Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-06-17 15:47:31

LOGOUT.hu

Ebben a topikban a a Kriptovalutákhoz tartozó adózásokkal, pénzfelvét/utalással kapcsolatban lehet olvasni.
Mielőtt kérdezel olvasd el az összefoglalót!!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1251) fireman123 válasza Balu77 (#1248) üzenetére


fireman123
őstag

A 13% szocho elvileg kriptóra nem vonatkozik, de a Kripteus már kért nav állásfoglalást erre vonatkozóan....meglátjuk ha megjön.

(#1252) nort_on válasza fireman123 (#1251) üzenetére


nort_on
senior tag

Nem lépődnék meg, ha a kriptó is belekerülne... :F

(#1253) FollowTheORI


FollowTheORI
nagyúr

Ha lenyúlnak majd minden fillérért akkora lesz a gáz, akkor igen. Szerintem se fog kimaradni és állampapíron kívül minden más "jövedelemre" rá fogják tenni, ami nem eleve úgy adózik. :) :(

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1254) Balu77 válasza nort_on (#1252) üzenetére


Balu77
őstag

Szerintem is rá fog kerülni. Habár az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekre (pl. tőzsdei részvény kereskedés) nem kell, viszont a tőzsdén kívüli értékpapír ügyletekre már kell.
A kérdés, hogy a kriptovalutát mibe sorolják, az egy más kérdés. Az ellenőrött tőkepiaci ügyletről itt találtam egy igen pontos leírást: [link]
Ha úgy nézem, hát több kripto tőzsde ebbe szerintem kérdéses hogy benne lenne és akkor jön az eho, de nem merem kinyilatkozni...

izé

(#1255) fireman123 válasza Balu77 (#1254) üzenetére


fireman123
őstag

Az SZJA tv-ben teljesen külön rész vonatkozik a kriptóra, azaz nincs besorolva semmi általános dologba, hanem önállóan adózik ...majd kiderül mi lesz :DDD

(#1256) joczo1337


joczo1337
tag

Sziasztok!
Banyaszos topikbol jovok,van egy kis raptoreumom,amit ha esetleg visszamegy egyszer 25ft-ra a mostani 0,5 helyett akkor majd be terveznek valtani :DD
Milyen modszerek vannak az rtm-bol valami kezzel foghato csinalasra?

(#1257) Gallmix válasza Balu77 (#1250) üzenetére


Gallmix
aktív tag

Az visszamenőlegesen adózik elvileg :) Legalábbis, idén, vagy tavaly még amnesztia keretében be lehetett vallani. Értelemszerűen inkább a nagyobb halakra mennek majd valószínűleg.

(#1258) Kormi76 válasza fireman123 (#941) üzenetére


Kormi76
aktív tag

Sziasztok!

Olvasgatom a topikot, és ezen a régebbi hozzászóláson megakadt szemem.

Az érdekel, hogy ebben a kérdésben azóta látunk-e tisztábban, az eltelt időben volt ebben új tapasztalat?

Mi minősül a gyakorlatban "nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez" kategóriának?

Itt konkrétan arra gondolok, hogy egy brókeroldalon, tőzsdén (Coinbase, Binance, stb.) belül vált át valaki kripto-EUR, USD párban az már bevétel-e, vagy kizárólag a kiutalás (withdraw).

Álláspontom szerint itt csak a withdraw jöhet szóba, ha pénzmozgásról van szó (vagy kártyás vásárlás ugye), mivel a brókeroldalon nyilvántartott "pénz" az nem valódi FIAT, hanem virtuálisan nyilvántartott érték, amihez neked ugyan jogod van, de az egészen addig követelés marad, amíg ezzel a jogoddal nem élsz, tehát nem utalod ki. Ezt erősíti, hogy a "joggal való élésnek" külön költsége is van. Egészen addig, amíg ez nem történik meg, ez nem FIAT valuta, csak FIAT valuta értékén számított követelés, hiszen ezt a "pénzt" semmilyen módon nem tudod áruk, szolgáltatások megvásárlásra fordítani KÖZVETLENÜL, tehát nem fizetőeszköz.

Ebben több forrás sem egyértelmű, de erősíti az értelmezésemet több elszórt szövegrész, nyilatkozat is. Az viszont jó lenne, ha ebben világos útmutatás lenne valahol.

A 21SZJA kitöltési útmutató ezt rögzíti:
"Adóköteles ügylet csak akkor keletkezik, ha a kriptoeszköz kikerül a kriptovilágból, mindaddig amíg kriptoeszköz kriptoeszközre váltódik át, az ügylet adómentes."

Ez az ún. blackbox elv, ami azért ellentmondásos mert pl. egy BTC-USD eladás Binancen nem szűk értelemben véve kriptoeszközre átváltás ugyan, de nem is "kerül ki a kriptovilágból". A kriptovilágból akkor kerül ki az összeg, ha már nem a Binance tartja nyilván, hanem egy bank, vagy készpénzben jelenik meg (vagy szolgáltatásként, de az egyszerűség kedvéért ezt most hagyjuk).

Úgyszintén "realizált bevételről" ír az útmutató, kérdés, hogy a "realizált" mit jelent? A valós pénzügyi rendszerben, tehát banknál nem megjelenő USD az "realizálás"? Véleményem szerint nem.

Ebben a Fireside Chat-es beszélgetés sem segített, erről konkrétan nem volt szó, ugyanakkor ott is elhangzott, hogy pl. token vásárlása esetén az számít, ha a jogot ténylegesen gyakorlod. Ennek analógiájára, ha nem utalod ki a dollárt, akkor azt a jogot, hogy azt birtokba vedd, nem gyakoroltad, ha a brókeroldal, tőzsde felületén marad nyilvántartva, tehát nem realizáltál bevételt.

Érdekel, hogy ebben mit gondoltok.

[ Szerkesztve ]

(#1259) FollowTheORI


FollowTheORI
nagyúr

Nekem az jött le a legutóbbi Kripteus-os videóból nemrég,
hogy erről nincs hivatalos egyértelmű állásfoglalás.
Mindkettőre van NAV válasz ami “talán oké”. :)

Szóval, ha nem utalod ki, akkor is van valami NAV válasz amire hivatkozhatsz esetleg, ha belekötnek.

De nyilván, ha ki is utalod az a biztosabb, az egyértelmű.
Csak nagyobb kockázat (pl megakasztják a pénzmosás elleni szűrőn, ha nagyobb összeg) meg költség is lehet. :)

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1260) fireman123 válasza Kormi76 (#1258) üzenetére


fireman123
őstag

A Kripteus szerint a Binance-n történő átváltás bankszámlára történő kiutalás nélkül "problémás" lehet egy nav vizsgálatnál, mivel közvetlenül a Binance-nek nincs banki licence, hanem csak provideren keresztül megy (ment) a kiutalás (ezért lehet, hogy a binance felületén váltás után már fiatban látod az egyenlegedet, de elvileg az csak akkor "válik" fiattá amikor a privider kiutalja a számládra....legalábbis ezt feltételezik :) ) ezért ez nem 100-as így, ...viszont szerintük a Krakenen történő váltás rendben van kiutalás nélkül is, mivel a Krakennek van saját banki licensze.....aztán majd kiderül egy esetleges nav-os vizsgálatnál.....a kiutalás viszont biztos jó (viszont a bank megfoghatja ha nagy az összeg , és mindenféle dologgal igazolnod kell, hogy nem pénzt mosol :) .... ollózom az erről szóló diskurzus egy részét a Kripteus discordjáról:

[ Szerkesztve ]

(#1261) Kormi76 válasza fireman123 (#1260) üzenetére


Kormi76
aktív tag

Köszi a válaszokat!

Azt hogy értitek, hogy "problémás" a kiutalás nélkül? Milyen megközelítésben? Ez nem teljesen világos számomra. Adózási ciklus lezárása szempontjából nézitek, hogy elszámolható-e vele szemben veszteség?

A kérdés másik olvasata, hogy ha nem veszteséget akarsz elszámolni, hanem csak "tartod", akkor ha nem utalod ki eleve nem keletkezik adózási kötelezettség sem. Bár igaz, hogy ez nem túl kedvező, mert ha "túltartod" (2 év), akkor a vételárat nem fogod tudni leírni veszteségként, és a teljes megkapott bevétel nyereségnek fog minősülni.

Jól értem a Ti megközelítéseteket?

(#1262) section9 válasza Kormi76 (#1261) üzenetére


section9
őstag

Azért problémás, mert nem állja meg a helyét az érvelésed, hogy a kriptotözsdén nyilvántartott FIAT deviza még a kriptovilághoz tartozik. Attól, hogy pénzt kérnek a kiutalásért ez még simán FIAT marad, söt az sem igaz, hogy ne tudnál hozzáférni kiutalás nélkül, néhány kriptotözsdének van bankkártyája is.

De természetesen nem vagyok NAVos, úgyhogy nem számít ebben a véleményem, de nagyon meglepne ha neked lenne igazad.

(#1263) KMT válasza section9 (#1262) üzenetére


KMT
addikt

Azért is logikátlan, mert ha beutalok eur-t pl. binance-re, akkor az még önmagában nem kriptoeszköz megszerzése, szóval nem lehet kiadás. Így a fordított kiutalás sem lehet bevételszerzési művelet.
Tehát ha kiutalok mondjuk 1000 eurót és ezt a fenti okfejtés alapján bevételnek kell tekinteni, de közben be is utalok ugyanennyit (további átváltás nélkül), amit nem tekinthetek kiadásnak, akkor adóznom kell a teljes összeg után, holott semmi nem történt.

(#1264) Kormi76 válasza section9 (#1262) üzenetére


Kormi76
aktív tag

Ez már off topik, de az, hogy néhány tőzsdének (ami ettől még nem lesz bank!) van "bankkártyája" egy teljesen más kérdés, és nem tartozik a tárgyhoz. Azokkal a bankkártyákkal nem kell, hogy FIAT jellegű összeg legyen nyilvántartva nálad, simán átkonvertálja vásárláskor az egyenleged függetlenül attól, hogy milyen kriptó van a tárcádban, tehát a bankkártyával fizetés lehetősége semmilyen módon nem releváns abból a szempontból, hogy neked FIAT bevételnek minősül-e az egyenleged.

Amiben ez ide kapcsolódik pusztán annyi, hogy amit a kártyával veszel már bevételnek fog minősülni (a FIAT-ban kifejezhető értéke).

(#1265) Kormi76 válasza KMT (#1263) üzenetére


Kormi76
aktív tag

Szerintem a befizetés megítélése is a kérdéshez tartozik, igen, bár áttételesen, és ugyanúgy eldöntendő, és koránt sem egyértelmű, mint a kiutalás kérdése. Ebben a szabályozás a különböző kommentárokkal együtt szerintem nem egyértelmű, nem elég pontos.

Simán elképzőlehetőnek tartom, hogy amit a bankszámládról kiutalsz a Binance-re már kiadásként értelmezhető akkor is, ha abból első körben USD egyenleged lesz (akár lehetne más is), mert onnantól abszolút nem követhető, hogy mi fog történni azzal az egyenleggel, hiszen "bekerült a kriptovilágba". Nehezen tudnék az ellen érvelni, hogy a Binancen lévő egyenleg nem a kriptovilág része. Az ott lévő egyenleg nem osztja a kriptóban lévő egyenleg sorsát? Kárpótol valaki, ha BTC egyenleg vész el, mert mondjuk bedől a tőzsde? Kárpótol valaki, ha USD egyenleg vész el, mert mondjuk bedől a tőzsde? A valós bankrendszerben van betétbiztosítás, ezért gondolom, hogy itt azért minőségi különbség van.

Ha már az egész szabályozás erre épül, szerencsésebb lenne, ha meg lenne határozva, mi a kriptovilág határa.

A te példádban adókötelezettség (szerintem) azért nem keletkezhet, mert nem volt kriptoeszközzel végrehajtott ügylet. Emiatt nem annyira tartozik ide, szerintem, és nem annyira szemléletes példa. Most itt az a téma, hogy ha volt ilyen kripto-ügylet, AKKOR a befizetés/kiutalás minek minősül.

[ Szerkesztve ]

(#1266) Kormi76 válasza Kormi76 (#1264) üzenetére


Kormi76
aktív tag

És nyilván én sem vagyok szakértő, szóval az én véleményem is pont annyit ér a témában, mint más nem-szakértőé, vagy annyit sem.

[ Szerkesztve ]

(#1267) section9 válasza Kormi76 (#1265) üzenetére


section9
őstag

A betétvédelemnek, bankoknak, banki licenszeknek semmi köze sincs a kriptotözsdékhez, kár is ezt ide keverni. A beutalt/kiutalt FIAT, a FIAT -> kripto/kripto -> FIAT váltás és a kripto/FIAT fizetés kártyával egyértelmüen nyomon követhetö a tranzakciók között és a NAV is ezt fogja vizsgálni egy esetleges ellenörzéskor. A törvényben pedig egyáltalán nincs szó "kriptovilágról", úgyhogy teljesen felesleges ebböl a szempontból vizsgálni.

De amúgy lehet venni kripto ETF-et banknál vagy tözsdéken TBSZ-re és akkor lesz betétvédelem illetve egyáltalán nem kell az adózással foglalkozni.

(#1268) nort_on válasza section9 (#1267) üzenetére


nort_on
senior tag

Pontosan, BTC ETF IBKR TBSZ-re, ennyi. És mehet a hodli. :U

(#1269) Kormi76 válasza section9 (#1267) üzenetére


Kormi76
aktív tag

A normaszöveg valóban nem tartalmazza, ebben teljesen igazad van. Ez egyszerűen is hangzik, de a jogértelmezés szempontjából sajnos mégsem lehet figyelmen kívül hagyni.

A törvény szövegét ugyanis ezzel az indokolással összhangban kell értelmezni (ez a módosító törvény indokolása, ami itt elérhető [link] ):

"(...) Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek azt az ügyletet kell minősíteni, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető (nem zártkörű) ügyletben kriptoeszköz átruházása, átengedése révén (idértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is) nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez. Vagyis adóköteles ügylet csak akkor keletkezik, ha a kriptoeszköz kikerül a kriptovilágból, mindaddig amíg kriptoeszköz kriptoeszközre váltódik át, az ügylet adómentes. (...)"

Emiatt sajnos nem kerülhető meg a "kriptovilág" szó értelmezése sem, bármennyire is kényelmes lenne ezt figyelmen kívül hagyni. Nyilván nem lenne gond, ha világos lenne a normaszöveg minden eleme, és nem lenne értelmezés tárgya.

Ebből a szempontból továbbra jó lenne valakitől tapasztalati úton megszerzett információ arra vonatkozóan, hogy adózási szempontból beutalt/kiutalt FIAT, a FIAT -> kripto/kripto -> FIAT váltás a hatóság gyakorlatában egyenértékű-e, vagy kizárólag a bankszámlaforgalmat vizsgálja és a tőzsde belső forgalmát nem.

Nagyon leegyszerűsítve: mikor keletkezik a "bevétel"? Az a bevétel, ha kiutalom a bankszámlámra vagy az a bevétel, ha tőzsdén átváltom FIAT-ra? Ha ezt a törvény szövegből ki tudod olvasni, akkor megköszönöm,m mert én sajnos nem. Emiatt kerül elő a "kriptovilág" értelmezése, mert ebből arra lehet következtetni, hogy a jogalkotó bevétel keletkezést a kriptovilágon kívül képzelhette el. Ha ennek a határát nem tudjuk meg, akkor nem tudjuk megítélni a bevétel fogalmát sem, magánvéleményem szerint.

De továbbra sem vagyok szakértő, ezt azért ide is leírom, csak kérdéseket teszek fel, és felvázolom milyen értelmezés vezetett a kérdéshez.

(#1270) Shade45


Shade45
senior tag

Sziasztok!

Nem tudom, hogy jó topikba írom-e a kérdésem:

ETH kriptómat szeretném pénzzé tenni, Trust Wallet-ben tartom és Binance-en adnám el.

A kérdés, hogy melyik network-öt válasszam küldéskor?

Kb 6-7 lehetőség is van, és kicsit tanácstalan vagyok, hogy milyen jelentősége van. :F

Köszönöm a segítséget! :R

(#1271) KMT válasza Shade45 (#1270) üzenetére


KMT
addikt

Én biztosra mennék és saját láncon küldeném. Főleg, ha nagyobb összeg, %-osan nem lesz vészes a díja.

(#1272) FollowTheORI válasza Shade45 (#1270) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Azon a networkon amit mindkét fél ismer (tárca is meg binance is).
Meg aztán vannak trácák amik nem is engednek bridge nélkül netet választani (trustot nem ismerem ilyen e), hanem ETH egy neten van eleve, és csak azon megy alapból. Ha bridge is kell, az megint plusszköltség.

A binance ETH depositnál meg tudod nézni miken tud fogadni, azokon mind tudod küldeni (Optimism, Arbitrum, stb).
Eltérés amúgy a sebességben (idő) és a költségben van... de mindkettőt látnod kell mielőtt elküldöd.
Illetve ilyenkor erősen javasolt tesztelni először egy kisebb összeggel (ha nagy összegről van szó). :)

De azzal egyetértek, hogy ha elég nagy az összeg akkor ott az alap ETH net és azon mehet, költséges, de az összeghez képest elenyésző lehet még ígyis (akár?).

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1273) joczo1337 válasza Kormi76 (#1269) üzenetére


joczo1337
tag

Kicsit korulmenyesebb,de mikor meg a darkwebes idombol volt nagyobb osszegu cryptom,hogy teljesen homalyban maradjak,itt hardverapron kerestem olyan elado-barmilyen hardvert,amiert elfogadtak crypto fizettseget is.
Igy adomentes,jarulekmentes,es nyomozhatatlan penzkivetel(legalabbis nagyon nehezen).utana az vissza eladni keszpenzert,es ott a 7 szamjegyu forint a zsebben par dragabb hardver kozbenjarasaval,bank es barmi ilyen hulyeseg nelkul ;)

(#1274) Árpi001


Árpi001
senior tag

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy ha 2018 ban nagyobb összeget utaltam egy crypto tőzsdére, és lassan kivenni szándékozom, némi haszonnal ha sikerül, akkor mi a módja hogy minnél kevesebbet adózzak belőle?
Ezt a beutalt összeget valahol be kellet volna vallani? Illetve még be lehet?
Hogy csak a plusz pénz 15% után keljen leadózni..

[ Szerkesztve ]

A Föld a Naprendszer elmegyógyintézete.

(#1275) fireman123 válasza Árpi001 (#1274) üzenetére


fireman123
őstag

Igen, be kellett volna vallani emlékeim szerint a 2022-es adóév bevallásában lehetett érvényesíteni és bevallani a 2021 előtti évek kriptóügyleteit (ez volt az amnesztiás rész).
Azt nem tudom, hogy lehet-e még azt módosítani, erről könyvelőt kellene megkérdezni, hogy mi az általános szabály az szja bevallálsok módosítására.

[ Szerkesztve ]

(#1276) FollowTheORI válasza Árpi001 (#1274) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Önellenőrzést kell csinálni, ahogy a kolléga mondja a 2022-es adóévre be kell vallani a befizetést (mint veszteség) utólag.

És amikor kiveszed idén, akkor meg azt a nyereségbe elszámolni és az idei + előző két év veszteségét/befizetést (ha az volt) szembe állítani majd jövőre mikor 2024-et bevallod.

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1277) Memo96


Memo96
csendes tag

Sziasztok!

Kripto zöldfülűként szeretném segítségeteket kérni. Szeretnék vásárolni, viszont az eddigiekben amiket olvasgattam a témában, nem kaptam egy teljes képet, ami után magabiztosan tudnám ezt megtenni (értve itt a gyakorlati részét is - walletek működése pl.).

Tudnátok ajánlani egy olyan oldalt, anyagot, ahol tudnék ezekről megfelelően tájékozódni?

Előre is köszönöm a segítségeteket! :U

(#1278) fireman123 válasza Memo96 (#1277) üzenetére


fireman123
őstag

Ez így elég tág és nagy téma, de valahol el kell kezdeni :) ...elég sok weboldal és yt videó foglalkozik ezekkel célirányosan is (értsd egy-egy konkrét témával), vannak ingyenesek és fizetősek is. pl.
[cryptofalka]
[kriptoakadémia]
[link]

(#1279) Memo96 válasza fireman123 (#1278) üzenetére


Memo96
csendes tag

Köszönöm szépen!

Igen, ahogy te is írtad nagy az anyag, amit meg kellene emészteni. Ez folyamatban is volt, csak reméltem rá lehet lelni valami olyanra, ami A-Z-ig lefekteti az alapokat.

Mindenesetre átrágom magam a linkelt anyagokon. :)

(#1280) binor91


binor91
csendes tag

Szeretnék segítséget kérni Coinbase Wallet-tel kapcsolatban. Teljesítettem néhány Quest-et reménykedve az ingyenebédben, de úgy érzem inkább lettem a trükkös marketing áldozata. :) Kaptam mindenféle coint különböző hálózatokon és most szeretnék velük valamit úgy kezdeni, hogy a váltási/utalási díj ne zabálja fel az egészet. Legjobban annak örülnék, ha a sima coinbase-re ki tudnám szedni ETH-ban az egészet.
Egyenleg: [kép]

binor91 felhasználónak 403 pozitív és 0 negatív értékelése van az oldalon! Regisztráció dátuma: 2010-10-24 15:28

(#1281) FollowTheORI válasza binor91 (#1280) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Be tudod ezeket utalni coibase-re, csak a megfelelő network-öt kell kiválasztanod a coinbase-en amikor a cél címet kimásolod azelőtt. (ETH-nál receive és ott a network mellett tudod választani, arbitrum, optimism, stb)

Bár igen, lehet van egy kettő, ami meg annyira kis összeg, hogy nem éri meg mozgatni se... :)

Az a szerencséd, hogy ha jól látom egyik sem az alap ETH hálózat, így ezek többségén olcsóbb a mozgatás jóval.

Általában meg igen, jól meg kell nézni mi a quest, mert van amikor nagyobb a befizetés, mint amit nyersz. :D

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1282) Lacesz88


Lacesz88
tag

Szeretném az adóbevallásban feltüntetni kiadásként az elmúlt évben végrehajtott vásárlásaimat.
Elsősorban SEPA EUR utalásokkal operáltam Ft-os számláról.
Ebben az esetben a számlakivonatomon már eleve keletkezik egy terhelés Ft-ban (ami ugye nem MNB közép hanem a banki árfolyam). Bemegy a pénz a CEX-re de mondjuk csak 1 hónappal később vásároltam az ott lévő eur-ból kriptot. Ebben az esetben a beutaláskori vagy a FIAT->kripto vásárláskor érvényes MNB árfolyam szerinti Ft kiadást kell feltüntetni a bevallásban?

A 22-ben történt befizetéseimet nem tüntettem fel kiadásként a bevallásban, de így utólag hiba volt. Jól értelmezem, hogy önellenőrzéssel ezt van lehetőség javítani? Illetve ebben az esetben nem kell pótlékot fizetni sem mert veszteséget felejtettem el beírni és nem nyereséget?
Így akkor az idei évi nyereség csökkenthető lenne az előző két évvel.

(#1283) FollowTheORI válasza Lacesz88 (#1282) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Ez sajnos elég szürke zóna, mert bizonyos NAV értelemzés szerint már maga a CEX (pl Coinbase) is a kripto doboz része... tehát nézhető az oda beutalás ideje, és akkor a forintos számládon a forint összeget egy az egyben adhatod hozzá a bevallásodhoz.
De van olyan értelmezés is, hogy a CEX/Coinbase EUR még nem kripto doboz, és akkor MNB akkori árfolyamán, amikor a kriptót vetted számítod be.
Kivételnél ugyanez ugyanígy megáll visszafele.

Szerintem jelenleg az a biztosabb kripto dobozon kívüli dolog, ami rendes banknál vezetett HUF vagy devizaszámlán van. Anno a szakértő is ezt mondta, hogy, ha pl OTP vagy Revulut-ra ki- vagy beutaltad, az a tuti, mert ezeknek van banki rendes számlája meg pénzintézeti engedélye (EU-s)... tehát biztos hogy tekinthető a kripto "dobozon" kívülinek a tranzakció. :) Míg egy CEX az lehet akárni is, normál pénzügyi intézményi engedélyek nélkül is.

Szóval én az mondanám neked, használd a Ft számlád időpontjait és Ft értékeit, ki és beutaláskor is. Az a biztos. :) (Meg most egyszerűbb is és külön jó, hogy a költségeket - váltások, tőzsde fee, stb - is tartalmazza már, ami szintén elszámolható veszteségként.)

A második rész is jó, igen, pl ha van eSZJA-d, akkor ott csak simán kiválasztod a korábbi évi bevallásod, módosítod és újra beadod. Önellenőrzésre mindig van mód 5 évig visszamenőleg (azt hiszem - elvileg ez az "elévülési idő"), és ha befizeted utána az adókat (ha kell) rendesen, akkor semmi bünti nincs. :)

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1284) Lacesz88 válasza FollowTheORI (#1283) üzenetére


Lacesz88
tag

Szuper, köszönöm a részletes választ! :R

Ha már említetted a revolutot. Mondjuk ha onnan megy be EUR amit lehet 2 hónapja sokkal jobb árfolyamon váltottam, ebben az esetben a váltás vagy a beutalás időpontja számítható költségként? Vagy a revoluton váltás mint maga nem számít ilyen esetben csak mikor bemegy a CEX-re a pénz onnan?

(#1285) FollowTheORI válasza Lacesz88 (#1284) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Amikor beküldöd a CEX-re, az számít.

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1286) nort_on válasza FollowTheORI (#1283) üzenetére


nort_on
senior tag

Ez így kb jó, egy kiegészítés csak önellenőrzés vs helyesbítés. Értelemszerűen a 2022-es évre vonatkozóan.

[ Szerkesztve ]

(#1287) Integrale


Integrale
veterán

Sziasztok!

Visszakerestem, de nem talàltam konkrétumot és a könyvelônek sincs fogalma errôl.

Tehàt a kérdés, Revoluton van BTC-bôl és különbözô részvényekbôl nyereségem, illetve veszteségem is. Elöbbi nagyjàból minimàlbér x5.
Egyelôre nem realizàltam egyiket sem, nem is szerepeltettem az adóbevallàsban, viszont most lehet vennék ki a nyereségbôl.
Mit és mennyit kell ebbôl vallanom? Könyvelôm nem tudja, hogy Revoluton ez hogy mûködik, szerinte lehet, hogy azzal nem is kell foglalkoznom, hiszen megadtam az adószàmom.

Köszönöm elôre is! :R

"Bad reklám is reklám too"

(#1288) FollowTheORI válasza Integrale (#1287) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

Furcsa egy könyvelőd van, ha ilyen "alap" dolgokat sem tud, vagy nem tud utánanézni. :)

15% az adó alapból ezekre.

A részvények után úgy kell adóznod hogy a kivételkori összegből kivonod azt amennyiért anno vetted... ha nyereséged van ezek után adóznod kell, azt a megfelelő erre vonatkozó részbe kell beírni és bevallani, stb.

A kripto meg szintén elég sok helyen le van már írva hogy kell... adott évre összesíted mennyit fizettél be és mennyit vettél ki, ha nyereséged van (pozitív az egész évre) akkor azt a nyereség rovatba írod és adózol utána ahogy kell, ha veszeteséged van (negatív az egész évre) akkor meg a veszteséghez írod be.

Annyi extra van (mindkét esetben), hogy van "adókiegyenlítés", hogy ha a korábbi éveidben veszteséged volt, akkor az szintén szembeállíthatod az év nyereségével... mindig a megelőző két évben bevallott veszteséggel. Ha nem vallottál be ilyet, akkor az már korábban tárgyalt módon javítanod kell a korábbi bevallásokat, és utána megtudod ezt tenni.

Konkrétan pl most:
2023-as évet összesíted és vallod be, és még az előző két év, tehát
2022 és 2021 veszteségét is "áthozhatod" és szembeállíthatod a 2023-as nyereséggel, ha az van.

Ez alapján a részletek már meg kéne talánia egy "hozzáértőnek". :)
Amúgy itt van a törvény:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.tv
a 67-es paragrafus kell neked.

A revolut semmit nem csinál meg helyetted, szóval arra ne várj.

[ Szerkesztve ]

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1289) FollowTheORI


FollowTheORI
nagyúr

Itt találtam egy nagyon egyszerű példát is: :)
https://www.ersteinvestment.hu/hu/erste_trader_adozasrol.html

Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletből származó jövedelem után az adó mértéke 15 százalék.

Az ellenőrzött tőkepiaci ügyletek után ugyanúgy kell adózni, függetlenül attól, hogy azt magyar tőzsdén, forintban, vagy külföldi tőzsdén devizában végezte az adózó. Az adóbevallásban a megszerzett jövedelmet minden esetben forintban kell feltüntetni. A nyereség forintra váltását a tranzakció egyes lábainak dátumán érvényes, hivatalos MNB devizaárfolyamok használatával kell elvégezni.

Ha például 1db BMW részvényt vesz az adózó 10 euróért a frankfurti piac normál kereskedésében egy olyan napon, amikor az EURHUF hivatalos MNB keresztárfolyam 200 forint, majd eladja ugyanezt az 1 db BMW részvényt 20 euróért egy olyan napon, amikor az EURHUF hivatalos MNB keresztárfolyam 300 forint, akkor a forintban elért nyereséget a következőképpen kell kiszámolni:

1*20*300-1*10*200= 6000-2000=4000

Természetesen a tranzakció két lábához kapcsolható költségek itt is levonhatók a nyereségből, a devizában felmerült költségeket ugyanúgy a felmerülés napján érvényes hivatalos MNB árfolyammal kell konvertálni.

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#1291) Addel


Addel
senior tag

Sziasztok.
Azt szeretném kérdezni, hogy tervezek venni egy gamer laptopot, 700k huf körül.
Ha teszem azt néha futtatnék rajta Crypto Miner-t (tudom kb. semmi értelme), és amúgy kripto kereskedéből van nyereségem, akkor a laptop számlával igazolt árát levonhatom a kereskedésből származó haszonból veszteségként, mint mining hardver költség ? :D

(#1292) csoki9019


csoki9019
csendes tag

Sziasztok!
Kis segítséget szeretnék kérni. Nem vagyok valami profi az adózásban, eddig sosem kellett módosítgatnom.
2021 és 2022-ben vettem cryptot, 2023 ban realizáltam fiatra váltottam kivettem mindent exchangeről.
2021 és 2022 évre önellenörzést végeztem, a 164. sor veszteségébe beírtam a megfelelő összeget amennyiért vásároltam.
2023-ra beírtam a 164. sor jövedelem rublikába a kiutalt összeget, de ugye ez után adót kellene fizetnem.

Itt jön képbe a 202-210. sor.
202-204. jól értem hogy csak az adott évi jövedelem 15% os adó összegét kellene átmásolnom? Esetemben csak a 2023-ban keletkezett x összeget.
206-208. veszteség adója? :F ide is csak az adott évi veszteség-nek a 15%-át kell beírnom és ennyi az egész?
210. sor - mivel befizetett adóm még nem volt így nem érint úgy gondolom.

Sajnálatos módon ftx csődjével buktam némi zsét és kevesebbet tudtam kivenni összességében mint amennyit beutaltam.

Kérdésem az lenne, hogy jól értelmezem ennyi az egész, jól töltöm ki a 202-210. sorokat, nincs más teendőm??
Gondolom, remélem a rendszer ha jól töltöm ki azt fogja kihozni, hogy adót nem kell befizetnem, még minuszban is vagyok.


Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.