Új hozzászólás Aktív témák

• xerobyte
    aktív tag

Sziasztok!
    Láttam, hogy a fiat->crypto vásárlásokat elvileg a 21-es adóbevallás 164-es veszteség sorába kellene beírni, ha az ember HODL-er, de ez nagyjából mindennel szembemegy, amit eddig az adózásnál csináltam (részvény stb), aminek az okát elhiszem, de pl a jól bevált könyvelőm elég szkeptikus volt a helyzettel, bár hozzá tette, hogy nem tud hivatalos állást foglalni. Az oszlop neve is veszteség, nem betét.

Szóval az lenne a kérdésem, hogy ez könyvelők által megerősített gyakorlat, hogy a 2021-es fiat crypto-ra költéseket beírjuk a 164/veszteség oszlopba vagy csak egyes netes fórumok/yt csatornák értelmezése? Megfordítva, van olyan itt, akinek a könyvelője mondta és tényleg így küldi/küldte be a bevallását?

Nagyon leegyszerűsítve, ha pl. 2021-ben betettem 5M HUF-ot, ami december 31.-én még fixen cryptoban volt (de mondjuk csak 4M-et ért) és nem történt közben semmilyen fiatra váltás, akkor be kellene vésnem az 5M-et a 164.a-be?
    Tegyük fel, hogy 2022-ben érni fog a portfólióm 10M-et, amiből ki is checkolom az 5M tőkét dollárba. Ekkor majd a 2022-es adóbevallásba 5M bevételt kell írnom és elvileg kiadja 0-ra az adót a görgetés miatt? Nem fog erre egyből ugrani a NAV, ha meglátja ezt?

Mit kockáztatok, ha idén nem írok be semmit? Hiszen nem történt realizáció! Tegyük fel, hogy idén semmit nem írok be az adóbevallásba az 5M-ről, jövőre kiveszek kottára 5M-et a feltételezett 10M-re nőtt portfóliómból ugye, ekkor is 0 lenne az adó, nem? Ha a NAV látja az 5M pénzmozgást kifelé 2022-ben, akkor nem lesz elég bemutatnom a 2021-es kivonatokat, hogy 5M-et utaltam be?

Szerk.: elírtam az a/c oszlopot.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés