- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- pr1mzejEE: Viszlát CoD2, CoD4, CS:GO!
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- weiss: Pant* rant
- Bezzeg annak idején...
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
edari
őstag
válasz
ubyegon2 #71986 üzenetére
Fejlesztői környezet van mindkét gépen, ha esetleg beszarna akkor vagy átmegyek másik gépre, vagy másik ssd-n ott van még a windows is (nem szeretném őt játékon kívül másra használni, néha így is feltud idegelni).
De értem a lényeget.
Egyébként 18.04-es ubit kipróbáltam de a ryzen 3600 + 1660 ti duoból kb anarchia lett, szóval azt inkább nem erőltettem. -
törölt tag
-
jackal79
aktív tag
válasz
ubyegon2 #71936 üzenetére
Szia,
sajnos nem sikerült összehozni, de találtam egy másik megoldást.
Banki és egyéb pénzügyeket akartam intézni azon keresztül. Virtualbox + Linux + Tor lett volna az alapkoncepció, de más megoldást találtam.
Az egyik ismerősöm számlájáról nyúltak le pénzt, azóta próbálok vmi biztonságosabb megoldást találni.
Jelenleg úgy használom, hogy VB-ból indítom az antiX live-t és úgy bankolok. Ha kilépek minden törlődik.
TOR-ra azért gondoltam, mert nincs aktív VPN előfizetésem. -
válasz
ubyegon2 #71936 üzenetére
+ (#71939) Brambka
Jott az elobb 1.2GB-nyi update Manjarora. Ezt mashol uj release-nek hivjak.Rovidebb annak a listaja, hogy mi nem frissult. Elmondtam harom miatyankot, nyeltem egy nagyot, majd ranyomtam az Apply-ra. Leszedte a friss csomagokat, feltelepitette oket, utana a friss kernel miatt ujrainditottam (nem kert erre, de na!). Reboot utan minden ott folytatodik ahol abbamaradt. Ennek oromere negy udvozlegy Mariaval fejeltem meg a sort.
Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71925 üzenetére
Next-next-finish kb.
Mindegyik gepen. Magam is alig hiszem.A sajat jo tapasztalataim utan allitottam at a komplett csaladot Fedorarol Manjarora, igy a laptop (sem) az en hasznalatomban lesz, de mindenkepp atadom jokivansagaid, es koszonom, koszonjuk!
Na de kevesbe depressziv temankra visszaterve:
Elkepesztoen patent.
Az meg kulon plusz pont, hogy a KDE-bol siman lehet fel ora alatt macOS-t faragni.
(#71926) májkimiki
Koszonom neked is!
Ejfel elott nem igazan tudok, legnagyobb igyekezetem ellenere sem.Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71901 üzenetére
Nem birtam magammal, meg ma ki kellett probalnom!
*dobperges*
UEFI modban telepitettem (CSM nelkul), mint jo par eve mindent, ugy az tiszta dolog:- Bedugtam a pendrive-ot
- Bootoltam nonfree driverekkel
- Csatlakoztam az 5GHz-es wifi halozatomhoz
- Uj particios tablat hoztam letre az SSD-n
- Elinditottam a telepitot
- Kovettem az utasitasokat mint az elozo ket telepitesnel
- Megvartam amig vegez
- Ujrainditottam a gepet
- Csatlakoztam a wifi halozatomhoz (mind a 2.4 mind az 5GHz-esre siman felmegy. 2.4GHz-en 65 Mbit van meg az 500-bol, 5GHz-en 500 az 500-bol.Volt a teszt pontom es a router kozott egy szabad szemmel is jol lathato betonfal.)
- Frissitettem a rendszert a legujabb cuccokra.
- Reboot
- Csereltem egy kernelt (LTS-rol 5.5.8-ra)
- Reboot
- Bekattintottam az AUR-t a pacmac-ben
- Beallitottam a leggyorsabb szervert
- Felraktam a szukseges programokat
- Beallitottam a TRIM-et, a discard opciokat kiszedtem az fstabbol.
- LiveCD-vel helyreraktam a swap eltolasat.Teszteltem a laptopfedel lehajtasaval valo altatast: Jeles*
* Fedel lehajtasnal elalszik ahogy kell, a felelesztes a bekapcsolo gombbal tertenik, mint barmely mas rendszeren
Osszessegeben: Kulonosen ajanlott.
(#71908) májkimiki
Ez a telepito is elcseszte az eltolast ahogy latom. A 4. particiod a swap, es nem megfelelo a szektor kezdeten van. Ha SSD-rol van szo, akkor GParteddel/KDE Particio szerkesztovel javitsd LiveCD-rol!Udv. core2
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #71917 üzenetére
Ne blamálj
.
nemespc@pop-os:~$ systemd-analyze blame
52.065s rtkit-daemon.service
32.820s plymouth-quit-wait.service
21.365s packagekit.service
3.971s systemd-udev-settle.service
421ms dev-sda3.device
403ms keyboard-setup.service
367ms vboxdrv.service
222ms networkd-dispatcher.service
218ms systemd-logind.service
182ms NetworkManager.service
180ms udisks2.service
165ms systemd-journal-flush.service
133ms fwupd.service
132ms ModemManager.service
123ms systemd-modules-load.service
117ms snapd.service
97ms accounts-daemon.service
96ms systemd-resolved.service
95ms systemd-timesyncd.service
85ms speech-dispatcher.service
78ms gpu-manager.service
75ms upower.service
73ms systemd-journald.service
lines 1-23...skipping...
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #71909 üzenetére
Kivettem az fstab-ból az origi swap-ot. Töröltem, formáztam, csatoltam, swapon. Most jó az alignálás. Bootol rendesen csak sokára kapok login-t. De újra húzom majd egyéni partícionálással.
Van még ott valami más is!!!!FB-s disztrinek a kékcsillagot gondoltad? A fene tudja, annyira nem néztem utána a fejlesztő csapatnak. A másik meg gondolom melyik lehet. Akikkel csak ott lehet kommunikálni?
-
-
válasz
ubyegon2 #71896 üzenetére
Nem, ez annal osszetettebb, csak ugy lett volna kb. 20 oldal a hsz-em. Elkenyelmesedtem az idok soran. Megoldok (sok) mindent, ha mashogy nem, hat segitseggel (ezert is imadom a PH!-t), de ha lehet, akkor olyan rendszert hasznalok amit nem kell uton-utfelen rugdosni.
Lasd: mar akkor elavult csomagok vannak Ubuntuban, amikor megjelenik, ha meg ujabbak kellenek, akkor lehet PPA-zni. Ha rendszert akarsz frissiteni (verziougras), akkor sakkozhatsz a PPA-kkal. Jo esetben a frissiteskezelo automatan tiltja a nem kompatibilis forrasokat. Vagy nem. Na akkor jon a kaosz.
Fedoranal is ezert hasznaltam az alap repokat meg amit kellett azt COPR-bol, azokat legalabb karbantartjak, habar ott is van ellenpelda.
Nalam pl. az APT az utobbi idoben meg a leggyorsabb szerver kivalasztasa mellett is dog lassu volt 19.10-en. Vagy az apt haza tajan rontottak el valamit, vagy Ubuntuek hazibarkacsoltak valamit. A fuggosegek feloldasa meg dnf-fel is gyorsabb volt, pedig azert az nagy szo, meg a libsolv hatekonysaganak ellenere is lenne rajta mit dolgozni. (Megj.: inkabb allnanak be teljes gozzel az rpm-ostree moge, hogy a Silverblue-ban latott layered package modell altalanossa valjon. Majd talan 10 ev mulva.)Tobb dologra akartam ravilagitani. Egyreszt a Canonical mentalitasara, a usereik velemenyenek semmibevetelere (jelentettem Launchpad-en bugot, ami vegul a verzio EOL statuszba kerulese miatt lezarult, erdemi valasz nelkul. Sajnos Fedoraekra is pont ugyanez igaz.)
"mert 15+ évvel nem tök mindegy?"
Nem. Hasznalhatnek LFS-t vagy Gentoo-t - ha lennek annyira /verz - de itt nezem azert a befektetendo munkat es annak megteruleset is. Jelen allas szerint kevesebbet kellett foglalkoznom a Manjaroval eddig mint barmelyik masik Linux disztribucioval, am ennek ellenere minden, igenyeim kielegitesehez szukseges app megvan (vagy ha nincs akkor egy kattintassal buildelheto AUR-bol). Itt az egy kattintas a lenyeg. Ellustultam volna?"csodaklón"
KDE Plasma 5-tel hasznalom."produkálná állandóan egy garagedistro amatőr hibáit"
Erre mondom, hogy nalam kb. mindenki nagyobb Arch es Manjaro szakerto itt, de azert erdekelnenek a hibak... majd visszaolvasok.Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71894 üzenetére
Igen, tudom, mindenesetre a GNOME felhasznaloi elmenyen ez a teny nem valtoztat sajnos.
Valamennyivel jobban sikerult talan leirnom itt, desktop alatt a Unity-s benazast, a GNOME3-at, meg egyebeket ertettem. Regen voltak innovativ megoldasik, mostmar teljesen olyan, mintha kb. 5 ember reszelne a desktopot.
Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71889 üzenetére
Igen, mondjuk hogy egy maradekos osztast nem vegez a telepito az egy kicsit fura.
Ezen kivul viszont fantasztikus a rendszer. Tenyleg. 15+ eve foglalkozom informatikaval, ennyire patent rendszerrel viszont meg eletemben nem talalkoztam.
"túlvállalás", "ott picit nagyobb a csapat"
Nem gondolnam tulvallasnak. Gondolom ha igy ereznek, akkor mar reges-reg csak a KDE verzio elne. Azt meg, hogy nagyobb lenne a csapat, nem gondolom. Az Ubuntu desktop vonala 5-10 eve nagyon ugy tunik, mintha kb. 5 ember csak muszajbol foglalkozna vele. A Unity7-nel nagyon innovativ megoldasaik voltak, aztan felresiklott minden IS.
Itt ennek fejtegetese erosen off szvsz, meg a segitsegre vagyo forumtarsakat sem szeretnem untatni, majd leirom gondolataimat az off topikban.
Udv. core2
-
-
válasz
ubyegon2 #71873 üzenetére
Szia!
"Alignálással sincs gond jó ideje"
Friss GPT particios tablara telepitettem (ergo semmi nem volt az SDD-men), automatikus particionalassal, a Manjaro telepitovel.
Hatooo...
Minden particiom megfelelo eltolasu volt, kiveve a swap. Azt KDE particioszerkesztovel LiveCD-rol elinteztem viszont.
Tehat:
Ha a
sudo blockdev --getalignoff /dev/sdX
0-t jelez, az meg semmit nem jelent sajnos. Meg kell nezni az fdisk altal irott szektorcimeket is, es az a legjobb ha az ember maga elosztja. Kijott a swap-nal, hogy sem 8/16/2048/4096, stb-vel nem oszthato maradek nelkul, igy LiveCD-rol helyre kellett raknom.Megvolt par perc alatt mondjuk.
Mielott megcsinaltam, kerdeztem a forumon is, csekkoltam a parted ajanlottalign-check optimal X
(X a particio szama) parancsaval is. Sirt a harmadik particional azert, mert ugye a kezdocim nem volt oszthato 2048-cal. A KDE-s LiveCD-s helyrerakas utan mar ez sem ir hibat.Udv. core2
-
válasz
ubyegon2 #71840 üzenetére
Szia!
Ferfiui kivancsisagtol hajtva felpakoltam a Fedora helyett egy Manjarot.
Eddig nagyon tetszik.
Az alignment is rendben van:
Asudo blockdev --getalignoff /dev/sda, sdb, sdd
(ugrott a betujel, nem tudom miert), 0-t ad vissza, tehat a telepito jol vegezte a dolgat.Az fstab-ban a rendszer alkalmazott discard opciokat, mind a HDD-k mind az SSD-k eseteben. Ezeket mindenhonnan eltavolitottam, mert azt olvastam, hogy ez folyamatosan TRIM-el, igy engedelyeztem az fstrim service-t.
/etc/fstab:UUID=D72B-22EB /boot/efi vfat umask=0077 0 2
UUID=e0f19ede-8a6c-499a-a6a1-b5f72e93cfdc / ext4 defaults,noatime 0 1
UUID=6070260d-4eb6-4075-84ae-68ee25d1c35f swap swap defaults,noatime 0 2
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
# Internal HDs
UUID=78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 /mnt/78254e28-4f38-490a-ad5b-c2d1e87706c3 ext4 defaults,noatime 0 0
UUID=bb4fd23d-7a2e-4729-a327-4b443935324a /mnt/bb4fd23d-7a2e-4729-a327-4b443935324a ext4 defaults,noatime 0 0
UUID=e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea /mnt/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea ext4 defaults,noatime 0 0
UUID=0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef /mnt/0a20e9a8-f876-40eb-88ad-24c17a0e1aef ext4 defaults,noatime 0 0
sudo systemctl status fstrim.timer:
● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: disabled)
Active: active (waiting) since Sat 2020-03-21 06:32:35 CET; 15min ago
Trigger: Mon 2020-03-23 00:00:00 CET; 1 day 17h left
Triggers: ● fstrim.service
Docs: man:fstrim
Mar 21 06:32:35 armand-x570aoruselite systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
Ez igy megfelelo?
Koszi!
Udv. core2 -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71837 üzenetére
A telepítéskor ne veszítsd el a kedved , addig kell gyűrni amíg jól össze nem jön. Sokszor elszáll a telepítő , de ha sikerül, akkor már majdnem egy arch. Egyszer úgy szállt el hogy minden jó volt csak épp a hálózatkezelő kisalkalmazást b@xta el , azt hittem hogy fődhövágom.
Akkor szállításkor az SD be lesz nyomva , használat közben meg ki, s csak ha kell , akkor be. Akkor az archos swapfile paramétert is sw-re átírom. Úgyis megy az fstrim. Köszönöm! -
válasz
ubyegon2 #71831 üzenetére
En is igy szoktam tobbnyire...
A
sudo systemctl status fstrim.timer
ezt mondja:● fstrim.timer - Discard unused blocks once a week
Loaded: loaded (/usr/lib/systemd/system/fstrim.timer; enabled; vendor preset: disabled)
Active: active (waiting) since Sun 2020-03-15 15:01:39 CET; 34min ago
Trigger: Mon 2020-03-16 00:00:00 CET; 8h left
Docs: man:fstrim
Mar 15 15:01:39 gepem systemd[1]: Started Discard unused blocks once a week.
Tehat ha jol latom nyert ugyem van, 8 ora mulva lefut megeyszer, aztan majd egy het mulva. Aztan kovetkezo heten, stb.
Megneztem a particioeltolasokat is.
sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
sudo blockdev --getalignoff /dev/sdb
sudo blockdev --getalignoff /dev/sdc
Mindharom 0-t adott vissza, tehat elvileg jok a particio kezdetek is.
Van meg esetleg valami amit SATA SSD-nel erdemes/kell/kotelezo ellenorizni?
Koszi!
Udv. core2
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #71831 üzenetére
A start és stop parancsokkal elindítjuk vagy leállítjuk az adott systemd service-t. Az enable-val meg automatikus indítást adunk neki.
Ha egy eddig még nem futó service-t startolunk, attól az még nem fog a következő rendszerindításkor elindulni. Kell neki az enable is. -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71830 üzenetére
A beépített kingson sa400-on van a windows, a linuxos egy usb-s sony, ez: [link] .
Az archos fstab:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
#
UUID=4880-CF95 /boot/efi vfat defaults,relatime 0 0
UUID=2556D4764859B887 /trwin ntfs defaults,relatime 0 0
UUID=f95e5840-b996-424d-8e11-da4b930d49a0 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
/swapfile none swap defaults,discard 0 0a LM tríciáé:
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# / was on /dev/sdc4 during installation
UUID=2ac122bb-e5b2-4fc4-ae8a-266082b5a236 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# /trwin was on /dev/sdc3 during installation
UUID=2556D4764859B887 /trwin ntfs defaults,relatime 0 0
/swapfile none swap sw 0 071832: Neked viszont a "BIOS"-t kellene frissítened, emiatt megérné akár USB-n bedugni egy adattárolót és feltelepíteni rá egy win10-est átmenetileg, amíg felülírod a "BIOS"-t, utána luxálhatod a winnyózt. Csak nem tudom , hogy USB-s eszközön biztonságos lenne-e a hadművelet, de a beépített vinyón sima ügy lenne.
-
válasz
ubyegon2 #71825 üzenetére
Igen, mikor lattam, hogy beszerkesztetted a tovabbiakat, modositottam en is gyorsan, ne termeljuk a digitalis "szemetet" feleslegesen. Nem vagyok az a hsz vadasz fajta.
LOL, most nezem (mostmar, hogy tudom mit kell neznem, relative egyszeru a dolog, koszonet erte!) az fstrim alapbol majd Fedora 32-n lesz engedelyezve. Azt hittem mar ezer eve van alapbol...
Akkor ha jol latom, eleg neki egysudo systemctl enable fstrim.timer
-t nyomnom, es onnantol het rendszeresseggel elintezi a systemd a tobbit. GNU/systemd vagymi...
Udv. core2 -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71825 üzenetére
Na én közben beépítettem az fstrim időzítőt. Az fstrim -av viszont csak az sd kártyámat csekkolta le.
most micsinyájjak?
[noki@tevagyok ~]$ systemctl cat fstrim.timer
# /usr/lib/systemd/system/fstrim.timer
[Unit]
Description=Discard unused blocks once a week
Documentation=man:fstrim
ConditionVirtualization=!container
[Timer]
OnCalendar=weekly
AccuracySec=1h
Persistent=true
[Install]
WantedBy=timers.target
# /etc/systemd/system/fstrim.timer.d/override.conf
[Timer]
OnCalendar=
OnCalendar=daily
[noki@tevagyok ~]$ journalctl | grep fstrim
márc 15 12:03:07 tevagyok sudo[2146]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/journalctl -u fstrim.timer
márc 15 13:02:47 tevagyok sudo[1815]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/journalctl -u fstrim.timer
márc 15 14:34:35 tevagyok sudo[5591]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/mkdir -v /etc/systemd/system/fstrim.timer.d
márc 15 14:35:49 tevagyok sudo[5707]: noki : TTY=pts/0 ; PWD=/home/noki ; USER=root ; COMMAND=/usr/bin/touch /etc/systemd/system/fstrim.timer.d/override.conf
márc 15 14:38:06 tevagyok pkexec[5923]: noki: Executing command [USER=root] [TTY=unknown] [CWD=/home/noki] [COMMAND=/usr/bin/nemo /etc/systemd/system/fstrim.timer.d]
[noki@tevagyok ~]$ sudo fstrim -av
[sudo] noki jelszava:
/run/media/noki/SDCARD: 14,2 GiB (15235489792 bytes) trimmed on /dev/mmcblk0p1
[noki@tevagyok ~]$ -
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #71820 üzenetére
A paramétereket már teljesen összebarmolgattam, de nem is mennénk vele semmire, mert eredetileg HDD-hez volt beállítva a rendszer. Most a / partíció úgy van megcsinálva , ahogy a te blogodban olvastam a MINTA fstab-ban. De ugye ez csak a / partíciót trimmeli ?
Ha fstrim időzítőt állítanék be, akkor az mindegyik elérhető SSD-t trimmelné, még a windowsosokat is ugye? Az nem lenne jobb?
Mi ez a deterministic zeros ..... ??? ez jó , vagy rossz nekem ??? :
"
noki@tevagyok ~]$ sudo hdparm -I /dev/sdb | grep TRIM
* Data Set Management TRIM supported (limit 8 blocks)
* Deterministic read ZEROs after TRIM
" -
válasz
ubyegon2 #71822 üzenetére
Szia!
Az sdc a rendszerlemezem (hosszu tortenet), igy megfeleloen helyettesitve a kimenet.
A gepem itt lathato. (Ryzen)A
journalctl | grep fstrim
nem adott vissza semmit.
Asudo fstrim -av
ezt mondja:/mnt/e10ca82f-302c-4063-91d7-6fb16e3ad4ea: 116.7 GiB (125333164032 bytes) trimmed on /dev/sdb1
/mnt/bb4fd23d-7a2e-4729-a327-4b443935324a: 457.3 GiB (491020079104 bytes) trimmed on /dev/sda1
/home: 804.8 GiB (864107847680 bytes) trimmed on /dev/mapper/fedora_localhost--live-home
/boot/efi: 579.2 MiB (607301632 bytes) trimmed on /dev/sdc1
/boot: 742.7 MiB (778764288 bytes) trimmed on /dev/sdc2
/: 53 GiB (56853798912 bytes) trimmed on /dev/mapper/fedora_localhost--live-root
A 116.7 GB egy Samsung 830 128GB-os SSD.
A 457GB egy 500GB-os WD SSD (WDS500G2B0A)
A /, /home meg a tobbi egy 1TB/os WD SSD (WDS100T2B0A).
Azfstrim -av
utan mar jelzi a futasat:journalctl | grep fstrim
Mar 15 14:23:22 gepem-neve sudo[35972]: juzerem : TTY=pts/1 ; PWD=/home/juzerem ; USER=root ; COMMAND=/usr/sbin/fstrim -av
Koszi!
Udv. core2
-
st3v3np3t3r
nagyúr
válasz
ubyegon2 #71805 üzenetére
A laptop kijelzőjét szeretném vezeték nélkül kivetíteni
(továbbítani) az lg 55"ks smart tv-re. A wifi kártya kezeli az intel widi-t, windows 10 alatt működik gond nélkül, de linuxra nem találtam működő alkalmazást. Chromecast-et.kicsit félre értettem, de minek vegyek plusz eszközt a tv-hez, ha maga a tv tudja a vezeték nélküli kijelző funkciót. Korábbi linux verziókra van app, de bionic alapú disztro-ra nem találtam,illetve egyet, de az nem találja a tv-t,se wifi-n se kábelen, egy hálózaton van a tv is meg a laptop is -
törölt tag
-
Slownz
senior tag
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #71776 üzenetére
Hát igen a "community" az több értelmű lehet. De az Arch official repo kontexusban csak egyet jelent. Hivatalos Arch tároló, ahová az AUR-ból emelnek be csomagokat. Hosszas tesztelés és előélet után. Nagyjából és tömören fogalmazva.
Az AUR-ba mindenki pakolhat fel csomagokat, de ott is van egy ellenörző mechanizmus. Ha kétes szándékú csomagokat vagy rossz minőségű progikat tolsz fel. Hamar kivágnak a cuccoddal együtt. Továbbá a sokáig karban tartatlan csomagokat is szelektálják.
Manjaro-nak is vannak "community" edition-jei, de ezek csak grafikus környezeteket adnak, amit az official Manjaro nem.
AUR helper akkor kell, ha nincs már fenn egy olyan GUI-s csomagkezelő, ami kezeli az AUR-t is.
KDE/Plasma > Octopi általában a pacman GUI-s felülete. Nyivákol az AUR ellen, de be lehet kapcsolni benne (nem default).
Minden más GTK-s felületen > Pamac szokott lenni GUI-nak. Ebben sem default az AUR kezelés, de bekapcsolható.Az ész nélküli AUR használattal össze lehet rogyasztani a rendszert az tény. Ha rendszer komponenseket is telepítenek onnan, vagy függőségként valami hoz magával pl. egy eltérő ffmpeg verziót. Aztán egyszer frissítéskor meg összeveszik a kettő. Itt szokott megállni a tudomány, mert nem tudják, hogy a tyúk vagy a tojás volt előbb.
Jó, hogy ez így itt elő jött. Mert a kezdők legalább tudnak az ilyen és hasonló finomságokról. Miután kisujjból verik az apt update-t meg a PPA vadászatot.
-
-
törölt tag
válasz
ubyegon2 #71774 üzenetére
Majdnem!
Az AUR az külön "tészta"
AUR=Arch User Repository
[link]
Ami itt van, az nem része az Arch-nak, csak felrakható rá. Nem bináris csomagok, a gépen fordulnak és belepiszkálhatsz egyénileg.
Az origi Arch csomagok binárisak.ArchLinux Community Repo != AUR
A pacman nem is kezeli az AUR-os csomagokat, ehhez valamelyik AUR Helper-t kell telepítened. (Trizen/Yay/....... stb.)
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #71714 üzenetére
Persze, NTFS. Annyira nagy gond?
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a device; this may
# be used with UUID= as a more robust way to name devices that works even if
# disks are added and removed. See fstab(5).
#
UUID=806A-8783 /boot/efi vfat umask=0077 0 2
UUID=9389d1f1-4987-4175-9471-34b03c93fac8 / ext4 defaults,noatime,discard 0 1
UUID=26906F8E906F62F3 /dev/sda4 ntfs defaults,noatime
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0 -
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #71714 üzenetére
na igen
így már jó lesz Mester Úr?szerk.: yepp, így jelzi a samut, tárhely nagyságából tudom, hogy az lesz az.
#
#
UUID=d23eb5a4-413f-4673-94ed-d6fba044550c /dev/nvme0n1p1 ntfs defaults,noatime
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #71702 üzenetére
#
#
UUID=d23eb5a4-413f-4673-94ed-d6fba044550c /dev/sda4 ntfs defaults,noatime,discard 0 0
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #71691 üzenetére
no, eddig megvan (remélem jól csináltam
)
#
#
UUID=9389d1f1-46667-4175-9471-34b03c93fac8 /dev/sda4 ext4 defaults,noatime,discard 0 0
vadkörte
addikt
-
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #71683 üzenetére
májkimiki, maradt volna a korábbi version, csak fel kellett pakolnom a w10-et, összeakadt a teljes linux a winfossal, egyszerűbb volt reinstall-al újratenni. Utólag vettem észre, hogy már a frissebb, 19-es van kint, abban 5 lépéssel gyorsabban meg tudtam csinálni, mint az előző 18.5-tel.
ubyegon2
ne kímélj Mester
a temp részhez semmi közöm, kivéve, ha akaratomon kívül nem tettem valamit. Lépésről lépésre, kérlek szépen -
vadkörte
addikt
-
vadkörte
addikt
válasz
ubyegon2 #71672 üzenetére
Viszont ami akkor kellett volna, az épp benne van (fstab
) Hogy én mit nyiglődtem az angol wiki-vel, erre itt van ungárisul is.
Amúgy változatlanul használom a KDE-s Manit és változatlanul tetszik. Nem tudom miért, de sokszor már nem is GUI megoldást keresek, hanem CLI-st, aztán nézek mint a lukinyúl, hogy van GUI-s is -
szucstom
őstag
válasz
ubyegon2 #71664 üzenetére
Kérlek alássan 2 SSD, abból az első az M.2-es alaplapi, Kingston. A második az Samsung 860 EVO. Első a rendszert foglalja le, a samu pusztán adattároló. Viszont minden alkalommal, ha lementenék rá valamit, (akár böngészőből, akár bárhonnan)nem éri el, csak, ha manuálisan odavezénylem a letöltési ablakban.
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #71658 üzenetére
Nálam meg a Gnome ilyen. Én azon ritka kivételek közé tartozom, akik imádnák a Gnome szerkezetét, de egyszerűen a notinak nem tetszik. Fedora alatt még egész tűrhetően viseli a noti, de nekem meg a fedora nem annyira bejövős (volt egy-kétszer hosszabb távon, de mindig oda jutottam, hogy egyszer csak nem bootolt. Úgy, hogy semmit nem telepítettem, buheráltam.
). Nekem az az elvárásom a linuxtól, hogy ha egyszer beállítom úgy ahogy kell, onnantól kezdve álljon biztosan a két lábán és ne kelljen buzerálnom, csak használni.
(#71657) fradi81 : Köszi, megtaláltam én is, de sajnos ez se oldotta meg (meg inteles GPU-m van, de kipróbáltam azért). Már nem keresem a megoldást, visszaraktam az előző rendszeremet képből (xubuntu).
-
Pano
addikt
válasz
ubyegon2 #71655 üzenetére
Fura amúgy, hogy sokaknak a mint jelenti a megoldást, de nekem a laptopomon pl állandóan bebugzik.
Eddig ubuntu variánsok közül a minttel volt a legtöbb gondom. Most legutóbb feltettem az xfce verziót, másnapra elkezdte azt, hogy nem jelent meg az asztal. A panel igen, lehetett használni, de se a háttér, se az asztali ikonok. Állandóan ki-be kellett jelentkezni. Újrahúztam, aztán után megint elkezdte, nem tudtam rájönni miért. -
törölt tag
válasz
ubyegon2 #71611 üzenetére
Nah, gondoltam beszámolok a dolgok állásáról:
Felraktam, mindent telepítettem. Idáig klasz! Nade amiért az egészet elkezdtem, az meg nem működik.
Ugye nekem az volt a célom, hogy a Chromecastomon keresztül a tévémre ne csak a videokép és hang jusson ki, hanem a felirat is. Nem megy ki.Ti jó tanácsokat adtatok, ezúton is köszönöm! De úgy néz ki, hogy linux alól ezt a feladatot nem lehet megoldani.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Háztartási gépek
- Wuthering Waves
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- MIUI / HyperOS topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- N€T0X|N: Stellar Blade után
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AORUS B550M R7 5700X 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman i3 NEO Gigabyte 850W
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- Quadro FX 570 eladó
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest