Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Tices

csendes tag

Sziasztok!

Kezdő linuxos vagyok (még csak láttam, használni még nem sokat volt alkalmam).
    Szeretnék a gépemre Linuxot (per pillanat Suse-t) telepíteni, xp mellé. Addig ügyködtem, hogy sikerült bekavarnom. jelenleg 2 vinyó van a gépben, egy 160 Gb és egy 40 Gb-os, ez utóbbi jelenleg Xp, de csak ideiglenesen, hogy tudjam piszkálni a dolgokat, később kizárólag kiírt adatok tárolására lesz használva (idős, nem bízom már benne).
    A 160 jelenleg a következőképpen néz ki 2 db 2 Gb-os part. a swapoknak, majd egy a maradék kb. 150 Gb, amin adatok vannak, tehát semmiképp nem szeretném elveszteni.
    A kérdésem az lenne, hogy milyen sorrendent használjak így 1 vinyó esetén? A terv az, hogy (előzményekből olvastam), hogy a swap törlés, win fel, swap vissza, aztán linux. De nem tudom, hogy van-e jelentősége annak, hogy a win rendszeren kívül a többi partíció hogyan következik egymás után, esetleg gond lesz-e, hogy a linux swap is a vinyó elején van?
    kb. így tervezem:
    1. 2Gb win swap
    2. 2 Gb linux swap
    3. 20 Gb Xp renszer
    4. 15-20 Gb Linux rendszer (ext2) (ext3 is lehet?)
    5. megmaradt rész adatokkal (ntfs), ha jól tudom valahogy megoldható, hogy a linux is lássa az ntfs-t, egyenlőre nem életbevágó, még csak ismerkedem a linuxal)
    Particion magic-el csipkodom a partíciókat.
    Ja és az mennyire lényeges, hogy primary vagy Extended-et választom? Nagyon vagy csak jó ha úgy van?

Azért bizonytalankodom, mert az előző próbálkozásomkor (jó, teljes zagyvaság volt partíciók terén), mindenáron az utolsó partíciót akarta használni, ami viszont nekem éppen az Xp-m volt) és akkor még azt nem akartam elcs&szni.

Válaszokat előre is köszönöm!

Új hozzászólás Aktív témák