- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- votlage71: Kábel menedzsment
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Kempingezés és sátrazás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- LordAthis: Ismét egy "Idióta" A.I. Projekt, hogy meglovagolja az aktuális trendeket...
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #33569 üzenetére
Csodák nincsenek, amíg ezek a töltők 85% körüli hatásfokkal mennek, addig egy gyorstöltő mindig melegedni fog, mint a veszedelem, ha nincs aktív hűtése, vagy borzasztóan nagy hűtőbordája, esetleg mindkettő: egy műanyag tégla ennyit tud.
(Hatásfokot ki tudod számolni, ha a roller mutatja, mennyi megy az akkuba, amit konnektorból vesz fel, azt meg úgyis mérni szoktad, a kettő különbsége amit fűt.)Pl. 370W hasznosul 430W-ból: 86%, 60W-ot meg elfűt, ezért van benne venti.
-
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #31533 üzenetére
Rossz helyen tetted fel a kérdést, jogi fórumban inkább meg tudják válaszolni mi számít egyedi azonosító jel meghamisításának, vagy valami ahhoz hasonló szabálysértésnek, amivel a rendőr csesztethet.
Szerintem nem az, mivel hazánkban sem az eu-s zászló, sem a magyar címer használata nem tartozik vétségnek (vannak országok, ahol a nemzeti szimbólumok használata elég korlátozott), és a karaktersorozat ami szerepel rajta mind csak design funkciót tölt be. Megtévesztésre, haszonszerzésre talán alkalmatlan ez a matrica. -
-
xandrush0831
aktív tag
válasz
GoodSpeed #31349 üzenetére
Abban az értelemben igen, hogy napi 5 emailt küldtek, az alkalmazást meg némítani kellett mert 5 percenként értesítők jöttek.
Magával a vásárlással nem volt baj.
@Hieronymus: nem a ledeket kell néznie annak aki szemből jön, és nem vakul el. Nem fogok azért felborulni sehol a sötétben, mert szemből jön néha 2 ember a 30+ kilóméteren.
-
xandrush0831
aktív tag
-
válasz
GoodSpeed #31134 üzenetére
A múlt héten megérkezett a szervizből. Csehországban kicserélték nemcsak a lámpát, de a sárvédőt is, valamint a töltőjét mert az is gyárilag hibás volt. Magát az E2 Pro-t eladtam, az eladás oka nem ez volt, hanem az, hogy a hatótávja rövid a súlyához képest. Illetve telefontartót sem tudtam rá találni. De a második indok kevésbé domináns mint az a tény, hogy nagyon kicsi akkumulátor van benne, és a G30 érkezéséig ez volt a legnehezebb a három közül. Most megint három van a négyből, az M365 a Pro 2 és a G30.
-
válasz
GoodSpeed #31136 üzenetére
100ezerért a vevő jár jól, 120-ért az eladó jár jól.
105-nél többet én se adnék érte - bár tudom nem ez volt a kérdés.Én amúgy úgy vagyok ezzel, h azért, mert 1 hónap alatt nem sikerült eladni, még nem jelenti azt, h eladhatatlan egy adott termék. Az persze más, ha valaki egyértelműen túlárazva akar eladni valamit, és azért nem viszik el.
De a 111ezres E2 Pro szerintem "árában van". Még 1400km-el is. -
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30873 üzenetére
Ez sajnos ugyanaz az a cikk, csak néhol megkurtítva, illetve saját bevezetővel.
Ilyenből 20 másik született már, és mivel mindenki ugyan abból a rossz telexes anyagból dolgozik, így az eredmény se tud sokkal tisztább és érthetőbb lenni.Íme az elmúlt hét rolleres hírei időrendben:
https://www.hirkereso.hu/search?q=roller&timelimit=168
2025.02.19 Telex, 444.hu, Mfor, Hírklikk, Népszava, Economx, Femcafe, SzMo.hu, MNemzet, 10perc.hu, Hírklikk, Mandiner, Ellenszél, Híradó.
Majd egy nap késéssel, 20-án: Femina és Player. -
-
válasz
GoodSpeed #30861 üzenetére
"...ha egy három éves eléd ugrik, hússzal vagy tizenöttel is olyan erővel csapod el, ha nincs időd fékezni, hogy elszáll mint a győzelmi zászló."
Pedig a 20km/h korlát pont emiatt van.
Az észlelés, és a reakcióidő, amíg a fékhez nyúlunk, meg az 1 másodperc alatt megtett út hossza, és a sérülések súlyossága között összefüggés van.Ha 20-al megy a roller, pár másodperc késlekedéssel együtt is mondjuk kb 13-15-re lelassulva történik a baleset. Ekkora sebességgel még akár el sem esik az ember, van aki kifutja, vagy elesünk és mittudomén 70% eséllyel nem lesz 8 napon túl gyógyuló sérülésünk.
Ha 25-el megy a roller, mire a baleset történik, lelassul mondjuk 17-20-ra. Ekkor már kisebb eséllyel lehet kifutni, inkább elesünk, és mondjuk 50%, h nem lesz 8 napon túl gyógyuló sérülésünk.
Ha 30-al megy a roller, mire csattanunk, még mindig túl nagy a sebesség, 30% az esély, h nem lesz csonttörés.
Stb, így tovább.
(Most azt hagyjuk, h 10-el is lehet úgy esni, h belehaljon valaki, nem az ilyen szélsőséges példákat kell alapul venni mikor sebességhatárokat határoznak meg.)Jobb lenne, ha baleseti statisztikákkal érvelnének a szakértők, le lehet ezt szépen vezetni, h miért érvelnek a 20 mellett, bár ennyire cizellált statisztika gondolom nincs.
Én Inkább a kerékpárutak építésében látnám a megoldást, nem a minél alacsonyabb sebességhatárok kijelölgetésében.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30861 üzenetére
Szerinted azonos sebességhatárok kellenének lakott területen belül és kívül is? Autók, kerékpárosok és rolleresek esetben is? Ez lenne a te javaslatod?
33 km/h szerinted biztonságos, mert hozzászoktál. Rendben.
És igazodjunk a legszélsőségesebb ismert szabályhoz?
Nem tudom mennyire vagy tisztában vele, de a német autópályán sem lehet mindenhol, minden időjárási körülmény vagy látási viszonyok között, bármely jármű kategória számára - és még lehetne sorolni a kikötéseket - ész nélkül nyomni a gázt.
És hiába van neked érvényes magyar jogosítványod, 18 éves kor alatt nem vezethetsz autót Németországban.
A sztráda gyengébb "minőségű"? Ennyit értesz hozzá? Mintha csak a minőségen múlna. Akik 1920-as, '30-as években megalkották a mai német autópálya hálózat alapjait, addig még nem látott mértékű földmunkába láttak neki, hogy a nyomvonal minél kevesebb kanyart és emelkedőt tartalmazzon. Idehaza az adófizetők egyből elkezdenek vernyákolni, miért kellett völgyhidat meg mindenféle alagutakat fúrni. -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30859 üzenetére
Politikai maszlagot tartogasd más platformra.
Engedni kellene a 30-at, mert ezeknek a kisebb teljesítményű rollereknek 30-32 motorikusan a végük.
Még ha így is lenne, ez azért elég eszetlen indoklás.
A közlekedésben részvevő emberek, azok illetve azok áldozatainak az érdekeit veszik figyelembe, nem a járművek korlátait.
Attól mert egy autó képes 200 km/h sebességgel haladni, attól még nem kellene ezt a tempót engedélyezni nekik városon belül.A KRESZ kerékpáros számára csak lakott településen kívül megengedett a 40 km/h tempó. Azt pedig önerőből teszi. Elektromos rásegítésű kerékpárok 25-nél leszabályoznak. Általában sportolási célzattal teszik, erre hivatkozva, ezt a valós szándékot szem előtt tartva sikerült nekik ezt kiharcolni.
Rolleren állni és gázkarba csimpaszkodni nem számít sportolásnak.A 20 km/h jó, de középső fokozatnak vagy alsó fokozatnak, magam is sokat mentem, több ezer kilométert ilyen sebességgel amikor nem siettem.
Jó leírtad a lényeget. Sietéstől érezzük kevésnek a tempót. Amikor valaki nem indul el időben, és következményei lennének a késésnek.Amúgy nem teljesen értem honnan jött részedről ez a 20 km/h pánik. Mint írtam többször is, Zách Dániel félreérthetően fogalmazza meg a dolgokat, nem képes tisztán közvetíteni a gondolatait. Inkább más írásából tájékozódj!
Nem hinném hogy te a 12-14 év közötti korosztályhoz tartoznál. -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30854 üzenetére
Ebben a hozzászólásban már összegyűjtöttem a 20-as országokat:
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_30095-30095.html
"Németország, Lengyelország, Olaszország, Dánia, Norvégia, Svédország, Svájc, Ciprus, Málta 20 km/h sebességben szabta meg a felső határt, briteknél meg gyakorlatilag be van tiltva. Ez nagyjából 280 millió európai lakos ..."
Nincs saját gondolatuk, mert megegyezik 9 másik ország szabályával és az EU-s javaslattal?
A 25 km/h sebességgel meg nagyjából lefednéd másik felét Európának. Nincs saját gondolatuk, a Románoktól lopták a 25 km/h-s sebességhatár ötletét.Szerinted 23 km/h-t kellene bevezetni, mert azon tényleg látni lehetne hogy az végre saját gondolat! Úgy örülne neki mindenki!
-
válasz
GoodSpeed #30850 üzenetére
Amúgy ez is érdekes:
https://www.bartamotor.hu/shop_ordered/38135/pic/bartamotor-kozlekedesi-osztaly.pdfhttps://bartamotor.hu/ztech-elektromos-robogo-jogositvany-nelkul
2kW illetve 4kW is szerepel, és az angol miatt az elektromos robogót vannak akik az elsktromos rollerrel teszik egyenlővé.
-
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30790 üzenetére
Nem csodálkozom hogy használtan nem akarják 120-130k-ért megvenni, miközben karácsony előtti időszakban (2024. november) az Auchan 119-ért árulta újonnan, garanciával. Ez nem is volt olyan régen, azóta még nem jött el a rolleres szezon, szezonon kívül meg nem igazán pörög a piac.
Most is van egy aktív E2 Pro hirdetés 110-ért.
Az emberek többsége felszínes információk alapján hozzák meg a döntésüket. Paraméterei alapján sokkal jobb az E2 Pro, mint amire a paic tartja őket. 110 és 120k nagyon korrekt ár érte. Csak nehéz elmagyarázni, össze kellene vetni a többiekkel és meg kellene értetni, hogy az iScooter és egyéb botrányos szarokat miért kellene elkerülni. Csak ezt a plusz időt beleölni a kutatásba cseppet sem szórakoztató feladat és ezt az időt akár hasznosabb dolgokra is lehetne költeni.
-
válasz
GoodSpeed #30778 üzenetére
Ezeket 70-100-ért hirdetik.
Az más kérdés, h nem ér annyit.
40ezer baráti.Biztos jó ötlet lesz a kijelző miatt cserélni?
Lehet azért, mert én magas vagyok, de nekem nagyon nem állkézreszemre a rollerek kijelzője.
Néha lenézek, mert kíváncsi vagyok épp mennyivel megyek, de abszolút rossz helyen (túl lent) van a kijelző. Ahhoz, h lássam, le kell néznem, és addig nem az útra figyelek. Hiába csak pár másodperc, rollerrel pillanatok alatt lehet taknyolni, elég egy figyelmetlen gyalogos, egy útra esett kődarab, amit ki kellene kerülni.
Hiába lesz ott egy nagyobb kijelző, GPS-el, félelmetes lesz azt nézegetni.
Persze ha valaki alacsonyabb, és az új kijelzők is feljebb lesznek, lehet, h hasznos lesz, de én alapból kétkedve fogadom ezt az "újítást".
Az ötlet jó, de kétkedve fogadom, h használni lehet majd. -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30778 üzenetére
10k km ellenére is kevésnek érzem a 40k-t.
Egy komplett kerékcseréért mennyit kér egy szerviz? 25-30k-t?
Vagy ha azt nézed, hogy 40k-ért hibás klónokat árulnak.
Megkímélt állapotúak kb. 80-ért mentek el.Google Maps miatt TFT kijelzős rollert venni nem tűnik jó ötletnek. Nagyon lekorlátoznád a lehetőségeidet.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30766 üzenetére
Csak a 2025-ös modellekben jelentek meg azok a komplex megoldások, melyekből csak az egyik komponens az Apple Find My.
Önmagában egy szolgáltatást (az Apple Find My-t) belehegeszteni nem olyan nagy szám, saját roller specifikus megoldásokat kidolgozni, 4-5 komponensből álló rolleres szoftvert és applikációt fejleszteni már lényegesen összetettebb folyamat.
Szerk.: megkerestem, kb. 1 hónapja írtam róla:
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_30367-30367.html
Apple Find My, CodeLock, Pattern Lock, Digital Code Lock, AirLock, és a Abnormal Movement Alert. -
Reggie0
félisten
válasz
GoodSpeed #30757 üzenetére
Hat. Lopott cuccokat altalaban eloszor pihentetik es akkor eleg nehez lesz megtalalni. Bevagjak egy garazsba, pincebe, elhagyatott kertbe. Ott csak messzirol fognak tudni csatlakozni hozza.
Nekem pl. a kocsiban is van(nagyjabol 24 van a telefonomon, szallitmanyozasnal is hasznaljuk), es amig nem raktam at a teton elol levo napszemuvegtartoba(ahol a belter vilagitas is van), hanem a kozepkonzolban levo hamutartoban volt, addig a garazsban parkolva volt hogy fel-egy napig nem jott uj helyadat, mert csak ~10 meterre a garazstol setaltak az emberek, neha egy-ket kutyasetaltato jott par meteres tavolsagba.
Amugy nezd meg tolvajkergeto videokat, hogy milyen lelemenyesen tuntetik el es pihentetik egyesek a lopott kerekparokat, meg akkor is kellett szerencse hozza, pedig a bluetoothnal erosebb radiot hasznaltak.En rolleren inkabb a hatso sarvedobe tennem vagy valami hasonloan muanyagos helyre tavol a femektol.
-
bence188
tag
válasz
GoodSpeed #30725 üzenetére
Hátulra egy ilyen jó is lenne, de előlre is kellene valamilyen, mikor nem a mögöttem jövőnek jelzek, hanem ha beakarok fordulni valamerre és az ott keresztződésben álló autónak (párszor majdnem nekem jöttek, mert gyorsan akartak kifordulni, miközben én lassítottam, hogy befordulok) és akkor jogosan/nem jogosan nekik áll feljebb, hogy miért nem jelzek, hogy merre akarok menni
#30724Peaceliker forgalom tempójával sajnos nem tud haladni a gép, én is hasonlóan közlekedek, de sajnos sok a hülye. -
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30696 üzenetére
Ebben a hozzászólásban elsősorban a hozzáállással van a probléma.
Rendőrök a közlekedési szabálysértést nem megtorolják, hanem megbüntetik a szabálytalankodókat.
A szabálytalankodók mégis kinek a kárára szabálytalankodnak? Általában a szabályosan közlekedők kárára. Amíg nem a szabályosan közlekedőket büntetik, addig rendben is van.
A szabálytalankodás és szabálykövetés részben személyiségbeli jellemző. Akik a közlekedés területén szabálytalankodnak, azok az élet más területén is fogékonyabbak másfajta szabályok áthágására (pl. pénzügyi bűncselekmény).
És még nekik szokott feljebb állni, hogy miért nem inkább ezzel vagy azzal foglalkoznak a rendőrök. Ilyen emberek totál el vannak tévedve. Egy közlekedési rendőr nem azért kapcsolta le őt, mert annyira tanácstalanok, nem tudják kiket kellene megbírságolni és épp tanácsot kérni szeretnének az illetőtől. Hanem azért, mert a bírságolással egyfajta visszacsatolást adnak neki, helytelenül viselkedett, legközelebb ne tegye.
-
DigitXT
félisten
-
-
-
válasz
GoodSpeed #30592 üzenetére
Nem az E2 Pro-ra gondoltam, hanem a G30-ra.
Arra nem jellemző, h bármi pótalkatrészre lenne szükség hozzá.
De amíg garis, addig meg ugye elvileg nem is kell hozzá. Meddig is? 3 évig?Édesapám ilyen gyüjtögető, egy csomó olyan régi cucc van otthon, ami sose fog már kelleni semmire, de annak idején kettőt vett minden alkatrészből.
Az elmúlt nyáron dobtam ki két keverőtárcsás mosógép motort, meg egy régi Hajdu porszivó motort.
Persze rötyögött ő is, h hát tényleg, ezek már nem fognak kelleni, csak a helyet foglalták az egyik polcon a garázsban. -
-
válasz
GoodSpeed #30585 üzenetére
Ez túl olcsó.
https://a.aliexpress.com/_EJH5fss
Az ilyeneknél szokott megesni, h a fém elhajlik.
1.6Kg
Monorim 3Kg
Sharkset 3.5Kg(De lehet, h nem öntöttvas, hanem titán-ötvözet, azért ilyen könnyű csak; bár ez esetben tízszer ennyibe kellene kerülnie - bár ha a kínai állam támogatásával készül, akkor megvan az olcsó dömpingár oka is.)
Nem akarok rosszindulatúnak tűnni, de 1. vettél egy csomó felesleges kacatot a rollerhez (szerintem ), amiknek az árából már egy Monorim is lehet összejött volna. 2. Ha kell a lengéscsillapító, akkor inkább egy G2-t vettél volna a G30 helyett.
Én nem értem az ilyet.
Szerintem ég és föld a lengéscsillapítós, meg a nem lengéscsillapítós roller közt a különbség.
Nem véletlenül ajánlok boldog boldogtalannak használt G2-t, mert az egy tökéletes, olcsó opció.
Az egyetlen eset amikor nem jöhet szóba, az a súly; mármint amikor olyan roller kell, amit majd emelgetni fognak.G30 ára + lengéscsillapítók ára = G2 ára
És akkor lesz index is, meg némileg erösebb teljesítmény. -
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #30580 üzenetére
szerintem már meglovagolták a dolgot
Igaz-igaz: 2018-ban már bemutatták az elektromos verziót, ma is kapható,
kis hazánkban is nade potom 9 MFt-ért? Az a kemény, nem a kád széle.
(Érdekesség, hogy max. teljesítménynek 6kW-ot írnak. Az több, mint 4kW.) -
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #30580 üzenetére
Eeegen, de ha gyalogosként félek tőle, akkor járdán ritkán jár a mopedautó, az úton meg ugyanúgy vigyázok a "tepsi épségemre", és nem lépek le elé, mintha "rendes" autó lenne. Sajnos anno sikerült baleseteznem járdán rollerrel, és szerencse, hogy nem lett belőle jó nagy kalamajka: nem sérült meg komolyabban senki, bár mindketten a földre estünk.
Azt követően többet nem jártam járdán rollerrel, kizárólag bicikliút, és úttest kombináció.
Autósként gondolkodva egy (jogsi nélküli) mopedautós valóban veszélyesebb, rám, mint egy akár jogsi nélküli rolleres. Nagyobb kárt tud okozni, de 350 kg még nem a világ vége. Nem gondolom, hogy kötelezni kéne a rollereseket a jogosítvány megszerzésére, viszont onnantól, hogy SMKP-ként kezeljük őket, és elvárjuk, hogy az autók közt menjenek, kéne! (Nem tiltanék le rollerest a kerékpárútról, pusztán azon képessége alapján, hogy képes a ketyeréje gyorsabban menni. Ezt már sokszor leírtam, hogy a kerékpáros is képes rá, sőt, meg is engedik neki. Amit viszont nem engednék a kerékpárúton: 50-60 km/h-val történő haladás, hiszen az konkrétan balesetveszélyes, aki annyit megy, menjen az autók közé...)
Összességében: nekem élhetőnek tűnik a tervezett kis roller vs. nagy teljesítményű roller szétválasztás, csak még nem tartunk ott. Meg engem konkrétan már nem is fog érinteni.
Ui: ha lenne ilyen (elektromos) mopedautóm, lehet, hogy inkább azzal járnék boltba, mint a rendes "nagy" benzinessel, mondom ezt úgy, hogy a nagy is csak egy 306-os 1999-ből, ami a mai normák szerint kifejezetten kisautós méret. De a rövid út nem tesz jót a belső égésű motornak, az indító akkut sem lehet annyi idő alatt feltölteni, stb. Adott esetben jobb lenne más hajtáslánc, kisebb méret. Csak ha jön szembe egy SUV, és telibever, akkor meg kisebb a túlélés esélye egy ilyen gyöszben, de még mindig 1000x jobb, mint rolleren. Régebben jó pár alkalommal csak azért gurultam el rollerrel a boltba, hogy "igyak egy kólát", magyarán nem is a bolt volt a cél, csak hogy guruljak egyet, mert szerettem. Ma már inkább 4 kerék. (Mondom ezt úgy, hogy a motor még bent áll a garázsban, ami amúgy annyira 50-es évek, hogy egy autó nem is férne be... Max. valami kispolszki, avagy majdhogynem mopedautó. Mennyi a kispók? 650 ccm?
Egyszer ültem egyben hátul: egyedül el lehetett férni.
)
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30571 üzenetére
Mondjuk egy mopedautós nem fog pofára vágódni 45 km/h sebességnél, ha az egyik kerék kátyúba hajt. És bár törésteszteken elég rosszul vizsgázhatnak egy mostani 2 tonnás autóval szemben, de 30 évvel ezelőtt, amikor franciáknál engedélyezték őket, akkor lényegesen más járművek cirkáltak az utakon. (Az év autója pedig a Fiat Punto lett, a VW Polo és az Opel Omega előtt. Peugeot 306 jelent meg 1993-ban.)
És annyira nem durva a helyzet, mint olaszoknál, de franciáknál is bőven találkozni régi rendkívül szűk utcákkal, még falusi környezetben is, és ott igazán jól jöhet.
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #30576 üzenetére
Nem értem. A képen A és B nem kerül elsőbbségi viszonyba, hiszen A balra kanyarodik, nem keresztezik egymás útját, teljesen jogosan szarják le egymást!
C-nek ugye meg nem kell elengednie B-t, hiszen nincs gyalogátkelő, a gyalogosnak csak az adott útra rá kanyarodó autóval szemben van elsőbbsége: az, hogy valaki lekanyarodik az irreleváns!Vagy ez kattintásvadász beugrató KRESZ feladvány akart lenni? (Csak a képet néztem.)
a rollerezés nem veszélyesebb mint a mopedautózás...
Ebben nem értünk egyet. Veszélyesebb. Semmi sem véd meg, ha csak fellök egy autós. Mopedautónál (az általad linkelt TC cikkben amúgy meglepően pofásak) ott a kasztni... (Arról nem beszélve, hogy ha kitörik egy kereke, még mindig van 3, és nem esel pofára.)Max. annyit változtatnék, hogy ha már ilyen városi csoda, akkor lehetne villanyos...
(Abban még nyomaték is több lenne, mint a 400 ccm dízelben, ami viszont messze, de nagyon messze sokkal nyomatékosabb lehet, mint egy 50 ccm benzines kis csettegő... Mivel nem kell nagy tempó, szerintem meg lehet csinálni élhetőre, valóban nem hülyék!Abban egyetértünk, hogy ha sok baj lenne velük, akkor már rég beszántották volna...)
Szerk: 2014-ben még úgy fogalmaztak, hogy ez a járműkategória, ami mindenkit feltart. Megnéznék egy aktuális véleményt, amikor nagyon sok helyen 30 km/h a limit, és lehet akár 5000 ccm is a biturbós Mustang, akkor is annyival kell gurulnia. Különben bünti.
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #30573 üzenetére
akkor nem a jogsit félti elsőként hanem az életét és a testi épségét
Ez így tök jól hangzik, de látjuk, hogy mi megy kerékpáros fronton is amikor "pirosoznak". (Veszélyes zöld. A beazonosíthatóság hiánya miatt a jogkövetkezményektől kevésbé fél. Annyira meg jó vezetőnek tartja magát, hogy szelektáljon a közlekedési szabályok közt.)Ui: mondjuk az a legszebb, amikor két "öntörvényű" karambolozik: szapulhatják egymást. Másképp fogalmazva, azt elvárják, hogy más tartsa be a szabályokat, főleg ha őket érinti hátrányosan ennek ellenkezője. Nem primitívnek mondanám, inkább végtelenül önzőnek.
Gondolom Franciaországban a mopedautón ugyanolyan rendszám van, mint az SMKP-n. Csak kis hazánk ekkora kuriózum, hogy hatósági azonosító nélkül lehet robogózni...
Dr. Szilikát: ez mondjuk rendben van, ettől függetlenül nem tartom jó ötletnek, hogy még jogosítvány nélkül is (ha régebben volt is) a forgalomban vezessenek. Mert ha már azért nincs, mert mondjuk nem felelt meg az alkalmasságin, azért mopedautóban verethet?
400 ccm dízel nem is annyira szar. Igaz, 5.5LE nem fog hanyattvágni. De városba elég.
-
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #30571 üzenetére
Jogosítvány nélkül? Mon dieu! Az a baj, hogy 45 km/h-val is piszkos nagy balesetet lehet okozni, ha valaki nem ismeri a közlekedési szabályokat, esetleg "csak" nem tartja be őket (mondjuk fogja magát és hirtelen megfordul), hiszen egyáltalán semmi visszatartó ereje nincs a jogosítványa bevonásának, ha eleve nem is volt neki. Durva: nem támogatnám!
Amúgy a jogsi azért nem csak pénzbehajtás, aki sosem vezetett, azt azért megtanítják a jármű kezelésére, meg az alap közlekedésre. Motoros jogsinak is volt értelme, bár annál már inkább kijött, hogy úgyis tudtok motorozni, nem? Végülis. Nem egy vezetéstechnikai tréning. Amúgy arra is elmentem, nagy csodákat ott se mondtak (alapszinten), de jó volt, hasznosnak gondolom, egyszerűen azért, mert két keréken nincs körülötted kasztni, ami egy autóban (de akár moped autóban is) csak egy horpadt idom, az motoron csonttörés.
Szerk: a rollerezés szerintem veszélyesebb, mint a moped autó. Vagy a motorkerékpárok.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30549 üzenetére
Az új KRESZ leginkább szigorításokat hozott, az érdekképviseleti szervek, civil szervezetek sora jelezte, hogy nem kérték ki a véleményüket, a javaslataikat pedig nem vették figyelembe.
Idehaza állítólag több, mint 50 civil szervezetet vontak be az új KRESZ megalkotásába.Az egyik legfontosabb újítás a kötelező felelősségbiztosítás bevezetése. ... A biztosítás részleteit az infrastrukturális és közlekedési minisztériumnak kell kidolgoznia, ez normális esetben ugye megtörtént volna még a KRESZ életbelépése előtt. Az olaszok viszont neki sem álltak ennek, jelenleg tavaszra, nyárra ígérik. Vagyis ha a jogkövető állampolgár besétál egy biztosítóhoz, heves kézmozdulatokkal adják tudtára, hogy nem tud kötelezőt kötni, ugyanis ilyen nem létezik.
Nálunk még meg se jelent az új KRESZ, de ezt jóval előtte rendezték.Ezzel el is érkeztünk a második újításhoz, december közepe óta a rendszámtábla is kötelező a rollereken. ...
Ez pedig a másik technikai malőr, ami ellehetetleníti a jogszerű használatot. Ami nálunk valószínűleg szóba se kerül, mivel még a robogókon sincs megoldva.Nem kell a magyar jogalkotókat zsigerből hülyének beállítani, mert visszaüthet!
-
-
-
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30537 üzenetére
De érdekes,hogy azzal számolnak, hogy elromlik a beépített.
Mármint ki számol vele azzal?
A kereskedő szerint ha az alapértelmezetten használatos beépített töltő elromlik, akkor attól függetlenül a "hagyományos" külső töltővel még töltheted a rollert. Emiatt nem kell szervizbe vinni a rollert.Videó alapján amúgy nem tűnik komoly melónak a csere.
https://www.youtube.com/watch?v=AivWo_Kbd08Miért van több port azt nem tudom. Specifikációban biztos le van írva melyikkel mennyi idő alatt lehet feltölteni. Illetve mekkora teljesítményű külső töltőket lehet kapni, vagy mely tartományban szabad (lehet) próbálkozni.
Még annyi jutott az eszembe, hogy van aki igényli, hogy gyorsan feltöltsön, van akinek meg az akku megóvása a fő prioritás, ezért óvatosabb profillal szeretné azt tölteni.
-
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30535 üzenetére
Redditen is felmerült kérdésként, hogy miért van 2 töltő port a Max G30-ason?
Segway of Ontario* válaszolt erre a kérdésre:
https://www.youtube.com/watch?v=vyLU1wUmtwI
A hagyományos töltő esetén a "tégla" tartalmazza a transzformátort. A 3 pin-es töltő esetén csak kábelre van szükséged, mivel a transzformátor a roller hasában van. Viszont ha az elromlik, akkor nem kell emiatt szervizbe vinni a roller, hanem használható a hagyományos módon is.
És a videó végén közli:Don't plug them both in at the same time. That's just silly.
Ne használjuk egyszerre mindkét töltőt. Az úgy hülyeség.* Csatornájuk leírása szerint vezető Észak-Amerikai Segway-Ninebot forgalmazók. 159 videójuk van a YouTube-on.
Pl. egy másik Ninebot Max töltős videójuk is azzal zárul, hogy ne használd egyszerre a két töltőt.
https://www.youtube.com/watch?v=uMBemoKPdZo -
-
Silentfrog
veterán
válasz
GoodSpeed #30511 üzenetére
Úgyis jobb ha nincs teljesen feltöltve , mindha csurig töltöd.
Amikor azt mutatja higy tele van a kijelző akkor még valszeg tölti, ha
meg nullára kikapcsol a rollert kijelzőke akkor van tele.
Én sosem rakom tele , sosmem merítek le.
így a program szerint 70 teljes töltés ciklus van a rollerbe és több mint 200 alkalommal volt töltőre rakva a 2900 km teljes táv alatt. 2900 Km oszta ciklussal az 41 km . És tényleg ennyit meg egy töltéssel . Több alkalommal lemértem már a valós hatótávot. Szintén G30 -
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30511 üzenetére
Ha leáll, az nem elég?
Mit kellene csinálnia, zenélnie mint egy modern háztartási eszköznek (pl. mosógépnek)?Ha töltés közben bekapcsolva hagyod a rollert, akkor kijelzőjén gondolom ez is mutatja a töltöttséget. Időzítős vagy okos konnektorok mindig is elég olcsó eszközök voltak. (Arra is létrehozhatsz szabályt, ha lecsökkent az energia felvétel, akkor kapcsolja ki.)
Vagy készíts egy táblázatot, 20, 30, 40, stb. %-ról mennyi idő alatt tölti fel a rollert a kívánt szintre, és időzítővel kapcsold ki.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30497 üzenetére
A jó időt kihasználva én is gurultam ma egy kicsit a Pro 2-vel, Garmin szerint
Teljes idő: 1:27:07
Mozgási idő: 1:09:27
Napi km: 19,3 km
Mozgási átlag: 16,7 km/h
Max. sebesség: 25,1 km/h
(Ezek a nyers adatok, apró mozgások nincsenek kipucolva a tracklog-ból, az átlagsebesség valahol 17-18 km/h között lehet.)Tempomat nélkül egyszerűen borzalmas rollerezni! Mikor korábban írtad, hogy egy út során megfájdul az ujjad / karod, gondoltam túl dramatizálod. Hát nem, kicseszettül borzalmas. Nem csak 1 ujj, az egész tenyér, az alkar, könyök is megérzi. És már 1-2 perc után kellemetlen volt. Lehet idővel meg lehet szokni, vagy ráedződik a szervezet, de kész agyrém.
Mert 20 km során kb. csak 20 alkalommal kellett volna hozzáérni a gázkarhoz, helyette minden egyes méteren azt kellett mondani a rollernek: adj gázt (vagyis inkább: tartsd azt a sebességet, amin eddig is mentél). Nem ez az egészséges és biztonságos kéztartás, hogy közben egyik ujjunkkal görcsösen próbálja tartani a kívánt sebességet. -
-
-
-
-
-
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30439 üzenetére
Én nem tartom zavarónak, mert a Segway-Ninebot (és Xiaomi) általában szinte minden esetben mindkét értéket meg szokta adni: capacity (mAh) illetve energy (Wh). Vagy kikövetkeztethető. Lehet valamely felületen csak egyik szerepel, de náluk legalább 2-3 hivatalos anyagból lehet dolgozni. Hozzájuk képest mindenki más töredék mennyiségű tájékoztató anyaggal szolgál, közben lényeges paraméterek hiányoznak. És emellett ott van a Kugoo / KuKirin céghez hasonló szélhámosok, akik kifejezetten megtévesztően közlik az adatokat. Szakkifejezéssel élve Dark pattern-t használnak. Pl. amikor motorteljesítményként csak a csúcsteljesítményt adják meg (amit csak pár másodpercre használ a roller), de nem adják meg hozzá, hogy ez a csúcs érték. Vagy amikor az illusztrációk finoman sincsenek összhangban a termék képességeivel.
És amit 48V-nak mondasz, az könnyen lehet hogy 46,8V.
Ninebot Max G3 esetén:
Battery Nominal Voltage 46.8 VVagy a Xiaomi 4 Utra specifikációjában:
Battery model: P2301-BD5A
Rated capacity: 12000mAh/ 561.5Wh
561,5/12 = 46,7917 VPéldául ebben a cikkben leírják mi a különbség a névleges (rated), az üzemi (operating) és a nominális között, amit szintén névlegesként szokás fordítani (de a különbség, hogy a rated és operating feszültséghez tűréshatár tartozik, ez utóbbi pedig egy rendszer vagy egy alkatrész normál működése során jelen lévő feszültség érték).
Rated voltage is the maximum voltage value at which an electrical circuit, component, or device can be operated safely. If the voltage level is increased beyond the rated voltage level it may cause damage to the device, component, or system resulting in the system failing.
A névleges feszültség az a maximális feszültségérték, amelyen egy elektromos áramkör, alkatrész vagy eszköz biztonságosan üzemeltethető. Ha a feszültségszintet a névleges feszültségszint fölé emelik, az károsíthatja az eszközt, alkatrészt vagy rendszert, ami a rendszer meghibásodásához vezethet.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30433 üzenetére
Igen, őszi nyilvános sajtótájékoztatón már nem nominális (névleges) teljesítményadatról beszéltek, hanem a max. 1000W-os értékről.
Én meg közben most dolgozom fel az év végén megjelent új rollerek adatait:
Ninebot F2 E II se rossz!
Az előd: Ninebot F2 E 17,5 kg volt, az újban lett egy vékonyka dupla rugós első felfüggesztés, így 0,2 kg-mal könnyebb lett. (Pedig pont tegnap írtam, hogy a lengéscsillapítás általában súlynövelő tényező).
Két modell azonos akkuval rendelkezik, 367 Wh (10200 mAh) / 36V, korábban 40, most már 55 km elvi hatótávot adnak meg, ami 25 km/h max sebességen elődnél 33, utódnál 40 km-t jelent.A Ninebot F2 Pro E II az előddel összehasonlítva azt látni, 1,2 kg-ot sikerült könnyíteniük, picit kisebb lett, azonos akku (460 Wh / 36 V), de 55 km-ről 65 km-re nőtt az elvi hatótáv. És bár az elődnek is volt első lengéscsillapítása, itt is áttértek a dupla rugós megoldásra.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30430 üzenetére
Annyi pontosítás, hogy idő kell, mire találnak megoldást arra, hogy a tempomattal nem rendelkező rollereknél is visszakapcsolható legyen a tempomat.
A Ninebot E2 E Plusnál is van már rá megoldás.És leginkább csak a Ninebot, Xiaomi család alkalmazza ezt a szokást, hogy az EU-s rollerekben nem engedi aktiválni a Cruise Controlt (tempomatot), többi gyártónál nincs így, szóval ez nem előírás, hanem ajánlás. (Vagy valamely országba lehet nem engedélyezett, erre nem találtam utalást, és ezt szokást kiterjesztette az a 2 gyártó az összes eu-s országra.)
Luck Dragon,
350 W nominális teljesítmény 60+ kilóhoz még emelkedőnek felfelé sem kevés.
(Persze lehet alkotni olyan vezérlőt és szoftvert, ami sík terepen vagy lejtőnek lefelé is lomha lesz, de a 350W-nak már bőven elégségesnek kell lennie.A Ninebot is kidob hamarosan még pár rollert.
Kis városi gépek:
- Ninebot E3
- Ninebot E3 Pro
Performance kategóriában:
- Max G3 - dupla lengéscsillapítással, max. 2000 W, ezzel lesz majd szívás!
- F3 - dupla lengéscsillapítóval, max. 1000 W, 70 km elvi hatótáv.
- F3 Pro - max. 1200 W miatt idehaza ez is kerülendő gépnek tűnik.
- ZT3 Pro - max. 1600 W, nehéz, de aki bevállalja a közutat, ahhoz se olyan gyenge, mint az G3 Pro.Eddigiek alapján ha a Ninebot F3 E-nek kedvező árazást sikerül találni, akkor az lehet az egyik legjobb, tervezett KRESZ-nek megfelelő roller.
Nemzetközi modell sebessége 20 mérföld (32 km/h), eu-s változatát leszabályozzák 25 km/h-ra, elvi hatótáv 70 km (max. sebességen ez állítólag 50 km), és lesz hozzá még külső akku (+61 km, csúcssebességen +43 km), IPX6.
Tömege 18,6 kg (nagy hatótáv és első, hátsó lengéscsillapítás miatt).
Hatalmas kijelző, tele a roller mindenféle biztonsági szolgáltatásokkal. Igazi modern gép. -
DigitXT
félisten
válasz
GoodSpeed #30430 üzenetére
mert ugye ez volt az indok, hogy elbambizik az ember a rolleren!
Egészen biztos, hogy nem ez volt az indok. Motoron meg lényegében nem létező dolog a tempomat, vagy ha mégis, ott sokkal komolyabb elektronikával van megfejelve. Messze nem egy ostoba gáztartó valami, amit egyesek rolleren tempomatnak neveznek.(Ja és ilyen motort kizárólag motoros jogosítvánnyal lehet vezetni, rollerhez meg jelenleg semmi előképzettség nem szükséges. Lényegében balesetveszélyes feature a gáztartás,
különös tekintettel arra, hogy a gázkar 2 keréken* nem csak sebesség szabályozó dolog.)a jobb hüvelykujjam majdnem lefagyott
Mert valamelyik ökör Kínában kitalálta, hogy hüvelykujjas gázkarral kell rollereket kiadni? Vagy mert hidegben mentél, amikor nem ajánlott? Vagy mert 36 km nem mikromobilitás?*: 4 keréken "határon autózásnál" számít, hogy adott kormányszöget tartva a gázpedállal lehet játszani az ívvel, 2 keréken a ledöntést, így a kanyarodást mindig befolyásolja.
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30423 üzenetére
Az éremnek mindig két oldala van.
Kivehető akku számos hátránnyal rendelkezik:
- nagyobb méret,
- bonyolultabb kialakítás (mechanika),
- nagyobb tömeg,
- alacsonyabb vízállóság.És közben ott van lehetőségként, hogy rakhatsz rá 413 Wh-s opcionális akkumulátort. Ez sokkal nagyobb lehetőség, mint a sokak számára felesleges és hátrányos kivehető alsó akku.
-
-
-
-
-
PociAti
őstag
válasz
GoodSpeed #30385 üzenetére
Korábban is pont veled beszéltem erről:
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_28035-28035.htmlRevoltLab kínálata:
https://www.revoltlab.hu/Alkatreszek/Xiaomi/Xiaomi-Mi-Electric-Scooter-1S?filter=3298197-:0%7C1És egy régebbi fotó arról, miként néz ki a 8,5-ös Xiaomi rolleren egy 9,2-es terep abroncs:
https://logout.hu/tema/kis_roller_topic/hsz_20321-20321.html
Lényeg, hogy sárvédő toldó nélkül is fel lehet rakni a 9,2-es terep abroncsot, városi gumiból állítólag a 9,5-ös is befér a sárvédő alá.
Letámasztóhoz viszont valószínűleg már kell toldó, hogy stabilan álljon a roller.A RevoltLab ára nem a legolcsóbbak, inkább a kínálat bemutatása miatt hoztam fel őket példának. Az Okai rollereken Aramid erősítésű (9,0 hüvelykes) abroncsok vannak, azt nagyon stabilnak és jónak találtam.
Mégis magamnak valószínűleg a 9,2 hüvelykes méret mellett döntenék a jobbnak ígérkező csillapítás miatt. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10
- Milyen videókártyát?
- Házimozi haladó szinten
- Samsung Galaxy Watch8 - Classic - Ultra 2025
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Azonnali játékos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Cyberpunk 2077
- Samsung Galaxy S23 FE - nincsen sárkány
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- ÚJ Microsoft Surface Laptop 7 13.8" 2K - 120Hz Érintő - Snapdragon X Elite - 16GB - 512GB-2 év gari
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest