Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
Siriusb
üzenetére
Kipróbáltam a wubi-t. Nem nyert.
Már az is gyanús volt, hogy a C:-re tette a boot képfilet, nem az EFI partícióra, így bootoláskor nem is találta meg a boot manager. Először előjött egy ránézésre Windows felületen a hibaüzenet, hogy nem találja a képfilet, majd bejött a grafikus Win8 bootmanager, és Ubuntu-t választva csak újraindult a gép.Megnézem a Fedora-t.
-
janos666
nagyúr
válasz
rokefeller
üzenetére
Ha kiírom az Ubuntu (vagy Fedora, csak az Ubuntu-t már használtam alkalmanként erre-arra és akkor is azért ezt, mert sokak szerint ez a leg windowsguy-barátibb, de elterjedt disztró) ISO-t egy újraírható DVD-re, akkor arról fullosan is fel tudom telepíteni egy USB meghajtóra, mint egy SATA-s belső meghajtóra?
Régebben a Wubi-t használtam (ott van előre lefoglalt tárhely telepítgetéshez), csak most GPT-s EFI partíción van egy Win8 boot manager és nem vagyok meggyőzve róla, hogy így össze tudja-e hozni a dual-bootot.

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington
üzenetére
Az új win7 be fogja tenni egy boot menübe a régi win7-et. Mikor a grubot újrarakod, akkor az meg egy opcióba a windows boot menüjét.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ballington
üzenetére
Tehát a kubi partíció szerkesztőjében akarsz ntfs partíciót csinálni? Nem fog menni, az ntfs használata nem ingyenes. Ezt a partíciót csináld meg Windows alatt, majd pedig csatold fel a kubuntuval.
/boot nem kell, a rendszer betöltő alapértelmezésben a vinyó MBR-ébe íródik, felülírva az ott lévő Windows bootmanagert.
-
MacCaine
őstag
válasz
ballington
üzenetére
Ha nem használsz túl sok programot, meg hibernálást, akkor el is hagyhatod.
Ja, elég a 10 GB. De ez nem kőbe vésett, lehet 20 is, ha ettől nyugodtabbnak érzed magad.

A w7-et kell előbb felrakni, mert a boot managere nem ismeri fel a linuxot, és simán felülírja az MBR-t. A linux meg felismeri, és automatikusan be is pakolja az indítható oprendszerek közé a windows.
-
MacCaine
őstag
válasz
ballington
üzenetére
Nálam úgy van, hogy van 30GB a windowsnak, 10GB a /-nak, 4GB swap, 20GB /home, és a végém ami még marad, az egy adatpartíció, ntfs-re formázva.
Nem lesz gáz a későbbi formázással. -
Badman 4ever
őstag
Sziasztok!
Hátha ti tudtok segíteni. Több, mint fél éve küzdök azzal a problémával, hogy van a gépben egy Sil 3512-es vezérlőkártya, rákötve félhardveres (FakeRaid) RAID-1 konfigurációban 2 darab 500 GB-os merevlemez. A Windows XP tökéletesen látja már a kezdetektől fogva, az Ubuntuval és a dmraid-el addig jutottam el, hogy a 12.04 telepítéskor már nem külön ismeri fel a két merevlemezt, hanem látja a tömböt, de azon viszont nem látja rajta a partíciót, ami egyébként NTFS. Az XP és az Ubuntu egy 3. merevlemezen van. A kérdés tehát az, hogy hogyan lehet beállítani a dmraid-et (vagy mást, esetleg az ntfs-3g-t), hogy lássa a RAID-tömbön lévő partíciót. Érdekesség, hogy régen, amikor nem látta a tömböt, külön-külön engedte felcsatolni a merevlemezeket és látta a rendszer rajta a partíciót. Az egyetlen kikötés, hogy nem lehet a már létező partíciót módosítani, mert azon van minden adatom.
-
Carasc0
őstag
válasz
üzenetére
Tiszteletem!
Köszönöm szépen a választ! Erről esetleg kaphatok bővebb tájékoztatást hogy hova is kell tennem a boot manager progit ahhoz, hogy ha windowst indítok és a linuxot megsemmisítem, akkor egy restart művelet hatására immáron boot manager nélkül azonnal a win7 induljon? Erről jó nekem egy link is ha levan írva, szívesen elolvasom. Elég mélyen szeretnék linuxxal foglalkozni.
A tervem egyébként mindenképp haladó szintű linux megismerése. Kiszemeltem a Debian!
-
pushalias
addikt
válasz
Lacces
üzenetére
(#12129)
"Élesben akarom, de a Grub-ot mindig felnyomja a linux... Azt pedig törölni veszélyes"
Minek törölnéd? Ha nem cseszed el, akkor a grub berántja az NTFS-en levő oprendszert is. Ha gyakrabban használod a Wint, átállítod, hogy az legyen a default, és kész.
"1-szer szétverte a boot-ot, és cseszhetem"
Ha nem vagy síkhülye, és értelmesen tudsz válaszolni pár kérdésre telepítés közben, akkor nem cseszi el. Ha nem tudsz, akkor meg minek állsz neki? Mert ha tudsz, azt is tudod, hogy az MBR utólag helyreállítható.
"jó ez a windowson belüli telepítés, nagyon jó"
Konkrétan nagyon nem jó, némi teljesítményveszteséggel működik, mert NTFS-en ad EXT partíciót. Épp csak hogy nem virtuális.
(#12131)
"1-szer nem sikerült. Totál káros lett a boot tábla.(és nem először csináltam ilyet)"
Most egyszer, vagy nem először? És mint írtam, ez helyrehozható hiba, ha nem a HDD szart be.
(#12132)
"Az ufw nem igazán jön be. Mert mindig manuálisan kell elindítanom. Ez nem jó.
A másiknál meg nekem kell mindent kézileg beállítanom."Az elég durva, ha valaki az Uncomplicated Firewallt nem képes működésre bírni.

ufw enable, és már be is állítottad, hogy automatikusan behúzza a konfigjait.
Mondjuk én utálom, mint a bűnt, uncomplicatednek ugyanis meglehetősen agyonbonyolított, a natúr iptables-restore + iptables.conf kombónál jobbat én még nem találtam.
(#12139)
"Köszi, ez tényleg jó. Ez tetszik. Oh meg ez minden bejelentkezéskor magától elindul, baba"
Az ufw is iptables, csak szénné van bonyolítva a configolás. Mint más is említette, az iptables az kernel funkició (viszont nem az egyetlen), mai napig a legnépszerűbb.
"Meg szeretem ha linuxon tényleg képes magától elindulni néhány progi"
Több tucat elindul alapesetben, remélem, ez boldoggá tesz. :-)
Ezt a vírus dolgot meg el kellene felejteni végre, ha tűzfalról beszélsz. És nem a "linuxosok mentalitását" visszautasítani, meg trollkodásnak bélyegezni. Ha mindenki ugyanazt állítja, elgondolkodhatnál, hogy esetleg mégis lehet benne igazság, és nem trollkodás. Valóban nem igaz, hogy nincs kártevő Linuxra, azonban nincs sok, és vadon pláne kevés van, de a téma szempontjából csutka érdektelen, ugyanis a tűzfal nem vírusok ellen van. Windows esetében sem.
Amivel keverni tetszik, az a féreg, de a féreg az nem vírus, méghozzá nagyon nem az. És a tűzfalnak még csak nem is a férgek távol tartása az elsődleges célja, hanem az illegális forgalom megakadályozása, aminek egy iciri-piciri részterülete a férgek terjedésének akadályozása.
-
megema
őstag
válasz
megema
üzenetére
Tegnap szenvedtem vele egy kicsit megint, és teljesen ugyanaz a szitu. Kipróbáltam más disztrókat is (Ubuntu, Macbuntu). Másik, 4 gigás pendrive-ot is kipróbáltam, amiről Windowst szoktam telepíteni, illetve az általatok ajánlott, bootolható pendrive-ot készítő további programokat is, de semmi. Csak villog a kurzor, folyamatosan olvassa a pendrive-ot és nem történik semmi.
Találkozott már ilyennel valaki? Nagyon idegesít a dolog, mert a Windows 7 többször is simán felment a gépre.
-
megema
őstag
Sziasztok!
A legfrissebb Kubuntu disztrót szerettem volna felpakolni tegnap. Szitu: Dell Inspiron Mini 10 HD netbook, telepítés 1GB-os pendriveról, 20 GB partíció leválasztva Win 7 mellől, formázatlanul.
Windows-t simán telepítettem pendrive-ról már többször is, viszont vagy 3 linuxos bootolható pendrive-ot készítő programot (UNetbootin, LiLi USB Creator, ...) próbáltam tegnap, és egyikkel se történt semmi a pendrive kiválasztása után. Üres fekete képernyő és villogó kurzor fogad, és nem történik semmi. Nem is olvassa a gép a pendrive-ot. Próbáltam FAT helyett FAT32-re is formázni a pendrive-ot, de ugyanaz. Leszedtem magam is a képfájlt, illetve UNetbootin-nal is leszedettem, de ugyanaz.
Legtovább az UltraISO-val jutottam, ott legalább kiírt egy sort, ami a linux disztróra utalt, de utána semmi... A Windows telepítéshez ezzel szoktam csinálni a pendrive-okat.
Mit rontok el?

F34R: 280 MB szabad a pendrive-on így is. Ez miért nem elég?
Természetesen 32 bitest használtam, és mint írtam Windows 7 van fent, ami szintén 32 bites. A CD-kép 697 MB. -
zed01
őstag
válasz
Siriusb
üzenetére
Hagyd, a MS már a Vistára megígérte a winFS fájlrendszert, tudjuk milyen eredménnyel. Még a Win8-ban sem lesz benne. Utálom, hogy két hetente nem kis időt kell rászánnom az Ashampoo WinOptimizerrel hogy töredezettség mentesítsem csak a windows rendszerpartíciót, a másik 1.5 terrás NTFS partíciónak neki sem merek állni, mert az ítéletnapig eltartana. Ugyanis a windows beépített defragmentere sz@rt sem ér.
-
doc
nagyúr
mindig a butabbtol az okosabb fele haladva, kulonben a butabb felulirja az okosabb bootloaderet

tehat windows->linux iranyban
30 GB az nem sok, nincs a gepben HDD? mert akkor inkabb azt mondanam, hogy az SSD-t hagyd meg az egyik OS-nek, kulonben a 15 GB hamar keves lesz...
egyebkent ma mar nem igazan erdemes szetszabdalni tobb particiora a rendszert, szoval en azt mondom, egy particio a vindoznak, egy a linuxnak, oszt' jovan... -
Siriusb
veterán
válasz
kekkec
üzenetére
Lehetséges, erre próbáltam célozni. Pl. gyakran olvastam régen olyat is, hogy szabálytalanul lett a windows leállítva, így nem lehetett az ntfs partíciót csatolni linux alól. Persze a te problémád más tészta, és úgy gondolnám, a kikapcsolásnak meg kellett volna oldania, de mégsem tette. Szóval valamilyen állapotban beragadhatott az a hálózati eszköz?
Sajnos ehhez már nem tudok hozzászólni, de bizonnyal ismét a livecd-ről bootolva próbálkoznék helyreállítani. -
Carasc0
őstag
Sziasztok!
Értem! Igen sajnos az a gond hogy 3x álltam úgy neki tanulni de a kudarcok hatására mindig feladtam. Most nem szeretném. Beakarom magamnak bizonyítani hogy nagyon jó dolog érteni hozzá. Informatikus vagyok és számos helyen hallottam hogy a linux mély ismerete jelenti az informatikus számára a számítógép mély ismeretét. Én sajnos ennek tekintetében szégyen vagyok mert kattintgatok meg stb. Pedig elképzeltem hogy linuxot használok, abba programozok mondjuk jó kis C nyelven amit amúgy is szeretek. Ha windows kell akkor arra ott a virtualbox stb.
Szeretnék átállni teljesen! Az első próbálkozásaim 2003-ban voltak Mandrake és Red hat 9 rendszerekkel. Ott megtanultam hogy kell telepíteni, meg az egyedi könyvtárstruktúrát megérteni stb. Aztán valahogy vége lett , majd 2005-ben megint próbálkoztam ezúton a Fedora 3-al. Aztán megint vége lett. Utána már csak Virtualboxon próbálkoztam linuxxal de az meg olyan "virtuális" volt. Szeretem ha rendszer fizikai és egyes komponensek nem csak virtualizálva vannak (lásd boot rekord)
Arra gondoltam hogy a linuxot és a Windows-t nem tenném egyazon HHD-re. Neki vennék külön HDD-t. Nem tudom hogy ezzel jobban tudom-e védeni a Windows rendszert mert nem akarom hogy esetleg elrontom a linuxot és nem tudom az MBR-t valamiért visszaállítani akkor reinstall win7. Elméletileg ha külön HDD-n van a linux akkor ilyen gond nem lehet nem?
Viszont ha az MBR-t akarom nézegetni, akkor az adott HDD-re tennék egyszerre több linuxot is és akkor úgy. Lényeg hogy a Windows egyenlőre védve legyen. Az adatokra külön HDD-m van az nem probléma!Előre is köszönöm!
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
D@niel
üzenetére
A Win8 nem fogja felismerni az Ubuntut, meg semmit, ami nem Windows. Ubuntu meg gondolom nincs felkészítve a még meg sem jelent Win8 bootmanagerének kezelésére. Nem is egyszerű a helyzet ezzel, amit a Win8-hoz alkotott az MS, Újraindítani a gépet egy másik OS indításához, omg kategória.
-
vzsryl
nagyúr
Sziasztok!
Abszolút kezdő kérdés:
Feltettem a 64bites Win7-et. Aztán egy másik particióra egy 32bites Suse 11.4-et. Működött a win7 még a Suse előtt, de az utóbbi telepítése után, amikor a Windows-t indítanám: Hiányzó bootmgr...
Elvileg ez nem fordulhatna elő. Vagy valamit rosszul csináltam? -
kekkec
aktív tag
Sziasztok!
Frissen telepített rendszeremmel máris problémába ütköztem, konkrétan ez volna:
A probléma az, hogy Ubuntu újraindítása után "kifagy" a Windows rendszerfelállás alatt (az asztal is még bejön), aztán újraindul egészen pontosan, talán a VGA drivert töltheti épp, mert elfeketedik a kép, mint képernyő felbontás átállításakor, de ezt a képernyővillogást már üdvözlő képernyő alatt is látni. Ezután a nem direkt újraindulás után ismét kiválasztom a bootloaderben a win7-et, és ez a második rendszer felállás sikerül, mondjuk ez alatt is elsötétül képernyő rendszerfelállás közben jó párszor (ez nem tudom mennyire sztenderd de nekem rendellenesnek tűnik).
Lehet hardver hiba okozza a bajt?
Vagy mi lehet a gond?(ja live cd utáni indításkor is tapasztaltam ezt bár ezzel a kétnapos Win7-tel kb.1szer indultam újra live CDs Ubuntu után)
Előre köszi a segítséget!
Üdv
kekkec
-
Kevinmaster
tag
A boot képernyő windowsos, nem tettem el semmit ehhez.
Köszi a leírást, ki fogom próbálni, de működik ez win7-hez is? Amúgy igazán én annak örülnék, ha a linux boot képernyőjét használhatnám, amit nem is értem, hogy miért nem megy. Azt hittem, ez automatikusan elintézi magának, ahogy felteszem a linuxot... -
Kevinmaster
tag
Két merevlemez van a gépben, az egyik egy 500 Gb-os, azon volt eddig négy partíció (három windows és egy tároló), és erre csináltam a már említett linuxos partíciókat, és van még egy 1,5 Tb-os, azon nincs rendszer, csak cuccok. A boot menü a windows-é, igen (legalábbis eddig is ezt láttam, amit most, akkor az az jelenti, nem?)
Előre is köszi a segítséget! -
Vladi
nagyúr
válasz
Kevinmaster
üzenetére
Hány merevlemezed van? A boot menü, amit most látsz, az a windowsé?
-
Sweet Lou 6
addikt
persze, az bőven elég neki és felteheted windows mellé is, csak kell neki egy üres partíció, telepítéskor feldob egy grub bootloadert, abban ki tudod választani, hogy melyiket indítsd. xubuntu van magyarul, telepítés elején ki lehet választani a magyar nyelvet, telepítés után pedig felajánlja a magyar nyelvi csomagok letöltését és telepítését.
linuxok gépigénye nem egyetemes, mert hiába közös a kernel, főleg a grafikus felület és az ezen futó programok szabják meg a tényleges hardverigényt. szóval a grafikus felületeket nézd, kb. ebben a sorrendben növekszik az éhségük és a tudásuk:
LXDE < XFCE < GNOME = KDE
persze az animációkhoz megfelelő vga kell. -
Sziasztok!
Én elég alapszinten vagyok linuxokat illetően, de elhatároztam, hogy egy ilyen livecd-s mini os-t kipróbálok. A Macpupot néztem ki (a puppy linuxon alapszik, csak kicsit többet tud).
Na már most: leszedtem az iso fájlt és kiírtam dvd-re, dvd-ről bootoláskor viszont a következőt írja ki:
Disk boot failure, insert system disk and press enter
Most akkor rosszul írtam ki a fájlt? Valamit nem (jól) csináltam? A windows NTFS fájlrendszere a problémás? Vagy mi lehet a gond? -
F34R
nagyúr
Sziasztok megint én rakoncátlankodok , sajnálom ha ilyen láma vagyok de segítségre van szükségem ismét.
Tehát egy 4 magos 4gb ram 1 TB hdd-re kellene archlinux-t telepítenem.
Magával a méretezéssel is bajok vannak kell neki swap egyáltalán vagy elég neki a rendszer ? , ill ha úgy csinálom akkor 3 partíciót készít egy free space (ext4) boot (ext2) és egy swapt
Ezután én nem szeretnék mást csak egy WMFS-t felrakni (találtam hozzá autostart scriptet is )a probláma nem tudom hogy fájlkezelője van-e úgy mint thunar,dolphin vagy nautilus.Kellene rá valami jó kis zenelejátszó is amivel konvertálgatni is lehet (Clementine féleség)
Gparted ha mehet hozzá mplayer valami torrent és nagyjából ennyi meg böngésző / társalgóprogram.
archwiki-t szoktam nézegetni.Windows-t szeretném már kiváltani régóta , minden napokra elegendő lenne nekem.
Szóval a kérdésem How To ?

-
superecneB
őstag
Sziasztok Linuxos Kollégák!
Valaki tudna nekem segíteni egy pendrive-ról történő Easy Peasy Linux telepítéssel kapcsolatban? Egyik ismerősömnek egy Acer Aspire One-ján összedőlt a rendszer (kernel errorral nem tud bootolni) újra kéne telepítsem, de még semmilyen linuxxal nincs tapasztalatom nem hogy ezen változatával pláne nem pendriveról való telepítéssel. Jelenlegi rendszerem amiből ki tudok indulni (a pendriveot elkészíteni) egy Windows 7 32bit alapú rendszer, erről lehetséges létrehozni a szükséges boot-pendriveot? Adatokhoz hogy tudnék hozzáférni - megnézni esetleg van -e amit le kell menteni format előtt, vagy csak lehetséges simán helyreállítani a rendszert egy telepítő segítségével?
-
hack69
aktív tag
A windowsra telepíthető Ubuntu ugye nem piszkál bele a partíciókba? Van egy rejtett is. Az eltávolítása után remélem a boot.ini szerkesztése nem az én feladatom lesz (csak tesztelem), tehát nyom nélkül eltávolítható. Ugye?

-
válasz
kisorosz
üzenetére
Ez az utsó Windows-os kérdés, amire itt válaszolok:
get the dvd. when you get to the second screen (after you choose your language) go to repair your computer.
go to command prompt and type this in without the quotes (") :
"bootrec /fixmbr"
press enter.
Type this in without the quotes (") :
"bootrec /FixBoot"
press enter.
Restart.
????
Profit! -
kisorosz
tag
Üdv!
Valszeg már volta kérdés, többször is csak nem tudom milyen szavakkal keressek rá.
Szóval, életemben először felraktam ubuntu-t laptopra, Win 7 mellé, azonban amikor indult a gép akkor nem volt bootloader nem tudtam kiválasztani a windowst, gondoltam, akkor leformázom és megint újra telepítem az Ubuntut (win telepítővel leformáztam az ubuntu partícióját, és a swapot) amikor viszont újra akartam telepíteni az Ubuntut akkor már nem ajánlotta fel a hogy Windows mellé telepítse, nem látja, ekkor nem telepítettem fel a linuxot, amikor pedig restartoltam, akkor ez a grub rescue jött be.
Szóval, a kérdés, hogy a windows particíója elv érintetlen (első telepítésnél látta, másodiknál nem) akkor miért nem tölt be, mit kavartam be azzal, hogy leformáltam a linuxos rendszert?
(Pendriveról telepítettem, ha ez számít.)
Vissza tudom hozni még a windowst, vagy inkább mindkét rendszert telepítsem újra, ha igen milyen sorrendben?Előre is köszönöm a szakiknak

-
szaszlaci
addikt
Na igen, ez az, hogy elég speckó, hangdoboz tervező programok ezek. Windows emulátor, vagy ahogy hívják, vajon létezik nekik?
cigam: az első egy Sulix nevű, 1 CD-nyi, a második nem tudom, de nagyobb és egész más "alapú", a harmadik pedig a Mandriva KDE.
Szóval akkor az "emulátor" a Wine. Majd próbálom.
Memória használat WinXP alatt gond nélküli volt, bőségesen elég volt a 2 Giga. Szintén swap file off. (Akkor miért nem használom azt?
Nem tudom, az is egy lehetőség még.)
Egyedül a képszerkesztő, ami esetenként foglalhat memóriát, a többi nem sok.Gondolom sejthető, hogy a felfogásom Microsoft. Ezt figyelembe véve is ezek a javaslatok?
Az adat részhez azért az NTFS rendes kezelés jó volna, hisz ki tudja, marad-e és milyen arányban Win használat.
Rendszerpartíciónak melyik fájlrendszert használjam? -
BigManus
addikt
válasz
harcikoca
üzenetére
Ha telepítettél már Windows-t akkor ugyanúgy.
Letöltesz egy live cd vagy dvd-t.
Beteszed a meghajtóba, újraindítod a rendszert és ha úgy van beállítva a biosban, hogy boot from cdrom akkor már el is indult a live rendszer.
A live rendszer azt jelenti, hogy a Linux telepítés nélkül fog futni, tehát ismerkedhetsz vele, tesztelheted.A VirtualBoxot telepíted Windows-ra, mint bármilyen másik programot.
Megnyitás után adja magát a dolog, telepíthetsz rá bármilyen operációs rendszert. -
Siriusb
veterán
válasz
milestone
üzenetére
Nos, én szeretem a terminált. Bizonyos dolgokat egyszerűbben és gyorsabban lehet elintézni, mint kattogtatással.
Arról nem is beszélve, ha innen indítasz egy alkalmazást, még esetleg azt is látod, hol a hiba.
Ez is hasznos lehet számodra: http://logout.hu/bejegyzes/vladi/homerok_kijelzok_porgettyuk_linuxon/friss.html
A Disk Utility (terminálból indítva palimpsest nem felel meg?Grub: Synapticban törölheted a régi kerneleket és az eltünteti majd a listából a bejegyzéseket.
Applet: ami applet, azt a panelhez tudod hozzáadni. Jobb klikk a panelra.
TP menü: ha dual bootos a géped, a windowst indítva az nem jön elő? Egyébként fogalmam sincs

-
bendzso
senior tag
Sziasztok!
Egy Ubuntu 10.10-et próbálok feltelepíteni Windows 7 mellé, de nem jön össze a dolog, mert amikor a bootképernyőnél kiválasztom az Ubuntut, akkor ezt a képet kapom: [link]
Tudtok segíteni? -
tzscske
tag
Szaisztok!
Elég amatőr kérdésem lenne a hozzáértőkhöz.
Adott egy winyó amin elhalt valami a partíciós táblán elvileg(windows-os gép). Knopix Live(5.1.1) alatt látható a partíciók tartalma (ntfs).Írni olvasni lehet őket, tehát nagy kéne,hogy legyen az öröm.DE! Van egy könyvtár ami nem látszik és természetesen abban volnának a legfontosabb adatok
. A könyvtár valami érdekes nevű ha minden igaz tartalmaz ékezetes betűket és talán - és = jeleket is
Mit lehetne ezzel csinálni,hogy láthatóvá váljanak? Mi az alapvető probléma?Az ékezetek vagy a "fura" könyvtárnév? Esetleg egy újabb knopix letöltése orvosolná a gondom? Próbáltam kubuntut, ubuntut (live), de szegény gép az utolsókat rúghatja mert azokkal fel sem állt a rendszer. -
deter
aktív tag
válasz
Siriusb
üzenetére
Sikerült, köszönöm!

(Windows alól telepítettem, így windows boot.loaderén keresztül választom a használni kívánt OS-t, őszintén engem nem is zavarna, de mivel totál laikus kezébe kerül a gép, aki ráadásul szeret "kísérletezgetni", így félő, hogy rövidesen megint nálam köt ki ez a vacak...
Ezért is akarom a Comodo Time Machine-t feltenni, de az megint egy rizikó, hogy tönkre vágja boot.ini/grubot
-
sss
őstag
Üdv,
Az vajon miért van h nem tudok ubuntu(10.10) live cd-ről bootolni? Amikor asztali windowsos gépbe rakom azzal bebootol cd-ről, de ubuntus notebookban vmiért nem indul. Addig ok, h kiválasztom h "boot from cd without any changes" v mi, de aztán kapok egy fekete képernyőt meg egy villogó kurzort, és semmire sem reagál a gép.
(Próbálnék ubi mellé win7-et rakni, de már itt elakadtam.
) -
Zedroxine
tag
válasz
klayton#1
üzenetére
Akkor az kimaradt hogy windows-om van perpill, a nagy gépen és a notin is.
Fat32-re format a drive-ot,
livelinux vagy unebootinnal iso-t rápakol,
lehúz,
notiba be BIOS-ban usbre állítani a bootolást,
resi,
és elvileg ekkor bootolna namost innen nekem csak villog a kurzor egy fekete képernyőn és ennyi. -
adalbert1
veterán
Üdv!
Debian 5.05 szeretném egyelőre az alábbiakat használni:
Samba
VncA Samba megy is, viszont ha a Windows 7-et futtató kliensre visszafelé másolom a fileokat, néhánynál azt a hibaüzenetet kapom, hogy please remove the write protection. Elméletileg minden file-nak ugyanaz a user a tulaja, mint aki a windowsos gépen is mountolja hálózati meghajtónak a megosztott könyvtárat. Érdekes, hogy néhány Retry után általában rendbejön, és átmásolja a filet.
A problémáról hirtelen ennyit találtam, az utolsó hozzászóló szerint a kliens hibája. Szerintetek mit lenne érdemes ellenőrizni Debian/Win7 oldalon?A Vnc is rendben megy, viszont a grafikus felület mindössze egy fekete háttér, egy terminál szerű ablakkal, én azt szeretném elérni, hogy azt lássam mintha simán bejelentkeznék a gép előtt ülve, grafikus felületet használva. Itt többféle lehetséges hibát olvastam (igazából lassan abba a hibába esek, hogy túl sok az infó, és nem lehet egyértelműen leszűrni):
- az a user be van jelentkezve, aki használná a vnc-t távolról
- xstartup buherálása : itt hiába próbáltam bármit, jobb irányba nem változott a dolog (pl. gnome_session & beírása a végére, ugyanez csak exec-cel, az első 2 sor elől a # elhagyása, stb).
Illetve még fontos lenne a Vnc automatikus indítása boot közben (de még bejelentkezés előtt). Erre is kétféle megoldást találtam, az egyik az init.d-n keresztüli megoldás, a másik pedig az rc.local-on keresztüli. Egyelőre mivel még az előző két problémára keresem a megoldást, így nem ástam magam bele az ide vonatkozó leírások bővebb tanulmányozásába. -
-
törölt tag
válasz
x123456
üzenetére
hmm, miért ne tudná betölteni a windows-t? azt hittem, hogy csak megnézi melyik partíciókon van bootolásra alkalmas cucc, és azt felírja. de akkor ezek szerint az nem ment volna, hogy egy másik vinyóra telepített win7-et átmásolok a mostani fővinyómra, és utána csinálok egy update-grub-ot...
-
x123456
aktív tag
válasz
CoolBoy323
üzenetére
Szerintem ha úgy indítasz, hogy "ki akarom dobni ezt a szemét winfost, mongyamá meg valaki hogyan kell!", akkor esélyes, hogy onnan is elhajtanak.

Egyébként meg van némi igazságod, hogy linuxos körökben érdeklődsz. Sajnos nincs linuxos megoldás. Ha windows-t használsz, akkor jó eséllyel a telepítő lemezről bootolva egy helyreállító rendszert, ki kell adni egy fixmbr c: parancsot. Feltéve persze, hogy nálad is grub van. Mert ugye kedves linuxosok, a lilo-t még el lehetett távolítani linux alól is.
-
Lakers
tag
Sziasztok!
Létezik olyan Linux disztró (openSuse elsősorban) ami olyan funkcióval rendelkezik mint az Ubuntu wubi telepítője. Windowson belül telepít vagy, a Win7 boot indítóját tudja használni a Win7 helyett.

Ubuntu nem játszik
-
Zoli G
tag
Hali, Letöltöttem és feltettem pendrive-ra a moblin 2.1-et. Tetszik a GUI és az, hogy gyök 2 alatt boot-ol pendriveról is, anélkül, hogy bármit belebuherálna a rendszerbe. A gondom az vele, hogy úgy véli a cucc, hogy nincs wifi a gépemben. Így viszont megette a fene.
Erre valami ötlet? (Nem akarom feltelepíteni, max úgy Windows-ból mint az ubuntut lehet. A gépem egy HP mini 5101 broadcom wifi-vel.) -
spammer
veterán
Hello
Itt is megkérdezem, mert az Ubuntu topicban nem kaptam választ, hátha itt valaki tud segíteni.A gondom az, hogy nem megy a wifi.. Ment minden jól 1-2 napig, aztán bumm, egyszer csak boot után már nem ment. A routert látja, a jelszó jó, a network (wifi) ikon villog, próbál csatlakozni, de nem sikerül neki, villog a végtelenségig... Néha kéri újra a jelszót, hiába adom meg neki, mintha semmit nem érne..

Már ezzel szórakozok egy ideje, kábelről megy azonnal, a wifi valamiért megmakacsolta magát.. Pedig egy ideig ment tökéletesen

Mit lehetne ezzel kezdeni? Már egy csomót gugliztam, de hiába, elvileg minden jó..
info:
acer laptop, broadcom wifi-vel
ubuntu 10.04 LTS
windows wireless driver (bcmwl5a) installálva -
Agostino
addikt
Üdv.
Nagyon kezdő kérdés, bár Ubival már volt dolgom. Feltelepítettem a Debiant, legújabb stabil kiadást fizikailag is különálló meghajtóra. A telepítés rendben is lement, megkérdezte, hogy akkor most grub együtt és akkor választhatok, amikor indul a gép, hogy Windows 7 vagy Debian. Mondtam igen, úgy legyen, de ennek ellenére semmiféle választási lehetőségem nincsen. Indul a gép és már tölt is a 7, sehol semmi nyoma a Linuxnak. Merre és mit kellene módosítanom? Gondolom a boot sorrendet kellene átírnom, de nem tudom az merre leledzik. : [
-
j0k3r!
őstag
es ha windowsos pokerstars nevu netes pokert szeretnem hasznalni, akkor azt ugye fel kell telepiteni, hogy a wine segitsegevel menjen. linuxos filerendszerre (ext2-3) is fel tudom rakni a windowsos pokert? mert ha nem, akkor winfos appoknak is kene hagynom egy 512 mb-os ntfs particiot

-
doc
nagyúr
válasz
NovaBlue
üzenetére
az OS telepites nem ir bele a BIOSba, marpedig ahogy mondod, el sem jut odaig hogy bootoljon a dvd-rol, marpedig ott meg semmilyen Linux nincs...
lehet hogy valami olyan alaplapod/BIOSod van, ami atvarialja a bootsorrendet telepites utan, anno talalkoztam ilyennel, azt hittem en vagyok hulye, de windows telepites utan reprodukalhatoan nem bootolt cd-rol (kiveve ha utana visszaallitottam)
-
doc
nagyúr
hat, elsore biztos nem Gentooval kezdenek...
az ha csinalsz neki kulon particiot, teljesen jo
mindenkepp a windowst telepitsd ujra, az okolszabaly az, hogy mindig a butabb OS-tol haladunk az okosabb fele a telepitessel (a windows azonnal legyilkolja a Linux bootmanageret, a Linux viszont latja hogy van mar ott valami) -
Oscee
csendes tag
Gentoot szeretnék telepíteni, Windows (7) mellé, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem (ez lesz az első Linux telepítésem - ha összejön

Létrehoztam egy partícionálatlan területet a winchesteremen (6 giga talán), arra szeretném telepíteni. Az fdisk azonban közölte velem, hogy új partíciós táblát fog gyártani nekem, mondjak búcsút az adataimnak. Meg lehet oldani a telepítést az egész winyó újrapartícionálása nélkül? (200+ giga fontos adat van egy NTFS partíciómon, az még nem is para, ha nem látom Linux alól, csak maradjon meg) Teszem azt win alatt megvetek neki ext3 ágyacskát, és arra ráfeküdhetne partíciónálós móka nélkül.
Ugyanakkor a Windowst is újratelepíteném (RC-ről véglegesre frissítés), kérdés, hogy melyikkel érdemes kezdeni?
Valamint volt még egy problémám a (félbeszakított) telepítés során: bár "szemre" jók voltak a netbeállításaim (wifi), nem tudtam pingelni semmit. A routert se, pedig a jelerősségi, stb. adatokat kiírta szépen, és ha jól emlékszem az IP címem is a szokásos volt, amit a DHCP ki szokott osztani.
-
perempe
veterán
Rosszul írtam: nem bootol a gép, és pár könyvtárat menteni akarok (Windows-os laptpra), ehhez használnám a Slax-ot (USB-ről). A Samba-t tudom futtatni (Samba 3.2.5.1.lzm) a module manager-ben, de nem tudom pontosan milyen beállításokat használjak. Egyébként nagyon felhasználóbarát felületnek tűnik.
Winscp elég a Windows-os gépre? A linux alapból mindent megoszt?
-
perempe
veterán
Hogyan tudnám megosztani mappáimat Slax (pendrive) alól? A Windows már tud bootolni, szeretnék pár dolgot laptopra másolni (routeren keresztül).
-
Nkboy
senior tag
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Fel!
### BEGIN /etc/grub.d/30_os-prober ###
menuentry "Windows 7 (loader) (on /dev/sdb1)" {
insmod ntfs
set root=(hd1,1)
search --no-floppy --fs-uuid --set e6800fc8800f9e65
chainloader +1
}
### END /etc/grub.d/30_os-prober ### -
Vladi
nagyúr
válasz
D®. GeNy@
üzenetére
Szia Dr.Genya.

1. Hát elég régen volt. Itt egy oldal ami segít a választásban.
2. lsd 1.
3. Nem nem. A samba windowsok felé oszt meg fájlokat hálózaton. Neked az iptables kell. Az a tűzfal.
4. transmission vagy qbittorrentet javaslom. Mindkettő keveset fogyaszt és távolról is managelhető.
4,5 hűűű sok van vég..?
5. mc jó fájlkezelőnek. Régies de gyors és mindent tud.
6. Fogod tudni kezelni az ntfs-t. De az nem alapértelmezett fájlrendszer. Okozhat megnövekedett cpu használatot seed közben. Érdemes lenne ext3 fájlrendszerre migrálni.
7. na látod, pont erre jó a samba.
8. Helyes, csak így tovább.
Egyébként volt 1-2 írás nemrég pont ebben a témában a logouton. MIndjárt megkeresem.
na linux és szerver témában mostanában: egyik, másik, harmadik. Várjunk csak, nincs is harmadik.

-
D®. GeNy@
aktív tag
Sziasztok!
Egész nap elkezdtem olvasni a fórumot az 1. hsz-től egészen az 1050-esig, aztán kicsit összezavarodtam...
Elmondom, miért is tévedtem ide.
Adott egy eredeti Intel PIII @ 933Mhz, 512SD-Ram, nVidia MX440 64MB, D-Link DGE 528T Gigabit hálókari és egy TP-Link TG3269 Gigabit hálókari.
Adott egy DIGI Topnet (50Mbit/25Mbit)-es netkapcsolat és egy Asus GigaX 1105N Gigaswitch.A p3-ast otthoni szerverként szeretném üzemeltetni 24/7-ben, ami főleg Torrent futtatásban, némi böngészésben és msn-ben merülne ki. (később avi és mp3 is szóba jöhet)
Eddig próbáltam XP-t, ami megfeküdt a kapcsolatok kezelésében, DE a netet jól osztotta szét, csak érdekes jelenség volt az, h. az osztott nettel rendelkező gépen (p3-tól kapta a netet) nagyobb sávszéllel történt a torrentek le és feltöltése, mint maga a p3-ason! (a p3 direktbe kapta a Digi UTP-jét) Ha a p3 töltött fel nagynehezen a sávszél 30%-val max (máig nem értem, miért csak annyival tudott?) és beraktam letölteni vmit, akkor a feltöltések lementek 0-ra és csak lefele töltött, de azt is nagyon ugrálva (sávszélre gondolok).Szóval meguntam és felraktam a Windows Server 2003-at.
Ennél jobb volt a helyzet, de még mindig nem a teljes sávszéllel csorogtak az anyagok le és fel, mint a többi gépen...
Vmint sikerült az egyik lakótársamnak összeszedni egy kártevőt, így meghalt a rendszer...
Ebbe nagyon beleuntam és gondoltam belevágok a többek álltal ajánlott és "-tuti nem lesz problémám" hangozta Linux vmelyik verziójába.
A windows rendszerek terén hozzáértőnek tartom magam, de tudom ez sz@rt se ér, ha az ember Linuxot akar, azaz "felejtsem el a wingondolkodást"
És végre a kérdéseim a mélyen tisztelt szakértők felé:
1.) Most akkor Mandrake 10.1-et szedjek le? (fórum elején ezt ajánlották másoknak, de az 2005-ben volt
) vagy azóta van vmi jobb tanácsotok egy rettenetesen kezdő Linuxosnak?
2.) Fontos lenne, h. magyar legyen és úgy olvastam, h. vannak jó graf. felületű Linux verziók. Melyik lenne nekem megfelelő?
3.) Netet kellene osztani vele a switch irányába, ezt akkor a "Samba" nevezetű progival tudom megoldani? -egyébb "könnyebb" alternatíva van e? Annyit tudtam meg, h. vmi gateway-nek kell vmit majd beállítani...
4.) Egy torrentkliens is jó lenne (ha van Linuxra), amivel végre élvezhetném a sávszél adta gyorsaságot és végre nem lenne ez a lassulás és ingadozás a le és feltöltést illetően.
5.) Filekezelőnek akkor az mc-t javasoljátok?
6.) Mivel egy 320GB vinyó a "seedvinyóm", ami ugye NTFS, ezt elérhetem akkor olvasással ás írással is Linux alól? Azaz a rajta lévő anyagokat látni fogom és tudni fogom seedelni továbbra is?
7.) Fontos lenne az, h. a többi gép (Win7 OS, esetleg XP) elérje a Linuxos servert és lehessen hálón másolgatni, legyen megosztott mappa, mivel torrent csak a serveren futna.
8.) Nagyon szeretném megismerni a Linuxot is (de nagyon az elejéről), mert nem nagyon játszok már, vmint arra ott a nagygép win7-tel, ha olykor olykor kedvem támadna rá...1előre ennyi jutott eszembe, elnézést a nagy terjedelemért!
Köszönöm előre is mindenkinek a segítséget!Üdv: Norbi
-
jFox
addikt
válasz
MZsoltee
üzenetére
Mi az hogy nincs boot menü? F8-at nyomogatva boot közben sem?
Az IE8 annyira nem szokta felülírni a Win-t, hogy ne bootoljon.
Ha végképp ne megy akkor próbálkozz a MINI PE -live CD-vel vagy ITT tedd fel eme kérdésed!
Linux alól Windows-t buherálni elég n nehéz.mod.: ja most látom, hogy már meg is tetted.
-
-
Lenry
félisten
válasz
Atis707
üzenetére
Ha pl. bekapcsolom boot után ne ápdéttal rabolja az időm.
ezen pontosan mit értesz? update-re szükség van, attól lesz stabil a rendszeredsemmi bajuk nem lesz egymás mellett, már amennyiben azt választod, hogy Windowson belül telepíted, mert ha normális telepíted, akkor mindenképp kell a külön partíció, mert a Linuxot ext3 fájlrendszerre érdemes telepíteni nem NTFS-re
-
doc
nagyúr
hogyamicsodat?
marmint windows mond ilyet bootkor? akkor vagy valami miatt eltunt a file a vinyorol, vagy elhalt az ntfs, utobbi esetre csak a format lesz az orvossag valoszinuleg, elobbire ott a csodalatos 'javito konzol', de ez mar windowsos temamost nyakamon a hatarido meg a meeting-hegyek, de meglesz a bobeszedubb leiras, addig nezd at, allj neki, es ha valami nem megy sikits

-
wetsom
tag
Wubi-val akadt gondom, nem jelenik meg a telepítés után a boot menüben az ubuntu.
Sőt szerintem már a Windows alatti telepítés sem fejeződik be, mert nem kéri az újraindítást, nem értem mi lehet a baj.
Windows 7 a nevezett Windows.
-
jahatpersze
aktív tag
válasz
Major Major
üzenetére
Csak egy informatikus barátomtól hallottam hogy egy Windows szerver 200ezer Ft míg egy Linux szerver ami ugyanolyan jó nem kerül semmibe. Itt most akkor milyen OP rendszerekről lehetett szó? Szeretnék hálózat üzemeltetési dolgokat tanulni gyakorolni. Ja és milyen fájlrendszert ajánlsz Linux alá? Tudja már biztonsággal írni az NTFS-t mert az UHU 1.2 még nem tudta.
-
doc
nagyúr
dehogy vagy hulye, az hogy ilyen kitarto vagy mar 80% siker

akkor a formazas:
eloszor is azt kell tudni hogy milyen vinyo(k) van(nak) a gepben, illetve milyen particiok, amiket hasznalni akarsz
a vinyok felderitesehez a legegyszerubb az fdisk hasznalata:
fdisk -l /dev/[sh]d*
ez kilistazza az elerheto osszes hdd-t es particiot
a h-val kezdodoek az IDE-s, az s-sel kezdodoek a SCSI vagy SATA vinyok (vagy usb-sek)
ebbol mar latni fogod hogy melyik is kell neked
particionalni a legegyszerubb a cfdisk, az jo kis userfriendly felulet, inditani a kivalasztott vinyoval kell mint parameterrel, tehat ha pl. a secondary master IDE-s vinyot akarod particionalni akkor cdfisk /dev/hdb
itt tudsz particiot torolni/letrehozni, stb. ha nem kell semmi mas a vinyon, az egesz a Linuxe lesz ,akkor torolj le minden mar letezo particiot, hozz letre a lemez elejen egyet swap-nek (a merete az sokmindentol fugg, legyen mondjuk 512MB, azzal sokkal nem csokken a felhasznalhato hely, de jol johet adott esetben), utana a maradek helyre meg egyet a root fs-nek. mindketto lehet primary particio, a Linux nem olyan kenyes mint a windows
a particiok tipusat (Type) is be kell allitani, ez 0x82 es 0x83 ha jol emlekszem, attol fuggoen hogy swap vagy normal FS lesz rajta, de ezt ugyis latni fogod mert felsorolja a lehetosegeket
hogy csinos legyen, illik beallitani a Boot flaget a nagy particiora
ezutan WRITE (yes-t kell begepelni neki a folytatashoz) es QUITmost mar megvannak a particioid, ujbol kilistazhatod oket a fenti fdisk -l /dev/[sh]d* paranccsal
formazni csak a filerendszernek szantat kell, a swap-et nem, a parameter a particio:
pl: mkfs.ext3 /dev/hda2 hogyha a /dev/hda2 a Linux particiodha ez megvan, jon a masolas

-
róland
veterán
válasz
atesz117
üzenetére
Sajnos gonodok vannak/voltak az Ubuntu 9.04 WUBI telepítőjével.
Én egy UNR-t szerettem volna így felrakni a netbookomra, de el se indult a telepítő. Fórumokon többen panaszkodtak, hogy telepítés közben hibaüzenettel megállt (nem az UNR változat).
Amúgy a WUBI nem ír bele az MBR-be. Pont ez az egyik lényeges tulajdonsága. Emiatt nincs se GRUB, se ext fájlenrendszer, hanem a Windows boot.ini fájlba jegyzi be a szükséges dolgokat.
A Windows a boot.ini betöltése után kínálja fel, hogy mely OS-t indíthatod.
-
Major Major
senior tag
válasz
rosta11
üzenetére
innen letöltöd, kiírod, és CD-ről tudod futtatni, bár kicsit lassú lesz
wubinál a telepítés maga windows alatt folyik, de a linuxot bootnál kell majd kiválasztani
szerk: (wubi előtt nem árt egy töredezettségmentesítés, mert ahogy Vladi is írta, egy jó nagy file lesz az eredmény, aminek nem tesz jót a töredezettség) -
laszi84
tag
Üdv!
Nemrégiben kaptunk egy mailt az egyetemtől, hogy született egy megállapodás, miszerint a tanárok és a diákok is ingyenesen használhatják a Novell Suse Linux 11-et, és az OpenOffic-t.
Letöltöttem a novell honlapjáról ezt: SLED-11-DVD-i586-GM-DVD.iso ha jól tudom ez a 32 bites, és boot képes iso-ról van szó. Az iso-t kiírtam dvd-re, úgy ahogy azt kell, nem az 1 db iso fájlt mint azt sokan csinálják. Minden ok, win-ben beolvassa a lemezt megvannak a fájlok, reset majd irány a bios cd-ről boot beállítva, de mégsem indul el a telepítő, hanem tölt a win, se a PC-n se a zsír új notin se indul (először arra gondoltam, hogy öreg a pc és dvd-ről nem tud bootolni) de így ezt is kizártam. Már jártam így UHU-val Mandrivával is, ott az a megoldás született, hogy cd-s UHU-t töltöttem le, az elindult faszán. Csak azt nem szeretem.
Mit csinálok rosszul, már próbáltam DVD-RW-n DVD-R még a DVD+R van vissza, de nem hinném, hogy az lenne a hiba. Ma egész délután gúgliztam, volt aki hasonló problémával küzdött, de megoldás a cd-s verzió lett. Ebből meg nincs cd-s verzió, meg eleve, akkor windows 7-se fog majd tudni települni, mert DVD-n van. Eszem eldobom...Valaki segítsen nekem!
Előre is köszi! -
Quentaro
tag
PROBLÉMA! Adatvesztés?? Sziasztok! Lenne egy - számomra - igen nagy problémám, ezzel kapcsolatban kérdezlek benneteket, kérek segítséget. A kérdésemet/kérésemet két részre bontanám:
Hallottam egy ismerősömtől, hogy a Linux Ubuntu változata már teljesen felhasználóbarát, mindenféle dzsudzsu nélkül lehet programokat telepíteni, sok eszközzel települ, gyors, teljesen szuper.
Na most én a Linuxhoz egyáltalán nem értek, és amúgy se vagyok pro... Szóval windowsban létrehoztam a Paragon eszközével egy partíciót a MÁSODIK vincseszteremen második felén(!), direkt linuxosat. Tehát azon az eszközön két partíció volt.
- Aztán elkezdtem a telepítést, na most eljutott addig a részig, hogy hova tegye az oprendszert. Az első megoldás valami automata volt, de úgy értelmeztem, hogy az nem jó, mert a c:-vel akart valamit, az első vinyóval...
- A második lehetőséget választottam.
- Ezután már nem írt semmi durvulens dolgot, hogy itt most legyilkolja a teljes vinyót, óvakodjak, format, vagy valami, olyan hogy formázás, törlés a folyamatban azthiszem nem is volt.
- Ezután el is indult az Ubuntu, nagyon szép, gondolom nagyon jó is, de mivel egyáltalán nem értek hozzá, hagytam, majd később szöszölök vele, kíváncsi voltam, hogy van e boot menü, indul-e az xp.
- Elindult, minden okés, EDDIG. Ugyanis egyáltalán(!) nem látom a primary slave winchestert.Ez volna a kisebb gond, de nemhogy a Win, de a Paragon se látja egyáltalán a másik partíciót azon az egységen (az egész sárga linuxos partíció, és az EXTENDED pedig lapozófájl). Ami megrémít...

Mivel nekem azon a meghajtón fontos adataim voltak, igen nagy gondban vagyok!
A KÉRDÉSEM az volna, hogy hogyan tudok hozzáférni a régi adataimhoz? Van erre valami 4 dummies megoldás?Itt pedig érkezik a második fele a kérdésemnek - amely a pesszimistábbik énem csúnya feltételezésén alapul. A fentiekre a 2.0 linux userek (én még 0.1b se vagyok
) ugyanis LEHET röhögve rávágják, hogy megszívtad te noob/geek/gyík/msfan, mert mégis volt formázás elrontottam, hibáztam, ennyi. MENTHETETLEN.
Azt szeretném megtudni, hogy mi a teendő? Szóval minden megoldás érdekel, egészen konkrétan itt valami unformat, lemezvisszaállító, adatkinyerő megoldásra gondolok, tényleg minden számításba jöhet... oké, Kürt kft nem (de a progik amiket használnak...
), NAGYON fontos lenne! Ha valaki lépésről lépésre leírná... megköszönném, de ezkevés, szóval istenként tisztelném, mint gurut, "életmentőt", hálám a sírig kerget, meg azon is túl... Szükségem van azokra az adatokra, pótolhatatlanok. (Azért nem nézegetem a google-t mert gondolom windowsból ezt nem lehet megoldani, a Linuxon pedig tényleg alapoktól kellene tudnom, mi merre..)
Megtisztelő, építő jellegű válaszotokat előre is nagyon köszönöm, írhattok ide, vagy a trashbin20@gmail.com címre (
azért ez, mert vannak akik/amik mailcímekre vadásznak) THX, tisztelettel,RP
-
Picco
addikt
van egy kis problemam, remelem itt tud valaki segiteni.
letoltottem a puppy linux egy skin-elt verziojat, nagyon tetszik, baromi gyors meg minden.
2 vinyom van a masodikra akarom tenni, csinaltam neki ext2 es ext3 particiot is(egyikkel sem ment a grub) es 4gb swap-ot.
namarmost feltelepul meg minden, de amikor jon a grub beallitasa akarmire kattintok nem megy tovabb
talalkozott mar ezzel valaki?
nagyon szeretnem feltenni, de nem sikerul :/
jah es audigy 2 drivert is fel kene tolnom valahogy, de azzal majd megszenvedek en
mod: lehet h a windows 7 ill. vista bootloaderje miatt van?

-
Lenry
félisten
XP-ben a C:\boot.ini (alapból nagyon rejtett fájl) tartalmazza az induláshoz szükséges dolgokat
alapból kb így néz ki:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /fastdetect
C:\wubi\[OFF]valami, amire nem emlékszek fejből[/OFF]="Ubuntu"annyi a dolgod, hogy a default=multi..... sort átírod default=C:\wubi\....-ra (ami az Ubuntu sorában van)
ha nem megy, akkor másold be ide a boot.ini-det, és átírogatom neked
-
zodo
nagyúr
De azt nem értem, miért állítja az editor ,hogy az ubi a default amikor nem.
Vagy tényleg ,ássam el magam?Légyszi ,nézz rá a menü listámra:
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 10## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
#hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=()/ubuntu/disks## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=A86C216A6C21348A loop=/ubuntu/disks/root.disk ro ROOTFLAGS=syncio single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, memtest86+
root ()/ubuntu/disks
kernel /boot/memtest86+.bin### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
# This is a divider, added to separate the menu items below from the Debian
# ones.
title Other operating systems:
root# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sda1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,0)
savedefault
chainloader +1 -
zodo
nagyúr
Asszem sikerült.

Megpróbáltam úgy,hogy egy vinyóra tegyem fel mindkét rendszert.Amelyett a biosba első helyre tettem. Windows telepítésnél két felé partíciónáltam a 40gb-ot. Egy 10gb-os amire felraktam az xp-t és egy másik kb.30gb-os formázatlanul.
Jött az Ubuntu telepítése előre,előre, és a partíció megadásánál elakadtam.Mert ő kinézte magának alpból a másik 160gb-os vinyómat.
Mondom azt már nem,hiszen ott tárolom a fontos dolgaimat.Továbi lehetőség a "lemez teljes felhasználásával" az nem jó ,mert akkor az Xp -nek annyi.Gondoltam marad a "kézi" telepítés. Oda kerülvén ,nagyon elvesztem.
Hát akkor ,ezt hadjuk. Következő neki futásra lehúztam a 160gb-os vinyót, elérkeztem a kritikus ponthoz, partíciónáló tábla,automata felajánlás,de gondoltam adok egy kicsivel több helyett az Xp-nek. Arrébhúztam a csúszkát,partíció átméretezése,hiba: nem sikerült átméreteznie.
Ekkor visszaléptem,mert gondoltam újra kiszámóltatom vele a megfelelő felosztást amit ,majd elfogadok és minden ok. De nem ,mert már nincs is automata felajánlás.Maradt az "egész lemez vagy kézi" mód. Melyek a fent említett próblémák végett már egyszer kiestek.
Harmadik nekifutás: szintén lehúzott második vinyó melett elíndítottam az Xp-t és beraktam a live dvd-t. "Telepítés windowson belül" opcíót választva telepítettem az ubuntut. Most már van a gép bootolásakor grub menü.
Választható mindkét rendszer , alapértelmezett az Xp.
Kikapcsolás útán felcsatoltam a második vinyót is, mintha mi sem történt volna,hiszti nélkül látj mindkét rendszer.
Bocs, azoktól akik ezt az írást olvassák, de elég sokat szívatott a téma.
VaZso -nak ,pedig mégegyszer köszi a kitartó segítségnyújtást.
Ui.: és most ,hogy lesz az ubuntu az alapértelmezett rendszer ?
Felteszem újra a QGRUBeditor-t , kijelölöm az Ubuntu-t és felhozom a lista elejére és kész ?
-
zodo
nagyúr
21-es hiba jelentése állítólag "lemez nem található", már ha a grub hibaüzenete.Nem láttam gurb menü felíratott,szerintem windows üzenet.
Előfordul olyan lemez, amiről a Recovery Console nem hozható be, de az eredeti telepítő lemezről működik. Ezekszerint egyedül sem bootolt be a wines vinyó?Sajna csak copy verzíó. Most önnálloan nem bootol a win,csak ha bent van az ubis vinyó is a gépben. Ott van a grub(ezekszerint) és kiválasztva az ubit még bebootol.
Grubot elvileg az első merevlemez MBR-jébe szokták tenni.Ezt nem tudtam és most sem értem mikor,hogyan lehet oda tenni.
Mondjuk az is kérdés, hogy Win telepítésekor milyen felállásban voltak a gépben a merevlemezek. (Mármint a Win működése szempontjából.)Hát ez az amit kérdeztem párszor,hogy nem volt sorrend,mert lehúztam a ubuntus vinyót amikor az xp-t raktam fel.
Jobbnak látom ,ha újra felteszem mindkettőt és meglátjuk.Szerk.: Végül hd(1,0)-t írtál bele? Igen ,így került az xp alapértelmezett indítandó rendszer státuszba a grub menüben.
Köszönöm kitartó segítségedet
,megyek megpróbálom újra. -
VaZso
senior tag
21-es hiba jelentése állítólag "lemez nem található", már ha a grub hibaüzenete.
Előfordul olyan lemez, amiről a Recovery Console nem hozható be, de az eredeti telepítő lemezről működik. Ezekszerint egyedül sem bootolt be a wines vinyó?
Egyébként még az elején, talán a licensz elolvasása előtt vagy után közvetlenül lehet kérni valamelyik F billentyűvel (F2?). Kiírja a státuszsorba.
Grubot elvileg az első merevlemez MBR-jébe szokták tenni.
Mondjuk az is kérdés, hogy Win telepítésekor milyen felállásban voltak a gépben a merevlemezek. (Mármint a Win működése szempontjából.)
Ha nincsenek fontos adatok vagy beállítások, a legegyszerűbb újratelepíteni a rendszereket, de ha van némi kedved hozzá, lehet próbálkozni még a beállítással.
Pl. ha felteszed a második vinyóra a Wint és a Grubot újratelepíted.
Bár a fentiek alapján úgy gondolom, esetleg a Windowshoz rendelt bejegyzés nem jó...
Szerk.: Végül hd(1,0)-t írtál bele?
-
zodo
nagyúr
Már nem bootol be a windows. Asszem jobban jártam volna,ha előbb kérdezek.
Inkább elkezdeném tiszta lappal.
Azt szeretném,hogy mindkét rendszer elérhető legyen (bootoláskor választható) és alapértelmezésben az ubuntu induljon el.Tehát adott 2 db vinyó:
Első / 2 particíó: az első üres (itt volt xp) a másikon adatok.
Második vinyó (üres) fehasználható ( mert ezen volt az ubi)Milyen sorrendbe telepítsem a rendszereket ? ( xp ill. ubi 8.10 )
Hogyan particionáljam a második üres vinyót az ubinak?
Melyik verzíót válasszam a particíónáló ajánlásai közül?
Ubi telepítésekor 7.lépésnél a haladó fülön mit kell kiválasztanom a csatolásnál,ha kell egyálltalán ? -
VaZso
senior tag
Értem.
No, szerintem szedd ki egyszer a Linuxos vinyód a gépből és nézd meg, el akar-e indulni róla a Win. (Mármint a sajátjáról.
)
Ha nem, bootolj a Win telepítőjéről és a Recovery Console-ban futtass egy fixmbr-t.Ha ez megvan, elvileg próbálkozik betölteni a rendszert.
Ekkor rakd vissza a Linuxos vinyód is és győződj meg róla, hogy biztosan arról fog bootolni. (BIOS setup-ban boot sorrenddel megfelelően kiválasztva.)
Tehát a Linuxos vinyó, vagyis a grub bootoljon.Ha ez megvan, nézd meg újra a Windows menüpontot.
-
VaZso
senior tag
"# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0) Itt írjam át a (hd0,0)-t ,(hd1,1)-re ?
# makeactive
# chainloader +1
#"Igen, próbáld meg úgy.
Az első egyes a második merevlemezt jelenti benne (0-val kezdődik), a második egyes pedig az első partíciót (1-gyel kezdődik).Tehát a második merevlemez első partícióját jelöli, innen bootolnia kéne.
Annyit csinálj még, hogy kiveszed a sorok elől a kettőskeresztet.
(Ez jelöli a kommentet - vagyis megjegyzést -, mivel a menu.lst-hez eredendően példaként fűzték hozzá).Azt is megteheted, hogy egyszerűen a többi title (...) bejegyzés alá bemásolod # nélkül a sorokat (egyébként a fileban elfoglalt sorrend szerint jeleníti meg a grub induláskor őket, tehát változtathatsz a sorrenden, ha valami nem tetszik).
-
zodo
nagyúr
Most így nézz ki a menu.lst-m
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 3## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Windows 95/98/NT/2000
# root (hd0,0) Itt írjam át a (hd0,0)-t ,(hd1,1)-re ?
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic
uuid fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generic
quiettitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-9-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-9-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-9-generictitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generic
quiettitle Ubuntu 8.10, kernel 2.6.27-7-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.27-7-generic root=UUID=fe346283-11f9-47c0-8a3b-e4bcfbf7734e ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.27-7-generictitle Ubuntu 8.10, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
-
VaZso
senior tag
Meg lehet oldani.
Bár most nem tiszta előttem, hogy végülis melyik vinyóra települt a grub.
(Azt gondolom, hogy a bootsorrend változtatásával tudnod kéne "váltani" a rendszerek között.)A Windows indításához próbáld meg szerkeszteni a /boot/grub/menu.lst filet.
Ha minden igaz, ezt kell hozzáfűzni, hogy indítható legyen:
title windows
root (hd1,1)
makeactive
chainloader +1 -
zodo
nagyúr
Szóval,ízé... nem sikerült.
1.Telepítettem az ubuntu 8.10-t egy 40gb-os ide csatolású vinyóra,teljes lemeztrület felhasználásával.
2.Telepítettem az Xp-t egy sataII-es csatolású vinyó 2 particíója közül az elsőre amin régen is az xp volt. (Ezt töröltem ,létrehozztam és formáztam ntfs-re és telepítettem.) Mindezt tettem úgy ,hogy lehúztam a már telepített ubis vinyót.
Hiba: gépíndítás után ,biosba akármelyik vinyót ( rendszert ) választottam akkor is az Xp índult el.
Kaptam segítséget ( Noddy-tól ) a grub helyreállítására,megcsináltam.Grub újratelepítése
Ha valaki az Ubuntu után telepít Widowst, akkor a Windows minden esetben felülírja a master boot rekordot, és azzal szembesülünk, hogy eltűnt a grub rendszerindító, és nem férünk hozzá a korábban telepített Ubuntuhoz. Ilyenkor nem kell újratelepíteni az Ubuntut. Elég, ha elővesszük az Ubuntu Desktop telepítő (Live) CD-t, és arról indítjuk számítógépünket.
Miután bebootolt a Live CD-s rendszerünk nyissunk egy terminált és adjuk ki a következő parancsot:
$ sudo grub
A parancs után a "grub>" prompt fogad minket (grub shell). Itt a következő parancsokat adjuk ki:
$ find /boot/grub/stage1
Ha egynél több elérési utat adott az előző parancs, akkor válasszuk ki azt a telepítést, amelyiken tárolni szeretnénk a grub állományait.
$ root (hd?,?) Ide írjuk be a find parancssorra kapott választ. (pl. hd0,0)
Telepítsük a grubot az MBR (Master Boot Record) -ba.
$ setup (hd0)
Ezután lépjünk ki a grub shellből:
$ quitÍgy most ott tartok,hogy az ubi ínul el automatikussan. (hiába állítom be a hdd-k sorendjét a biosba)
Renszer felállása után, látja mindkét Xp-s particíót.
Viszont az van ,hogy a gép bootolásakor belépek a grub-ba akkor ott a választó listában nincs is Xp ,mint indítandó rendszer.Meg lehet oldani,hogy be kerüljön az Xp is az indítandó rendszerek közé?
-
bpx
őstag
üdv!
windows + linux multiboot-ot szeretnék úgy, hogy az adatok olyan helyen legyenek, ami mind2 oprendszerből elérhető (olvasható ÉS írható is)
azt már látom, hogy a linux-ból NTFS-t buherálni nem túl nyerő dolog, helyette ezt találtam: ext2 ifs for windows
2 db 200 GB-os vinyóval, a következő elrendezés életképes ötlet?
1:
- NTFS partíció win-nek
- linux partíció
- linux swap
- maradék ext2, közös adatoknak2: végig ext2, közös adatoknak
(vagy az egyszerűség kedvéért RAID0, és akkor csak egy nagy ext2 partíció van az adatoknak)
-
VaZso
senior tag
IM programnak pidgin-t nem próbáltam (ill. régen win alatt, de már nem is emlékszem rá), aMsn-nel viszont el vagyok, amikor szükségem van rá - magamtól nem sűrűn indítom, az nekem teljesen megfelelel.
+ fent van a skype Linuxos változata is, azzal sincs gondom.Betűtípus kicsit más valóban, viszont érdemes lehet még egyes programok ill. szövegszerkesztő érdekében feltettni az MS fontokat is (talán msfonts nevű csomag).
Nálam a képfeltöltés gombbal nincs gond, igaz, itt angolként van beállítva a felület, ezért angolul van ez is, így rövidebb a szöveg... mindenesetre feltehető a rendszer alá akár a Firefox, akár az Opera is, ezekkel szerintem nincs ilyen gond...
Totemet sohasem használtam, így nem tudom, milyen a program, de akár az (s)mplayer nevű progit is kipróbálhatod, pl. az smplayer fronted felrakásával. Én ezt szeretem leginkább video lejátszására (...de mindegyik jó természetesen, csak alternatíva).
Az OpenOfficenál érdekes lehet, hogy most jelent meg nemrég a 3.0-ás verziója. Elvileg javítottak a kompatibilitáson, ha nem az új van fent, megnézheted azzal is. (Akár win alá is letölthető.)
Igen, egyre inkább barátságos rendszer kezd lenni a Linux, különösen az utóbbi időkben.
Ékezetek: a Linux általában az univerzális UTF-8 karakterkészletet használja, amibe gyakorlatilag belefér az összes különleges jel is.
Windowson pedig általában az ISO8859-2 használatos (a magyar rendszereken), ami egy korlátozott, középeurópai íráshoz szükséges jeleket tartalmazó készlet. pl. az ISO8859-1 (azt hiszm, ez a nyugat-európai?) majdnem ugyanilyen, csak pl. hosszú ő és ű helyett kalapos van benne.
Ezt a kódrendszeres kavalkád dolgot valahogy még nem tudta levetkőzni a Win, pedig a mai fejlettségi szint már rég megengedné (nincs korlátozva 127 v. 255 jelre a rendszer, mint pl. DOS idején (ami ~7 ill. 8 bit), pl. 16 biten, vagyis két byteon összesen 65536 variáció, tehát akár character lehet)...
Ezért is volt mindig ellenjavallt az ékezetek használata filenevekben, csak általában nem tartják be az emberek. Én találkoztam már Win és Win között is kódrendszer probléma miatt megnyithatalan fileokkal (ott ténylegesen megnyithatatlanná válit, bár azt hiszem a saját intézője vagy micsoda "kezelte", így át tudtam nevezni).Egyébként Linuxon át tudod állítani a kódrendszert ISO8859-2-re és "megjavul", de talán érdemesebb lenne átkonvertálni a régi neveket UTF8 alakra vagy hanyagolni az ékezeteket.
Egyébként nem néztem még utána, hogy NTFS felcsatolásakor megadható-e, hogy milyen kódrendszert használjon az adott partícióhoz, akkor eltűnne a probléma.
-
Noddy
senior tag
Szia!
Én tudom neked ajánlani az ubuntu-t, jelenleg a 8.10-es a legújabb belőle, de az csakpár hete jelent meg és ezért lehetnek benne hibák, én ezért neked a 8.04-es verziót ajánlom. Letöltöd kiírod egy cd-re és kitudod próbálni anélkül, hogy feltelepítenéd, ezzel feltudod mérni, hogy mire képes a gépeden (persze egy kicsit lassú lesza cd miatt, de pl a hardware kompatibilitást tesztelni tudod).
Ha már particionáltál valaha akkor simán menni fog a telepítés is. Az ntfs elég jól támogatott már, néhány éve még gond volt de ma már nem.
Ha nagy játékos vagy akkor maradj a windows-nál, lehet wine-vel próbálkozni de azt játéka válogatja, valami fut vele valami nem, valaminek nagyobb a gépigénye linuxon, valaminek nem.
Honlap szerkesztésre a legjobb egy sima szövegszerkesztő, persze vannak GUI-s megoldások is
De ha kedved van disztribúciókat próbálgatnod akkor érdemes megnézni még a Zenwalk-ot, a Linux Mint-et, openSuse-t vagy Fedora-t. A választás szabadsága a tied

A rendszeredet nézve nem kéne komoly problémának fellépnie, de lehet hogy valami nem fog menni, ki kell próbálni. Rendszer belövésen mit értesz?
-
Vladi
nagyúr
Köszönöm a bizalmat!
Wubival lehet win alá telepíteni egy külön könyvtárba. Ez a bátortalan próbálkozóknak találták ki, hogy biztosan ne tudjanak kárt tenni.
A több, jól átgondolt partíciók rendszere sokkal praktikusabb. Persze itt már tudni kell, hogy mit és miért csinál az ember.ntfs-t már alapból kezelik az új disztrók. Gyakran még fel is csatolják neked. Erre az ntfs-3g-t találták ki. Leírás. A samba a hálózaton biztosít elérést windowsok számára a linuxos kiszolgálón.
-
janos666
nagyúr
Én nagyon úgy nézem nem lehet meglévő NTFS partícióra telepíteni.
Én úgy vertem át, hogy az autorun 2. pontját választottam, vagyis felraktam "windows programként" egy nagy meghajtóra (a windows mellé nem engedte), majd a keletkezett ubuntu mappát áthelyeztem a C:-re, és átírtam a BDCedit-ben a meghajtóját (XP alatt még könnyebb ezt megtenni a boot.ini-vel). Most lehet NFTS meghajtóra elhelyezett képfileból futtatni az ubuntut, és a windows partícióm lesz csak láthatatlan közben, amin a filmek/zenék/játékok vannak azt látom. (eddig épp ezen volt a képfile, és ez veszett el ha az ubuntu futott belőle)
-
janos666
nagyúr
Most hogy mondod, LiveCD-ről lehet nem is turkáltam én a winyón, csak mikor fel volt rakva windows alól ilyen virtuális meghajtóképbe. Onnan bootoltam bele, és akkor turkáltam a winyón, telepítettem is NTFS meghajtóról egy korábban letöltött linux programot (ami miatt feltettem a linuxot hogy kipróbálhassam).
Próbáld kézzel mountolni a lemezt, lehet hogy letiltja LiveCD módban hogy nehogy hozzá tudj nyúlni a meghajtóidhoz, aztán elronts valamit mert nincsenek elrejtve a szemed elől a windows rendszerfileok és azt hiszed a linux baszta el a windowsod, vagy ilyesmi...
Azzal kapcsolatban mi lenne a tanács, hogy NTFS partícióra hogy tudnám felvarázsolni az ubuntut? Vagy kénytelen leszek újrapartícionálni a lemezt, és feldobni neki egy mittudoménymilyen filerendszerű partíciót?
-
janos666
nagyúr
Életem első Linux-randija volt tegnap Ubuntu 8.10-el. Egész jól el lehet benne boldogulni a grafikus felülettel. Egyszerűen be lehet vele bootolni CD-ről, és tudsz vele másolgatni ide-oda.
De a pendriveomat nem tudta zökkenőmentesen mountolni, azt mondta nem volt szabályosan eltávolítva windows alatt, csináljam meg vagy kényszerítsem a mountolást konzolból. Egyik módszerrel se sikerült, hiába állítottam le szabályosan, hiába kinlódtam a terminal ablakkal, sehogy se bírtam működésre.
Persze ha nem kellett volna az ami a pendriveon van újraformázhattam volna linux elól is, és akkor se lett volna gond. Elvileg működnie kéne a pendriveoknak is... -
janos666
nagyúr
válasz
janos666
üzenetére
Ok, mondom ha nincs fake-RAID támogatás, hát visszahozom a laptopra a CD-t (vagyis DVD-re írtam, de mindegy...), instalálnám, látja is az NTFS partícióim. A windowsnak is pawnpartícióként működő 3Gb-os szeletre mondtam neki is hogy spawnoljon csak rá, aztán rákattintottam egy olyanra ahol van 10Gb hely, majd nyomom hogy forward, erre hiányolja a root filesystem-et, adjam meg. Hogy adjam meg?
Nem lehet NTFS partícióra feltolni az Ubuntut? -
janos666
nagyúr
Kicsit szórakozni akartam valamilyen linuxal. Letöltöttem, kiírtam, meg vissza is hasholtam az Ubuntu 8.10-es ISO-t. Szépen bootolt is róla a gép mint Live CD, most is épp onnan írok.
A laptopomon már fel is tettem "windows programként", vagyis lefoglalt 10Gb-ot egy NTFS partíción, és onnan fut is.
Csak épp ilyenkor az a partíció használhatatlan, a többin meg nincs se szabad hely, se más értelmes adat a windows telepítésen kívül, szóval gondoltam feltelepítem inkább rendesen, hogy hozzáférjek alóla a filejaimhoz is. Sőt, gondoltam akkor már az asztali gépemre tolom fel.Viszont a telepítés ma elmarad, mert azt hittem, hogy ha a Linux képes olvasni az NTFS filerendszert, akkor futni is képes róla. Nembeszélve arról, hogy nem hittem hogy inkompatibilis az Intel RAID-0 tömbökkel.
Szóval van nekem a gépben 2 SATA-s winyó, intel RAID BIOS-ból szépen stripeolva, a windows bootolni is tud róla, meg minden...
Most indítom az ubuntu telepítőt, és mutogatja nekem hogy van külön 2 partícionálatlan winyóm, a RAID tömböm meg sehol. De azért szétnéztem a partícionálójában, hátha csak engedélyezni kéne a RAID-ot, tovább lépegettem. Ekkor viszont azzal kellett szembesülnöm, hogy ha akarnám se tudnék NTFS partíciót csinálni a winyókra, RAID ide vagy oda...Jól látom, és ha a RAID gondot meg is oldanám valahogy, akkor fel tudnám rakni az Ubuntut egy NTFS partícióra, vagy kénytelen lennék szakítani neki egy saját linuxos filerendszerűt?
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk
üzenetére
Igen. Elég oda irányítani.
Kb:title Windows xp
chainloader (hd0,0)+1Persze helyesen kell megadni a hd részt. Szerintem hd2,0 -lesz.
Illetve lehet, hogy átmapolás is kell majd.
Leírás. Próbálgasd. Berakod egy új bejegyzésként a grub menu.lst-be. Nagyon elrontani sem lehet, max nem bootol onnan. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Lényeg:
Van három vinyó, két ide-s, meg egy satás.
szóval ebben a sorrendben léteznek:
IDE
IDE
SATAA Satás első partíciója a linuxé, meg van még egy swap partíció neki, egy hátsóbb logikai pedig az XP partíciója. Vista az egyik IDE-s vinyón van. Ha az első IDE-s vinyó van bootnak megadva bisoban, akkor bejön a vista bootloadere, ott tökéletesen indítható az XP. Ha a satás van megadva bootnak, akkor jön a grub, windows részre menve bejön a vista bootloadere, ott a vista indítható, de az XP csak egy hibaüzi mentes rebootot okoz.
Csík monitor, igen... Mondom, hogy a linux lenyelte a numerikus nullát! Na!

-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Na most kifrissítettem mindkét gépet uborka 8.1-re, megérte. Végre rendesen látszik az eszközöknél az audigy-m, de ami mégjobb, hogy működik is, végre ki tudtam kapcsolni, hogy alapértelmezetten csak a digit kimenet működjön, valamint az is működik, hogy 4.-ban szól a sztereo mp3.
Fejlesztették még a képernyő olvasó progit is, végre elmenti a beállításokat meg sokkal érthetőbb is, de mondjuk még mindig minden baromságot felolvas netezés közben.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egy problémám még van. Először XP volt a gépen, aztán felküldtem egy vistát, XP-nek is van boot menüje, az még megmaradt korábbról. Erre csinált a Vista is bootmenüt, ez eddig frankó. Aztán jött a linux, az berakta a bootmenübe a windowsokat is, onnan elérhető a vista bootmenüje, az működik, vista bootol is, de xp esetében semmi hibaüzi, csak restartol a gép. Jelenleg boot eszközt kell váltanom a vista bootloaderjéhez, úgy meg megy az xp.
Kis P3-am videokari driverét is javították, végre van 124*768-as felbontás.
-
válasz
Borzoló
üzenetére
Azt azért ne téveszd szem elől, hogy ez Linux, nem Windows; a Linux pedig, mint tudjuk, nem Windows! Töltsd le a fenti linkről a CD-t, írd ki, bootolj be vele, próbálgasd. Ha meg tudod szokni akkor valószínűleg 1 linux-userrel több lesz a világon, ha 1-2-3 nap ismerkedés után sem tudod mexokni, akkor inkább maradj a Windows-nál.
-
Ha telepítem az Ubuntut akkor kell a Drieverek amiket kaptam a hardverekhez?Mert azokon a lemezeken csak windowsos verzió van és pl. az alapapomé nincs is Linuxos verzóban

NTFS-t kezel az Ubuntu?
-
Hi!
Eddig ritkán találkoztam Linuxal,de úgy döntöttem lecserélem a jó öreg Win-t.Ubuntu a kiszemelt,de kellene néhány infó.
Van-e olyan oldal ahol van írva egyes Windowson használt program megfelelője Linuxra?
Pl.Zenelejátszás:
Win-Winamp<->Linux-QuodLibet
Ja meg az Ubuntu az NTFS-t kezeli? -
zodo
nagyúr
Sziasztok!
Lehet,hogy nem ide kelett vona írnom ,de segítségre lenne szükségem
Adott egy gép 2 db vincsivel az egyik full windows xp ( 2 particíóval ) a másikon is 2 db particíó amiből az egyikre feltettem kiprobálás céljából az Opensuse 10.3-at anno beállítottam ( egy pc-s újság alapján telepítettem és követtem a jó tanácsait) a grub-a hogy ne a linux índuljon,hanem az Xp legyen az alapértelmezett oprendszer ez most is így van. A problémám az hogy most kellene az a vincsi amin a linux van ,de ha simán lehúzom az alaplapról akkor a gép bootoláskor ,ezt írja:Grub loading,please wait...
Error 21Mi a megoldás ilyenkor,hogy ne keresse és elínduljun az Xp mintha misem történt volna?
Ha Xp alatt leformázom a teljes 2. -ik vincsit ( Linuxot + ntfs particíó ) azzal megoldódna a helyzet ? Az nem gond ha elveszitem a teljes linuxos vincsi tartalmát.
Már probáltam post-nál kiválasztom az Xp-s vincsit,de ugyanezt az üzenetet kapom.
Ha tudtok segíteni , légyszíves szájbarágossan ,mert nem vagyok valami ász. -
Nah, újraraktam a windows-t.
Kicsit megnyugodtam, megpróbálok érthetően írni.(Hátha mostmár megy.)Mikor felraktam a linuxot, a rendszertöltő elhelyezésénél hibát írt ki, egészen addig, amíg konkrétan nem adtam meg neki, hogy a hda/hda1-re telepítse. (Első vinyó, első partíciója, ahol a win is van.) Egészen pontossan: "Végzetes hiba történt a rendszertöltő írásakkor" hibaüzenettel befejezte a telepítést és a live CD-ről bootolt, amíg nem adtam meg a konkrét helyet.
Mikor sikerült telepíteni a grub-ot, akkor elindult a linux, beállítottam hálózatot stb.
Újraindítottam a rendszert, windows-t próbáltam indítani, de hiába választotttam ki a Windowst, nem indítottta el. Helyette kiírta, hogy a második menüpontot választottam, és visszadta a menüt, csak a linuxot tudtam indítani.Ekkor döntöttem úgy, hogy windows telepító be és hibajavítás. Igen ám, de nem talált telepített windowst, a teljes meghajtót üresnek látta.
Lilo
Úgy döntöttem, felteszem a Lilo-t, ehhez ugye kell a Lilo conf is. Egyból elkezdett reklamálni, hogy neki kell a KDE-ből ez meg az a könyvtár. Leszedtem. Továbbra sem volt hajlandó elindulni, és szerencsére meghülyítette a synaps csomagkezelőt is, így az sem indult el. Nagy nehezen elindítottam a csomagkezelőt, elkezdtem leszedni a teljes KDE-t, de meguntam és abbahagytam.Lehet inkább a Suse-t kellene ismét megpróbálnom, azzal nem szívtam annó annyit.
Ja és nem találtam hibajavítás opciót a CD-s live-on.
OEM telepítés, teljes telepítés, CD boot, meg hasonlók vannak, de hibajavítás nincs vagy csak én nem találom.
Ubuntu 8.04.1-el próbálkoztam.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Teszt Már csak két hónap van hátra a Windows 10 nyugdíjazásáig, ideje előrelépni
- Teszt [Linux] Vanilla OS, egy Debian alapú immutable operációs rendszer
- Teszt [Linux] Aeon Desktop, egy immutable operációs rendszer az OpenSUSE-tól
- Teszt [Linux] A Flatpak
- Bejegyzés MS Office365 Linuxon
- Bejegyzés [Linux] Futtassunk bármely disztrót a terminálunkban
- Bejegyzés Alpine Linux telepítés mindenféle low-end dologra
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Robotporszívók
- Synology NAS
- Fele annyit ér az iPhone Air, mint amennyibe pár hete került
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Tisztázta a Valve a Steam Machine HDMI-paráját
- PlayStation 5
- Battlefield 6
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L13 G1i - i5-10GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I W11 I Cam I Gar
- BESZÁMÍTÁS! Asus H370 i5 9600K 16GB DDR4 512B SSD RTX 2060 Super 8GB Chieftec HC-10B-OP Zalman 850W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 2TB SSD RTX 5070Ti 16GB Asus ROG Strix Helios GX601 750W
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Sajnos ehhez már nem tudok hozzászólni, de bizonnyal ismét a livecd-ről bootolva próbálkoznék helyreállítani.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

. A könyvtár valami érdekes nevű ha minden igaz tartalmaz ékezetes betűket és talán - és = jeleket is
Mit lehetne ezzel csinálni,hogy láthatóvá váljanak? Mi az alapvető probléma?Az ékezetek vagy a "fura" könyvtárnév? Esetleg egy újabb knopix letöltése orvosolná a gondom? Próbáltam kubuntut, ubuntut (live), de szegény gép az utolsókat rúghatja mert azokkal fel sem állt a rendszer.