- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Asszociációs játék. :)
- Milyen mosógépet vegyek?
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- Konvektor korszerűsítés - Computherm KonvekPRO felszerelése Q7RF szobatermosztát
- Szivat a ONE. Digi és követeléskezelő (Második rész)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Digitális Állampolgárság Program
Új hozzászólás Aktív témák
-
ferkoboy
senior tag
válasz Thulcandra #1699 üzenetére
Van amelyik ápolószerrel ezt megteheted - cseppenteni a szemedbe - , de van amelyiknél ez szigorúan tilos!
B&L Soflens 59 egy hagyományos (értsd: régi) hidrogél lencse, annak minden tulajdonságával, bajával.
Víztartalom: 59% , DK/t:15,7 (Ez a DK/t érték meglehetősen alacsony 2010ben...)
[Szilkonhidrogél lencsék Dk/t-je átlag 100-160 között.]
Nem gyártják más alapanyagból, mint évekkel ezelőtt. Ugyanaz maradt. (különben más nevet is adtak volna neki).
Napi pár óra viselésre még jó lehet, 14-16 órákat már ne tölts benne, s iktass be hetente 1-2 pihenő napot, amikor is szemüveget viselsz, nem kontaktlencsét!
Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Thulcandra
senior tag
Pár napja kezdtem B&L Soflens 59 -et használni (Alcon Opti-Free Express lötyivel), egyelőre elégedett vagyok vele teljesen, igaz még csak 6 alkalommal viseltem, alkalmanként max. 10 órán át.
Nem sokat találni erről a lencséről itt, egyedül lorcsi írta, hogy neki jó volt (akkor), bLaCkDoGoNe meg ennek a lencsének a bűnei közé sorolja a szemei állapotának romlását
Bízok benne, hogy az én szemeim jobban bírják majd, meg az is előfordulhat, hogy ezt a lencsét is más anyagból és/vagy más tulajdonságokkal gyártják már, mint évekkel ezelőtt.MaciG kontaktlencsében szárad ki vagy szemüvegben? Ha lencsében, akkor berakás előtt cseppentesz a lencsébe tároló lötyit? Szintén tároló lötyit a szemedbe próbáltál már? Igaz ezt csak saját felelősségre, volt doki aki azt mondta nem szabad, de én évek óta használom őket így is, meg volt hogy ismerősök is az én löttyömmel mosták ki a szemüket ha belement valami
Mondjuk klíma és huzat mellett... kéne valami speckó tartály ami löttyben tartja a szemeid... akvárium szemüveg. Két kis aranyhallal[ Szerkesztve ]
" Ride away from falling ground, ride away from the big black cloud, ride away until the day come that we all live in a 2 wheel nation "
-
ferkoboy
senior tag
válasz scorpy02 #1693 üzenetére
Helló!
Nem tudom elégszer hangsúlyozni, hogy egy rossz lencsével árthatsz is magadnak!
Új lencsét szeretnél? = új vizsgálat az új kontaktlencsével. Nem mindegy hogy illeszkedik. Ez pedig az illesztő felelőssége!
Olyan, mintha bemennél a gyógyszertárba, s bármilyen mélyebb tudás nélkül te magad választanád ki a saját gyógyszered. (Hinnél pl. az egyes cégek jó marketingjének, anélkül, hogy bármi mellékhatást, vagy más gyógyszerrel való kompatibilitást/inkompatibilitást ismernél.)
Ha tudok segíteni, akkor szívesen teszem. (Az emberi butaság - ne vedd magadra- viszont kiakaszt! A kontaktlencse nem cipő, hogy egy pár ilyet kérek, és kész...)Üdv: Ferkó
-
MaciG
addikt
Igen PureVision-t használok, mert mikor rendeltem a lencsét (fél évre szoktam előre megvenni), az egyik üzletbe szerintem hibáztak egy picit az eladók, de lehet ,hogy csak én gondolom így, nem tudom pontosan mi volt, a lényeg h nem szállítottak időre, én mondtam h köszi ,de nem várok a végtelenségig, mert elfogy az előző adag. Megrendeltem máshol, ahonnan meg is jött, de közben a másik üzletben is közölték h megérkezett, és ha nekem úgy megfelel akkor féláron adják a lencsét meg a folyadékot is, így hát mondtam okés. Szóval korrektek voltak és most következő év február-márciusig ez van, aztán akarom kipróbálni az Aquát. (vagy ha addig jön valami új fejlesztés amit dicsérnek akkor,azt.) A Day&Night nekem nem jó, mert cilinderes a szeme és tórikus lencsék jöhetnek csak szóba, viszont Aqua már volt régen (bár akkor nem cilinderes volt, mert úgy gondoltam nem vész ha annyira nem éles a látásom, de aztán rájöttem ,hogy mégis csak jó h rendesen látok...) és abban nem éreztem h szárad a szeme, bár akkor nem is vezettem napi 8-9 órákat.
BANZAII
-
Ck.
addikt
Dettó, nekem eddig a napi lencsék jelentették a legjobb alternatívát, akár hosszabb 16-18 órán át is, ill. most PureVision-t használok, eleinte szokatlan volt, kicsit törte és száraz is volt a szemem, de már lassan másfél havi használat után elég jól hozzászoktam és egyre észrevétlenebb a viselete. Néha érzem azért hogy száraz, de általában cseppentés nélkül magától elmúlik. Olyan lencsével még nem találkoztam, amiben egyáltalán nem száradt volna a szemem. Olvastam korábban Te is PureVision-t használtál, váltottál Day&Night-ra, vagy most melyiket használod?
Javaslom látogass el a napfényparkban lévő ofotértbe, hétköznap és hétvégén is egész estig nyitva vannak, segítenek mindenben, eddig ők voltak messze a legkorrektebbek, pedig elhiheted, felkerestem már jópár optikai szaküzletet a száraz problémáimmal. A Kelemen utcaiakat pedig messziről kerüld, ha nem akarod a pultot rájuk borítani.[ Szerkesztve ]
-
MaciG
addikt
válasz Thulcandra #1692 üzenetére
"Mostanában állandóan szopok mint a torkosborz csak azért, hogy jól lássak végre." -Ne aggódj ezzel nem vagy egyedül, én is feszt szívok, csak én a "szemem száradásával" küzdök... De közben már rájöttem mitől van, az oka az ,hogy ha le van húzva az ablak akkor a szél szárítja ki, de ha meg nincs lehúzva és a klíma megy, akkor az, ha meg egyik sincs, megsülök... Próbáltam szemcseppet is, mikor cseppentettem akkor jó volt, de ~10 perc múlva ugyanott tartottam.
BANZAII
-
scorpy02
aktív tag
Még annyit szeretnék kérdezni, hogy ehhez az AirOptix Night & Day-hez melyik a legideálisabb ápolószer? Eddig SoloCare Aqua-t használtam, de ha már új lencséket próbálok ki, akkor legyen a lötyi is másfajta. Visszaolvasgatva az Optifree-re vagy a Synergi-re gondoltam.
[ Szerkesztve ]
-
scorpy02
aktív tag
Sziasztok!
Holnap megyek megint vizsgálatra majd, de gondoltam megkérdezem előtte még tőletek is.
Szóval eddig Bausch & Lomb Optima FW havi lencséket hordtam, viszont nem igazán vagyok velük megelégedve. 10-12 óra viselet után, illetve hát főként az esti órákban (például tv nézéskor) már erősen jelentkezik a szemszárazság. Egyszer-kétszer előfordult olyan is, hogy este felé elaludtam benne úgy 1 órácskára, és annyira rátapadtak a szemeimre, hogy alig tudtam kivenni őket.
Visszaolvasgattam, és láttam többen is megelégedéssel használjátok a Ciba Vision AirOptix Night & Day-t. Úgy döntöttem, hogy megpróbálnám én is.
A kérdésem a következő lenne:
A mostani lencsémnek a görbületi értéke 8.7-es, viszont ahogy a webshopokban nézegettem, az AirOptix-ból pedig csak 8.6-os és 8.4-es rendelhető.
Tehát ha megrendelem a 8.6-os görbületűt, akkor milyen mértékű eltérést jelent az eddigi 8.7-eshez képest? Az is lehet, hogy baromi kényelmetlen lesz, és nem fogom tudni használni?
Köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Thulcandra
senior tag
Mostanában állandóan szopok mint a torkosborz csak azért, hogy jól lássak végre.
Fél éve csináltattam szemüveget meg másik fajta lencsére váltottam, elég érdekes volt a vizsgálat, de hittem a dokinak mert évek óta mindig elégedett voltam vele. Sajnos tett azért, hogy tovább rombolja a bizalmamat a dokikban.
Egyik szememre rossz lencsét adott mind szemüvegbe mind kontaktlencsében. Balfasz módon elhittem neki, hogy jó lesz majd, de nem lett az.
Szerencsére a kontakt annyira nem volt rossz, mert rinyáltam, hogy erősebb kell egész biztosan mint amit adni akar, így végül kiegyeztünk a kettőnk által helyesnek vélt érték között.Elkezdtem használni új coopervision biofinity lencséimet, az első párral semmi gond nem volt. Második adag bontásánál kiderült, hogy a lencse hibás. Zavarta a szemem és életlen volt a kép, azt hiszem csúszkált is. Mivel elég sokat fizettem a cuccért bevittem az optikushoz, nyugodt kedves lélek vagyok míg nem húznak fel, így azonnal kicserélte. A csere lencse más csomagolásban volt, de állította, hogy az is biofinity csak másképp csomagolják már. Akármi is volt, működött rendesen. Aztán eljött a harmadik adag ideje, és nagy örömömre a harmadik lencse is hibás volt abból a dobozból mint az előző.
Na itt már kellőképpen felhúztam magam, mert ugye előbbi lencsénél nem erősködtem, hogy küldje el bevizsgálásra - lehet akkor kiderült volna valami sorozathiba a gyártó részéről és kaptam volna egy doboz ingyen lencsét vagy valami...
A szemüvegen közben nem tudtam megszokni az új lencsét amit a doki erőltetett.Elmentem másik optikushoz, vázoltam neki a helyzetet, ledöbbenve nézett aztán segített megtalálni a megfelelő dioptriát a szememre ami nagyon hibázott.
Persze úgy jött ki a dolog, hogy az eddig jó lencsével szerelt oldalra is 0.25 -el kisebb lencse kellett. Van ez így.
Berakták a két új lencsét, anyám hozta el, aztán hazaértem, kontakt ki, szemüveg fel, szörnyülködve ténfergek ki az udvarra miközben úgy érzem, hogy oldalról valaki fel akar borítani.
Optika már zárva, szemüveg kell, tehát kikaptam a lencsét, hogy visszarakjam a régit, ugye ami elvileg 0.25 -el erősebb, de ekkor veszem észre, hogy a belepakolt lencse láthatóan vastagabb. Mivel mindkettő műanyag lencse feltételezem ha vastagabb akkor erősebb is... Megint rácsesztem.Annyira azért nem, a másik oldalra rakott új lencse tökéletes lett, visszarakva a másikhoz a régit végre tökéletesen látok. A rossz új lencsét meg beviszem egy harmadik optikába nézzék meg milyen dioptria valójában, ha nem az ami kellett volna megyek vissza reklamálni... Ha meg az, akkor lenyelem, -3000 pénz, a tábla előtt ülve nem mindig jön ki a helyes dioptria, de van egy olyan érzésem, hogy ez a lencse jóval erősebb mint amit mértünk - és a papírra le is írtunk...
Most pedig rendelek új lencséket online, alig várom az új kalandokat... de itt legalább kevesebb pénzt veszíthetek.
Tiszta emo vagyok ezen a hülye esős napon. Már megettem két tábla csokit.
" Ride away from falling ground, ride away from the big black cloud, ride away until the day come that we all live in a 2 wheel nation "
-
ferkoboy
senior tag
1. jobb lehet a N&D Aqua , mint a sima AirOptix Aqua, csak nappali viselés esetén is.
2. felhasználás függő - mire kell?
a, normál mindennapi használat
Inkább szilikon-hidrogél havi vagy 2 hetes lencse (AirOptixAqua [/N&D],Oasys,stb..)b. úszás, vizisportok, alkalomszerű viselet(buli, sportolás,...)
1 napos lencse (legyen az akár TrueEye, vagy normál hydrogél 1 napos)c. fiatal(14-16év), vagy olyan foglalkozású/típusú ember, hogy a higiéniás szabályokat nem tudja maradéktalanul betartani
Itt is 1 napos lencse a szerencsésebb választás.Remélem kimerítő a válasz. Ha még kérdésed lenne, ne tartsd magadban!
Igyekszem megválaszolni.Üdv: Ferkó
-
Ck.
addikt
válasz ferkoboy #1689 üzenetére
Amúgy ráhibáztál, valóban érdekel a téma, köszi a kimerítő választ.
Még egy kérdés, utána igyekszem visszafogni magam.
Ha valaki nappali viseletben gondolkodik és éjszakára kiveszi, akkor nyújt-e vmivel nagyobb kényelmet a Night & Day Aqua az Air Optix Aqua-nál, a magasabb légáteresztő képesség miatt?Másik kérdés:
Korábban írtad, hogy lehetőség szerint a szilikon-hidrogél lencséket ajánlod szemben a sima hidrogél lencsékkel (légáteresztő képesség, szem eresedés elkerülése, stb). Ha egymás mellé teszünk egy havi cseréjű szilkon-hidrogélt és egy napi cseréjű hidrogélt, akkor is inkább a havi szilikon-hidrogélt hoznád ki győztesként a szem egészsége szempontjából? (Most a TrueEye-tól vonatkoztassunk el, és hagyatkozzunk csak a napi hidrogélekre: Moist, Dailies Aquacomfort plus, stb.) -
ferkoboy
senior tag
Nem vagy egyszerű eset.
Javasolnám a beíratkozásod a Semmelweis-re optometria szakra.
Réslámpás vizsgálatnál el lehet dönteni, hogy jól illeszkedik egy lencse, vagy sem.
Mindenképp minden új tipusú lencséhez kell új vizsgálat is! (illesztkedést nézni kell)Hosszabb távon egy rosszul illesztett lencse pl. limbális ereződést, a szaruhártyán hámhiányt,... okozhat.
-
Ck.
addikt
válasz ferkoboy #1687 üzenetére
Ééértem, tehát akkor minden más típusú lencse esetén ami még korábban nem volt próbálva, ott előtte ajánlott a vizsgálat.
Rosszul megválasztott görbület esetén mi tapasztalható? Nem illeszkedik rendesen a szemre, pislogáskor, szem mozgatáskor érezhetően csúszkál a lencse, rosszabb esetben szúr, tör? Vagy mi alapján dönthető el? -
ferkoboy
senior tag
Én az elsőre szavaznék igy látatlanba, de lehetnek egyéni eltérések (nem vagyunk egyformák).
BC pedig egy adott lencsére vonatkozik. Van különbség a gyártók- és egyes lencsék kialakitása között is, ig nem lehet azt mondani, hogy ha valaki egy adott tipusból 8,6-osat hordott, akkor egy másik tipusú lencséből ugyanugy jó lenne a 8,6-os. Másabb az anyaga, modulusa, középvastagsága, és a hátsó felszín kialakitásában is eltérések lehetnek. Következésképp csupán számok alapján nem lehet (nem szabadna) lencsét illeszteni. Kiindulási pontnak mindenesetre jó tudni a cornea görbületi sugarát.
-
Ck.
addikt
Mi történik akkor ha nem megfelelő görbületű lencsét hord valaki? Pl. 8.6 helyett 8.4 vagy 8.7, 9.0, stb. esetén mivel másabb a viselet? Kényelmetlen, tör, vagy mit lehet tapasztalni?
Azért kérdem, mert nekem van 8.5, 8.6 és 8.7-es lencsém is, de a kontaktológus szerint tökéletesen illeszkednek a szemeimre. Innentől nem értem a dolgot, hogy tulajdonképp mit befolyásol a különböző görbület. Nem vettem észre kényelem szempontjából különbséget, így igazából fogalmam sincs melyik méret a "nekem való". A biztonság kedvéért azért máshol is voltam vizsgálaton, szintén azt mondták, hogy jól illeszkedik mind. -
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1682 üzenetére
Helló!
Konkrét példa volt részemről is. Helyet max. privátban írok.
A nem bánta meg dolog meg olyan, hogy ha 60 évesen is ugyan ez lesz a véleménye, akkor rendben. Én továbbra sem hiszem a refraktív műtétekben.
Üdv: Ferkó
-
Ariadne
őstag
válasz ferkoboy #1680 üzenetére
130k körül van egy szem PRK-val, a példa konkrét volt, 260k körülre jön ki az egész, sajnos összesen 150 körül nincs műtét. Mivel -7,5 dioptriás a szemem, ezért nem riaszt egyáltalán a lehetőség, hogy pár évtized múlva kell valamilyen kis dioptria olvasáshoz. Ha nem műttetném meg, akkor ugyanis az öregedés csak annyit jelentene, hogy kicsivel kevésbé lenne rossz a szemem, a -7.5-hez képest viszont egy-két dioptria javulás nem oszt vagy szoroz, szemüveg/lencse nélküli hétköznapi élethez kevés úgy is.
Szóval nálam egyértelmű az előny, de barátom sem bánta meg, hogy a -2,5-ből 0 lett mostanára.[ Szerkesztve ]
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1679 üzenetére
Te tudod, te döntésed.
Egyébként 150-160e-ért is már elérhető (/2 szem PRK-val).Azért ne feledd el azt a nem elhanyagolható tényt sem, hogy 40-50 éves korodra ez esetben is ismét szemüveges leszel. Eleinte csak olvasáshoz kell, majd külön-külön olvasáshoz + monitorhoz + ..., vagy helyettesíthető ez is egy szemüveggel (progresszív), ami meg egész nap rajtad lesz. (feltéve ha nem csak távolra, hanem 5m-en belüli távolságra is élesen szeretnél majd látni - egészen az olvasótávolságig.
-
Ariadne
őstag
válasz ferkoboy #1676 üzenetére
Messze nem mindenkinek megoldás a műtét azért, a magyar lakosság jelentős részének anyagilag nem elérhető (260k-tól indul), van akinek a szeme nem alkalmas és sokan tartanak is tőle annyira, hogy nem végeztetik el, szóval nem jelent végső tuti megoldást. De a magamfajta erősen rövidlátó szódásüveg szemüvegesnek ez maga lesz a megváltás ennyi év után. A módszerek stabilnak tűnnek, sok-sok éve műtött személyről is tudok, szóval ha betartja az ember amit kell, nem rossz dolog ez.
Na meg nem is olyan drága, a legutóbbi szemüvegem 60k-ba fájt, mert a munkám miatt csinos keret kell, a lencse meg piszok drága, és hát ugye tartaléknak mindig kell legyen, plusz a lencsék meg a lencselötyi, szóval nekem az árát is be fogja hozni."In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
-
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1673 üzenetére
De milyen áron lehet vége a lencsézésnek? Ezt majd az idő eldönti.
Amugy nem rossz a Ciba, mégis ápolószerben én az OptiFree-t pereferálom. Nem állítom, hogy mindenkinek ez a legjobb, de kb 1000-10000-ből 1 az az arány, akinek nem. Tehát kevesebb mint 1 ezrelék....Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
ferkoboy
senior tag
Ciba - nem rossz. Nincs gondom vele, bár J&J kicsit szimpatikusabb, több pozitiv tapasztalat. Hátránya, vagy előnye - ha nem anyagi szempontokat veszünk, akkor utóbbi - , hogy csak 2 hetesek a lencséik.
B&L - még a saját ápolószerükkel is nagyon nagy az inkompatibilitás.
E mellett állítom, hogy a nevük tartja inkább fennt őket, mint a termékeik minősége.Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Ariadne
őstag
válasz ferkoboy #1672 üzenetére
Ezzel teljesen egyet tudok érteni, mindig Ciba lencséket használtam és hibás sosem volt köztük, egyáltalán semmi gondom nem volt vele. B&L lencsét egyszer próbáltam, eleve rossz lencsét kaptam, már nem emlékszem pontosan, hogy szakadt volt a széle vagy rossz görbületet rendeltek, mindenesetre visszamenekültem a Cibához, azóta is hű vagyok hozzájuk.
Lencselötyiből is mindig Solo Care-t használtam amire emlékszem, előtte nem tudom, milyet. Ja meg eszembe jutott, hogy a legelején ('94 magassága) lágy lencséből csak féléves és éves létezett, és még nem is volt valamiért kontaktlencselötyi, a gyógyszertárban kellett fiziológiás sóoldatot venni és azzal mostam a lencsét. A nővéremnek pedig már akkor volt lencséje, amikor csak kemény lencse létezett és egy helyen lehetett itt Bpen lencsét venni. Ó, régi szép idők. Azért örülök, hogy a lézeres szemműtétet feltalálták azóta, mert így végre hamarosan vége lehet a lencsézésnek.
"In mountain biking, there is no destination - just a bike, a rider, and a place to ride" (The Collective:Roam)
-
ferkoboy
senior tag
Nem szeretem nagyon a B&L lencséket. A viszonylag sok probléma miatt.
PureVision egy kb 10 éves sziliko-hidrogél lencse.Nem dicsérem én agyon a Ciba lencséit, bár szerintem tényleg jók. Ugyanakkor a Johnsonnak a 2 hetes Oasys lencséje és a TrueEye (1napos) is bátran ajánlható.
Cooper Biofinity-je sem rossz, van aki nagyon szereti, de sokkal vastagabb az a lencse, mint a korábban említett Ciba és Johnson szilikon-hidrogél lencsék.Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Ck.
addikt
válasz ferkoboy #1670 üzenetére
Még a havi lencsés korszakomban az Acuvue2-höz Optifree Express-t, míg az Air Optix-nál Solo Care Aqua-t. Eredmény sajnos mindkettőnél hasonló volt.
Az Optifree ráadásul kegyetlenül csípte és viszketett is tőle a szemem, amikor alkalomadtán belecsöppentettem a szárazság miatt.Korábban olvastam vmelyik hozzászólásodban, hogy a Ciba lencséket annyira díjazod, ez személyes tapasztalat, vagy vásárlói visszajelzések alapján írtad?
A PureVison-ről mit tudsz mondani, érdemes kipróbálni? Próbáltam B&L napi softlens lencsét, de az nem volt az igazi, ezek után nem tom a PureVision jobb lenne-e. -
ferkoboy
senior tag
Gyártója szerint a PureVision is alkalmas, én mégsem javasolnám a folyamatos 30 napos viseletet, alvás esetén is.
Night&Day -el nincs semmi gond a víztartalma miatt. Jó lencse, ettől függetlenül ha nem muszáj, nem kell okvetlen benne aludni. Alkalom-adtán ki kell venni.
Milyen ápolószert használsz/használtál? Mert ez sem mindegy a száradásos tünetek esetén.
-
Ck.
addikt
válasz ferkoboy #1668 üzenetére
Erre voltam kíváncsi, mert gondolkodtam már a night&day aqua-ban is, de az a 24%-os víztartalom már elég alacsonynak mondható, ha jól gondolom.
Az életvitelemből, ill. a munkámból adódóan lötykölésre, tokolásra nincs lehetőségem, ezért a két véglet maradt, napi lencse vagy folyamatos havi, ebből meg tudtommal csak a night&day létezik (ajánlották még nagyon a PureVision-t is, de vhol azt olvastam, hogy az 1 hónapos folyamatos használatra nem alkalmas). -
ferkoboy
senior tag
Elsőre kényelmesebbnek tűnhet a magasabb víztartalom.
Meg kell találni a jó arányt. Egy extrém alacsony víztartalommal rendelkező lencse nem lesz kényelmes.
Viszont, minél nagyobb a víztartalom, annál inkább veszít a lencse a nap végére a víztartalmából. És ahogy veszít a víztartalmából, igyekszik ezt pótolni a környezetéből (=könny). Ahogy viszont a könnyed nedvességtartalmát felveszi, úgy "szárad ki" ki a szemed. Azaz szúró érzést okoz, mintha belement volna valami homokszem.Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Ck.
addikt
válasz ferkoboy #1666 üzenetére
Na akkor rákérdezek erre a TrueEye-ra az Ofotértnél.
A számszárazság előidézésénél mi játszik nagyobb szerepet, az oxigén-áteresztő képesség, vagy a víztartalom? Melyik miért fontos, ill. pl. a day&night miért rendelkezik olyan alacsony víztartalommal? Nem annál kényelmesebb, minnél magasabb ez az érték? -
ferkoboy
senior tag
Ez így van. Tényleg kevés helyen van még. Nálunk van.
Ahol Johnson lencséket forgalmaznak, ott azért tudnak rendelni.
Máskülönben csak Suflonnak van még 1 napos szilikon-hidrogél lencséje, de Johnson-é újabb, magasabb oxigén-áteresztő képességgel. + vékonyabb is (érzésre biztos).
Én már próbáltam a TrueEye-t, előtte Dailies Aua Comfort-ot is, TrueEye jobb volt, de nekem a Ciba Dailies-el sem volt semmi bajom (igaz én sportoláshoz használom csak).Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1663 üzenetére
Refraktív műtéteket követően nem mindenhol alkalmaznak terápiás céllal kontaktlencsét.
A hydrogél lencsék felett eljár az idő. És ez igy van jól.
Amint már korábban is irtam, nem csak a túlhordás a gond.
Egy ideig (akár 10-15 évig is) elviseli a szervezet a cornea oxigénhiányos állapotát, de utána azt fogja mondani, hogy elég. Gyakorlatilag egyik hétről a másikra.
Ez emberfüggő. Nem vagyunk egyformák. Van akinek hónapok után kialakul, hogy nem birja tovább a szeme, míg másnál 2-3-5 év, megint másoknál ez 10-15 év is lehet. Szubjektív! Kinek meddig terjed a toleranciája (szervezetének).Az életvitelünk is másabb,mint 15 évvel ezelőtt.
Akkor "elég volt" hogy egy lencse napi 8 órát legyen csak bennt, manapság ez inkább 12-16 óra (elvárásaink is változtak).Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Ariadne
őstag
válasz ferkoboy #1662 üzenetére
Én nem a túlhordásra buzdítottam, csak azt mondtam, hogy a kevésbé légáteresztő, régebbi típusú alapanyagú lencsék sem jelentik a világ végét, sok ezer ember hordott ilyeneket évtizedeken át és hord most is, és alapvetően semmi gond nincs velük ma sem, persze különösen ha be is tartja az ember a szabályokat.
Eszembe nem jutott volna például aludni egy softcolors egyhónapos lencsében, nem arra való és kész, ezt tudomásul kell venni. Egyébként a mostanival is nehéz volt rávennem magam először, hogy aludjak benne, mert annyira megszoktam, hogy lencsével nem szabad, hogy folyton az járt az agyamban, hogy úristen, nem aludhatok így, ki kell vennem. A lézeres szemműtétre edzek, utána pár napig muszáj lesz lencsében aludnom.[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1661 üzenetére
A mai nap is láttam egy túlhordásból eredő érképződést a limbusban...
A hétvégén szintugy volt egy csajszi, akinek erősen látszott a szaruhártyáján az, hogy fél éves, majd 3 hónapos lencséket hord. Most váltottunk nála is AirOptix-ra.Szóval kérlek ne ítélj csak a saját szemed alapján!
Van akinek toleránsabb a szeme, és több évig bírja elviselni ezt az oxigénhiányos állapotot, míg másnak kevésbé. Ebben sem vagyunk egyformák!Jobb félni, és betartani a szabályokat, nem viccből vannak kitalálva. (pl. viselési-hordási idő...)
-
Ariadne
őstag
válasz ferkoboy #1659 üzenetére
Na azért nem hiszem, hogy ennyire túl kellene dramatizálni, ezt az érképződéses dolgot nekem is mondták már az elejétől kezdve, de az elmúlt 16 évben (öregszem...) semmi gondom nem volt. Pedig az elején még féléves lencsét hordtam, mert csak olyan volt, utána meg színes egyhónapos Cibát, aminek a béka s*gge alatt van az oxigénáteresztő képessége, és semmi baja a szememnek hálistennek, pedig rendszeresen túlhordtam (amire senkit nem buzdítok).
Tény, hogy a Night&Day (Air Optix) lencse sokkal kényelmesebb, aludni is lehet benne és estére nem fárad el benne a szemem annyira és most már átálltam erre, de azért messze nem tragikus a másik fajta sem.[ Szerkesztve ]
-
MaciG
addikt
Előfordul másnak is ,hogy a nap végégre kiszárad a szeme? Mert nekem amint elkezd sötétedni a szeme is elkezd száradni vezetés közben. Vettem már szemcseppet is, de az kb ~15 percig hat, aztán újra kezdődik... Lehet az is közre játszik, hogy estére már elfárad a szemem, de ez normális? Mert eddig ilyen nem volt, pedig a téli időszámításban jóval többet vezettem sötétben...
BANZAII
-
ferkoboy
senior tag
Ciba Airoptix,J&J Oasys, CooperVision Biofonity, B&L PureVision mind-mind szilikon-hidrogél alapanyagok. De kicsit mégis mindegyik más és más! Másabb a modulus-uk, vastagságuk, víztartalmuk, ...
A hagyományos hidrogél (pl. Acuvue 2) kényelmesebbnek tűnhet. Hosszab-távon nem az. Nap végére a hidrogél lencsék sokat vesztenek a víztartalmukból. Pont ez a legnagyobb baj pl. klimatizált helységben is.
Egészségesebbnek pedig végképp nem egészségesebb a hidrogél!Az oxigén-hiányos állapotot egy ideig viseli csak el a szaruhártya, utána megindul az érképződés, a környezetből ha nem tud elég oxigént felvenni, akkor a vérből kisérli meg mindezt. Azonban normál állapotban nem tartalmaz ereket a szaruhártya. (mivel átlátszónak kell lennie!) Tehát az erek megjelenésével az átlátszóságát veszélyeztetjük!
Konklúzió: szépen lassan be kellene látni, hogy lassan el kell felejteni a régi hidrogél lencséket!
-
Ck.
addikt
-
Ck.
addikt
válasz ferkoboy #1655 üzenetére
Köszi, no akkor meglesem a TrueEye-t is. Mi a különbség a szilikon-hidrogél lencsék és a "simák" között? Az új Dailies Aquacomfort plus ami nem vált be, az már nem olyan alapanyagú?
lorcsi:
Próbáltam, segített max. fél óráig, de utána ugyanolyan csontszárazzá vált a szemem a klímától. -
Ck.
addikt
Tisztelet,
Klímához keresem a legalkalmasabb lencsét, az eddigieknél nagyon hamar kiszáradt a szemem. Vettem több próbalencsét is, a Johnson Moist kiemelkedően jól teljesített, ellenben a Ciba Dailies Aquacomfort Plusszal, ami siralmas volt, másfél óra után csontszáraz volt a szemem.
Úgyhogy megrendeltem a Moist-ot, esetleg tud vki még hasonló alternatívákat? (Ciba termékekről hallani sem akarok, a napi és a havi lencséi egyaránt megbuktak, a Dailies és az Air Optix is egyaránt hatalmas csalódás volt.)Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz Poll Tamás #1647 üzenetére
A 15 év nem okvetlen akadály.
1. a szemüveg dioptria-értéke nem egyezik meg a rendelendő kontaktlencse értékével (megegyezhet, de nem szükségszerű!)
2. kontaktlencsét csak felelősségteljesen, szabályokat megismerve, betartva lehet viselni (máshogy nem érdemes, saját egészséged fontossága miatt)
3. a lencsézést meg kell tanulni! A lencse betevését, és kivételét is! Erre van a viszgálat!
4. Ahány lencse, annyi paraméter. Más-más alapanyagok, más-más modulus, bázisgörbület, átmérő. Sok összetevős, kontaktlencsét vásárolni (egy adott típust!) csak előzetes próbával-szakemberrel szabad!
5. a "lötyi" sem mindegy. Bizonyos lencsetipusok adott ápolószerrel inkompatibilisek lehetnek, míg más lencsefajtákkal kényelmesen használhatóak!
Nem érdemes kevergetni, s saját kútfőből kitalálni, hogy mégis mi lenne számodra jó. Szerencsére senki sem műti meg magát, youtube-on látott vakbélműtéteket szemlélve (remélem!), ezért talán ezt sem kellene autodidakta módon végezni.
Bármilyen kérdésre szívesen válaszolok, akár privátban is jöhet a kérdés!
-
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1648 üzenetére
Bárcsak egyszer valaki végigolvasná más hozzászólását!
Szemorvos vagy/és kontaktólugus vagy optometrista (aki egyben biztosan kontaktológus is)?
Sok optikákban van már manapság diplomás optometrista látásvizsgálat.
Bemész, megkérdezed, hogy diplomás optometrista látásvizsgálatot végeznek e? (Esetleg megnézed lóg -e a falon a vizsgálóban egy oklevél, mely az adott illető nevét is tartalmazza, mint optometrista.)Jó tanács: ne engedd, hogy egy mezei eladó vagy egy csak látszerész végzettséggel rendelkező ellenőrizze a látásodat.
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Azért jobb ha tudod, nem mindegy, hogy milyen lencséhez, milyen ápolószert választol!
A Sauflon ComfortVue-t pedig inkább olcsó lötyinek nevezném, mintsem jó tisztító-ápolószernek.
A legkevesebb inkompatibilitás az OptiFree-vel van.
-
naot
tag
Más anyag, más törésmutató, így fény is más szögben törik meg -> máshol lesz a lencse fókusza. Akkor látsz élesen, ha a fekete folton fókuszálódik a szemedbe beérkező fény. Ha előtte vagy utána, akkor homályosabban látsz. Elvileg azonban a gyártók pontosan be tudják kalibrálni, hogy hány dioptriás legyen a lencse és remélhetőleg ez már szabványosítva van, tehát márkától függetlenül egyeznie kéne kettőnek. Megjegyzem, nem értek a kontaktlencsékhez, egyelőre infógyűjtő szakaszban vagyok, mert én is akarok egyet. Így találtam meg ezt a topikot.
Itt egy cikk a kontaktlencsékről. Néhány ponton szöges ellentétben áll a fentebb leírtakkal, lásd (#1606) ferkoboy. Kinek van igaza?
Egyébként Pesten tudtok valahol kontaktlencsével foglalkozó, jó szemorvost? Lehetőleg minél közelebb a 16. kerülethez vagy Őrs Vezér teréhez.
-
Ariadne
őstag
válasz Poll Tamás #1647 üzenetére
Nekem már 14 évesen volt, és ez még bőven a '90-es években volt, szóval ez biztosan nem gond. Szemorvost keress, aki kontaktlencsével is foglalkozik, és/vagy optikát, ahol eladnak kontaktlencsét (kb. mind), ott végeznek ilyen vizsgálatot.
-
Poll Tamás
tag
válasz Ariadne #1644 üzenetére
Köszönöm válaszodat, kíváncsi vagyok Mohácson mennyire lehet ezt elintézni. Pécsen elehet de ott meg utazni kell.
Egy apróság, az baj, hogy csak 15 éves vagyok?
Mert úgy tudom, "hivatalosan" csak 16 évesen lehet kontaktlencsém."A tenger szépsége nem csökken szemünkben attól, hogy tudjuk, olykor hajók süllyednek el."
-
Ariadne
őstag
válasz Poll Tamás #1640 üzenetére
A kontaktlencse dioptriája egyáltalán nem feltétlenül egyezik meg a szemüvegével! Ráadásul nem is mindenki hordhat lencsét, ezért szükséges kifejezetten kontaktlencsés orvos általi vizsgálat, ha alapos akarsz lenni. De a minimum, hogy egy optikában bevizsgáltasd a szemed, és ne csak úgy rendelj amit látsz... Gondolj bele, hogy a szemed világával játszol.
lorcsi: Bárhol, ami útbaesik, de egészségpénztárra, így 30%-kal olcsóbb.
[ Szerkesztve ]
-
lorcsi
veterán
hol és menyniért szoktátok venni a kontaktlencse löttyöt?
lassan kezd elfogyni és kellene valami jó áron
az itteni boltokban 360ml 4-5 ezer körül vaneladó: vadi új soundcore motion+
-
g4besz
tag
válasz Poll Tamás #1640 üzenetére
Szia!
A szemüveg és a kontaktlencse "erőssége" megegyezik (tehát, a dioptria ugyanaz, én is az alapján rendeltem), viszont a görbületet nem tudod abból megállapítani, így azt már csak orvossal tudod megnézetni.
Más:
Sauflon termékekről ha tudna valaki írni véleményt azt megköszönném. -
Poll Tamás
tag
Sziasztok!
Kontaktlencsét szeretnék, de úgy, hogy ne kelljen újból orvoshoz menni. Nemrég voltam szemészetnél, és akkor lett íratva erősebb szemüveg lencse. Nem is tudom, hogy magyarázzam el. Akkor a boltos nagyot nézne, ha ilyen szemüveges lencsés papírral próbálnék kontaktlencsét kérni, mert láttam az interneten lehet rendelni elég sok fajtát, de nem tudom nekem melyik kell, és a boltos ezt biztos tudná, szóval szemüveges lencse, és a kontaktlencse közt is van biztos valami összefüggés, hogy milyen kéne abból.
Vagy az volna a megoldás elmenni az orvoshoz, és azt felíratatni?
"A tenger szépsége nem csökken szemünkben attól, hogy tudjuk, olykor hajók süllyednek el."
-
Ck.
addikt
Tud valaki olyan webshopot, ahol patikakártyával lehet fizetni? Tudtommal lencsebolt.hu esélytelen, de lehet, hogy a többi is.
Más:
Létezhet olyan, hogy a - 0.75-ös Air Optix Aqua-val, ill. Acuvue Oasys-szal gyengébben látok, mint egy "mezei" - 0.75-ös Acuvue 2-vel?
Lényegesen élesebben látok az Acuvue 2-vel, mint az említett másik két típussal. Ezekből az extra légáteresztő aqua lencsékből alapvetően erősebb kell, mint egy "simából"? Vagy mivel magyarázható ez a drasztikus különbség azonos dioptria esetén? -
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1633 üzenetére
Ezt gyorsan felejtsd el!
Cylinder nem egyenlő a szemtengelyferdüléssel!!!Szemorvostól is hallottam már ezt! Sajnos!
Akkor különítsünk el 3 fogalmat:
1. optikus (helyesebben: látszerész)
Szemüveget készít.
Jó esetben betérsz egy üzletbe, segít keretet választani, a korrekciódhoz! (elsődlegesen optikai, anatómiai szempontokat figyelembe véve, s mivel kereskedelemből él, de azért jó esetben csak ezt követően veszi figyelembe a kereskedelmi/üzleti szempontokat). Ajánl egy szemüveglencsét (foglalkozásod, szokásaid,esztétikai igényed szerint).
Beállítja az anatómiai adottságaidnak megfelelően az elkészült szemüveget.Egyesek közülük korrekcióra is vállalkoznak(majd ő kikorrigál), minden jogosítvány nélkül. (no comment)
2. optometrista
Leegyszerűsítve: diplomás látásvizsgáló.
Régebben 3, újabban 4 éven keresztül tanulja az anatómiai/élettani alapokat követően a helyes korrekciós stratégiákat. (azért, hogy megfelelő - pontos korrekciót kaphass)
+ kontaktológiát is tanulnak több féléven keresztül.3. szemész
Orvosi egyetem keretein belül - tantárgyszerűen sajnos nem tanítanak igazán semmit sem a jó optikai korrekcióról. Ellenben a betegségeket - rendellenességeket a ők tudják diagnosztizálni-kezelni.
Korrigálni kórházban tanulnak meg, pl aszisztensektől ... (akik sohasem tanulták, nem értik mi-miért, csak csinálják [legtöbbször hibásan].
Kontaktológia sem szerepel a tantervükbenVan olyan szemész, aki jól korrigál, de ez kb. 100-ból 1-2.
Sajnos az oktatásuk folytán is az orvosok más szemmel nézik a beteget, hiányzuk legtöbbjükből a műszaki gondolkodásmód (nem biztos, hogy ez így baj).Külföldön szorosan összefügg a szemész és az optometrista élete.
A vizsgálatot, visus (látásélesség) felvételét, korrekcióját nem orvok, nem is aszisztensek-nővérek végzik, hanem optometristák (diplomás!).
Az optometrista miután befejezte a vizsgálatot, a szemésznek már csak az esetleges betegséggel kell foglalkoznia/kezelnie.Konklúzió: ha jó kontaktlencsét - szemüveget szeretnél, nem biztos, hogy a szemész a legjobb választás (kivétel akad köztük, akik önmagukat képezték is, hogy ehhez a szegmenshez is értsenek, de hangsúlyozom:nem ez az általános.)
b. cylinder
Asztigmia korrekciója.
Asztigmia=pont nélküliség
Oka: a szaruhártya vagy a szemlencse szférikustól eltérő (=aszférikus) felülete, melynek köszönhetően egymásra merőleges két tengelyben a törőerő nem egyforma, ezt korrigáljuk tórikus(=cylinderes) szemüveglencsével.
2 külön pontban képeződik le egy tárgynak a képe. Ezt a két pontot egy közös pontban kell eltolni.
Van a cylindernek egy tengelyállása, de SEMMI KÖZE A szemtengelyferüléshez!Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Ariadne
őstag
Épp feljebb volt szó róla, ezt hívják hétköznapian szemtengelyferdülésnek, állítólag kisebb-nagyobb mértékben nagyon sok embernek van, de legtöbször nem zavaró. Hirtelen egy ilyen cikket találtam csak klikk, de nem vagyok orvos. Kisgyerek koromban vagy egy évbe telt, mire rájöttek, hogy emiatt nem akarom hordani a szemüvegem meg panaszkodom rá, hogy nem jól látok vele...
Egyébként meg csak tippeltem, simán lehet, hogy tényleg semmi baja a szemednek, mondjuk csak a lencse illesztése, mérete nem megfelelő, vagy mégis a nagyobb dioptria kell, de ezt csak orvos tudja kizárni.
[ Szerkesztve ]
-
Ariadne
őstag
Érdekes ez a vizsgálat, szerintem menj el szemorvoshoz, hogy vizsgálja meg a szemedet, az optikusok ugyanis nem tudhatnak mindent, nem orvosok. Lehet, hogy száraz a szemed, vagy cilinder kellene rá egy kicsi, szóval vizsgáltasd ki rendesen. Másrészt azért 0,75-1 körül azért annyira nem láthatsz annyira tragikusan rosszul, pláne hogy eddig elvoltál lencse és szemüveg nélkül.
-
Ck.
addikt
Sziasztok,
A véleményetekre vagyok kíváncsi:
Első lencsém (előtte még szemüvegem sem volt). A vizsgálaton több dioptriát is kipróbáltam, igazából a - 1.0 és a - 0.75 között kellett dönteni. Az 1-es az nagyon jó volt, negyed órán keresztül sétálgattam benne az utcán, meglepően jól láttam mindent, még az út túloldalán sétálók szeme színét is meg tudtam állapítani, fantasztikus érzés volt, mindennek láttam mindennek a kontúrját, egyszerűen kitárult a világ.
Nagy örömmel visszamentem az optikushoz, közöltem hogy mennyire jól láttam vele, erre azt mondták, hogy na akkor ezt felejtsem el, mert túl jól látok vele, ezért csak a 0.75-öst adta oda, mert a másik szerintük már túlkorrigált.
Így hát keserűen kullogva elhoztam a 0.75-öst. Ez már lassan 3 hete megvan, de nem az igazi. Sokszor távolabbra homályosan látok vele, néha hunyorognom kell, hogy élesen lássak, az utcaneveket is csak közelebbről látom, nagyon távolról már nem. Hiába említettem a problémám, azt mondják az 1-es túl erős nekem. Nem értem.
Mit kell tennem ahhoz, hogy elérjem, hogy kapjak egy normális erősségűt, amivel rendesen látok?Előre is köszi!
[ Szerkesztve ]
-
Nordik
őstag
Lencsék.hu-t ajánlani tudom mindenkinek!
Az átutalástól számított 3. napon a kezembe volt a lencse. Gyorsak és olcsók. -
MaciG
addikt
Akkor szerintem következő vásárlás alkalmával benevezek erre a Oasys for Astigmatism-re, de az még odébb van, mert most kb. ~1 évre előre már megvan a lencse.
BANZAII
-
MaciG
addikt
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget, de nekem a munkám/életstílusom miatt szükség van arra, hogy akár 1-2 napig is bent lehessen egy lencse, ezért csak az jöhet szóba amit lehet így hordani
BANZAII
-
ferkoboy
senior tag
1. (J&J) Oasys for Astigmatism
2. (CibaVision) Air Optix Aqua for Astigmatism
3. (Cooper Vision) Biofinity ToricMás jó szilikon-hidrogél tórikus lencsét nem tudok ajánlani.
A folyamatos használatot elfelejteném; napi, kiterjesztett használat ok. (14-16 óra akár).
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Milyen lencsét használsz?
Szilikon-hidrogél?
Akkor mindenképp OptiFree ReplaniSH. Tény, hogy ennek van a legjobb tisztító hatása, és a legkisebb toxicitása. (A legkevesebb tartósítószert is ez tartalmazza.)Ha végképp nem jött be, akkor kipróbálhatod a Synergi-t. (Inkább ezt javasolnám, mint a SoloCare-t).
Ui: fontos, hogy új ápolószert, újonnan felbontott lencséhez használd, új tokban!
(Ne keverd egy lencsénél az ápolószereket.)Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
Nordik
őstag
Sauflon lötyikről mi az általános vélemény? Jelen esetben Synergi.
Ami eddig a legtermészetesebb érzést adta a szememnek az a Solocare Aqua volt, de kipróbálnám ezt is. Lesz olyan jó vagy jobb mint a Solocare?
Az Opti-Freeből nem kérek, az szerintem kicsit mű, tehát nem ad olyan természetes érzést és talán nem is tisztít olyan jól. Pedig Replenisht próbáltam.
-
ferkoboy
senior tag
Szia!
Igen, a normál Air Optix Aqua-ból van csak Astigmatikus verzió.
PureVision-nel nekem inkább negatív tapasztalataim vannak, bár van aki makacsul ragaszkodik hozzá. Nem vagyunk egyformák.
A tórikusoknál viszont elég sok különbség van a lencse fixációs eljárásaiban az egyes gyártók tórikus lencséinél. Itt élen véleményem/tapasztalatom szerint a Ciba és a Johnson lencséi járnak. Komfortosabbak, kisebb az elfordulásuk mértéke pislogánál, illetve extrémebb testhelyzetekben.
A PureVision egy régebbi, ugynevezett prizmaballasztos módszert használ a lencsék megfelelő tengelyben való tartására. Ettől a fentebb említett 2 gyártó tórikus lencséi nagyban eltérnek, sokkalta fejlettebbek.
-
ferkoboy
senior tag
Nem csak ez az egy lencse van, de amit az FDA elismer, az szinte gyakorlatilag csak ez az egy. (nem véletlen talán, hogy ennek a nevében is szerepel a Night&Day kifejezés)
B&L: "szilikon-hidrogél kontaktlencse 1 hónapos, akár kiterjesztett viselési idővel"
PureVision - ez volt talán a legelső szilikon-hidrogél lencse a világon, jó néhány éve már ennek, talán ebből is látszik, hogy nem a legkorszerűbb szilikon-hidrogél lencsékhez tartozik.Biofinity: ezt is lehetne egyesek szerint kiterjesztett viseletként hordani, mégis a gyártója itt is inkább csak alkalomszerűen kiterjesztett viseletként hordott lencseként ajánlja
A J&J lencséknél pedig szinte mindegyik hordható kiterjesztett viseletű lencseként, csak ebben az esetben a kihordás idejét nem 2 hétben, hanem csak 1 hétben maximalizálták.
-
MaciG
addikt
válasz ferkoboy #1606 üzenetére
Azért nem csak ez az 1 féle lencse van, mert nekem pl. Bausch&Lomb PureVison Toric lencsém van és az is ilyen 1 hónapos éjjel-nappali. De ettől függetlenül nem hordom 30 napig egyfolytában, hanem ha tudom, hogy pl. holnap csak délutánra megyek dolgozni, vagy épp nem megyek sehova, akkor ki szoktam venni pihenni, de legkésőbb 1 hét elteltével veszem ki 1 északára.
[ Szerkesztve ]
BANZAII
-
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1613 üzenetére
A kettő között is van különbség.
A Focus Night&Day a régebbi, az Air Optix Aqua Night&Day az újabb.
Másabb alapanyag, újabb fejlesztés, nagyobb Dk/t értékkel, kényelmesebb-komfortosabb a nap végére, nem szárítja annyira a szemet, mint az elődje.
A sima Night&Day-t pedig jól látod, rövidesen kivonják a forgalomból.Üdv: Ferkó
-
Ariadne
őstag
válasz ferkoboy #1612 üzenetére
Köszönöm, de én a normál Night&Day és a Night&Day Aqua közötti különbségre gondoltam. A kicsivel jobb oxigénáteresztést látom, kérdés, hogy ezen túl van-e bármi eltérés köztük. Webáruházak alapján most úgy látom, mintha már kifuttatnák a sima N&D-t és bejönne helyette az Aquás változat.
Több mint 15 éve hordok lencsét, szóval én már csak maradok az éjszakára kivételnél, akármekkora is a Dk/t érték.
[ Szerkesztve ]
-
ferkoboy
senior tag
válasz Ariadne #1610 üzenetére
Helló!
Igen, van különbség a két lencse között. Másabb kicsit az alapanyag is, Night&Day akrá 24h keresztül is bennt lehet (=kiterjesztett viseletre alkalmas). A normál, sima Air Optix Aqua egy normál, 1 hónapos, napi viseletű sziliko-hidrogél lencse.
A Night&Day-nek jobb az oxigénáteresztő képessége, magasabb a Dk/t értéke, jobb az oxigén-fluxa. Jobb lencse, de én ennél is estére a lencse kivételét, és éjszakára a lencse tokban való tisztítását-tárolását javasolnám.Üdv: Ferkó
-
Ariadne
őstag
Mi a különbség a Night&Day sima és Aqua változata között? A kicsivel nagyobb légáteresztő képességet látom, de hivatalosan, hordásban van különbség?
-
Eagle16
addikt
-
WiZARD
addikt
na megvan 3 napja az Oasys, tényleg jobbnak tűnik.
szét is kéne néznem honnan rendeljek, így se tudom mi lesz velem, mert már csak 10 nap van, és addig nem fog megjönni sehonnan
vagy pár nappal túlhordom ezt, vagy vaksi leszek. vagy van valami vésztartalék lencsém, de azzal nem látok tökéletesen (nem tórikus, és dioptriában is 0.25-tel kevesebb, de a semminél jobb)Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal. * phenomestraps.com *
-
ferkoboy
senior tag
válasz Triumph #1605 üzenetére
Ehhez hadd ne szóljak semmit, illetve mégis, hátha meggondolod magad.
Az egyetlen 30 napos(1 hónap) folyamatos viselésre jogosult lencse a Ciba AirOptix Night&Day.(és elődei) De ezt a lencsét sem ajánlja még a gyártója sem folyamatos 1 hónapos viseletre. Lehet így használni, de a szaruhártyádnak nem mindegy. Főleg éjszaka, szemhéjon keresztül lencsével, gyakorlatilag alig jut oxigénhez a corneád. A higiénés szabályokról pedig még nem is szóltunk.
Ápolószer funkciója a tisztítás is. A könnyed is véd ( igen feladatai közé tartozik a fertőzésektől való védelem is), de a kontaktlencsével együtt, azért ez a védelem nem kielégítő.
Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy folyamatos viselés esetén a fertőzés veszélye/gyakorisága 20x nagyobb, mint azoknál, akik napi viseletét választják a kontaktlencse-hordásnak.Tudd ki vagy, hová tartasz, s ne feledd honnan jöttél!
-
-
Triumph
tag
válasz ferkoboy #1602 üzenetére
Szia!
Igen volt próba lencse meg egy évig használtam is a biot, de nagyon fáradt volt a szemem meg a végén olyan érzés volt mintha viszketne a szemem vagy mintha enyhén iritálná a lencse azt. Orvosnál is voltam lencse nélkül akkor azt mondta nem lát semmi betegségre utalót. Aztán mostanra jutottam arra hogy visszateszem a régi(purevision) lencsémet és ezzel minden bajom megszűnni látszik. A puret előtte 5 évig hordtam. Tehát annyira nem volt gáz a bio de mint kiderült minimálisan iritálta a szemem valamiért. Próbáltam több folyadékkal is.
-
ferkoboy
senior tag
válasz Triumph #1601 üzenetére
Szia!
Ezért is találták ki a próbalencséket, vizsgálattal.
Nem bántásból, de tudod a próba nem csak neked próba, hanem nem árt, hogy az illesztő-kontaktológus is lássa, hogy jól fekszik e fel a lencse a szaruhártyán, megfelelően mozog -e.
Ugyanis mozognia kell. Nem lehet túl laza, de a szoros lencse árt!
Ha tudok segíteni, az esetben szívesen. Megkereshetsz privátban is.Üdv: Ferkó
-
Triumph
tag
Sziasztok!
Akit érdekel:
Úgy néz ki hogy a Biofinity lencséket nem bírja a szemem ezért ELADÓ 5 db -2,75-ös és 5 db -2,5-ös Biofinity kontaklencse. Az ár:12500.
Üdv
[ Szerkesztve ]