Hirdetés

2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#20501) Peaceliker válasza mrrr74 (#20499) üzenetére


Peaceliker
őstag

Climber meg ha jól látom se elől sem hátul nem rugózik 😐

"Oh my Goa'uld!"

(#20502) sztothj válasza Thunderzolee (#20478) üzenetére


sztothj
tag

köszönöm!

Az idő a legjobb tanár - eltekintve attól, hogy minden tanítványát megöli.

(#20503) 3szli válasza 3szli (#20364) üzenetére


3szli
tag

nyomoztam kicsit a témában.
2 roller közt vagyok a Kugoo AOVO S3 és a Xiaomi Mi Electric Scooter 3
nyilván a AOVO S3 papíron olcsóbb tudásban jobb de nem tudom mennyire jön a papírforma?
Xiaomi Mi Electric Scooter 3 elméletileg nincs tempómat ez lenne az első roller nem tudom ez a hétköznapokban mennyire hiányzik?

Akinek van személyes tapasztalata légyszi segítsen

(#20504) PociAti válasza 3szli (#20503) üzenetére


PociAti
senior tag

Szerintem a tempomat az egyik leghasznosabb funkció egy rolleren.
Mi 3 esetén nem tudom mi a helyzet, talán egy aktuális régió vagy szoftver sajátossága az, hogy nincs. Ennek jobban utána kell nézni.

Kugoo AOVO S3
Hátrányai: csak 8 hüvelykes a kereke, és az is tömör. (Xiaomi 8,5" és pneumatikus.) Hiába van az AOVO S3-ban némi lengéscsillapítás, azt a fajta megoldást nem tartom jónak.

A Xiaominak sokkal jobb az alkatrész ellátottsága, ez csak egyetlen modellre nem igaz, amit kinéztél. Attól még bele lehet ugrani, mire előjönne valami probléma, talán megoldják az alkatrész problémát, vagy lesz annyi donor jármű. esetleg third party megoldás.

(#20505) Somatom válasza PociAti (#20500) üzenetére


Somatom
veterán

Basszus! Eleve másnak a munkáját végezték. Az eltulajdonítás szempontjából tök mindegy, hogy kié a bringa. A lényeg, hogy nem a tolvajé. A helyszín meg nemááá! Amikor az átkosban kizavarták a rendőröket kurvát fogni, akkor nem a Rózsadombra mentek, hanem a Rákóczi térre. Orgazdákra sem a halpiacon vadásztak, hanem a tangón. A horgász sem a madárfészkekbe dobálja a csalit, hanem a vízbe. Mi ezen a fura?

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#20506) PociAti válasza Somatom (#20505) üzenetére


PociAti
senior tag

Önbíráskodás mások munkája lenne?
Nem hinném!
A vádpontok között még talán csoportos garázdaság is szerepelt.
Arról se lehet elmondani, hogy mások munkája lenne.
És ezekkel volt a probléma.
Módszereket kell úgy megteremteni, hogy az ne legyen törvénybe ütköző. Még ha a helyzet eldurvul, akkor se sodródjanak bele törvénytelen szituációba, mert ők voltak a kezdeményezők. A lopást külön esetként kezelik, mint a visszaszerzést. Aki ezzel nincs tisztában, az nem hivatkozhat a saját tudatlanságára, attól még nem mentesül a felelősségre vonás alól.

(#20507) janakbacsi


janakbacsi
őstag

ez a márka ajánlott? szimpatikus hogy kivehető az akkuja. [link]

"You see, in this world there's two kinds of people, my friend: Those with loaded guns and those who dig. You dig."

(#20508) Reggie0 válasza Somatom (#20505) üzenetére


Reggie0
félisten

Minden jogvedo szervezet masnak a munkajat vegzi :) Pont azert csinaljak, mert az a mas nem dolgozik megfeleloen.

(#20509) Somatom válasza PociAti (#20506) üzenetére


Somatom
veterán

Ami náluk önbíráskodás, az azoknál, akiknek a munkájuk lenne, jogszerű kényszerintézkedés lenne, ha végeznék a munkájukat.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#20510) gergo5991


gergo5991
őstag

öööö ha bicajjal/ rollerral az út szélén lehet közlekedni, ha olyan úton vagyok, ami 2 sávos és a egyirányu, szóval forgalommal szembe szabályos ha ott legurulok?

(#20511) Gardaai válasza gergo5991 (#20510) üzenetére


Gardaai
senior tag

[link]
Annyira nem követem mi lesz a sorsa a rollereknek, mert rendelkezem B és egyéb jogosítvánnyal is, ezért nem tudom neked megmondani a roller minek vagy minek fog minősülni. De ha nem bicikli kategória lesz, akkor ez a szabály nem fog rá vonatkozni.

↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai

(#20512) DGery válasza 3szli (#20503) üzenetére


DGery
aktív tag

Mi Scooter 3-ban van tempomat, és én is nagyon hasznosnak találom (persze ésszel használva) :)

by DGery® c.o. ///// MacBook Air M1 / iPhone 12 128GB / iPhone SE 2020 / iPad 9 WiFi only 64GB / Apple Watch Series 5 / Xiaomi Mi Scooter 3 / HP EliteBook 850 G7 / Xbox Series S / Dreame D10s Pro / iKier K1 12W

(#20513) ggeleven


ggeleven
őstag

Hali szakértők és tapasztalt rolleresek. :)
Többször felmerült már bennem, hogy kellene nekem/nekünk itthonra egy e-roller, de csak x.-edik kiegészítőnek (a legkisebb műanyag motortól 7 személyes csapatszállítóig kb minden van itthon), szóval mindig csak halasztom a dolgot. Amire használnánk: 700m-1,5 km-en belül elszaladni boltba,pékségbe és esetleg gyerkőcért oviba. Amiatt gondoltam ilyenre, mert gyorsabb, mint gyalog, könnyebb zárni/nyitni/vinni/elővenni/ott hagyni, mint a bicót és nem gyilkolnám az autókat a rövid távú járással. Nagyon eseti használtú lenne, várhatóan kevés km-rel, szóval 150e-nél többet nem szánnék rá. Teljesen sík járdákon hajtanánk, 85 - gyerkőccel 95-100 kg súllyal és lassú tempóval haladva.
Gondolom a használt piacra szorulok, amivel nincs is bajom. A kérdés az lenne, hogy mire érdemes figyelnem, mik lehetnek a fő támpontok és mik a buktatók. Olvastam itt a topicban azért szép marketplace-es sztorikat. Eddig nem figyeltem a piacot, de szokott valaki értelmes kedvezményt adni joy/glamour napokon vagy általános akcióként?
Előre is köszi! :R

Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.

(#20514) Peaceliker válasza ggeleven (#20513) üzenetére


Peaceliker
őstag

Én (és még páran, ebben biztos vagyok) azt tanácsolnám, hogy gyereket ne szállítás vele. Marha veszélyes. Tudom, sokan szokták, de ettől ugyan akkora baromság marad. Ha elesel gyanúsan a gyerekre fogsz, főleg ha esetleg első kerék akad el és bele csap a gép a betonba arcra (sisak is javasolt, lehetőség fullface, mert roller balesetnél fogynak a fogak rendesen). Azt tudni kell, hogy roller sokkal kevésbé stabil még egyenes futásban is, mint egy bringa, nem beszélve arról, hogy ami kátyú biciklin fel sem tűnik, az itt már rég para.

Boltba, pékségbe, patikába kiugrani faja, én is arra használom (a kicsi gépem). Ilyen távra mondhatni bármi jó. Én azért javasolom, hogy xiaomi vagy ninebot legyen a cél és használt piacon van sok jó (meg ugyan ennyi nem jó) árú gép. Olyat vadásznék, amiben pár 100km van és még garis. Marketplacen van végtelen darab eladó. Sokan megveszik aztán vagy nem jön be (ráz, mégis macera emeletre vinni), sokszor esik az eső vagy ő maga elsőlt vele. Semennyire nem gyanús szerintem egy eladó roller ami alig futott. Nézni amit én szoktam, hogy kerék nehezen takarítható részein, sárvédő alsó felén, stb van e nyoma annak, hogy kapott vizet. Talán csak a g30 amire mindneki azt mondja, hogy bírja a vizet. Amúgy nem bírják, max nem azonnal döglik meg. Szóval ha szárazban járt a gép, akkor vehető :)

"Oh my Goa'uld!"

(#20515) gergo5991 válasza ggeleven (#20513) üzenetére


gergo5991
őstag

legjobb megoldás erre egy elektromos autó amin nem gyilkolod a motort rövid távokkal :D
gyereket szerintem felejtsd el hogy azon fogod hordozni, kisebb bukkanó vagy erősebb fékezés és oda a gyerek fogsora, arról nem is beszélve ha a rendőr meglátja.. cumi..
én a pálcika roller csúcsát tudom csak saját tapasztalatomból kiindulva ajánlani, azaz egy segway g30-at, használtan..azzal nincs probléma. Igaz az 40km-t elmegy egy töltéssel jó körülmények között és overkill lenne, de lehet olcsóbbat venni aztán majd bibelődni a szervizelésével.

fő támpontok: felelőségteljes apaként a sisak legyen az első

[ Szerkesztve ]

(#20516) ggeleven válasza Peaceliker (#20514) üzenetére


ggeleven
őstag

+gergo5991

Van itthon több méretű roller is a különböző korosztályoknak és bizony taknyoltak már a gyerekek marha nagyot (mi felnőttek még szerencsére sem rollerrel, sem bicóval nem), szóval ismerős a kátyúban/repedésben szaltózás, kerékelakadás, padkán lecsúszás, ráfutásos baleset. :DDD Sisak már 1 éves koruk előtt került mindenkire és anélkül nincs bicózás gyerekülésben sem (felnőttként sem mozdulok meg nélküle, még ha csak pár száz métert megyek akkor sem). Saját rollerhez/görkorihoz kaptak amúgy térd, könyök és csuklóvédőt is. Azt hiszem kimaxoljuk a felelősségteljes szülőséget amennyire lehet. :K Akkor a gyerekszállítást törlöm a listáról, max úgy megyek érte, hogy sajátjával jön haza.
Jogosan felmerülő ötlet az elekromos autó, de az elmúlt 2 évben vagyunk túl egy házvásárláson, házfelújításon, 0 km-es új autóvásrláson, szóval még egy ilyen projektet (használtat sem) tudok eladni az asszonynak (sajnos!). :D
Az ázásnyomos ötletet köszönöm! Olvastam is róla, meg néztem itt a fóliázós képeket, de ez most eszembe sem jutott.
Otthoni javítása/karbantartása mennyire macera ezeknek a gépeknek? Alkatrészek beszerezhetők? Sok mindent megbütykölök itthon (villanyszerelés, bicókarbantartás, stb, stb) és rengeteg kütyüt nyomnak a kezembe ismerősök is akksik/kijelzők cseréje meg ilyenek miatt, szóval nem vagyok annyira ijedős etéren.

[ Szerkesztve ]

Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.

(#20517) DigitXT válasza ggeleven (#20516) üzenetére


DigitXT
félisten

Otthoni javítása/karbantartása mennyire macera ezeknek a gépeknek?
Simán megoldod: ami extra nehezítés, hogy a pneumatikus gumi defekt
esetén általában nem túl könnyen varázsolható le/fel a felniről/felnire.:DDD
A tömör gumi meg a lelkedet is kirázza, rossz úton, felfüggesztés nélkül.
A légcellás gumi + valami rugózás egész jó kompromisszum tud lenni.:D

Elektronikai hibát meg ilyen kábel javítás szinten lehet könnyen javítani.
Ha a vezérlő sül meg, forrasztós, de jó arányban menthetők (FET csere).
Illetve az akku annyiban speciális, hogy ponthegesztő kell, ha törik.:R

Minden más ha nem javítható, akkor alkatrészként lehet cserélni. Motor
nem szokott elromlani, maximum az ázást nem szereti: gyári rolleren ha
tönkre tudod tenni, akkor valamit elkottáztak a gyárban... Tuning ölheti.

Gázkar hiba mondjuk egy hall szenzor csere. Vagy akár komplett csere...
Adott esetben megéri javítgatni pl. ha "nagyon kínai" gyárilag, és emiatt
nagy a gázkar holtjátéka. (Egy példa: eredeti SS49E-vel sokkal nagyobb
tartományban használható a félmarkolatos gázkar, jobb a gázreakció.:K)

Szerk: kijelző szokott még beázni bizonyos modelleken. Olyankor megáll
a versenytechnika, mivel általában a sebesség + egyebek kijelzésén felül
más szerepet is betölt, pl. gázkar jel előállítása, kommunikál a vezérlővel.
(Ennek következtében jellemzően nem lehet bármit bármivel kombinálni,
sőt, maximum az univerzális, utángyártott cuccok csereszabatosak. Azok
se mindig. Szóval nagyon kínai roller esetén lehet drága egy kijelző halál,
ha nem kapsz hozzá megfelelőt: lehet cserélni a vezérlőt is rögtön mellé.)

[ Szerkesztve ]

(#20518) xmad


xmad
őstag

Ninebot max :O hsz-el alapján többen is jártak így

(#20519) bkiky01 válasza xmad (#20518) üzenetére


bkiky01
senior tag

Ez hogy jött össze? Én beletettem 800+ km-t, de kb új állapot..

(#20520) xmad válasza bkiky01 (#20519) üzenetére


xmad
őstag

azt irja hogy nem volt semmi előjele, csak egyik pillantról a másikra.

1500km-t ment vele.. másoknak akik irtak ilyet 5000km-ről számoltak be

(#20521) eFeMeR74 válasza bkiky01 (#20519) üzenetére


eFeMeR74
senior tag

Szerintem nagyon sokan használják úgy , hogy le- fel ugratnak vele a járdán. Igy simán összejöhet amit a képen látsz. A kormányoszlopnak kell elviselnie a ránehezedő erőt. Ez egy járdáról való nagyobb sebességű ugratásnál elég jelentős terhetés. Persze csak feltételezés a használatra vonatkozóan. 2019 óta van használatban egy Xiaomi 365Pro de még a kormánylöttyögés sincs. Ennyi idő alatt amikor én mente vele 125kg alatt 1 hátsókerék defekt. Azóta figyelve a nyomás és a gyerekek ill párom használja. No probléma. Velük még a hatótávja is remek. 50+ km. A fiam alatt (35kg) a multkor egy 34km túra után 51% volt az akku. Meg is mosolyogtam. :D

MI Box S-Archer-OP8T-NSA310-Toshiba A300-MI Robot Vacuum-RoidmiF8

(#20522) Somatom válasza xmad (#20520) üzenetére


Somatom
veterán

Hosszú távon sztem ez azon is múlik, hogy hogyan van használva a roller. Van, aki úgy kapaszkodik a kormányba, mintha buszon állna. Hosszú távon ez biztos, hogy anyagfáradáshoz vezet. Én kb. úgy állok a rolleren és úgy kezelem, mint egy gördeszkát. Rogyasztás, egyensúlyozás, testsúlyáthelyezés. A kormányt behajlított könyökkel, lazán fogom, szinte csak irányításra használom, igyekszem meghagyni a hosszirányú szabad mozgását.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#20523) xmad válasza Somatom (#20522) üzenetére


xmad
őstag

ez volt az első kérdés a sráchoz.. elmondása szerint sosem kapaszkodott a kormányba

(#20524) Gardaai válasza xmad (#20523) üzenetére


Gardaai
senior tag

Mindenki ezt mondja. Nem egy ismerőstől kérdeztem, hát ők aztán nem rángatják.
Mondtam így ez sehogy sem jön ki számomra.. gyere guruljunk egy neccesebb szakaszon. Hát hadd ne mondjam, hogy cibálta a kormányt, de ő állítja, hogy nem, figyel rá.
Mindenkinek máshol van a határ. Én nagyjából rá se fogok a kormányra durva úton, formálok egy nagyobb kört mint a markolat és hagyom, hogy ugráljon, amikor baj van meg rászorítok. Elsőre mindenki azt mondja, hogy veszélyes, de több 1000 km még csak egy megcsúszásom se volt (lekopogom).

↪ PlayStation játékok / PS Plus előfizetés - olcsóbban - akár több ezer forint kedvezménnyel!! https://bit.ly/hardverapro-psn-gift-cards-by-gardaai

(#20525) Thunderzolee válasza xmad (#20518) üzenetére

Hol vannak ilyen hsz-ok?
Követek pár (külföldi) G30-as csoportot, de sose találkoztam még ilyenekkel.

Csak itt a Ph-n olvastam, h állítólag ez gyakori G30-nál. :F

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#20526) evo87 válasza Thunderzolee (#20525) üzenetére


evo87
őstag

Vannak ám rémhírek, a fb csopik is tele vannak, hogy gyakori amikor szétégnek a kábelek, kevés kíméletes használat ellenére is tiszta rozsda a motor... stb. Ezeket szűrni kell, a nagy részük vagy user error vagy túlzás.

Egyébként tegnap óta magam is G30 tulaj vagyok, egyelőre 3,2 barra fújt kerekekkel nyomom, aztán meglátjuk mi a jó kompromisszum a komfort és a gördülés között. Nagyobb moddolást nem tervezek, se matricát, számomra szimpi a letisztult gyári kinézet. Bár 1-2 kiegészítő biztosan kelleni fog.

iPhone 13 Pro 128GB / MacBook Air M2/ Seiko Samurai / Fujifilm X-T30 / Mazda RX-8

(#20527) PociAti válasza Gardaai (#20524) üzenetére


PociAti
senior tag

Én is pont így fogom a kormányt, amikor hosszú egyenes kerékpárúton megyek és nincs forgalom. Gyakorlatilag gördeszkán egyensúlyozom, tenyeremmel és ujjaimmal kört formálva a kilengést akadályozom csak meg. Az egyensúlyérzék fejlesztése hasznos elfoglaltság.

A Xiaomin nálam is egyszer elkezdett nyekeregni a kormány, amikor egy dobozt szállítottam haza a rolleren, és a rossz pozíció miatt kellemetlen pózban kapaszkodtam a kormányba. A kormánycsavar megfeszítése és egy kis WD40 megoldotta a nyöszörgést (bő egy éve volt), azóta meg se nyikkant. Ez alapján én is azt gondolom, nagyon sokat számíthat az, ki miként csimpaszkodik a kormányba. Jó nagy erővel meg lehet terhelni a csatlakozási pontot a hosszú erőkar miatt, ha valaki rosszul csinálja.

(#20528) Casseius válasza Thunderzolee (#20525) üzenetére


Casseius
tag

Erre én is kíváncsi lennék

Don't Worry, Be Happy

(#20529) Endless válasza Casseius (#20528) üzenetére


Endless
aktív tag

F40-es Ninebot-ot szabad frissíteni v5.8.9-es verzióra? Olvastam hogy volt valakinek gondja a frissítéssel.

szerk. bocsi uj hsz-t szerettem volna

[ Szerkesztve ]

On October 6th the planet blacked out for two minutes and seventeen seconds. ***I12***

(#20530) Bear16


Bear16
csendes tag

Inmotion S1 tulajdonosokat kérdeznék az elégedettségükről, ha megosztanátok a tapasztalatot köszönöm!

˝Die Basis jeder Grundlage ist das Fundament!˝

(#20531) drr válasza Bear16 (#20530) üzenetére


drr
őstag

+1

Engem is érdekel. 106-116kg között vagyok, 10km ingázás lenne melóba, illetve esetenként olyan 25-35km szabadidős gurulás, de akkor a párom vezetne jellemzően, aki azért jóval könnyebb nálam :D
Több pénzt nem szeretnék kiadni, amiatt nézegetem a fent említett rollert én is, feltéve, hogy megéri a pénzét.

(#20532) marton.fece


marton.fece
újonc

Sziasztok!

Lenne egy kérdésem nekem a hátsó kerekemnél felfújás után elkezd engedni a szelep körül mi lehet a baj? Külső gumin nem vettem észre, hogy defekt lenne. (Xiaomi Scooter 3)
Van-e erre megoldás házilag vagy szervíz? :R

(#20533) DigitXT válasza marton.fece (#20532) üzenetére


DigitXT
félisten

Feltételezem, hogy nem tubeless: belsőt kell cserélni.:K

(#20534) xmad válasza Thunderzolee (#20525) üzenetére


xmad
őstag

ninebot max a csopi neve

(#20535) PociAti válasza xmad (#20534) üzenetére


PociAti
senior tag

Ez olyan válasz, mintha címként csak azt adnád meg: Petőfi u. 3., viszont a falu vagy település nevét lehagynád.
Mégis milyen platformon? Logout, facebook, Telegram, vagy valami egész más? Kontextus nélkül nehéz kitalálni "mégis mire gondolt a költő". Linkeléssel akár a konkrét hozzászólást is meg tudnád mutatni, akik szintén így jártak. Az milyen szép lenne!

(#20536) Casseius


Casseius
tag

Roller gyulladt ki ismét egy lakásban töltés közben.
[link]

Don't Worry, Be Happy

(#20537) xmad válasza PociAti (#20535) üzenetére


xmad
őstag

Facebook.

(#20538) Peaceliker válasza Casseius (#20536) üzenetére


Peaceliker
őstag

nem a roller védelmében... tudtommal a szigetelésnek nem szabadna ilyet tennie. :O

"Oh my Goa'uld!"

(#20539) xmad válasza Casseius (#20536) üzenetére


xmad
őstag

azt nem írják melyik kínai csoda volt ismét

(#20540) 3szli válasza DGery (#20512) üzenetére


3szli
tag

Köszi a segítséget végül a Xiaomi Mi Scooter 3 mellett tetem le a voksom Honnan tudhatom hogy van benne vagy tempómat. Több teszt, írás is az állítja nincs. Vagy közben jött szoftveres update? És már van?

(#20541) Thunderzolee válasza 3szli (#20540) üzenetére

Inkább pont a szoftveres update után került ki.

Hogy értsd:
Az EU nem támogatja rollereken a tempomatot.
Ezért eredetileg volt benne, de a Ninebot csoport nem akarja, h kitiltsák a rollereiket az EU-ból, (piacot veszítsenek), ezért a későbbi frissitésekkel kivették a tempomatot.
Ezért van amelyikben van, és van amelyikben nincs.

Szoftveres módositással ezt is vissza lehet tenni akár.

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#20542) PociAti válasza 3szli (#20540) üzenetére


PociAti
senior tag

Ha a roller tudja (mert nem speciális piacra szánt modellt vettél), akkor az alábbiakon múlik, hogy a gyári app engedi-e bekapcsolni a cruise controll-t (tempomatot):
- régiókód (tehát mely országban lesz használva),
- illetve melyik firmware verzió van a rolleron.

Első lépésként ezeknek járj utána, ne frissítsd a firmware-t!
Sőt, a gyári app használata is inkább kerülendő, mint javasolt. Van nála jobb.

Új verzióról (ezeknél az új rolleroknál) már problémásabb visszaállni a régire.

[ Szerkesztve ]

(#20543) Sirtaky válasza xmad (#20539) üzenetére


Sirtaky
csendes tag

Típusra kíváncsi lennék én is.

(#20544) bigdady


bigdady
nagyúr

Hali

1. Mi most a legolcsóbb ár értek bajnok e-roller?
2. Most kell ezekre jogsi vagy csak fog kelleni kw korlát szerint vagy hogy? 15 éves gyereknek lenne.
3. Le lehet ezeket zárni pl az iskolàban?
Köszi

[ Szerkesztve ]

(#20545) asuspc96


asuspc96
senior tag

Helló

Heti szinten kb 15km-t tervezek menni, 185cm, és kb 100-105kg vagyok.
Az alábbi rollereket néztem ki, mik ezekről a tapasztalatok, vélemények?

Xiaomi
Xiaomi Mi Electric Scooter 3
Xiaomi Mi Electric Scooter Pro 2

Segway:
Segway Ninebot Kickscooter F30E
Segway KickScooter D28E

Illetve ez még csak birizgálja a fantáziám, de szerintem nem lenne kihasználva, plusz a lent említett kérdés is limitálná a dolgot.
KuKirin G2 MAX

illetve ha nem a fentebbiek, akkor mely rollereket ajánlanátok?
1) 300W max, 200k
2) az 1-es kategória felett, viszont itt kérdéses ugye a jogsi-ittasság kérdés

Illetve mik most az elterjedt szabályok, egyáltalán van-e jogszabály erre már, azzal kapcsolatban, hogy meddig vezethetőek ezek jogsi nélkül is?
Én a 300W-ot olvastam elég sok helyen, hogy odáig sorolják be kerékpárnak, meg ez az a limit aminél nem gond ha esetleg enyhe ittassággal vezeti az ember.

Ez azért is fontos számomra, mert nyáron elég sűrűn összeülünk haveri társasággal sütni főzni, aztán nem akarok semmilyen problémát a későbbiekben, ha esetleg rendőri igazoltatás során felmerül az alkoholfogyasztás kérdése

Köszi előre is! :R

(#20546) PociAti válasza asuspc96 (#20545) üzenetére


PociAti
senior tag

Ekkora tömeghez ne válassz olyan rollert, aminél 100 kg a max terhelhetőség (tehát a 4. generáció előtti Xiaomikat hanyagold). Van aki ennek ellenére használja, bár nem kéne.

Nem léptek még életbe jogszabályok. A 300 W a pedelecre vonatkozott, ahol rásegítéses hajtás van. Elektromos rollernél 5-10 km/h fölött nincs lábbal rásegítés ezért ennél a járműnél 350 W-os szabályt emlegetnek. (350 W még elfogadható, fölötte SMKP-ra jellemző szabályok vonatkoznak majd rá.)
Jelenleg csak azokról a közös pontokról tudunk beszélni, amit az eddig kiszivárogtatott tervezetek tartalmaztak. Lényege, hogy 350 W illetve alatta kisebb megszorításokkal a kerékpárokra jellemtő szabályok vonatkoznak majd rá.

Ittas vezetés kerékpáron sem elfogadható. Megítélése szubjektív, nem konkrét véralkoholszinthez kötött érték. A #20406-es hozzászólásban már írtam róla. Ittasan az e-roller talán veszélyesebb is a kerékpárnál. Kátyúkra érzékenyebb, dinamikusabb, és koncentráció nélkül egyszerűbb nagyobb sebességet elérni.

A Segway Ninebot vonalat javasolnám. A konkrét típus az aktuális piaci lehetőségek és akciók erősen befolyásolják.

Hatótávként pedig az egy nap alatt megtenni szándékozott legnagyobb távolságban szokás megadni.

Meg azt, hogy szeretnéd-e cipelni? Tömegközlekedésre, 4. emeletre, stb. Autóval szállítani.

(#20547) asuspc96 válasza PociAti (#20546) üzenetére


asuspc96
senior tag

Köszi a kimerítő választ, ittasság alatt nem a full rotty készt értettem hanem ez a 2-3 sör kategóriája.

Cipelgetni nem tervezem, se emelgetni, de a súlya számomra irreleváns ebből a szempontból. Max ha nagyon befolyásolja a sebességet/hatótávot. De gondolom ebben az esetben erősebb is a motor benne meg nagyobb az akksi.

Viszont ha azt nézem amit mondtál akkor a 350W-os kategória felett lesz egyértelműen illegális a vezetése.

Napi távot meg nem tudok mondani, mert elég alkalmi lenne a vezetése.

(#20548) PociAti válasza asuspc96 (#20547) üzenetére


PociAti
senior tag

2-3 sör sok embernél csak enyhe reflex romlást jelent, és nem vonzza magával egyből a totál felelőtlen gondolkodást. Bár a alkoholban pont az a veszélyes, ahogy nő a mennyiség, azzal arányosan születnek a rossz döntések.

Ha ennyire alkalomszerű lenne, akkor talán a használt rollerek között néznék szét. Aki napi szinten használja munkába járáshoz, és több ezer km-t szándékozik beletenni, annál fontos a jó márka, és abból is a jobb típus. Amennyiben májustól októberig heti 15 km-t teszel bele, az évi 300 km-t jelent. Az nem sok!
Korábbi hozzászólásomat annyiban módosítanám, hogy a kis táv miatt kevésbé kell szigorúnak lenni a típusokat illetően.

Azért nézz körben a nagykerekű, lábbal hajtós rollerek között is.

(#20549) Somatom válasza asuspc96 (#20545) üzenetére


Somatom
veterán

Hazai döntés egy ittas villanyrollerezővel szemben. Én biztos vagyok abban, hogy ha lesz rá külön szabály, abban a zéró toleranciát fogják alkalmazni. Nem fogják meghagyni annak a lehetőségét, hogy a bulinegyedben ittasan rodeózzanak.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#20550) PociAti válasza Somatom (#20549) üzenetére


PociAti
senior tag

Az általad belinkelt cikk amúgy nagyon jó. Csak nincs összhangban azzal, amit a kerékpáros blog állított.
A zéró toleranciát eltörölték, helyette ez van:
"Az ittas kerékpározás abban az esetben büntetendő, ha a kerékpáros olyan mértékben ittas, hogy nem tud biztonságosan kerékpározni. Tipikusan példa erre, ha nem tud egyenesen biciklizni, vagy nem tudja a karját irányjelzésre emelni stb."

A törvényhozás nem olyan merev precedens alapú, mint mondjuk Amerikában.

Menyi is a 0,43 légalkoholszint?
Itt van egy véralkoholszint táblázat, mely szerint:
0,1 mg alatt - az alkoholfogyasztás nem bizonyítható
0,11 - 0,25 mg/l - ivott, de alkoholosan nem befolyásol
0,26 - 0,4 igen enyhe
0,41 - 0,75 enyhe (0,43 a cikkben említett személy értéke)
0,76 - 1,25 közepes, fölötte súlyos, majd 1,76-tól igen súlyos.

És itt egy véralkoholszint kalkulátor.
Mely alapján 4 pohár (3,5 dl, 5,5%) sör kell egy 90 kg-os személynek innia, 1 órával a szondázás előtt, hogy a véralkoholszintje 0,872 legyen (kb. ez felel meg a 0,43-as légalkoholszintnek).

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.