- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Steven: Sokat utazó kávéfüggők ide!
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ivqkzy-: 2. gépem
- ldave: New Game Blitz - 2025
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
-
LOGOUT
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
Core2duo6600
veterán
Nem lesz gond a ablakkelezővel, én azét választottam ezt, mert haveromnak ilyen van, és ha kell akkor tud segíteni, és ez van legjobban dokumentálva magyarul talán
És azt mondtákl, hogy a legnépszerübb is, ez nem tudom mennyire van így, de a kubuntú, és a Mandriva nem jöttek be, ezteket próbáltam eddig, bár megvan a UHU is kiírva (Minek ha le lehet tölteni) )
Azt még nem néztem meg -
-
ngabor2
nagyúr
először egy, nem a témához kapcsolódó kérdés: az xp teljesen ki tudja használni a 2gb-os swap partíciót? nem akar mindenáron pár megát szabadon tartani az adott partíción? ha ki tudja hassználni, az a jobbik eset, ha nem, akkor érdemesebb az xp rendszerpartíciójához csapni azt a területet is.
w98 esetén volt arra lehetőség, hogy egy közös swap legyen, egyszerre úgyis csak egy oprendszer fut, a másiknak ekkor nincs szüksége arra a helyre.
a másik: miért pont suse-t telepítessz? azt ismered, vagy az van kéznél, nem lebeszélni akarlak róla, csak az utóbbi időben elég sok suse-s kérdésbe botlok, amik más, népszerűbb disztók esetén nem merül fel.
1gb ram mellett, ha nem hc grafikával, videoszerkesztéssel, meg egyéb memzabáló cuccokkal foglalkozol, a swap valóban felesleges. tehát én egyszerűsíteném a felállást:
20gb win
20gb linux
és kész. ha majd belejösz, akkor esetleg lehet finomkodni, hogy a /home-ot, meg a /usr-t, esetleg a /root, /boot külön partíción legyen, de otthoni rendszernél nem számít annyira.az ntfs-írásról van a logouton egy jó cikk Sianis tollából, érdemes elolvasni (ntfs-3g).
ha csak 2 partíció van, lehet mindkettő primary.
-
Vladi
nagyúr
Hello!
Nos az nagyon helyes, ha kész partíciós rendszerrel vágsz bele a telepítésbe. Általános szabály, hogy olyanra csináld amit könnyen és gyorsan átlátsz.
1. Külön partíció win swapnak? Ezt honnan vetted?
ok
2. Mennyi ramod van? Ha 1G vagy több akkor tök felesleges a 2G linuxnak. Sose fogja kihasználni.
3. Nem tom. Te tudod/látod mennyi kell.
4. Annyi tuti elég. Még a Quake 4-et is felteheted rá.
lehet ext3 is, sőt még néhány másik is. Érdemes azt választani amit a telepítő felajánl.
5. Ntfs írás olvasás teljes mértékben megoldható. Windowsnak lényeges a primariy. Linux az elég rugalmas, így lehet extended is. Bár ha már 5 partíciód van, akkor muszály, hogy legyen. De tényleg az a lényeg, hogy átlásd.
Suse-t elég régen telepítettem, akkor eléggé önkényeskedett a partíciók tekinetében.
A telepítés sorrendje meg elvileg mindegy, ha vissza tudod állítani az MBR-t. -
7
addikt
A sorrend majdnem mindegy, gyakorlatilag az adatok elerese kozti sebesseget befolyasolja, de szinte eszrevehetetlenul minimalisan.
Amit jo tudnod: Amennyiben van 1GB RAM a gepedben, a Linux szinte egyaltalan nem fogja hasznalni a Swap particiot, igy a 2GB tulajdonkeppen pazarlas (nekem 512MB RAM virit a laptopomban, de meg soha nem volt olyan sem, hogy a Swap hasznalata 20MB fole ugrott volna). Mivel a Linux ritkan hasznalja a Swapet, boven eleg neki a lemez vegen helyet foglalnia, illetve vidaman megelegszik 1GB-nyi Swapterulettel.
A viszonylag ujabb Linuxok mar automatikusan jonnek ntfs-t irni es olvasni is tudo modullal, emiatt nem kell aggodnod. Amennyiben alap telepitesben nincs benne, konnyeden tudod telepiteni csomagkezelobol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- Milyen autót vegyek?
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Építő/felújító topik
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen processzort vegyek?
- Okos Otthon / Smart Home
- Tőzsde és gazdaság
- EAFC 25
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Bomba ár! HP Elitebook 8570W - i7-QM I 16GB I 750GB I 15,6" HD+/FHD I Nvidia I W10 I Garancia
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB DDR5 RTX 5060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest