- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- <Lacy85>: Időmilliomosok előnyben - Játékfejlesztés #1
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- urandom0: Kicsit most elfáradtam...
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Pajac: PassMark - Intel Atom D2700
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
x123456
aktív tag
válasz
CoolBoy323 #10010 üzenetére
Szerintem ha úgy indítasz, hogy "ki akarom dobni ezt a szemét winfost, mongyamá meg valaki hogyan kell!", akkor esélyes, hogy onnan is elhajtanak.
Egyébként meg van némi igazságod, hogy linuxos körökben érdeklődsz. Sajnos nincs linuxos megoldás. Ha windows-t használsz, akkor jó eséllyel a telepítő lemezről bootolva egy helyreállító rendszert, ki kell adni egy fixmbr c: parancsot. Feltéve persze, hogy nálad is grub van. Mert ugye kedves linuxosok, a lilo-t még el lehetett távolítani linux alól is. -
Lakers
tag
Sziasztok!
Létezik olyan Linux disztró (openSuse elsősorban) ami olyan funkcióval rendelkezik mint az Ubuntu wubi telepítője. Windowson belül telepít vagy, a Win7 boot indítóját tudja használni a Win7 helyett.
Ubuntu nem játszik -
Zoli G
tag
Hali, Letöltöttem és feltettem pendrive-ra a moblin 2.1-et. Tetszik a GUI és az, hogy gyök 2 alatt boot-ol pendriveról is, anélkül, hogy bármit belebuherálna a rendszerbe. A gondom az vele, hogy úgy véli a cucc, hogy nincs wifi a gépemben. Így viszont megette a fene.
Erre valami ötlet? (Nem akarom feltelepíteni, max úgy Windows-ból mint az ubuntut lehet. A gépem egy HP mini 5101 broadcom wifi-vel.)
-
spammer
veterán
Hello
Itt is megkérdezem, mert az Ubuntu topicban nem kaptam választ, hátha itt valaki tud segíteni.A gondom az, hogy nem megy a wifi.. Ment minden jól 1-2 napig, aztán bumm, egyszer csak boot után már nem ment. A routert látja, a jelszó jó, a network (wifi) ikon villog, próbál csatlakozni, de nem sikerül neki, villog a végtelenségig... Néha kéri újra a jelszót, hiába adom meg neki, mintha semmit nem érne..
Már ezzel szórakozok egy ideje, kábelről megy azonnal, a wifi valamiért megmakacsolta magát.. Pedig egy ideig ment tökéletesen
Mit lehetne ezzel kezdeni? Már egy csomót gugliztam, de hiába, elvileg minden jó..
info:
acer laptop, broadcom wifi-vel
ubuntu 10.04 LTS
windows wireless driver (bcmwl5a) installálva -
Agostino
addikt
Üdv.
Nagyon kezdő kérdés, bár Ubival már volt dolgom. Feltelepítettem a Debiant, legújabb stabil kiadást fizikailag is különálló meghajtóra. A telepítés rendben is lement, megkérdezte, hogy akkor most grub együtt és akkor választhatok, amikor indul a gép, hogy Windows 7 vagy Debian. Mondtam igen, úgy legyen, de ennek ellenére semmiféle választási lehetőségem nincsen. Indul a gép és már tölt is a 7, sehol semmi nyoma a Linuxnak. Merre és mit kellene módosítanom? Gondolom a boot sorrendet kellene átírnom, de nem tudom az merre leledzik. : [
-
j0k3r!
őstag
es ha windowsos pokerstars nevu netes pokert szeretnem hasznalni, akkor azt ugye fel kell telepiteni, hogy a wine segitsegevel menjen. linuxos filerendszerre (ext2-3) is fel tudom rakni a windowsos pokert? mert ha nem, akkor winfos appoknak is kene hagynom egy 512 mb-os ntfs particiot
-
doc
nagyúr
válasz
NovaBlue #9156 üzenetére
az OS telepites nem ir bele a BIOSba, marpedig ahogy mondod, el sem jut odaig hogy bootoljon a dvd-rol, marpedig ott meg semmilyen Linux nincs...
lehet hogy valami olyan alaplapod/BIOSod van, ami atvarialja a bootsorrendet telepites utan, anno talalkoztam ilyennel, azt hittem en vagyok hulye, de windows telepites utan reprodukalhatoan nem bootolt cd-rol (kiveve ha utana visszaallitottam) -
doc
nagyúr
hat, elsore biztos nem Gentooval kezdenek...
az ha csinalsz neki kulon particiot, teljesen jo
mindenkepp a windowst telepitsd ujra, az okolszabaly az, hogy mindig a butabb OS-tol haladunk az okosabb fele a telepitessel (a windows azonnal legyilkolja a Linux bootmanageret, a Linux viszont latja hogy van mar ott valami) -
Oscee
csendes tag
Gentoot szeretnék telepíteni, Windows (7) mellé, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem (ez lesz az első Linux telepítésem - ha összejön
Létrehoztam egy partícionálatlan területet a winchesteremen (6 giga talán), arra szeretném telepíteni. Az fdisk azonban közölte velem, hogy új partíciós táblát fog gyártani nekem, mondjak búcsút az adataimnak. Meg lehet oldani a telepítést az egész winyó újrapartícionálása nélkül? (200+ giga fontos adat van egy NTFS partíciómon, az még nem is para, ha nem látom Linux alól, csak maradjon meg) Teszem azt win alatt megvetek neki ext3 ágyacskát, és arra ráfeküdhetne partíciónálós móka nélkül.
Ugyanakkor a Windowst is újratelepíteném (RC-ről véglegesre frissítés), kérdés, hogy melyikkel érdemes kezdeni?
Valamint volt még egy problémám a (félbeszakított) telepítés során: bár "szemre" jók voltak a netbeállításaim (wifi), nem tudtam pingelni semmit. A routert se, pedig a jelerősségi, stb. adatokat kiírta szépen, és ha jól emlékszem az IP címem is a szokásos volt, amit a DHCP ki szokott osztani.
-
perempe
veterán
Rosszul írtam: nem bootol a gép, és pár könyvtárat menteni akarok (Windows-os laptpra), ehhez használnám a Slax-ot (USB-ről). A Samba-t tudom futtatni (Samba 3.2.5.1.lzm) a module manager-ben, de nem tudom pontosan milyen beállításokat használjak. Egyébként nagyon felhasználóbarát felületnek tűnik.
Winscp elég a Windows-os gépre? A linux alapból mindent megoszt?
-
perempe
veterán
Hogyan tudnám megosztani mappáimat Slax (pendrive) alól? A Windows már tud bootolni, szeretnék pár dolgot laptopra másolni (routeren keresztül).
-
Nkboy
senior tag
válasz
Sweet Lou 6 #8599 üzenetére
Fel!
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sdb1)" {
insmod ntfs
set root=(hd1,1)
search --no-floppy --fs-uuid --set e6800fc8800f9e65
chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ### -
Vladi
nagyúr
válasz
D®. GeNy@ #8545 üzenetére
Szia Dr.Genya.
1. Hát elég régen volt. Itt egy oldal ami segít a választásban.
2. lsd 1.
3. Nem nem. A samba windowsok felé oszt meg fájlokat hálózaton. Neked az iptables kell. Az a tűzfal.
4. transmission vagy qbittorrentet javaslom. Mindkettő keveset fogyaszt és távolról is managelhető.
4,5 hűűű sok van vég..?
5. mc jó fájlkezelőnek. Régies de gyors és mindent tud.
6. Fogod tudni kezelni az ntfs-t. De az nem alapértelmezett fájlrendszer. Okozhat megnövekedett cpu használatot seed közben. Érdemes lenne ext3 fájlrendszerre migrálni.
7. na látod, pont erre jó a samba.
8. Helyes, csak így tovább.Egyébként volt 1-2 írás nemrég pont ebben a témában a logouton. MIndjárt megkeresem.
na linux és szerver témában mostanában: egyik, másik, harmadik. Várjunk csak, nincs is harmadik.
-
D®. GeNy@
aktív tag
Sziasztok!
Egész nap elkezdtem olvasni a fórumot az 1. hsz-től egészen az 1050-esig, aztán kicsit összezavarodtam...
Elmondom, miért is tévedtem ide.Adott egy eredeti Intel PIII @ 933Mhz, 512SD-Ram, nVidia MX440 64MB, D-Link DGE 528T Gigabit hálókari és egy TP-Link TG3269 Gigabit hálókari.
Adott egy DIGI Topnet (50Mbit/25Mbit)-es netkapcsolat és egy Asus GigaX 1105N Gigaswitch.A p3-ast otthoni szerverként szeretném üzemeltetni 24/7-ben, ami főleg Torrent futtatásban, némi böngészésben és msn-ben merülne ki. (később avi és mp3 is szóba jöhet)
Eddig próbáltam XP-t, ami megfeküdt a kapcsolatok kezelésében, DE a netet jól osztotta szét, csak érdekes jelenség volt az, h. az osztott nettel rendelkező gépen (p3-tól kapta a netet) nagyobb sávszéllel történt a torrentek le és feltöltése, mint maga a p3-ason! (a p3 direktbe kapta a Digi UTP-jét) Ha a p3 töltött fel nagynehezen a sávszél 30%-val max (máig nem értem, miért csak annyival tudott?) és beraktam letölteni vmit, akkor a feltöltések lementek 0-ra és csak lefele töltött, de azt is nagyon ugrálva (sávszélre gondolok).Szóval meguntam és felraktam a Windows Server 2003-at.
Ennél jobb volt a helyzet, de még mindig nem a teljes sávszéllel csorogtak az anyagok le és fel, mint a többi gépen...Vmint sikerült az egyik lakótársamnak összeszedni egy kártevőt, így meghalt a rendszer...
Ebbe nagyon beleuntam és gondoltam belevágok a többek álltal ajánlott és "-tuti nem lesz problémám" hangozta Linux vmelyik verziójába.
A windows rendszerek terén hozzáértőnek tartom magam, de tudom ez sz@rt se ér, ha az ember Linuxot akar, azaz "felejtsem el a wingondolkodást"És végre a kérdéseim a mélyen tisztelt szakértők felé:
1.) Most akkor Mandrake 10.1-et szedjek le? (fórum elején ezt ajánlották másoknak, de az 2005-ben volt
) vagy azóta van vmi jobb tanácsotok egy rettenetesen kezdő Linuxosnak?
2.) Fontos lenne, h. magyar legyen és úgy olvastam, h. vannak jó graf. felületű Linux verziók. Melyik lenne nekem megfelelő?
3.) Netet kellene osztani vele a switch irányába, ezt akkor a "Samba" nevezetű progival tudom megoldani? -egyébb "könnyebb" alternatíva van e? Annyit tudtam meg, h. vmi gateway-nek kell vmit majd beállítani...
4.) Egy torrentkliens is jó lenne (ha van Linuxra), amivel végre élvezhetném a sávszél adta gyorsaságot és végre nem lenne ez a lassulás és ingadozás a le és feltöltést illetően.
5.) Filekezelőnek akkor az mc-t javasoljátok?
6.) Mivel egy 320GB vinyó a "seedvinyóm", ami ugye NTFS, ezt elérhetem akkor olvasással ás írással is Linux alól? Azaz a rajta lévő anyagokat látni fogom és tudni fogom seedelni továbbra is?
7.) Fontos lenne az, h. a többi gép (Win7 OS, esetleg XP) elérje a Linuxos servert és lehessen hálón másolgatni, legyen megosztott mappa, mivel torrent csak a serveren futna.
8.) Nagyon szeretném megismerni a Linuxot is (de nagyon az elejéről), mert nem nagyon játszok már, vmint arra ott a nagygép win7-tel, ha olykor olykor kedvem támadna rá...1előre ennyi jutott eszembe, elnézést a nagy terjedelemért!
Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget!Üdv: Norbi
-
jFox
addikt
válasz
MZsoltee #8481 üzenetére
Mi az hogy nincs boot menü? F8-at nyomogatva boot közben sem?
Az IE8 annyira nem szokta felülírni a Win-t, hogy ne bootoljon.
Ha végképp ne megy akkor próbálkozz a MINI PE -live CD-vel vagy ITT tedd fel eme kérdésed!
Linux alól Windows-t buherálni elég n nehéz.mod.: ja most látom, hogy már meg is tetted.
-
-
Lenry
félisten
válasz
Atis707 #8464 üzenetére
Ha pl. bekapcsolom boot után ne ápdéttal rabolja az időm.
ezen pontosan mit értesz? update-re szükség van, attól lesz stabil a rendszeredsemmi bajuk nem lesz egymás mellett, már amennyiben azt választod, hogy Windowson belül telepíted, mert ha normális telepíted, akkor mindenképp kell a külön partíció, mert a Linuxot ext3 fájlrendszerre érdemes telepíteni nem NTFS-re
-
doc
nagyúr
hogyamicsodat?
marmint windows mond ilyet bootkor? akkor vagy valami miatt eltunt a file a vinyorol, vagy elhalt az ntfs, utobbi esetre csak a format lesz az orvossag valoszinuleg, elobbire ott a csodalatos 'javito konzol', de ez mar windowsos temamost nyakamon a hatarido meg a meeting-hegyek, de meglesz a bobeszedubb leiras, addig nezd at, allj neki, es ha valami nem megy sikits
-
wetsom
tag
Wubi-val akadt gondom, nem jelenik meg a telepítés után a boot menüben az ubuntu.
Sőt szerintem már a Windows alatti telepítés sem fejeződik be, mert nem kéri az újraindítást, nem értem mi lehet a baj.
Windows 7 a nevezett Windows.
-
jahatpersze
aktív tag
válasz
Major Major #7971 üzenetére
Csak egy informatikus barátomtól hallottam hogy egy Windows szerver 200ezer Ft míg egy Linux szerver ami ugyanolyan jó nem kerül semmibe. Itt most akkor milyen OP rendszerekről lehetett szó? Szeretnék hálózat üzemeltetési dolgokat tanulni gyakorolni. Ja és milyen fájlrendszert ajánlsz Linux alá? Tudja már biztonsággal írni az NTFS-t mert az UHU 1.2 még nem tudta.
-
doc
nagyúr
dehogy vagy hulye, az hogy ilyen kitarto vagy mar 80% siker
akkor a formazas:
eloszor is azt kell tudni hogy milyen vinyo(k) van(nak) a gepben, illetve milyen particiok, amiket hasznalni akarsz
a vinyok felderitesehez a legegyszerubb az fdisk hasznalata:
fdisk -l /dev/[sh]d*
ez kilistazza az elerheto osszes hdd-t es particiot
a h-val kezdodoek az IDE-s, az s-sel kezdodoek a SCSI vagy SATA vinyok (vagy usb-sek)
ebbol mar latni fogod hogy melyik is kell neked
particionalni a legegyszerubb a cfdisk, az jo kis userfriendly felulet, inditani a kivalasztott vinyoval kell mint parameterrel, tehat ha pl. a secondary master IDE-s vinyot akarod particionalni akkor cdfisk /dev/hdb
itt tudsz particiot torolni/letrehozni, stb. ha nem kell semmi mas a vinyon, az egesz a Linuxe lesz ,akkor torolj le minden mar letezo particiot, hozz letre a lemez elejen egyet swap-nek (a merete az sokmindentol fugg, legyen mondjuk 512MB, azzal sokkal nem csokken a felhasznalhato hely, de jol johet adott esetben), utana a maradek helyre meg egyet a root fs-nek. mindketto lehet primary particio, a Linux nem olyan kenyes mint a windowsa particiok tipusat (Type) is be kell allitani, ez 0x82 es 0x83 ha jol emlekszem, attol fuggoen hogy swap vagy normal FS lesz rajta, de ezt ugyis latni fogod mert felsorolja a lehetosegeket
hogy csinos legyen, illik beallitani a Boot flaget a nagy particiora
ezutan WRITE (yes-t kell begepelni neki a folytatashoz) es QUITmost mar megvannak a particioid, ujbol kilistazhatod oket a fenti fdisk -l /dev/[sh]d* paranccsal
formazni csak a filerendszernek szantat kell, a swap-et nem, a parameter a particio:
pl: mkfs.ext3 /dev/hda2 hogyha a /dev/hda2 a Linux particiodha ez megvan, jon a masolas
-
róland
veterán
válasz
atesz117 #7830 üzenetére
Sajnos gonodok vannak/voltak az Ubuntu 9.04 WUBI telepítőjével.
Én egy UNR-t szerettem volna így felrakni a netbookomra, de el se indult a telepítő. Fórumokon többen panaszkodtak, hogy telepítés közben hibaüzenettel megállt (nem az UNR változat).
Amúgy a WUBI nem ír bele az MBR-be. Pont ez az egyik lényeges tulajdonsága. Emiatt nincs se GRUB, se ext fájlenrendszer, hanem a Windows boot.ini fájlba jegyzi be a szükséges dolgokat.
A Windows a boot.ini betöltése után kínálja fel, hogy mely OS-t indíthatod.
-
Major Major
senior tag
válasz
rosta11 #7698 üzenetére
innen letöltöd, kiírod, és CD-ről tudod futtatni, bár kicsit lassú lesz
wubinál a telepítés maga windows alatt folyik, de a linuxot bootnál kell majd kiválasztani
szerk: (wubi előtt nem árt egy töredezettségmentesítés, mert ahogy Vladi is írta, egy jó nagy file lesz az eredmény, aminek nem tesz jót a töredezettség) -
laszi84
tag
Üdv!
Nemrégiben kaptunk egy mailt az egyetemtől, hogy született egy megállapodás, miszerint a tanárok és a diákok is ingyenesen használhatják a Novell Suse Linux 11-et, és az OpenOffic-t.
Letöltöttem a novell honlapjáról ezt: SLED-11-DVD-i586-GM-DVD.iso ha jól tudom ez a 32 bites, és boot képes iso-ról van szó. Az iso-t kiírtam dvd-re, úgy ahogy azt kell, nem az 1 db iso fájlt mint azt sokan csinálják. Minden ok, win-ben beolvassa a lemezt megvannak a fájlok, reset majd irány a bios cd-ről boot beállítva, de mégsem indul el a telepítő, hanem tölt a win, se a PC-n se a zsír új notin se indul (először arra gondoltam, hogy öreg a pc és dvd-ről nem tud bootolni) de így ezt is kizártam. Már jártam így UHU-val Mandrivával is, ott az a megoldás született, hogy cd-s UHU-t töltöttem le, az elindult faszán. Csak azt nem szeretem.
Mit csinálok rosszul, már próbáltam DVD-RW-n DVD-R még a DVD+R van vissza, de nem hinném, hogy az lenne a hiba. Ma egész délután gúgliztam, volt aki hasonló problémával küzdött, de megoldás a cd-s verzió lett. Ebből meg nincs cd-s verzió, meg eleve, akkor windows 7-se fog majd tudni települni, mert DVD-n van. Eszem eldobom...Valaki segítsen nekem!
Előre is köszi! -
Quentaro
tag
PROBLÉMA! Adatvesztés?? Sziasztok! Lenne egy - számomra - igen nagy problémám, ezzel kapcsolatban kérdezlek benneteket, kérek segítséget. A kérdésemet/kérésemet két részre bontanám:
Hallottam egy ismerősömtől, hogy a Linux Ubuntu változata már teljesen felhasználóbarát, mindenféle dzsudzsu nélkül lehet programokat telepíteni, sok eszközzel települ, gyors, teljesen szuper.
Na most én a Linuxhoz egyáltalán nem értek, és amúgy se vagyok pro... Szóval windowsban létrehoztam a Paragon eszközével egy partíciót a MÁSODIK vincseszteremen második felén(!), direkt linuxosat. Tehát azon az eszközön két partíció volt.
- Aztán elkezdtem a telepítést, na most eljutott addig a részig, hogy hova tegye az oprendszert. Az első megoldás valami automata volt, de úgy értelmeztem, hogy az nem jó, mert a c:-vel akart valamit, az első vinyóval...
- A második lehetőséget választottam.
- Ezután már nem írt semmi durvulens dolgot, hogy itt most legyilkolja a teljes vinyót, óvakodjak, format, vagy valami, olyan hogy formázás, törlés a folyamatban azthiszem nem is volt.
- Ezután el is indult az Ubuntu, nagyon szép, gondolom nagyon jó is, de mivel egyáltalán nem értek hozzá, hagytam, majd később szöszölök vele, kíváncsi voltam, hogy van e boot menü, indul-e az xp.
- Elindult, minden okés, EDDIG. Ugyanis egyáltalán(!) nem látom a primary slave winchestert.Ez volna a kisebb gond, de nemhogy a Win, de a Paragon se látja egyáltalán a másik partíciót azon az egységen (az egész sárga linuxos partíció, és az EXTENDED pedig lapozófájl). Ami megrémít...
Mivel nekem azon a meghajtón fontos adataim voltak, igen nagy gondban vagyok!
A KÉRDÉSEM az volna, hogy hogyan tudok hozzáférni a régi adataimhoz? Van erre valami 4 dummies megoldás?Itt pedig érkezik a második fele a kérdésemnek - amely a pesszimistábbik énem csúnya feltételezésén alapul. A fentiekre a 2.0 linux userek (én még 0.1b se vagyok
) ugyanis LEHET röhögve rávágják, hogy megszívtad te noob/geek/gyík/msfan, mert mégis volt formázás elrontottam, hibáztam, ennyi. MENTHETETLEN.
Azt szeretném megtudni, hogy mi a teendő? Szóval minden megoldás érdekel, egészen konkrétan itt valami unformat, lemezvisszaállító, adatkinyerő megoldásra gondolok, tényleg minden számításba jöhet... oké, Kürt kft nem (de a progik amiket használnak...), NAGYON fontos lenne! Ha valaki lépésről lépésre leírná... megköszönném, de ezkevés, szóval istenként tisztelném, mint gurut, "életmentőt", hálám a sírig kerget, meg azon is túl... Szükségem van azokra az adatokra, pótolhatatlanok. (Azért nem nézegetem a google-t mert gondolom windowsból ezt nem lehet megoldani, a Linuxon pedig tényleg alapoktól kellene tudnom, mi merre..)
Megtisztelő, építő jellegű válaszotokat előre is nagyon köszönöm, írhattok ide, vagy a trashbin20@gmail.com címre (azért ez, mert vannak akik/amik mailcímekre vadásznak) THX, tisztelettel,
RP
-
Picco
addikt
van egy kis problemam, remelem itt tud valaki segiteni.
letoltottem a puppy linux egy skin-elt verziojat, nagyon tetszik, baromi gyors meg minden.
2 vinyom van a masodikra akarom tenni, csinaltam neki ext2 es ext3 particiot is(egyikkel sem ment a grub) es 4gb swap-ot.
namarmost feltelepul meg minden, de amikor jon a grub beallitasa akarmire kattintok nem megy tovabbtalalkozott mar ezzel valaki?
nagyon szeretnem feltenni, de nem sikerul :/
jah es audigy 2 drivert is fel kene tolnom valahogy, de azzal majd megszenvedek enmod: lehet h a windows 7 ill. vista bootloaderje miatt van?
-
Lenry
félisten
XP-ben a C:\boot.ini (alapból nagyon rejtett fájl) tartalmazza az induláshoz szükséges dolgokat
alapból kb így néz ki:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\wubi\[OFF]valami, amire nem emlékszek fejből[/OFF]="Ubuntu"annyi a dolgod, hogy a default=multi..... sort átírod default=C:\wubi\....-ra (ami az Ubuntu sorában van)
ha nem megy, akkor másold be ide a boot.ini-det, és átírogatom neked
-
zodo
nagyúr
De azt nem értem, miért állítja az editor ,hogy az ubi a default amikor nem.
Vagy tényleg ,ássam el magam?Légyszi ,nézz rá a menü listámra:
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=()/ubuntu/disks## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, memtest86+
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/memtest86+.bin### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,0)
savedefault
chainloader +1 -
zodo
nagyúr
Asszem sikerült.
Megpróbáltam úgy,hogy egy vinyóra tegyem fel mindkét rendszert.Amelyett a biosba első helyre tettem. Windows telepítésnél két felé partíciónáltam a 40gb-ot. Egy 10gb-os amire felraktam az xp-t és egy másik kb.30gb-os formázatlanul.
Jött az Ubuntu telepítése előre,előre, és a partíció megadásánál elakadtam.Mert ő kinézte magának alpból a másik 160gb-os vinyómat.Mondom azt már nem,hiszen ott tárolom a fontos dolgaimat.Továbi lehetőség a "lemez teljes felhasználásával" az nem jó ,mert akkor az Xp -nek annyi.Gondoltam marad a "kézi" telepítés. Oda kerülvén ,nagyon elvesztem.
Hát akkor ,ezt hadjuk. Következő neki futásra lehúztam a 160gb-os vinyót, elérkeztem a kritikus ponthoz, partíciónáló tábla,automata felajánlás,de gondoltam adok egy kicsivel több helyett az Xp-nek. Arrébhúztam a csúszkát,partíció átméretezése,hiba: nem sikerült átméreteznie.
Ekkor visszaléptem,mert gondoltam újra kiszámóltatom vele a megfelelő felosztást amit ,majd elfogadok és minden ok. De nem ,mert már nincs is automata felajánlás.Maradt az "egész lemez vagy kézi" mód. Melyek a fent említett próblémák végett már egyszer kiestek.
Harmadik nekifutás: szintén lehúzott második vinyó melett elíndítottam az Xp-t és beraktam a live dvd-t. "Telepítés windowson belül" opcíót választva telepítettem az ubuntut. Most már van a gép bootolásakor grub menü.
Választható mindkét rendszer , alapértelmezett az Xp.
Kikapcsolás útán felcsatoltam a második vinyót is, mintha mi sem történt volna,hiszti nélkül látj mindkét rendszer.Bocs, azoktól akik ezt az írást olvassák, de elég sokat szívatott a téma.
VaZso -nak ,pedig mégegyszer köszi a kitartó segítségnyújtást.Ui.: és most ,hogy lesz az ubuntu az alapértelmezett rendszer ?
Felteszem újra a QGRUBeditor-t , kijelölöm az Ubuntu-t és felhozom a lista elejére és kész ? -
zodo
nagyúr
21-es hiba jelentése állítólag "lemez nem található", már ha a grub hibaüzenete.Nem láttam gurb menü felíratott,szerintem windows üzenet.
Előfordul olyan lemez, amiről a Recovery Console nem hozható be, de az eredeti telepítő lemezről működik. Ezekszerint egyedül sem bootolt be a wines vinyó?Sajna csak copy verzíó. Most önnálloan nem bootol a win,csak ha bent van az ubis vinyó is a gépben. Ott van a grub(ezekszerint) és kiválasztva az ubit még bebootol.
Grubot elvileg az első merevlemez MBR-jébe szokták tenni.Ezt nem tudtam és most sem értem mikor,hogyan lehet oda tenni.
Mondjuk az is kérdés, hogy Win telepítésekor milyen felállásban voltak a gépben a merevlemezek. (Mármint a Win működése szempontjából.)Hát ez az amit kérdeztem párszor,hogy nem volt sorrend,mert lehúztam a ubuntus vinyót amikor az xp-t raktam fel.
Jobbnak látom ,ha újra felteszem mindkettőt és meglátjuk.Szerk.: Végül hd(1,0)-t írtál bele? Igen ,így került az xp alapértelmezett indítandó rendszer státuszba a grub menüben.
Köszönöm kitartó segítségedet
,megyek megpróbálom újra.
-
VaZso
senior tag
21-es hiba jelentése állítólag "lemez nem található", már ha a grub hibaüzenete.
Előfordul olyan lemez, amiről a Recovery Console nem hozható be, de az eredeti telepítő lemezről működik. Ezekszerint egyedül sem bootolt be a wines vinyó?
Egyébként még az elején, talán a licensz elolvasása előtt vagy után közvetlenül lehet kérni valamelyik F billentyűvel (F2?). Kiírja a státuszsorba.
Grubot elvileg az első merevlemez MBR-jébe szokták tenni.
Mondjuk az is kérdés, hogy Win telepítésekor milyen felállásban voltak a gépben a merevlemezek. (Mármint a Win működése szempontjából.)
Ha nincsenek fontos adatok vagy beállítások, a legegyszerűbb újratelepíteni a rendszereket, de ha van némi kedved hozzá, lehet próbálkozni még a beállítással.
Pl. ha felteszed a második vinyóra a Wint és a Grubot újratelepíted.
Bár a fentiek alapján úgy gondolom, esetleg a Windowshoz rendelt bejegyzés nem jó...
Szerk.: Végül hd(1,0)-t írtál bele?
-
zodo
nagyúr
Már nem bootol be a windows. Asszem jobban jártam volna,ha előbb kérdezek.
Inkább elkezdeném tiszta lappal.
Azt szeretném,hogy mindkét rendszer elérhető legyen (bootoláskor választható) és alapértelmezésben az ubuntu induljon el.Tehát adott 2 db vinyó:
Első / 2 particíó: az első üres (itt volt xp) a másikon adatok.
Második vinyó (üres) fehasználható ( mert ezen volt az ubi)Milyen sorrendbe telepítsem a rendszereket ? ( xp ill. ubi 8.10 )
Hogyan particionáljam a második üres vinyót az ubinak?
Melyik verzíót válasszam a particíónáló ajánlásai közül?
Ubi telepítésekor 7.lépésnél a haladó fülön mit kell kiválasztanom a csatolásnál,ha kell egyálltalán ? -
VaZso
senior tag
Értem.
No, szerintem szedd ki egyszer a Linuxos vinyód a gépből és nézd meg, el akar-e indulni róla a Win. (Mármint a sajátjáról.
)
Ha nem, bootolj a Win telepítőjéről és a Recovery Console-ban futtass egy fixmbr-t.Ha ez megvan, elvileg próbálkozik betölteni a rendszert.
Ekkor rakd vissza a Linuxos vinyód is és győződj meg róla, hogy biztosan arról fog bootolni. (BIOS setup-ban boot sorrenddel megfelelően kiválasztva.)
Tehát a Linuxos vinyó, vagyis a grub bootoljon.Ha ez megvan, nézd meg újra a Windows menüpontot.
-
VaZso
senior tag
"# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0) Itt írjam át a (hd0,0)-t ,(hd1,1)-re ?
# makeactive
# chainloader +1
#"Igen, próbáld meg úgy.
Az első egyes a második merevlemezt jelenti benne (0-val kezdődik), a második egyes pedig az első partíciót (1-gyel kezdődik).Tehát a második merevlemez első partícióját jelöli, innen bootolnia kéne.
Annyit csinálj még, hogy kiveszed a sorok elől a kettőskeresztet.
(Ez jelöli a kommentet - vagyis megjegyzést -, mivel a menu.lst-hez eredendően példaként fűzték hozzá).Azt is megteheted, hogy egyszerűen a többi title (...) bejegyzés alá bemásolod # nélkül a sorokat (egyébként a fileban elfoglalt sorrend szerint jeleníti meg a grub induláskor őket, tehát változtathatsz a sorrenden, ha valami nem tetszik).
-
zodo
nagyúr
Most így nézz ki a menu.lst-m
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
#
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
default 0## timeout sec
timeout 3## hiddenmenu
hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# command 'lock'
# password topsecret#
# examples
#
# root (hd0,0) Itt írjam át a (hd0,0)-t ,(hd1,1)-re ?
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
# kopt=root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
uuid fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiettitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiettitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
-
VaZso
senior tag
Meg lehet oldani.
Bár most nem tiszta előttem, hogy végülis melyik vinyóra települt a grub.
(Azt gondolom, hogy a bootsorrend változtatásával tudnod kéne "váltani" a rendszerek között.)A Windows indításához próbáld meg szerkeszteni a /boot/grub/menu.lst filet.
Ha minden igaz, ezt kell hozzáfűzni, hogy indítható legyen:
title windows
root (hd1,1)
makeactive
chainloader +1 -
zodo
nagyúr
Szóval,ízé... nem sikerült.
1.Telepítettem az ubuntu 8.10-t egy 40gb-os ide csatolású vinyóra,teljes lemeztrület felhasználásával.
2.Telepítettem az Xp-t egy sataII-es csatolású vinyó 2 particíója közül az elsőre amin régen is az xp volt. (Ezt töröltem ,létrehozztam és formáztam ntfs-re és telepítettem.) Mindezt tettem úgy ,hogy lehúztam a már telepített ubis vinyót.
Hiba: gépíndítás után ,biosba akármelyik vinyót ( rendszert ) választottam akkor is az Xp índult el.
Kaptam segítséget ( Noddy-tól ) a grub helyreállítására,megcsináltam.Grub újratelepítése
Ha valaki az Ubuntu után telepít Widowst, akkor a Windows minden esetben felülírja a master boot rekordot, és azzal szembesülünk, hogy eltűnt a grub rendszerindító, és nem férünk hozzá a korábban telepített Ubuntuhoz. Ilyenkor nem kell újratelepíteni az Ubuntut. Elég, ha elővesszük az Ubuntu Desktop telepítő (Live) CD-t, és arról indítjuk számítógépünket.
Miután bebootolt a Live CD-s rendszerünk nyissunk egy terminált és adjuk ki a következő parancsot:
$ sudo grub
A parancs után a "grub>" prompt fogad minket (grub shell). Itt a következő parancsokat adjuk ki:
$ find /boot/grub/stage1
Ha egynél több elérési utat adott az előző parancs, akkor válasszuk ki azt a telepítést, amelyiken tárolni szeretnénk a grub állományait.
$ root (hd?,?) Ide írjuk be a find parancssorra kapott választ. (pl. hd0,0)
Telepítsük a grubot az MBR (Master Boot Record) -ba.
$ setup (hd0)
Ezután lépjünk ki a grub shellből:
$ quitÍgy most ott tartok,hogy az ubi ínul el automatikussan. (hiába állítom be a hdd-k sorendjét a biosba)
Renszer felállása után, látja mindkét Xp-s particíót.
Viszont az van ,hogy a gép bootolásakor belépek a grub-ba akkor ott a választó listában nincs is Xp ,mint indítandó rendszer.Meg lehet oldani,hogy be kerüljön az Xp is az indítandó rendszerek közé?
-
bpx
őstag
üdv!
windows + linux multiboot-ot szeretnék úgy, hogy az adatok olyan helyen legyenek, ami mind2 oprendszerből elérhető (olvasható ÉS írható is)
azt már látom, hogy a linux-ból NTFS-t buherálni nem túl nyerő dolog, helyette ezt találtam: ext2 ifs for windows
2 db 200 GB-os vinyóval, a következő elrendezés életképes ötlet?
1:
- NTFS partíció win-nek
- linux partíció
- linux swap
- maradék ext2, közös adatoknak2: végig ext2, közös adatoknak
(vagy az egyszerűség kedvéért RAID0, és akkor csak egy nagy ext2 partíció van az adatoknak)
-
VaZso
senior tag
IM programnak pidgin-t nem próbáltam (ill. régen win alatt, de már nem is emlékszem rá), aMsn-nel viszont el vagyok, amikor szükségem van rá - magamtól nem sűrűn indítom, az nekem teljesen megfelelel.
+ fent van a skype Linuxos változata is, azzal sincs gondom.Betűtípus kicsit más valóban, viszont érdemes lehet még egyes programok ill. szövegszerkesztő érdekében feltettni az MS fontokat is (talán msfonts nevű csomag).
Nálam a képfeltöltés gombbal nincs gond, igaz, itt angolként van beállítva a felület, ezért angolul van ez is, így rövidebb a szöveg... mindenesetre feltehető a rendszer alá akár a Firefox, akár az Opera is, ezekkel szerintem nincs ilyen gond...
Totemet sohasem használtam, így nem tudom, milyen a program, de akár az (s)mplayer nevű progit is kipróbálhatod, pl. az smplayer fronted felrakásával. Én ezt szeretem leginkább video lejátszására (...de mindegyik jó természetesen, csak alternatíva).
Az OpenOfficenál érdekes lehet, hogy most jelent meg nemrég a 3.0-ás verziója. Elvileg javítottak a kompatibilitáson, ha nem az új van fent, megnézheted azzal is. (Akár win alá is letölthető.)
Igen, egyre inkább barátságos rendszer kezd lenni a Linux, különösen az utóbbi időkben.
Ékezetek: a Linux általában az univerzális UTF-8 karakterkészletet használja, amibe gyakorlatilag belefér az összes különleges jel is.
Windowson pedig általában az ISO8859-2 használatos (a magyar rendszereken), ami egy korlátozott, középeurópai íráshoz szükséges jeleket tartalmazó készlet. pl. az ISO8859-1 (azt hiszm, ez a nyugat-európai?) majdnem ugyanilyen, csak pl. hosszú ő és ű helyett kalapos van benne.
Ezt a kódrendszeres kavalkád dolgot valahogy még nem tudta levetkőzni a Win, pedig a mai fejlettségi szint már rég megengedné (nincs korlátozva 127 v. 255 jelre a rendszer, mint pl. DOS idején (ami ~7 ill. 8 bit), pl. 16 biten, vagyis két byteon összesen 65536 variáció, tehát akár character lehet)...
Ezért is volt mindig ellenjavallt az ékezetek használata filenevekben, csak általában nem tartják be az emberek. Én találkoztam már Win és Win között is kódrendszer probléma miatt megnyithatalan fileokkal (ott ténylegesen megnyithatatlanná válit, bár azt hiszem a saját intézője vagy micsoda "kezelte", így át tudtam nevezni).Egyébként Linuxon át tudod állítani a kódrendszert ISO8859-2-re és "megjavul", de talán érdemesebb lenne átkonvertálni a régi neveket UTF8 alakra vagy hanyagolni az ékezeteket.
Egyébként nem néztem még utána, hogy NTFS felcsatolásakor megadható-e, hogy milyen kódrendszert használjon az adott partícióhoz, akkor eltűnne a probléma.
-
Noddy
senior tag
Szia!
Én tudom neked ajánlani az ubuntu-t, jelenleg a 8.10-es a legújabb belőle, de az csakpár hete jelent meg és ezért lehetnek benne hibák, én ezért neked a 8.04-es verziót ajánlom. Letöltöd kiírod egy cd-re és kitudod próbálni anélkül, hogy feltelepítenéd, ezzel feltudod mérni, hogy mire képes a gépeden (persze egy kicsit lassú lesza cd miatt, de pl a hardware kompatibilitást tesztelni tudod).
Ha már particionáltál valaha akkor simán menni fog a telepítés is. Az ntfs elég jól támogatott már, néhány éve még gond volt de ma már nem.
Ha nagy játékos vagy akkor maradj a windows-nál, lehet wine-vel próbálkozni de azt játéka válogatja, valami fut vele valami nem, valaminek nagyobb a gépigénye linuxon, valaminek nem.
Honlap szerkesztésre a legjobb egy sima szövegszerkesztő, persze vannak GUI-s megoldások isDe ha kedved van disztribúciókat próbálgatnod akkor érdemes megnézni még a Zenwalk-ot, a Linux Mint-et, openSuse-t vagy Fedora-t. A választás szabadsága a tied
A rendszeredet nézve nem kéne komoly problémának fellépnie, de lehet hogy valami nem fog menni, ki kell próbálni. Rendszer belövésen mit értesz?
-
Vladi
nagyúr
Köszönöm a bizalmat!
Wubival lehet win alá telepíteni egy külön könyvtárba. Ez a bátortalan próbálkozóknak találták ki, hogy biztosan ne tudjanak kárt tenni.
A több, jól átgondolt partíciók rendszere sokkal praktikusabb. Persze itt már tudni kell, hogy mit és miért csinál az ember.ntfs-t már alapból kezelik az új disztrók. Gyakran még fel is csatolják neked. Erre az ntfs-3g-t találták ki. Leírás. A samba a hálózaton biztosít elérést windowsok számára a linuxos kiszolgálón.
-
janos666
nagyúr
Én nagyon úgy nézem nem lehet meglévő NTFS partícióra telepíteni.
Én úgy vertem át, hogy az autorun 2. pontját választottam, vagyis felraktam "windows programként" egy nagy meghajtóra (a windows mellé nem engedte), majd a keletkezett ubuntu mappát áthelyeztem a C:-re, és átírtam a BDCedit-ben a meghajtóját (XP alatt még könnyebb ezt megtenni a boot.ini-vel). Most lehet NFTS meghajtóra elhelyezett képfileból futtatni az ubuntut, és a windows partícióm lesz csak láthatatlan közben, amin a filmek/zenék/játékok vannak azt látom. (eddig épp ezen volt a képfile, és ez veszett el ha az ubuntu futott belőle)
-
janos666
nagyúr
Most hogy mondod, LiveCD-ről lehet nem is turkáltam én a winyón, csak mikor fel volt rakva windows alól ilyen virtuális meghajtóképbe. Onnan bootoltam bele, és akkor turkáltam a winyón, telepítettem is NTFS meghajtóról egy korábban letöltött linux programot (ami miatt feltettem a linuxot hogy kipróbálhassam).
Próbáld kézzel mountolni a lemezt, lehet hogy letiltja LiveCD módban hogy nehogy hozzá tudj nyúlni a meghajtóidhoz, aztán elronts valamit mert nincsenek elrejtve a szemed elől a windows rendszerfileok és azt hiszed a linux baszta el a windowsod, vagy ilyesmi...
Azzal kapcsolatban mi lenne a tanács, hogy NTFS partícióra hogy tudnám felvarázsolni az ubuntut? Vagy kénytelen leszek újrapartícionálni a lemezt, és feldobni neki egy mittudoménymilyen filerendszerű partíciót?
-
janos666
nagyúr
Életem első Linux-randija volt tegnap Ubuntu 8.10-el. Egész jól el lehet benne boldogulni a grafikus felülettel. Egyszerűen be lehet vele bootolni CD-ről, és tudsz vele másolgatni ide-oda.
De a pendriveomat nem tudta zökkenőmentesen mountolni, azt mondta nem volt szabályosan eltávolítva windows alatt, csináljam meg vagy kényszerítsem a mountolást konzolból. Egyik módszerrel se sikerült, hiába állítottam le szabályosan, hiába kinlódtam a terminal ablakkal, sehogy se bírtam működésre.
Persze ha nem kellett volna az ami a pendriveon van újraformázhattam volna linux elól is, és akkor se lett volna gond. Elvileg működnie kéne a pendriveoknak is... -
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #6734 üzenetére
Ok, mondom ha nincs fake-RAID támogatás, hát visszahozom a laptopra a CD-t (vagyis DVD-re írtam, de mindegy...), instalálnám, látja is az NTFS partícióim. A windowsnak is pawnpartícióként működő 3Gb-os szeletre mondtam neki is hogy spawnoljon csak rá, aztán rákattintottam egy olyanra ahol van 10Gb hely, majd nyomom hogy forward, erre hiányolja a root filesystem-et, adjam meg. Hogy adjam meg?
Nem lehet NTFS partícióra feltolni az Ubuntut? -
janos666
nagyúr
Kicsit szórakozni akartam valamilyen linuxal. Letöltöttem, kiírtam, meg vissza is hasholtam az Ubuntu 8.10-es ISO-t. Szépen bootolt is róla a gép mint Live CD, most is épp onnan írok.
A laptopomon már fel is tettem "windows programként", vagyis lefoglalt 10Gb-ot egy NTFS partíción, és onnan fut is.
Csak épp ilyenkor az a partíció használhatatlan, a többin meg nincs se szabad hely, se más értelmes adat a windows telepítésen kívül, szóval gondoltam feltelepítem inkább rendesen, hogy hozzáférjek alóla a filejaimhoz is. Sőt, gondoltam akkor már az asztali gépemre tolom fel.Viszont a telepítés ma elmarad, mert azt hittem, hogy ha a Linux képes olvasni az NTFS filerendszert, akkor futni is képes róla. Nembeszélve arról, hogy nem hittem hogy inkompatibilis az Intel RAID-0 tömbökkel.
Szóval van nekem a gépben 2 SATA-s winyó, intel RAID BIOS-ból szépen stripeolva, a windows bootolni is tud róla, meg minden...
Most indítom az ubuntu telepítőt, és mutogatja nekem hogy van külön 2 partícionálatlan winyóm, a RAID tömböm meg sehol. De azért szétnéztem a partícionálójában, hátha csak engedélyezni kéne a RAID-ot, tovább lépegettem. Ekkor viszont azzal kellett szembesülnöm, hogy ha akarnám se tudnék NTFS partíciót csinálni a winyókra, RAID ide vagy oda...Jól látom, és ha a RAID gondot meg is oldanám valahogy, akkor fel tudnám rakni az Ubuntut egy NTFS partícióra, vagy kénytelen lennék szakítani neki egy saját linuxos filerendszerűt?
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #6698 üzenetére
Igen. Elég oda irányítani.
Kb:title Windows xp
chainloader (hd0,0)+1Persze helyesen kell megadni a hd részt. Szerintem hd2,0 -lesz.
Illetve lehet, hogy átmapolás is kell majd.
Leírás. Próbálgasd. Berakod egy új bejegyzésként a grub menu.lst-be. Nagyon elrontani sem lehet, max nem bootol onnan. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lényeg:
Van három vinyó, két ide-s, meg egy satás.
szóval ebben a sorrendben léteznek:
IDE
IDE
SATAA Satás első partíciója a linuxé, meg van még egy swap partíció neki, egy hátsóbb logikai pedig az XP partíciója. Vista az egyik IDE-s vinyón van. Ha az első IDE-s vinyó van bootnak megadva bisoban, akkor bejön a vista bootloadere, ott tökéletesen indítható az XP. Ha a satás van megadva bootnak, akkor jön a grub, windows részre menve bejön a vista bootloadere, ott a vista indítható, de az XP csak egy hibaüzi mentes rebootot okoz.
Csík monitor, igen... Mondom, hogy a linux lenyelte a numerikus nullát! Na!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na most kifrissítettem mindkét gépet uborka 8.1-re, megérte. Végre rendesen látszik az eszközöknél az audigy-m, de ami mégjobb, hogy működik is, végre ki tudtam kapcsolni, hogy alapértelmezetten csak a digit kimenet működjön, valamint az is működik, hogy 4.-ban szól a sztereo mp3.
Fejlesztették még a képernyő olvasó progit is, végre elmenti a beállításokat meg sokkal érthetőbb is, de mondjuk még mindig minden baromságot felolvas netezés közben.
Egy problémám még van. Először XP volt a gépen, aztán felküldtem egy vistát, XP-nek is van boot menüje, az még megmaradt korábbról. Erre csinált a Vista is bootmenüt, ez eddig frankó. Aztán jött a linux, az berakta a bootmenübe a windowsokat is, onnan elérhető a vista bootmenüje, az működik, vista bootol is, de xp esetében semmi hibaüzi, csak restartol a gép. Jelenleg boot eszközt kell váltanom a vista bootloaderjéhez, úgy meg megy az xp.
Kis P3-am videokari driverét is javították, végre van 124*768-as felbontás.
-
válasz
Borzoló #6394 üzenetére
Azt azért ne téveszd szem elől, hogy ez Linux, nem Windows; a Linux pedig, mint tudjuk, nem Windows! Töltsd le a fenti linkről a CD-t, írd ki, bootolj be vele, próbálgasd. Ha meg tudod szokni akkor valószínűleg 1 linux-userrel több lesz a világon, ha 1-2-3 nap ismerkedés után sem tudod mexokni, akkor inkább maradj a Windows-nál.
-
Ha telepítem az Ubuntut akkor kell a Drieverek amiket kaptam a hardverekhez?Mert azokon a lemezeken csak windowsos verzió van és pl. az alapapomé nincs is Linuxos verzóban
NTFS-t kezel az Ubuntu?
-
Hi!
Eddig ritkán találkoztam Linuxal,de úgy döntöttem lecserélem a jó öreg Win-t.Ubuntu a kiszemelt,de kellene néhány infó.
Van-e olyan oldal ahol van írva egyes Windowson használt program megfelelője Linuxra?
Pl.Zenelejátszás:
Win-Winamp<->Linux-QuodLibet
Ja meg az Ubuntu az NTFS-t kezeli? -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Lehet,hogy nem ide kelett vona írnom ,de segítségre lenne szükségem
Adott egy gép 2 db vincsivel az egyik full windows xp ( 2 particíóval ) a másikon is 2 db particíó amiből az egyikre feltettem kiprobálás céljából az Opensuse 10.3-at anno beállítottam ( egy pc-s újság alapján telepítettem és követtem a jó tanácsait) a grub-a hogy ne a linux índuljon,hanem az Xp legyen az alapértelmezett oprendszer ez most is így van. A problémám az hogy most kellene az a vincsi amin a linux van ,de ha simán lehúzom az alaplapról akkor a gép bootoláskor ,ezt írja:Grub loading,please wait...
Error 21Mi a megoldás ilyenkor,hogy ne keresse és elínduljun az Xp mintha misem történt volna?
Ha Xp alatt leformázom a teljes 2. -ik vincsit ( Linuxot + ntfs particíó ) azzal megoldódna a helyzet ? Az nem gond ha elveszitem a teljes linuxos vincsi tartalmát.
Már probáltam post-nál kiválasztom az Xp-s vincsit,de ugyanezt az üzenetet kapom.
Ha tudtok segíteni , légyszíves szájbarágossan ,mert nem vagyok valami ász. -
Nah, újraraktam a windows-t.
Kicsit megnyugodtam, megpróbálok érthetően írni.(Hátha mostmár megy.)Mikor felraktam a linuxot, a rendszertöltő elhelyezésénél hibát írt ki, egészen addig, amíg konkrétan nem adtam meg neki, hogy a hda/hda1-re telepítse. (Első vinyó, első partíciója, ahol a win is van.) Egészen pontossan: "Végzetes hiba történt a rendszertöltő írásakkor" hibaüzenettel befejezte a telepítést és a live CD-ről bootolt, amíg nem adtam meg a konkrét helyet.
Mikor sikerült telepíteni a grub-ot, akkor elindult a linux, beállítottam hálózatot stb.
Újraindítottam a rendszert, windows-t próbáltam indítani, de hiába választotttam ki a Windowst, nem indítottta el. Helyette kiírta, hogy a második menüpontot választottam, és visszadta a menüt, csak a linuxot tudtam indítani.Ekkor döntöttem úgy, hogy windows telepító be és hibajavítás. Igen ám, de nem talált telepített windowst, a teljes meghajtót üresnek látta.
Lilo
Úgy döntöttem, felteszem a Lilo-t, ehhez ugye kell a Lilo conf is. Egyból elkezdett reklamálni, hogy neki kell a KDE-ből ez meg az a könyvtár. Leszedtem. Továbbra sem volt hajlandó elindulni, és szerencsére meghülyítette a synaps csomagkezelőt is, így az sem indult el. Nagy nehezen elindítottam a csomagkezelőt, elkezdtem leszedni a teljes KDE-t, de meguntam és abbahagytam.Lehet inkább a Suse-t kellene ismét megpróbálnom, azzal nem szívtam annó annyit.
Ja és nem találtam hibajavítás opciót a CD-s live-on.
OEM telepítés, teljes telepítés, CD boot, meg hasonlók vannak, de hibajavítás nincs vagy csak én nem találom.Ubuntu 8.04.1-el próbálkoztam.
-
GRUB: /boot/grub/menu.lst. Itt meg egy manual hozzá.
Az, hogy Windows miért nincs benne alapból, nem tudom, nekem belerakta. De nem kell újratelepíteni a Windows-t, bebootolsz CD-ről, majd a második lehetőségnél kérsz recovery console-t, ott fixboot vagy fixmbr paranccsal vadonásúj Windows boot-ot tudsz telepíteni. Ezután persze nem lesz elérhető az Ubuntu, amit meg az Ubuntu LiveCD-jével tudsz majd orvosolni.LILO-hoz meg miért kéne KDE?
A telepítésnél meg valóban nem lehet választani a csomagok közül, de ezügyben a blogomban van egy írás, hogy is lehet eleve testreszabott Ubuntut telepíteni.
-
rtom
senior tag
Wubival többeknek is volt itt gondja, de a döntés a tiéd, nekem 6 Gigás partíción elfér a telepített, úh. inkább adnék neki egy saját helyet. A sorrendre XP, wubi, linux a javaslatom, ha maradsz ennél a felállásnál. Azért ez, mert az XP boot manager-ét a linux felülírja, de beteszi a listába a windows-t, fordítva nem.
Kérdés: miért éppen sabayon? Csak nem a parasztvakító effektek miatt?
-
Vladi
nagyúr
wubi. Cikk róla. Van másik!
"úlsok dologt felajánl ext2 ext3 csak nemtudom mik ezek."
Ha ebben bizonytalan vagy, akkor mindenképpen wubi!!
Amúgy fájl rendszer típusok. leírás róluk.
Windows ugye ntfs és fat fájlrendszereket használ. A linuxok meg ext2-3, reiser, stb.-t. (ext3 biztosan jó választás) Meg lehet ugye külön partícióra telepíteni.
Maradjunk a wubinál. -
Core2duo6600
veterán
Ha ez a progi nem tudja megnyitni azt a particiót ahol tulajdonképpen a rendszer van, akkor jol sejtem, hogy, hogy csak a reinstall marad ?
Ezek után, már csak az a kérdés, hogy a grub hogy mukodik, gondolok itt arra, hogy amikor szerkesztjuk a menujét, akkot boot alatt van valahol, ezek szerint teljesen az mbr be települ be ? beállításaival együtt ?
Már csak 1 kérdés, ha bebootolok egy linux live cd vel, vagy akár a mandriva powerpack install dvd jével, akkor a mostani grubom beállításait ki tudom menteni., mert oszintén szolva nem igen emlékszem hogy mi van benne a windowsokra vonatkotatva...
-
róland
veterán
Próbáld ki az Ubuntu-t. LiveCD a telepítője, így pár napig simán próbálkozhatsz anélkül, hogy telepítenéd. Ha megtetszett de még mindig bizonytalan vagy, akkor pedig Windows alatt elindítod a Wubi-s telepítést, majd a teljes telepítés után lesz egy flat fájlrendszerben lévő és a win boot.ini-jében külön szereplő Ubuntu telepítésed. Amennyiben így működőképes a rendszer, utána belevághatsz egy hagyományos két operációs rendszeres telepítésbe.
-
Anakin007
aktív tag
Nincs mit, ezeröt
Másrészt: a te rendszered kezelte jól a karakterkódolást, a bökkenő csak az, hogy az UTF-8 beállítású gépek a ritkábbak, szvsz hogy kinek a készüléke a hibás? Nézőpont kérdéseA szépséghiba, hogy a régi állományokat át kell alakítani azért van, mert eddig UTF-8 szerint hozta létre az ékezetes állományokat (UTF-8 megjelenítéssel), most meg ISO8859-2 -be és ugyanilyen megjelenítéssel. Szvsz a szitu ugyanaz mint eddig, csak most fordítva és elmúlik, amint átkonvertáltad az összes ékezetes régi állományt
Ha windows-os partícióról ratyin látszanak az ékezetek,akkor rossz kódlap van megadva. Van az ntfs-3g -nek grafikus beállítókája, mandriván "NTFS beállító eszköz" néven szerepel a K menüben. Azzal csatoltasd az ntfs-t és jó lesz. Fura módon ez a cucc kapásból frankón kezeli az ntfs-féle magyar ékezeteket...talán mert magyarok szögelték az ntfs-3g -t?
A /etc/fstab- ban a windows-os begyzésnek vhogy így kell kinéznie (elvileg):
/dev/sda1 /mnt/windows ntfs-3g defaults,locale=hu_HU 0 0
Persze a csatolási pont és partíció nem lényeg. Ha nálad nem ilyen a locale opció, írd át kézzel, hátha. Nálam sajna csak ukrán XP van kéznél és hétfőig nem is lesz magyarom, szal tutit addig csak vki más tudna mondani.Nem árt tudnod, hogy linuxban a konzol és grafikus felület két, egymástól független dolog, beleértve a fontokat és nyelvi beállításokat is.
A teljesség kedvéért megjegyzem, hogy a grafikus felület és ablakkezelő is két, teljesen más dolog, ami elsőre érthetetlen lehet windows után. Grafikus felület pl. az xorg, ablakkezelő pl. KDE v. gnome. Emiatt grafikus felületen a fontkezelés abszolút de az ablakkezelőn múlik és csakis az adott ablakkezelőre vonatkozik.
Pl. lehet egyszerre, ugyanazon a rendszeren gnome és kde is úgy, hogy a kde mondjuk orosz, a gnome pedig ukrán, de a konzol magyar megjelenítést és nyelvezetet használ.
konsole != console szvsz a konsole grafikus console, console fontokkal, hiába van grafikus felüeten. Nah ez pont egy kakukktojás
A lényeg: vannak xfontok és console fontok, a kettő nem ua. Előbbi egyszerű, ha van XP is, mert csak beimportálod a windows\fonts könyvtárat az összes fonttal úgy ahogy van (KDE-n a vezérlőpultról, rendszergazdai módban).
Utóbbihoz rpmdrake v. google a sok szép console font végett.
Hogy a convmv miért nem működött visszafelé, passz.Have a nice day
-
.-Cs0SzA-.
aktív tag
Igen, jól érted.
Semmien program nem volt hajlandó a vinyóhoz nyúlni, mindegyik indulás után egyből hibát jelzett, ezért windows telepítés közben partícionáltam, telepítettem egy windozt, lementettem annak a rendszerfileait(tehát a boot.ini jo elvileg) felghostoltam a saját wint, és felmásoltam( PE win alól) mellé a rendszerfileokat. Ezután már a windows elindult, de a kurzor megjelenik, majd meghal. alt-tab-ra válthatok valami login segédre, és ki is fagy.
De már lemondtam a winröl, teljesen, haljon meg ott ahol van, majd virtualboxba felteszem a ghostot valahogy. Viszont most új problémák, a linuxal.
Már 4.re varázsoltam fel rá, közben beszart a noti optikai meghajtója. most minden patentül működik, már torrent, vvideo, zene minden jó.
Viszont a flasht most az istenért se tudok telepíteni a ff3-ba. Eddig ez simán ment, rootként megoldotta, most viszont valami hibát ír, és nem hajlandó felmenni.
Saját kezőleg is feltettem, és még egy másik mozilla kompatibilis flasht, de így se jó.
Lehet hogy az lehet a gond, hogy én a FF3-at csak kicsomagoltam, belöktem /bin-be, és a régi firefox ikont ráirányítottam az ujra? -
VaZso
senior tag
Kiborít ez a Mandrake!
El akartam indítani ezt a nyavalyás rendszert, hogy a suliban gyorsan le tudjam tölteni a kérdéses fieokat, ehhez képest szenvedtem vele több mint fél órát és _egyszer sem_ indult el a wlan hálózat, pedig a konfigurációs fileok nem változtak! Teljesen kiakasztó, hogy egyszer működik, másszor nem. Most ha hazamegyek, otthon is vacakolni fog, ahelyett, hogy működne! Elképesztő! Most Windowsban vagyok, ugyaninnen.
wpa_supplicant.conf kérdéses része a file végén:
network={
psk="kulcs :)"
scan_ssid=1
ssid="ssid :)"
}
network={
key_mgmt=NONE
wep_key0=kulcs :)
wep_tx_keyidx=0
scan_ssid=1
auth_alg=OPEN
mode=0
ssid="ssid :)"
}Ifconf ezt írja:
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:0F:B0:C1:6F:37
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:0 (0.0 b) TX bytes:0 (0.0 b)
Interrupt:23
eth1 Link encap:Ethernet HWaddr 00:14:A5:18:36:B1
inet6 addr: fe80::214:a5ff:fe18:36b1/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:527 errors:0 dropped:4 overruns:0 frame:0
TX packets:50 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:42686 (41.6 KiB) TX bytes:7136 (6.9 KiB)
Interrupt:5 Base address:0x4000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
inet6 addr: ::1/128 Scope:Host
UP LOOPBACK RUNNING MTU:16436 Metric:1
RX packets:926 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:926 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:75116 (73.3 KiB) TX bytes:75116 (73.3 KiB)messages LOG. Próbáltam ritkítani kicsit, remélem, minden erre vonatkozót benne hagytam
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: eth0: Tigon3 [partno(BCM95788A50) rev 3003 PHY(5705)] (PCI:33MHz:32-bit) 10/100/1000Base-T Ethernet 00:0f:b0:c1:6f:37
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: eth0: RXcsums[1] LinkChgREG[0] MIirq[0] ASF[0] WireSpeed[0] TSOcap[1]
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: eth0: dma_rwctrl[763f0000] dma_mask[32-bit]
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx driver
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Chip ID 0x4318, rev 0x2
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Number of cores: 4
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Core 0: ID 0x800, rev 0xd, vendor 0x4243
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Core 1: ID 0x812, rev 0x9, vendor 0x4243
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Core 2: ID 0x804, rev 0xc, vendor 0x4243
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Core 3: ID 0x80d, rev 0x7, vendor 0x4243
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: PHY connected
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Detected PHY: Analog: 3, Type 2, Revision 7
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Detected Radio: ID: 8205017f (Manuf: 17f Ver: 2050 Rev: 8)
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Radio turned off
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: bcm43xx: Radio turned off
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: loop: module loaded
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: Netfilter messages via NETLINK v0.30.
Apr 15 15:24:19 localhost kernel: nf_conntrack version 0.5.0 (8192 buckets, 65536 max)
Apr 15 15:24:22 localhost kernel: bcm43xx: PHY connected
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: Microcode rev 0x123, pl 0x21 (2005-01-22 19:48:06)
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: Radio turned on
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: Radio enabled by hardware
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: ASSERTION FAILED (radio_attenuation < 10) at: drivers/net/wireless/bcm43xx/bcm43xx_phy.c:1489:bcm43xx_find_lopair()
Apr 15 15:24:23 localhost last message repeated 2 times
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: Chip initialized
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: 32-bit DMA initialized
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: Keys cleared
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: Selected 802.11 core (phytype 2)
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: ASSERTION FAILED (radio_attenuation < 10) at: drivers/net/wireless/bcm43xx/bcm43xx_phy.c:1489:bcm43xx_find_lopair()
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: ADDRCONF(NETDEV_UP): eth1: link is not ready
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: set security called, .level = 0, .enabled = 0, .encrypt = 0
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: set security called, .active_key = 0, .level = 1, .enabled = 1, .encrypt = 1, .auth_mode = 0
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: set security called, .level = 0, .enabled = 0, .encrypt = 0
Apr 15 15:24:23 localhost last message repeated 3 times
Apr 15 15:24:23 localhost ifplugd(eth1)[3912]: ifplugd 0.28 initializing.
Apr 15 15:24:23 localhost ifplugd(eth1)[3912]: Using interface eth1/00:14:A5:18:36:B1 with driver <bcm43xx> (version: 2.6.22.18-laptop-1mdv)
Apr 15 15:24:23 localhost ifplugd(eth1)[3912]: Using detection mode: SIOCETHTOOL
Apr 15 15:24:23 localhost ifplugd(eth1)[3912]: Initialization complete, link beat not detected.
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: bcm43xx: set security called, .active_key = 0, .enabled = 1, .encrypt = 1
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: SoftMAC: Open Authentication completed with 00:1b:90:74:d5:30
Apr 15 15:24:23 localhost kernel: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth1: link becomes ready
Apr 15 15:24:24 localhost ifplugd(eth1)[3912]: Link beat detected.
Apr 15 15:24:25 localhost ifplugd(eth1)[3912]: Executing '/etc/ifplugd/ifplugd.action eth1 up'.
Apr 15 15:24:29 localhost dhclient: DHCPREQUEST on eth1 to 255.255.255.255 port 67
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: martian source 255.255.255.255 from 10.0.0.1, on dev eth1
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: ll header: ff:ff:ff:ff:ff:ff:00:09:6b:80:1d:16:08:00
Apr 15 15:24:29 localhost dhclient: DHCPNAK from 10.0.0.1
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: Radio turned off
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: DMA-32 0x0200 (RX) max used slots: 14/64
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: DMA-32 0x02A0 (TX) max used slots: 0/512
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: DMA-32 0x0280 (TX) max used slots: 0/512
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: DMA-32 0x0260 (TX) max used slots: 0/512
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: DMA-32 0x0240 (TX) max used slots: 0/512
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: DMA-32 0x0220 (TX) max used slots: 2/512
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: DMA-32 0x0200 (TX) max used slots: 0/512
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: Microcode rev 0x123, pl 0x21 (2005-01-22 19:48:06)
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: Radio turned on
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: Radio enabled by hardware
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: ASSERTION FAILED (radio_attenuation < 10) at: drivers/net/wireless/bcm43xx/bcm43xx_phy.c:1489:bcm43xx_find_lopair()
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: ASSERTION FAILED (radio_attenuation < 10) at: drivers/net/wireless/bcm43xx/bcm43xx_phy.c:1489:bcm43xx_find_lopair()
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: Chip initialized
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: 32-bit DMA initialized
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: Keys cleared
Apr 15 15:24:29 localhost kernel: bcm43xx: Selected 802.11 core (phytype 2)
Apr 15 15:24:30 localhost dhclient: DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 8
Apr 15 15:24:30 localhost dhclient: receive_packet failed on eth1: Network is down
Apr 15 15:24:38 localhost dhclient: DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 9
Apr 15 15:24:47 localhost dhclient: DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 21
Apr 15 15:25:08 localhost dhclient: DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 17
Apr 15 15:25:08 localhost kernel: ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
Apr 15 15:25:09 localhost kernel: Netfilter messages via NETLINK v0.30.
Apr 15 15:25:09 localhost kernel: nf_conntrack version 0.5.0 (8192 buckets, 65536 max)
Apr 15 15:25:18 localhost kernel: netfilter PSD loaded - (c) astaro AG
Apr 15 15:25:18 localhost kernel: IFWLOG: register target
Apr 15 15:25:18 localhost logger: Shorewall started
Apr 15 15:25:18 localhost kernel: bootsplash: status on console 0 changed to off
Apr 15 15:25:21 localhost kdm_greet[7636]: Can't open default user face
Apr 15 15:25:25 localhost dhclient: DHCPDISCOVER on eth1 to 255.255.255.255 port 67 interval 6
Apr 15 15:25:31 localhost dhclient: No DHCPOFFERS received.
Apr 15 15:25:31 localhost ifplugd(eth1)[3912]: client: Determining IP information for eth1... failed.
Apr 15 15:25:31 localhost ifplugd(eth1)[3912]: Program execution failed, return value is 1.
Apr 15 15:25:31 localhost ifplugd(eth1)[3912]: Exiting.
Apr 15 15:26:25 localhost acpid: client has disconnectedA suliban egyszerre kb. 7-8 AP-t lát.
Mi lehet a gondja és vajon olykor miért működik? A wlan beállítást alapvetően azért gondolom jónak, mivel olykor működik, és ha elindult, nem okoz neki gondot az újraindítás sem.Amúgy a lan az eth0, wlan pedig eth1.
-
tusi74
őstag
válasz
VaniliásRönk #4746 üzenetére
Ugyanígy voltam egy hónappal ezelőtt, mint Te. Azóta meg elválaszthatatlanok vagyunk az Ubuntu-val.
Nekem is teljesen legális Vistám, legális Windows-os programjaim vannak, tehát elvben teljesen hülyeség áttérnem. És mégis jelenleg az egyik winyómon Ubuntu, a másikon Vista van. Bármikor be tudok bootolni a Vistára, teljesen be van lőve, tehát bármikor munkára kész. És mégis, ha csak lehet az Ubuntu-t bootolom. Amíg a Vistán elindul pl. az FLV converter segédprogram, (valami 5000 Ft-ért bereggelve), addig az Ubuntu-n már terminálban át is van konvertálva. Mire reggel a Vista bebootol, addig meg is reggelizek 2x. Az Ubuntu meg pöccre indul. A programok sokkal, de sokkal gyorsabban futnak. Filmet lehet vágni az avidemux-szal, a GIMP-et nagyon megszerettem, az Open Office-ban eddig mindent meg tudtam csinálni, mint Wordben, sőt többet, mert azonnal konvertálhatom PDF-be, és "gizda" módon PDF-eket küldözgetek a partnereknek. Nincs annál szánalmasabb dolog, mint amikor nincs pénz ADOBE ACROBATRA (nem reader!),. és mindenféle regisztráalatlan PDF konverterrel konvertál, amin ott virít a konvertáló progi neve, linkje, meg óriási vízjellel, hogy UNREGISTERED VERSION.
Természetesen nekem is vannak olyan progijaim, amire nincs valódi alternatíva, semmi gond beindítom a Vistát, de alig várom, hogy végezzek, mert már teljesen elszoktam ettől a csigalassúságtól.
És mivel a pénzt nekem sem szórják 2 kézzel, meg kell érte dolgoznom, így elegem lett az évek óta tartó mókuskerékból. Új Windows, új vas. Ha Vistát akarsz, költs egy vagyont hardverre. És ebből, csak úgy van kiszállás, ha hátat fordítasz a mesterségesen kikényszerített fogyasztásból. Hogy azért vásárolj egy erőgépet, hogy futtatni tudd az op.rendszert. Ha egy konkrét célszoftver miatt kellene hardver, pl. játékok, akkor megérteném, de maga az op. rendszer miatt, az már nonszensz.
És az áttérésemet, már a családom is észrevette. Pl. csendesebb lett a gép. A Vista állandóan tekerte a winyót, az Ubuntu-szép csendesen fut. Elvan az 1 giga ramommal.
A Sykpe sokkal tisztább hangú az Ubuntu-n, mert a Vistán alig jutott szerencsétlennek erőforrás. Itt meg vígan elnetezgetek, MSN-ezek, miközben Sykpe-n beszélek valakivel. A Vistán először ki kellett mellőle lőni mindent, böngésző, stb. majd lehetett beszélni.
Nem beszélve arról, hogy sokkal szebb, szerintem az Ubuntu. Nekem, mint nőnek ez is szempont.
-
Csokimester
csendes tag
Sziasztok!
Felraktam az ubuntu 7.10-et de azzal a lendülettel le is szedtem, és vissza akartam rakni a windowst mert nem tudtma megcsinálni a wifit a laptopon linux alatt. Azt szeretném kérdezni, hogy ez hogy lenne kivitelezhető? Mert azóta próbálkoztam azzal hogy letörlöm a partíciót, és a Gparted progival csináltam ntfs-t a linux partíciójából, de a win telepítő azt írja ki hogy nincsen merevlemez a gépben.:S Megpróbáltam hogy fat32re teszem és látta is az fdisk, de az fdisk /mbr parancs nem csináltsemmit:S És utána sem látja a win telepítő a vinyót.:S Plz help, nagyon fontos lenne! -
Atti1112
aktív tag
Sziasztok ! Egy olyan kérdésem lenne : Feltettem egy üres vinyóra egy linuxot. Az ugye készített egy ext3 vagy ilyesmi file rendszert. Ezután meguntam a linuxot (minden bonyolultabb mint windows alatt, sokkal több egérkattal lehet megoldani pofon egyszerű dolgokat ) és vissza akartam tenni a vinyót sima ntfs file rendszerre (é).
Bebootoltam a gépet win98 indító floppyról (!) és Fdiskkel megküldtem a vinyót, majd jött egy format c: /u , ezután egy partition magic-es 0-ázás történt.Ezután kivettem a kisfloppyt majd balhéból kipróbáltam mit tesz a gép.Bekapcs ,majd ugye azt kellett volna kiírnia hogy vinyóról nem tud bootolni és tegyek be egy indító lemezt.Erre kiírja : Grub loading ,Error 22.
Mindezt formázás stb. ,fentebb leírt dolgok után.Kérdésem : hogyan lehet egy huszárvágással elintézni a linux Grubját ? Másszóval az MBR teljes kinullázását ? Kipróbáltam azt is ,hogy XP-vel írom felül a vinyót és telepítéskor az majd kigyomlálja a Grub-ot, de nem sikerült.
XP felment, de újraindításnál megint ott volt a grub error és csak reset után jött be az XP.
Ezt minden újraindításnál eljátszotta.
Lehet hogy van erre egy grub ölő progi ?
Segítsetek légyszi. -
Core2duo6600
veterán
text editorram nyisd ki a /boot/grub ban a menu -t
és írd át
hogy melyik a default, azt számmal tudod kijelolni, a 0 a legfelső és lefele 1 el novekszik, ami meg nem kell, swap meg ilyenek azt töröld kiA felsorolási sorrend nem határozza meg., hogy melyik induljon elsőnek
ahhoz hogy beírjad a grub ba, hogy a win -t is el tudja indítani ehhez tudnod kell, hogy a win melyik partición van, tehát hányadikon
clainloader a fontos rész ebbúl a szempontból
hd 0,0 hd 0,1 stb.... adja meg azt, hogy hányadikon van a windowsod
az első 0 magát a winyod jelenti a második meg a partició sorszámátAmennyiben az első akkor valami ilyesmit kell beírnod
title Microsoft Windows Xp
rootnoverify (hd0,0)
chainloader (hd0,0)+1Biztos, hogy volt lehetőség install közben a bootloader szerkesztésére
-
Batman
őstag
válasz
Alvin_ti4200 #4340 üzenetére
Hello Alvin!
No akkor én is válaszolnék pár kérdésere:
1; Természetesen van OpenOffice-nak hívják.
2; Igen öbb lehetőséges i van attol függ Gnome, vagy Kde ablakkezelőt fogsz használni, Kopete és pidgin , és még számos alternatíva van , elvetemebbeknek karakteres msn-amit ahsználtam éln személy szerint si
3; Tapasztalati válasz a kérdéedre, aminek szerintem örülni fogsz. [link]
4; Igen van. K3b
5; Hát ilyet még nem igazán találtam, de nincs is nagyon szükség rá, mivel bármit amit esetleg mountoltal eddig Windows alatt azt lehet most nem fogod, pl dvd filmeket mplayer iso-bol viszi nem kell felmountolni. Ha mégis szükség lenne valamire konsolon keresztül a mount parancsal menni fog. Na egy kis google segített, meg nem használtam de ha kell ki lehet próbálni. [link]
6; Én is leggyakrabban MC-t használok, de vannak más alternatívák pédául krusader, szinte teljes mértékben olyan mint a TC.
7; Hát az ismerősöd akkor személj szerint még nem használt ati kártyát linux alatt (Nvidia ezen a téren nagyon alazza az Ati-t ), évek óta szívok vele és kezdetekben nem volt egyszerü feladat 3D-s gyorsítást előbányászni, de hogy jót is mondjak az Ati bele húzott és nagy mértékben fejlesztette a drivereti az újak pár bug-tól leszámítva egész jók és egyszerűen Ati honlapjarol letölthetők és leírás alapján telepíthetők. [link]
8; Személy szerint az rtorrent klienst használom webes interfaccel ( kivancsi vagyok megismered e ki fejleszti ezt a felületet ) így távoról is mindig tudom irányítania gépem, és hihetetlen minimal az erőforrás igénye míg pl azureus azért szeret memoriat enni.
9; mplayer elméletileg alapból lejátsza az említett fájlokat.
10; Gondolom zene lejátszóra gondolsz, én az amarok-ot ajállanám. Kis izelítő miközben játsza a zenét wiki oldalról automatikusan letölti az előadó önéletrajzát és a játszott szám szövegét, és még rengeteg plugin van hozzá.
11; Ez Kde ablakkezelő.Valószínüleg alapból így indul, de nagyon változatos és sok féle kinézetre lehet szabni, az én asztalomról is egy avatatlan nem igazan ismerné fel milyen ablakkazalőt használok. Itt sok midnent találhatsz ,hogy is lehet csinosítgatni.
12; Na hogy suse alap telepítése olvassa, szerintem igen de ez nem 100%. Az viszont igen ,hogy nem cska olvashatók már hanem írhatók is az ntfs particiók.Remélem azért tudtam valamennyit segíteni.
üdv -
Siriusb
veterán
Ha telepítéskor ott van a vista is, a süsü telepítője felismeri a jelen lévő oprendszereket, és létrehozza a listát. Újraindításko már választhatsz is az oprendszerek közt.
Ha jól emlékszem nekem a süsünél az ntfs fájlrendszer írása nem jött össze (másoknak gond nélkül), de látni mindenképpen fogod a windowsos partíciókat is.Szivesen segít itt mindenki...
-
Alvin_ti4200
félisten
Ide is bemásolom, hátha ezt a topikot többen követik
Pár kérdésem lenne. Nem igazán játszom már a gépen, így kacérkodnék egy OpenSUSE 10.3-mal (ebből a 32 bites vagy a 64 bites változatot éri meg feltenni? Mindkettőt letöltöttem).
1. Van-e benne valamilyen irodai programcsomag? (OpenOffice, akármi). Kezeli-e az Office2007-es fájlformátumokat (.xlsx, .docx)?
2. Van-e alapból a telepítés után valamilyen azonnali üzenetküldő szolgáltatással működő csevegőprogram? Windows Live profilt kéne kezelnie.
3. Creative X-Fi XtremeMusic-kal van-e valami inkompatibilitási probléma? Drivert egyedül a 64 bites Linuxhoz találtam a Creative oldalán.
4. Van-e beépített normális GUI-val rendelkező DVD-író alkalmazás?
5. Van-e valamilyen egyszerűen kezelhető virtuális meghajtós alkalmazás? (Daemon Tools?)
6. Azt hiszem a Total Commander nem megy Linux alatt, de van Midnight Commander, ami eléggé hasonló, a lényeg, hogy kellene valami alkalmazás, amivel lehet FTP-zni.
7. Radeon HD 3850-em van, de az istennek nem találok az AMD oldalán Linux drivert nem csak ehhez, hanem bármilyen Radeonhoz. Kérdésem az lenne, hogy alapból normálisan kezeli a Radeonokat a SUSE? Ismerősöm azt mondta, hogy Linux alá inkább Radeon ajánlott a driver miatt.
8. Torrent?
9. Xvid/DivX videók alapból támogatottak vagy külön kodekcsomag telepítése szükséges?
10. Van-e jól használható, szép GUI-val rendelkező média alkalmazás?
11. Hány és milyen fájlrendszerrel rendelkező partíció szükséges a működéséhez? Átlagos használatra mik azok a sok helyet foglaló csomagok, amiket nem kötelező telepíteni?
12. Alapértelmezett (és előtelepített) böngésző Firefox vagy egyéb?
13. Ilyen kinézetet a Gnome vagy a KDE ablakkezelővel lehet elérni? Alapból így indul a telepítés után a rendszer?
14. NTFS partíciók olvashatók alapból rajta?! -
Core2duo6600
veterán
Beállítot a linuxos winyod bootnak
ill a yastban a bootloadernél azt mondod neki, hogy mbr be települjön
majd a /boot/grub/menu -t valahogy így modosítod
Persze a hdd ék ill. particiók elnevezését a nálad érvényben lévőre kell változtatni, azt szemelött tartva, hogy ahol a grub van minden esetben az a 0 ik particiótitle openSUSE 10.3 - 2.6.22.13-0.3
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.22.13-0.3-bigsmp root=/dev/disk/by-id/scsi-SATA_SAMSUNG_HD400LJS0H2J1NP900708-part2 vga=0x317 resume=/dev/sda1 splash=silent showopts
initrd /boot/initrd-2.6.22.13-0.3-bigsmptitle Microsoft Windows Vista X64
root (hd1,0)
chainloader +1title Microsoft Windows Xp
rootnoverify (hd0,0)
map (hd0) (hd2)
map (hd2) (hd0)
chainloader (hd2,0)+1 -
qwertly
addikt
válasz
bambano #4180 üzenetére
Először is BOLDOG KARÁCSONY MINDEN FORUMOZÓNAK
amikor az xp használtam leálitás előtt ipconfig /release parancsot ki adtam.Amikor a fedora be bootolt ki irta ,hogy IP cím vagy hálókártya beálitása OK.Ha eszt a parancsot nem adtam ki akor kb.6 órán belül aszt irta ki,hogy IP cim és hálokártya sikertelen.Úgy hogy valószínűleg csak az lehet amit a szolgáltató javasolt.Én linux alat is használhatom windows alatt használt parancsokat
Pl:ipconfig /renew vagy ha nem akor mi a linux alatt ezeknek az alternativálya?
-
Core2duo6600
veterán
válasz
misirulez #4060 üzenetére
De átlehet
linux alatt beuzemelsz egy torrent kliens
az épp letöltés alatt álókat átmásolód a linuxos particiodra, vagy felteszed az ntfs 3g ét, ha alapból nem tudja a ntfs -t írni...
Ezután beteszed a kliensbe a torrentet és megmondod neki, hogy hova mentse le, azt ad meg ahol a félbehagyott letöltés van, ellenörzi, ezután folytatni fogja
Nekem a wine kiterjesztéssel a windows os uttorrent vált be, a weben írják az oprendszereknél, hogy wine, tehát tökéletesen mukodik linux alatt is
vannak linux alá is torrent kliensek, de valamiért nekem nem váltak be, ill. a Bittorrent-et ezidáig nem tudtam feltenni, ha valakinek sikerült megoszthatná a mikéntjét
itt található amúgy -
Anakin007
aktív tag
válasz
Siriusb #3988 üzenetére
Jó neked! nekem nem akarja, azt mondja a dmesg, hogy:
NTFS volume version 3.1.
NTFS-fs error (device sda1): load_system_files(): $LogFile is not clean. Mounting read-only. Mount in Windows.Két NTFS partícióm is van, a második ráadásul külön vinyón, de azt se akarja csatolni, ugyanezzel a hibával tér vissza. Nem emléxem, hogy bármilyen FS szintű dolgot mókoltam volna xp-n, szal passz.. Vki vmi 5let erre?
-
Tices
csendes tag
a megjavult úgy értem, hogy...
először ugye xp megy a gépre, az létrehozza a maga kis bootolását. aztán jön a linux, átírja, hogy a kettő együtt menjen.
Aztán ha letörlöm a linuxot, a windows fixmbr-el újra betölti az eredetit, tehát az lesz az eredmény, hogy mint ha nem is lett volna más op rendszer, az xp bootol magától. (persze a linux partíciót majd vissza kell hozni az élők sorába, de ez most itt lényegtelen).Tehetném a 40-esre, csak mi van, ha megdöglik? mert öreg járgány, fütyül is, néha egy kicsit meg is hülyül, ezért már óvatosan bánok vele. Ha elszáll (a swap-al együtt, kifagy minden, ha jól gondolom, vagy az op rendszer mint ha mi sem történt volna, áthelyezi a saját partíciójára és megy minden tovább? Mert akkor nem lenne gond így külön ide kábelen menne a rendszer, egyszerre haszálná a swap-ot és mondjuk a rendszermeghajtót).
Egy mellékes kérdés, nem teljesen ide tartozik, de mivel amiről tudok az linux alapú ezért ide is tartozik. Létezik-e olyan program, amivel egy programhoz testreszabott mini op. rendszert lehet létrehozni? Gondolok itt a Geexbox-ra, amivel ugye filmeket lehet nézni, kis teljesítményű gépeken, és linux alapú. Én ugyanerre gondoltam, csak pl. játékra, hogy a windows ablakai, kinézete, egyéb betöltendő marhaságai ne lassítsák a rendszert, csak a játékhoz szükséges részek működjenek. Persze nem feltétlenül linux alapú lehet.
-
Tices
csendes tag
válasz
ngabor2 #3975 üzenetére
Üdv mindenkinek!
Először is köszi az eddigi hozzászólásokat!
Először a swap-ról...azt olvastam, hogy érdemes a lemez elejére tenni, mert ott gyorsabban eléri a op. rendszer (mármint a vinyó pozícionálás), igaz minimális gyorsulás, de ha már szétbuheráltam a meglévő rendszert, próbálom "jobbra" megcsinálni, úgy vagyok vele sok kicsi sokra megy. ( a gép 1.6 P4, 2x256 Mb 233 Mhz). Belátom a 2 Giga sok a swap-nak, ezt már korrigáltam.
Suse: szeretnék több Linux disztrót is kipróbálni, ez volt kéznél. (Debian-al próbálkoztam már egyszer, de 0 Linux tudással és leírásokból (ami kifejezetten erről szólt) nem tudtam rávenni, a grafikus környezetre, láma vagyok, de igyekszem.Először ugye a grafikus rendszert szeretném megismerni.)
Ha szeretném később leszedni a Linuxot, akkor a windows-ból elég a hibajavító konzollal javítani az mbr-t és "megjavul" csak a windows-ra..ugye?
Ha cserélni szeretném, akkor is meg kell csinálnom, vagy a más disztró lekezeli az előző rendszertöltőt és átírja magára?
Tehát valami ilyesmi, jó:
1. 2. swap
3. 20 Gb XP (telepítés előtt a swap törlése, aztán ha kész, visszacsinálni a swapokat, így c:-nek nevezi a saját partícióját), ha így nem kavar be, nem akarom akkor már babprálni)
4. 20 Gb Linux (ext2 v. ext3 vagy amit ajánl a telepítő) (a rendszer lenne a Linux cuccok lelőhelye egyenlőre úgy sem csinálok rajta semmi komolyat)
5. a maradék jelenlegi adat maradna (ntfs)Üdv Tices
-
Vladi
nagyúr
Hello!
Nos az nagyon helyes, ha kész partíciós rendszerrel vágsz bele a telepítésbe. Általános szabály, hogy olyanra csináld amit könnyen és gyorsan átlátsz.
1. Külön partíció win swapnak? Ezt honnan vetted?
ok
2. Mennyi ramod van? Ha 1G vagy több akkor tök felesleges a 2G linuxnak. Sose fogja kihasználni.
3. Nem tom. Te tudod/látod mennyi kell.
4. Annyi tuti elég. Még a Quake 4-et is felteheted rá.
lehet ext3 is, sőt még néhány másik is. Érdemes azt választani amit a telepítő felajánl.
5. Ntfs írás olvasás teljes mértékben megoldható. Windowsnak lényeges a primariy. Linux az elég rugalmas, így lehet extended is. Bár ha már 5 partíciód van, akkor muszály, hogy legyen. De tényleg az a lényeg, hogy átlásd.
Suse-t elég régen telepítettem, akkor eléggé önkényeskedett a partíciók tekinetében.
A telepítés sorrendje meg elvileg mindegy, ha vissza tudod állítani az MBR-t. -
zsoi
senior tag
válasz
#25954560 #3901 üzenetére
még mindíg küzdök.... a helyzet ua. IP beállításokat megkapja, de azután semmi.(tesztelni akartam egy memtest img indításával, de ezt kapom:
boot failure. Reboot and select proper boot device.... stb...
A gép amire telepítve van az emboot (PXE ÉS TFTP szerver is) program egy windows 2000 Prof. SP4 a C:\-n létrehoztam a c:\tftboot könyvtárat.
tartalma:
pxelinux.0
img file-k
pxelinux.cfg könyvtár, ebben default file, tartalma:
Label ghost
kernel memdisk
append initrd=ghost.img
konfig file-ban :-ezt kapja a kliens-:
hn
ip=10.0.0.113
sm=255.255.0.0
dn=agrikon.hu
ds=10.0.0.200
gw=10.0.0.2
hd=\tftpboot\
to=3600
emboot tftp szerver konfigjában a transmit secure mode +van adva a könyvtár.//kellhet még egy nfs szerver is....
// a hdd tápja le van véve
//lehet hogy windows 2003 standard r2 sp2 alatt kellene elindulnom(Windows Deployment Services...)
-
zolikaDB
veterán
Hali mindenkinek!
Van egy kis problémám!
Hardver: Toshiba L30-134, 1 GB ram, ati 128 mb vidkari, celeron 1.47, 60 gb sata winyó, xp sp 2!
És a Mandriva 2008-at szeretném felrakni, de nem megy! Indításnál kiválasztom, h dvd-ről bootoljon, de egy hibaüzenet fogad: nem tudja betölteni a DOS-t, vagy, mi... A tanács egy txt file-ban az, h készítsek indítólemezt, vagy mit floppyra... Csakhogy nekem nincs floppy meghajtóm! Másik tanács: a boot.iso-t íram ki cd-re, és akkor tud merevlemezről telepíteni... Ez sem működik...
Mit tegyek???Amúgy elkezdtem szedni egy redhatot is, hátha azzal nem lesz probléma...
Amúgy, ha fent van a windows, azt felül tudja írni? Vagy azt előtte le kell gyilkolni? (és hogy? bocs a lámer kérdésekért...)
-
Marty8
tag
jó estét!
Suse linux 10.3 van fent a gépemen, és egy ntfs particiót akartam vele felismertetni.
találtam egy leírást, ezt... itt nem tiszta ez teljesen.
ha valaki segítene, megköszönném.hup-on olvastam:
Gondolom ntfs particióról van szó.
Több megoldás is van:
1. Létrehozol egy fat32-es particiót adatcserére, mert azt tudod windows és linux alól is írni/olvasni.
2. pendrive-ot használsz, bár ebből már a fél gigásnak is rendesen megkérik az árát.
3. Elméletileg létezik megoldás arra is, hogy ntfs-t írj linux alól, de nem ez nem teljesen biztonságos. Szóval inkább az első kettő valamelyikét ajánlom.persze a pendrive kilőve
, és csináltam egy fat32-t windóz felületről, ezt hogyan kell felismertetni vele?
-
zsoi
senior tag
válasz
#25954560 #3846 üzenetére
kipróbáltam a pxe komp. kártyával de nem hajlandó felvenni az IP-t...
ezt látom a windows alatti bootp program logjában:
Bootp error: [10040] Erro readinf from socket. (2 gépen is próbálva)google ezt írja erre:
Message too long.
A message sent on a datagram socket was larger than the internal message buffer or some other network limit, or the buffer used to receive a datagram was smaller than the datagram itself.Van 5leted vagy javallott a haladó topic?
-
Siriusb
veterán
Mit tanácsoltok? Adott dual bootos rendszer grubbal, grub linux partíción. Ez utóbbira raknám fel ubi helyett a süsüt. Simán formattálhatom a linux partíciót telepítéskor, vagy előtte állítsam helyre a windows bootolást, tehát tüntessem el a grubot?
-
Babetta-X
senior tag
Hú ez remek, eddigiekből nagyon tetszik a linux, egyedüli gond, hogy DC ami nekem hiány, de az meg majd megy windows emulátorról.
A telepítős dolog még mindig nem tisztázottm, remélem az lesz
3 particióm van, NTFS-ek, ebből 2-őn eddigi adataim vannak, egyiken meg a widnows xp. Gondolom akkor elég ezt az egyet megosztani kétfelé, swap meg sima helynek, és jólezs,a maradék kettőben meg tudok böngészni mint eddig.
remélem ma eljutok odáig, hogy linux alatt legyen net, menjen az mp3 meg valami videó.
-
Babetta-X
senior tag
Sziasztok! Meguntam a windows XP-zést, úgy döntöttem letöltöm az Ubuntut, azt, amelyikhez 2009-ig van támogatás.
64 bites AMD-m van ez lenne lényegében az első linuxom (már volt kettő de csak 10 perc erejéig, egyik live cd másik meg már nem is tudom miért)1:Magyar szerverről valamiért nem lehet letölteni, mert nincs kapcsolatot hoz ki, minden más szerverrel működik (európa) úgyhogy egy Cseh szerverről el is kezdtem letölteni a 6.06.1 editiont.
Ebben is van alapból magyar nyelv, amit az előző hozzászólásokban említettetek?2:Ha jól értem, letöltöm ezt a ~700MB-s filet, kiírom egy CD-re utána bootolok cd-ről és indulhat is a móka.
3:Most 3 particiom van, ebből egy amin most van az xd+2 amin többi dolgam vannak, de szeretném, ha ez megmaradna, az xp-set meg leformatálni és erre telepíteni (ugy tudom ketté kell osztani) ez lehetséges telepítésnél ugye?
Válaszotokat előre is köszönöm!
-
--=Gefi=--
tag
Az eddigi postjaid alapján nem úgy néz ki, hogy egyikből sem tanulnál semmit, mindenképpen fogsz. Nehezebb lesz mint a Windows, de hát ez is adja a szépsége egy részét (amikor 3 hét után sikerült belőni a grafikus felületet nvidia kártyával még x évvel ezelőtt, akkor határtalan boldogság fogott el
)
Segíteni az egyszerűbb disztribúciókban biztosan tud mindenki. Meg a bonyolultabban is. Ezzel nem lesz gond. Angol nyelv mindegyikben alapból benne van általában (ahonnét meg te töltöd, abban meg biztosan).
Teljesen mindegy, hogy milyen linuxot raksz fel, mindegyikhez van bootmenedzser, amivel XP-t meg minden más oprendszert is tudsz indítani, ha éppen majd az kell. -
dany27
őstag
sziasztok!
Egy olyan kérdés milyen linuxot ajánlatok annak aki már használt egy ideig linuxot(kb 1-2hét).
Windowsban tapasztalt vok szval ha nehéz a telepítés az sem gond ha tudtok hozzá adni vmi írást!
Csak az a lényeg h jó legyen!
Eddig ilyeneket használtam:
Open Suse 10.2
Ubuntu vmelyik verje erre nem emléxem pontosan!!
Amire kéne:
netezés
php-zás
töltögetés
meg játék
Erre mit tudtok ajánalni ??
Jah meg könnyen rá lehessen venni arra h írjon NTFS partíciót is!!
[Szerkesztve] -
looszg
csendes tag
válasz
fobee000 #3220 üzenetére
Megpróbáltam ubuntuval is. Ugyanez a probléma:
A LiveCD grafikus menüje szépen bejön, majd a Bootoláskor végigmegy a Loading casper/vmlinuz, aztán a Loading casper/initrd.gz is.
Ezután kiírja, hogy Unable to locate RSDP, és ezután végeszakad mindennek: bal felső sarokban villogó kurzor, és a Caps Lock-ot se lehet kapcsolgatni, szóval teljesen lefagy.
Biztos valami hardverbaj lehet, de mi? Csak linuxxal csinálja. Windowst szereti. -
.Ches7er.
csendes tag
Hát egy kicsit mostmár igen, mivel elmentem bótba, és vettem egy RedHat/Fedora teljes referencia leiras, eligazito 1200 oldalas csodat, amihez persze van ''eredeti'' dvd telepito is.
Ezzel mar hibatlanul bootol, bejon a telepito, mukodik, csakhat nehogymar mukodjon, hda-nak a dvd-rw-t ismeri fel es azt irja hogy nincs merevlemez a gepbe, gondolom az lehet a baj hogy csak egy ata port van az alaplapon(ezen van a dvd-rw), a hdd pedig sata2-es..
A telepites elejen kiirja es megkerdezi hogy be akarom-e kezzel konfiguralni, megneztem ez mit is takarna, hat eleg ijeszto dolgok tarultak elem, ugyhogy inkabb hagytam.
Kiprobaltam, hogy kivettem egyik vga-at semmi nem valtozott, szerintem az mindegy. Viszont miutan elkezdtem a linux telepitest es elekadtam, utana a windows csak 5x-re alt fel, lefagyott, meg fekete kepernyozott..
Erosen kezdek elbizonytalanodni meger-e ennyit nekem a linux
De azert meg nem adom fel, hatha van valami megoldas(es tudja is esetleg valaki, es lesz olyan szives megosztani velem)
Amit nagyon megkoszonnek.
Atmehetunk masik topikba tolem, ha itt mar off, csak majd ird ide hogy melyik-be. köszi -
.Ches7er.
csendes tag
Hello! Teljesen kezdőként vágnék bele a linuxba, mivel elegem lett a windowsbol, és érdekelnek az új(számomra) dolgok.. Utánaolvastam neten, többek között ittis, hogy mit-hogy kéne elsőként. El is kezdtem rögtön, letöltöttem uhulinux.hu-ról a 2.0as uhulinux dvd.iso változatát, kiirtam dvd-re, csak miutan bejön a legelső linux ablak a boot után és rámegyek hogy telepítés, tölt egy kicsit, majd a bal felső sarokban megjelenik ''egy Linux felirat, egy sorozatszám és alatta egy számsor'', és ennyi, innen nemcsinál semmit(vartam vele vagy 2 órát, de semmi).
Ha valaki tudna valami segítséget adni ez ügyben, esetleg mire kell odafigyelni teljesen kezdőként, mi az ami fontos lehet, azt nagyon megköszöném.
(Kicsit elkeserít, hogy így kezdek bele már rögtön a legelején, de nemadom fel(remélem))
Üdv: András -
tzs84
tag
-
atis917
csendes tag
Sziasztok!
Úgy gondoltam , kipróbálom a linuxot.
(Már nézegettem UHU 1.2 Livecd-t, de nem ment rendesem.)
Eddig egy keveset olvasgattam róla.
Windows XP mellé tervezem.
Eddig idáig jutottam:
2 új partíció: 1 GB (swap) 15GB (rendszer)
töltök lefele 2 distribet Ubuntu 6.10 és SUSE 10.2
A kérdéseim: melyiket érdemes felrakni a kettő közül?
Az probléma, hogy a 64 biteseket töltöm?
Az NTFS-t egyik se írja alapból? Mert szeretnék bittorrentet használni, hol linuxal, néha meg Winnel.
atis917 -
adam_454
tag
válasz
Gucunya #2587 üzenetére
1 legtöbb nagy disztró suse mandriva ubuntu debian... van magyar nyelve általában telepitéskor vagy bootoláskor ki is lehet választani
2. két partició kevés lesz kel minimum 3 elsn az xp szeret terpeszkedni másodikon monjuk a linux a 3ikon meg linux swap esetleg a 4iken meg adatok de vigyázz mert alapból nem tudják irni a linuxok az ntfst
3 ha másik vinyót veszel is ez a helyzet, de ha már setup után uj vinyó akor uj vinyó uj setup a felteszed a linuxot az feltesz 1 grubot vagy 1 lilot ami pedig ilyen boot menu és képes majdnem az összes op rendszer partició hardver bootoltatására vagyis te választasz h xp v linux.
4 nem kell semien + progi linux install megteszi
5 bár z nem kérdés fontoss h előbb windows és csak utána linux setup
ha most ismerkedsz a linuxxal akkor ubuntut ajánlom gyorsan felmegy 1 átlag gépre és jó a supportja persze azé guglizni jó ha tud az ember. jah és 32bites linuxot használj ha nem tod h ez mit jelent nem baj ne érdekeljen most még majd ha jobban ismered őket. -
Gucunya
tag
tudtok mondani egy jó linuxot(lehetőleg magyar)??
és azt meg tudjátok mondani hogy egy vinyót 2 particióval, fel lehet etnni rá a windows xpt, a másik particióra a linuxot???
vagy ha másik vinyót veszek?
h döntöm el melyiket akarom épp használni??melyiket bootolja??
mien progi kell hozzá?
prticio magic -kel pl??
előre is kösz -
dr_strange
senior tag
válasz
hektor24 #2407 üzenetére
Ha az elsődleges merevlemez master boot recordjába telepíted a GRUBot, gépindításkor az jön be elsőnek. A grub menüjében így meg tudod adni a gépen lévő összes oprendszert, a windowst is.
Lehet, hogy így telepítve a grubot az uhu automatikusan megtalálja és beírja neked a gépen lévő oprendszereket a menübe, mint pl az ubuntu teszi. Ezt nem tudom, mert még életemben nem használtam UHUt. De ha nem így tenne, a grub menüje akkor is szerkeszthető utólag, annak mikéntjéről leírások tucatjai találhatók netszerte.
Remélem, segítettem. -
hektor24
aktív tag
Üdv mindenkinek!
Lenne egy olyan problémám, hogy felraktam az UHU-Linux 2.0 DVD-t, viszont ez kinyírta az XP és a Vista bootolását. Van 3 winyóm: egy 250GB SATA150-es, amin az XP-m volt, egy 250GB SATA300-as, amin a Vista-m volt és egy 160GB SATA150-es, amire az UHU-Linuxot tettem fel. A Linux telepítő megkérdezte, hogy hova tegye a GRUB-ot, először a 160-asra tettem, amin a Linux is van, de így a vista-s indítómenü jött be, aminél csak a 2 Win közül lehet választani, hogy melyik induljon. Aztán gondoltam, hogy akkor biztos az XP-s winyómra kellene tenni a GRUB-ot, így meg is csinálta az indítómenüt, a Linux simán futott, viszont csak 1 Windows-t látott, ami szerintem az XP lett volna, ha elindult volna. Rányomtam, hogy a Win induljon és csak nagy fekete képernyő fogadott, bal felül villogó kurzorral, Ctrl+Alt+Del-lel újra tudtam indítani a gépet. Ha tudja valaki, hogy mit rontottam el, kérem írja meg! Most visszaraktam csak az XP-t, a vista-s winyómat leformáztam, az most full üres és a 3. SATA winyón még rajta van az UHU-Linux, de indításkor csak az XP jön be, mert a telepítő felülírta a MBR-t. A Vista-t már nem szeretném visszatenni, viszont szeretnék az XP-m mellé egy működő UHU-Linuxot. Hogyan telepítsem az XP-m mellé és ezt a GRUB-ot hova kell tenni, hogy működjön rendesen az az indítómenü? Előre is köszönök minden segítséget!!!!! -
válasz
ngabor2 #2359 üzenetére
Próbáltam kiadni a parancsot de nem enged hozzáférni
# and /usr/share/doc/grub-doc/.
## default 3
#
# WARNING: If you are using dmraid do not change this entry to 'saved' or your
default 0
## timeout sec
timeout 3
## hiddenmenu
#hiddenmenu
# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue
## password ['--md5'passwd
# command 'lock'
# password topsecret
#
# examples
#
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
#
#
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST
### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## by the debian update-grub script except for the default options below
## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
# kopt=root=/dev/hda2 ro
## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=(hd0,1)
## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true
## should update-grub lock alternative automagic boot options
## lockalternative=false
# lockalternative=false
## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
# defoptions=quiet splash
## altoption boot targets option
## altoptions=(recovery mode) single
# altoptions=(recovery mode) single
## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all
## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true
## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false
## ## End Default Options ##
title Ubuntu, kernel 2.6.15-27-386
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-27-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-27-386
savedefault
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-27-386 (recovery mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-27-386 root=/dev/hda2 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-27-386
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-23-386
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-386 root=/dev/hda2 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-386
savedefault
boot
title Ubuntu, kernel 2.6.15-23-386 (recovery mode)
root (hd0,1)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.15-23-386 root=/dev/hda2 ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.15-23-386
boot
title Ubuntu, memtest86+
root (hd0,1)
kernel /boot/memtest86+.bin
boot
### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hda1
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1
# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/hdd1
root (hd1,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- PCI bővítőhelyet elfoglaló Icy Dock mobilrack M.2-es SSD-knek
- Milyen videókártyát?
- Autós topik
- PlayStation 5
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Magisk
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Game Pass Ultimate előfizetések 4 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Készpénzes / Utalásos Videokártya és Hardver felvásárlás! Személyesen vagy Postával!
- Apple iPhone 16 128GB,Adatkabel,12 hónap garanciával
- PlayStation DualSense Edge kontroller AKCIÓ!!! // Számla + Garancia //
- Részletre elviheted akár 365 napra Bankmentes , azonnal elérhető Dell GAMER laptop G15 5511
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest