Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Anakin007

aktív tag

Sziasztok!

Adott egy Lenovo T410 lapos, SSD, NTFS és ext4 FS-ek. Kavarodás történt UEFI/MBR ügyben, aztán eltűnt minden partíció. A noti nem tud (U)EFI-t elvileg. KDE NEon-t használok évek óta, disztró frissítés jött, nem volt elég hely, hát csináltam úgy, hogy hazament a Neon :P
    Pen-ről boot, telepítő indít, partícionáláskor vmit mekegett az UEFI-ről, nem érdekelt, nem is olvastam végig, úgyse tud ilyet a noti. Utolsó lépésben csináltattam egy partíció átmozgatást, amit órák után is 1%-on maradt, de a "HDD-LED" szerint baromira dolgozott, egér is mozgott, tehát nem fagyott ki. Egy 100Gb-os partíciót mozgatni úgy, hogy a fél SSD üres, maga a partíció sincs tele adattal és órák után sem mozdul a folyamatjelző 1%-ról, kissé gyanús. Jobb híján kikapcsoltam a gépet.
    Azóta minden partíció eltűnt. Régi SSD be, azon van működő rendszer, win10 és ubuntu is, a problémás most rack-ban van, nem írtam rá. cfdisk, fdisk, diskpart, megvolt. Valamelyik makog, hogy MBR-es partíciós tábla van, de GPT-s hivatkozások, ESP-flag, meg hasonló marhaságok.... Tudom, külön-külön mit jelentenek, csak nem értem, hogy lehet ilyen állapot. fdisk-el csináltam új partíciós táblát, MBR szerintit, hátha... Sajnos nem nyert, ill. megjelent a WIN10-es partíció, ami eredetileg is volt a Neon mellett, csak pont nem az a lényeg.

Valami adatmentő-ötlet? Testdisk-el az a bajom, hogy egy image-t akar csinálni első körben, de mivel ez egy 500Gb-s SSD, nincs sehol egyben 500Gb helyem, bukta. win-en van GetDataBack-em, írtó jó, a fat32 -re kitalált változat talál is több száz állományt, olyanokat, amiket még a Neon telepítés előtt(!) töröltem, de frissebbeket nem ill. pár Grub-állományt sikerült visszahoznia, ami EXT4-es.

Bármilyen megoldás érdekelne, köszönöm előre is! :R

Új hozzászólás Aktív témák