Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
[Alberlet: Bp. atlag: 250e/ho, Debrecen atlag: 245e/ho]
Azert Debrecen az nagyon kemeny. Orszagosan kinalat 18%-kal tobb van szeptember kozepen a piacon, mint tavaly ilyenkor. Iden az elmult 3 honapban lathatoan nem is nottek mar a lakberek Bp.-n, az egyetemista szezon ellenere. Eves szinten 9% a novekmeny, ami eleg jol kozelitheti a versenyszfera beremelesi utemet.
I am having fun staying poor.
-
veterán
válasz akela91 #30996 üzenetére
Mert ez valójában nem vagyonszerzési illeték, hanem visszterhes vagyonátruházási illeték. Építésnél nem történik vagyonátruházás (főleg nem visszterhes), tehát nem is tartozik a jogszabály hatálya alá (ez implicit következik belőle).
Más lenne, ha beruházótól vetted volna az új házat. De feltételezem, hogy nálad nem ez a helyzet.
-
akela91
addikt
válasz Vision #30995 üzenetére
Ez így mind igaz, de valamiért fel sem merült bennem (expliciten nincs is leírva rákeresve), hogy erre nincs vagyonszerzési illeték, holott keletkezett vagyonom, oké, nem szereztem, építtettem, de ez technikai különbség. Nem gondoltam volna, hogy pozitívan tudok csalódni a NAV-ban, ma sikerült. Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
válasz Vision #30993 üzenetére
Akárhogy keresek rá, én ezzel kapcsolatban nem találok hivatalos álláspontot. Új építésű ingatlan vásárlásakor, 15m Ft-ig van illetékmentesség, felette 4%, de az, hogy én építtetek egy céggel egy házat, arra teljes illetékmentesség lenne, ezzel kapcsolatban nem találok jogszabályt. Én leszek a legboldogabb ha ez így van, de egyelőre nem merek örülni. Honnan van az infó?
-
akela91
addikt
Az mennyire normális, hogy a vagyonszerzési illetéket még mindig nem kérte tőlem a NAV ? Én lennék az egyetlen szerencsés akit elfelejtettek, vagy ez normális, hogy építés és használatbavételi után 2-3+ év múlva küldik ki?
#30993Vision
Ez most olyan érzés, mintha találtam volna a téli kabátomban egy csomó pénzt.[ Szerkesztve ]
-
akela91
addikt
válasz Poultier #30988 üzenetére
Persze, elég hozzá egy jó válás
Ezt az árat bruttóban mondon a megadott lokációra? Csak mert 650k/m2 alatt nem láttam még erre eladó pár éves házakat (inkább 750k körül megy az átlag, 850k az ideiek), nyilván az enyém nem feltétlen ér ennyit, de talán nem a felét éri mert könnyűszerkes (energetikai tanúsítvány szerint olyan, mint egy 30-as okostéglás ház, de lehet neked van igazad persze). Igazából pont ez miatt vagyok meglőve, van aki szerint 70-80M -ért is elmenne(bár ezt azért kétlem még), és itt egy ellenpélda tőled.
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz Csabroncka #30986 üzenetére
Egyetértek. Amúgy a könnyűszerkezetes nem feltétlenül hátrány egy vadiúj épület esetén (ha dokumentáltan, jó minőségben készült).
-
akela91
addikt
válasz Csabroncka #30986 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek.
Lokáció szempontból elég jó helyen van az ingatlan - Deszk (újszegedtől 5 perc), illetve mindössze 3 éve épült családi házról van szó (111m2 nettó laktér, 0 rezsis, jó szigeteléssel, napelem 10kw+ stb.). Ami miatt bajban vagyok, hogy könnyűszerkezetes az épület(ez nyilván értékcsökkentő), és nem igazán találok most eladó ilyen típusú modern házat, pedig ebben az új osztásban az ingatlanok 30-40%-a így épült 2020 után. Vagy nagyon gyorsan elkeltek, vagy egyszerűen még nem akart senki sem repülni innen tovább, mert még meg se száradt a festék. Az eladó újabb házak zöme még nem költözhető, mert építés alatt van/építésre vár.[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
válasz akela91 #30982 üzenetére
Igazából nem vesztesz vele semmit és érdemes elbeszélgetni az értékbecslővel is. Az árat picit magasabbra venni és érdeklődéstől függően csökkenteni + alku lehetőségét beleszámolni és egy minimum vonalat húzni.
Az állapot mellett a lokáció még mindig 90%-ban meghatározza az árat. Viszont az én tapasztalataim alapján jelenleg a jó vagy egészen új szerű állapot mostanság lényegesen növeli az eladhatóságot (ez az árban nem feltétlen jelenik meg egyértelműen)."in medias res"
-
axioma
Topikgazda
válasz Vision #30981 üzenetére
Elsore trivialisan ezt gondolnam, de azert ez megsem annyira egyertelmu, persze csak arszintben es eladasi idore vonatkoztatva. Azert nem ritka a kisebb lakas vagy nagyobb haz kozott ar/ertek differencialaskor nullan volt, ez most - ha lesz erdemi hatas a belvarosban, nyilvan attol fugg - akkor azzal egyutt el fog mozdulni. De persze kar most elore aggodni, majd kiderul.
-
Madwe
nagyúr
válasz Vision #30981 üzenetére
azért szerintem ez át tud gyűrűzni s nem feltétlen csak azért, mert mondjuk több ember akar inkább akkor megfizehetőbb lakásba menni mintsem agglós családi házba: ha a belsőbb kerületek kihatnak egész pest lakáspiacára, az azért a családi házas piacra is kihat: az emberek nagy része jellemzően egy pesti lakásból ugrik át agglós családi házba, s ha a lakása kevesebbet ér... de aztán hogy ez akár minimálisan is elmózdítja e az árakat vagy sem az persze kérdés. elképzelhetetlennek azért nem tartom hogy azért pl pomáz is megérezze, de szemmel látható változás 1 éves időtávon szerintem is kb kizárt hogy lesz
-
akela91
addikt
válasz Vision #30979 üzenetére
Köszi.
Olyan szempontbóül nehéz belőni, hogy jelenleg nem találok ilyen paramtérekkel ingatlant a környéken ebben a pillanatban, így óriási szórással tudok csak becsülni. 40.000Ft-ot szívesen kiadok, ha az illető tényleg ért hozzá, és belövi az árat úgy, hogy az tükrözze a realitásokat, de tuti tele van kóklerekkel ez a szakma, és nettó 2 perc után benyög egy összeget pár paraméter alapján.
Ha van topic, ahol tudnak segíteni árképzésben, oda szívesen leírom a paramétereket.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz eladocuccaim #30976 üzenetére
kerdes, hogy a hatas meddig gyuruzik ki, pl. belvarosi lakas megfizethetobb (mind1 hoyg vasarlas vagy berles), attol a kulso keruletek + agglo cs.hazak ara mozdul-e...
(nekem kerdes, mivel belathato idon belul eladnek, a vasarlason meg tulvagyok)
plusz milyen idotavon? sztem huzni fogjak me'g azt az orszagos dontest, meg eleve a kov. evet me'g lehet hogy utoljara kihasznaljak -
veterán
válasz akela91 #30977 üzenetére
...hogy jelzálog van a házon, és az eladás pillanatában végtörleszteni is kéne az ingatlan adásvételéből...
Ezzel nincs semmi gond. Szerintem több lakóingatlan kel el így, mint tisztán.Ha nagyon messziről indulsz, akkor segíthet egy értékbecslő (kb. 40 ezer forint), de ő is alapvető szabályokat követ. Az árnál mindig a környék hirdetésiből kell kiindulnod, korrigálni az állapottal, mérettel, egyebekkel.
-
akela91
addikt
Sziasztok!
Nem találtam jobb topicot ingatlan eladással kapcsolatos kérdéseknek, így ez volt a legközelebbi találat. (bár lehet az ingatlanos topic jobb lett volna, ha a modi így ítéli, törölhető)
Az első ingatlanom (saját tulajdon) amit el szeretnék adni, és érdekelne, hogy hogyan érdemes nekiállni ennek a történetnek ha nem szorít az idő.
Független értékbecslő szolgáltatásért érdemes manapság fizetni? Ha igen, Szeged környékén tudtok-e ajánlani céget aki szakmailag megbízható?
Esetleg érdemes egyből megkeresni egy ingatlan adás-vétellel foglalkozó céget, akinél van belső értékbecslő és egyből rájuk bízni a teljes hercehurcát? Nyilván az utóbbi esetben egy jó nagy jutalék üti a markukat, így ha nem sietek, gondolom nem ez lenne a célravezető.Ami kicsit bonyolítja a szitut(bár ez gondolom standard), hogy jelzálog van a házon, és az eladás pillanatában végtörleszteni is kéne az ingatlan adásvételéből keletkező összeg egy részéből az építési hitelem.
Köszönök szépen minden jó tanácsot!
[ Szerkesztve ]
-
eladocuccaim
kezdő
Nem tudom milyen hatása lesz a piacra, de az biztos, hogy rövidtávú kiadásra most senki nem fog befektetési lakást venni egy darabig. Hotelek meg gombamód nőttek a városban.
-
sakal83
addikt
válasz axioma #30972 üzenetére
Vagy szallaskiadasi tevekenyseget csak szallasszolgaltatasi cellal letrehozott epuletben lehet folytatni...
Talan fontosabb egy nemzet lakhatasa mint par turista. Lehet hoteleket, apartmanokat epiteni, fejleszteni stb.
Nem a kinalatot kiszoritani...
Ezek a lakasok lakhatasi cellal kaptak epitesi engedelyt, nem szallaskent. Ez a nyomtatott penz korszakanak mellektermeke lett. Ha most vege, igy sem jartak rosszul a tulajok anyagilag.
Adjak el, es epitsenek apartmanhazakat piaci alapon a bevetelekbol,mert szukseg van apartmanokra a hotelek mellett, de ez az o dontesuk.
Amerikaban mar bankok, befektetesi alapok vasaroljak a lakohazakat a kvazi korlatlan eroforrasaikbol, hogy a kinalat eltunjon, ezzel kvazi orok hitelre (berlet) itelve a kovetkezo generaciot.
Mar a felügyelet kezdi is vizsgalni, hogy akadalyozzak meg...
Az airbnb is egy ilyen piaci anomalia amit mar azonnal tiltani kellett volna, ha normalis ertelmisegi vezeto reteg iranyitana...
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz mandleee #30971 üzenetére
Ez eddig se zavarta a kormanyt...
Amugy a parh. topikban elhangzott a megoldas: aki maganszemelykent vasarol lakast, annak tilos. Aki cegkent (e.v.-kent), az meg legyen kulon kategoria (ado'k/dijak) a haz, kerulet, allam fele is, valamint a lakashitel mint olyan ne letezzen erre a kombinaciora.[ Szerkesztve ]
-
j0k3r!
senior tag
"A rövid távú szálláskiadás tiltása mellett voksolt a terézvárosi szavazók többsége – közölte hétfő hajnalban a terézvárosi önkormányzat. Mint írták: az Airbnb-típusú szálláshelyek betiltásáról szóló ügydöntő szavazáson két hét alatt 6083 terézvárosi voksolt, közülük 3265-en, azaz 54 százalék szavazott igennel, 2818-an pedig nemmel."
"2026. január elsejétől nulla napban határozza meg a terézvárosi önkormányzat azoknak a napoknak, melyeket rövid távú lakáskiadásra lehet használni a kerületi ingatlanpiacon."
Forrás: [link]
Plusz adalék mellé, ami vagy lesz vagy nem: Szentkirályi Alexandra az Airbnb-ről szóló terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást fog szorgalmazni budapesti és akár országos szintensome men just wanna watch the world burn...
-
gerii
addikt
válasz basaharc502 #30967 üzenetére
Teljesen emberfüggő, hogy az ingatlanos milyen stratégiával akarja árulni a kecót. Kimegy, kérdez, felméri hogy milyen (balfasz) az eladó, és a szintjének megfelelő dumát mond.
Feleségem lakására kijött egy faszi meg a padawanja, aki egy nyomi 40-es emberke volt, hogy akkor majd ők eladják, blabla.
Ott voltam, hagytam hogy dumáljanak, feleségem ámítsák mindennel is, hogy ők törődnek a hirdetéssel, szórólapoznak is meg a környék áraihoz igazodva ők 15%-kal alacsonyabban hirdetnék mint én. Közben kérdeztem, kicsit irányítottam a beszélgetést, hogy kimondják a szokásos bullshitet, majd ott előttük elkezdtem magyarázni a feleségemnek hogy ez és ez konkrétan mi jelent, vagyis hogy aláiratnak egy szerződést, ár alatt felteszik a hirdetést, amire pár nap múlva kap ajánlatot és fizethet is 1,5M forintot nekik, tehát szarnak rád, és hogy mennyit kapsz érte, ők 2 óra alatt keresnek ennyit... Az ingatlanos kicsit elkezdett izzadni, belül én röhögtem, hogy kapálóznak, főleg a tanítvány, aki le se vágta a szitu, hogy épp hülyére veszem őket.Velem már máshogy bánt, tehát testreszabott az egész, már ha igazi belevaló patkány ingatlanos az illető.
De találkoztam fiatal topmenezser kinézetű kommersz ingatlanossal is, azzal még egy jót mókázni sem lehetett
Ja és a poén, hogy jöttek érdeklődők utánuk , kifelé menet lehet találkoztak is, lakást megnézték, alku nélküli árra letették a foglalót. Így kell spórolni 1,5M-t.
[ Szerkesztve ]
-
axioma
Topikgazda
válasz basaharc502 #30967 üzenetére
Egyebkent itt a lenyeg, hogy mit cisnal erte. Peldaul nem erdeke eloszurni se a vevoket se az ingatlanokat, mert hatha me'gis tetszik, pedig nem olyat akartal, es akkor mar jon is a jutalek... szoval szerintem kimondottan kontraproduktiv (vevoi oldalrol csak akkor, ha nem konkret ingatlan vagy ha belehazudik a kepedbe egy go/nogo tulajdonsagrol, mint lattuk volt mar ra pelda). Hasznos idot veszteget mindket oldal szamara.
Hirdetesbe bele kell irni, hogy nem maganszemely eseten a hivas idejet megkezdett 10 percenkent tanacsadasi dijat kersz... ugyis hivni fognak mondjuk, de legalabb nem ismetlodoen, ha hatarozott maradsz. -
basaharc502
aktív tag
válasz eladocuccaim #30966 üzenetére
Tisztelet a kivételnek ,de ez sajna valóban így van...hörcsög üzemmódban van a többség, akiknek csak az a lényeg, hogy aláírd a szerződést, amiben kb. minden mondat őt védi, neki biztosít kisebb-nagyobb szeleteket a tortából.
Mindenféle - egyébként prosztó - kommunikációs eszközt bevetnek...eleinte elhúzza amézesmadzagot, a van tuti vevőm jellegű dumával. Ha nem ugrassz rá egyből, utána napok múlva visszahív, hogy tudom-e, hogy nem lesz egyszerű eladni stb.
Még két apróság: A szerződésben benne lett volna az is, hogy én nem hirdethetem sehol, a meglévő hirdetéseket törölnöm kellett volna. Pl. ezen is meglepődtem, bár belegondolva itt is egyértelmű, hogy mire ment volna ki a játék. A másik pedig, amikor az 5%+áfásnál visszakérdeztem, hogy az ok, hogy 30 oldalon keresztül ragozva van, hogy rám mi vonatkozik és mikor mennyit kell fizetnem neki, de, hogy ő mit fog csinálni a pénzért, az kb. egy 5 soros bekezdésben volt nagyából lefirkantva, semmi konkrétum nem volt nemhogy részletezve, megemlítv sem, hogy pl. melyik portálon, milyen fietős csomaggal fogja hirdetni, mennyi ideig, milyen kiemeléseket vesz, milyen időközönként stb. -
eladocuccaim
kezdő
válasz Qtya123 #30965 üzenetére
Amúgy az ingatlanos munkáját mindig az ügyvédek viszik. Tőlük tudod megkérdezni, hogy mi a következő lépés, ő vezet végig a folyamaton. (Ha normális az ügyvéded.) Az ingatlanos lófaxt nem csinál általában, és semmire nem tudnak válaszolni az ingatlannal kapcsolatban, volt hogy még arra sem, hogy miből van a fal….. Nagyon világtalan suttyó a többség. Akinek meg 70-nél nagyobb az IQ-ja az sztárnak képzeli magát és olyan árakkal dolgozik, hogy az megmosolyogtató
-
Qtya123
őstag
Természetesen megvan a helye és a létjogosultsága az ingatlanosnak is.
Az a baj, hogy a legtöbb ingatlanosnál azt látom, hogy pont azt használja ki, arra megy rá, hogy tapasztalatlan az illető és így még jobban meg lehet vezetni, még jobban rá tud telepedni, aláír mindent.... Sokszor megy a pszichológiai terror is, olyan mondatokat közölve, amelyből még inkább arra jut az adott személy, hogy jaaaj ez bonyolult, jaaaj én biztosan nem tudom eladni, jaaj félek az egésztől meg majd jól megvezetnek a vevők, bízok inkább a szakemberben.
Kevés ingatlanos az, aki a másik fél érdekeit is nézi és nem annyi lebeg a szeme előtt, hogy legyen meg a % aztán ennyi.
[ Szerkesztve ]
-
pit stop
addikt
válasz Moherr #30963 üzenetére
Szia,
Nekem ismerősöm most vett egy másik projektjükben hitelre lakást. Amíg alá nincs írva a szerződés, addig nagyon segítőkészek, de utána ez náluk sajnos átfordult a másik végletbe. Pedig ahhoz, hogy a hitelből a pénzt megkapják a projektnek is érdeke lenne, hogy segítse a banknak benyújtandó dokumentumok átadását legalább - de arra is csak a hitegetés megy, majd meglesz egyszer. Ismerős meg szeretné a hitelt lezárni...
Garanciális gondjaik is vannak, amikből nem nagyon csinálnak semmit egyenlőre.Másik projektüknél saját erőből csinálták a beruházást, bank bevonása nélkül - lehet ezért is más ütemezés.
Amúgy ezeknél egy nagy cégnév van kitéve, de valójában külön projektcégek állnak mögöttük, így nem a nagy céggel szerződsz, hanem a projekt céggel. Nemrég írták az OTP Ingatlanos példát - nagy neveknek is lehetnek problémás projektjeik, az sajnos nem garancia.
Oroszlánszívű Richárd - az első szívátültetés.
-
Moherr
újonc
Sziasztok!
Erről a projektről kérdeznék, hátha van valakinek valamilyen (belsős) infoja:
https://bayerproperty.com/lakoprojektek/budapest/kincsem-by-bayerFőleg a fizetési ütemezés miatt kérdésed a projekt nekem:
"Fizetési ütemezés
Az 50 négyzetméternél nagyobb alapterületű nappali + 1 hálószobás lakások, nappali + 2 hálószobás és nappali + 3 hálószobás lakások esetében az első vételárrészlet a teljes vételár 30%-a, a további vételárrészletek a lakás műszaki készültségéhez igazodnak.
Az egy szobás és az 50 négyzetméternél kisebb alapterületű nappali + hálószobás lakások esetében az első vételárrészlet a teljes vételár 60%-a, a további vételárrészletek a lakás műszaki készültségéhez igazodnak."Maga a projekt tetszik, szerintem az árak sincsenek elszálva, viszont a fizetési ütemezés nem a megszokott 10-90 vagy 20-80. Ez azt jelenti, hogy nem tudtak találni banki finanszirozást és most a tökét gyüjthetik? Ez azért érdekes mert több lakóparkot is felépitettek már, sok a refernciájuk van. Kockázatos lenne szerintetek így belevágni?
Üdv
[ Szerkesztve ]
-
A Zéé
addikt
válasz basaharc502 #30961 üzenetére
Mit tud az ingatlanos, amit én nem?
Azt felejtitek el sokan ennél a kérdéskörnél is, hogy az ország lakosságának jó 70-80%-a nem annyira összeszedett, mind itt a fórumon jelen lévők, és ingatlan ügylete van 1, maximum 2 egész életében. Emiatt nagyon sokan mindenféle téveszmével mennek neki egy ilyen folyamatnak.
Na ilyenkor is jól a jó ingatlanos. Persze jó ingatlanosból kevés van, ezt aláírom. Az meg, hogy mennyiért dolgoznak, az megint más kérdés.De a jó ingatlanos szerintem csak másodsorban ért jól az ingatlanokhoz, elsősorban az emberekhez kell(ene) értenie... És itt nem csak arra gondolok, hogy egy komolyabb ingatlannál megcsinálja az előszűrést és nem enged oda minden kíváncsiskodót, hanem csak szimplán tud összeszedetten, nyugodtan kommunikálni mindkét féllel...
Skippeltünk már hirdetést amiatt, mert nem tudtak egy értelmes, helyesírási hibáktól mentes leírást összerakni. Nyilván volt más baja is a háznak látatlanban is, de ez döntötte el, hogy meg se nézzük.
Találkoztam már olyan magán hirdetővel, akinél már az zavart, hogy mennyire türelmetlen... Még körbe sem értünk a házon, már az ment, hogy tegyek ajánlatot most, hogy had gondolkozzon rajta amíg befejezzük a bejárást, meg mondjam meg, hogy szerintem mennyit ér a ház, aztán kiderül, hogy közös nevezőn vagyunk-e...De, hogy legyen pozitív példa is: találkoztunk jó ingatlanossal is, aki kérte, hogy a meg nézés után pár percet még beszélgessünk a tulaj nélkül. Feltett 4-5 kérdést, és segített eldönteni (a páromnak, aki full bizonytalan kb. minden döntéshelyzetben), hogy tényleg komolyan érdekli-e őt, vagy nem... Na, ő segítség volt. A türelmetlenkedő eladó meg nagyon nem.
Just a simple Lineman...
-
basaharc502
aktív tag
válasz Qtya123 #30960 üzenetére
Minket minden nap legalább 2-3 ingatlanos hívott fel és mindegyik kb. ugyan azzal a szöveggel próbált kábítani...van vevője, kössük a szerződést és már hozza is.
Ilyenkor azért elgondolkodik az ember:
Ha ennyire tuti vevője van...az hogyhogy nem találta meg a saját hirdetésem, ami fent van az összes komolyan vehető oldalon, face csoportokban és napi szinten nézve/kezelve van stb. Mert ha vevő fejével gondolkodom, akkor csak veszem a fáradtságot, hogy körbenézzek az interneten a kiszemelt ingaltanokkal kapcsolatban...aki ezt megtette, az meg is találta a hirdetésemet.Mit tud az ingatlanos, amit én nem? Ugyan ott tudják hirdetni, ahol én is. + a saját hírdetésemet napi szinten tudom kezelni, ahogy én jónak gondolom...pl. megnézve a napi/heti statisztikai adatokat. Ezt egy ingatlanos kötve hiszem, hogy minden nap megcsinálja, mert pl. aki a legtöbbször keresett, az 250+ ingatlant hirdetett, csak az egyik ingatlanos oldalon. Ha csak párat ad el (volt köztük 100-150M+-os is) bőven jó évet zár...neki az a lényeg, hogy a 30 oldalas szerződést lehetőleg 2 perc alatt fusd át, írd alá és kb. lesz@rja, hogy utána mi van...évekre bebiztosította magát, hogy fog látni valamekkora pénzt a majdani eladásból.
Akkor lehet hasznos egy ingatlanos, ha nem akarok/nincs időm/helyileg messzi van az árult ingatlan és nem sz@rozol, odaadod neki. De ilyen esetben is a szerződésmintát előre el kell kérni és átbogarászni, mert meglepő okosságok vannak benne. Többek között az is, amit írsz...ha kapsz vételi ajánlatot, de azt nem fogadod el valamiért, akkor is tejelned kell az ingatlanosnak, mert ő úgymond a "munkát" elvégezte.
Piszok idegesítő tud lenni az, hogy ha van egy eladó ingatlanod és költeni nem akarsz rá - miért is akarnál, amikor pénzt szeretnél belőle látni. Majd szembesülsz, hogy olyan összegekkel akarnak/fognak lerántani az ingatlanos portálok és ingatlanosok, hogy elmegy az életkedved is.
-
Qtya123
őstag
válasz basaharc502 #30953 üzenetére
Ingatlan vásárlás/eladás+ingatlanos=sok esetben agyrém a köbön.
Egészen friss sztori: Főnököm nem akart foglalkozni a belvárosban található lakása eladásával, így ingatlanost (OC) bízott meg. Nagy nehezen kerített az ingatlanos egy vietnámit, aki meg akarta venni. Írtak vételi szándéknyilatkozatot és utána a vevőjelölt ügyvédje elkészítette a szerződés tervezetet.
Igen ám, csak teljesen bolond feltételek szerepeltek benne. Ilyen például, hogy a vevőnek 75 napja van utalni a vételárat, de amint átutalta, MÁSNAPTÓL kötbér terheli a tulajt, ha nem adja át. (lánya még benne lakott és akkor akart kiköltözni, mikor lezajlott az üzlet). Meg valami olyasmi is volt a szerződésben, hogyha 75 napon belül mégsem utal, akkor megnevezett egy rokonát, hogy neki KELL ebben az esetben eladni, mert ő tart igényt rá. Ja EUR-ban akart utalni és teljesen nevetséges árfolyammal akarta számolni az átváltást...
Több részletet nem tudok a szerződésről, ennyit mondott a főnököm. Ő ezt a szerződést ebben a formában nem akarta aláírni és jelezte, hogy mik az aggályai. A vevőjelölt meg nem volt hajlandó módosítani rajta. Főnököm bejelentette, hogy akkor ez így nem fog menni.Erre az OC be akart rántani tőle ~4 MFt-ot, hogy ők úgy veszik, a részükről a szerződés teljesítve, adjad a pénzt. Ügyvédjéhez fordult a főnököm, aki azt mondta, hogy az ÁSZF-et és a vételi szándéknyilatkozatot megnézve eléggé benne van a pakilban, hogy bukja a pert a főnököm. Végül kifizetett az OC-nak 1 millát.... Utána meséli, hogy most látta, hogy pl az is benne van az ingatlanos szerződésben, ami az általad említett 1 évig annak adja el dolog...
(mondjuk számomra döbbenet, hogy valaki leszerződik és nem olvas el A-Zig mindent 2x).Másik haver lakást keresett. Talált egy hirdetést, ingatlanos hirdette. Elmondta neki, hogy nem látja a képek alapján, de már most jelezné, hogy körfolyosós lakás kizárt! Jaa rendben, ez nem az! Odamegy, körfolyosós! Az ilyen ingatlanos mit akar?
Minket anno a DH azzal akart palizni, hogy van ügyfele, aki pont ilyet keres. Mondom ismerem a dumát, akkor és csakis akkor jöjjenek, ha hozza az érdeklődőt, mert gyakori mantra ez, aztán érdeklődő meg sehol. Hozzad, aztán majd meglátjuk. Jó rendben. Erre jön egyedül, hogy akkor kötünk szerződést? Agyrém!
Eladni sosem adtunk el ingatlanossal, vétel során többször futottunk bele, a legtöbb esetben csak akadályozó és idegesítő tényező volt. Eleve már a keresési szakaszban, mikor felhívod és azt sem tudja mit árul, mindenre a válasz, hogy megkérdezi a tulajt (sokszor a lakás beazonosítása is alig megy nekik....)
Kiadni viszont sokszor adtunk már ki ingatlanoson keresztül, ott jó tapasztalataink vannak. Viszont kiadás terén mindig a kis ingatlanosok voltak jók, a nagyok csak szerencsétlenkedtek. Végül találtunk egy tök jót, akinél először a férj vitte a boltot, utána (sajnos elhunyt) a feleség, most a fiú és mindig nagyon elégedettek voltunk velük, azóta csak velük dolgozunk, ha épp aktuális a kiadás.
[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
válasz TomMusic #30958 üzenetére
Szép... Én eddig nem jutottam el, de teljesen tudok azonosulni a leírtakkal, amiket külsőleg említ azt alátámasztom. Meg szerintem a fotóim/videóim is. Fura, hogy egy ilyen gané projekt mögé beáll az OTP.
[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
TheProb
veterán
Péterhegyi lakóparkról tud valaki, valmit?
Mert ránézésre nagyon redflag-es a projekt. Egyfelől baromi sokáig állt az építkezés, streetview alapján, 19 környékén kezdhették el az építkezést, 21-ben so-so már olyan állapotban volt, mint mostanában.Még májusban jártam a helyszínen, hát az is siralmas volt: https://photos.app.goo.gl/Xy3xreeDnJuU1SBB9
Utóbbi időben OTP ingatlan kezdte hirdetgetni a lakásokat. Nagyon nem győzött meg a telefonban az értékesítő sem, magyarázott, hogy a covid miatt állt a projekt, stb. De hát a májusi képeket látva teljesen le van rohadva minden.
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
axioma
Topikgazda
válasz Remekelek28 #30955 üzenetére
persze, mert a gazdasagi tevekenyseg a lakas atengedese, nem a kiadasra lakasvasarlas projekt.
amugy is kell tudnod mar csak a donteshez is, h mi szamolhato el, tessek elvegezni a hazi frladatot [kutatomunkat], vagy penzert megiratni [konyvelo konzultacio][ Szerkesztve ]
-
Remekelek28
őstag
Üdv! Szerintetek ha veszek egy lakást hitelre,akkor az esetben kell adót fizetnem ,ha ugyanannyiért adom ki albérletbe,mint amennyi a havi törlesztőm? Tehát hasznom nincs semmi rajta.
-
Drizzt
nagyúr
válasz Drizzt #30952 üzenetére
"
A budapesti dinamika nem csak azért figyelemre méltó, mert a fővárosban a legmagasabbak a lakásárak, hanem azért is, mert itt a leglátványosabb a gyorsulás üteme.“Júliushoz képest 0,5 százalékkal kerültek feljebb a budapesti lakásárak, de éves összevetésben már 7,8 százalékos az áremelkedés. Ez pedig jóval nagyobb a júliusban tapasztalt éves szintű 6,6 százalékos drágulási ütemnél. A legfrissebb adatok arra utalnak, hogy a budapesti lakáspiac komoly lendületet kapott a nyáron, de az is megfigyelhető, hogy gyűlnek a felhők a fővárosi lakáspiac felett.” – tette hozzá az ingatlan.com szakembere.
Balogh László kifejtette, hogy az ingatlan.com adatai alapján a VI. kerületben az újszerű és felújított lakások kínálata csak az elmúlt egy hónapban közel három százalékkal nőtt, és már 815 ilyen ingatlanra keresnek vevőt. A prémium minőségű ingatlanok átlagos négyzetméterára viszont négy hét alatt egy százalékkal csökkent 1,45 millió forintról 1,43 millióra.
“Nehéz lenne másként értékelni ezeket a tendenciákat, mint úgy, hogy a terézvárosi lakáspiacot megcsapta az airbnb-tiltás szele. A VI. kerületben ugyanis szeptember 15-én zárul a lakáshotelek tiltásáról szóló népszavazás, a következő hetekben pedig kormányzati szabályozást is bejelenthetnek az airbnb-k korlátozásával kapcsolatban”
– fogalmazott Balogh László."I am having fun staying poor.
-
basaharc502
aktív tag
válasz Drizzt #30950 üzenetére
Mi sem fizettünk semmilyen ingatlanosnak...pedig már a határon voltunk, hogy odaadjuk valamelyiknek és pont akkor futott be a leendő vevőnk....koppant is egy szép nagyot a ingatlanos.
Elképesztő lehúzás van mindenhol...aki nem volt még eladói oldalon kb. el sem tudja képzelni, hogy mindenért is a pénzedet akarják. Az összes hírdetős oldal kő keményen fizetős, ami persze nem gond, de ha azt akarod, hogy ne az utolsó utáni oldalon legyen a hirdetett ingatlanod és menet közben variálnál valamit a hirdetés szövegén, képeken stb...fizetsz, nem is kevés összegeket. Ha több helyen hirdeted - márpedig több helyen - akkor havi szinten simán 20-40k elemhet online és offline hírdetésekre...és akkor még ésszel próbáltad kezelni a dolgokat.
A legpofátlanabb az otp ingatlanos volt...5%+áfáért - ami külön vicc, hogy a nyeresége után keletkező áfát is veled fizetteti meg. Átküldött egy több, mint 30 oldalas szerződést - tele helyesírási hibával és olyan kesze-kuszán megfogalmazott nyakatekert mondatokkal, amin rendesen gondolkodni kellett, hogy mi a francot is akar most ezzel...pl azt, hogy a szerződés lejárta után is 1 évig, ha olyan vevőnek adnánk el, akit ő hozott, akkor is tejelnünk kell szépen a közepe fele volt pár saláta pont közé elrejtve...gondolják sokan el sem jutnak odaáig, mert az első pár oldal után feladják a szöveg átbogarászását. Ennyi erővel beleírhatta volna, hogy 99+ év múlva is tejeljünk.[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
-
axioma
Topikgazda
válasz Drizzt #30950 üzenetére
Ha viszont azt a minimal osszeget sem teszi hozza, ami a hirdeteshez tartozik, akkor inkorrektnek ereznem, ha nem a hirdetes feladojanal jelentkezek.
Hat, sztem ez csak azt jelenti hogy a masikbol ugy volt kialakitva az a'r hogy alkudhatsz, az ingatlanos arbol kevesbe vagy nem...
Amint lesz egy olyan ingatlanos amelyik _barmit_ hozzatesz ami a _vevonek_ fontos (nem en kell hozza alkalmazkodjak is jatszhat, ha kozos idopont nincs akkor o, de altalaban a beszelgetesek ugy kezdodnek hogy o mond lehetseges idopontot... amibol a tulajra hivatkozva aztan "sajnos" ki kell hatralnia), vagy tobb muszaki/gazdasagi informacioja van, mint ami le van irva, esetleg olyan szempontot mond ami nem kedvezo es/vagy osszehasonlitast vegez tobb ingatlan kozott, akkor mar van valami _munkaoraert_ dijigenyre joga, de sikerdijra a vevotol max. ha pontosan az igenyekre megfelelo ingatlant (-okat) mutat amikbol ugylet lesz. Amugy mire? Hogy marketingdumat (=vevot megteveszteni) jobban tud, mint a tulaj?[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz axioma #30949 üzenetére
Ezek a megtekintesi nyilatkozatok pont azert terjedtek el tobbek kozott, mert a kizarolagos szerzodes eseten sem szedhet be az ingatlanos penzt a tulajtol, ha azt mondja, hogy maga adta el. Ezzel a papirral probaljak bizonyitani, hogy rajtuk keresztul tortenik az uzlet. Ami pont emiatt ertheto a reszukrol. Ha ezen a papiron tenyleg annyi van, hogy megneztem az XY ingatlant az XY ingatlanos hirdetesen keresztul, akkor azt tudom vallalni. A problema ott van, amikor elkezdenek olyan kikoteseket tenni, hogy ha nem rajta keresztul veszed meg az ingatlant, akkor fizess barmit is. Ezzel egyfajta kettos biztositast akarnak tenni, hogy legalabb az egyik oldalrol behuzzak a jutalekot, ha valami turpissag tortenik. Viszont a megtekintoi oldallal szemben ez teljesen indokolatlan biztositek, ami nem is fogadhato el. Mi sose biztuk meg az ingatlanost ezzel a munkaval, nem is fogunk erte fizetni nyilvan. Extrem esetben ilyenkor kb. ha ugyes, a vegen mindket feltol bevasalja a jutalekot.
Egyebkent en se kedvelem epp az ingatlanosokat az eddigiek alapjan, de ha latom, hogy sajat kontora hirdet, mig a tulaj nem hirdet egyaltalan, akkor nem kerulnem meg. Ha latom, hogy maganszemely is hirdeti ugyanazt az ingatlant, akkor megkeresem a kozvetlen elerhetosegen. Ha viszont azt a minimal osszeget sem teszi hozza, ami a hirdeteshez tartozik, akkor inkorrektnek ereznem, ha nem a hirdetes feladojanal jelentkezek. Altalaban azt latom azert, hogy eloszor meghirdeti a tulaj, aztan parhuzamosan vele az ingatlanos(ok). Ilyenkor siman kikeresem, hogy a duplikatumok kozul melyik a legregebbi es maganszemely es megyek abbol az iranybol. De ha csak ingatlanos hirdeti sajat kontojara, akkor nem probalom kideriteni a tulaj szemelyet es kozvetlen kontaktalni.
-
axioma
Topikgazda
válasz Drizzt #30948 üzenetére
nem, csak telefonba mas nevet mondok, meg arrol az emailrol kommunikalok, talalkozaskor ugy mutatkozom be
Amugy meg tobben nezzuk, olyan is aki nem a 'tiltott' kategoria, de egyszer se volt me'g hogy ne csaltak volna annyit a hirdetessel, hogy utana erdekelt volna... ezert alairta vki
Amugy amig azt HAZUDJA a kepembe, hogy a nagybatyja ingatlanat arulja es az alairas az ingatlaniroda fele igazolas hogy o" marpedig dolgozik [a papiron _semmi_ nyoma annak hogy jogi kovetkezmeny lenne, megtekintes a fejlec], ott tudnek olyan kreativan alairni hogy sose azonositanak be. SIM kartyam meg bejelentem elhagyottnak, ugyis kulon eldobos van ilyen celra...
Megjegyzem pont eleg tapasztalat van ahhoz, hogy soha tobbet ingatlanos, aruljon barmit... inkabb tullap, elado felhivasa, azt tejel ha kizarolagos amit akar, de sose kerulhet semmi altalam alairt papirra az ingatlanos neve. Oldja meg az elado. [Konnyen beszelek, nem varhato az eletemben tobb vasarlas, Mo-on tuti, de amugy sem.][ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz axioma #30947 üzenetére
Mármint úgy érted, hogy aláírod nem a saját neveddel? Azért ezt nagyon nem javaslom. Én ha ingatlanosnál látok valamit, akkor előre megmondom neki, hogy ha akar megtekintési nyilatkozatot, akkor küldje el előre, átnézem és eldöntöm, hogy az a számomra vállalható-e, vagy nem. Láttam nagyon meredekeket is, de teljesen korrekteket is. Ha korrekt, aláírom, ha nem, akkor megmondom, hogy ebből így nem lesz megtekintés. Kapásból ha valaki inkorrekt feltételeket támaszt egy megtekintés kapcsán, az nem jó ómen a későbbi üzletkötés tekintetében sem.
-
axioma
Topikgazda
válasz TomMusic #30940 üzenetére
Hat, nekem me'g jo ingatlanos elmenyem nem volt, irodaban mindig olyat akartak alairatni velem, hogy ha harmadrendu rokon megveszi 10 even belul azt, amit nekunk bemutat, akkor mi tartozunk neki [sarkitok, de nagyon durva az eredeti is]. Sot pont Bekason volt olyan aki a cimeket darabra penzert adta volna ki...
Ugyhogy amikor csak megtekintek ahhoz van kulon nevem(!) es telefonszamom, ha mar kapcsolatba kell kerulni veluk, de ha meg szemelyit is ker (!) [csak meseltek] akkor storno. En nem ertem mikent elnek meg csak abbol, hogy felrakjak ing.com-ra es az elado altal mondottak negyedet felolvassak...[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
válasz Vision #30945 üzenetére
Pár hónapja néztem egy ingatlant, ahol az ingatlanos (vagy tulaj, nem emlékszem már) mondta, hogy tudnak adni ügyvédet is. Aztán hozzátette, hogy "bár nem azt akivel korábban csináltuk a szerződéseket, mert az jelenleg börtönben van".
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
válasz Vision #30943 üzenetére
Az ingatlanos/ingatlaniroda nyilván hoz ügyvédet, ha van rá igény. Tehát ha odamész mint vásárló, és nincs ügyvéded, akkor ők "adnak egyet". Nyilván saját, bejáratott ügyvédet.
Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
TomMusic
őstag
Sziasztok!
Róluk van bárkinek tapasztalata (főleg vevőként)?
[Tecnocasa - Békási Lakások Kft.]
Google-n 108 vélemény túlnyomó része 5 csillagos, dícsérik, de van kb. 3 vélemény ahol azt írják (névvel), hogy kerülni kell őket. Tudom ez elenyésző, de hátha van valakinek pro/kontra tapasztalata...Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
sakal83
addikt
válasz Vision #30930 üzenetére
Es a valosag bebizonyitotta, hogy nem jo otletei voltak, es nem jo szakember, csak marketingelte magat.
A tenykedesenek koszonhetoen 2020 marciusaban majdnem imf, ezert rugtak ki, az mnbben kidolgozott hitelezese 4000mrdos hianyt csinalt most az mnbnel a fix 0as hitelek miatt, rekordmeretu inflacio a regnalasa alatt, most pedig rekordmeretu allamhaztartasi hiany amellett, hogy folyamatosan tevedesben van a gazdasagi novekedessel es az adobevetelekkel kapcsolatban...
Bocsass meg, de a valaha volt legrosszabb gazdasagi miniszter.
Epp tegnap vallotta be, hogy az 20 elottii időszak a penznyomtatasnak es az alacsony energiaraknak volt köszönhető... (nem a tudasanak)
Ez a csavo most keszul ujra adossagbol likviditast szorni a megfizethetetlem ingatlanpiacra erdemi kinalat nélkül....
Egyszerűen a faszi egy jol marketingel bullshit, amibe belenyul az romba dol.
Most extra adoztatni akarja a kulfoldi webshopokat (Alzat is), hogy kiegyenlitse a magyarok versenyhatranyat, es tobbsegi tulajdonu magyar webshop szegmenst akar...
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Vision #30936 üzenetére
Emlekeim szerint Nagy Marton otleteinek / gazdasagpolitikai nezeteinek joreszet a gazdasagi szakemberek rendre romma cibaljak, nem feltetlen a portfolios gazdasagi ujsagirok, hanem elismert szakik citaljak szep hosszan es logikusan hogy mi miert nem mukodokepes. ( ne legyunk reszrehajloak, nem csak M-t, matolcsyt is ugyanugy egy populista, gerinctelen szakkoklernek tartom)
De hat a gazdasag nyilvan annyira nem egzakt, hogy azon a teruleten er teljesen szembemenni a forgalommal, es az sem baj ha minden szembejovo radudal -
veterán
Folyamatosan műszaki oldalról közelíted a kérdést, ahol a dolgok nagy része egzakt. A gazdaság/politika nem ilyen, éppen ezért teljesen invalidak a példáid. De hozhatnám példának a politikai stratéga Finkelsteint, aki amúgy homoszexuális zsidó volt, aztán ő találta ki a melegellenes stratégiát, amivel kormányzóválasztást nyertek az USA-ban.
De javaslom, hogy ne kerülj közel mezei CEO-khoz, mert ugyanezt fogod tapasztalni.
Skacok, most nézem, hogy melyik topicban vagyunk. Sorry, ezt így fejezzük be, nem ide való.
[ Szerkesztve ]
-
eladocuccaim
kezdő
-
Kobe
veterán
válasz Vision #30933 üzenetére
ezt komoly véleményként írtad ? mert viccnek (is) elég durva
a jó szakember egyik legalapvetőbb ismérve a szaktudáson kívül a szakmai alázat, morál. Kb. csak az értelmező kéziszótárba nem írták oda mellé.....
Egy jó szaki, ha megvan a szaktudása alapján kialakított véleménye és álláspontja, nem másítja meg vagy megy teljesen ellentétes irányba csak mert felülről azt mondták, vagy prédikál vizet bor helyett. Inkább visszaadja a mandátumát.mintha hívnál egy villanyszerelőt, és azt kérnéd tőle hogy valamit rizikósan kössön be, mert neked úgy a jó. Egy jó szaki inkább visszamondja a melót, de a fenti állításod szerint az is jó szaki, aki bár a szaktudása alapján pontosan tudta hogy szar lesz a palacsintában, mégis megcsinálta....
nekem ez fura, legalábbis kurvára nem összeegyeztethető, semmilyen területenPS: jah, aztán nézd meg Steve Jobs is mire ment vele kb full egyedül épült le / halt meg, mert _emberileg_ senkit nem érdekelt
[ Szerkesztve ]
-
veterán
Hogy lehet valaki jó szakember, ha kilóra meg lehet venni, és 3 nap alatt dobja el a gerincét
Úgy, hogy a szaktudásnak és a morálnak semmi köze egymáshoz. Nem is értem, hogy miért mosod össze a kettőt.
egy tasmán ördöggel is könnyebb dolgozni vele, mert egy akkora arcoskodó arrogáns / agresszív fax
Ez mondjuk passzol Steve Jobsra is, aztán a csávó megváltoztatta a világot.
[ Szerkesztve ]
-
Kobe
veterán
válasz Vision #30930 üzenetére
hát nem tudom, nekem valahogy per definition ellentmondásos a "jó szakember" meg a "politika" egy mondatban.
Hogy lehet valaki jó szakember, ha kilóra meg lehet venni, és 3 nap alatt dobja el a gerincét?Kb mintha egy hídépítő mérnök tervezne egy tesco gazdaságos hidat a politikai patentát kedve szerint, aztán elvárnák hogy akkor is a szakértelmét dícsérjék, amikor már rég összeomlott az egész hóbelebanc
(az már csak mellékes, hogy emellé az anekdota szerint egy tasmán ördöggel is könnyebb dolgozni vele, mert egy akkora arcoskodó arrogáns / agresszív fax, de biztos a meg nem értett zseni próbál előtörni olyankor)
-
Drizzt
nagyúr
-
favagoJoska
tag
válasz Vision #30925 üzenetére
"Ahol by definition lakófunkció létesül, ott nem lehet kvázi-szállodát üzemeltetni konfliktusok nélkül. Arról nem beszélve, hogy sokkal egyhébb feltételeknek kell megfelelniük, mint a szállodáknak, ezért tudnak versenyképesek lenni."
Pontosan erről van szó. Szerintem se lehet a jelenlegi formában. Ha pedig megpróbálnánk normális mederbe terelni hirtelen kiderülne hogy úgy meg nem versenyképes még a szállodákkal sem.
És ez szélesebb kontextusban is igaz. Az egész sharing és gig economy csakis úgy versenyképes hogy a költségeket/károkat szétteríti másokra. -
veterán
válasz favagoJoska #30924 üzenetére
Részemről annyi, hogy társasházban operatív okokból nem engedélyezném a rövidtávú szálláskiadást. Ahol by definition lakófunkció létesül, ott nem lehet kvázi-szállodát üzemeltetni konfliktusok nélkül. Arról nem beszélve, hogy sokkal egyhébb feltételeknek kell megfelelniük, mint a szállodáknak, ezért tudnak versenyképesek lenni.
-
favagoJoska
tag
válasz j0k3r! #30922 üzenetére
Nagyon remélem, hogy teljesen hiábavaló az akciójuk és jön egy jó szigorú országos szintű szabályozás.
Egyébként én nem feltétlen tiltanám az airbnb-t, hanem inkább szabályoznám. Például úgy, hogy minden airbnb tulaj aki lakóépületben üzemeltet rövidtávú kiadó lakást kell hogy biztosítson a helyszinen 24 órán keresztül elérhető személyt aki felel a biztonságért, rendért, tisztaságért, mindenért. Minden adószámmal rendelkező szállásadó külön külön.
Ja hogy úgy már nem biztos hogy megéri a sharing economy...¯\_(ツ)_/¯
Múltkor beleolvastam a szervezetük érvelésébe a rövidtávú lakáskiadás mellett. Azt mondják hogy mivel a statisztikák szerint az átlagos airbnb-t 2 vagy több személy veszi ki ezért az airbnb tiltása az a családokat! fosztaná meg a szálláslehetőségtől. Ezek ilyen angol Dominic Toretto családok lehetnek...
Ezzel szemben ha a hosszútávú bérleti piacra kerülnének ezek a lakások akkor a beköltöző családot élhetetlenné tennék a kerületet.
Jó hogy nem csak ennyit írtak:
Airbnbs "család" ilyen=lyó
Egyszerű család ilyen=rósz -
j0k3r!
senior tag
válasz favagoJoska #30921 üzenetére
Elég forró a pite az Airbnb szavazás környékén: [link]
"Az apartmankiadók szervezeteinek tagjai a Nyugati pályaudvar környékén állnak az önkormányzat arculatához megtévesztésig hasonlító standjaikkal, és az arra járókat arra biztatják, szavazzanak ott, náluk, helyben. Ezt követően elkérik a lakcímkártyát, azt lefényképezik saját telefonjukkal, majd saját e-mail-címükkel regisztrálnak a hivatalos szavazófelületen. A szavazási jogosultságot biztosító linkhez így ők jutnak hozzá, és nem a terézvárosi lakó kapja meg azt e-mailben. Az elkövetők, súlyosan megsértik az adatvédelmi jogszabályokat azzal, hogy a terézvárosiak lakcímkártyáját az adatvédelmi hozzájárulásuk nélkül lefotózzák, és saját telefonjukon rögzítik, tárolják. A jogszabálysértésen kívül csalást is elkövetnek azzal, hogy a szavazatot ők maguk adják le a lakcímkártya adataival visszaélve, a lakcímkártya tulajdonosa nem is jut el a szavazófelületig, a voksát nem ő adja le."some men just wanna watch the world burn...
-
favagoJoska
tag
Érdekes, hogy a felelős lakáskiadók szövetségének nem jutott eszébe a közelmúltban lezajlott leghasonlóbb hatású eseményét példaként venni: a covid járványt...
Ugye akkor egy pillanat alatt megszűnt az airbnb-zés és ezek a lakások a bérleti piacra szabadultak brutálisan leverve az árakat. Valahogy a legközelebbi példát elfelejtették elemezgetni... Vajon miért...
"...Magyar Nemzeti Bank 2020 júniusában publikált Lakáspiaci jelentését, amelyben külön fejezet foglalkozik a koronavírus-járvány hazai lakáspiacra gyakorolt hatásaival. A jelentés megjegyzi, hogy járvány miatt 2020. április végére több mint ötödével nőtt a (nem rövidtávra) kiadó ingatlanok kínálata, és „ezzel összhangban” a bérleti díjak átlagosan 9 százalékkal csökkentek. De olyan kerületekben, ahol nagy volt a lakásállományon belül a turisztikai célú ingatlanhasználat, a csökkenés a 15-20 százalékot is elérte.
Balogh László, az ingatlan.com vezető szakértője a Válasz Online-nak nyilatkozva szintén ezt az időszakot és a bérleti díjak esését említette meg amellett érvelve, hogy a rövidtávú lakáskiadásnak jelentős ingatlanpiaci hatása van, bár azt ő is megemlítette, hogy „ez nem egzakt összefüggés, de máig ez a legjobb kísérleti adatunk”." -
axioma
Topikgazda
válasz Vision #30919 üzenetére
nyilvan nem lesz ugyanaz a ket varos, de hogy a mostani nominalis adatok dobalasanal sokkal jobb, az tuti (jo, most azon ne akadjunk fel hogy ez nem csak egy varos lehet, hanem a tobbi "hasonlo" varos atlaga - a lenyeg hogy legyen egy idoben valtozo baseline
(persze mar az infla is jo lenne valamire, de azert itt specko termek inflaja van, azert irtam azonos tematikaju adatokra szukitesnek a masik varossal osszehasonlitast)
ez igy semmit nem mond, pont mikor jonnek a szolamok hogy "soha nem koltott senki ennyit me'g a ...-re -- persze, mert a penz romlasa instant nincs levonva belole -
veterán
válasz axioma #30918 üzenetére
az lett volna a mondas ha vesznek ket hasonlo varost (lehetoleg egy orszagon belul), az egyikben korlatozas lepett eletbe, a masik maradt ahogy volt, melyikben hogyan valtoztak az arak
Nyilván, de a valóságban ilyen sosincs, mert nincs két egyforma sokaság. Erre fejlesztették ki a matematikai statisztikàt / ökonometriát, aminek megvan a módszertana ezekre a vizsgálatokra.
-
axioma
Topikgazda
ez a cikk nem sokat er... nominalisan hasonlit, raadasul egy atlagostol eltero gazdasagi kornyezetben
az lett volna a mondas ha vesznek ket hasonlo varost (lehetoleg egy orszagon belul), az egyikben korlatozas lepett eletbe, a masik maradt ahogy volt, melyikben hogyan valtoztak az arak
Masreszt: hacsak nem lesz eleg eros a nyomas azzal hogy "akkor megyek olcsobba" (kereslethiany), akkor a meglevo lakaskiadasok aranak tehetetlensege felhuzhatja a plusz allomany arat is, me'g ha nem is lenne indokolt (kvazi kartell).
Viszont kicsi a keresletcsokkenes eselye, inkabb egy csomo uj ember koltozne be a varosba aminek a kozlekedesre, szolgaltatasokra stb. is hatasa lesz, biztos lesz turbulens idoszak (pl. nem koltozik oda mert a gyerek nem fer be a kozeli suliba, vagy turistavadasz arakkal dolgozik a kiskozert is)[ Szerkesztve ]
-
Drizzt
nagyúr
válasz Drizzt #30425 üzenetére
Update:
- 2024, augusztusi ingatlan.com hirdetesi arak, havi atlagar valtozas:
- XI. kerulet, lakasok: + 4500 Ft/nm.
- Budapest egesze, lakasok: + 5500 Ft/nm.
- Eger, lakasok: + 7000 Ft/nm.
- Debrecen, lakasok: + 8000 Ft/nm.
Kozben kiderult, hogy bug miatt tuntek el a statisztikak par napra.#30907: Egy esetben latok eselyt erre: ha jelentos airbnb korlatozasok lepnek eletbe. Jovo vasarnap ejfelig lehet arrol szavazni 6. keruletben, hogy teljesen tiltsak lokalisan a rovidtavu lakaskiadast. Ez onmagaban is okozhat Budapest egeszen valtozasokat. Szeptember vegeig pedig a gazdasagi miniszterium kapta meg feladatul, hogy kidolgozza a rovidtavu lakaskiadas korlatozasanak a modszeret, ez velhetoen orszagos ervenyu lesz, de nem teljes tiltast fog jelenteni.
Szoval oktober elejere ki fog derulni, hogy varhato-e lefele iranyu hatas a budapesti ingatlanarak tekinteteben. A masik oldalon meg ott van a tobbiek altal mar emlegetett hosszutavu megtakaritas atforgatasi lehetosege. Szerintem ennek a reszletei is nagyjabol oktober elejere derulnek ki.I am having fun staying poor.
-
TomMusic
őstag
Először is köszönöm mindenkinek a választ!
Igen ezt pont néztem én is, hogy most a kormány megint rámegy az ingatlan témára. És eddig azt láttuk, hogy bármilyen gazdasági változás történik (de tényleg, bármi), annak a kimenete az lesz, hogy drágulnak az ingatlanok.
Bár lehet nagyrészt az áll a dolgok mögött, hogy egyre nő a kereslet (külföldiek, vidékről költözők, befektetők.. stb).Más kérdés:
Végtörlesztésnél a tőketartozáson felül a törlesztés végéig kiszámolt kamatot is mindet ki kell fizetni?
Tehát pl. a futamidő felénél van 22M tőketartozás, de a teljes felvett hitelösszegből még 30M van hátra. Akkor azt a 8M kamatot is ki kell fizetni?Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
Segal
veterán
válasz TomMusic #30907 üzenetére
Ennek az esélye minusszal kezdődik. Épp arról megy az értekezlet hogy jövőre fel szeretné tüzelni a kormány a gazdasági növekedést olcsóbb hitelekkel meg a hosszútávú befektetésekből való kedvezményes kiszállási lehetőségével, ha lakás vagy felújítás céljából tennéd, ami egyértelműen növelné a keresletet az ingatlan szektorban. Márpedig amire növekszik az érdeklődés annak felfelé szokott menni az ára...
"Ez nem változtat azon, hogy tisztességtelen dolog botokkal felvásárolni 160-180e indulóáron a 3060 Ti-t, aztán 250e-ért árulni a HA-n." Ez miért lenne tisztességtelen? Te is meg bárki lesheti botokkal a boltokat, ugyanúgy meg tudod venni a cuccot azon az áron, mint a scalper.(1 házigazda válasz...)
-
Madwe
nagyúr
válasz TomMusic #30907 üzenetére
Szia!
Szerintem ne így nézd!
Van egy adott kereted, amit erre tudsz szánni, ez egy erős szűrőfaktor. Ennél sokkal erősebb szűrő, hogy mi a kínálat, mert jellemzően az szűk s szarral teli.
Ha sikerül találni olyan ingatlant, ami tetszik s meg is tudod venni, akkor ne akarj időzíteni. Ha kivárnál, akkor jó eséllyel az adott, kinézett ingatlan el fog menni (értelmes árazás mellett)... Valószínű amúgy is hónapokig tart majd a keresgélés ha nem évekig... kivéve ha időnyomás van rajtad valamiért (jön a gyerek pl)
Nyilván ha nem sajátnak hanem befektetésnek kell akkor más, időzíts, de szerintem ritkább az igényeknek megfelelő ingatlan, mintsem a potenciális árkülönbség amit időzítéssel nyerhetsz.[ Szerkesztve ]
-
TomMusic
őstag
válasz eladocuccaim #30908 üzenetére
Jó akkor reméljük ez így is marad, vagy legalábbis ha reálértéken nem, de legalább nominálisan növekedjen.
-
TomMusic
őstag
Szerintetek Budapesten (külsőbb kerületek, 40 - 50M kategória) az elkövetkezendő hónapokban, években mekkora eséllyel mennek lejjebb az árak?
Úgy gondolom hogy ez semennyire sem valószínű, csak simán vagyok annyira szerencsétlen, hogy megveszem a lakást, ás utána 3 hónappal később lemennek az árak.Állítólag az egyetemen töltött évek a legszebbek. Ezért a képzési időt próbáltam a lehető leghosszabbra nyújtani.
-
Mercutio_
félisten
válasz Vision #30888 üzenetére
2 orvos ismerősnek volt ott lakása, azóta mindkettő (jó áron) túladott rajta, mert a prémium náluk ott kezdődik, hogy kellő hangszigetelés és problémamentes lakók, nyugalom, a sok bérbeadott lakásban lakó viszont nem az a kimondott csendes fajta volt
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, Parnis Pilóta, FANTASY könyvek (Terry Pratchett majdnem összes, egyebek), Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
concret_hp
addikt
válasz adalbert1 #30896 üzenetére
gyerekek már csak 1-1 ebédre ugranak be, és van ennek a lakásnak a többszöröse itt-ott befektetve, de még bp-n akarsz élni és nem életed a kertészkedés meg stb akkor pl. miért ne? nagyságrenddel kevesebb ilyen lakás van, mint ami ez alatt van 1-2 szinttel (ami még mindig sokkal jobb az átlagnál)
vagy fullba vagy sehogy :D
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen videókártyát?
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- PlayStation 4
- Ötletek, javaslatok, hogy még jobb legyen a PH! lapcsalád
- Politika
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Robotporszívók