a legjobb teljesítménnyel fut. Jól gondolom, hogy a flash-es cuccokkal nincs mit tenni, ha esetleg elkezd lassulni?
Elnézést a sok buta kérdés miatt!
-
Vidual001
tag
válasz
CPT.Pirk #33249 üzenetére
Kac-Kac, és tényleg eltűnt a "keret"
Köszönöm szépen a segítséget!League of Legends-et próbálgattam eddig szórabírni, de mindig elakad. Miután kész a karakterválasztás, és új ablakot nyitna, hogy betöltsenek a játékosok, na ez az ablak soha nem nyílik meg. Kérdeztem más fórumokon, ott nem adtak rá választ.
Ezért próbálom meg itt, hátha..Metin2-vel úgyszint szenvedek, a Gameforge Live ablak megnyílik, de nem jön be rajta semmi, csak 1 sötétkékszínű háttér.
Két kérdésem lenne.
Az egyik: opengl-t és a 3D támogatást hogyan tudom leellenőrizni?Illetve a másik:
A minialkalmazásoknak (pl, hogy az asztalon tartott mappákat oldalra/fentre, egy láthatatlan helyre tegye) mi a pontos nevük?Előre is köszönöm a választ!
-
Vidual001
tag
válasz
CPT.Pirk #33241 üzenetére
Közben elolvastam mégegyszer azt, amit linkeltél, és Manuálisan is be lehet állítani.
Megkerestem az ott leírt mappát, azonban amikor menteném az ott leírt változásokat, nem engedi.Ez szerintem arra vonatkozik:
"For newer version (for example, 12.11), if Catalyst control center repeatedly fails to save the overscan setting you can also try: locate under"De sajnos nem tudom értelmezni.
Segítenél, hogy pontosan mit is tesz?Közben megcsinálom ezt, amit legutoljára írtál.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33104 üzenetére
Nem még, a gazdája nem engedte meg, de tervezem, mert a win 8.1 nem az igazi rajta egy szenvedés a 10 colos kijelzőn kis ablakban néz filmet, szerintem Linux erre alkalmasabb, gyorsabb lenne. Először egy pendrájvról indítva megmutatom neki, akár több verziót is, hátha ... Esőre az UBUNTU-ra gondoltam, csak előtte szabaddá kellene tennem a pent.
Most egy partición van minden. Szóval a Clonezilla, megnéztem a linket, de ez angol nekem kínai
Végül is, ha újra is kell raknom a rendszert nem egy nagy dolog, ez nem az XP ahol az egész napom ráment, de lehet több is.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33008 üzenetére
Na, ez is szépen példázza, hogy desktopra miért nem jó ötlet a Debian. Egy nyomorult SMPlayert és SMTube-ot, vagy Minitube-ot nem lehet rá felszögelni szopásmentesen, még backportsból sem.
Szerintem teleahocipom kolléga feleslegesen szenved vele, a helyében rég leszedtem volna a Petőfi Csarnokba, és feltettem volna egy desktop/újoncbarát disztrót. Nem véletlenül írtam múltkor is, ha már mindenképp mazohista, és szívni akar, akkor próbálkozzon Archcsal, abból legalább tanul is, meg normális wiki van hozzá.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33030 üzenetére
Bocs, ezt tényleg nem értem, telepítéskor kellett egy root jelszót megadnom, majd egy felhasználót és egy felhasználói jelszót, ez utóbbiakkal lépek be. A root jelszót egyébkén a Synaptic indításkor vagy a gksu -hoz elfogadja, de most kiderült a su beírásakor is elfogadja.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33016 üzenetére
cd persze,
beírtam cd Letöltések :
de így sem jó
..../Letöltések# dpkg -i libc6_2.19-13_i386.deb
dpkg: regarding libc6_2.19-13_i386.deb containing libc6:i386:
libc6:i386 breaks libtirpc1 (<< 0.2.3)
libtirpc1:i386 (version 0.2.2-5) is present and telepített.dpkg: error processing libc6_2.19-13_i386.deb (--install):
installing libc6:i386 would break libtirpc1:i386, and
deconfiguration is not permitted (--auto-deconfigure might help)
Hibák történtek a feldolgozáskor:
libc6_2.19-13_i386.deb -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33016 üzenetére
próbáltam így is:
sudo dpkg -i /Letöltések/libc6_2.19-13_i386.deb
dpkg: error processing /Letöltések/libc6_2.19-13_i386.deb (--install):
az archívum nem elérhető: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
/Letöltések/libc6_2.19-13_i386.debAz abaj, hogy, hiába akarom rendszergazdai terminálba megynitni, ot nem tudom, :
"Jogosultság megadva jelszó bekérése nélkül
A ... program root felhasználó jogosultságaival indult el, a jelszó bekérésének szükségessége nélkül, a rendszere hitelesítési mechanizmusainak beállításai miatt.Lehetséges, hogy fel van hatalmazva bizonyos programok futtatására root felhasználó nevében jelszó megadásának szükségessége nélkül, vagy a jelszó gyorsítótárazva van.
Ez nem hibajelentés, egyszerűen csak egy értesítés, hogy biztosan tudatában legyen ennek."
A lényeg, hogy nem nyílik meg a rendszergazdai terminál, még akkor sem, ha csak a böngésző fut, mondjuk a fájlkezelőz gksu -val nyitottam. de akkor is csak a sima terminált tudom megnyitni, ott meg nem fogadja el egyik jelszót sem. A Lubuntun jobb klik , megnyitás terminálban, sudo .... jelszó és enter.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #33012 üzenetére
Köszi, a procim valóban 2,66MHz pae
Próbáltam már terminálban is : sudo dpkg -i libc6_2.19-13_i386.deb
eredmény:
dpkg: error processing libc6_2.19-13_i386.deb (--install):
az archívum nem elérhető: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
libc6_2.19-13_i386.deb -
válasz
CPT.Pirk #33008 üzenetére
Esr Iceweasel nem régi, biztonság és bugfix tekintetében ugyanolyan friss a mint a fő verzió, tapasztalt alapján stabliabb, az új feature-ok nélkül meg ált. el lehet lenni, de szűk évente - immár stabilan - azok bekerülnek az újabb esr főverzóba.
Friss Smplyer/Smtube nem szed le semilyen testing-es függőséget (ami kell neki már benne van a Wheezyben is), ezért javasoltam csak mert így egyszerűbb/gyorsabb, mint azt a 3-4 smplayer/smtube-os csomagot keresgélni, persze valóban úgy lenne a szabályos a dolog. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32996 üzenetére
Köszi, nézni néztem, de angolul van és ez gond... Ezt a sources.list -t hol találom?
Iceweasel 8 ablakkal, Lxterminál, Leafpad nyitva és így a CPU 45-70% között ingázik, de felmegy többre is, Ha youtube megy akkor 100% -os a CPU terhelés, ez van, majd lefuttatok egy proci tesztet valamikor.
A kék a CPU -
-
-
válasz
CPT.Pirk #32989 üzenetére
Huh ez így kissé érthetetlen.... persze elfogadom, de az én windowshoz szokott agyamnak elég fura.
A rendszer partición (ha hívhatjuk így) egy mappa alá csatolni egy másik particiót?
Egyébként érdekes, hogy az NTFS partim nincs is sehová becsatolva, mégis simán kezeli a linux........ -
válasz
CPT.Pirk #32931 üzenetére
Persze, abszolút védelem nincs, de ha minden áramtalanítva van azért messze kisebb az esélye, hogy tönkremegy mintha standby-ba marad. Múlt nyáron volt egy elég nagy vihar amikor az utcánkban csapott be egy böszme nagy villám, szerencsére a legtöbb elosztó még időben lett lekapcsolva, de ami véletlenül kimaradt, azon szinte minden meghalt, szomszédnak még a kávéfőzője is
, következő napokban a t-home végigjárta az utcát, ahol nem volt áramtalanítva mindenhol meghaltak a modemek és fentebb említett rájuk kötött eszközök.
-
N0zer0
senior tag
-
válasz
CPT.Pirk #32870 üzenetére
No, ez jó hír! Hamar megoldották a problemát, tegnap feltettem a friss Linux Mint KDE- t és mivel mindíg bejelölöm a mindenki aki használja opciót, így nálam bizonyosan csak kísérteni jelent meg ez a Kwallet!
Chakrával is dettó így volt!
Most kapcsolok, tényleg még netkapcs beállítás előtt inaktiválni kell a rendszerbeállítások valamelyik opciójában, ahogy (#32871) Nkboy ft. mondja!
Úgy örültem, mikor olvastam, hogy a Mintesek integrálták teljesen a KDE disztróba mostantól a Kwalletet!
-
válasz
CPT.Pirk #32827 üzenetére
De van Debianon is smtube, csak Wheezy-backports vagy a multimedia tárolókat (már nem emlékszem melyiket vagy mindkettőt
) hozzá kell adni a scources.listhez, antiX alatt is így használom.
Szerk; ja te is ezt valószínűsítetted, tehát gyakorlatilag is alá tudom támasztani, backports tárolókkal van smtube. -
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32821 üzenetére
Kattintottam egy filmre kiírta, hogy valami frissítést kell letöltenie, pár pilanat volt és most oké, mennek a filmek jobb minőségben mint a Debian-on, azért a HD-t nem bírja enyhén szaggat. Itt a Pepperminten a Synapticban benne volt mind a kettő, a Debian-on és a Lubin is külön kellett a netről levadásznom az SMTube-ot. Pár napig használom és meglátom mi lesz vele.
Szerintem a Qupzilla a legtakarékosabb, bár nem a legjobb böngésző. -
joecontra
addikt
válasz
CPT.Pirk #32815 üzenetére
Én például pár hónap Ubuntu használat után mertem csak egy Arch telepítésbe belefogni. Mondjuk a kísérletezős kedv, az újdonság keresése vezetett és a kihívás amit kínált.
Elsőre persze nem sikerült.Amit még megfigyeltem -majd megcáfol valaki ha nem így látja- azonos DE mellett a Debian sokkal kevesebb RAM használattal indít.
Üdv,
J -
Tim82
félisten
válasz
CPT.Pirk #32811 üzenetére
Kb. 500, de ezt írtam is. Egyértelműen az Opera zabál rengeteget, attól meg az Opera Link miatt egyelőre még nem válok meg.
Ebből az 500 MB-ból még pár MB-ot lehetne jóindulattal levonni (tlp, tp-smapi, thinkfan, a mobilnet modemhez kellő gobi-loader együtt - ezek indulnak a rendszerrel együtt, de nem esznek sokat). A Dropbox-ot ebbe már nem kalkuláltam bele.
8 GB RAM-ba belefér.
-
Apollyon
Korrektor
válasz
CPT.Pirk #32797 üzenetére
Abból indultam ki, hogy LXDE-t próbált, illetve e körüli megoldásokat hogy minél több RAM-ot spóroljon. Ezzel szemben a KDE ígyis-úgyis legalább 2x annyi RAM-ot eszik.
Nem írta most mennyi RAM-ja van, csak annyit hogy "Kellene a RAM-ot bővíteni 2GB-ra"
Ha tényleg csak ennyi, akkor ott elég szűkösen jön ki a KDE abból a RAM-ból, legalábbis ha a böngészést nézzük.
-
Apollyon
Korrektor
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32758 üzenetére
Ezeken a Live-CD -ken nincs magyar és én Touchpad-ot kerestem ez nem volt, ilyen Wacom ... szokot lenni, azt nem néztem egyiken sem.
MIndegy, az LXDE egyenlőre működik, majd keresgélek, megpróbálok valahonnan szerezni egy grafikus touchpad beállítót, ha mást nem egy puppyból kioperálom
és összeszedem Lubuntun használt alkalmazásokat, remélem mind meglesz.
-
teleahocipöm
senior tag
válasz
CPT.Pirk #32755 üzenetére
Live módban persze, nem érzékelte a Wifi hálózatot, beállítani sem lehett, nem találtam, ja a KDE-n sem volt touchpad beállítás.
Közben megnéztem a XFCE-t na ez tetszett jó pofa, ezért megpróbáltam telepíten, de a Wlan jelszó beírása után közte és az ESSID azonosító (nemtom mi ez) közt oda-vissza ugrált, nem lépett tovább.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi Note 12, Xiaomi Redmi Note 12 Pro, Xiaomi Redmi Note 12 Pro+
- Csere-Beszámítás! Felsőkategóriás számítógép PC Játékra! I9 13900KF / RTX 4080 / 32GB RAM / 1TB SSD
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- 125 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 (ELKELT)
- Lenovo ThinkPad L15 Gen 2 - 15.6" FullHD IPS - i5-1135G7 - 8GB - 256GB SSD - Win11 - MAGYAR
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest