- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Argos: Adjátok vissza a netet! - szeretnék elaludni!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Alacsony fogyasztású házi szerver a korábbi projektekből összeépítve
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tim82
félisten
MacBook Pro-ban sose volt négymagos Xeon proci (2009-es MacBook Pro-ban mobil Core 2 Duo van még). Ettől függetlenül tudtommal valóban kábé bármelyik Linux disztró rámehet.
A wifi lehetne problémás, a régi Apple notik hagyományosan Broadcom WLAN modulokat használtak, amelyek sose álltak az élen Linux-támogatásban, de elég régi egy 2009-es gép ahhoz, hogy valószínűleg ez se jelentsen gondot egy modern disztrónak.
-
törölt tag
Esküszöm rosszabb vagy mint én, pedig én is egy fél éjszakát töltöttem a dwm foltozgatásával, meg fordításával (persze hogy volt amit kézzel kellet beekecsölni, mert a patch hibával lehalt)...
De én ünnepélyesen leállítom magam, minden úgy müxik ahogy szeretném, szal ennyi (és igen, itt is megy a ranger image preview).
A legnagyobb felfedezésem a Zutty terminál, ami valszeg a legapróbb GPU alapú motyó, amit ráadásul a nevéből is sejthetően egy Tom Szilágyi nevű magyar(származású) emberke fejleszt. Zseni !
-
Nagyon sajnálom de hol van ilyekor a mentésed?
Ami nagyon fontos felhőbe, a többi meg egy 1-2 terás, lehetőleg 3,5" hdd-n ami ha épp nem backupol az ember akkor puha szivacságyon pihen a szekrénybe, antisztatikus fóliatakaróval betakargatva.
Rajta a Win, a Linuxok max. 2 hetes rendszermentései és az adatpartíciók mentései, megfejelve pl. egy Ventoyjal vagy bootolható Live linuxszal. Így mindent vissza lehet állítani kis munkával akár másik pc-re is.
Én 2 éve vettem valami 8-9ezer körül egy 2Tb hdd-t itt HA-n, azóta még nyugodtabban alszok+nekem még a komlpett rendszereim 3 PC-n vannak amik egymástól 20-30 kilométere vannak fizikailag , ez a munkehelyem ajándéka, az ingyen tárhely a backupoknak.
+ 1terás Ventoy ssd. Ez így asszem atombztos.
Nem semmi amit a Chromeos művelt, köszi hogy láthattam ezt a mappaszerkezetet -
Qrva boldog vagyok. Szétquurta az egész Dell precision 2250 laposomat. Se win 11, se Linux mint 22.03 , sehol semmi emlék.
De kibaszok vele bebootolok egy live linuxot , és gparteddel azért is kimásolom egy külsős USB-s ssd-re, vagy inkább át DD-zem és újratelepítem a lapost. A frász álljon bele.
-
Ez az vagy valami ilyesmi volt anno is... szerintem mindenkinek kéne választani valami jellemző avatart! Enyém nem egyedi, de teljesen megfelel. Tied is egész jó, jöhetnek a többiek. Rowon kománknak is valami alzaufó-szerű van, az is jó meg a régi harcosoknak is szinte csak egyedi avatarja van.
-
Mókolás nélkül...de maga a disztró agyonmókolt valami, akkor most mi van? Streamline package meg flatpak és társai belegyömöszölve...
Közben jönnek az agyalágyult Wines hivatkozások továbbra is...
Asszem én már egész évre elengedlek benneteket, mert nem bírtok magatokkal. Berus koma is nagy Windows imádóként bepoenkodik a régi kedvencével! Mi van itt ma?
(#92459) Rowon
Ezmiez?
-
-
törölt tag
Ez meg custom telepítés, btrfs nélkül. Sima ext4-es gyökérrel. "Mordor" mellé dual-ban.
nobi2@nobara-pc:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1 vfat FAT32 04F7-F698 681,3M 2% /boot/efi
├─sda2 ext4 1.0 boot 85c221e7-d480-45c9-9068-9fd1515ae865 667,7M 25% /boot
├─sda3 swap 1 994a786a-bd69-4875-a6b4-485d376135cc [SWAP]
└─sda4 ext4 1.0 root 7e33edf8-1b26-4f7a-bb8d-4cd8f9b20a1b 36,7G 26% /
sr0
zram0 [SWAP]
nobi2@nobara-pc:~$ su
Jelszó:
root@nobara-pc:/home/nobi2# fdisk -l
Disk /dev/sda: 60 GiB, 64424509440 bytes, 125829120 sectors
Disk model: VBOX HARDDISK
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 9363D34C-1EBE-4E15-A3F7-0F54277B0498
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 4096 1437695 1433600 700M EFI System
/dev/sda2 1437696 3534847 2097152 1G Linux filesystem
/dev/sda3 3534848 11923455 8388608 4G Linux swap
/dev/sda4 11923456 125827071 113903616 54,3G Linux filesystem
Disk /dev/zram0: 3,79 GiB, 4071620608 bytes, 994048 sectors
Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
root@nobara-pc:/home/nobi2#
-
Nobara DW-s ismertetőjének első mondata:
Project is a modified version of Fedora Linux with user-friendly fixes added to it.
Bocsi, de akkor mit bénázol már annyit vele?
Maga a rettenet a többi túlbonyolított kotyvalékhoz pluszban. (májkimiki kománknak kicsit törlesztek azért)
-
törölt tag
Ilyen a default telepítés, teljes lemez belakással.
nobi@nobara-pc:~$ lsblk -f
NAME FSTYPE FSVER LABEL UUID FSAVAIL FSUSE% MOUNTPOINTS
sda
├─sda1 vfat FAT32 4B5B-4F24 581,5M 3% /boot/efi
├─sda2 ext4 1.0 37633c74-ba6d-4872-925b-fb9f57f6b103 722,5M 19% /boot
├─sda3 btrfs 68fca3fa-abc4-4791-8fb0-59b86fec16ec 44,1G 14% /home
│ /
└─sda4 swap 1 swap 491337d9-523b-4bf3-8611-12a7b0f3de6f [SWAP]
sr0
zram0 [SWAP]
nobi@nobara-pc:~$ su
Jelszó:
root@nobara-pc:/home/nobi# fdisk -l
Disk /dev/sda: 60 GiB, 64424509440 bytes, 125829120 sectors
Disk model: VBOX HARDDISK
Units: sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytes
Disk identifier: 8A3E0F44-1047-4AFC-A17A-EE6E0809509A
Device Start End Sectors Size Type
/dev/sda1 4096 1232895 1228800 600M EFI System
/dev/sda2 1232896 3330047 2097152 1G Linux filesystem
/dev/sda3 3330048 113362260 110032213 52,5G Linux filesystem
/dev/sda4 113362261 125821079 12458819 5,9G Linux swap
Disk /dev/zram0: 3,81 GiB, 4086300672 bytes, 997632 sectors
Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
root@nobara-pc:/home/nobi#
-
Ne adrenalinozd már magad!
Magam?
Nem zavarják egymást.
Egymást nem, de engem rohadtul!
Ide menekültem, mert 20+ lánygyerek ablakon kilógatása helyett ez humánusabbnak tűnik, erre tessék!
(dőlne már el mihamarabb, melyik hülye pasival fog szilvezterezni, mert még egy hisztis picsasága és fagyasztóba rakom a fejét pár percre)
-
Semmi baj Tibi komámmal, eleinte döcögősen indult a kapcsolata a Linuxer népekkel a gyagya cikkei miatt, de azóta már nem sértődős és jól elvagyunk. Nem nagy brancs ez itt, szerintem mindenkit csípünk, néha vannak pici súrlódások, de ugye ez családban és bárhol normális!
Páran fura dolgokat csináltok, meg Tibi koma is fetisizál minden ezeréves sz*rt, hát ugye senki sem 100-as...
De hogy az év utolsó qrva napját se lehet a nyamvadt Windows emlegetése nélkül túlélni....
killbill
-
Ezt az őzest nem ismertem, de szintén Tibi komám ördögi Linuxozása ihlette, hogy beraktad?
(#92413) Rowon
Ha már kétszer is olvashattuk ezt a velős megállapítást, én is leírom analógiában:
Csupán azt akartam jelezni, hogy nem mindenkinek és nem mindenre jó a Windows - már.
Linux mindenre jó, de egyes hw-ekkel kicsit munkásabb és aki Windowst akar, az hanyagolja. Én 10 éve a Windowst akartam hanyagolni, nem is kerestem azt a Linuxban és tök laikusként bizony megdolgoztatott. A Win meg copatott mindig, akkor már inkább a megdolgoztatás!
Alap, ha Linuxra áttér valaki, hogy ne ragaszkodjon a megszokott Wines programjaihoz, értelmetlenül, teszem hozzá, mert ha kizárólag azt lehet valamire használnia, az más. Legyünk már kicsit rugalmasak és modernebbek Linux alatt...mondjuk ez Tibi komámra nyilván nem vonatkozik, még 20 év múlva járókeretből kipattanva is a nyamvadt XP-s appjait fogja nyúzni!
-
törölt tag
Nem akarok új rendszert telepíteni. Jól elvagyok a chromebook saját rendszerével. Tetszik. A libreoffice magyarítva működik. Ez volt a fő kívánságom. Van asztali windowszos számítógépem is, amin egy gyors, 128 GB-os pendrájvról tudok linuxot futtatni. Azon van minden. Szóval azt hiszem feladom.
Köszönöm mindenkinek, hogy segíteni próbált.
Szevasztok.
-
Persze hogy piros mivel én csicsapárti vagyok
, valamint lassan színvak is,
az aktív ablak piros, az inaktívak meg kék keretesek és a címsorok is ebben a színekbe pompáznak.
Valamint a címsor viziló méretű meg a kerekterei is mert tényleg vakulok.
KDE forever, olyan (randa) lesz amilyennek akarom -
-
Én ehhez tényleg tök vagyok, de ezzel menne valamire, mivel azt írta a sudo apt "csomagneve" lefut és telepíti is.
sudo apt-get install gdebi gdebi-core
esetleg kozmetikázni kell a parancsot és akkor van neki egy guis csomagtelepítője.
Vagy ez nem ilyen egyszerű?
A Chromeos -nek mi az ami terminálba ezeket intézi, az apt? Annak nincs értelmes guija?Vagy az lenne a Synaptic?
bocs a sok butaságért, tudásom csekély és hangosan gondolkodtam -
Anno te írtad, hogy vegyünk bátran MLC kínait.
Ebben mennyire vagy biztos? Kapitány anno írt kínai SSD-kről, én biztosan nem, kivéve, ha a Samsung kínai! Nem, ez így sem igaz...de az egyik 860 EVO-m mondjuk made in china, másik meg vietkong, de ez lényegtelen. Amit a HDS képen látunk, mármint a semmi, az nem jó jel, olyan nagyon rika, hogy semmilyen azonosítószám nincs egy meghajtóhoz rendelve. De ennek az SSD-nek a legnagyobb hibája, hogy nem mindig lehet vele eltalálni a kuka belsejét.
-
Silicon Power SSD... kicsit nem vagyok itt pár napig, már ekkora hibákat vétesz!
Máskor azért SSD ügyben legalább nem utólag kérdezel. Ha létezik mód, hogy ne legyen többé SP SSD-d, akkor ne késlekedj szabadulni tőle.
Majd lesz pár hét múlva újra készleten kis kapacitású server SSD.
-
Warton
őstag
Biztos fog lökni rajta, de ha nem játékra kell akkor lehet, hogy felesleges, de ha csak a fiókból kell kivenni az i7-est akkor nosza.
Ha vennél akkor az ár töredékéért, tkp gombokért lehet venni i5 2500-ast, vagy akár a 3. gen i5-öst is és az is bőven jobb mint ez a G csoda. Az i7-es procik túl vannak árazva, még az ilyen ősrégi cpuk is. -
5leteseN
senior tag
A PassMark szerint közel ötszörös teljesítményű a 3770-es, és ha jobb RAM-ok vannak benne, akkor még azok is meglódulhatnak az Intel-es adatlapjaik szerint 20-50%-kal. Túl jó lesz!
A BIOS ismeri a kiszemelt utódot?
Khmmm...
Nekem azt írják az Intel-es adatlapok, hogy a régi 1156-os, az új pedig 1155-ös. Volt már, hogy téves volt a "gyári" adatlap! -
Nyilván az is működne, amit ti javasoltatok, de akár egy külső meghajtóra rakott 20 Linux-ról is lehetne próbálgatni Ventoy eszközzel...de a legegyszerűbb jelen esetben a legjobb, az meg a live próbálgatás pendrive-ról.
Ezeken elfut a live simán...
SSD Samsung 980 1Tb
AMD Ryzen 5 5600G
Kingston FURY Beast 32GB (2x16GB) DDR4 3200MHzEgyszóval, nagyon kezdőnek mindig a legegyszerűbb módszert javasoljuk! Nem? De!
-
5leteseN
senior tag
Épp olvastam az anyagot, figyelemre méltó! Köszönöm is, hogy eszedbe jutott a kérdés!
Én magam is használom a Ventoy-t azok miatt az előnyei miatt (is) amiket írtál, kedvelem, megbízható fel is merült bennem.
Azt nem tudom, hogyan hidalom át, hogy a Ventoy ISO-kal dolgozik, nekem meg egy telepített (hordozható?) rendszer kellene: az SSD-ről futtatás szintjét is meghaladó sebesség miatt csábító a RAMdrive-os üzemmód. ISO kontra telepített rendszer!Érdekelne is, hogy hogyan lehet megoldani, nézegetem a külföldi megoldásokat is.
Még mindig a virtuális-gépes boot-olás, majd onnan RAM-ba töltés tűnik a legjobbnak, mert az ISO-ból futtatás, majd ISO-ba vissza-csomagolás kilépéskor "fekete ló", ismeretlen terület nekem. Egy 30-80GB-os méretű telepített op-rendszernél ez nem biztos, hogy járható út.
... de nyitott vagyok erre is csak(sok kérdőjel).
Valami egyszerű modult keresek, ami (akár Pd-ről is) fut, megkeresi a bootolható OS-eket és futtatja a kiválasztott (RAMdriveban vagy szokásos) módon. Na ilyen virt-cépes modul nincs(még)!A Ventoy tudja szinte ezt de csak ISO formátummal.
-
-
Szerencsére alapesetben nem élek ilyesmivel, vannak ilyen USB-s bizbaszaim, de lakáson belül elég jól szór a Xiaomi gigabites router...szóval a levegőn át nem fog jutni wifin a virnyák, mert a Xiaomi airpurifier simán beszippantja!
Piszok törpenyuszó most a notebook töltőzsinórját pécézte ki, gyakorlatilag rácsap azonnal! Márpedig egyelőre az áram nem jön, csak zsinóron....mondtam is a nyúlnak, hogy pörgölt lesz belőle, ha így galádkodik, meg is hatódott, tegnap hajnal 2-kor kezdett balhézni, csapkodta a kis tálkáját a ketrecpadlóhoz...rohadt kis bosszúálló ám a törpenyúl! Ideiglenesen van nálam, de már totál kiidegelt.
-
Persze, de jó ideje időkorlátos...
attól kapnék még csak arcidegzsábát, ha épp operatívkodok valamit és hopp kiírná, hogy lejárt az időd koma!
Csak a vasat, meg a flashbiost ne bántsa
Simán van már bios-rágó virus is, szóval nyugtalankodhatsz Te is!
Vágd el a netkábelt...nekem ilyen gondom sincs, mert mininyúl elharapta. Wifin vagyok amúgy, max nagy ritkán kell a kábel.
-
Erről az apt apt-get aptitude synaptic install módszerekről ugrott be, volt pár meghajtó/notebook csere utóbbi héten, családtag gyerek steam-en játszani akart...lényegtelen. Szóval frissíteném a rendszert és meghökkenve tapasztalom, hogy ilyen kép fogad terminalban, ill ilyenebb, mert voltak frissítenivaló csomagok bőven és szépen áttekinthetően kiírt mindent, még azt is, miket fog eltávolítabi az autoremove-val:
Aztán csak beugrott, hogy nemrég pont erre a meghajtóra/disztróra tettem fel a nala csomagot, ami szintén az apt-ot használja, de kicsit automatizál és áttekinthetőbbek a végrehajtandó dolgok.
Előbb meg találtam DW-n ezt a disztrót, egyből online ki is lehet próbálni! Érdekes, volt anno egy weboldal, ahol sok disztrót lehetett online tesztelni, de disztró saját weboldalán ilyent még nem láttam... BigLinux DW
-
BlackV
őstag
Egyforma körülmények között teszteltem a különböző rendszereket a különböző wifi adapterekkel. Késő este, amikor nincs torlódás se otthon, se a szolgáltatónál. A wifi stickeket ugyanarra a polcra raktam ugyanoda, a telefont pedig odadartottam kézzel.
A linuxon 30-60 mbps-tel ment ami winen 70-120 között ingadozott. Akár eos akár mint.Ubyegon2:
Megint más egyszer felhúzni egy linuxot az valszeg állni fog a lábán sokáig, meg megint más naprakészen tartani. Itt is tök véletlenül derült ki, hogy egy forumtarsnal lassan mennek a halak. Ott ugye az volt a mondás hogy ősrégi a rendszere. De ha meg új, akkor az a baj, wifi driver vs kernelem. De majd még megnézem mégegyszer, ha lesz újra kedvem.
-
Mazochizmus jelentése: (Wikpedia, Idegen szavak gyűjteménye):
"egyfajta szexuális eltévelyedés, melyben a nemi izgalom akkor fokozódik, ha valaki fájdalmat okoz vagy megalázza az érintett személyt"
"Amikor bizonyos fájdalmak szexuális jellegű izgalmat és testi vagy lelki kielégülést okoznak."
Őszintén, a mutatvány közben hányszor mentél el?
Bár.. a Ventoy projektem közbe én is észrevettem hogy többször nedves lett a bugyimAztán kiderült hogy szimpla inkontinencia.
Gratula a projekthez! -
Nem rossz a felső olvasási érték így RAM-ból...a bufferes meg gyengébb, mint a normál módban futónál...
ubyegon@lmde6:~$ sudo hdparm -Tt /dev/sda
[sudo] ubyegon jelszava:
/dev/sda:
Timing cached reads: 16978 MB in 1.99 seconds = 8519.38 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1542 MB in 3.00 seconds = 513.72 MB/sec
ubyegon@lmde6:~$ sudo hdparm -I /dev/sda
/dev/sda:
ATA device, with non-removable media
Model Number: SAMSUNG MZ7LH1T9HMLT-00003
Serial Number: S5MNNA0N604626
Firmware Revision: HXT76F3Q
Transport: Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0A gyengébb és sokkal kisebb PM830 meg jobb, mint a PM883...
orbanelftars@Della-M4700:~$ sudo hdparm -Tt /dev/sda
/dev/sda:
Timing cached reads: 21196 MB in 1.99 seconds = 10645.01 MB/sec
Timing buffered disk reads: 1280 MB in 3.00 seconds = 426.34 MB/sec
orbanelftars@Della-M4700:~$ sudo hdparm -I /dev/sda
[sudo] fekete jelszava:
/dev/sda:
ATA device, with non-removable media
Model Number: SAMSUNG SSD PM830 2.5" 7mm 256GB
Serial Number: S0TZNSAD116761
Firmware Revision: CXM03D1Q
Transport: Serial, ATA8-AST, SATA 1.0a, SATA II Extensions, SATA Rev 2.5, SATA Rev 2.6, SATA Rev 3.0(#91125) natë
Az én kedvenc minimaldesk-em rollingon!
-
Aham, tippeltem, hogy a faragott csoda WD házas PM883 lesz az, ami meglep minden egyes alkalommal, ez a nyamvadt
neofetch
valami, ami ugyan megjeleniti krikszkrakszokkal a disztró tipusát, de például azt nem, milyen meghajtót használ a rendszer.Azt tudtad, hogy a Samsung 860 EVO serveres megfelelője a PM883? Nekem fogalmam se volt, pedig 860 EVO-t tartottam magasan a legjobb Sata SSD-nek és ugye infótlanul is Samsung PM883-at vettem a 860 EVO után! Mondja ezután valaki, hogy nem echte látóasszony vagyok!
Nesze, dVGA aktuális driver infó is nulla!
No de mi elvagyunk ezekkel, mert nem kell mindeféle pimpós plasma antitransparent bigyókkal bibelődnünk.
Jó lenne már csinálni egy normális plasma-s DE-t Cinnamonnal, de nincs idő...sose akartál még ilyent csinálni? Igaz az is, hogy LMDE alapra nem biztos, hogy menni fog...
-
Igen, tökéletesen igazad van, de előtte a Fedora automata telepítéssel kiválóan megoldotta a feladatot. Az elementary viszont csak teljes diszk törlést akart, ott magam partícionáltam. Elég nagy csalódás volt az a disztró, mert ódákat zengtek róla. Ehhez képest elég ótvar volt, tuti az szabta szét az efi partíciót.
Örök tanulság, ami live ISO-ban lassabb, az telepítve is lassabb lesz.Viszont hogy valami hasznom is legyen a topikban:
Olyan disztrót kerestem, ami open box megoldás egy modern fancy laptopra, 2in1 touch lcd, friss hardver (ddr5 stb), tablet mód, giroszkóp, fény érzékelő stb.
Telepítés után minden frankón működik, forog a kijelző ahogy kell!
Szóval ha touch, netán x360 / 2in1 laposra kell Linux, ugorj a Fedora-ra! -
Most már tuti megnézem, mert leltem egy EFI desktop fájlt az email piszokzatok között és ott olyan, ahogy mondod. Viszont ezt tuti nem én csináltam, hanem ráeresztettem a telepítőt arra a particióra, hogy lássam, hogyan csinálja!
Nem tudom említettem-e már, de nagyon rühellem ez UEFI-t!
Drives:
Local Storage: total: 931.51 GiB used: 13.09 GiB (1.4%)
ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: Samsung model: SSD 980 1TB size: 931.51 GiB
speed: 31.6 Gb/s lanes: 4 type: SSD serial: S539NL0TB48610V rev: 2B4QFXO7
temp: 36.9 C scheme: GPT
Partition:
ID-1: / size: 38.57 GiB used: 12.95 GiB (33.6%) fs: ext4
dev: /dev/nvme0n1p2
ID-2: /boot/efi size: 1022.2 MiB used: 144.8 MiB (14.2%) fs: vfat
dev: /dev/nvme0n1p1
I/O size (minimum/optimal): 16384 bytes / 131072 bytes
Disk identifier: E67B242E-7A45-6901-BCD5-45035D3B46EC
Eszköz Start Vége Szektorok Size Típus
/dev/nvme0n1p1 4096 2101751 2097656 1G EFI System
/dev/nvme0n1p2 2105344 84912127 82806784 39,5G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p3 84912128 168798206 83886079 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p4 168798208 252684287 83886080 40G Linux filesystem
/dev/nvme0n1p5 252684288 336570367 83886080 40G Linux filesystem -
Megint össze akarod zavarni a legacy-s népeket.
Legutóbb, mikor Win mellé raktam Mint-et, semmiféle /boot nem volt, hanem csináltam egy másik EFI particiót és oda navigáltam a Linuxot. Nincs itt az a gép, de holnap összerakom a desktopot és megnézem, ott hogyan van megcsinálva...talán mát azon is UEFI-ben talapítettem, de nem biztos. Ha igen, akkor érthető, miért dobozában pihen a szekrény tetején.
Zephix - miket bányászol elő...hát nem egy nagy multú valami.
-
Működik rendesen...smart is, teljesítményteszt is...
If you are using LMDE 6 BETA, you don’t need to upgrade. Run the following commands:
apt install zstd yt-dlp
apt remove gnome-font-viewer youtube-dlBeta-nál nem írta még ezt, nem is értem, mi köze ezeknek a csomagoknak a rendszerhez, a zstd még OK... Mindegy, ha nem kell frissíteni, az azt jelenti, hogy nem is volt beta, csak névleg!
-
Jajjj nekem...azért belinkelem egy őslinuxernek is, amit hopperkedő kezdő kollégának írtam tegnap.
Észre fogom venni, vagy a tudtomon kívül fog történni?
Remélem más tudatállapotban nem adsz ki parancsokat a terminalban!
Megnéztem most LMDE6-ot, nulla frissítendő csomag van, tegnap FF, azelőtt Nemo...gondolom valamikor csak jön nagyobb csomagfrissítés vagy tényleg az van, hogy csak névleg volt beta, maguk a csomagok ezért nem változnak...reggel este ránézek egy
sudo apt update && sudo apt upgrade
-del aztán majd kiderül.Ja igen, mindig frissülnek a Mint-et beta-ról véglegesre, ezt most írta is a linuxmin.com az LMDE6 aloldalán.
-
Egy fél éjszakám ráment erre a fabulára.
De miért mérgelődsz? Konkrétan önkéntes beta-teszter vagy!
Amúgy nem teljesen tiszta nekem a dolog, alapból nem maradhatna ki kernelből olyan, ami...ja de igaz, látja a meghajtót normál esetben. De amúgy is bugos ez a kernel, gondolom azért is dobták be a beta LMDE-be, hogy a tesztelők minél több hibát megtaláljanak! Ez a beta-kiadás ilyen. Bocsi, de vigyorgok most.
A megoldás pofonegyszerű lett.
A legelején írtam neked, hogy valami banális gubanc lehet csak...de már megint nem hittél nekem.
-
Köszi ezt az FW-t meg nem kockáztatom, mert minden jó rajta.
Tényleg nem célszerű, a Dell főleg a magasabb géposztályba tartozó gépeibe (Precision) igen jó SSD-ket szerel, de amúgy ha működik az SSD, ahhoz nem érdemes nyúlni. Van pár modell Samsungnál is, aminél vásárlás után egyből firmware-t kell ellenőrizni/frissíteni, 870 EVO, 970 EVO Plus...bár utóbbi érdekesebb a menet közbeni controller váltás miatt.
Dell által nem támogatott és nem javasolt win11 is korrekt módon fut rajta
Oppá, ezt nem hallottam, mindegy, már user kézben van a multkori Dell Latitude 7400 2in1, azon pont élve hagytam egy W11-et az érintőképernyő miatt.
Amúgy még a Samsung 980 1TB SSD-n se frissítettem fw-t, Alza még eredetivel adta ki, működik tökéletesen, akkor minek...a lényeg itt, hogy pontosan tudd, van-e új fw és hogyan kell azt minél hatékonyabban felrakni, ha mégis kellene. PM883 1,92TB-hoz Cisco adott ki új fw-t, az meg működik anélkül még egy évtizedig, mint a kisangyal, nyilván nem fogok kísérletezni vele.
-
A kernel paraméterezés nem jött be
Annyira nem egyszerűen megy az, alapból van egy latency érték, amit lehet/kell változtatni, mondjuk 0-ról 200-ra és ott van még a
pcie_aspm=off
is, amit vagy ki kell kapcsolni vagy nem. Nem úgy van az, hogy berakod azt a sort, amit kiírt a dmesg. Itt is mutatja az opciókat a leírás.Volt anno a
processor.nocst=1
kernel paraméter, amit alkalmaznom kellett régi Toshiba laptopnál, nem volt egyszerű rálelni itt sem a működő megoldásra...No de nálad a lényeg, hogy a normál működés a Dell gépnél és a benne lévő meghajtónál megvolt, ezt tudtad volna szétbarmolni, ha változtatod a fenti értékeket. Ha kikísérletezed mely két érték mellett működött volna a pendrive-os dolog.
Ami működik azt nem akarjuk megjavítani...ez tegnap nem ment át sajnos.
Dell-nél nem találtam firmware-t, Lenovo és HP csinált a PM961-hez...[link]
-
Nem akartam beleszólni, mert látszott, hogy igen mély szakértelemmel álltok a dologhoz, csak amikor olvastam, hogy egy Samsung PMxxx OEM/server szintű SSD-t akarsz elbarmolni azért, mert egy USB mögött lévő WD Green azt nem látja...az kicsit meredek volt. Linuxhoz már rég nem értek semennyit, SSD-kez is csak műkedvelőként ismerem, no de ilyet azért...szóval csak emiatt vauztam bele, sorry!
Megyek inkább okoskodni az SSD-s topikokba.
Ott már valamennyire elfogadják, amit írok.
-
a PM961-es valószinüleg csak a dell laposomban hajlandó helyesen működni
Önmagában szerintem működne ez más gépben is attól, hogy xy gyártónak adták ki, max nem működik együtt előbb leírtak miatt a WD Green csodával NVMe külső házban, egyszerre így túl sok ez neki! Rengeted OEM SSD-t adnak el gépekből, azok mind működnek más eszközben is, kb bármiben, adott monitorozó programok nem látják őket, de ez más kérdés. A PM883 1,92TB Sata SSD-m is bármibe jó, hiába Cisco serverbe gyártották, de notebbook.hu-n most is árulnak OEM SSD-ket tök olcsón, nem tennék, ha más géppel nem lennének kompatibilisek.
https://www.notebook.hu/512-gb-ssd-nvme-320775
Épp ma kérdeztem rá, milyen paraméterei vannak az eszközöknek...
és a GPT-ben kicsit jobban otthon vagyok , mint Te
Nyilván, én jól el is vagyok MBR/Legacy-val...mondjuk nem is érnek ilyen meglepetések!
NVMe SSD-kben is otthonabb vagy, mint én, sőt! Mindketten otthonabb vagytok, nem is értem minek okoskodom itt már megint.
Azért egy működő gép jól működő Samsung OEM NVMe SSD-jét én nem barmolnám el semmilyen pendrivepótló miatt...de ez én vagyok. Nyírd csak ki, ha jobban ismered a GPT-t, persze. Semmi összefüggés nincs, mint ahogy ebben a thread-ben sok dolognál kiderült ez, de miért ne? Csináld, ne hallgass rám, sose láttam még NVMe SSD-t, azt se tudom hogyan működik...
-
Léci áruld már el cigam szakinak, hogy a PM961 a Dell-ben már működik önállóan és ne próbáld a hülye WD Green svájci bicska miatt a fw-ét basztatni! OEM-nek is csinál a gyártó, de többnyire totál szükségtelen használni, ritkán is adnak ki hozzá, ha mégis, az nem homeuser szint/feladat.
Amúgy egyik kimenetben látszik, hogy a dmesg felismeri, de mivel van ez a fétised, hogy minden NVMe meghajtónak 9 particiót csinálsz, így nem teljesen egyértelmű. Gyanítható, hogy valamilyen szinten nem sda-ként látja a rendszer és a tök ugyanazon megnevezés az USB jelölés mögé rejtve I/O error-t jelez meg APST gondot okoz, lehetne a latency értéket változtatni, de előbbiek miatt én nem tenném.
nvme-cli
felrakása után éppen nézhetsz egysudo nvme list
kimenetet, de szerintem ez a történet már ilyen marad ebben a helyzetben...elég ritka jelenség, de ha egy gépben azonos azonosítókat lát a kernel, előfordulhat.udisksctl status
kimenet is hasonló eredményre vezetne szerintem, de megnézheted.Mondtam, hogy nagyon megkutyultál valamit és úgy néz ki, tényleg így van!
Csak , hogy Ubiegon2 is értse.
Aham, OK...én vagyok, aki nem értette! Rendben.
Esetleg a BIOS-ban nézz szét hogy ezt az energiaprofilt tudod-e állítani.
Cigam szaki tanácsa nem rossz amúgy, addig legalábbis jó lehet, amíg nem akarod önállóan használni a notebookot saját meghajtójával! De ti tudjátok.
-
cigam
titán
Grub-ot használsz? Boot menübe lenyomod az e betűt, és a sok betű és szám végéhez hozzábiggyeszted. Ez nem végleges módosítás, csak egyszeri alkalom, hogy lássuk segít-e. Ha beválik, akkor add hozzá fixen ezt a pár paramétert. [link]
Esetleg a BIOS-ban nézz szét hogy ezt az energiaprofilt tudod-e állítani. -
Az én swájci bicskám normál installban (-ból) készül.
Abból készül, ez OK, de mi a végeredmény!?
Amúgy nem értem, hogyan nem láthatja egy bebootolt rendszer azt a meghajtót, ami a gépben van...mégha OEM SSD, akkor is látná, max semmilyen infót nem mutatna mondjuk a smartmontools. Mi nem látja egyébként, Nemo, Disks, semmi?
ezek se látják?
sudo smartctl -x /dev/nvme0n1p1
sudo fdisk -l
NVMe driver a firmware-ben van, más mi hiányozhat?
Tuti valami UEFI kavarás lesz ott is amúgy....
-
Nagyon átoperálhattad az aktuális svájcibicskát, mert minden meghajtót látnia kéne a rendszernek!
Sajna nem egy normál installról van szó, így nehéz megtippelni, mi lehet ott a gond.
(#90723) K0zm0
Valóban elég megtévesztő a dolog, ritkán téved ekkorát a DW, de a Mageis 18 hónapos release-eket ad ki és további 3 hónap biztonsági frissítés van rá, ill kevesebb, ha a következő release megjelenik!
Alig találtam pár napja ezt az infót! Ezt találtam a lifetime-ról csak.
Wikijében is írja amúgy: Support: 3 months minimum after next release [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Nők, nőügyek (18+)
- Lexus, Toyota topik
- Wise (ex-TransferWise)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S21 Ultra - vákuumcsomagolás
- Futás, futópályák
- Milyen autót vegyek?
- Linux kezdőknek
- Milyen okostelefont vegyek?
- AI-alapú felskálázót fejleszt az ultramobil piacra az ARM
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 7700XT 12GB Zalman Z1 Plus CM 750W
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Apple iPhone SE 16GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3060, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest