Hirdetés
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- BerserkGuts: 9800X3D Hitvallás, Dogma megcáfolása egy RTX5080+12600K-val
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- balojazz: Szódakészítés üzembiztosan és olcsón! Figyelem, csak hardcore szódázóknak!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ferkoboy
senior tag
Hybrid lencsékkel nincs túl nagy tapasztalatom, de szívesen utánakérdezek neked.
A SynergEyes nekem sem mond túl sokat.A bal lencsét érdemes lenne nagyobb nagyítás alatt is megnézni (hogy esetleg szabad szemmel nem látható sérülés / felrakódás nincs e rajta).
Nyugodtan meg tudsz keresni. Akár privát üzenetben is.
Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
Biofinity-hez teljesen jó az OF. PM.
A cseppentés jó ötlet. Kivétel előtt pár perccel érdemes.
Ha huzatosabb, klímás helyen dolgozol, akkor előfordul, hogy jobban szárad a lencse felszíne.Csepp: Systane Ultra azért egy jobb minőség, mint a Represh, de ettől még elképzelhető, hogy utóbbi neked valamiért jobbnak tűnik. Következtetéseket levonni érdemesebb 1-2 hónap eltelte után. (és addig csak azt az egy cseppet használni)
A Refresh egy vizesebb műkönny. Gyakrabban igényli majd a szemed a cseppentést, mint a Systane Ultra esetén (ez a papírforma, a gyakorlatban meg majd megtapasztalod - de mint említettem, várj vele min. 1 hónapot)Üdv: Ferkó
-
skracy
csendes tag
válasz
ristvan87
üzenetére
Köszönöm a választ és a javaslatot! De miért jó, ha többet hordom, "keléstől fekvésig"? Úgy nem lesz még erősebb ez a (néha) száraz érzés a kivételt követően? Informálódni szeretnék csupán, nem kukacoskodni...

Az esetleges szárazság ellen (az optikus javaslatára) könnycseppet használok (először Systan Ultra volt, de a Refresh jobban bevált, most az van) - azt megfigyeltem, hogy ha kivétel előtt egy 20-30 perccel jól becsepegtetek (2-3 csepp/szem), akkor kevésbé van ez a száraz jelenség vagy egyáltalán nincs, szóval, lehet, ez lesz a megoldás...
-
skracy
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok a területen, mind itt a fórumon, mind a kontaktlencse világában, így nagyon örültem, mikor rátaláltam erre a topicra, mert jó sok mindent sikerült itt megtanulnom, így talán sok buktatót elkerülni... Ez úton is köszönöm minden hozzászólónak a kérdéseket és a válaszokat!
Van egy kérdésem, ami most foglalkoztat, és nem találtam rá választ. Folyadék kapcsán szeretnék érdeklődni, hogy Biofinity lencséhez használható-e OptiFree PureMoist (ezt használom jelenleg), mivel valahol találtam/olvastam, hogy Biofinity lencsékhez nem ajánlott enzimtartalmú folyadék...
Kérdéseim: 1) igaz-e ez az állítás; 2) ha igaz, az OF enzimtartalmú folyadék-e; 3) ha az előző kettő igenes, úgy akkor mit használjak inkább, pl. AOSept Plus HydraGlyde jobb választás volna?Amúgy eddig elég jól bírja a szemem a lencsét, csak nap végére (8-10 óra használat), miután kiveszem a lencséket, érzek néha szúró, száraz érzést. Érdekes, mert ez nem mindig van, és az is érdekes, hogy csak a lencse kivétele után érzem, amíg bent van, addig minden OK. Viszont mivel még nagyon friss vagyok (3 hete hordom), így még nem lehet megmondani, hogy mennyire jó nekem ez a jelenlegi folyadék, szóval messzemenő következtetéseket egyelőre nem vonnék le. (Ezt is úgy olvastam, hogy ha valaki nem bír egy folyadékot, az csak egy rövidebb-hosszabb idő után derül ki, miután "telítődött" a szervezete/szeme - ha ez igaz...)
Előre is köszi a válaszokat! És bocs, ha hosszúra sikeredett a kérdés!

-
Equem
újonc
válasz
ferkoboy
üzenetére
Szia!
Köszönöm a válaszodat.
Megmaradnék a hibrid típusnál, csupán a beszerzés helyét változtatnám meg, ha van rá mód.
Ha minden igaz, a mostani gyártója a SynergEyes. Sajnos "vakon" vagyok ezen a téren és nem tudom, hogy ez hol helyezkedik el minőségben.Úgy érzem hamarosan esedékes lenne az újat beszerezni. A bal lencse a behelyezés után kb. negyed órán át szúr, pedig nincs rajta látható szennyeződés. Ezt követően 12 órán át gondtalan a viselete.
Szívesen felvenném veled a kapcsolatot.
-
ferkoboy
senior tag
Üdv!
Keratoconus kezelése miatt írták fel neked a hybrid lencsét.
Ez nem olyan dolog, amit magadnak le tudnál cserélni más típusra. Kontaktlencse esetén típust váltani egyébként is csak illesztővel együtt szabad(na). A te esetedben is méginkább igaz lesz.Sajnos tényleg elég drágák. Ha ki tudod fizetni, és kényelmes a viselete, akkor maradj meg annál!
Ha sajnos nem (túl nagy anyagi teher), akkor érdemes tovább lépni. Van egy gyártó, akiről tudok, hogy náluk kedvezőbb áron vannak a hybrid lencsék, de hogy minőségben az mennyivel másabb...azt így látatlanban nehéz megmondani.
Személy szerint engem Sárospatakon meg tudsz találni, ha...- Ferkó
-
Exoon
csendes tag
Üdv!
Egy night&day lencséhez melyik szemcsepp passzolna szerintetek?
- Blink Contacts
- Systane Ultra (ezzel már van tapasztalatom)
- Blink Intensive TearsEsetleg a B&L új szemcseppjét nézegettem még...
Köszi!
-
Equem
újonc
Sziasztok!
Tavaly áprilisban kezeltek keratoconus-szal. Az év vége óta használok hibrid kontaktlencsét. Rövidre fogva a legnagyobb problémám az ára.
Nem ismerek senkit, aki használ kontaktlencsét (bármilyet), így hozzátok fordulnék pár kérdéssel.Ha szerencsés vagyok, használhatom 1-1,5 évig a doktor elmondása szerint, aminek fényében a 200 ezer forintos vételár hosszú távra nem tűnik soknak, mégis az az érzésem, hogy túlzás. Nem tudom, hogy mi az előállítási költsége, vagy mekkora rá a kereslet és a származási országában mennyibe kerül. Van bármi lehetőség, hogy máshonnan szerezzek be ilyesmit?
Reális két pici lencséért ez az ár? Az élettartama befolyásolja, különben mindenki ilyet vásárolna?A lencsékről semmilyen információm nincs. A nyugtán és az adatlapomon sem volt leírva, hogy egyedül kutathassak utána.
-
PTomi92
aktív tag
Sziasztok!
Biofinity lencsét használok BioTrue folyadékkal. Alapvetően kényelmes, azonban sokszor kiszárad, bevörösödik a szemem. Megvizsgáltattam a szemem többször is, elvileg semmi gond nincsen, nyugodtan viselhetek kontaktlencsét.
Segíthet a problémámon, ha más folyadékot használok? Melyiket érdemes kipróbálni? Az Opti Free Replenish-re gondoltam.
Lehetséges, hogy a lencsével van gondom? Ha nem megfelelően illeszkedne a szememre, akkor azt rögtön betevés után érezném nem?
Műkönnyet is gyakran használok, de a vörösödés akkor is fennáll. Tudom hogy nehéz távgyógyítani, de biztos sokan jártak már hasonlóan, így a tapasztalat érdekelne.Köszönöm előre is a segítséget
-
glacious
addikt
válasz
ferkoboy
üzenetére
Avizor i-care
Vizes Puffer Oldat, Poloxamer, EDTA, PVP, 0,0002% Polyhexanid, Fehérjeoldó Hatóanyag
Ennyi van róla.
Az opti free pure moistnál reggel, amikor feltettem, néha sokáig homályosan láttam, hiába vettem ki és mostam le vele újra.
A + dioptria és az asztigmiám miatt igencsak kevés lehetőségem van a válogatásra a lencsék között. A kemény lencsétől annyira kiszáradt régen a szemem, hogy egyszerűen ledobta magáról. -
ferkoboy
senior tag
válasz
ádika86
üzenetére
A Biofinity nem napi lencse (havi), ellenben a MyDay, az 1 napos valóban.
A MyDay egy jó minőségű lencse. 1napos lencsében érdemes lehet vele tenni egy próbát - illesztővel.Az AirOptix havi lencse - nem egynapos. Nem rossz minőség, de nem mondanám, hogy általánosságban az jön be jobban az embereknek.
Van páciensem, aki azt szereti (többes számban is igaz!), de vannak (sokan) akiknek abszolúte nem vált be. Ez is egyén függő.
Szemszáradásos panaszok esetén szóba jöhet ez a típus (is).
A Night&Day változatát jobbnak tartom. Kevésbé hajlamos bármilyen felrakódásra.Üdv: Ferkó
-
glacious
addikt
válasz
ádika86
üzenetére
Én az optic worldben próbáltam. Nagyon körültekintően, minden nyűgömet figyelembe véve kaptam több próbalencsét.
Air optix jó, acuvue oasys még kényelmesebb, viszont a folyadék (pure moist) nálam nem vált be, és megfelelőbbet keresek. Most egy olcsóbbat találtam, ami minden tekintetben jobbnak tűnik, de félek, hogy tönkreteszi a lencsét -
ádika86
aktív tag
sziasztok!
konktaklencse választás előtt állok. repülőgépen dolgozom, tehát non-stop száraz légkondis levegőben... tudnátok ajánlani napi lencsét? aztán ha bírja a szemem akkor jönne a havi...
a coopervision myday-t és a biofinity-t néztem eddig, de nem tudom hol lehetne próbalencsét kapni. westendben kérdeztem a vision express-ben, de nekik nincs coopervision lencséjük.
olvasgattam a topicot is. az air optix átlagosan jobban bejön az embereknek?
előre is köszi!

-
KisTücsök
addikt
válasz
BBlue49
üzenetére
Év elején volt egy próbám nekem is. Nem volt rossz, bár egyrészt jó lett volna még egy kicsit próbálni, másrészt az előzőleg kipróbált Biofinity mintha jobban bejött volna. Végül annál is maradtunk. Most meg új lencse rendelésnél megkaptam ezt. Mármint a felét, a másik majd a héten jön meg. Hát most már akkor hosszabb időre is ki kell próbálnom. Nekem amúgy extra érzékeny a szemem. Meg hát gyenge is...
ferkoboy: Értem. Köszönöm!
Ja, még annyi, hogy amit most kaptam Oasys, annak a bázisgörbülete (vagy mi) 0.1-gyel kisebb, mint az eddig hordott Bio-nak. De majd kiderül, hogy jó lesz-e. A 2 hetes hordási idő mondjuk nagy előny nekem.
-
BBlue49
csendes tag
Én úgy tudom, hogy az Acuvue Oasys jó lencse, nekem csak próba volt a szememen, szóval hosszabb tapasztalatom nincsen vele. Az optometrista annyit mondott, hogy érzékenyebb szemre szokták szeretni, de ugye figyelni kell, mert ez nem havi, hanem kéthetes lencse.
-
KisTücsök
addikt
Üdv!
Bioflex Premium Toric ellenében mi szól az Acuvue Oasys With Hydraclear Plus mellett?
-
törölt tag
Éveken keresztül rendeltem a lencsék.hu-ról és sosem volt velük gondom.
-
BBlue49
csendes tag
Nem, csak már annyiszor megégettem magam a netes rendelésekkel, hogy sajnos van tapasztalatom a legtöbbel

Az van amit Ferkó is mond, azért ezeket a cuccokat a szemünkbe rakjuk bele, nem árt megfogadni azok tanácsát, akiknek ez a szakmájuk.
Be kell menni a boltba, és ki kell próbálni kinek mi a jó.
-
BBlue49
csendes tag
válasz
ristvan87
üzenetére
Én eddig akárhányszor voltam VE-ben, mindig alaposak és kedvesek voltak a vizsgálat során, ráadásul akármit kérdeztem, tudtak rá válaszolni.
Az meg, hogy 3 lencse van benne 3500-ért az egyrészt nem 3 pár, hanem 3 darab, ráadásul tudtommal a biofinity doboza nem is úgy néz ki mint itt ezen az oldalon.
Lencse.hu-ról viszont rendeltem már, és összekeverték a rendelésemet, meg egy VE-be még mindig egyszerűbb visszamenni ha gond van, mint hogy webshopokkal küzdjek az igazamért.
-
ristvan87
csendes tag
Nincs mit, örülök h tudtam segíteni. Természetesen a folyadékok is átcímkézettek. Azoknál nehezebb rájönni, h mi az eredeti. Árrés az jó nagy itt is. Javaslom az említett Opti free Pure Moist oldatot, sztem a legjobb létező. Az összes lencsetípushoz úgy tudom passzol. Majd itt megerősítenek a többiek / vagy cáfolnak. Nekem bejön.
-
ristvan87
csendes tag
Igen, az is jónak tűnik. Én Innen[link] szoktam rendelni, a Blahán veszem át, ott is van többek között üzletük. Helyszínen van rendelés is, én Veres Tamarát ajánlom, nagyon lelkiismeretes. Garantáltan eredeti lencséket árulnak. Hozzá a folyadék is olcsó ( Pl. Opti free pure moist 300ml 2900 ft).
Nekem az air optix aqua n&d jön be, a a legelején próbáltam biofinityt de a magas víztartalma megzavarta a szemeimet és pokolian száradtak. -
ristvan87
csendes tag
-
ferkoboy
senior tag
Teljesen jó minőségű párosítást használsz. Én maradnék annál a helyedben (ha bevált).
Ellenkező esetben jó tudni, hogy melyikkel pontosan mi volt a bajod (ha volt).
Vagy inkább anyagi természetű a gond?Üdv: Ferkó
Air Optix - van akinek beválik, és van akinek nem. Nem mindenkinek mindenre ugyanaz a cipő lesz jó. Hasonlóan van ez a KL-vel is.
Egy elég nehezen (rosszul) nedvesíthető lencse az AirOptix, alacsony víztartalommal. Ez lehet előny is, de hátrány is. (ált. utóbbi, de nem mindenkinél!)iWear Oxigen - még az sem kizárt, hogy ua. mint a Biofinity, csak átcimkézve. Akinek van, leírhatná az összetételét (vagy egy fotót lőhetne róla).
PureVision - az első SiH alapanyagú lencse volt. Azóta sokkal jobbak vannak. Pl. Biofinity...
P.V. 2 HD - ez már a javított változat, de szerintem, akkor még mindig inkább a Biof.- Ferkó
-
BBlue49
csendes tag
Nekem is tórikus van, de a sima és a tórikus között komfortézetre nincsen különbség, azt ki tudod vele próbálni, hogy milyen érzés a szemeden hordani.
Ha az stimmel, akkor megrendelik neked a tórikus változatot miután megvizsgálták a szemed, és az már nem csak kényelmes lesz, hanem jól is fogsz látni vele. Nekem is így volt.
-
nofi
addikt
Sziasztok!
Jelenleg tórikus Biofinity lencsém van (úgy 6 éve használom), OptiFree Replenish folyadékkal. Úgy néz ki ár, illetve rugalmasság miatt átmennék a Vision Expresshez, ahol ezek vannak:
iWear - Oxigen (ezt azt hiszem ilyet saját márka és nagyon ajánlják)
B+L - PureVision (ennek már van 2-es változata is, kifejezetten ajánlják számítógépes környezethez ami nekem jól jönne)
Ciba Vision - Air Optix Aqua (erről nagyon rossz értékeléseket találni)Használ itt valaki valamelyiket a felsoroltak közül, illetve tudnátok ajánlani valamelyiket a Biofinity helyett?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Boozerka
üzenetére
Írd privátban, ha gondolod, hogy hol voltál Debrecenben.
Akire én gondoltam , az Bp.Ha van próbalencse adott típusokból, akkor igen a legjobb a próba. Máskülönben egy topográfiás felvétel (+ nagy adag tapasztalat) sokat tud segíteni, hogy ne kelljen mindent végigpróbálni.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Boozerka
üzenetére
Dr. T.T.--nál voltál? Vagy másnál?
Japán - Menicon lehet.
Hogy melyik a "jó" - nincs tuti. Mint ahogy nem mindenkinek, és nem mindenre a Ferrari a legjobb autó, úgy lencsénél is nagyban a te szaruhártyád felszínétől függ a dolog, hogy melyik fog rajta a legjobban illeszkedni (az lesz nagy valószínűség szerint a legkényelmesebb is).
Ez topográfiával, és egy nagy adag tapasztalattal viszonylag jól megmondható elsőre.
Vagy próbálkozás. De ez utóbbi a költségesebb.Üdv: Ferkó
-
Boozerka
csendes tag
válasz
ferkoboy
üzenetére
Köszönöm a választ!
Értem! Géppel mért érték G1:- 21 G2: -21,25 G3: -25,3 (+ asztigma + cilinder)
G1,G2,G3: Gép 1 stb.
Ekkora myopiánál kemény lencsét javasoltak, de száradt tőle a szemem. A lassú beszoktatási folyamat kb 1 hónapig tartott, és 3 órát bírtam vele. Amerikai és Japán lencsét is próbáltam.
Ajánlottak egy magyar lencsét, hybrid fs, ami rpg lencse, csak a felszíni kiképzése, olyan hogy nedvesebben tartja a szemet.El is mentem dokihoz próba illesztésre, de nem volt ilyen próba lencséje, csak a fentebb írt kettőből. Azt javasolta rendeljünk Japánt, mert az a legvékonyabb, de a szem szárasság azzal is tapasztalható. (De über jól látok vele). Van-e tapasztalatod a kemény lencsékkel kapcsolatban, mekkora oxigén áteresztő képesség a jó (bár ez lehet szubjektív), milyen kiképzésű (anyag vastagság, felületi egyenletesség stb) ?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
Boozerka
üzenetére
Van gép-és-gép között is különbség.
Az egyik esetben kevésbé jól működik a gépben az "elködösítés", míg a másikban jobban.
Azaz az egyik távolabb áll a valóságtól, a másik közelebb áll az objektív fénytörési hibádhoz.
A jelenség oka: műszer-myopia. A műszer a távoli látásodat méri(mérné). Mivel ehhez sajnos közel van a szemedhez, így próbálja azt elhitetni veled, hogy ő bizony távol van (benne az ábra, mintha végtelen messze lenne). Ellenben ez valamelyik műszernek (drágább, jobb) jobban sikerül, míg másiknak kevésbé.Ezért nem elhanyagolható a dologban a szubjektív része a vizsgálatnak (lencsecserélgetős rész a próbakeretben)...
Ez utóbbit is lehet pontosan jól, és csak úgy nagyjából is csinálni. (persze rosszul is)
Ezért nem mindegy kit választasz, kihez mész.Üdv: Ferkó
-
Boozerka
csendes tag
Helló!
Gyerek korom óta nagyfokú rövid látó vagyok. Éves kontroll után ajánlottak új szemüveget, ezért új lencsét is.
Elmentem két külön optometristához és egy szemorvoshoz. Géppel és olvasással is mérték a szemem és mind a három esetben különböző érték jött ki. Volt -3 dioptira eltérés is a gépi mérésnél is.Mi az oka ennek a nagy különbségnek?
-
lorcsi
veterán
megint van egy extra akciós folyadék..

[link]
clean active prremium..600ml...kb. annyi mint a többiből a 300mlvan vele valakinek tapasztalata?
-
Ronam
addikt
Biofinity lencséhez ezt érdemes használni?
-
kew
senior tag
Nekem volt kétszer is árpám a lencsétől, azért hagytam abba a viselést
Pedig előtte évekig hordtam.
Két féle van belőle, a sima árpa borogatással, dunsztkötéssel, zsíros krémmel kenegetéssel egy idő után kifakad és elmúlik, jégárpa már makacsabb, az jól betokozódik és egy kis kemény göb keletkezik a szemhéjban - persze nekem utóbbi volt
Mindkétszer kiműtötték belőle, hát nem kellemes.Szerintem egy darabig ne lencsézz, és próbáld borogatni, amíg eltűnik. Kamillázni nem szabad, az nem jó a szemnek. Nekem annó azt mondták, kenjem be zsíros krémmel, tegyek rá egy nedves zsepit vagy anyagot, , néhány gézlapot, majd takarjam le fóliával, és ragasszam le éjszakára. Mondjuk nekem sose hatott, de a sima árpára talán hatásos lehet, jól felpuhítja a bőrt és ki tud jönni. De van rá gyulladáscsökkentő kenőcs is, úgyhogy lehet nem árt megmutatni dokinak.
-
VIBO
őstag
Hi
Ma észrevettem hogy a bal szemhejam közepén a szempillam tövénél mintha lenne egy pici pattanás szerű cucc. Lehet árpa? Mit kell ezzel tenni?
Lencsét hanyagoljam most?
-
ferkoboy
senior tag
Steroid mellékhatása lehet pl:
- szürkehályog (hátsó kérgi) (cataracta)
-.másodlagos zöldhályog (secunder glaucoma)Jellemzően ezek a szteroidok hosszan tartó használata kapcsán alakulnak ki.
Amúgy az asztigmiád lehetett a kulcsa annak, hogy közelre (huzamosabb ideig tartó munka esetén) is rosszabbul láttál.
Ellenben a fejfájásokat nem csak a fénytörési hibák okozzák. Ezeket magyarán a "lézeres szemműtét" nem szünteti meg. ( Lásd: pl. heterophoriák).Üdv: Ferkó
-
ferkoboy
senior tag
válasz
zolikaDB
üzenetére
Nem lesz érdemi különbség a két TrueEye között.
Látta valaki -szakember- illeszkedni ezt a típust a szaruhártyádon?
Amúgy a 8.5 vagy a 9.0-es bázisgörbületűt használtad/írták fel?Van amúgy más is. Jómagam is használtam már ezt a típust. Nem rossz, de nekem személy szerint egy naposok közül nem ez vált be a legjobban. De ez is személyfüggő. Ellenben jó látni a lencse illeszkedését is a corneán.
-
zolikaDB
veterán
Üdv mindenki! Üdv ferkoboy!
Megyek hamarosan nyaralni, és a már bevált Acuvue Trueye 30 napos lencséjéből vennék egy adagot újra.
Node, mi a különbség a tavalyi és a mostani verzió között?
Illetve hogy lehet az, h egy üzletben 10e HUF egy dobozzal, a neten pedig 6e körül már lehet kapni?
Jelenleg melyik netes bolt a legmegbízhatóbb?
Amikor ezt vettem, akkor azt mondták, h sporthoz/"vizeskedéshez" kifejezetten ajánlott ez a típus. Ehhez hasonló kaliberű lencse napiban van, vagy ez a legjobb?
Köszönöm!
-
mekker
őstag
Hát gép előtt fogok dolgozni, tehát fontos hogy rendesen lássam, a szemem ne fáradjon annyira. Egyébként asztigmatikus látásom van, illetve a két szemnek is mások az értékei. Hát olyan -0,75-1,75 D közöttiek voltak az értékeim, de az utóbbi pár évben a közeli (tehát ~30-60 cm-ről való) monitornézés is eléggé lefárasztotta (pl. fejfájás), mivel nem volt már úgy sem igazi a látásom.
Hát bevallom, nem igazán néztem utána a szemészeti témáknak, meg a szemészek sem rágták a számba (pl. vártam volna hogy elmondjanak olyan pikáns részleteket, mint hogy hogyan kell olvasni a cilinderes szem dioptriás értékeit, meg hasonló apró dolgok). Most is inkább csak édesanyám nézett utána a részleteknek, mivel jórészt ő intézte az ügyet (én csak érdeklődtem innen-onnan ezalatt az 1-1,5 év alatt).
Komoly aggodalmaim nem voltak/nincsenek, egyedül az aggaszt, hogy 5-10 év alatt ismét visszaromlik majd annyira a látásom, hogy kelleni fog valami látásjavító.Egyébként mi konkrétan a probléma a szteriodos cseppekkel? (~4 hónapra van felírva csökkenő dózissal.)
Illetve az asztigmiás szemre mennyire igaz ez a közelre jobban lát az enyhe rövidlátó dolog? Mert közelre én is jól láttam, de itt van ellenpéldának a monitorbámulás. -
rolii92i
tag
Hali!
Ha egy napot kinyitva felejtettem a folyadékot(PureMoist) csökkenhet a minősége?Elképzelhető hogy kevésbé nedvesít?
Előre is köszi a a választ! -
ferkoboy
senior tag
válasz
ristvan87
üzenetére
Mi alakul ki mi mellé?
Tételezzük fel van egy 2,00D-ás rövidlátásod, tehát hogy te jól láss távolra, -2,00 D szemüveget viselsz.
Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy te kb. 50cm-ig látsz szemüveg nélkül teljesen élesen, azon túl már kezd minden kicsit homályosodni. Ez a homályosodás a távolság függvényében egyre nő. (Minél távolabb van valami, annál rosszabb.)És legyen egy veled egyidős barátod, akinek történetesen nem kell szemüveg (tételezzük fel, hogy "emmetróp" - azaz nincs semmilyen fénytörési hibája).
Pl. 50 éves korotokban a barátod már lehet viselni kényszerül közeli olvasáshoz +2,00 Dioptriás olvasószemüveget, míg ugyanekkor te leveszed a szemüvegedet, és te szemüveg nélkül fogsz legalább olyan jól látni -olvasni- mint a barátod a szemüveggel.
Persze ez egy kicsit leegyszerűsített példa. Az akkomodáció csökkenését nem csak az életkor befolyásolja.
-
ferkoboy
senior tag
válasz
KisTücsök
üzenetére
Szia!
Igaz többesszámban írtam, de nem személyeskedés akart lenni. Inkább csak amolyan vegye magára akinek inge, ha olvassa.
Tehát figyelemfelhívás, hogy jobb jól körüljárni, mielőtt az ember belevág.
Pl. ékes bizonyítéka ennek egy rövidlátó órás, aki a műtét után ugyan jól látott szemüveg nélkül távolra, de a saját munkáját nem tudta (jól) végezni a műtétet követően.Üdv: Ferkó
-
KisTücsök
addikt
válasz
ferkoboy
üzenetére
Ha a többes szám rám is vonatkozott, informálódtam, de nekem nem nagyon volt választásom. Egyrészt, mert abban az állapotban szemüveg vagy kontaktlencse nélkül kb életképtelen voltam. A kemény kontaktlencsét meg nem bírta a szemem. Olyan dioptriában meg lágyat (ha jól emlékszem) csillagászati összegért gyártottak volna le nekem, havisat természetesen. Így azért már sokkal jobb, de így is kell lencse, meg persze szemüveg is mellé.
Én azt hiszem 3 hónapig csepegtettem, folyamatosan csökkentve az adagot. Kontrollon mondta a doki, hogy tovább már nem szükséges.
-
ferkoboy
senior tag
Több dolgot kell mérlegelni.
1. Amíg a lencsét/szemüveget leveszed, ha gond van, addig a műtétet nem csinálod vissza.
2. Mint minden műtétnek - van kockázata.
3. És mellékhatása is akad a visszaromlást gátló steroid tartalmú cseppeknek (1/2 évig adják).
... és tudnék még mesélni, de mindenkinek ez a saját döntése. Feltételezem jól informálódtatok a műtétet megelőzően. (Bár hajlamosak gyorsan túllendülni a műtét negatívumain.)Üdv: Ferkó
-
mekker
őstag
Igen, az volt.
Nálam fejfájás/orrfolyás elég minimális volt, talán mert sokat tudtam aludni és nem is próbálkoztam feleslegesen nyitogatni a szemhéjamat. Aminek nagyon örülök, hogy a harmadik napra már nem voltam handicapes.
Összességében teljesen megéri, csak az nevetséges, hogy nincsen rá TB támogatás, így rá kell költeni vagy negyedmilliót a dologra. Ez még talán érthető is, de amit én pofátlanságnak tartok, hogy a kontaktlencsére sem. ~6-6,5k/hó árban volt a lötyit beszámítva a cilinderes lencsém. (Mondjuk közel 4-5 hónapig ingyen próbalencsén voltam.) Nem volt olyan rossz ez a 1,5 év lencse, de anyagilag és kényelmileg nekem biztos nem érte volna meg hosszútávon. -
mekker
őstag
Na, jelentem 1-1,5 év lencse után átestem egy lézeres korrekción., gondoltam röviden szummázom a saját tapasztalataimat, hátha valakit érdekel:
A műtét egy rosszabb-fajta fogorvosi kezeléssel ér fel, de vigasztalásul csupán néhány perc az egész.
Az első két napot elég szörnyű túlélni. Nem is a fájdalom, hanem a frusztráció, az irritált szem miatt. (Az első 24-48 óra zömében (95+%) csukott szemmel telt el.)
A harmadik nap nálam már változást hozott, a második napi próbálgatás után ekkor már egész nappal nyitva volt a szemem. A negyedik nap már érdemesnek éreztem billentyűzet elé is ülni (persze tévéről, monitorról már nehezebben menne a dolog).
A jövő még nem tudom mit hoz, remélem a hét második felére teljesen kitisztul a látásom és megszabadulhatok a lencsétől/szemüvegtől.Tudtommal van egy másfajta kezelési módszer is, azzal valószínűleg az első két napi szívás megspórolható.
Ami tanácsos:
fájdalomcsillapító - bár az irritáció ellen sokat nem ér -, egy könnyű, kisebb napszemüveg (tehát nem egész arcos Dolce Gabbana), a felírton kívül bármilyen szemcsepp (illetve víz) szigorú kerülése a héten, bő folyadékbevitel.Ha tökéletes lesz a végeredmény, számomra lesz ez akkora ugrás, mint egy szüveg>lencse váltás, mivel drága is volt a lencsém, a szemem is száradt, illetve kissé felelőtlen lencsehasználó is vagyok. Egy szerencsésebb helyzetű kontaktlencsésnek nem feltétlenül éri meg a nagy felárat egy ilyen beavatkozás.
-
zseta98
csendes tag
Pár hónappal ezelőtt próba lencsézés után vettem 3 cilinderes lencset a bal szememre és 3 sima lencsét a jobbra optikában:
[IMG]http://kepkezelo.com/images/vlhog8jyvfuk7g5jje.jpg
A bal oldali lencse az bioflexes, a másik fogalmam sincs mert azt csak így adták doboz nélkül.. Esetleg nem tudja valaki, hogy az milyen tipusú? Rágugliztam de csak német webshopok jöttek be, nem értem miért ilyen cuccot sóztak rám
jó lenne ha neten tudnék rendelni legközelebb, ugy neztem bioflexet még tudnék szerezni, ha más néven is, de azt a másikat nem tom honnan -
Ronam
addikt
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani Budapesten olyan helyet, ahol rendes szemvizsgálatot végeznek, és adnak is próbalencsét? Leginkább budai helyet keresek, de ha nincs akkor jó a pesti oldal is
. -
Rotor82
aktív tag
Sziasztok!
Bocsi, ha zavarok:
Van egy doboz (6db) BONTATLAN Air Optix Aqua -1.00 kontaktlencsém!
Szavatossága: 2019/07.
Ha netán valakinek pont ilyenre lenne szüksége, az érdeklődhet privátban! -
Tomekk.
aktív tag
Sziasztok!
Azoktól kérdezném, aki Oasys for astigmatism lencsét használnak, hogy szokott-e másnál is előfordulni, hogy vannak, olyan lencsék a dobozban, amik egyszerűen nem jók, tompán rosszul láttok vele? Ha visszarakom az előző lencsét ugyanabból a dobozból vagy bontok egy újat az tökéletes. Elég fura, vagy inkább idegesítő, mert kuka a lencse. Majd megkérdezem az optikusomtól, miért lehet ez, de addig is hátha tudtok rá valamit. -
törölt tag
válasz
Aaron14
üzenetére
Semmiképp sem használd, mert a baktériumok ugyan úgy szaporodnak rajta.
Sőt, 2-3 naponta legalább cserélgetni kell rajta az ápolószert, mert különben baj lehet.ferkoboy: Magamon is tapasztalom, hogy a domináns bal szemem a közeli látáshoz szokott mert életem nagy részét monitor előtt töltöttem, távolra korrigálva is rosszabbul látok vele. A jobb szememmel pedig távolra látok tökéletesen, viszont közelre rosszabbul, fárasztó lenne csak jobb szemmel olvasni. Ezt még megfűszerezi, hogy a bal pupillám mindig kicsit nagyobbra tágul, mint a jobb. Legalábbis ezt vettem észre magamon.
-
Aaron14
őstag
Május 12-én vásárolt havi kontaktlencsémet eddig egy kezemen meg tudom számolni, hányszor tettem be. Ettől függetlenül június közepénél tovább nem ajánlatos használni?
-
ferkoboy
senior tag
válasz
mancikaa
üzenetére
Rövidlátás.
1. Nem lustul el a szemed attól, hogy szemüveget használsz. Hisz az kell ahhoz, hogy élesen láss.
Ezeket a buta tévhiteket jó lenne elkergetni.
Megfordítva a dolgot: akinek jó a szeme, az attól elromlana/ellustulna, hogy ő jól lát?
2. Pont azért volt rossz monitor előtt a lencse, mert éppen a közeli dolgokhoz kényelmesedett el a szemlencséd. Ugyanez lenne szemüveggel is. Ezen csak az segít, ha rendszeresen viseled a szemüveget/kontaktlencsét. És idő kell hozzá, hogy megszokd.
Ez olyan, mintha közelre már 20 évesen elkezdenél használni egy +0,50 vagy kicsit erősebb dioptriát. Miközben nincs semmilyen fénytörési hibája a szemednek... Hozzászoknál, hogy milyen kényelmes vele közelre. Miközbe távolra meg rosszul látnál vele.Üdv: Ferkó
-
Aaron14
őstag
Sziasztok!
A bő két héttel ezelőtt vásárolt Air Optix próbalencse bevált, így szeretnék vásárolni három hónapra elegendő lencsét. A szemvizsgálat alkalmával meg is rendeltem az egyik nagyobb optikában, de találtam olcsóbb forrást, így visszamondanám a rendelésem és inkább online szerezném be. A kérdésem a következő lenne:
Mivel a szerencsések közé tartozom és mind a kettő szemem ugyanazzal a dioptriával rendelkezik, így gondolom rendelhetek egy 6 db-os -2,5-es dioptriával rendelkező kontaktlencsét. Vagy rosszul gondolom?
Ezt választottam. Ha innen rendelném, akkor 5000 Ft-ot spórolnék.
-
mancikaa
csendes tag
Sziasztok!
Egy kissé tanácstalan vagyok. Biztosan rövidlátó vagyok, évekkel ezelőtt már kiderült.
Eleinte csak tv-hez kellett volna viselnem a szemüveget, akkor csináltattam, ha jól emlékszem -0,5-0,75 volt.
Nem nagyon hordtam. Úgy vettem észre, hogy az évek folyamán romlott.
Így csináltattam egy erősebbet, az már -1-es volt.
Azt sem hordtam, attól féltem, hogy ellustul a szemem és majd egyre nagyobb dioptria kell.
Most megint és egyre jobban zavar, hogy bizonyos fényeknél/évszakoknál rosszabbul látok, távolra nagyon.
És minden olyan szürke, nem éles.
Újból gondolkodóba estem, szemüveg v. kontaktlencse?
Egyszer kipróbáltam egy lencsét is, de közelre zavaró volt, monitorhoz nem volt jó, homályos volt a kép.
Egyáltalán ilyen fokú dioptriánál érdemes monitorhoz felvenni a lencsét v. szemüveget? Vagy csak pl. munka előtt/után?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 27% GIGABYTE Z790 AORUS ELITE AX Alaplap bontatlan új !
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Getac RX10 - Intel Core m5 I 8GB I 256SSD I 10,1" WUXGA Touch I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! 32GB G.Skill Trident Z RGB 3200Mhz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Pedig előtte évekig hordtam.

én is így vagyok vele.