Új hozzászólás Aktív témák

• Spec

őstag

válasz Elbandi #1157 üzenetére

Köszi! Ez már valami konkrétum, bár az én olvasatomban a linkelt NAV állásfoglalás nem teljesen azt jeleni, amit te leírtál.

"A szabályozás azokra az ügyletekre vonatkozik, amikor a magánszemély bárki számára elérhető, tehát nem zártkörű ügyletben kriptoeszközt[2] átruház, átenged – ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is – és ezzel nem kriptoeszközben, hanem törvényes fizetőeszközben szerez bevételt."

Ez az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ha én bárkinek/bárminek átadok/eladok kriptot, és az után törvényes fizetőeszközben kifejezve bevételt szerzek, akkor az alapján keletkezik jövedelem adó fizetési kötelezettségem. Ez nem más mint a fiat-ra váltás. Mindegy, hogy az által mert egy személy fizet neked pénzt a kriptoért, vagy magán az exchangen keresztül váltottad be. A lényeg, hogy törvényes fizetőeszközben, tehát fiat valutában bevételed származik belőle. Ezt eddig is tudtuk, hogy ez után van adó kötelezettség.

Na de mi van akkor ha én átadom másnak a kriptomat, és nem kapok érte egy fityinget se? (Ilyne konkrétan történt is, mert a párom walletjébe utaltam át kriptot, de nem fizetett érte pénzt, csak természetben ellentételezett :P) Vagy mondjuk nem pénzt kapok érte, hanem valami dologi ellentételezést, pl. valami ingóságot? Akkor nekem effektíve nem keletkezik bevételem törvényes fizetőeszközben. Ez így nem adóköteles az én értelmezésemben.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés