Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-06-17 15:47:31

LOGOUT.hu

Ebben a topikban a a Kriptovalutákhoz tartozó adózásokkal, pénzfelvét/utalással kapcsolatban lehet olvasni.
Mielőtt kérdezel olvasd el az összefoglalót!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1151) Spec válasza koko52 (#1150) üzenetére


Spec
őstag

"valamilyen dologért kriptoval fizetsz= realizáltad"
Na rátapintottál a lényegre, mert pont ez érdekelne, hogy ez miért számít realizálásnak? Mi az a jogszabályhely pontosan, ami kimondja, hogy ha kriptoval fizetek valamiért, az realizálás, és ezzel adóköteles jövedelmem keletkezik. Ugyanis nem váltom át fiat valutára, és maga a kripto nem számít pénzeszköznek, ezáltal fizetésnek se, ha átadom valakinek valamiért. Ez simán cserekereskedelem, azaz barter.

fireman123: Igazából nincs ilyen komoly szándékom, ahogy írtam is, valójában csak eszmefuttatás. Csak szeretnék tisztán látni a jogi környezetről, a lehetőségeimről, a jogaimról, és a kötelezettségeimről. Nekem nem kellenek hosszas taglalások, doktori értekezések a témában, elég egy törvényi hivatkozás, hogy mi az ami erre vonatkozik. Azt én majd értelmezem magamban.

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#1152) nort_on válasza Spec (#1151) üzenetére


nort_on
senior tag

Egyszerű, hívd fel a NAV-ot. Szívesen. :U

(#1153) koko52 válasza Spec (#1151) üzenetére


koko52
veterán

Ez realizálás, olvastam valamelyik jogszabályban, majd megkeresem.
De van itt ami még érzékenyebb dolog, 2024-től minden külföldi forgalomhoz is hozzáfér a NAV. [link]
Szóval a kint vett Mailboxos és hasonló termékék után a +9% áfa csalás büntethető tartomány.

[ Szerkesztve ]

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#1154) Spec válasza nort_on (#1152) üzenetére


Spec
őstag

Gondolod, hogy lenne értelme? Nekem nincs jó tapasztalatom ilyen téren. Se szakmai kompetencia, se segítőkészség tekintetében. Igaz, kb. 5-6 éve nem kommunikáltam velük, azóta lehet fejlődtek. Akkor komoly párbeszédem volt velük, vagy inkább nevezzük egyoldalú párbeszédnek, pedig simán csak egy családi adókedvezmény témakörben feltett egyszerű kérdésem lett volna. Amire egy igent, vagy nemet vártam volna válaszul igazából.
Telefonos ügyfélszolgálat nem adott választ (telefonon nem lehet adózási kérdésben állást foglalni).
Többszöri email megkeresésemre csak annyi válasz jött, kb. 1 hónap után, hogy fáradjak be a területileg illetékes NAV ügyfélszolgálatra személyesen. Megtettem, ott elhajtottak, hogy ők nem adótanácsadók, és hogy amúgy is forduljak a kérdésemmel írásban, hivatalosan a NAV-hoz.
Megtettem, levélben a NAV központnak címezve tettem fel a kérdésemet. Erre kb. 2 hónap múlva érkezett egy nesze semmi fogd meg jól válasz, amiben se A-t, se B-t nem írtak, csak kb. 2 oldalban felsorakoztatták a vonatkozó jogszabályi előírásokat, amit egyszerű földi halandó értelmezni se tud, hacsak nem vagy adóügyi szakjogász. Erről ennyit. :U

koko52: Köszi! Szuper lenne, ha megtalálod!

[ Szerkesztve ]

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#1155) momcrew


momcrew
tag

Sziasztok,
az lenne a kérdésem, hogy adózás szempontjából hogy működik a Crypto.com? Ott magyar bankszámláról utalok pl 1000 USD-t egy lett-re, arról veszek coin-t. Ebből a coin-ból lesz pl 2000 USD, amit a crypto.com-os bankkártyáról levásárolok. Ezt hogy lehet/kell "elszámolni"? Vagy ez majd pont 2024 után válik esedékessé?

(#1156) koko52 válasza Spec (#1154) üzenetére


koko52
veterán

Ez tökéletesen így van. Nekem is volt velük dolgom. Minden levélre a válasz a jogszabályokra való hivatkozás volt. Szerintem az ott "dolgozók" 99%-a fogalma sincs róla, hogy mit csinál.

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#1157) Elbandi válasza Spec (#1144) üzenetére


Elbandi
aktív tag

a torveny ugy fogalmaz hogyha crypto es nemcrypto cserel gazdat akkor adozas van. a nemcrypto lehet barmi: haz, lambo, de akar aranytomb vagy sima kp is: ha adsz cryptot es kapsz hazat -> adozas, ha kp-t kapsz -> adozas. stb.
es ebbol a megfogalmazasbol kovetkezik hogyha btc-eth cserel gazdat (mivel mindketto crypto) -> nincs adozas ekkor. ugyanigy ha btc-usdT cserel gazdat akkor sincs adozas

https://nav.gov.hu/ado/szja/uj-szabalyok-alapjan-adoznak-a-kriptovaluta-ugyletek

[ Szerkesztve ]

(#1158) Spec válasza Elbandi (#1157) üzenetére


Spec
őstag

Köszi! Ez már valami konkrétum, bár az én olvasatomban a linkelt NAV állásfoglalás nem teljesen azt jeleni, amit te leírtál.

"A szabályozás azokra az ügyletekre vonatkozik, amikor a magánszemély bárki számára elérhető, tehát nem zártkörű ügyletben kriptoeszközt[2] átruház, átenged – ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is – és ezzel nem kriptoeszközben, hanem törvényes fizetőeszközben szerez bevételt."

Ez az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ha én bárkinek/bárminek átadok/eladok kriptot, és az után törvényes fizetőeszközben kifejezve bevételt szerzek, akkor az alapján keletkezik jövedelem adó fizetési kötelezettségem. Ez nem más mint a fiat-ra váltás. Mindegy, hogy az által mert egy személy fizet neked pénzt a kriptoért, vagy magán az exchangen keresztül váltottad be. A lényeg, hogy törvényes fizetőeszközben, tehát fiat valutában bevételed származik belőle. Ezt eddig is tudtuk, hogy ez után van adó kötelezettség.

Na de mi van akkor ha én átadom másnak a kriptomat, és nem kapok érte egy fityinget se? (Ilyne konkrétan történt is, mert a párom walletjébe utaltam át kriptot, de nem fizetett érte pénzt, csak természetben ellentételezett :P) Vagy mondjuk nem pénzt kapok érte, hanem valami dologi ellentételezést, pl. valami ingóságot? Akkor nekem effektíve nem keletkezik bevételem törvényes fizetőeszközben. Ez így nem adóköteles az én értelmezésemben.

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#1159) DrBubo77


DrBubo77
addikt

Ha Revolut app-ban vett valaki bitcoint, nem egy nagy összegért. De azóta csak mínuszban van. És nem is tervez kaszálni rajta, csak minél kisebb veszteséggel kiszállni, akkor be kell vallani?

ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)

(#1160) koko52 válasza DrBubo77 (#1159) üzenetére


koko52
veterán

nem

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#1161) Elbandi válasza Spec (#1158) üzenetére


Elbandi
aktív tag

kikerestem neked. Szja tv. 67/C. § (9)-bol:
(2) E törvény alkalmazásában kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek minősül az az ügylet, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kriptoeszkök átruházása, átengedése révén (ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is) nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez.

kiemeltem ami erdekes. a vagyoni ertekbe meg beletarozik haz, lambo, aranytomb, akarmi ami nemcrypto.

ha nem kapsz erte semmit, akkor persze nemkell adozni, de szolja ha ilyet akarsz, szivesen atveszem a cryptodat! :DDD

[ Szerkesztve ]

(#1162) Elbandi válasza DrBubo77 (#1159) üzenetére


Elbandi
aktív tag

ha veszteseged (=eladtad bukoban) van rajta akkor nemkell semmit csinalni. ha tartod hogyha megis egyszer jo ara lesz, akkor a vasarlast mint megszerzes erteket erdemes bevallani, kesobb annyival csokkentheted az adoalapot.

(#1163) Spec válasza Elbandi (#1161) üzenetére


Spec
őstag

Köszi szépen! Ez így már egyértelműbb sokkal.

"ha nem kapsz erte semmit, akkor persze nemkell adozni, de szolja ha ilyet akarsz, szivesen atveszem a cryptodat!"
Ilyen lehetősége csak az asszonynak van nálam, bocsi ;)

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#1164) DrBubo77 válasza koko52 (#1160) üzenetére


DrBubo77
addikt

Köszönöm a választ!

ÉN VAGYOK a feltámadás és az élet. (János 11:25)

(#1165) Spec


Spec
őstag

Tegnap kaptam egy ilyen üzit a Coinbase-től:

"Dear Coinbase Customer,

On 31 March, the EU Parliament will vote on its proposal for a new crypto surveillance regime. You may have already read the blog post from our Chief Legal Officer, Paul Grewal, about making your voice heard. We believe it is especially important for our EU customers to know exactly what is happening and how this may affect our relationship to you.

The latest draft by Parliament of the Transfer of Funds Regulation treats crypto, and every person who holds crypto, differently from the treatment of fiat:

Every crypto transaction (and not just those with a 1,000 euro threshold, as is the case with fiat) would be “travel rule eligible,” which requires financial institutions to pass on certain information to the next financial institution.


Any time you receive 1,000 euros or more in crypto from a self-hosted wallet, Coinbase will be required to report you to the authorities. This applies even if there is no indication of suspicious activity.


Before you can send or receive crypto from a self-hosted wallet, Coinbase will be required to collect, verify, and report information on the self-hosted wallet before the transfer is allowed.


There is no precedence for this kind of surveillance regime. If the EU required your bank to report all of its customer’s transactions anytime they were involved in a transaction over 1,000 euros, or to report non-customer’s private information any time a customer interacted with them, the banks would push back. That’s what we are doing now.


If this concerns you, you can contact your Member of the European Parliament by visiting this site."

Valaki tudja, hogy mit jelent pontosan az, hogy “travel rule eligible”? Mármint értelmezni tudja-e valaki, nem fordításra van szükségem :)

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#1166) fireman123 válasza Spec (#1165) üzenetére


fireman123
őstag

Azt nem tudom, ....de itt leírják a lényeget pár mondatban. [link]

(#1167) Elbandi válasza Spec (#1165) üzenetére


Elbandi
aktív tag

(#1168) Spec válasza Elbandi (#1167) üzenetére


Spec
őstag

Nem ismerem a pontos jogszabályt, de a leírtak alapján azt gondolom, hogy nagy változás nem várható ami minket érint.
Az adóhatóság eddig is tudta követni, ill. kapott jelentést a nagyobb összegű kripto tranzakciókról, legalábbis amikor fiatban landolt egy számlán.
Ha jól értem, ez a "travel rule" meg olyasmit jelent, hogy egy tranzakciót végig tudnak követni a teljes életútján.
Ez egyébként szerintem helyes. Sok visszaélés, manipuláció megelőzhető vele, sőt akár téves utalások, lopás esetén lehetőség lenne a kripto visszaszerzésére, ami eddig nem működött.

"They were the only species to offer true resistance to the Borg." – Seven of Nine

(#1169) xerobyte


xerobyte
aktív tag

Sziasztok!
Láttam, hogy a fiat->crypto vásárlásokat elvileg a 21-es adóbevallás 164-es veszteség sorába kellene beírni, ha az ember HODL-er, de ez nagyjából mindennel szembemegy, amit eddig az adózásnál csináltam (részvény stb), aminek az okát elhiszem, de pl a jól bevált könyvelőm elég szkeptikus volt a helyzettel, bár hozzá tette, hogy nem tud hivatalos állást foglalni. Az oszlop neve is veszteség, nem betét.

Szóval az lenne a kérdésem, hogy ez könyvelők által megerősített gyakorlat, hogy a 2021-es fiat crypto-ra költéseket beírjuk a 164/veszteség oszlopba vagy csak egyes netes fórumok/yt csatornák értelmezése? Megfordítva, van olyan itt, akinek a könyvelője mondta és tényleg így küldi/küldte be a bevallását?

Nagyon leegyszerűsítve, ha pl. 2021-ben betettem 5M HUF-ot, ami december 31.-én még fixen cryptoban volt (de mondjuk csak 4M-et ért) és nem történt közben semmilyen fiatra váltás, akkor be kellene vésnem az 5M-et a 164.a-be?
Tegyük fel, hogy 2022-ben érni fog a portfólióm 10M-et, amiből ki is checkolom az 5M tőkét dollárba. Ekkor majd a 2022-es adóbevallásba 5M bevételt kell írnom és elvileg kiadja 0-ra az adót a görgetés miatt? Nem fog erre egyből ugrani a NAV, ha meglátja ezt?

Mit kockáztatok, ha idén nem írok be semmit? Hiszen nem történt realizáció! Tegyük fel, hogy idén semmit nem írok be az adóbevallásba az 5M-ről, jövőre kiveszek kottára 5M-et a feltételezett 10M-re nőtt portfóliómból ugye, ekkor is 0 lenne az adó, nem? Ha a NAV látja az 5M pénzmozgást kifelé 2022-ben, akkor nem lesz elég bemutatnom a 2021-es kivonatokat, hogy 5M-et utaltam be?

Szerk.: elírtam az a/c oszlopot.

[ Szerkesztve ]

(#1170) section9 válasza xerobyte (#1169) üzenetére


section9
őstag

Nem kell beirnod semmit, a bekerulesi koltseg barmikor szembeallithato az eladasi arral. Veszteseged akkor keletkezett volna, ha realizaltal volna fiatra. Ha eladsz jovore de csak a felet, akkor is tudod, hogy milyen arfolyamon vettel es mennyiert adtad el, ez alapjan kell adoznod.

(#1171) fireman123 válasza xerobyte (#1169) üzenetére


fireman123
őstag

ez 2022.03.22-én felmerült a kripteus.hu discord csatornáján is (general szobában) , a kérdést felvető írásos állásfoglalást is kért a navtól ennek értelmezésére, amire még sajnos nem jött válasz :((( ....a kripteus adószakértője (akik benne voltak a kriptó adózás kidolgozói között, többek között Ők egyeztettek a jogszabály kidolgozása előtt a PM-el) szerint "kicsit" rosszul sikerült a jogszabály szövegezése is, de Ő is azt képviseli, hogy a "veszteségen" ebben az esetben a "befektetett tőkét" kell érteni, érdemes figyelemmel kísérni a csatornájukat, hátha lesz hiteles válasz erre is május 20-ig, ...egy meghívó a discordjukra ha valakit érdekel: https://discord.gg/5SKwC7Qf

(#1172) KMT válasza xerobyte (#1169) üzenetére


KMT
addikt

Ezt nem egészen értem.
Az összes fiat-kripto váltás az kiadás. Az összes kripto-fiat váltás az bevétel. Minden évben. Tehát ha most nem vallasz be semmit, akkor 2021-ben nem keletkezett se nyereséged, se veszteséged, idén meg csak nyereséged lesz.
Ha idén bevallod, akkor az veszteség lesz. Jövőre meg le tudod vonni az esetleges nyereségből.

Szerintem igen is veszteségnek tekinthető, ha nem adtál el. Hiszen ha egyébként meg csinálsz 1 forintnyi kripto-fiat váltást, akkor az már bevétel, tehát a veszteséged=betolt pénz-1ft. Ha ez így van, akkor pedig csak úgy logikus, ha 0 forintnyi visszaváltásnál is lehet veszteséget nézni.

[ Szerkesztve ]

(#1173) Elbandi válasza xerobyte (#1169) üzenetére


Elbandi
aktív tag

innen idezek: https://nav.gov.hu/ado/szja/uj-szabalyok-alapjan-adoznak-a-kriptovaluta-ugyletek

"Ügyleti nyereség keletkezik, ha az ügyletek tárgyévi bevételeinek összege meghaladja a tárgyévi igazolt kiadások összegét, ügyleti veszteségnek pedig az számít, ha a tárgyévi igazolt kiadások összege nagyobb, mint a tárgyévi bevételek összege".

_nekem_ ebbol az jon, hogy a peldad alapjan 2021 kiadasod: 5M, 2021 beveteled: 0M, veszteseg: -5M. azert igy kell, hogyha jovore kiveszel 6misit, akkor ne a teljes 6M-rol kelljen adozni, hanem hozzacsaphatod az idei -5m veszteseget, es a tenyleges nyereseged csak 1M, ennek kell a 15%-at befizetni.

(#1174) xerobyte


xerobyte
aktív tag

Köszi a válaszokat! Bár, ahogy látom akkor itt sem ért mindenki egyet a dologgal, de igazából ha beírom a veszteséget, utólag kiderül, hogy rosszul értelmeztük és _fölöslegesen_ írjuk oda, akkor történhet bármi retorzió?
Ebből úgysem lehet visszaigényelni stb, szóval nem látom, hogy a nap végén ebből bünti lehetne, tehát akkor inkább legyen ott, ha veszteni való nincs vele.
Az mondjuk tuti, hogy ez így nem jó rendszer. Nem akarom évente decemberben eladni a cuccot, hogy évforduló után visszavegyem és nem akarok így belőle folyamatosan adózgatni. Tudom, egy csúszóablakos rendszer elég scifi, de ez így félsiker.

[ Szerkesztve ]

(#1175) fireman123 válasza xerobyte (#1174) üzenetére


fireman123
őstag

ha "elfogadjuk",hogy a kiadást "veszteségként" kell értelmezni, akkor nem kell minden év végén eladni, mivel további 2 évig tovább görgethető a veszteség (adókiegyenlítés intézménye)...azaz 3 évente kell csak eladni évvégén, ha egyébként nem akarnál realizálni

(#1176) KMT válasza xerobyte (#1174) üzenetére


KMT
addikt

Ennél jobbat nehéz elképzelni. Képzeld, ha nem így lenne, és minden kripto tranzakciót be kéne számítani, mondjuk a stabilcoin-ra váltást is, meg hogy mennyi költséget vont le a váltó. Szerintem kedvező ez a feketedoboz elv.

(#1177) xerobyte válasza KMT (#1176) üzenetére


xerobyte
aktív tag

Egyet értek teljesen, csak egyet hátralépve a szabadelvűbb énemet az zavarja, hogy pontosan miért is kell adózni a kriptoVALUTA tartásért? :)

(#1178) gipszklipsz


gipszklipsz
csendes tag

Sziasztok! Kérnék megerősítést, hogy jó-e az irány:
- Alzás kriptóval fizetett (LTC) vásárlásnál elég csak a számlán szereplő Ft végösszeget beírnom a bevallásba
- Hardveraprós vásárlásnál, amit USDT-ben fizettem az eladónak, az aznapi USD/HUF árfolyammal számolok
- Cryptopay EUR kártyás tranzakcióknál a kártyafeltöltéseket tüntetem fel (és nem a tényleges vásárlásokat) a bevallásban aznapi EUR/HUF árfolyammal, mivel akkor történt meg a fiatra váltás.

(#1179) Manitou válasza section9 (#1170) üzenetére


Manitou
addikt

Én meg úgy tudom, hogy ha pl 21-ben vesz , akkor azt a következő adóévben jelen esetben 22-ben veszteségként kell bevallani. Tudom elég hülyeség a megfogalmazása, hogy veszteség ( inkább kiadásnak lehetne mondani) Ha ezt nem teszi meg, akkor majd amikor kiveszi a pénzét, a teljes kivét után kell megfizetni az adót, nem pedig a 21-ben bevallot ( veszteség mezőbe beírt ) összeggel csökkentet ténylegesen realizált nyereség után. Úgy emlékszem a veszteség ( valójában ez maga a kriptó vétele ) bevallását követő adóév utáni 3 évig a fiatra váltást tudod csökkenteni ezzel a bevallott összeggel. Az viszont szívás ha valaki pl 3 éven túl nem váltja vissza, mert ezek alapján akkor nem csökkenthető az adóalap a kriptó bekerülési költségével, vagyis a teljes összeget le kell adózni, nem csak a valós nyereséget.

(#1180) fireman123 válasza Manitou (#1179) üzenetére


fireman123
őstag

valóban nem lett túl sikeres a megfogalmazás, de szerintem is Te tudod jól, .....lesznek majd meglepetések a következő évben/években, a kripto adózással foglalkozó kripteus.hu adószakértőjének is ez az álláspontja (discordjukon és a yt csatornájukon rengeteg infó van a kripto adózásról) ...egyébként a törvény tavalyi elfogadása után a kripteus.hu által készített facebook videóban is ezt erősítette meg a jogszabályt kidolgozó PM főov. [link] ...5:00-40:00-ig

(#1181) Williamgrant


Williamgrant
veterán

Sziasztok!

Pár hónapja még működött olcsó gas fees megoldás WETH to ETH hálózatra, most horror díjjal megy a poligon network. Kérek szépen egy kis segítséget:

Adott 85 USD-nyi WETH poligon hálózaton, valami módon szeretnénk kifizetni USD, EUR vagy HUF számlára. Vagy ha már olcsón átmenne ETH networkre, az is jó lenne.

Van valakinek valami ötlete hogy ne vigyel el a gasfee 50%-át az eredeti összegnek? Tudom hogy pici az összeg, de akinek kellene annak sokat számít.

Köszönöm szépen előre is a tippeket! :R

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#1182) Darthforce92


Darthforce92
tag

Sziasztok!
Binance-n freezelve lett 352 dollárom p2p miatt. Egyszerűen ki akartam volna venni a pénzem és folyamat ezt dobálta fel. Hogyan tudom feloldani freeze alól?
Járt valaki hasonlóan?

(#1183) Roklif


Roklif
csendes tag

Sziasztok!

Hogyan kellene azt bevallani az adóbevallásban, ha a barátnőm vásárolt kriptovalutát Revoluton, szerzett egy kis nyereséget és aztán átküldte nekem közvetlenül a BTC-t és én váltottam át EUR-ra? Kinek kellene ebben az esetben adóznia?
Azért történt az egész, mert közben átálltam én is a különböző kriptováltókra és tárcákra és bevállaltam hogy én veszek helyette és ezzel átvállalom az adóbevallás részét is.

Azt tudom, hogy a Revoluton "vásárolt" kripto - mivel nem tudod saját tárcába utalni, így nem kriptoeszköz, csak egy származtatott termék. Azaz nem érvényesek rá a kripto adózás szabályai. Azonban a nav intézménykeresőn (https://intezmenykereso.mnb.hu/) benne van az Ellenőrzött Tőkepiaci Ügylet feltételeinek megfelelő intézményi listában (Revolut Payment UAB és a Revolut Bank UAB is), akkor az ETÜ szabályok szerint adózik. SZJA bevallás 172.-es sora lesz az itt elért nyereség vagy veszteség 15%-os adókulccsal.

Nyilván egyszerűbb lenne a képlet, hogy ha ő átváltja EUR-ra mielőtt átküldi, mert akkor neki kellene bevallania. Én egyébként nyereségre nem tettem szert, mivel amint átküldte át is váltottam EUR-ra és küldtem binancere.

[ Szerkesztve ]

(#1184) Williamgrant válasza Roklif (#1183) üzenetére


Williamgrant
veterán

Ő adózik utána (elvileg ott ahol a nyereséget szerezte, ha Revolut bank, akkor Litvánia). De nem 15%-ot, mert az akkor lenne ha magyar helyen váltotta volna le, plusz ha nem kriptó, akkor nem is lenne elég a 15%, még 13% szochó is terhelné.

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#1185) Roklif válasza Williamgrant (#1184) üzenetére


Roklif
csendes tag

Ha ETÜ szabályok szerint adózik, akkor az SZJA bevallás 172.-es sorába kell megadni az elért nyereséget vagy veszteséget, ugyanúgy 3 éves adókiegyenlítési lehetőséggel, és 15%-os adókulccsal.

(#1186) korcsi válasza Roklif (#1185) üzenetére


korcsi
veterán

Sziasztok!

A bányászattal kitermelt kriptót, amit tőzsdén még megforgattam, azt hogy kell elszámolni?
A bányászatkori (amikor bekerült tőzsdére) értéken kell elszámolni?

Hiszen ha jól tudom a bányászott kriptó egyéb jövedelemként (15% szja+ 15,5%szoc.ho) adózik, míg a kereskedésnek van saját kategóriája az adóbevallásban (15% szja)?

Válaszokat előre is köszi!

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#1187) fireman123 válasza korcsi (#1186) üzenetére


fireman123
őstag

nem jól tudod, ugyanúgy adózik mint a kereskedés....évente összesíteni a befizetett fiatot és évente összesíteni a kivett fiatot, és a különbözet (ha pozitív) az adóalap, amiből 15% adót fizetsz

(#1188) korcsi válasza fireman123 (#1187) üzenetére


korcsi
veterán

Szuper, köszönöm!
A bányászat áramköltségét mennyire kell igazolni? Bemondásra elhiszik? Természetes a lehetőségeimhez képest valós adatot adok meg. Fogyasztás amit egyszer megmértem fogyasztásmérővel szorozva a bányászott napok számával.

referencia 5700(XT) plexi ARGB-s blokk eladó!

(#1189) fireman123 válasza korcsi (#1188) üzenetére


fireman123
őstag

a kripteus discordján olyan választ kaptam, hogy ahelyett amit írsz nézzem meg, hogy a bánya előtt mennyi volt a lakás havi fogyasztásának átlaga pl. 1-2 év alatt (erről van számla) és a bányával együtt mennyi átlagosan (erről is van számla) és a kettő különbözetét számoljam el rig áramként....DE nincs rá nav állásfoglalás, hogy mit hisznek el és mit nem :D

(#1190) Tommy_Crp


Tommy_Crp
lelkes újonc

van arról valakinek infoja, hogy a revolutra rálát e pl a nav? 2021 tavaszán utaltam oda egy nagyobb összeget egy váltóról, amit hamar vissza is pörgettem egy másik váltóra. Ha úgy vesszük ugyanabban az adóévben eladtam és vettem is. Sőt később még több fiat-ért vettem kriptot. Azóta csak stable coinokkal játszok. Van ennek bármi adókövetkezménye? Egyáltalán láthatja ezt bárki hivatalos szerv? (revolut bank akkor még nem volt bekapcsolva)

[ Szerkesztve ]

(#1191) koko52 válasza Tommy_Crp (#1190) üzenetére


koko52
veterán

Ha nyomoznak utánad akkor látni fogják. De úgy mint megnézzük jóska pistának van-e revolutja, olyat nem csinálnak.
Illetve aki bevallja a kriptot, szerintem annak teljesen átvizsgálják a forgalmát, tehát vagy mindet titkoljuk vagy mindent bevallunk.

[ Szerkesztve ]

"Meglepetten néztünk Európára, arra, hogy mennyire nyitottak az országok, és vannak, akik csak úgy magukhoz veszik a bevándorlókat, fel nem ismerve azt, hogy egy napon a saját hazájukban kisebbséggé válhatnak."-Ernst Roets

(#1192) Williamgrant válasza Tommy_Crp (#1190) üzenetére


Williamgrant
veterán

Rá, küld a Revolut is mint minden bank az adott ország TIN kezelőjének éves kimutatást. EU törvény.

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#1193) Babetta-X


Babetta-X
senior tag

Sziasztok! Nem tudjátok mi lehet az oka, hogy külföldön a binance card csak olyan helyeken működik, ahol érinteni tudom a kártyát, bedugós terminálba mindig elutasít amiket eddig próbáltam (Olaszországban több benzinkutat, autópálya fizetőkaput is végigpróbáltam, meg jópár boltot, és semmi. :( Az a baj a legtöbb helyen csak ezer éves bedugós technika van. ) Van valami erre vonatkozó plusz beállítás?

(#1194) FollowTheORI válasza Babetta-X (#1193) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Gondolom a Visa vs Mastercard problémakörbe tartozik ez leginkább. :)
Itt EU-ba jobban szeretik a Mastercard-ot.

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1195) Elbandi válasza Babetta-X (#1193) üzenetére


Elbandi
aktív tag

bar a problemadon nem segit kozvetlenul. de a revolutot fel lehet toltani gond nelkul binance card-dal, utana meg a fizetes mar revos kartyaval megy.

(#1196) SimonThSorc. válasza Tommy_Crp (#1190) üzenetére


SimonThSorc.
friss újonc

Van, én már adóztam kripto után.

Ha számlával tudod bizonyítani akkor kripto kereskedésnek számít és 15% adót kell fizetned rá 2022-óta (nem tudom, hogy kell-e vállalkozó válni hozzá arra hónapra én amúgy is azt voltam még akkor).

Ami kell ehhez, hogy így legyen:
- számla mindenről
- hozzátartozó tranzakciók
- számlakivonatok az egész évről
-a vásárolt kripto összege kisebb, mint amennyi befolyt számládra, ha többért vettél akkor nem kell adózni)
-csak kripto kereskedésre igaz ez, ha FIAT-ot vettél akkor ez nem játszik

15% adó az csak a nyereség után fizetendő 2022-óta (2021-ben még 30% volt).

DE! LEGFONTOSABB, amit nagyon elbasztál, hogy 2021-es dologról beszélsz, ezt akkor kellett volna, tavaly (visszamenőleg nem lehet vállalkozóvá válni és lehet hogy kell, előre kell könyvelőhöz menni nem utána).
És az adóbevallási határidő is lejárt már idén (március 20 a hátáridő, amikor eredeti kommentet írtad akkor késő volt).

Ha esetleg megbüntetnek kérlek írj, hogy mennyi büntetés kaptál, hogyan, nagyon érdekelne itt sok embert, sokan nem adóznak itt ilyenek után látom.

Tapasztalat:
8 évig voltam vállalkozó Kft. cégvezető, kisvállalkozás 4 ember





(#1197) Boond válasza SimonThSorc. (#1196) üzenetére


Boond
addikt

Nem hiszem, hogy vállalkozó kellene válni, attól hogy van kriptád. meg van az adóbevallásban a helye.
Más kérdés, hogy aki bányászik, meg üzletszerűen csinálja, az lehet más tészta, de átlag Jóska nem hinném hogy vállalkozó kell legyen hozzá...

Viszont a 2021-est idén kellett volna bevallani, azt nem tudom utólag lehet-e. Az így lehet bukta. Ez a szembe állítás elvileg 2 adóévig müködik utána, nem állítható szembe.

Én is ismerek olyan aki "nem az én pár 10-100 ezremért fog a nav kajtatni", mentalitással nem foglalkozott vele...

(#1198) Boond válasza Williamgrant (#1184) üzenetére


Boond
addikt

"Azt tudom, hogy a Revoluton "vásárolt" kripto - mivel nem tudod saját tárcába utalni, így nem kriptoeszköz, csak egy származtatott termék. Azaz nem érvényesek rá a kripto adózás szabályai.2

akkor mik érvényesek rá?

(#1184) Williamgrant
A Kriptó rész elvileg Revolut LTD vagyis London.

(#1199) fireman123


fireman123
őstag

Akit érdekel: [link]

[ Szerkesztve ]

(#1200) Gallmix válasza fireman123 (#1199) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Felveszi majd vki, vagy visszanézhető lesz valahol?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.